auzefCoğrafyaEkonomik Faaliyetler

Ekonomik Faaliyetler Final Deneme-2

Ekonomik Faaliyetler Final Deneme-2

#1. 5. Beş yıllık kalkınma planında, süt ve mamulleri, karma yem, şeker ve şekerli mamuller, et ve mamulleri, su ürünleri mamulleri, meyve sebze işleme mamullerindeki önemli talep artışları, un ve mamulleri talebi artış hızında ise önemli ölçüde azalma sonucu yurt içi talebin yılda ortalama yüzde 7,5 artması beklenmektedir. Yukarıdaki ifadeye göre aşağıdakilerden hangisi belirtilmelidir?

#2. Türkiye ile Avrupa Topluluğu arasında imzalanan Katma Protokolle aşağıdakilerden hangisi ele alınmamıştır?

#3. Gümrük Birliğinin dinamik etkilerine baktığımızda, Türk ekonomisi yönünden olumlu etkisi olduğunu görüyoruz. Gümrük Birliğinin yarattığı etki aşağıdakilerden hangisidir?

#4. Türkiye’de imalat sanayiinin GSYİH içindeki payı 2000 yılında yüzde kaçtır?

#5. 1990 - 1994 yıllarını kapsayan 6. Beş yıllık kalkınma planı döneminde; imalat sanayiinde üretim artış hızının yıllık ortalama miktarı aşağıdaki şıklardan hangisinde doğru olarak belirtilmiştir?


#6. 8. Beş yıllık kalkınma planın da sanayi politikalarıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi söz konusu olmamıştır?

#7. Gümrük Birliğinin Türk ekonomisinin yaşanan küreselleşme sürecine uyum yapması açısından çok önemli ……. olmuştur? Yukarıdaki boşluğu doğru şekilde tamamlayan seçeneği bulunuz?

#8. 2002 yılı Aralık ayında Kopenhagen’de toplanan Avrupa Birliği Konseyi Türkiye’nin Avrupa Birliği ile tam üyelik müzakerelerini başlatma talebini Aralık 2004 tarihinde toplanacak Avrupa Birliği Konseyi toplantısında ele almayı kararlaştırmıştır. Yukarıdaki ifadeye göre aşağıdakilerden hangisini belirtmeliyiz?

#9. …….. tarihinde yürürlüğe giren Katma Protokol anlaşması Türkiye ile Avrupa Topluluğu arasında gümrük birliğinin hangi sürede ve ne şekilde gerçekleştirileceğini detaylı bir biçimde belirtmiştir. Cümlesinde noktalı yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

#10. Aşağıdakilerden hangisi 2.Beş yıllık kalkınma planının sektör seviyesindeki çalışmaları kaç amaç üzerine kurulmuştur?


#11. Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki Gümrük Birliğinde aşağıdakilerden hangisi gerçekleşmemiştir?

#12. Aşağıdakilerden Hangisi Türkiye’de hazırlanmış kalkınma planlarından birisi değildir?

#13. Avrupa Birliği ortak standartlar politikası çerçevesinde gerekli yasalar ve yönetmelikler çıkartılmış ve Türkiye………………… kurulmuştur. Yukarıdaki boşluğu doğru şekilde tamamlayan seçeneği bulunuz?

#14. …….. yılından sonra Türkiye ile Avrupa Birliği arasında dış ticaretin yani ithalatın ve ihracatın ilk defa dengeli bir biçimde arttığını görüyoruz. Cümlesinde noktalı yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

#15. 2. Beş yıllık kalkınma planında gayri safi milli hasıla artış miktarı ne kadar öngörülmüştür?


#16. Katma Protokol Anlaşmasında Türkiye'nin 22 yıllık bir dönem içinde Avrupa Topluluğundan ithal edeceği sanayi mallarında ve işlenmiş tarım ürünlerinde kademeli olarak gümrük vergilerini sıfırlaması ve kotaları kaldırması öngörülmüştür. Cümlesi Doğru mu? Yanlış mı?

#17. İkinci Beş Yıllık Kalkınma Planın da; iktisadi ve sosyal hedeflerini çeşitli sektörlerin ihtiyaçları ve imkanları çerçevesinde tutarlı olarak tespit edebilmek için sektör çalışmaları yapılmış ve Plan stratejisi hazırlığı sırasında bu çalışmalar değerlendirilmiştir. Yukarıdaki ifadeye göre aşağıdakilerden hangisi belirtilmelidir?

#18. Üçüncü Beş Yıllık Kalkınma Planın da; Yaşam düzeyinin yükselmesi ile doğacak olan sanayi ürün taleplerinin karşılanması, dış ticaretle ilgili sorunları çözümleyecek ölçüde ihracat ve ithal ikamesi yapılabilmesi, istihdam olanaklarının kararlı ve sürekli olarak artırılması, tarımda modernleşmenin hızlandırılması, kır-kent arasında gelir bölüşümünün iyileştirilmesi, toplumun bütün kesimlerinin verimliliğinin artırılması, kısaca kalkınmanın, ancak sanayileşme ile gerçekleştirilebileceği fikri ortaya konmuştur. Yukarıdaki ifadeye göre aşağıdakilerden hangisi belirtilmelidir?

