auzefRekreasyonSerbest Zaman Sosyolojisi

Serbest Zaman Sosyolojisi Final Deneme Sınavı -5

Auzef Serbest Zaman Sosyolojisi Soruları Final Deneme Sınavı -5

#1. I. Katılan bireyde özgürlük hissiyatının gelişmesine yardımcı olmaktadır. II. Başkaları için de yapılabilir. III. Her zaman yapılabilir. Bir etkinliğin serbest zaman faaliyeti olarak değerlendirilmesinde kullanılan yukarıda verilen kriterlerden hangisi/hangileri doğrudur?

Cevap : A) Yalnız I

#2. I. İşlevselci düşünürler genellikle toplumu canlı bir organizma gibi değerlendirmektedirler. II. Mead’a göre dil, bireylerin bilinçli bireyselliklerinin farkında olan ve kişilerin kendi kendilerini başkalarının onları gördüğü gibi dışarıdan bir gözle görme yeteneğine sahip olan varlıklara dönüşmesini sağlamaktadır. III. Fenomenoloji fizik dünyanın asla değişmeyen ve bütün insanlar için aynı olan ‘gerçek’ bir dünya olmadığını savunur. Daha ziyade o, varoluşu için insanların yorumlarına veya ona yüklediği anlamlara bağlı ‘göreli’ bir dünyadır. Yukarıdaki ifadelerden hangisi veya hangileri doğrudur?

Cevap : E) Hepsi

#3. "Marx ve Maxist görüşlerden etkilenerek ortaya serbest zamana dair birtakım fikirler ortaya koyan ………… göre serbest zaman tıpkı spor gibi ticari bir boyut kazanmıştır." Boşluğa uygun düşen seçeneği işaretleyiniz.

Cevap : B) J. Clarke ve C. Chitcher

#4. I. 1883 yılında ‘’Tembellik Hakkı’’ adlı eserinde Marx, çalışmanın adeta bir çılgınlık ve delilik olduğunu ileri sürmekte, insanların ise buna karşı koyması gerektiğini savunmaktadır. II. Bireylerin 3 saatlik mesaisinden sonra kalan serbest zamanlarında üretken ve yaratıcı etkinliklere dahil olması, bu zamanın ise baskıcı güçlerden bütünü ile arındırılması gerekliliğini vurgulayan kişi Lafargue’dir. III. Jean Baudrillard, modern kapitalist toplumlarını herşeyin birer ürün haline evrimleşen tüketim toplumları olduğunu ileri sürmektedir. Yukarıdaki ifadelerden hangisi/hangileri doğrudur?

Cevap : C) II ve III

#5. "Çalışma ahlakı bir köle ahlakıdır, modern dünyada ise kölelere ihtiyaç yoktur" ifadesi aşağıdakilerden hangisine aittir?

Cevap : A) Russell


#6. “…………..bir oyuncu veya oyuncuların elektronik olarak işleyen bir ekranda bir öykü çerçevesinde oyun edinimini gerçekleştirmek olarak tanımlanmaktadır.” Boşluğa uygun düşen seçeneği işaretleyiniz.

Cevap : A) Dijital oyun

#7. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye Herkes İçin Spor Federasyonunun en temel amaçlarından biri değildir?

Cevap : D) Resmi yarışma kurallarına bağlı olmayan yarışmalarla eğlenceye yönelik organizasyonları TFF’ye aktarmak.

#8. Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Cevap : B) Rekreatif etkinlik tercihlerinin tek belirleyicisi ebeveynlerdir.

#9. Aşağıdakilerden hangisi Uluslararası Herkes İçin Spor Federasyonu’nun kurulduğu tarihtir?

Cevap : C) 1982

#10. J. Clarke ve C. Chitcher ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Cevap : E) Hiçbiri


#11. Aşağıda verilen ifadelerden hangisi yanlıştır?

Cevap : C) Bir dakikanın süresi nasıl değişmiyorsa, kişiler tarafından algılanan zaman da değişmez.

#12. “………………bireylerin kendi ikamet alanları dışında, devamlı olarak yerleşmemek, politik ve ticari amaçlardan uzak olarak, iş, merak, dini inanış, sağlık, spor, dinlenme, kültür gibi amaçlar ya da aile ve akraba ziyaretleri, kongre ve seminerlere katılma gibi sebeplerle, bireysel veya toplu olarak yaptıkları seyahatlerden ve seyahat ettikleri yerlerde 24 saati aşan konaklamalardan ortaya çıkan, iş ve temasları kapsayan sosyal bir olaydır.” Boşluğa uygun düşen seçenek aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : A) Turizm

#13. "Sosyolojinin bağımsız bir disiplin olarak ortaya çıktığı ……... yüzyıldan sonra ise toplumsal alana yönelik olan bu düşünceler akademik bir temele oturtulmuştur." Boşluğa uygun olan şıkkı işaretleyiniz.

