auzefEgzersiz ve Spor BilimleriSpor Tarihi

Spor Tarihi 2022-2023 Vize Soruları

#1. Aşağıdakilerden hangisi Suits'in ortaya koyduğu amaçlardan ikisi değildir?

Cevap : C) Lusorik amaçlar – prelusorik amaçlar

#2. ...... şehir devleti olan Uruk'un Kralı Gılgamış'ın gücünü, idealize edilmiş erkeklik idealini ve vücut güzelliğini anlatan Gılgamış Destanı tarihin en eski yazılı destanıdır. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : B) Sümer

#3. Aşağıdakilerden hangisi Orta Çağ'a ait bir avcılık türüdür?

Cevap : D) Şahinle avcılık

#4. Modern sporların doğum yeri aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : E) İngiltere

#5. Aşağıdakilerden hangisi "7 Şövalye Becerisi"nden biri değildir?

Cevap : C) Atlayıp zıplama


#6. "Modern felsefenin kurucusu sayılan ....., tüm bedenlerin makine olduğunu; zihnin bedenden üstün olduğunu iddia eder. O, 'Düşünüyorum Öyleyse varım (cogito ergo sum).' ifadesiyle felsefede yeni bir dönemi başlatmıştır." Yukarıda boş bırakılan yere gelmesi uygun isim aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : D) Rene Descartes

#7. "Geçmişi Orta Çağ Fransa'sına dayanan, halktan erkeklerin oynadığı 'la soule (choule)' adlı ...... benzeri top oyunu içi yün ya da bitki lifi ile doldurulmuş bir deri topla oynanır." Yukarıdaki metinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : D) futbol

#8. "......, bilimsel kanunların mantığa dayalı argümanlardansa, gözlem ve deneye dayalı verilerin toplanması ve analiz edilmesiyle keşfedileceğine olan inancıyla tümevarim yöntemini bilimin temel yöntemi olarak benimsemiştir. Bunun yanında, ..... bilimin alt disiplinlere ayrılmasını önemsediğinden dolayı spor bilimlerine katkısına da bu yönden bakabiliriz." Yukarıdaki metinde boş bırakılan yerlere aşağıdakilerden isimlerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : E) Francis Bacon

#9. Çin Uygarlığı'na ilişkin “İmparator Huang-Ti döneminde bu oyunun popülerlik kazandığı, teknik, taktik ve kurallarının geliştirildiği; yirmi beş bölümden oluşan bir ..... el kitabı yazıldığı da bilinmektedir." Yukarıdaki metinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : B) futbol

#10. Modern sporların gelişim süreci anlatılırken karşılaştırma yapılan modernlik öncesi dönemin ismi aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : A) Premodern spor


#11. Hangi dönemin sloganı "Sapare Aude", diğer bir deyişle "Aklını kullanma cesaretini göster!" ifadesidir?

Cevap : A) Bilim ve Aydınlanma

#12. "Benni Hassan kaya mezarları; atletizm, yüzme, güreş, dans, cimnastik, hokey, yoga ve birçok diğer sporun gösteri alanı idi" ifadesi aşağıdaki İkçağ Uygarlıklarından hangisi ile ilişkilidir?

Cevap : E) Mısır

#13. "....., en basit ifadeyle, bu dünyada yaşamanın amacının öte dünyaya hizmet etmek ve dolayısıyla, ruhu cennete hazırlamak anlayışına sahiptir." Yukarıdaki metinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : C) Orta Çağ

#14. ....., oyun oynarken iletişim kurma, paylaşma, kendini ifade etme, uyum sağlama ve empati becerilerini geliştirmektedirler. Oyun aracılığıyla farklı düşünceleri ve tercihleri fark etmektedirler. Bunlara ek olarak, gerçek davranışlardan kaynaklanabilecek tehlikelerle karşılaşmaksızın farklı davranışları ve toplumsal rolleri deneyimleyebilirler. Yukarıdaki metinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : B) Çocuklar

