auzefCoğrafyaTürkiye Tarım Coğrafyası

Türkiye Tarım Coğrafyası 2021 Vize Soruları -2

Türkiye Tarım Coğrafyası 2021 Vize Soruları -2

#1. Birbirine çok yakın ve hatta aynı parselin çeşitli bölümlerinde farklı ürünlerin üretilmesini tanımlayan bir kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : B) Polikültür

#2. Aşağıdakilerden hangisi hassas tarımın hedefleri arasında yer almaz?

Cevap : C) Çiftciliğin ekonomik devamlılığının sağlanması

#3. Temel olarak her ikisi de kapalı alanlarda üretim yapılmasını esas almakla birlikte topraksız tarım metodu klasik seracılık faaliyetlerinden farklı özellikler taşımaktadır. Bu kapsamda; I-Sera tarımında yoğun sulama, gübreleme ve toprak işleme yapıldığından toprakları özelliklerini çabuk yitirmektedir. II-Sera tarımında sert, tuzlu, kimyasallarca kirlenmiş topraklar oluşmaktadır. III-Mantar gibi toprağa bir kez bulaştığında giderilmesi çok zor olan zararlılar da sera topraklarında bulunabilmektedir. Niteliklerden hangisi veya hangileri sera tarımını topraksız tarımdan ayıran özelliklerdendir?

Cevap : A) I-II ve III

#4. Aşağıdakilerden hangisi Organik Tarımda sentetik ve kimyasalların yerine kullanılması önerilen gübre türlerinden bir değildir?

Cevap : B) Kompoze gübre

#5. Aşağıdakilerde hangisi, bazen daimi bazen de geçici yerleşmeler yoluyla ve ekonomik şartların zorlamasıyla gerçekleştirilen faaliyetler sonucu dağlık sahalarda ortaya çıkan sorunlardan biri sayılamaz?

Cevap : C) Bakı


#6. Özellikle 1970’li yıllarda, hızla artan dünya nüfusunun gıda ihtiyacının karşılanması için tarım politikalarının ana hedefi olan üretim artışı sağlama, beraberinde yüksek verimli çeşitlerin yanı sıra gübre ve ilaç gibi girdilerin yoğun tüketilmesini getirmiştir. Belirli ürün çeşitlerinde, yüksek miktar artışlarına yol açan bu gelişmenin genel adı aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : B) Yeşil devrim

#7. Aşağıdakilerden hangisi iklim koşulları üzerinde büyük ölçekli (küresel) ve önemli yerel etkileri bulunan , uzun süreli ve yavaş gelişen değişiklikler olarak tanımlanabilecek olan iklim değişikliğinin tarım faaliyetleri üzerindeki potansiyel etkilerinden biridir?

Cevap : E) Sulama problemleri yaratması

#8. Aşağıdakilerden hangisi topraksız tarımın temel çözüm üretme hedeflerinden biri sayılamaz?

Cevap : C) Bitkisel gıda üretiminde maliyetleri minimize etme

#9. I-İlk tesis maliyetinin yüksek olması II-Daha fazla teknik bilgi gerektirmesi III-Bitki besleme ve sulamada çok dikkat ve özen isteyen bir üretim modeli olması Niteliklerden hangisi veya hangileri topraksız tarımın olumsuz yönüne işaret eder?

Cevap : B) I-II ve III

#10. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’de orojenik, epirojenik ve volkanizmanın şekillendirdiği topografik yapılardan biri değildir?

Cevap : D) Geniş çöl alanları


#11. Sahip olduğu fiziki ve beşerî coğrafya özellikleri dolayısıyla bir “tarım ülkesi” olma kavramı, uzun dönem Türkiye’yi karakterize eden bir olgu olmuştur. Bu algının oluşmasında aşağıdakilerden hangisinin etkisi yoktur?

Cevap : A) Bütçeden en fazla payın tarım sektörüne ayrılması

#12. Türkiye’de görülen ve yazların sıcak ve kurak kışların ise ılık ve yağışlı geçmesiyle karakterize edilen iklim tipi aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : D) Akdeniz İklimi

#13. Temel prensibi,her defasında az miktarda sulama suyunu sık aralıklarla yalnızca bitki köklerinin geliştiği ortama vermek olan tarımsal sulama yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : D) Damla Sulama

#14. Avrupa Birliği'nde (AB) Organik Tarım Kanunu hangi yılda uygulamaya konulmuştur?

