auzefÇocuk GelişimiÇocuk Gelişimi Uygulamaları-2

Çocuk Gelişimi Uygulamaları-2 Vize Deneme Sınavı -1

Çocuk Gelişimi Uygulamaları-2 Vize Deneme Sınavı -1

#1. Aşağıdakilerden hangisi risk altındaki çocuklara örnek olarak verilebilecek bir grup değildir?

Cevap : D) Özel yetenekli çocuklar

Risk altındaki çocuklar, genellikle sağlık, güvenlik, eğitim ve sosyal refah açısından olumsuz koşullardan etkilenebilecek durumda olan çocukları ifade eder. Bu bağlamda, çalıştırılan çocuklar, sokakta yaşamaya sürüklenen çocuklar, göçmen çocuklar ve şiddet eğilimi gösteren çocuklar, çeşitli risklerle karşı karşıya kaldıkları için genellikle risk altında olarak kabul edilirler.
Özel yetenekli çocuklar ise, belirli alanlarda (akademik, sanatsal, spor vb.) olağanüstü yeteneklere sahip olan çocuklardır. Bu çocuklar, eğitim ve gelişimlerine uygun destek sağlandığında, bu yeteneklerini olumlu yönde geliştirebilirler. Bu nedenle, özel yetenekli çocuklar, genellikle risk altında olan çocuklar kategorisine girmezler. Bunun yerine, bu çocukların özel eğitim ve fırsatlara ihtiyacı vardır, ancak bu durum onları risk altında olan çocuklar grubundan farklı kılar.
Bu nedenle, soruda verilen seçenekler arasında D) Özel yetenekli çocuklar risk altındaki çocuklara örnek olarak verilebilecek bir grup değildir.

#2. Sağlık profesyonellerinin yaptığı hastadan detaylı öykü alma işlemine ise “……………” adı verilir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisinin gelmesi uygundur?

Cevap : A) Anamnez

#3. Terapötik oyunların temel unsurlarından biri nedir?

Cevap : C) Çocuğun duygularını ifade etme becerisini güçlendirmelidir.

Terapötik oyunların temel unsurlarından biri, çocuğun duygularını, düşüncelerini ve deneyimlerini ifade etme becerisini güçlendirme yeteneğidir. Bu oyunlar, çocukların kendilerini daha rahat ve güvenli bir şekilde ifade etmelerine olanak tanır, duygusal zorluklarla başa çıkmalarına yardımcı olur ve sosyal becerilerinin gelişimini destekler. Dolayısıyla, doğru seçenek C) Çocuğun duygularını ifade etme becerisini güçlendirmelidir.

#4. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2022 verilerine göre, çocuk suçluluğunda 2021'e göre meydana gelen değişim nedir?

Cevap : D) yüzde 20 artmıştır.

#5. 10 yaşındaki Mert’e oyuncak bir sihirli değnek verilmiş ve bu sihirli değnek ile neleri değiştirmek istersin? diye sorulmuştur. Bu oyun Terapötik Oyunun hangi türüne girmektedir?

Cevap : A) Üç Dilek Testi


#6. Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezlerinde Sosyal Çalışmacı olarak görev yapan çocuk gelişimcilerin aşağıdakilerden hangisi görevleri arasında yer almaz?

Cevap : E) Çocuğun tekrar suça sürüklenmesini önlemeyek için Emniyet Müdürlüğü ile işbirliği yapmak.

#7. Çocuğun erken müdahale hizmetinden yararlanmasına karar verildiyse, sürecin devamında ebeveynlerle detaylı olarak konuşulur. Bu görüşmede tanının ne olduğu, nasıl bir sürecin kendilerinin beklediği ve nasıl bir tedavi sürecinden geçileceği detaylı olarak açıklanmalıdır. Yukarıda verilen bu durum erken müdahalenin hangi basamağında gerçekleştirilir?

