auzefGrafik TasarımıTasarım Ve Girişimcilik

Tasarım Ve Girişimcilik 2022-2023 Vize Soruları

#1. Grafik tasarımın özünü oluşturan eylemi, aşağıdaki seçeneklerden hangisi en iyi şekilde ifade eder?

Cevap : D) Tasarım problem çözer.

#2. I- Daima çözülemez olanı çözmek II- Başkalarının herhangi bir çözüm görmediği noktada yeni çözümler yaratmak III- Kimsenin fikrini almadan, detaycı ve mükemmeliyetçi bir yaklaşımda bulunmak IV- Başkalarının sadece sorunlar gördüğü noktada yeni fırsatlar bulmak Bir teknoloji üniversitesinde Tasarım İnovasyonu Profesörü olan Kees Dorst, uzman tasarımcıların bazı özelliklerini sıralamıştır. Bu özellikler aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Cevap : E) I, II ve IV

#3. Aşağıdakilerden hangisi takas yönteminin hakim olduğu bir ticaret ortamı oluşmasına sebep olarak girişimciliğin ilk önemli örnekleri arasında sayılabilir?

Cevap : B) Tarım alanında ihtiyaçtan fazlasının üretilmesi.

#4. Tasarım odaklı düşünce sürecinin üçüncü evresi olan "fikir üretmek" için grup çalışmalarında ne tür fikirler üretilmesi, probleme yönelik etkili çözüme katkı sağlar?

Cevap : C) Saçma, manasız, gülünç fikirler.

#5. Girişimleri planlamanın ve uygulamanın yararlı ve kârlı bir yolu, iş girişimcisinin ve çalışanlarının kendilerini ..... olarak düşünmesi ve .... düzenli olarak kullandıkları araçları öğrenmesidir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan kısımlara gelmesi gerekenler aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru sıralamada verilmiştir?

Cevap : D) tasarımcı – tasarımcıların


#6. Yaratıcılığa ekonomik açıdan bakıldığında, aşağıdaki seçeneklerden hangisi bir faktör olarak görülmez?

Cevap : B) Siyasete yön verir.

#7. Bir sanat eserinde estetik kaygı ve kişisel ifade ön planda iken, bir tasarım ürününde ise aşağıdaki özelliklerden hangi ikisi ön plandadır?

Cevap : A) Mesaj iletmesi ve işlevsel olması.

#8. Tasarım odaklı düşünce sürecinde empati kurmak için, aşağıdaki seçeneklerden hangisi önemlidir?

Cevap : D) Prototip çalışmasına odaklanmak.

#9. Uluslararası Grafik Tasarım Dernekleri Konseyi 2000 yılında gerçekleştirilen Tasarım Eğitimi Bildirisinde, "Grafik tasarım deyimi teknolojik olarak yetersiz kalmaktadır. Görsel iletişim tasarımı deyimi yapılan işi daha iyi ifade etmektedir." şeklinde tasarım manifestosu yayınlamıştır. Bu bildiride "tasarım eğitiminin geleceği” başlığı altında, aşağıdakilerden hangisi metin ve görüntünün yanı sıra yeni tasarım programının içerdiği boyutlar arasında sıralanmamıştır?

Cevap : D) Kompozisyon

#10. William Morris'in başlattığı Art and Crafts akımının karşı çıktıkları ve savundukları aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

Cevap : C) Ucuz ve kalitesiz üretime karşı çıkıyor, elle üretilen tasarımı savunuyordu.


#11. Teknolojik gelişmelerin ve dijital çağın etkisi ile yaygınlaşan girişimcilik faaliyetlerinin sayısı son yıllarda giderek artmaktadır. Ancak bunların sadece bir kısmı hedeflenen başarıya ulaşabilmektedir. Aşağıdakilerden hangisi bir girişimin başarıya ulaşmasını sağlayan etkenler arasında yer almaz?

Cevap : C) Sürekli konu ile ilgili eğitimlere ve seminerlere katılmak.

#12. 20. yüzyılın başında, dönemin önemli İktisatçılarından olan, "girişimcinin yenilik yapan ve yeni teknoloji geliştiren kimse olduğunu ve ekonomik gelişmenin altında yatan güç olduğunu" ifade ederek girişimcinin modern bir tanımını yapmış olan kişi aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : E) Joseph Schumpeter

#13. Birçok farklı tanımı yapılan girişimcilik ve girişimci kavramları için aşağıdakilerden hangisi söylenmemiştir?

Cevap : A) Girişimci başkalarının değil, sürekli olarak sadece kendi istek ve ihtiyaçlarına göre hareket edip ürün geliştiren kişidir.