Cevap : E) 1993

#15. Aşağıdakilerden hangisi hassas tarımın hedefleri arasında yer almaz?

Cevap : A) Çiftliğin ekonomik devamlılığının sağlanması


#16. Türkiye’de traktör özelindeki makineleşme 1900’lü yılların başında gündeme gelmeye başlamıştır. Bu dönemde özellikle yurtdışından getirilen traktörler bir bakıma numune özelliği taşımış, yaygınlaşması ise zaman almıştır. Bu çerçevede aşağıdakilerden hangisi 1907 yılında Türkiye’ye traktörü ilk getiren kişidir?

Cevap : D) İbrahim Rasih Efendi

#17. Arazi kullanımı konusunda yaşanan sorunların ortadan kaldırılması veya olumsuz sonuçlarının en aza indirilmesinin temel yolu arazilerin belirli bir plan çerçevesinde kullanılmasıdır. Aşağıdakilerden hangisi bu amacı gerçekleştirmek üzere uygulanacak planda bulunması gereken özellikler arasında yer almaz?

Cevap : C) Planlamanın tavandan tabana doğru geçekleştirilmesi

#18. Bir canlının diğer bir canlıya karşı kullanılması olarak tanımlanabilecek olan tarımsal mücadele yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : D) Biyolojik mücadele

#19. Gerek içme ve kullanma, gerekse tarımsal sulama açısından büyük önem arz eden su potansiyeli ve kaynakları aynı zamanda yeryüzünde yaşamın genel sınırlarını da tayin eden çok önemli bir faktör durumundadır. Buna göre Dünya toplam su miktarının ne kadarı tatlı su kaynaklarından oluşmaktadır?

Cevap : C) %2,5

#20. Aşağıdakilerden hangisi 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu kapsamında değerlendirilemez?

Cevap : C) Orman sınırlarının belirlenmesi


#21. Türkiye’de arazi kullanımının tarımsal boyutuna baktığımızda toplam arazi kullanımının yaklaşık %30’unu oluşturan tarımsal arazilerin çeşitli amaçlara ayrıldığını görmekteyiz. Bunların içinde en fazla yer tutan üretim şekli aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : E) Ekili alanlar

#22. Aşağıdakilerden hangisi sürdürebilir tarımın temel hedeflerinden biri değildir?

Cevap : C) Kırsal kesimin göç etme eğilimini artırma

#23. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’de organik tarım faaliyetlerinin Avrupa’dan farklı şekilde başladığını göstermekedir?

Cevap : A) Avrupa kökenli firmaların talep etmesi

#24. Dünyada organik tarım üretiminin daha düzenli bir hâle getirilmesine katkı sağlayan Uluslararası Ekolojik Tarım Hareketleri Federasyonu’nu (International Federation of Organic Agriculture Movements–IFOAM) hangi ülkede kurulmuştur?

Cevap : E) Almanya

#25. Aşağıdakilerden hangisi topraksız tarımda kullanılan katı materyallerden olan Perlit’in özelliklerinden biri değildir?

Cevap : E) Kimyasal ayrışma niteliği göstermediği için ısı iletkenliği çok yüksek olur.


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Türkiye Tarım Coğrafyası 2021 Vize Soruları -2

1. Bir canlının diğer bir canlıya karşı kullanılması olarak tanımlanabilecek olan tarımsal mücadele yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Mekanik mücadele
B) Entegre mücadele
C) Kimyasal mücadele
D) Biyolojik mücadele
E) Fiziksel mücadele

Cevap : D) Biyolojik mücadele

2. Aşağıdakilerden hangisi Organik Tarımda sentetik ve kimyasalların yerine kullanılması önerilen gübre türlerinden bir değildir?

A) Deniz yosunu
B) Kompoze gübre
C) Çiftlik gübresi
D) Kanatlı gübresi
E) Torf

Cevap : B) Kompoze gübre

3. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’de organik tarım faaliyetlerinin Avrupa’dan farklı şekilde
başladığını göstermekedir?

