Osmanlı Diplomasi Tarihi 2022-2023 Final Soruları
#1. 1846’da Hariciye Teşrifatçılığı kurulduktan sonra büyükelçi statüsünde ilk protokol 1847’de İstanbul’a gelen hangi büyükelçiliğe uygulanmıştır?
Cevap : B) Papalık
#2. Trablusgarp Savaşı sonrası İtalya ile 1912 tarihli hangi antlaşma imzalanmıştır?
Cevap : D) Uşi
#3. Sultan III. Selim tarafından 1803 tarihinde Paris Sefiri olarak tayin edilen Mehmet Sait Halet Efendi’nin Babıali’ye gönderdiği raporlarında, hangi husustaki görüşleri diğer elçilerden farklılık göstermekteydi?
Cevap : C) Avrupa medeniyetini eleştirmesi
#4. Epir Kralı Pyrros’un, MÖ. 279’da Romalılar karşısında kazandığı Askalum Savaşı ardından zafere rağmen uğradığı kayıplara işaret eden ve günümüzde diplomaside de kullanılan tabir aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : A) Pirus Zaferi
#5. 1699 tarihli Karlofça Antlaşması Osmanlı klasik çağı anlayışının bittiğini simgeler. Osmanlı bu antlaşma ile diplomatik seviyede eşit egemenlik ilkesine uygun bir şekilde Moskova Prensi olarak gördüğü Rusya hükümdarına ….. unvanı vermeyi kabul etmek zorunda kalmıştır. Yukarıda verilen boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Cevap : E) Çar
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
#6. Aşağıdakilerden hangisi klasik dönemde Osmanlı elçilerinin yurtdışına görevlendirilmeleri esnasında Elçi Hazinesi’nden verilen eşya ve aksesuarlardan biridir?
Cevap : E) Süslü hançer
#7. Aşağıdakilerden hangisi 15. Yüzyıldan itibaren Avrupalı diplomasi teorisyenlerinin cevabını aradığı sorulardan biri değildir?
Cevap : E) Kadınlar diplomat olabilir mi?
#8. Osmanlı bir beylik iken komşu ülkelerle ilişki kurulması Divan-ı Hümayun’da karara bağlanmaktaydı. Divan’daki müzakereler sonucu çıkan ve Padişahın onayını içeren İcazet-i Hümayun ile uluslararası ilişkilerin hangi boyutu oluşturulmaktaydı?
Cevap : D) Hukuksal zemini
#9. Osmanlı diplomasi tarihinin önemli kaynaklarından olan sefaretnameler genelde sefirler tarafından değil, bunların maiyetinde yer alan aşağıdaki hangi görevliler tarafından kaleme alınmıştır?
Cevap : E) Sırkâtipleri
#10. Kanuni Sultan Süleyman, Avrupa’daki denge siyasetinde ve diplomasi uygulamalarında hangi ülkeye 1536’da ahidnâme (kapitülasyon) vererek destek sağlamıştır?
Cevap : C) Fransa
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
#11. Fransa, İngiltere ve Avusturya 1856 Paris Antlaşması sonrası Osmanlı İmparatorluğu toprakları hakkında hangi antlaşmayı yapmışlardır?
Cevap : C) Toprak bütünlüğünün garantisi
#12. 1856 Paris Antlaşması, Osmanlı’nın içişlerine müdahaleyi, uluslararası düzeyde ….. denilen büyük devletlerinin ortak sorumluluğu hâline getirmiş oldu. Yukarıda verilen boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Cevap : A) Avrupa Konseyi
#13. 1839 Tanzimat reformları sonrası Osmanlı teşrifatında, “hil’at giydirme” uygulamasının yerini aşağıdakilerden hangisi almıştır?
Cevap : A) Madalya
#14. Tanzimat reformlarının önemli ismi Mustafa Reşit Paşa, Osmanlı’da resmi yazışmaların ….. yapılması anlayışına öncülük ederek, diplomasi tarihinde ayrıca yer edinmiştir. Yukarıda verilen boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Cevap : D) Türkçe
#15. İngiltere, ağır hükümler içeren 1878 tarihli Ayastafanos Antlaşması’nın, hangi eski antlaşmayı ihlal ettiği gerekçesiyle gözden geçirilmesini talep etmiştir?
Cevap : D) 1856 Paris
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
#16. Hariciye Nezareti sonrası Osmanlı diplomatları Avrupa diplomasinde kullanılan ….. gibi evrak ile işlem yapmaya başladılar. Yukarıda verilen boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Cevap : C) sirküler, rapor, tutanak
#17. 1838 tarihli Balta Limanı Ticaret Antlaşması, Mısır Sorununun çözümünde hangi ülkenin desteğini sağlamak için imzalanmıştır?
Cevap : B) İngiltere
#18. Sefaretnâmeler, Osmanlı diplomasi tarihinin önemli kaynakları arasında yer alır. Sefaretnâmeler, edebî tür olarak ….. ve siyasi rapor (takrir) özelliklerini içeren bir karışım gibidir. Yukarıda verilen boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Cevap : A) hatırat
#19. Sultan II. Abdülhamit, devletin diplomasi anlayışında yeniliğe giderek, hedefleri belli ve nesilden nesle devam edecek bir dış politika oluşturmak amacıyla hükümetten hangi talepte bulunmuştur?
Cevap : B) Raporlar hazırlamak
#20. İngiltere ve Rusya’nın aracı olmasıyla imzalanan 1847 tarihli Erzurum Antlaşması’na göre Osmanlı, kendisine sığınan İran şehzadeleri hakkında hangi taahhütte bulunmuştur?
Cevap : B) Bursa dışına çıkmamak
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
Osmanlı Diplomasi Tarihi 2022-2023 Final Soruları
Osmanlı Diplomasi Tarihi |
Osmanlı Diplomasi Tarihi 2022-2023 Final Soruları