#14. Tasarım tarihinde, tasarımcının rolünde ciddi bir değişim yaratan Ken Garland tarafından başlatılan, 20 tasarımcı, fotoğrafçı ve öğrenciyle birlikte 1964'te yayınlanan manifesto aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : B) First Things First

#15. İnovasyon ve Girişimcilik kitabında, parlak fikirler inovatif fırsatların en riskli ve en az başarılı kaynağıdır diyen öğretim görevlisi ve yönetim bilimci olan Peter Drucker, parlak bir fikre dayalı inovasyon için hangi fikirlerin başarılı olma şansı olduğunu ve hangilerinin muhtemelen başarısız olacağını aşağıdakilerden hangisinin bilebileceğinden bahsetmektedir?

Cevap : A) Hiç kimsenin


#16. Grafik Tasarım öğrencisi tasarım odaklı düşünce eğitimi aldığında, aşağıdaki seçeneklerden hangisini bu eğitim sürecinde kazanmaz?

Cevap : E) Tasarım ve sanatın bir olduğunu öğrenir.

#17. Tasarımcılar artık sadece müşterilerin taleplerini yerine getirmek için değil, ....... için de üretmeye çalışmaktadırlar. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan kısma aşağıdaki seçeneklerden hangisi gelmelidir?

Cevap : B) kendi fikirlerini hayata geçirmek

#18. Empati kurmak, problemi tanımlamak, fikir üretmek, prototip yapmak ve test etmek aşamaları aşağıdaki yöntemlerden hangisine aittir?

Cevap : E) Tasarım odaklı düşünme

#19. Kanadalı medya teorisyeni ve multidisipliner bir akademisyen olan Marshall McLuhan, her kültür çağında aşağıdakilerden hangisinin o kültürün karakterinin belirlenmesinde kesin bir rol oynadığını öne sürmüştür?

Cevap : C) Bilginin kaydedilip aktarıldığı ortamın

#20. Dijital çağda yaşanan gelişmeler neticesinde oluşan yeni sorunlarla başa çıkmak için alternatif yollar arama çabasına giren farklı alanlardaki önde gelen yenilikçiler, yardım almak için yüzlerini günden güne ......daha fazla çevirmektedirler. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan alana aşağıdaki seçeneklerden hangisi gelmelidir?

Cevap : A) tasarıma


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Tasarım Ve Girişimcilik 2022-2023 Vize Soruları

1. Tasarım odaklı düşünce sürecinin üçüncü evresi olan “fikir üretmek” için grup çalışmalarında ne tür fikirler üretilmesi, probleme yönelik etkili çözüme katkı sağlar?

A) Estetik odaklı fikirler.
B) Daha önce yapılmış klişe fikirler.
C) Saçma, manasız, gülünç fikirler.
D) Anlamsızlık oluşturacak fikirler.
E) Matematik zekaya hitap eden fikirler.

Cevap : C) Saçma, manasız, gülünç fikirler.

2. Girişimleri planlamanın ve uygulamanın yararlı ve kârlı bir yolu, iş girişimcisinin ve çalışanlarının kendilerini ….. olarak düşünmesi ve …. düzenli olarak kullandıkları araçları öğrenmesidir.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan kısımlara gelmesi gerekenler aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru sıralamada verilmiştir?

A) zengin eğitmenlerin
B) Öğrenci – akademisyenlerin
C) tasarımcı zenginlerin
D) tasarımcı – tasarımcıların
E) girişimci tasarımcıların

Cevap : D) tasarımcı – tasarımcıların

3. Kanadalı medya teorisyeni ve multidisipliner bir akademisyen olan Marshall McLuhan, her kültür çağında aşağıdakilerden hangisinin o kültürün karakterinin belirlenmesinde kesin bir rol oynadığını öne sürmüştür?

A) Toplumun en çok konuştuğu konunun
B) İnsanların toplandığı alanların
C) Bilginin kaydedilip aktarıldığı ortamın
D) İnsanların yaşam alanlarındaki doğallığı korunmuş yeşil arazilerin
E) Kullanılan cihazların çeşitliliğinin

Cevap : C) Bilginin kaydedilip aktarıldığı ortamın

4. Bir sanat eserinde estetik kaygı ve kişisel ifade ön planda iken, bir tasarım ürününde ise aşağıdaki özelliklerden hangi ikisi ön plandadır?

A) Mesaj iletmesi ve işlevsel olması.
B) İşlevsel ve renkli olması.
C) Güzel ve renkli olması.
D) Ucuz olması ve mesaj iletmesi.
E) Mesaj iletmesi ve kişisel ifade.

Cevap : A) Mesaj iletmesi ve işlevsel olması.

5. Teknolojik gelişmelerin ve dijital çağın etkisi ile yaygınlaşan girişimcilik faaliyetlerinin sayısı son yıllarda giderek artmaktadır. Ancak bunların sadece bir kısmı hedeflenen başarıya ulaşabilmektedir. Aşağıdakilerden hangisi bir girişimin başarıya ulaşmasını sağlayan etkenler arasında yer almaz?

