Çocukluk Döneminde Sanat ve Yaratıcılık 2023 Vize Soruları
Çocukluk Döneminde Sanat ve Yaratıcılık 2023 Vize Soruları
#1. ‘ Beyin özel fonksiyonları yerine getiren loblardan oluşmaktadır. ’ Aşağıda verilen loblar ile fonksiyonları eşleştirmelerinden hangisi doğrudur?
Cevap : B) Frontal – Hafıza
#2. Aşağıdakilerden hangisi bir çocuğun yetişkin olduğunda da devam ettirmesinin öngörüldüğü, sanat aracılığıyla estetik duygusunun desteklenmesi konusuna yönelik bir davranıştır?
Cevap : A) Resim yapma arzusu
#3. 'Barkın karşılaştığı her sorunun cevabının doğada bulunan canlılarda olduğunu düşünüp onları gözlemleyerek o canlıların çözümüne göre çözmeyi amaçlamaktadır.' Bu durumda Barkın hangi düşünme tekniğini kullanmaktadır?
Cevap : B) Doğrudan analoji
NOT: Yöntemde üç farklı tür vardır: Doğrudan analoji, bireyin, var olan sorunu çözmek için doğadaki canlıları düşünüp onların çözümüne benzer şekilde çözüm bulması; kişisel analoji bireyden kendisini bir nesne ya da doğada gördüğü bir canlının yerine koyarak düşünmesi; fantastik analoji ise bireyin hayal gücünü kullanması sağlanarak yaratıcı çözümler bulmasıdır.
#4. ' Beril Öğretmen sanatın ve el işlerinin ağırlıkta olduğu ve bir etkinlikten diğerine geçerken müziğin kullanıldığı bir eğitim kurumunda işe başlayacaktır. Bu nedenle kendisinden sanatsal beceri konusunda da kendini geliştirmesi istenmektedir. ' Bu durumda Beril Öğretmen hangi kurucunun yaklaşımını benimseyen bir okulda işe başlayacaktır?
Cevap : E) Steiner
#5. "Nesrin Öğretmen sınıfındaki çocukların oynamaları için yeterli oyuncak olmadığını düşünerek artık materyallerden oyuncaklar tasarlamayı düşünmüştür." Bu durumda Nesrin Öğretmen hangi yaratıcılık derecesinde davranış sergilemektedir?
Cevap : E) Mini yaratıcılık
#6. Bir çocuğun edindiği bilgiler ışığında hayal gücünü beslemesinde aşağıdakilerden hangisi gereklidir?
Cevap : D) Bilinçaltı
#7. Çalışmalarında resimleri kullanarak bilinçaltının yaratıcılıktaki rolünü ortaya koymayı amaçlayan kuramcı aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : B) Jung
NOT: Jung da psikoanalitik yaklaşımın diğer bir öncüsü olarak yaratıcılığın kökenini bilinçaltı olarak tanımlamış, çalışmalarında resimleri kullanarak bu durumu ispatlamaya çalışmıştır. Jung’a göre, kişilerin yaptıkları çizimler yaratıcılıklarını ifade ederken bilinçaltlarını da ortaya çıkarmaktadır. Jung bilinçaltının yanında toplumsal bilinçaltının da var olduğuna ilişkin savunusu ile diğer psikoanalitik kuramcılardan ayrılmaktadır. Toplumsal bilinçaltı toplumların ortak mirasını oluşturan bilgiler ve yaşanmışlıklardır. Bu nedenle yaratıcı süreçleri psikolojik ve düşsel olarak iki düzeyde ele almaktadır. Psikolojik düzey bireyin sahip olduğu bilinçaltı düzeyinden etkilenirken, düşsel düzey bireyin toplumsal bilinçaltından beslenmektedir.
#8. "Her fikir var olan başka bir fikirden doğar" felsefesi hangi tekniğin felsefesidir?
Cevap : A) SCAMPER
#9. Yaratıcılık kuramları aracılığıyla aşağıdakilerden hangisini görmek mümkündür?
Cevap : A) Bilim insanlarının aynı bilgiyi farklı bakış açısıyla değerlendirmeleri
#10. Cansu öğretmen öğrencilerinin yaratıcılığını desteklemek amacıyla sınıfa rastgele çeşitli objeler getirir ve çocukların bunlar arasında ilişki kurarak fikirler üretmesini ister. Cansu öğretmenin uyguladığı bu teknik aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : C) Odaklanmış nesne
#11. 'Issız bir adaya düşen bir kazazede buradan kurtulmak için yapması gerekenleri düşünerek dinlenmeye çekildiğinde bir anda aklına gelen fikirle kurtuluşu için gerekli yolu bulur.' Bu kişinin yaşadığı, yaratıcılık süreçlerinden hangisidir?
