auzefCoğrafyaYer Sistemleri

Yer Sistemleri 2022-2023 Vize Soruları

Yer Sistemleri 2022-2023 Vize Soruları

#1. Dünyadaki son buzullaşma jeolojik zamanlardan hangisinde meydana gelmiştir?

Cevap : E) Dördüncü zaman

#2. Ayrı bir bilimsel disiplin olarak yer sistem bilimi...... yılında..... 'da/ta kuruldu. Yukarıda verilen boşluklara sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : C) 1980-NASA

#3. Coğrafya bir mekân bilimi olduğundan insanın yaşadığı mekâna doğal çevre ya da doğal ortam gibi daha birçok isim verilebilir. Aşağıdakilerden hangisi bu isimlerden biri değildir?

Cevap : E) Coğrafya

#4. Atmosfer olaylarının en az gibi bir dönem gösterdiği ortalama duruma iklim denir. Yukarıdaki ifade aşağıdakilerden hangisi ile tamamlanmalıdır?

Cevap : D) 30-50 yıl

#5. Yer yuvarının yapısı ile ilgili kabukta oluşan önemli ve büyük göstergeler bulunur. Aşağıdakilerden hangisi bunlardan biri değildir?

Cevap : A) Kasırgalar


#6. Geosferin buz küre olarak da adlandırılan bölümü aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : C) Kriosfer

#7. Aşağıdakilerden hangisi iç etken süreçlerinden biri değildir?

Cevap : E) Çözülme

#8. Aşağıdakilerden hangisi iklim değişikliğinin nedenlerinden biri değildir?

Cevap : B) Ay tutulmaları

#9. Orojenez oluşumunda yer kabuğunun, zamanla kıvrımlı dağlara dönüşen ve içinde kalın tortul tabakalarının birikmiş olduğu kesimlerine ..... denilir. Bunlar, kıtaların kenarında veya yakınındaki okyanus ve denizlerle kaplı derince çukur tortulların birikme alanlarıdır. Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : D) jeosenklinal

#10. 200 milyon yıl önce güney kıtaları olarak Güney Amerika, Afrika, Hint, Antarktika ve Avustralya kıtalarının birlikte olduğunun kanıtı, sadece bunların ayrılmadan önceki kıyılarının uyumluluğu değil aynı zamanda bu kıtalarda ..... adlı bitki türünün yaşamını sürdürmüş olmasıdır. Yukarıdaki cümlede verilen boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : C) glossopteris


#11. Depremler, magma üzerinde yüzen plakaların dolayısıyla yer kabuğunun hareketliliğinin yanı sıra bilhassa dalma-batma zonları volkanizmanın ve dolayısıyla sıvı mağmanın yeryüzeyine çıktığı insanoğlu tarafından belirgin olarak izlenir. Bunun en net izlendiği yerlerden birisi Atlas Okyanusu'dur. Amerika kıtaları ve Afro-Avrasya kıtaları arasındaki Atlas Okyanusunda kuzeyden- güneye ters S harfi şeklinde okyanus tabanında uzanan "Orta Atlantik Sırtı” ile kırık zonları ve meydana gelen denizaltı volkanları, bir ..... zonunda (Diverjans Sahaları) meydana gelebilecek faaliyetleri göstermektedir. Yukarıdaki ifadeye dayanarak boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : B) açılma

#12. Aşağıdakilerden hangisi dış etken süreçlerinden biri değildir?

Cevap : A) Faylanma

#13. Atmosferin en üst katıdır. Gazlar son derece seyrek olduğu için dış sınırı kesin olarak tespit edilemeyen atmosferin bu son tabakasında yoğun röntgen ışınları vardır. Kalınlığı yaklaşık 690 km'lerden başlayıp 10.000 km'ye kadar ulaşır. Gazlar üzerinde yer çekimi etkisinin çok azaldığı bir kattır. Burada gaz taneciklerinin bir bölümü uydular gibi yerin çevresinde döner, yani henüz yer çekimi etkisindedir. Fakat hidrojen (H) ve helyum (He) gibi hafif gazların atom veya iyonlarının bir bölümü de bu çekimden kurtularak uzaya kaçıp gidebilir. Onun için bu katın sınırı pratik olarak 10.000 km denilse bile kesin olarak saptanamaz. Çünkü değişkendir. Bu sebeple bu kata dış sınır veya dış küre anlamına gelen bir terim kullanılır. Yukarıda genel özellikleri anlatılan atmosfer katı aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : A) Ekzosfer

