auzefİktisatİşletmemaliyet MuhasebesiYönetim Bilişim Sistemleri

Maliyet Muhasebesi Vize Deneme Sınavı 2

Maliyet Muhasebesi Vize Deneme Sınavı 2

#1. Pars Fındık İşletmesinde fındık alınıp işlenerek çeşitli fındık ürünleri üretilmektedir. Bu işleme sonucu bütün iç fındık, kırık fındık içi olmak üzere iki esas ürün ve fındıkkabuğu yan ürün olarak elde edilmektedir. Fabrikada şubat ayında 100 ton fındık işlenmiştir. İşlenmemiş fındığın tonu 2.250 TL’dir. Üretim ile ilgili bilgiler yukarıdaki gibidir: - İşletmede izlenen muhasebe politikasına göre yan ürünlere ait net satış değeri esas ürünlerin maliyetinden düşürülmektedir (üretim yöntemi). Net pazar değeri yönteminin kullanıldığı varsayımıyla kırık fındık içine düşen birleşik maliyet payı ne kadardır?

#2. Eylül İşletmesinde Y1 ve Y2 yardımcı hizmet departmanları, E1 ve E2 esas üretim merkezleri bulunmaktadır. Bu departmanlar itibariyle belli bir döneme ait bütçelenen GİM ve diğer bilgiler yukarıdaki gibidir: - Y1’in maliyetleri m2 esasına göre, Y2’nin maliyetleri ise fiş sayısına göre dağıtılmaktadır. GİM yükleme hadleri ise direkt işçilik saatlerine göre hesaplanmaktadır. Eylül İşletmesi GİM’lerin dağıtımında direkt dağıtım yöntemini kullanmaktaysa E2 departmanının GİM yükleme haddi nedir?

d) 20,00 TL/dis

#3. ABC İşletmesi 2014 yılı Ocak ayında bir üründen 10.000 birim üretmiş ve toplam 30.000 TL tutarında maliyete katlanmıştır. İşletme Şubat ayında 15.000 birim üretmiş ve toplam 40.000 TL maliyete katlanmıştır. Maliyetlerin aydan aya değişmediği varsayımı ile birim başı değişken maliyet aşağıdakilerden hangisidir?

#4. Pars Fındık İşletmesinde fındık alınıp işlenerek çeşitli fındık ürünleri üretilmektedir. Bu işleme sonucu bütün iç fındık, kırık fındık içi olmak üzere iki esas ürün ve fındıkkabuğu yan ürün olarak elde edilmektedir. Fabrikada şubat ayında 100 ton fındık işlenmiştir. İşlenmemiş fındığın tonu 2.250 TL’dir. Üretim ile ilgili bilgiler yukarıdaki gibidir: İşletmede izlenen muhasebe politikasına göre yan ürünlere ait net satış değeri esas ürünlerin maliyetinden düşürülmektedir (üretim yöntemi). Net satış değeri yönteminin kullanıldığı varsayımıyla kırık fındık içinden elde edilen brüt kâr ne kadardır?

#5. Aylık asgari 1.000 TL ücret garantisi verilmiş bir şirkette parça başına ödenen ücret 20 TL’dir. İmalat işçisi Ahmet Bey’in geçen ayki üretimi 43 birimde kalmış, parça başına 860 TL hak ettiği halde, asgari ücreti garantilediği için kendisine 1.000 TL ödeme yapılmıştır. Aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?


#6. Patırtı İşletmesinin 31 Aralık 2013 tarihli bilançosunda raporlanacak olan mamul stokunun maliyeti ne kadardır?