#19. Dördüncü Beş Yıllık Kalkınma Planın da; Bu plan döneminde, Türkiye’nin , yetişmiş insan gücü ve teknik deneyim birikimi ile önemli doğal kaynaklara sahip bir ülke olduğu belirtilmiştir. Yukarıdaki ifadeye göre aşağıdakilerden hangisi belirtilmelidir?

#20. Avrupa Topluluğu ….. yılına kadar Türkiye'ye taahhüt ettiği mali yardımları yapmıştır. Yukarıdaki boşluğu doğru şekilde tamamlayan seçeneği bulunuz?


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Ekonomik Faaliyetler Final Deneme-2

1. 2. Beş yıllık kalkınma planında gayri safi milli hasıla artış miktarı ne kadar öngörülmüştür?

A. 35 milyar
B. 42 milyar
C. 34,3 milyar
D. 38,4 milyar
E. 32,5 milyar

Cevap : C. 34,3 milyar

2. 1990 – 1994 yıllarını kapsayan 6. Beş yıllık kalkınma planı döneminde; imalat sanayiinde üretim artış hızının yıllık ortalama miktarı aşağıdaki şıklardan hangisinde doğru olarak belirtilmiştir?

A. %6,8
B. %6,3
C. %6,1
D. %7,2
E. %7,3

Cevap : A. %6,8

3. Aşağıdakilerden Hangisi Türkiye’de hazırlanmış kalkınma planlarından birisi değildir?

A. 1. Beş Yıllık Kalkınma planı
B. 2.Beş Yıllık Kalkınma Planı
C. 9. Beş Yıllık Kalkınma Planı
D. 13. Beş Yıllık Kalkınma Planı
E. 10.Beş Yıllık Kalkınma Planı

Cevap : D. 13. Beş Yıllık Kalkınma Planı

4. Aşağıdakilerden hangisi 2.Beş yıllık kalkınma planının sektör seviyesindeki çalışmaları kaç amaç üzerine kurulmuştur?

A. 1
B. 2
C. 3
D. 4
E. 5

Cevap : B. 2

5. 8. Beş yıllık kalkınma planın da sanayi politikalarıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi söz konusu olmamıştır?

A. Ar-Ge ye önem vermek
B. Çevre normlarına uygun üretim yapmak
C. Çağdaş işletmecilik anlayışını uygulamak
D. Yerel kaynakları harekete geçirmek
E. İnstantif tarım yöntemleri uygulamak

Cevap : E. İnstantif tarım yöntemleri uygulamak

6. Türkiye’de imalat sanayiinin GSYİH içindeki payı 2000 yılında yüzde kaçtır?

A. %19,2
B. %17,8
C. %12,5
D. %19
E. %18,9

Cevap : A. %19,2

7. İkinci Beş Yıllık Kalkınma Planın da; iktisadi ve sosyal hedeflerini çeşitli sektörlerin ihtiyaçları ve imkanları çerçevesinde tutarlı olarak tespit edebilmek için sektör çalışmaları yapılmış ve Plan stratejisi hazırlığı sırasında bu çalışmalar değerlendirilmiştir.
Yukarıdaki ifadeye göre aşağıdakilerden hangisi belirtilmelidir?

A. Doğru
B. Yanlış

Cevap : A. Doğru

8. Üçüncü Beş Yıllık Kalkınma Planın da; Yaşam düzeyinin yükselmesi ile doğacak olan sanayi ürün taleplerinin karşılanması, dış ticaretle ilgili sorunları çözümleyecek ölçüde ihracat ve ithal ikamesi yapılabilmesi, istihdam olanaklarının kararlı ve sürekli olarak artırılması, tarımda modernleşmenin hızlandırılması, kır-kent arasında gelir bölüşümünün iyileştirilmesi, toplumun bütün kesimlerinin verimliliğinin artırılması, kısaca kalkınmanın, ancak sanayileşme ile gerçekleştirilebileceği fikri ortaya konmuştur.
Yukarıdaki ifadeye göre aşağıdakilerden hangisi belirtilmelidir?

A. Doğru
B. Yanlış

Cevap : A. Doğru

9. Dördüncü Beş Yıllık Kalkınma Planın da; Bu plan döneminde, Türkiye’nin , yetişmiş insan gücü ve teknik deneyim birikimi ile önemli doğal kaynaklara sahip bir ülke olduğu belirtilmiştir.
Yukarıdaki ifadeye göre aşağıdakilerden hangisi belirtilmelidir?

A. Doğru
B. Yanlış

Cevap : A. Doğru

10. 5. Beş yıllık kalkınma planında, süt ve mamulleri, karma yem, şeker ve şekerli mamuller, et ve mamulleri, su ürünleri mamulleri, meyve sebze işleme mamullerindeki önemli talep artışları, un ve mamulleri talebi artış hızında ise önemli ölçüde azalma sonucu yurt içi talebin yılda ortalama yüzde 7,5 artması beklenmektedir.
Yukarıdaki ifadeye göre aşağıdakilerden hangisi belirtilmelidir?

