auzefKültürel Miras Ve TurizmKültürel Mirasın Korunması

Kültürel Mirasın Korunması Vize Deneme-3

Kültürel Mirasın Korunması Vize Deneme-3

#1. Stilistik rekompozisyon‟a antitez oluşturarak; “… Beyler anıtlara sadece iyi bakınız, bakımını yapınız; o zaman restorasyona gerek kalmayacaktır. Restorasyon, bir yapının başına gelebilecek en büyük felakettir. Yok olanın yerine sahte bir benzeri getirilir." sözleri kime aittir?

#2. Taşınır kültür varlıklarının fiziksel ve/veya kimyasal sorunlarına müdahale ederek onların yaşam sürelerini uzatmaya yönelik çalışmalara ............................... adı verilmektedir. Yukarıdaki boşluğa uygun olan seçeneği işaretleyiniz.

#3. “Hemen her tür objenin onarımı bitmeden/sırasında/sonrasında bulunacağı ortamlar önemlidir. Bu ise müzeciliğin konusudur.” Verilen bilgi ışığında aşağıdakilerden hangisi müzeciliğin konu kapsamı içinde yer almaz?

#4. Aşağıdaki ilkeler şıklarda verilen konulardan hangisi ile ilgilidir? I. Bütün kent sakinleri kültür hakkına sahiptir. II. Kentlerin kültürel gelişmesi ekonomik ve toplumsal gelişmesine katkıda bulunur. III. Kültür alışverişi farklı uluslardan, farklı bölgelerden halklar arasında güçlü bir bağ oluşturur. IV. Kültürel gelişme ve gerçek kültürel demokrasi, yerel yönetimlerle belde grupları, gönüllü sektörlerle özel sektör arasında yaygın işbirliği gerektirir.

#5. Aşağıdaki maddeler şıklardan hangisinde geçmektedir? I. Avrupa'nın mimarlık mirası, paha biçilmez kültürel değerinin yanısıra, halklarına ortak tarihlerinin ve geleceklerinin bilincini aşılamaktadır. Bu nedenle yaşatılması çok önemlidir. II. Mimarlık mirası yalnız üstün nitelikli tek yapılan ve çevrelerini değil, tarihsel ve kültürel özelliği olan tüm kentsel ve kırsal alanları içerir. III. Bu hazineler tüm Avrupa halklarının ortak varlığı olduğundan, bu halklar ihmal, kasıtlı yıkım, düzensiz yeni yapılaşma ve aşırı trafik gibi gittikçe artan tehlikelere karşı, onları korumak için ortak bir sorumluluğa sahiptirler. IV. Mimarlık ürünlerinin korunması marjinal bir sorun olarak değil, kent ve ülke planlamasının ana hedefi olarak ele alınmalıdır.


#6. Aşağıdakilerden hangisi doğal çevrelerin korunması ile ilgili yasalar arasında yer almaz?

#7. 16 Kasım 1972 tarihinde UNESCO’nun Paris’teki Genel Merkezi’nde imzalanan “Doğal ve Kültürel Dünya Mirasının Korunması Sözleşmesi”ne Türkiye ne zaman taraf olmuştur?

#8. 16 Ocak 1992 tarihinde Valetta’da imzalanan, dokuz bölümden oluşan, Avrupa Konseyi üyesi devletler arasında daha yakın bir işbirliği sağlamak amacıyla, arkeolojik mirasın uygarlıkların geçmişini tanımasının temel bir öğe olduğunu hatırlatarak, arkeolojik mirasın tahribatlarla yitirildiğini ve bu mirasın tüm Avrupa ülkelerinin ortak malı olduğunun altını çizerek sözleşme maddelerinde uzlaşmaya varılan sözleşme aşağıdakilerden hangisidir?

#9. Kapadokya yöresindeki kiliselerin çoğunda yer alan duvar resimlerindeki gözler, İslâmiyet’te “insan sureti çizmenin doğru olmadığı” savına dayanılarak geçmiş yıllarda tahrip edilmesi aşağıdakilerden hangisine örnektir?

#10. Kültür varlığının bir sanat eseri olduğu kadar, tarihi bir belge olarak değerlendirilmesi gerektiğine işaret eden tüzük aşağıdakilerden hangisidir?


#11. Aşağıdakilerden hangisi, kültür ve doğa varlıklarını tehdit eden tehlikelerden değildir?

#12. Aşağıda verilen şıklardan hangisi kent peyzajının önemi ve koruma gerekliliği konusu dışındadır?