#7. Birleşik üretim maliyetlerini “üretim miktarı yöntemine” göre dağıtan bir işletmede, belli bir üretim partisinden 10.000 kg. olarak üretilen D mamulünün birleşik maliyet dağıtımından aldığı pay 1.000.000 TL’dir. Eğer D mamulü ayrım noktasında satılacak olursa gelecek dönem 160 TL/kg fiyattan satılabilecektir. D mamulü ek işleme tabi tutulup, satılırsa fiyatı 200 TL/kg. olacaktır. Ek işlemin maliyeti 500.000 TL olacaktır. Buna göre D mamulü ek işleme tabi tutularak satılacak olursa, şirketin kârı veya zararı ne kadar olacaktır?

#8. Artvin İşletmesi birleşik imalat süreci sonunda A,B ve C olmak üzere üç farlı ürün üretmektedir. Mayıs ayında 2000 adet A ürünü, 3500 adet B ürünü ve 4.000 adet C ürünü üretilmiştir. Ürünlerin ayrım noktasındaki satış fiyatları sırasıyla 30TL, 20TL ve 10 TL’dir. Ayrım noktasına kadar gerçekleşen birleşik üretim maliyetleri 75.000 TL’dir. Eğer birleşik maliyetler ayrım noktasındaki satış değeri yöntemine göre dağıtılırsa A ürününe dağıtılacak olan birleşik imalat payı aşağıdakilerden hangisidir?

#9. Yalı Çiftliği İşletmesi ham keçi sütü satın almakta ve birleşim üretim süreci sonunda keçi sütü tozu ve keçi sütü kreması elde etmektedir. Ekim ayı için yukarıdaki bilgiler toplanmıştır. Ayrım noktasında toplam satış değeri 144.480 TL tutarında 117.000 litre ürün elde edilmektedir. Her iki ürün için de dönem başı stoku bulunmamaktadır. Keçi sütü tozu ayrım noktasından sonra ek işleme tabi tutularak 39.000 lt (geri kalanı fire) ilaç sektöründe kullanılan C500 ürününe dönüşebilmektedir. Ek işlemde kullanılabilen her litre için 3 TL maliyete katlanılmaktadır. C500 ürününün litresi 18TL’ye satılabilmektedir. Keçi sütü kreması ayrım noktasından sonra ek işleme tabi tutularak 56.200 lt keçi sütü dondurması elde edilebilmektedir. Ek işlemde kullanılabilen her litre için 2,50 TL maliyete katlanılmaktadır ve ürünün litresi 9 TL’den satılabilmektedir. Net satış değeri yöntemi kullanıldığında 72.240 TL’lik birleşik üretim maliyeti C500 ve keçi sütü dondurmasına dağıtılacak birleşik imalat payı sırasıyla aşağıdakilerden hangisidir?

#10. Patırtı İşletmesinin 2013 yılında gerçekleştirdiği üretim ile ilgili bilgiler aşağıdaki gibidir. Patırtı İşletmesinin 2013 yılında ürettiği bir birimin üretim maliyeti ne kadardır?


#11. Çınar Bey her ay 120 TL ödeyerek Beylikdüzü Sağlık ve Spor Merkezinden yararlanmaktadır. Çınar Bey’in üyelik ücreti aşağıdakilerden hangisidir?

#12. Marsan Şirketinin 2013 yılı için bütçelenmiş genel imalat maliyeti 612.250 TL tahmin edilmiş olup, 2013 yılı üretimine 534.750 TL GİM götürü olarak yüklenmiştir. 2013 yılı fiili genel imalat maliyeti 558.000 TL, fiili faaliyet düzeyi ise 310 dis olarak gerçekleşmiştir. Marsan Şirketinin 2013 yılı için hesaplanan götürü GİM yükleme haddi ne kadardır?

#13. Bütçelenmiş maliyetler:

#14. Bir spor ürünleri üreticisi golf ve dağcılık olmak üzere iki farklı ürün kategorisinde faaliyet göstermektedir. Golf ekipmanlarına ilişkin direkt maliyet aşağıdakilerden hangisidir?