#14. Zaman zaman katları ayrı olarak düşünülse bile sonuçta tüm yerküre bir bütündür ve ..... olarak anılır. Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : B) geosfer

#15. Yer sistem bilimleri, dünyanın farklı bölgelerinde tanımlanan etki alanlarının ve aralarında yaygın materyallerin döngüsünün nasıl olduğuna özellikle bakar. Çalışmalar içinde birçok yaygın döngü bulunur. Aşağıdakilerden hangisi yaygın döngülerden biri sayılamaz?

Cevap : D) Demir döngüsü


#16. Dünya'nın 4 temel küresi yani geosferler aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Cevap : D) Litosfer, Hidrosfer, Biyosfer, Atmosfer

#17. Dünya'nın ortalama yarıçapı kaç kilometredir?

Cevap : C) 6370

#18. Atmosferin en alt katıdır. Kalınlığı ekvatorda 0 ile 17-18 km, kutuplarda 0 ile 8-10 km'dir. Bunun sebebi ekvatorda alçak basınç ve yer çekiminin azlığı, kutuplarda ise yüksek basınç ve yer çekiminin fazla oluşudur. Bu katmanda yukarılara çıkıldıkça sıcaklık her 200 metrede 1°C azalır. Aşağılara inildikçe de tersine sıcaklık her 200 metrede 1°C artar. Sürekli hareket, gazların oldukça değişmez bir karışımını sağlar. Bu katın önemi hava olaylarının burada oluşmasıdır. Aynı zamanda en alt kesimde uçan canlılara ve kuşlara yaşam alanı olur, uçaklar ve hava araçları burada seferlerini yaparlar. Hava olayları genelde bu katın kalınlığı içinde görülmekle birlikte, bu olayların büyük bölümü alt 3-4 kilometrelik bölümde toplanır. Çünkü bu olaylar üzerinde önemli etkisi olan su buharı bu alt kısımda bulunmaktadır. Yukarıda genel özellikleri anlatılan atmosfer katı aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : B) Troposfer

#19. Yer yuvarının 70-80 km kalınlığındaki kabuğu da denilen en dış kısmına ne isim verilir?

Cevap : E) Litosfer

#20. Kuaterner öncesinde yaşandığı belirlenen Paleozoik'te son buzul çağı hangi jeolojik devirde olmuştur?

Cevap : A) Permiyen


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Yer Sistemleri 2022-2023 Vize Soruları

1. Atmosferin en üst katıdır. Gazlar son derece seyrek olduğu için dış sınırı kesin olarak tespit edilemeyen atmosferin bu son tabakasında yoğun röntgen ışınları vardır. Kalınlığı yaklaşık 690 km’lerden başlayıp 10.000 km’ye kadar ulaşır. Gazlar üzerinde yer çekimi etkisinin çok azaldığı bir kattır. Burada gaz taneciklerinin bir bölümü uydular gibi yerin çevresinde döner, yani henüz yer çekimi etkisindedir. Fakat hidrojen (H) ve helyum (He) gibi hafif gazların atom veya iyonlarının bir bölümü de bu çekimden kurtularak uzaya kaçıp gidebilir. Onun için bu katın sınırı pratik olarak 10.000 km denilse bile kesin olarak saptanamaz. Çünkü değişkendir. Bu sebeple bu kata dış sınır veya dış küre anlamına gelen bir terim kullanılır.
Yukarıda genel özellikleri anlatılan atmosfer katı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Ekzosfer
B) Mezosfer
C) Stratosfer
D) Troposfer
E) İyonosfer

Cevap : A) Ekzosfer

2. Atmosfer olaylarının en az gibi bir dönem gösterdiği ortalama duruma iklim denir.
Yukarıdaki ifade aşağıdakilerden hangisi ile tamamlanmalıdır?