A) Avrupa kökenli firmaların talep etmesi
B) Yasal düzenlemelerin zorunlu kılınması
C) Devletin vatandaşlarına sağlıklı ürün sunmak istemesi
D) Organik tarım uygulamalarının daha kolay olması
E) Yurtiçinde organik ürünlere talebin ortaya çıkması

Cevap : A) Avrupa kökenli firmaların talep etmesi

4. Aşağıdakilerden hangisi iklim koşulları üzerinde büyük ölçekli (küresel) ve önemli yerel etkileri bulunan , uzun süreli ve yavaş gelişen değişiklikler olarak tanımlanabilecek olan iklim değişikliğinin tarım faaliyetleri üzerindeki potansiyel etkilerinden biridir?

A) Ürün kayıplarının azalması
B) Ürün kalitesini arttırması
C) Verim artışı sağlaması
D) Ürün çeşitliliği yaratması
E) Sulama problemleri yaratması

Cevap : E) Sulama problemleri yaratması

5. Temel prensibi,her defasında az miktarda sulama suyunu sık aralıklarla yalnızca bitki köklerinin geliştiği ortama vermek olan tarımsal sulama yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Geleneksel Sulama
B) Yağmurlama Sulama
C) Salma Sulama
D) Damla Sulama
E) Yüzey Sulama

Cevap : D) Damla Sulama

6. Aşağıdakilerde hangisi, bazen daimi bazen de geçici yerleşmeler yoluyla ve ekonomik şartların zorlamasıyla gerçekleştirilen faaliyetler sonucu dağlık sahalarda ortaya çıkan sorunlardan biri sayılamaz?

A) Çığ
B) Sel
C) Bakı
D) Heyelan
E) Taşkın

Cevap : C) Bakı

7. Aşağıdakilerden hangisi 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu kapsamında değerlendirilemez?

A) Amaç dışı ve yanlış kullanımların önlenmesi
B) Arazi kullanım plânlarının hazırlanması
C) Orman sınırlarının belirlenmesi
D) Arazi ve toprak kaynaklarının bilimsel esaslara uygun olarak belirlenmesi
E) Koruma ve geliştirme sürecinde toplumsal, ekonomik ve çevresel boyutların katılımcı yöntemlerle değerlendirilmesi

Cevap : C) Orman sınırlarının belirlenmesi

8. Arazi kullanımı konusunda yaşanan sorunların ortadan kaldırılması veya olumsuz sonuçlarının en aza indirilmesinin temel yolu arazilerin belirli bir plan çerçevesinde kullanılmasıdır. Aşağıdakilerden hangisi bu amacı gerçekleştirmek üzere uygulanacak planda bulunması gereken özellikler arasında yer almaz?

A) Birim alandan azami ekonomik verimin alınması
B) Toprağın verimli şekilde işletilmesine ve korunmasına yönelik tedbirlerin alınması
C) Planlamanın tavandan tabana doğru geçekleştirilmesi
D) Etkili yasal düzenlemelerin gerçekleştirilmesi
E) İstihdam imkânlarının artırılmasına yönelik araç ve yöntemlerin, izlenebilir ve sonuçları gözlenebilir bir nitelikte uygulamaya konulması

Cevap : C) Planlamanın tavandan tabana doğru geçekleştirilmesi

9. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’de orojenik, epirojenik ve volkanizmanın şekillendirdiği topografik yapılardan biri değildir?

A) Yüksek dağ sıraları
B) Delta ve vadi tabanı ovaları
C) Geniş plato yüzeyleri
D) Geniş çöl alanları
E) Derin vadiler

Cevap : D) Geniş çöl alanları

10. Türkiye’de arazi kullanımının tarımsal boyutuna baktığımızda toplam arazi kullanımının yaklaşık %30’unu oluşturan tarımsal arazilerin çeşitli amaçlara ayrıldığını görmekteyiz. Bunların içinde en fazla yer tutan üretim şekli aşağıdakilerden hangisidir?