Cevap : C) Aydınlanma
#12. ‘Yaratıcılık için zeka düzeyinin en az ........ puan olması gerektiği belirtilmektedir.’ Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Cevap : D) 120
#13. Aşağıdakilerden hangisi yaratıcı düşüncenin boyutlarından biri değildir?
Cevap : D) Taklit
#14. Çocukların yaratıcılıkta kullandıkları simgelere ilişkin aşağıdaki hangi tanım uygundur?
Cevap : A) Duyuları aracılığıyla kazandıkları işaretlerdir.
#15. Yaratıcılığın bireyin olumsuz yönlerinden ortaya çıkarak atılganlık sonucu oluşması görüşünü savunan kuramcı aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : C) Ernest Kris
#16. Çocuklarda yaratıcı potansiyeli desteklemekte oyun aracılığıyla yeni bağlantılar kurma yoluyla gerçekleştirilen çalışmalarda temel olan eylem süreci aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : E) Keşifte bulunma
#17. Aşağıdakilerden hangisi yaratıcılık sürecinde etkili olan süreçlerde bir bireyde olması gereken özelliklerden değildir?
Cevap : A) Sosyal beceri
NOT: Sternberg (2006); yaratıcılıkla ilgili bireylerde olması gereken altı özellikten bahsetmektedir. Bu özellikler; zihinsel beceri, bilgi, düşünme tarzı, kişilik özelliği, motivasyon ve çevresel etkenlerdir. Bu etkenlerin her biri ayrı ayrı yaratıcılık sürecinde etkilidir.
#18. ‘Ali kendi seçtiği materyalle başarı sağlayana kadar çalışmanın desteklendiği bir anaokulunda eğitim almaktadır. Bu anaokulu çocukların başarılı olduğunda bunun çocuklar için pekiştirec olduğu görüşünü de savunmaktadır.’ Bu durumda bu anaokulunun benimsediği eğitim yaklaşımı aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : A) Montessori
NOT: Montessori eğitim yaklaşımı, öğrencilerin kendi seçimleri doğrultusunda materyallerle çalışma fırsatı bulduğu, öğrenme sürecinin bireysel ilgi ve ihtiyaçlara dayandığı bir yaklaşımdır. Montessori eğitiminde öğrencilerin kendi hızlarında öğrenmeleri ve kendi başarılarını deneyimlemeleri teşvik edilir. Bu yaklaşımda başarıya ulaşan öğrencilerin bu başarılarının pekiştirici olduğu düşünülür ve öğrencilere özgüven kazandırır.
#19. 'Görsel sanat çalışmalarında çocukların yaratıcılıklarını ifade etmelerinde çeşitli materyallerle duyuları kullanmaları önemlidir. Bu süreçte de görsel dilini genişletmeleri beklenir. ' Aşağıdakilerden hangisi görsel dilin gelişiminde ön planda yer almamaktadır?
Cevap : E) Dokunmayı kullanma
NOT: Görsel dil, bir kişinin görsel sanat yoluyla düşüncelerini ve duygularını ifade etme becerisidir. Bu beceriyi geliştirmek için çocukların çeşitli materyallerle duyularını kullanmaları önemlidir. Ancak dokunma duyusunun görsel dilin gelişimiyle doğrudan ilişkisi daha zayıftır. Görsel dilin gelişimi genellikle görsel algılama, gözlem yapma, yorumlama yapma, sorgulama yapma, araştırma yapma, denemeler yapma ve inceleme yapma gibi süreçlere dayanır.
Sorgulama yapma, çocukların gördükleri veya deneyimledikleri görsel unsurlar üzerine sorular sormalarını ve düşünme becerilerini kullanmalarını içerir. Araştırma yapma, çocukların görsel sanatlarla ilgili konular hakkında bilgi toplamalarını ve keşifler yapmalarını içerir. Denemeler yapma, çocukların farklı teknikler, materyaller veya stiller kullanarak kendi yaratıcı ifadelerini denemelerini sağlar. İnceleme yapma ise çocukların başkalarının sanat eserlerini analiz etmelerini, anlamaya çalışmalarını ve bu analizlerden öğrenmelerini sağlar.