#15. "Literatürde genellikle "mükemmellik/üstünlük" ya da "erdem" şeklinde karşılık bulan ..... kavramı, tüm yönleriyle gelişmiş bir insan idealine işaret eder. Elbette ki, bu idealde insanın fiziksel becerilerinin ve sportif yeteneklerinin de üst düzeyde gelişmiş olması önemli bir unsurdur." Yukarıdaki metinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : D) arete


#16. ....., sağlık için beden eğitimi ve sporun önemini şu belirlenimlerle vurgulamıştır: "Sindirime yardımcıdır; iştahı arttırır; uzun yaşamayı sağlar; bedeni ısıtır; metabolizmayı geliştirir; bedeni atıklardan temizler." Yukarıdaki metinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : A) Thomas Elyot

#17. "T.C. Milli Eğitim Temel Kanunu (1739 sayılı) Türk Milli Eğitiminin Amaçları bölümünün 2.maddesinin 2.bendinde yer alan "Türk Milli Eğitiminin genel amacı; Türk Milletinin Bütün fertlerini, Beden, zihin, ahlak, ruh ve duygu bakımlarından dengeli ve sağlıklı şekilde gelişmiş bir kişiliğe ve karaktere, hür ve bilimsel düşünme gücüne, geniş bir dünya görüşüne sahip, insan haklarına saygılı, kişilik ve teşebbüse değer veren, topluma karşı sorumluluk duyan; yapıcı, yaratıcı ve verimli kişiler olarak yetiştirmek" ifadeler aşağıdakilerden hangisiyle ilgilidir?

Cevap : A) Beden eğitimi

#18. Aşağıdakilerden hangisi Hititlere özel bir sportif etkinliktir?

Cevap : C) Boğa akrobasisi

#19. "İngilizceyi Latince sözcüklerden arındırmak için sözcüklerin başındaki Latince ekler atılır. Bu sırada 'dysport', 'disport' gibi kullanımlardan Spor ortaya çıkar. Dilimizde 'spor' olarak karşılık bulan etkinlik, İngilizcede '..... .... ' anlamına gelen 'disport' sözcüğüne karşılık gelmektedir." Yukarıdaki metinde boş bırakılan yerlere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : B) Eğlenmek, oyalanmak

#20. "Rekreasyon" kelimesinin anlamı aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : E) Yeniden yaratmak


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Spor Tarihi 2022-2023 Vize Soruları

1. Aşağıdakilerden hangisi Suits’in ortaya koyduğu amaçlardan ikisi değildir?

A) Antrenman amaçları müsabaka amaçları
B) Oyun amaçları – beden eğitimi amaçları
C) Lusorik amaçlar – prelusorik amaçlar
D) Modern amaçlar – pre-modern amaçlar
E) Genel amaçlar – özel amaçlar

Cevap : C) Lusorik amaçlar – prelusorik amaçlar

2. Aşağıdakilerden hangisi Hititlere özel bir sportif etkinliktir?

A) Güreş
B) Avcılık
C) Boğa akrobasisi
D) Boks
E) Atıcılık

Cevap : C) Boğa akrobasisi

3. “Geçmişi Orta Çağ Fransa’sına dayanan, halktan erkeklerin oynadığı ‘la soule (choule)’ adlı …… benzeri top oyunu içi yün ya da bitki lifi ile doldurulmuş bir deri topla oynanır.”
Yukarıdaki metinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) hentbol
B) golbol
C) softbol
D) futbol
E) voleybol

Cevap : D) futbol

4. “Modern felsefenin kurucusu sayılan ….., tüm bedenlerin makine olduğunu; zihnin bedenden üstün olduğunu iddia eder. O, ‘Düşünüyorum Öyleyse varım (cogito ergo sum).’ ifadesiyle felsefede yeni bir dönemi başlatmıştır.”
Yukarıda boş bırakılan yere gelmesi uygun isim aşağıdakilerden hangisidir?