A) 30-50 ay
B) 30-50 hafta
C) 30-50 saat
D) 30-50 yıl
E) 30-50 gün

Cevap : D) 30-50 yıl

3. Dünya’nın ortalama yarıçapı kaç kilometredir?

A) 6350
B) 6360
C) 6370
D) 6380
E) 6390

Cevap : C) 6370

4. Atmosferin en alt katıdır. Kalınlığı ekvatorda 0 ile 17-18 km, kutuplarda 0 ile 8-10 km’dir. Bunun sebebi ekvatorda alçak basınç ve yer çekiminin azlığı, kutuplarda ise yüksek basınç ve yer çekiminin fazla oluşudur. Bu katmanda yukarılara çıkıldıkça sıcaklık her 200 metrede 1°C azalır. Aşağılara inildikçe de tersine sıcaklık her 200 metrede 1°C artar. Sürekli hareket, gazların oldukça değişmez bir karışımını sağlar. Bu katın önemi hava olaylarının burada oluşmasıdır. Aynı zamanda en alt kesimde uçan canlılara ve kuşlara yaşam alanı olur, uçaklar ve hava araçları burada seferlerini yaparlar. Hava olayları genelde bu katın kalınlığı içinde görülmekle birlikte, bu olayların büyük bölümü alt 3-4 kilometrelik bölümde toplanır. Çünkü bu olaylar üzerinde önemli etkisi olan su buharı bu alt kısımda bulunmaktadır.
Yukarıda genel özellikleri anlatılan atmosfer katı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Stratosfer
B) Troposfer
C) Mezosfer
D) Ekzosfer
E) İyonosfer

Cevap : B) Troposfer

5. 200 milyon yıl önce güney kıtaları olarak Güney Amerika, Afrika, Hint, Antarktika ve Avustralya kıtalarının birlikte olduğunun kanıtı, sadece bunların ayrılmadan önceki kıyılarının uyumluluğu değil aynı zamanda bu kıtalarda ….. adlı bitki türünün yaşamını sürdürmüş olmasıdır.
Yukarıdaki cümlede verilen boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) kara yosunları
B) algler
C) glossopteris
D) su yosunları
E) mangrovlar

Cevap : C) glossopteris

6. Aşağıdakilerden hangisi iç etken süreçlerinden biri değildir?

A) Çanaklaşma
B) Kıvrılma
C) Kırılma
D) Kubbeleşme
E) Çözülme

Cevap : E) Çözülme

7. Yer sistem bilimleri, dünyanın farklı bölgelerinde tanımlanan etki alanlarının ve aralarında yaygın materyallerin döngüsünün nasıl olduğuna özellikle bakar. Çalışmalar içinde birçok yaygın döngü bulunur.
Aşağıdakilerden hangisi yaygın döngülerden biri sayılamaz?

A) Azot döngüsü
B) Oksijen döngüsü
C) Enerji döngüsü
D) Demir döngüsü
E) Karbon döngüsü

Cevap : D) Demir döngüsü

8. Ayrı bir bilimsel disiplin olarak yer sistem bilimi…… yılında….. ‘da/ta kuruldu.
Yukarıda verilen boşluklara sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) 1990-TÜBİTAK
B) 1980-UNESCO
C) 1980-NASA
D) 1990-NATO
E) 1990-TÜBA

Cevap : C) 1980-NASA

9. Geosferin buz küre olarak da adlandırılan bölümü aşağıdakilerden hangisidir?

A) Biyosfer
B) Hidrosfer
C) Kriosfer
D) Litosfer
E) Atmosfer

Cevap : C) Kriosfer

10. Yer yuvarının 70-80 km kalınlığındaki kabuğu da denilen en dış kısmına ne isim verilir?

A) Manto
B) Astenosfer
C) Dış çekirdek
D) İç çekirdek
E) Litosfer

Cevap : E) Litosfer

11. Coğrafya bir mekân bilimi olduğundan insanın yaşadığı mekâna doğal çevre ya da doğal ortam gibi daha birçok isim verilebilir. Aşağıdakilerden hangisi bu isimlerden biri değildir?