A) Hedef odaklı olmak.
B) Beklenmedik gelişmeler ve oluşabilecek riskler karşısında esnek olabilmek.
C) Sürekli konu ile ilgili eğitimlere ve seminerlere katılmak.
D) Piyasanın değişkenlerine hazırlıklı olmak.
E) Amaca ulaşabilmek için esnek kararlar almak.

Cevap : C) Sürekli konu ile ilgili eğitimlere ve seminerlere katılmak.

6. İnovasyon ve Girişimcilik kitabında, parlak fikirler inovatif fırsatların en riskli ve en az başarılı kaynağıdır diyen öğretim görevlisi ve yönetim bilimci olan Peter Drucker, parlak bir fikre dayalı inovasyon için hangi fikirlerin başarılı olma şansı olduğunu ve hangilerinin muhtemelen başarısız olacağını aşağıdakilerden hangisinin bilebileceğinden bahsetmektedir?

A) Hiç kimsenin
B) Politikacıların
C) Girişimcilerin
D) Yazarların
E) Ekonomistlerin

Cevap : A) Hiç kimsenin

7. I- Daima çözülemez olanı çözmek
II- Başkalarının herhangi bir çözüm görmediği noktada yeni çözümler yaratmak
III- Kimsenin fikrini almadan, detaycı ve mükemmeliyetçi bir yaklaşımda bulunmak
IV- Başkalarının sadece sorunlar gördüğü noktada yeni fırsatlar bulmak
Bir teknoloji üniversitesinde Tasarım İnovasyonu Profesörü olan Kees Dorst, uzman tasarımcıların bazı özelliklerini sıralamıştır.
Bu özellikler aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

A) II, III ve IV
B) Yalnız I
C) Yalnız III
D) II ve IV
E) I, II ve IV

Cevap : E) I, II ve IV

8. Dijital çağda yaşanan gelişmeler neticesinde oluşan yeni sorunlarla başa çıkmak için alternatif yollar arama çabasına giren farklı alanlardaki önde gelen yenilikçiler, yardım almak için yüzlerini günden güne ……daha fazla çevirmektedirler.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan alana aşağıdaki seçeneklerden hangisi gelmelidir?

A) tasarıma
B) zenginlere
C) teknolojiye
D) sanata
E) girişimlere

Cevap : A) tasarıma

9. Birçok farklı tanımı yapılan girişimcilik ve girişimci kavramları için aşağıdakilerden hangisi söylenmemiştir?

A) Girişimci başkalarının değil, sürekli olarak sadece kendi istek ve ihtiyaçlarına göre hareket edip ürün geliştiren kişidir.
B) Girişimci tespit edilen bir probleme yenilikçi bir yaklaşımla çözüm geliştirir.
C) Girişimcilik, bireysel tatmin ve rekabet üstünlüğü elde etmek için yapılabilir.
D) Girişimcilik; risk alma, yaratıcılık ve yenilik kavramlarının öne çıktığı ekonomik faaliyet geliştirme sürecidir.
E) Girişimcilik, ekonomik faydalar sağlamak amacıyla farklı bir değer yaratma sürecidir.

Cevap : A) Girişimci başkalarının değil, sürekli olarak sadece kendi istek ve ihtiyaçlarına göre hareket edip ürün geliştiren kişidir.

10. Uluslararası Grafik Tasarım Dernekleri Konseyi 2000 yılında gerçekleştirilen Tasarım Eğitimi Bildirisinde, “Grafik tasarım deyimi teknolojik olarak yetersiz kalmaktadır. Görsel iletişim tasarımı deyimi yapılan işi daha iyi ifade etmektedir.” şeklinde tasarım manifestosu yayınlamıştır. Bu bildiride “tasarım eğitiminin geleceği” başlığı altında, aşağıdakilerden hangisi metin ve görüntünün yanı sıra yeni tasarım programının içerdiği boyutlar arasında sıralanmamıştır?

A) Etkileşim
B) Zaman
C) Ses
D) Kompozisyon
E) Hareket

Cevap : D) Kompozisyon

11. William Morris’in başlattığı Art and Crafts akımının karşı çıktıkları ve savundukları aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

A) Karmaşık ve pahalı üretime karşı çıkıyor, sade ve ucuz tasarımı savunuyordu.
B) Taş baskıya karşı çıkıyor, tipografi baskıyı savunuyordu.
C) Ucuz ve kalitesiz üretime karşı çıkıyor, elle üretilen tasarımı savunuyordu.
D) Elle üretilen tasarıma karşı çıkıyor, teknolojik gelişmeleri savunuyordu.
E) Sade tasarımlara karşı çıkıyor, çok renkli ve karmaşık tasarımı savunuyordu.