Cevap : E) 19.

#14. Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Cevap : D) Veblen, kendi başına üretim yapan makineleri de insanlarda belli ölçülerde özgürlük ve serbest zaman olanağı sunması nedeni ile ‘’insanlığın kurtarıcısı’’ olarak nitelemektedir.

#15. Aşağıdakilerden ifadelerden hangisi Sembolik Etkileşim kuramı ile örtüşmektedir?

Cevap : E) En genel tabirle Sembolik Etkileşimcilik, anlamların etkileşimler vasıtası ile biçimlenmesini ele almaktadır.


#16. “H0mo Ludens” isimli eser kim tarafından kaleme alınmıştır?

Cevap : B) Huizinga

#17. "Açık hava ve doğal ortamda bireylerin piknik yapması, bahçe ile uğraşması ve kampçılık gibi faaliyetler örnektir." İfadesi aşağıdaki etkinliklerin hangisi kapsamına daha yakındır?

Cevap : A) Açık hava faaliyetleri

#18. Çatışmacı teori ile ilgili verilen aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Cevap : A) Toplum ve toplumu oluşturan kurumların bir ahenk içinde varlıklarını sürdürdüğü bir sistemler bütünü olduğu düşüncesini taşımaktadır.

#19. "……………gibi işlevselci düşünürler genellikle toplumu canlı bir organizma gibi değerlendirmektedirler." Aşağıdakilerden hangisinin boşluğa gelemez.

Cevap : D) Karl Marx

#20. "……………., kişilerin ve grupların serbest zamanlarında tamamen kendi arzuları ile katıldıkları, katılanları dinlendiren ve eğlendiren aktivitelerdir." Boşluğa uygun düşen kavramı işaretleyiniz.

Cevap : D) Rekreasyon


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-

Serbest Zaman Sosyolojisi Final
Auzef Rekreasyon Güz Dönemi Final Soruları 2022

Serbest Zaman Sosyolojisi Final
Auzef Rekreasyon Güz Dönemi Final Soruları 2022

Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Auzef Serbest Zaman Sosyolojisi Soruları Final Deneme Sınavı -5

Auzef Serbest Zaman Sosyolojisi Soruları Final Deneme Sınavı -5

Serbest Zaman Üzerine Kuramsal Yaklaşımlar

“Marx ve Maxist görüşlerden etkilenerek ortaya serbest zamana dair birtakım fikirler ortaya koyan ………… göre serbest zaman tıpkı spor gibi ticari bir boyut kazanmıştır.”
Boşluğa uygun düşen seçeneği işaretleyiniz.

A) T. Veblen ve B. Russell
B) J. Clarke ve C. Chitcher
C) P. Lafargue ve B. Russell
D) J. Clarke ve T. Veblen
E) C. Chitcher ve P. Lafargue

Cevap : B) J. Clarke ve C. Chitcher

Marx ile ilgili aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?

A) Marx’a göre zaman, bireylerin gelişiminin başladığı alandır
B) Marx’a göre serbest zaman bakımından bir yoksunluk içerisinde olan kişiler kendinden başkalarına zenginlik ve serbest zaman üreten bir makineden ibarettir.
C) Marx’a göre günlük mesai saatleri 3 saatler sınırlandırılmalıdır.
D) Marx’a göre Yoksul işçiler için hayat, çalışma pratiğinin son bulduğu noktada başlamaktadır.
E) Uzun mesai saatlerinin işçiler için ifade ettikleri, yalnızca kulübesinde zaman geçirerek yatağında uyuyabilmesine imkan veren şey anlamına gelmektedir.

Cevap : C) Marx’a göre günlük mesai saatleri 3 saatler sınırlandırılmalıdır.

J. Clarke ve C. Chitcher ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) Marksist görüşlerden etkilenmişlerdir.
B) Kapitalizmin serbest zamanı da biçimlendirdiği görüşünü taşımaktadırlar.
C) Devlet ve kapitalistler onlara göre serbest zamanın en önemli paydaşlarındandır.
D) Onlara göre devletler serbest zaman pazarında hangi ürünlerin ve ne gibi hizmetlerin bulunabileceğini kontrol ederek yönlendirmektedir.
E) Hiçbiri

Cevap : E) Hiçbiri

I. 1993 yılında kaleme alınmıştır.
II. Russell’ın eseridir.
III. Eserin en temel vurgusu gösterişçi tüketim davranışıdır.
Tembellik Hakkı isimli eser ile ilgili verilenlerden hangisi/hangileri yanlıştır?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve III
E) I, II ve III