#13. Aşağıdaki terimler ve karşılarında verilen açıklamalardan hangisi yanlıştır?

#14. Türkiye’nin de içinde bulunduğu aday ülkeler ve üye ülkelerin imzaladığı “Avrupa Arkeolojik Mirasının Korunması Sözleşmesi” ile arkeolojik mirasın yönetimi yeni bir yön kazandıran sözleşme kaç yılında imzalanmıştır?

#15. UNESCO Genel Konferansı Uluslararası Kültürel İşbirliği Bildirgesini kaç yılında kabul etmiştir?


#16. Eski yapıların korunması ve onarımıyla ilgili ilkeler üzerinde karara varan ve bu ilkeleri uluslararası bir temele oturtan anlaşma aşağıdakilerden hangisidir?

#17. Aşağıdakilerden hangisi, gece-gündüz, kış/yaz iklim farklarının yanı sıra rüzgârın taşıdığı partiküllerin yüzeyde aşınmaya neden olması ya da deniz kenarındaki rüzgârların deniz tuzunu yapılara taşıması gibi sorunların ana başlığıdır?

#18. Somut olmayan kültürel mirasın korunmasıyla ilgili ikinci önemli UNESCO sözleşmesi, Sualtı Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi’dir. Söz konusu sözleşme ne zaman imzalanmıştır?

#19. Somut Olmayan Kültürel Mirası Korunması Sözleşmesi ne zaman yürürlüğe girmiştir?

#20. "……Bir yapıyı restore etmek, onu korumak, onarmak veya yeniden yapmak değil, belirli bir zamanda hiç var olmadığı biçimiyle eksiklerini tamamlayarak tam bitmiş bir yapı haline getirmektir." görüşünü ortaya atan kimdir?


#21. “Madde 1- Herşeyden önce, anıta, çökme ve aşınmalardan ötürü kaybettiği dayanıklılığı ve zamana karşı direnme gücünü yeniden kazandırmaya yönelik sürekli bakım ve sağlamlaştırma çabalarına önem verilmesi gerekir. Madde 4- Yaşayan, yani ayakta duran anıtlara, yalnızca özgün işlevinden çok uzak olmayan ve binada gerekli uyarlamaların önemli hasara neden olmayacak şekilde yapılabileceği yeni kullanır verilmesi kabul edilebilir. Madde 6- Anıta ve geçirdiği dönemlere olduğu kadar çevresine de saygılı olunmalıdır. Anıtın çevresindeki yapılar yıkılarak uygunsuz bir biçimde yalnız bırakılmasına veya çevresinin niteliği, kütlesi, rengi, üslubu ile rahatsız edici yapılarla sarılmasına engel olunmalıdır.” gibi maddeler aşağıdakilerden hangisine aittir?

#22. Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi'nin birinci amacı aşağıdakilerden hangisidir?

#23. Korunması gerekli değerlerin tanımının genişletildiği, “büyük sanat eserleri” ile birlikte “kültürel anlam kazanmış daha basit eserler” de kapsama alan anlaşma aşağıdakilerden hangisidir?

#24. Korunması gereken tarihsel alanlar geçmişten bugüne çeşitli fonksiyonları bünyesinde barındırmıştır. Bu alanların korunması kentin oluşmuş çevresel imgesinin oluşturulması için gereklidir. Yukarıdaki tanıma göre korumanın hangi işlevinden bahsedilmektedir?

#25. Aşağıdakilerden hangisi, tarihi yapıların korunması ve restorasyonu hakkında uluslararası bir çerçeve belirleyen ilk antlaşmalardan biridir?


#26. Kültür varlıklarının yok edilmesiyle, toplumların kimliklerinin silineceğine inanlar çok olmuştur. 2. Dünya savaşında ………..’nın silinmesi için bilinçli bir şekilde tarihi kent merkezlerinin ……… tarafından yok edilmiştir. Yukarıdaki boşluklara sırasıyla aşağıdakilerden hangisi gelecektir?

#27. UNESCO’nun Paris’teki Genel Merkezi’nde imzalanan “Doğal ve Kültürel Dünya Mirasının Korunması Sözleşmesi” kaç yılında imzalanmıştır?

#28. Somut olmayan kültürel mirasın korunmasıyla ilgili ikinci önemli ......... sözleşmesi, 2 Kasım 2001 tarihinde kabul edilen Sualtı Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi’dir. Yukarıdaki boşluğa uygun olan seçeneği işaretleyiniz.