Cevap : C) Ucuz ve kalitesiz üretime karşı çıkıyor, elle üretilen tasarımı savunuyordu.

12. Yaratıcılığa ekonomik açıdan bakıldığında, aşağıdaki seçeneklerden hangisi bir faktör olarak görülmez?

A) Girişimciliği teşvik eder.
B) Siyasete yön verir.
C) Ekonomik büyümeyi hızlandırır.
D) Verimliliği arttırır.
E) Yenilik geliştirme kapasitesini güçlendirir.

Cevap : B) Siyasete yön verir.

13. Aşağıdakilerden hangisi takas yönteminin hakim olduğu bir ticaret ortamı oluşmasına sebep olarak girişimciliğin ilk önemli örnekleri arasında sayılabilir?

A) İnsanların avcılık yöntemlerini geliştirmiş olması.
B) Tarım alanında ihtiyaçtan fazlasının üretilmesi.
C) Hayvancılıkla uğraşanların, hayvanlarını geniş arazilere götürmesi.
D) Toplayıcılıkla uğraşan insanların kendilerine yeni yöntemler bulması.
E) İnsanların göçebe hayata geçiş yapması.

Cevap : B) Tarım alanında ihtiyaçtan fazlasının üretilmesi.

14. 20. yüzyılın başında, dönemin önemli İktisatçılarından olan, “girişimcinin yenilik yapan ve yeni teknoloji geliştiren kimse olduğunu ve ekonomik gelişmenin altında yatan güç olduğunu” ifade ederek girişimcinin modern bir tanımını yapmış olan kişi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Robert Hisrich
B) Francis Walker
C) Peter Drucker
D) Richard Cantillon
E) Joseph Schumpeter

Cevap : E) Joseph Schumpeter

15. Tasarım tarihinde, tasarımcının rolünde ciddi bir değişim yaratan Ken Garland tarafından başlatılan, 20 tasarımcı, fotoğrafçı ve öğrenciyle birlikte 1964’te yayınlanan manifesto aşağıdakilerden hangisidir?

A) Küresel Köy
B) First Things First
C) Canterburry Efsaneleri
D) Arts and Crafts
E) Sürrealism

Cevap : B) First Things First

16. Tasarımcılar artık sadece müşterilerin taleplerini yerine getirmek için değil, ……. için de üretmeye çalışmaktadırlar.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan kısma aşağıdaki seçeneklerden hangisi gelmelidir?

A) kişisel gelişim için seminerlere katılmak
B) kendi fikirlerini hayata geçirmek
C) akademik olarak ilerlemek
D) arkadaşlarıyla daha çok vakit geçirmek
E) zengin görünebilmek

Cevap : B) kendi fikirlerini hayata geçirmek

17. Empati kurmak, problemi tanımlamak, fikir üretmek, prototip yapmak ve test etmek aşamaları aşağıdaki yöntemlerden hangisine aittir?

A) Odaklı tasarım
B) Sistematik yaratim
C) İstikrarlı odaklanma
D) Yaratıcı süreç
E) Tasarım odaklı düşünme

Cevap : E) Tasarım odaklı düşünme

18. Grafik Tasarım öğrencisi tasarım odaklı düşünce eğitimi aldığında, aşağıdaki seçeneklerden hangisini bu eğitim sürecinde kazanmaz?

A) Sorgulayıcı ve analitik davranış kazanır.
B) Kendine güven kazanır.
C) Empati kazanır.
D) Alternatif fikirler üretir.
E) Tasarım ve sanatın bir olduğunu öğrenir.

Cevap : E) Tasarım ve sanatın bir olduğunu öğrenir.

19. Tasarım odaklı düşünce sürecinde empati kurmak için, aşağıdaki seçeneklerden hangisi önemlidir?

A) İhtiyacı anlamak.
B) Problemi anlamak.
C) Analiz etmek.
D) Prototip çalışmasına odaklanmak.
E) Çözüm amaçlı olmak.

Cevap : D) Prototip çalışmasına odaklanmak.

20. Grafik tasarımın özünü oluşturan eylemi, aşağıdaki seçeneklerden hangisi en iyi şekilde ifade eder?

A) Tasarımı adaleti temsil eder.
B) Tasarım bir sanat olayıdır.
C) Tasarım tamamıyla estetiktir.
D) Tasarım problem çözer.
E) Tasarım problem üretir.

Cevap : D) Tasarım problem çözer.

Tasarım Ve Girişimcilik

Tasarım Ve Girişimcilik 2022-2023 Vize Soruları

Auzef Grafik Tasarımı
Auzef Grafik Tasarımı TELEGRAM

Tasarım Ve Girişimcilik 2022-2023 Vize Soruları

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!