A. Doğru
B. Yanlış

Cevap : B. Yanlış

11. 2002 yılı Aralık ayında Kopenhagen’de toplanan Avrupa Birliği Konseyi Türkiye’nin Avrupa Birliği ile tam üyelik müzakerelerini başlatma talebini Aralık 2004 tarihinde toplanacak Avrupa Birliği Konseyi toplantısında ele almayı kararlaştırmıştır.
Yukarıdaki ifadeye göre aşağıdakilerden hangisini belirtmeliyiz?

A. Doğru
B. Yanlış

Cevap : A. Doğru

12. …….. yılından sonra Türkiye ile Avrupa Birliği arasında dış ticaretin yani ithalatın ve ihracatın ilk defa dengeli bir biçimde arttığını görüyoruz. Cümlesinde noktalı yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

A. 1995
B. 1996
C. 1981
D. 1983
E. 1985

Cevap : B. 1996

13. …….. tarihinde yürürlüğe giren Katma Protokol anlaşması Türkiye ile Avrupa Topluluğu arasında gümrük birliğinin hangi sürede ve ne şekilde gerçekleştirileceğini detaylı bir biçimde belirtmiştir. Cümlesinde noktalı yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

A. 1 Ocak 1958
B. 1 Ocak 1963
C. 1 Ocak 1973
D. 1 Ocak 1978
E. 1 Ocak 1983

Cevap : C. 1 Ocak 1973

14. Katma Protokol Anlaşmasında Türkiye’nin 22 yıllık bir dönem içinde Avrupa Topluluğundan ithal edeceği sanayi mallarında ve işlenmiş tarım ürünlerinde kademeli olarak gümrük vergilerini sıfırlaması ve kotaları kaldırması öngörülmüştür. Cümlesi Doğru mu? Yanlış mı?

A. Doğru
B. Yanlış

Cevap : A. Doğru

15. Gümrük Birliğinin dinamik etkilerine baktığımızda, Türk ekonomisi yönünden olumlu etkisi olduğunu görüyoruz. Gümrük Birliğinin yarattığı etki aşağıdakilerden hangisidir?

A. Firmalar işçi çıkarmıştır.
B. Firmalar vergi ödeyememiştir.
C. Firmalar büyüyememiştir.
D. Firmaların yatırımı artmıştır.
E. Firmaların yatırımı azalmıştır.

Cevap : D. Firmaların yatırımı artmıştır.

16. Türkiye ile Avrupa Topluluğu arasında imzalanan Katma Protokolle aşağıdakilerden hangisi ele alınmamıştır?

A. Avrupa Topluluğu Türkiye’den ithal ettiği sanayi mallarında ve işlenmiş tarım ürünlerinde gümrük vergilerini sıfırlamış
B. Avrupa Topluluğu bazı ürünler hariç kotaları kaldırmış
C. Fiyatların sabit kurla satılması
D. Avrupa Topluluğu Türkiye’ye ihracatının gelişmesi ve böylece ekonomik büyümenin hızlanması yönünden tek taraflı olarak önemli bir imkan sağlamış
E. Avrupa Topluluğu piyasası Türk ihracatçılarına açılmış

Cevap : C. Fiyatların sabit kurla satılması

17. Avrupa Topluluğu ….. yılına kadar Türkiye’ye taahhüt ettiği mali yardımları yapmıştır.
Yukarıdaki boşluğu doğru şekilde tamamlayan seçeneği bulunuz?

A. 1971
B. 1981
C. 1991
D. 2001
E. 2011

Cevap : B. 1981

18. Avrupa Birliği ortak standartlar politikası çerçevesinde gerekli yasalar ve yönetmelikler çıkartılmış ve Türkiye………………… kurulmuştur.
Yukarıdaki boşluğu doğru şekilde tamamlayan seçeneği bulunuz?

A. Akreditasyon Kurumu
B. Mevzuat Kurumu
C. Yasalar Kurumu
D. İşbirliği Kurumu
E. Bilgi Kurumu

Cevap : A. Akreditasyon Kurumu

19. Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki Gümrük Birliğinde aşağıdakilerden hangisi gerçekleşmemiştir?

A. Çeşitli sanayi sektörlerinde verimlilik artmıştır
B. Türk sanayisi geniş ölçüde dış rekabete açılmıştır
C. Ucuz mal satılmıştır
D. Çeşitli sanayi sektörlerinde kalite artmıştır
E. Uluslararası piyasalarda rekabet gücü oluşmuştur

Cevap : C. Ucuz mal satılmıştır

20. Gümrük Birliğinin Türk ekonomisinin yaşanan küreselleşme sürecine uyum yapması açısından çok önemli ……. olmuştur? Yukarıdaki boşluğu doğru şekilde tamamlayan seçeneği bulunuz?

A. Zararı
B. Katkısı
C. Payı az
D. Hiç
E. Eksik

Cevap : B. Katkısı

Ekonomik Faaliyetler Final Deneme-2

Auzef Coğrafya
Telegram Coğrafya

Ekonomik Faaliyetler Final Deneme-2

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!