A) George Berkeley
B) Immanuel Kant
C) David Hume
D) Rene Descartes
E) John Locke

Cevap : D) Rene Descartes

5. “….., en basit ifadeyle, bu dünyada yaşamanın amacının öte dünyaya hizmet etmek ve dolayısıyla, ruhu cennete hazırlamak anlayışına sahiptir.”
Yukarıdaki metinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) İlk Çağ
B) Reform
C) Orta Çağ
D) Yakın Çağ
E) Rönesans

Cevap : C) Orta Çağ

6. Modern sporların gelişim süreci anlatılırken karşılaştırma yapılan modernlik öncesi dönemin ismi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Premodern spor
B) Oyun
C) Postmodern spor
D) Beden eğitimi
E) Rekreasyon

Cevap : A) Premodern spor

7. Aşağıdakilerden hangisi Orta Çağ’a ait bir avcılık türüdür?

A) Dalgıç kuşuyla avcılık
B) Kartalla avcılık
C) Akbabayla avcılık
D) Şahinle avcılık
E) Martıyla avcılık

Cevap : D) Şahinle avcılık

8. ….., oyun oynarken iletişim kurma, paylaşma, kendini ifade etme, uyum sağlama ve empati becerilerini geliştirmektedirler. Oyun aracılığıyla farklı düşünceleri ve tercihleri fark etmektedirler. Bunlara ek olarak, gerçek davranışlardan kaynaklanabilecek tehlikelerle karşılaşmaksızın farklı davranışları ve toplumsal rolleri deneyimleyebilirler.
Yukarıdaki metinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) Gençler
B) Çocuklar
C) Yetişkinler
D) Genç yetişkinler
E) Ergenler

Cevap : B) Çocuklar

9. Çin Uygarlığı’na ilişkin “İmparator Huang-Ti döneminde bu oyunun popülerlik kazandığı, teknik, taktik ve kurallarının geliştirildiği; yirmi beş bölümden oluşan bir ….. el kitabı yazıldığı da bilinmektedir.”
Yukarıdaki metinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) voleybol
B) futbol
C) golbol
D) hentbol
E) stickball

Cevap : B) futbol

10. …… şehir devleti olan Uruk’un Kralı Gılgamış’ın gücünü, idealize edilmiş erkeklik idealini ve vücut güzelliğini anlatan Gılgamış Destanı tarihin en eski yazılı destanıdır.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) Çin
B) Sümer
C) İyonya
D) Mısır
E) Yunan

Cevap : B) Sümer

11. “İngilizceyi Latince sözcüklerden arındırmak için sözcüklerin başındaki Latince ekler atılır. Bu sırada ‘dysport’, ‘disport’ gibi kullanımlardan Spor ortaya çıkar. Dilimizde ‘spor’ olarak karşılık bulan etkinlik, İngilizcede ‘….. …. ‘ anlamına gelen ‘disport’ sözcüğüne karşılık gelmektedir.”
Yukarıdaki metinde boş bırakılan yerlere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) Kazanmak, kaybetmek
B) Eğlenmek, oyalanmak
C) Atlamak, zıplamak
D) Düşünmek, eleştirmek
E) Çalışmak, emek vermek

Cevap : B) Eğlenmek, oyalanmak

12. Aşağıdakilerden hangisi “7 Şövalye Becerisi”nden biri değildir?

A) Yüz ve sırtüstü yüzme
B) Güreşme ve iyi kılıç kullanma
C) Atlayıp zıplama
D) Adab-ı muaşeret ve dans bilme
E) Güzel ok atma

Cevap : C) Atlayıp zıplama

13. “Literatürde genellikle “mükemmellik/üstünlük” ya da “erdem” şeklinde karşılık bulan ….. kavramı, tüm yönleriyle gelişmiş bir insan idealine işaret eder. Elbette ki, bu idealde insanın fiziksel becerilerinin ve sportif yeteneklerinin de üst düzeyde gelişmiş olması önemli bir unsurdur.”
Yukarıdaki metinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) ludus
B) alea
C) mimesis
D) arete
E) agon