A) Antroposfer
B) Ortam
C) Çevre
D) Biyosfer
E) Coğrafya

Cevap : E) Coğrafya

12. Dünyadaki son buzullaşma jeolojik zamanlardan hangisinde meydana gelmiştir?

A) Birinci zaman
B) İkinci zaman
C) İlkel zaman
D) Üçüncü zaman
E) Dördüncü zaman

Cevap : E) Dördüncü zaman

13. Dünya’nın 4 temel küresi yani geosferler aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?

A) Litosfer, Hidrosfer, Atmosfer, Antroposfer
B) Hidrosfer, Atmosfer, Biyosfer, Antroposfer
C) Litosfer, Biyosfer, Atmosfer, Antroposfer
D) Litosfer, Hidrosfer, Biyosfer, Atmosfer
E) Litosfer, Hidrosfer, Biyosfer. Antroposfer

Cevap : D) Litosfer, Hidrosfer, Biyosfer, Atmosfer

14. Orojenez oluşumunda yer kabuğunun, zamanla kıvrımlı dağlara dönüşen ve içinde kalın tortul tabakalarının birikmiş olduğu kesimlerine ….. denilir. Bunlar, kıtaların kenarında veya yakınındaki okyanus ve denizlerle kaplı derince çukur tortulların birikme alanlarıdır.
Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) öjeosenklinal
B) parajeosenklinal
C) antiklinal
D) jeosenklinal
E) senklinal

Cevap : D) jeosenklinal

15. Aşağıdakilerden hangisi dış etken süreçlerinden biri değildir?

A) Faylanma
B) Akarsular
C) Dalgalar
D) Akıntılar
E) Ayrışma

Cevap : A) Faylanma

16. Aşağıdakilerden hangisi iklim değişikliğinin nedenlerinden biri değildir?

A) Dünya yörüngesinde değişikliklerin olması
B) Ay tutulmaları
C) Kıtaların sabit kalmayıp kayması
D) Dünyanın kendi etrafındaki hareketi sırasındaki yalpalamalar
E) Güneşteki patlamalar ve güneş lekeleri

Cevap : B) Ay tutulmaları

17. Depremler, magma üzerinde yüzen plakaların dolayısıyla yer kabuğunun hareketliliğinin yanı sıra bilhassa dalma-batma zonları volkanizmanın ve dolayısıyla sıvı mağmanın yeryüzeyine çıktığı insanoğlu tarafından belirgin olarak izlenir. Bunun en net izlendiği yerlerden birisi Atlas Okyanusu’dur. Amerika kıtaları ve Afro-Avrasya kıtaları arasındaki Atlas Okyanusunda kuzeyden- güneye ters S harfi şeklinde okyanus tabanında uzanan “Orta Atlantik Sırtı” ile kırık zonları ve meydana gelen denizaltı volkanları, bir ….. zonunda (Diverjans Sahaları) meydana gelebilecek faaliyetleri göstermektedir.
Yukarıdaki ifadeye dayanarak boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) sıkışma
B) açılma
C) kapanma
D) bindirme
E) gerilme

Cevap : B) açılma

18. Zaman zaman katları ayrı olarak düşünülse bile sonuçta tüm yerküre bir bütündür ve ….. olarak anılır.
Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) litosfer
B) geosfer
C) hidrosfer
D) atmosfer
E) biyosfer

Cevap : B) geosfer

19. Yer yuvarının yapısı ile ilgili kabukta oluşan önemli ve büyük göstergeler bulunur. Aşağıdakilerden hangisi bunlardan biri değildir?

A) Kasırgalar
B) Depremler
C) Orojenez
D) Epirojenez
E) Volkanizma

Cevap : A) Kasırgalar

20. Kuaterner öncesinde yaşandığı belirlenen Paleozoik’te son buzul çağı hangi jeolojik devirde olmuştur?

A) Permiyen
B) Devoniyen
C) Kambriyen
D) Silüriyen
E) Karbonifer

Cevap : A) Permiyen

Yer Sistemleri 2022-2023 Vize Soruları

Auzef Coğrafya
Telegram Coğrafya

Yer Sistemleri 2022-2023 Vize Soruları

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!