Cevap : E) I, II ve III

Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) Lafargue, 1883 yılında Tembellik Hakkı isimli eseri kaleme almıştır.
B) Veblen, Aylak Sınıfın Teorisi isimli eserinde gösterişçi tüketim davranışına vurgu yapmaktadır.
C) Lafargue kaleme aldığı eserinde günde 3 saatlik çalışma süresi önermektedir.
D) Veblen, kendi başına üretim yapan makineleri de insanlarda belli ölçülerde özgürlük ve serbest zaman olanağı sunması nedeni ile ‘’insanlığın kurtarıcısı’’ olarak nitelemektedir.
E) Veblen’in “aylak sınıf” ile kastettiği, aristokrasidir.

Cevap : D) Veblen, kendi başına üretim yapan makineleri de insanlarda belli ölçülerde özgürlük ve serbest zaman olanağı sunması nedeni ile ‘’insanlığın kurtarıcısı’’ olarak nitelemektedir.

“Aylaklığa övgü adlı yapıtında Bernard Russell, serbest zamana dair değerli fikirler sunmakta ve mesai saatlerinin ……. saat olmasını önermektedir.”
Boşluğa uygun düşen seçeneği işaretleyiniz.

A) 2
B) 3
C) 4
D) 5
E) 6

Cevap : C) 4

‘’Çalışma ahlakı bir köle ahlakıdır, modern dünyada ise kölelere ihtiyaç yoktur’’ ifadesi aşağıdakilerden hangisine aittir?

A) Russell
B) Veblen
C) Lafargue
D) Marx
E) Baudrillard

Cevap : A) Russell

Russell’e ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

A) “Tembellik Hakkı” adlı eserin yazarıdır.
B) Ona göre toplum üyesi, iş yaşamının yalnızca bireyin beslenme ve barınma gibi gereksinimlerini karşılamasına denk düşecek kadarına dahil olmalı yalnızca bu kadarı görev sayılmalıdır.
C) Modern teknoloji ile birlikte temel gereksinimlerin giderilmesi için ortaya konulması gereken emek miktarı oldukça azalmıştır. Toplum üyelerinin kendine yetenden fazlasını tüketmesini Russell adaletsizlik olarak değerlendirmektedir.
D) Russell, serbest zamanın akılcı yönetiminde kişinin medeniyet seviyesi ve eğitimin önemini vurgulamaktadır.
E) Modern teknoloji Russell’e göre bireylere serbest zaman imkanı sunan ve bu şekilde de bireyleri en güzel şeylerle buluşturan bir araçtır.

Cevap : A) “Tembellik Hakkı” adlı eserin yazarıdır.

I. 1883 yılında ‘’Tembellik Hakkı’’ adlı eserinde Marx, çalışmanın adeta bir çılgınlık ve delilik olduğunu ileri sürmekte, insanların ise buna karşı koyması gerektiğini savunmaktadır.
II. Bireylerin 3 saatlik mesaisinden sonra kalan serbest zamanlarında üretken ve yaratıcı etkinliklere dahil olması, bu zamanın ise baskıcı güçlerden bütünü ile arındırılması gerekliliğini vurgulayan kişi Lafargue’dir.
III. Jean Baudrillard, modern kapitalist toplumlarını herşeyin birer ürün haline evrimleşen tüketim toplumları olduğunu ileri sürmektedir.
Yukarıdaki ifadelerden hangisi/hangileri doğrudur?

.
A) Yalnız I
B) I ve II
C) II ve III
D) Yalnız III
E) Hepsi

Cevap : C) II ve III

I. Baudrillard’a göre tüketim toplumu için en önemli şey simgelerdir.
II. Fromm’a göre modern üretim biçiminin gelişmesi ile belli bir örgüt yapısı ve disiplini içerisinde varlığını devam ettiren ‘iş’in anlamı gibi fonksiyonları da değişmiştir.
III. Russell’e göre modern dönemde çalışma pratiğinin yüceltilmesinin dünyadaki etkileri negatif olmuştur. Mutluluk ve refaha erişebilmenin yolu çalışma pratiğine ayrılan sürenin dört saat ile sınırlandırılmasıdır.
Yukarıdaki ifadelerden hangisi/hangileri doğrudur?

.
A) Yalnız I
B) I ve II
C) II ve III
D) Yalnız III
E) Hepsi

Cevap : E) Hepsi

Serbest Zaman Sosyolojisi Final
Auzef Rekreasyon Güz Dönemi Final Soruları 2022

Auzef Rekreasyon Lisans Auzef Rekreasyon Lisans Programı Telegram Grubu

Serbest Zaman Üzerine Kuramsal Yaklaşımlar

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!