#29. İngiltere‟de Eski Eser Anıtları Koruma Derneği (SPAB) adına “1877 Manifestosu”nu yayınlayarak, "…Yapının belge nitelikleri, üslup ve SİT bütünlüğü için yok ediliyor. Restorasyon yerine koruma olmalıdır.” sözleri kime aittir?

#30. ............, amacı, belli bir dönemin belli bir yaşam biçiminin, belirli bir kültürel birikimin ister korunduğu çağda olsun ister daha sonraki çağlar için olsun gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamaktır. Yukarıdaki boşluğa uygun olan seçeneği işaretleyiniz.


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Kültürel Mirasın Korunması Vize Deneme-3

1. “Madde 1- Herşeyden önce, anıta, çökme ve aşınmalardan ötürü kaybettiği dayanıklılığı ve zamana karşı direnme gücünü yeniden kazandırmaya yönelik sürekli bakım ve sağlamlaştırma çabalarına önem verilmesi gerekir.
Madde 4- Yaşayan, yani ayakta duran anıtlara, yalnızca özgün işlevinden çok uzak olmayan ve binada gerekli uyarlamaların önemli hasara neden olmayacak şekilde yapılabileceği yeni kullanır verilmesi kabul edilebilir.
Madde 6- Anıta ve geçirdiği dönemlere olduğu kadar çevresine de saygılı olunmalıdır. Anıtın çevresindeki yapılar yıkılarak uygunsuz bir biçimde yalnız bırakılmasına veya çevresinin niteliği, kütlesi, rengi, üslubu ile rahatsız edici yapılarla sarılmasına engel olunmalıdır.”
gibi maddeler aşağıdakilerden hangisine aittir?

a) Carta Del-Restauro.
b) Venedik Tüzüğü
c) Amsterdam Bildirgesi
d) Atina Tüzüğü
e) Floransa Tüzüğü

Cevap : a)Carta Del-Restauro.

2. Aşağıda verilen şıklardan hangisi kent peyzajının önemi ve koruma gerekliliği konusu dışındadır?

a) Kent merkezleri, Avrupa kültür ve tarih mirasının önemli simgeleri olarak korunmalıdır.
b) Kentte açık alan oluşumu ve yönetimi, kentsel gelişmenin ana öğesidir
c) Mimari yaratıcılık ve gelişme, kentsel görünümün kalitesinde önemli bir rol oynar
d) Herkes sağlıklı, güvenli, yerleşik, hoş ve özendirici bir çevrede yaşama hakkına sahiptir
e) Sokak toplumsal bir arena olarak yeniden kazanılmalıdır

Cevap : e)Sokak toplumsal bir arena olarak yeniden kazanılmalıdır

3. Aşağıdaki ilkeler şıklarda verilen konulardan hangisi ile ilgilidir?

I. Bütün kent sakinleri kültür hakkına sahiptir.
II. Kentlerin kültürel gelişmesi ekonomik ve toplumsal gelişmesine katkıda bulunur.
III. Kültür alışverişi farklı uluslardan, farklı bölgelerden halklar arasında güçlü bir
bağ oluşturur.
IV. Kültürel gelişme ve gerçek kültürel demokrasi, yerel yönetimlerle belde grupları, gönüllü sektörlerle özel sektör arasında yaygın işbirliği gerektirir.
a) Kentsel Alanda Spor ve Boş Zaman
b) Kentlerde Kültür
c) Kentlerdeki Engelli ve Sakat Kişiler
d) Kent Güvenliği ve Suçların Önlenmesi
e) Kentlerde Mimari Miras.

Cevap : b)Kentlerde Kültür

4. 16 Ocak 1992 tarihinde Valetta’da imzalanan, dokuz bölümden oluşan, Avrupa Konseyi üyesi devletler arasında daha yakın bir işbirliği sağlamak amacıyla, arkeolojik mirasın uygarlıkların geçmişini tanımasının temel bir öğe olduğunu hatırlatarak, arkeolojik mirasın tahribatlarla yitirildiğini ve bu mirasın tüm Avrupa ülkelerinin ortak malı olduğunun altını çizerek sözleşme maddelerinde uzlaşmaya varılan sözleşme aşağıdakilerden hangisidir?

a) Arkeolojik Mirasın Korunmasına İlişkin Avrupa Sözleşmesi
b) Avrupa Kentsel Şartı.
c) Avrupa Mimari Mirasının Korunması Sözleşmesi
d) Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme
e) Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu

Cevap : a)Arkeolojik Mirasın Korunmasına İlişkin Avrupa Sözleşmesi

5. Aşağıdaki maddeler şıklardan hangisinde geçmektedir?

I. Avrupa’nın mimarlık mirası, paha biçilmez kültürel değerinin yanısıra, halklarına ortak tarihlerinin ve geleceklerinin bilincini aşılamaktadır. Bu nedenle yaşatılması çok önemlidir.
II. Mimarlık mirası yalnız üstün nitelikli tek yapılan ve çevrelerini değil, tarihsel ve kültürel özelliği olan tüm kentsel ve kırsal alanları içerir.
III. Bu hazineler tüm Avrupa halklarının ortak varlığı olduğundan, bu halklar ihmal, kasıtlı yıkım, düzensiz yeni yapılaşma ve aşırı trafik gibi gittikçe artan tehlikelere karşı, onları korumak için ortak bir sorumluluğa sahiptirler.
IV. Mimarlık ürünlerinin korunması marjinal bir sorun olarak değil, kent ve ülke planlamasının ana hedefi olarak ele alınmalıdır.
a) Carta Del-Restauro
b) Venedik Tüzüğü
c) Amsterdam Bildirgesi.
d) Atina Tüzüğü
e) Arkeolojik Mirasın Korunmasına İlişkin Avrupa Sözleşmesi

Cevap : c)Amsterdam Bildirgesi.

6. Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi’nin birinci amacı aşağıdakilerden hangisidir?

a) İlgili toplulukların, grupların ve bireylerin somut olmayan kültürel mirasına saygı göstermek
b) Somut olmayan kültürel mirası korumaktır.
c) Somut olmayan kültürel mirasın önemi konusunda yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde duyarlılığı arttırmak
d) Uluslararası işbirliği ve yardımlaşmayı sağlamak
e) Somut olmayan kültürel mirasın önemi konusunda karşılıklı değer birliği sağlamak

Cevap : b)Somut olmayan kültürel mirası korumaktır.

7. Aşağıdakilerden hangisi, tarihi yapıların korunması ve restorasyonu hakkında uluslararası bir çerçeve belirleyen ilk antlaşmalardan biridir?

a) Venedik Tüzüğü
b) Atina Tüzüğü
c) Floransa Tüzüğü.
d) Amsterdam Bildirgesi
e) Carta Del-Restauro

Cevap : a)Venedik Tüzüğü

8. Korunması gerekli değerlerin tanımının genişletildiği, “büyük sanat eserleri” ile birlikte “kültürel anlam kazanmış daha basit eserler” de kapsama alan anlaşma aşağıdakilerden hangisidir?

a) Amsterdam Bildirgesi
b) Atina Tüzüğü
c) Floransa Tüzüğü
d) Venedik Tüzüğü.
e) Carta Del-Restauro

Cevap : d)Venedik Tüzüğü.

9. Kültür varlığının bir sanat eseri olduğu kadar, tarihi bir belge olarak değerlendirilmesi gerektiğine işaret eden tüzük aşağıdakilerden hangisidir?

a) Carta Del-Restauro.
b) Venedik Tüzüğü
c) Amsterdam Bildirgesi
d) Floransa Tüzüğü
e) Atina Tüzüğü

Cevap : b)Venedik Tüzüğü

10. Aşağıdaki terimler ve karşılarında verilen açıklamalardan hangisi yanlıştır?

a) Yeniden inşa (rekonstrüksiyon)
b) Sadece mevcut mimari parçaların bir araya getirilmesinin (anastilosis).
c) Eski, tarihi, otantik ve özgünlük değeri olan, önemli bir olaya ev sahipliği yapmış eserin, aslına uygun olarak, asli malzemeden, asli yapım tekniğinden ve özgünlüğünden faydalanarak, mümkün olduğu kadar az müdahale ile onarıl-masıdır. (restorasyon)
d) Objelerin maddesel ve teknolojik özelikleri kadar, yapısını ve taşıdığı dekoratif öğelere özgün niteliklerine bağlı kalarak korumak, bozulmasına yol açan nedenleri ve etkenleri açığa çıkarmak, en uygun ve en etkili koruma yöntem ve malzemelerini saplayarak bunları objelere uygulamak(Konservasyon)
e) Sit alanlarında yıkılmış binaların aslına uygun olarak yeniden yapılması (anastilosis)