A) Bağ alanları
B) Nadas alanları
C) Sebze bahçeleri alanları
D) Zeytin alanları
E) Ekili alanlar

Cevap : E) Ekili alanlar

11. Avrupa Birliği’nde (AB) Organik Tarım Kanunu hangi yılda uygulamaya konulmuştur?

A) 1973
B) 1991
C) 1971
D) 1987
E) 1993

Cevap : E) 1993

12. Aşağıdakilerden hangisi hassas tarımın hedefleri arasında yer almaz?

A) Çiftliğin ekonomik devamlılığının sağlanması
B) Çevre kirliliğinin azaltması
C) Tarımda kayıt düzeninin oluşturulması
D) Gübre ve ilaç gibi kimyasal giderlerin azaltılması
E) Yüksek miktarda ve kaliteli ürün sağlanması

Cevap : A) Çiftliğin ekonomik devamlılığının sağlanması

13. Özellikle 1970’li yıllarda, hızla artan dünya nüfusunun gıda ihtiyacının karşılanması için tarım politikalarının ana hedefi olan üretim artışı sağlama, beraberinde yüksek verimli çeşitlerin yanı sıra gübre ve ilaç gibi girdilerin yoğun tüketilmesini getirmiştir. Belirli ürün çeşitlerinde, yüksek miktar artışlarına yol açan bu gelişmenin genel adı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Beyaz devrim
B) Yeşil devrim
C) Mavi devrim
D) Sarı devrim
E) Siyah devrim

Cevap : B) Yeşil devrim

14. Gerek içme ve kullanma, gerekse tarımsal sulama açısından büyük önem arz eden su potansiyeli ve kaynakları aynı zamanda yeryüzünde yaşamın genel sınırlarını da tayin eden çok önemli bir faktör durumundadır. Buna göre Dünya toplam su miktarının ne kadarı tatlı su kaynaklarından oluşmaktadır?

A) %3,5
B) %1,5
C) %2,5
D) %4,5
E) %5,5

Cevap : C) %2,5

15. Türkiye’de görülen ve yazların sıcak ve kurak kışların ise ılık ve yağışlı geçmesiyle karakterize edilen iklim tipi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Karasal İklim
B) Muson iklimi
C) Marmara İklimi
D) Akdeniz İklimi
E) Karadeniz İklimi

Cevap : D) Akdeniz İklimi

16. Aşağıdakilerden hangisi topraksız tarımda kullanılan katı materyallerden olan Perlit’in özelliklerinden biri değildir?

A) Volkanik bir kayacın işlem görmüş hâlidir.
B) Camsı özellik gösterir.
C) Kendi bünyesinde hem suyu hem de besin maddelerini dengede tutar.
D) Yüksek ısıyla muamele edildiğinde patlayarak genleşme özelliği gösterir.
E) Kimyasal ayrışma niteliği göstermediği için ısı iletkenliği çok yüksek olur.

Cevap : E) Kimyasal ayrışma niteliği göstermediği için ısı iletkenliği çok yüksek olur.

17. Aşağıdakilerden hangisi sürdürebilir tarımın temel hedeflerinden biri değildir?

A) Çiftliğin ekonomik devamlılığını sağlama
B) Yeterli ve kaliteli ürün üretme
C) Kırsal kesimin göç etme eğilimini artırma
D) Tarımsal üretimin çevre üzerindeki olumsuz etkilerini azaltma
E) Doğal kaynakların etkin biçimde kullanılabilirliğinin devamlılığını sağlama

Cevap : C) Kırsal kesimin göç etme eğilimini artırma

18. Türkiye’de traktör özelindeki makineleşme 1900’lü yılların başında gündeme gelmeye başlamıştır. Bu dönemde özellikle yurtdışından getirilen traktörler bir bakıma numune özelliği
taşımış, yaygınlaşması ise zaman almıştır. Bu çerçevede aşağıdakilerden hangisi 1907 yılında Türkiye’ye traktörü ilk getiren kişidir?

A) Memduh Naci Efendi
B) Hamdullah Rafet Efendi
C) Abdullah Taci Efendi
D) İbrahim Rasih Efendi
E) Mehmet Necdet Efendi

Cevap : D) İbrahim Rasih Efendi

19. Dünyada organik tarım üretiminin daha düzenli bir hâle getirilmesine katkı sağlayan Uluslararası Ekolojik Tarım Hareketleri Federasyonu’nu (International Federation of Organic
Agriculture Movements–IFOAM) hangi ülkede kurulmuştur?