#15. Yağmur İşletmesinin Kasım ayı içerisindeki hammadde stok kalemi ile ilgili bilgiler aşağıdaki gibidir: Hareketli ortalama stok değerleme yöntemini kullanan Yağmur İşletmesinde 15 Kasım’da üretime gönderilen hammaddenin maliyet ne kadardır?


#16. ABC İşletmesi 2014 yılı Ocak ayında bir üründen 10.000 birim üretmiş ve toplam 30.000 TL tutarında maliyete katlanmıştır. İşletme Şubat ayında 15.000 birim üretmiş ve toplam 40.000 TL maliyete katlanmıştır. Maliyetlerin aydan aya değişmediği varsayımı ile Ocak ayı için birim sabit maliyet aşağıdakilerden hangisidir?

#17. Salzburg İşletmesinin ürettiği ICT101 kodlu ürüne ilişkin maliyetler Yukarıdaki gibidir. ICT101 kodlu ürüne ilişkin toplam değişken maliyet tutarı aşağıdakilerden hangisidir?

#18. Döneme ilişkin satılan mamul maliyeti aşağıdakilerden hangisidir?

#19. Altındağ Üretim İşletmesi geçen ay gerçekleştirdiği faaliyetleri ile ilgili olarak yukarıdaki bilgileri sunmuştur: Eğer Altındağ Üretim İşletmesi gelecek ay satışlarını ikiye katlarsa, tahmini faaliyet kârı ne kadar olur?

#20. Yağmur İşletmesinin Kasım ayı içerisindeki hammadde stok kalemi ile ilgili bilgi yukarıdaki gibidir. Hareketli ortalama stok değerleme yöntemini kullanan Yağmur İşletmesinde 15 Kasım’da üretime gönderilen hammaddenin maliyet ne kadardır?


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-

Auzef İşletme
Auzef İktisat
Auzef Yönetim Bilişim Sistemleri
Maliyet Muhasebesi
LOLONOLO

Auzef İşletme
Auzef İktisat
Auzef Yönetim Bilişim Sistemleri
Maliyet Muhasebesi
LOLONOLO

Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Maliyet Muhasebesi Vize Deneme Sınavı 2

Maliyet Muhasebesi Vize Deneme Sınavı 2

 

Maliyet Davranışı

Auzef İşletme
Auzef İktisat
Auzef Yönetim Bilişim Sistemleri
Maliyet Muhasebesi
LOLONOLO

Maliyet Muhasebesi Vize Deneme Sınavı 2

Çınar Bey her ay 120 TL ödeyerek Beylikdüzü Sağlık ve Spor Merkezinden yararlanmaktadır. Çınar Bey’in üyelik ücreti aşağıdakilerden hangisidir?

a) Değişken maliyet
b) Sabit maliyet
c) Yarı değişken maliyet
d) Yarı sabit maliyet
e) Yapışkan maliyet

Cevap : b) Sabit maliyet

Her bir motosiklet için maliyeti 20 TL olan bir oturak gerekiyorsa ve ay içerisinde 2.000 adet motosiklet üretilmişse toplam oturak maliyeti;

a) direkt sabit maliyet olarak dikkate alınır.
b) direkt değişken maliyet olarak dikkate alınır.
c) endirekt sabit maliyet olarak dikkate alınır.
d) endirekt değişken maliyet olarak dikkate alınır.
e) direkt yarı değişken maliyet olarak dikkate alınır.

Cevap : b) direkt değişken maliyet olarak dikkate alınır.

Maliyet Muhasebesi Ünite 2 Soru 3-min

Salzburg İşletmesinin ürettiği ICT101 kodlu ürüne ilişkin maliyetler yukarıdaki gibidir.