Cevap : e)Sit alanlarında yıkılmış binaların aslına uygun olarak yeniden yapılması (anastilosis)

11. UNESCO’nun Paris’teki Genel Merkezi’nde imzalanan “Doğal ve Kültürel Dünya Mirasının Korunması Sözleşmesi” kaç yılında imzalanmıştır?

a) 16 Kasım 1972
b) 16 Kasım 1978
c) 14 Kasım 1972
d) 14 Kasım 1976.
e) 15 Kasım 1972

Cevap : a)16 Kasım 1972

Lolonolo.com

12. Somut olmayan kültürel mirasın korunmasıyla ilgili ikinci önemli …………. sözleşmesi, 2 Kasım 2001 tarihinde kabul edilen Sualtı Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi’dir .

a) UNESCO
b) ICCROM.
c) ICOM
d) ICOMOS
e) AB

Cevap : a)UNESCO

13. Kültür varlıklarının yok edilmesiyle, toplumların kimliklerinin silineceğine inanlar çok olmuştur. 2. Dünya savaşında ………..’nın silinmesi için bilinçli bir şekilde tarihi kent merkezlerinin ……… tarafından yok edilmiştir.
Yukarıdaki boşluklara sırasıyla aşağıdakilerden hangisi gelecektir?

a) Almanya-Rusya.
b) İtalya-Naziler
c) Fransa-İtalya
d) Rusya-Naziler
e) Polonya- Naziler

Cevap : e)Polonya- Naziler

14. Türkiye’nin de içinde bulunduğu aday ülkeler ve üye ülkelerin imzaladığı “Avrupa Arkeolojik Mirasının Korunması Sözleşmesi” ile arkeolojik mirasın yönetimi yeni bir yön kazandıran sözleşme kaç yılında imzalanmıştır?

a) 1995
b) 1992
c) 1998
d) 1999
e) 1990

Cevap :b)1992

15. UNESCO Genel Konferansı Uluslararası Kültürel İşbirliği Bildirgesini kaç yılında kabul etmiştir?

a) 1965
b) 1980
c) 1964
d) 1955
e) 2000

Cevap :c)1964

16. Korunması gereken tarihsel alanlar geçmişten bugüne çeşitli fonksiyonları bünyesinde barındırmıştır. Bu alanların korunması kentin oluşmuş çevresel imgesinin oluşturulması için gereklidir.
Yukarıdaki tanıma göre korumanın hangi işlevinden bahsedilmektedir?

a) Korumanın Mekansal İşlevi
b) Korumanın Kültürel İşlevi
c) Korumanın Sosyal İşlevi
d) Korumanın Ekonomik İşlevi
e) Korumanın Fiziksel işlevi

Cevap : b)Korumanın Kültürel İşlevi

17. Somut Olmayan Kültürel Mirası Korunması Sözleşmesi ne zaman yürürlüğe girmiştir?

a) 2000
b) 1939
c) 2006
d) 1980
e) 1905

Cevap : c)2006

18. ………………….., amacı, belli bir dönemin belli bir yaşam biçiminin, belirli bir kültürel birikimin ister korunduğu çağda olsun ister daha sonraki çağlar için olsun gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamaktır.

a) Röleve
b) Restitüsyon
c) Çizim
d) Koruma
e) Sit

Cevap : d)Koruma

19. 16 Kasım 1972 tarihinde UNESCO’nun Paris’teki Genel Merkezi’nde imzalanan “Doğal ve Kültürel Dünya Mirasının Korunması Sözleşmesi”ne Türkiye ne zaman taraf olmuştur?

a) 1983
b) 2002
c) 1979
d) 2016
e) 2017

Cevap : a)1983

20. Somut olmayan kültürel mirasın korunmasıyla ilgili ikinci önemli UNESCO sözleşmesi, Sualtı Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi’dir. Söz konusu sözleşme ne zaman imzalanmıştır?

a) 1946
b) 2001
c) 2017
d) 1979
e) 1980

Cevap : b)2001

Kültürel Mirasın Korunması Vize Deneme-3

21. Aşağıdakilerden hangisi, kültür ve doğa varlıklarını tehdit eden tehlikelerden değildir?

a) Nem oranı
b) İnsanların Neden Olduğu Tahribat
c) Değişen ısı koşulları
d) Flaşsız Fotoğraf Çekimi
e) Kentlerdeki kontrolsüz büyüme