Cevap : D) arete

14. Modern sporların doğum yeri aşağıdakilerden hangisidir?

A) Türkiye
B) Almanya
C) Japonya
D) Kuzey Amerika
E) İngiltere

Cevap : E) İngiltere

15. “……, bilimsel kanunların mantığa dayalı argümanlardansa, gözlem ve deneye dayalı verilerin toplanması ve analiz edilmesiyle keşfedileceğine olan inancıyla tümevarim yöntemini bilimin temel yöntemi olarak benimsemiştir. Bunun yanında, ….. bilimin alt disiplinlere ayrılmasını önemsediğinden dolayı spor bilimlerine katkısına da bu yönden bakabiliriz.”
Yukarıdaki metinde boş bırakılan yerlere aşağıdakilerden isimlerden hangisi getirilmelidir?

A) John Locke
B) Isaac Newton
C) George Berkeley
D) Rene Descartes
E) Francis Bacon

Cevap : E) Francis Bacon

16. “T.C. Milli Eğitim Temel Kanunu (1739 sayılı) Türk Milli Eğitiminin Amaçları bölümünün 2.maddesinin 2.bendinde yer alan “Türk Milli Eğitiminin genel amacı; Türk Milletinin Bütün fertlerini, Beden, zihin, ahlak, ruh ve duygu bakımlarından dengeli ve sağlıklı şekilde gelişmiş bir kişiliğe ve karaktere, hür ve bilimsel düşünme gücüne, geniş bir dünya görüşüne sahip, insan haklarına saygılı, kişilik ve teşebbüse değer veren, topluma karşı sorumluluk duyan; yapıcı, yaratıcı ve verimli kişiler olarak yetiştirmek” ifadeler aşağıdakilerden hangisiyle ilgilidir?

A) Beden eğitimi
B) Oyun
C) Temel bilimler
D) Beşeri bilimler
E) Antrenman

Cevap : A) Beden eğitimi

17. ….., sağlık için beden eğitimi ve sporun önemini şu belirlenimlerle vurgulamıştır: “Sindirime yardımcıdır; iştahı arttırır; uzun yaşamayı sağlar; bedeni ısıtır; metabolizmayı geliştirir; bedeni atıklardan temizler.”
Yukarıdaki metinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) Thomas Elyot
B) Sokrates
C) Aristoteles
D) Platon
E) Roger Ascham

Cevap : A) Thomas Elyot

18. Hangi dönemin sloganı “Sapare Aude”, diğer bir deyişle “Aklını kullanma cesaretini göster!” ifadesidir?

A) Bilim ve Aydınlanma
B) Rönesans ve Reform
C) Orta Çağ
D) Siber Çağ
E) Yakın Çağ

Cevap : A) Bilim ve Aydınlanma

19. “Rekreasyon” kelimesinin anlamı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Yeniden buluşmak
B) Yeniden savaşmak
C) Yeniden doğmak
D) Yeniden üretmek
E) Yeniden yaratmak

Cevap : E) Yeniden yaratmak

20. “Benni Hassan kaya mezarları; atletizm, yüzme, güreş, dans, cimnastik, hokey, yoga ve birçok diğer sporun gösteri alanı idi” ifadesi aşağıdaki İkçağ Uygarlıklarından hangisi ile ilişkilidir?

A) Çin
B) Yunan
C) Maya
D) Hint
E) Mısır

Cevap : E) Mısır

Spor Tarihi

Almanya'da Furbol : Bundesliga, Almanya'da Furbol Auzef Egzersiz Ve Spor Birimleri Telegram Grubu, Almanya'da Furbol : Bundesliga

Spor Tarihi 2022-2023 Vize Soruları

Auzef Egzersiz Ve Spor Bilimleri

Spor Tarihi çıkmış sorular

Öğrenci Dostu

LOLONOLO – Öğrenme Yönetim Sistemi

 

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!