A) ABD
B) Hollanda
C) Fransa
D) İngiltere
E) Almanya

Cevap : E) Almanya

20. Aşağıdakilerden hangisi topraksız tarımın temel çözüm üretme hedeflerinden biri sayılamaz?

A) Erozyon, çoraklaşma ve yapılaşma sonucu azalan tarım toprakları
B) Artan gıda talebine yönelik alternatif bir çözüm üretme
C) Bitkisel gıda üretiminde maliyetleri minimize etme
D) Sera topraklarında hastalık de gelişmekte olan ve zararlı etmen birikimi
E) Aşırı ve dengesiz gübre, ilaç kullanımı sonucu toprak yorgunluğu ortaya çıkması

Cevap : C) Bitkisel gıda üretiminde maliyetleri minimize etme

21. Sahip olduğu fiziki ve beşerî coğrafya özellikleri dolayısıyla bir “tarım ülkesi” olma kavramı, uzun dönem Türkiye’yi karakterize eden bir olgu olmuştur. Bu algının oluşmasında aşağıdakilerden hangisinin etkisi yoktur?

A) Bütçeden en fazla payın tarım sektörüne ayrılması
B) Çalışabilir nüfusun ağırlıklı olarak tarım sektöründe istihdam edilmesi
C) Millî gelirinin büyük bir bölümünün tarımdan elde edilmesi
D) Hemen her türlü bitkisel üretimin yapılabilmesi
E) Dış ticarete konu olan malların büyük ölçüde tarımsal ürünler olması

Cevap : A) Bütçeden en fazla payın tarım sektörüne ayrılması

22. Birbirine çok yakın ve hatta aynı parselin çeşitli bölümlerinde farklı ürünlerin üretilmesini
tanımlayan bir kavram aşağıdakilerden hangisidir?

A) Monokültür
B) Polikültür
C) Enterkültür
D) Aratarım
E) Organik Tarım

Cevap : B) Polikültür

23. Aşağıdakilerden hangisi hassas tarımın hedefleri arasında yer almaz?

A) Tarımda kayıt düzeninin oluşturulması
B) Çevre kirliliğinin azaltması
C) Çiftciliğin ekonomik devamlılığının sağlanması
D) Gübre ve ilaç gibi kimyasal giderlerin azalması
E) Yüksek miktarda ve kaliteli ürün sağlanması

Cevap : C) Çiftciliğin ekonomik devamlılığının sağlanması

24. I-İlk tesis maliyetinin yüksek olması
II-Daha fazla teknik bilgi gerektirmesi
III-Bitki besleme ve sulamada çok dikkat ve özen isteyen bir üretim modeli olması
Niteliklerden hangisi veya hangileri topraksız tarımın olumsuz yönüne işaret eder?

A) Yalnızca II
B) I-II ve III
C) Yalnızca I
D) II ve III
E) I ve II

Cevap : B) I-II ve III

25. Temel olarak her ikisi de kapalı alanlarda üretim yapılmasını esas almakla birlikte topraksız tarım metodu klasik seracılık faaliyetlerinden farklı özellikler taşımaktadır. Bu kapsamda;
I-Sera tarımında yoğun sulama, gübreleme ve toprak işleme yapıldığından toprakları özelliklerini çabuk yitirmektedir.
II-Sera tarımında sert, tuzlu, kimyasallarca kirlenmiş topraklar oluşmaktadır.
III-Mantar gibi toprağa bir kez bulaştığında giderilmesi çok zor olan zararlılar da sera topraklarında bulunabilmektedir.
Niteliklerden hangisi veya hangileri sera tarımını topraksız tarımdan ayıran özelliklerdendir?

A) I-II ve III
B) I ve III
C) Yalnızca III
D) I ve II
E) II ve III

Cevap : A) I-II ve III

Türkiye Tarım Coğrafyası 2021 Vize Soruları -2

Auzef Coğrafya
Telegram Coğrafya

Türkiye Tarım Coğrafyası 2021 Vize Soruları -2

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!