Cevap : d)Flaşsız Fotoğraf Çekimi

22. Kapadokya yöresindeki kiliselerin çoğunda yer alan duvar resimlerindeki gözler, İslâmiyet’te “insan sureti çizmenin doğru olmadığı” savına dayanılarak geçmiş yıllarda tahrip edilmesi aşağıdakilerden hangisine örnektir?

a) Nem oranı
b) İnsanların Neden Olduğu Tahribat
c) Değişen ısı koşulları
d) Mikroorganizmaların sebep olduğu tahribat
e) Kentlerdeki kontrolsüz büyümenin

Cevap : b)İnsanların Neden Olduğu Tahribat

23. Aşağıdakilerden hangisi, gece-gündüz, kış/yaz iklim farklarının yanı sıra rüzgârın taşıdığı partiküllerin yüzeyde aşınmaya neden olması ya da deniz kenarındaki rüzgârların deniz tuzunu yapılara taşıması gibi sorunların ana başlığıdır?

a) Doğal Koşullar
b) Nem oranı
c) Değişen ısı koşulları
d) Kentlerdeki kontrolsüz büyümenin
e) İnsanların Neden Olduğu Tahribat

Cevap : a)Doğal Koşullar

24. Taşınır kültür varlıklarının fiziksel ve/veya kimyasal sorunlarına müdahale ederek onların yaşam sürelerini uzatmaya yönelik çalışmalara …………………………. adı verilmektedir.

a) Konservasyon/koruma
b) Restitüsyon
c) Anastilosis
d) Rekonstrüksiyon
e) Sit Alanı

Cevap : a)Konservasyon/koruma

25. “Hemen her tür objenin onarımı bitmeden/sırasında/sonrasında bulunacağı ortamlar önemlidir. Bu ise müzeciliğin konusudur.” Verilen bilgi ışığında aşağıdakilerden hangisi müzeciliğin konu kapsamı içinde yer almaz?

a) Işık kalitesi
b) Nem oranı
c) Isı
d) Güvenlik
e) Restorasyon

Cevap : e)Restorasyon

26. Aşağıdakilerden hangisi doğal çevrelerin korunması ile ilgili yasalar arasında yer almaz?

a) Orman Yasası
b) Millî Parklar Yasası
c) Özel Çevre Yasası
d) İmar Yasası
e) Tarihi Bahçeler Yasası

Cevap : e)Tarihi Bahçeler Yasası

27. Eski yapıların korunması ve onarımıyla ilgili ilkeler üzerinde karara varan ve bu ilkeleri uluslararası bir temele oturtan anlaşma aşağıdakilerden hangisidir?

a) Amsterdam Bildirgesi
b) Atina Tüzüğü
c) Floransa Tüzüğü
d) Venedik Tüzüğü
e) Carta Del-Restauro

Cevap : d)Venedik Tüzüğü

28. “……Bir yapıyı restore etmek, onu korumak, onarmak veya yeniden yapmak değil, belirli bir zamanda hiç var olmadığı biçimiyle eksiklerini tamamlayarak tam bitmiş bir yapı haline getirmektir.” görüşünü ortaya atan kimdir?

a) Viollet le Duc
b) Burnett Tylor
c) William Morris
d) John Ruskin
e) Luca Beltrami

Cevap : a)Viollet le Duc

29. Stilistik rekompozisyon‟a antitez oluşturarak; “… Beyler anıtlara sadece iyi bakınız, bakımını yapınız; o zaman restorasyona gerek kalmayacaktır. Restorasyon, bir yapının başına gelebilecek en büyük felakettir. Yok olanın yerine sahte bir benzeri getirilir.” sözleri kime aittir?

a) Viollet le Duc
b) Burnett Tylor
c) William Morris
d) John Ruskin
e) Luca Beltrami

Cevap : d)John Ruskin

30. İngiltere‟de Eski Eser Anıtları Koruma Derneği (SPAB) adına “1877 Manifestosu”nu yayınlayarak, “…Yapının belge nitelikleri, üslup ve SİT bütünlüğü için yok ediliyor. Restorasyon yerine koruma olmalıdır.” sözleri kime aittir?

a) Viollet le Duc
b) Burnett Tylor
c) William Morris
d) John Ruskin

Cevap : c)William Morris

Kültürel Mirasın Korunması Vize Deneme-3

Auzef Kültürel Miras Ve Turizm
Kültürel Miras Ve Turizm Telegram

Kültürel Mirasın Korunması Vize Deneme-3

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!