Dokunma duyusu ise genellikle somut nesnelerin fiziksel özelliklerini keşfetme ve tanıma ile ilişkilidir. Görsel dilin gelişimi daha çok görsel algılamaya, düşünme becerilerine ve sanatsal ifadeye dayanırken, dokunma duyusu daha çok somut deneyimlere odaklanır. Bu nedenle, dokunmayı kullanma görsel dilin gelişimi açısından ön planda yer almamaktadır.
#20. İki farklı yaştaki çocuğun ilk defa gittikleri bir mekana ilişkin birer resim yapmaları istendiğinde sanatsal becerilerinin farklı olmasının yanında aşağıdaki özelliklerden hangisinin farkını görmek mümkündür?
Cevap : B) Algı ve bakış açısı
NOT: İki farklı yaştaki çocuğun ilk defa gittikleri bir mekana ilişkin birer resim yapmaları istendiğinde, sanatsal becerilerinin farklı olmasının yanında farklı özelliklerin de ortaya çıkabileceği görülebilir. Bunlardan biri “Algı ve bakış açısı” olabilir.
Çocukların algıları, yaşlarına ve deneyimlerine bağlı olarak farklılık gösterebilir. İki farklı yaş grubundaki çocuklar, aynı mekanı farklı şekillerde algılayabilirler. Algılarındaki farklılık, mekanı nasıl gördükleri, anladıkları ve yorumladıkları konusunda etkili olabilir.
Aynı şekilde, çocukların bakış açıları da yaşlarına, deneyimlerine ve kişisel özelliklerine bağlı olarak farklılık gösterebilir. Farklı yaş gruplarındaki çocuklar, aynı mekanı farklı açılardan görebilir, farklı detaylara odaklanabilir ve farklı perspektiflerle resimlerini oluşturabilirler.
Bu nedenle, iki farklı yaştaki çocukların resimlerindeki farklılıkların yanı sıra algı ve bakış açılarının da farklılıklar gösterebileceği görülebilir.
#21. Beş yaşındaki Aral oyunlarında daha çok açık alanda çamur ve dokunma duyusuna hitap eden materyallerle tasarımlar yapmayı tercih etmektedir. Bu durumda Aral’ın yaratıcılık potansiyeline ilişkin aşağıdakilerden hangisi düşünülebilir?
Cevap : B) Bedensel zekasının baskın olduğu
NOT: Gardner’ın çoklu zeka kuramına göre, bedensel-kinestetik zeka, vücut hareketleri, dokunma duyusu ve fiziksel etkinliklerle ilgili yetenekleri içerir. Aral’ın açık alanda çamur ve dokunma duyusuna hitap eden materyallerle tasarımlar yapmayı tercih etmesi, bedensel zekasının baskın olduğunu gösterebilir. Bu zeka türü, bedenin kullanılması ve fiziksel deneyimler aracılığıyla yaratıcılığın ifade edildiği alanlarda güçlü olabilir.
#22. 'Sanat etkinlikleri için Reggio Emilia yaklaşımının prensiplerini uygulayan bir eğitimci günlük tutarak çocukların çalışmalarını kayıt altına almaktadır.' Bu durumda bu eğitimci aşağıdakilerden hangisini gerçekleştirmeyi amaçlamaktadır?
Cevap : E) Dokümante etme
NOT: Bu eğitimci, “Dokümante etme”yi gerçekleştirmeyi amaçlamaktadır. Reggio Emilia yaklaşımı, çocukların sanat etkinlikleri ve çalışmalarıyla ilgili süreci ve ilerlemeyi belgelemeyi önemser. Bu yaklaşıma göre, çocukların yaratıcı süreçlerini ve öğrenmelerini gözlemlemek, değerlendirmek ve belgelemek önemlidir.
#23. Aşağıdakilerden hangi kuram yaratıcılık konusuna değinmemiştir?
Cevap : A) Sosyal Öğrenme Kuramı
#24. 'Ayşin günlük yaşamında karşılaştığı sorunları hızlıca çözüme kavuşturma becerisine sahiptir.' Ayşin'in sahip olduğu düşünme becerisi aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : C) Pratik
SONUÇ
HD Quiz powered by harmonic design
Çocukluk Döneminde Sanat ve Yaratıcılık 2023 Vize Soruları
Çocukluk Döneminde Sanat ve Yaratıcılık 2023 Vize Soruları |
Çocukluk Döneminde Sanat Ve Yaratıcılık 2021 Vize Soruları -2