ICT101 kodlu ürüne ilişkin toplam değişken maliyet tutarı aşağıdakilerden hangisidir?

a) 18
b) 22
c) 88
d) 92
e) 108

Cevap : d) 92

İşletme dönem içerisinde bir üründen 20.000 birim üretmiş ve birim başı sabit maliyet 16 TL olarak gerçekleşmiştir. Eğer üretim 40.000 adet olsaydı birim başı sabit maliyet ne olurdu?

a) Birim başı sabit maliyet 32 TL’ye yükselirdi.
b) Birim başı sabit maliyet 16 TL olarak kalırdı.
c) Birim başı sabit maliyet 8 TL’ye düşerdi.
d) Toplam sabit maliyet 480.000 TL olurdu.
e) Toplam sabit maliyet 1.280.000 TL olurdu.

Cevap : c) Birim başı sabit maliyet 8 TL’ye düşerdi.

Maliyet Muhasebesi Ünite 2 Soru 5-min

Altındağ Üretim İşletmesi geçen ay gerçekleştirdiği faaliyetleri ile ilgili olarak yukarıdaki bilgileri sunmuştur:

Eğer Altındağ Üretim İşletmesi gelecek ay satışlarını ikiye katlarsa, tahmini faaliyet kârı ne kadar olur?

a) 10.000 TL
b) 25.000 TL
c) 19.000 TL
d) 12.000 TL
e) 15.000 TL

Cevap : c) 19.000 TL

Maliyet Muhasebesi Ünite 2 Soru 6-min

Kuzey Şirketinin imalat bölümünde gerçekleşen iki farklı üretim hacmine ait bazı maliyetler yukarıdaki gibidir:

Maliyetlerin faaliyet hacmine göre gösterdiği davranış bakımından aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

a) Makine amortismanları sabit maliyettir.
b) Torna işçiliği değişken maliyettir.
c) Bakım-onarım maliyeti sabit maliyettir.
d) Fabrika kirası sabit maliyettir.
e) Hammadde maliyeti değişken maliyettir.

Cevap : c) Bakım-onarım maliyeti sabit maliyettir.

ABC İşletmesi 2014 yılı Ocak ayında bir üründen 10.000 birim üretmiş ve toplam 30.000 TL tutarında maliyete katlanmıştır. İşletme Şubat ayında 15.000 birim üretmiş ve toplam 40.000 TL maliyete katlanmıştır. Maliyetlerin aydan aya değişmediği varsayımı ile birim başı değişken maliyet aşağıdakilerden hangisidir?

a) 3 TL/birim
b) 1 TL/birim
c) 2,66 TL/birim
d) 2 TL/birim
e) 4 TL/birim

Cevap : d) 2 TL/birim

ABC İşletmesi 2014 yılı Ocak ayında bir üründen 10.000 birim üretmiş ve toplam 30.000 TL tutarında maliyete katlanmıştır. İşletme Şubat ayında 15.000 birim üretmiş ve toplam 40.000 TL maliyete katlanmıştır. Maliyetlerin aydan aya değişmediği varsayımı ile toplam sabit maliyet aşağıdakilerden hangisidir?

a) 2.500 TL
b) 5.000 TL
c) 7.500 TL
d) 10.000 TL
e) 12.500 TL

Cevap : d) 10.000 TL

ABC İşletmesi 2014 yılı Ocak ayında bir üründen 10.000 birim üretmiş ve toplam 30.000 TL tutarında maliyete katlanmıştır. İşletme Şubat ayında 15.000 birim üretmiş ve toplam 40.000 TL maliyete katlanmıştır. Maliyetlerin aydan aya değişmediği varsayımı ile Ocak ayı için birim sabit maliyet aşağıdakilerden hangisidir?

a) 0,67 TL
b) 1 TL
c) 2 TL
d) 2,5 TL
e) 3 TL

Cevap : b) 1 TL

Aşağıdakilerden hangisi sabit maliyettir?

a) Tekstil üretiminde kullanılan kumaş
b) Makinelerin harcadığı elektrik
c) Çiçek üretiminde kullanılan su
d) Ekmek üretiminde kullanılan un
e) Makinelerin amortismanı

Cevap : e) Makinelerin amortismanı

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!