Cevap : D) Bilgilendirme/Yönlendirme Aşaması

Çocuğun erken müdahale hizmetinden yararlanmasına karar verildikten sonra ebeveynlerle yapılan detaylı görüşme, tanının ne olduğu, beklenen süreç ve tedavi sürecinin detayları ile ilgilidir. Bu, genellikle müdahale sürecinin başında, çocuğun ihtiyaçlarının belirlenmesi ve müdahale planının oluşturulması aşamasında gerçekleşir. Ancak, açıklamadan, bu görüşmenin çocuğa uygulanacak tedavi ve müdahale yöntemlerinin detaylı bir şekilde ebeveynlere açıklandığı bir aşamayı işaret ettiği anlaşılıyor. Bu nedenle, en uygun seçenek D) Bilgilendirme/Yönlendirme Aşaması olacaktır. Bu aşamada, ebeveynlere çocuklarının durumu, müdahale süreci ve beklenen sonuçlar hakkında detaylı bilgiler verilir, böylece ebeveynler sürece aktif olarak katılım sağlayabilir ve çocuklarının ihtiyaçlarına uygun destekleri alabilirler.

#8. Türkiye'de terapötik oyunlar şu anda ve çoğunlukla hastanelerde kimler tarafından uygulanmaktadır?

Cevap : D) Hemşireler tarafından.

#9. Neden-sonuç ilişkilerini kurma yeteneğini kazandırmak amacıyla oynanan oyun çocuğun daha çok hangi gelişim alanına yöneliktir?

Cevap : A) Bilişsel Gelişim

Neden-sonuç ilişkilerini kurma yeteneği, çocukların olaylar arasındaki ilişkiyi anlamaları ve sonuçları öngörebilmeleri ile ilgilidir. Bu yetenek, bireyin çevresini anlaması, problemleri çözmesi ve düşünme becerilerini geliştirmesi açısından temel bir bilişsel işlevdir. Bu tür becerilerin geliştirilmesine yönelik oyunlar, çocuğun problem çözme, mantıksal düşünme, ve kavramsal anlama gibi bilişsel işlevlerini destekler. Dolayısıyla, neden-sonuç ilişkilerini kurma yeteneğini kazandırmak amacıyla oynanan oyunlar daha çok çocuğun A) Bilişsel Gelişimi alanına yöneliktir.

#10. Bireyselleştirilmiş Aile Hizmet Planları ne kadar sürede bir kontrol edilir?

Cevap : B) 6 ayda 1

Bireyselleştirilmiş Aile Hizmet Planları (IFSP – Individualized Family Service Plan), erken müdahale programlarının önemli bir bileşenidir ve genellikle çocuğun ve ailenin belirli ihtiyaçlarına göre özelleştirilir. Bu planlar, çocuğun gelişimini desteklemek ve ailelere gerekli kaynakları ve destekleri sağlamak için tasarlanmıştır.
IFSP’ler genellikle düzenli aralıklarla gözden geçirilir ve güncellenir. Bu süreç, planın hala çocuğun ve ailenin ihtiyaçlarına uygun olup olmadığını değerlendirmek ve gerekirse değişiklikler yapmak için önemlidir. En yaygın uygulama, Bireyselleştirilmiş Aile Hizmet Planlarının B) 6 ayda 1 kontrol edilmesidir. Bu düzenli incelemeler, çocuğun gelişimindeki değişikliklere ve ailenin ihtiyaçlarına yanıt verebilmek için yapılan planlamaların güncel tutulmasını sağlar.


#11. Bir çocuğun suça sürüklendikten sonra çocuğun gelişimi detaylı olarak incelendiğinde çocuğun dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olduğu anlaşılmıştır. Yukarıdaki metinde suça yönelmesindeki neden hangi faktörden kaynaklı olabilir?

Cevap : D) Nörolojik Nedenler

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) olan bir çocuğun suça yönelmesindeki neden, D) Nörolojik Nedenler kategorisine girer. DEHB, dikkati sürdürme, impuls kontrolü ve hiperaktivite ile ilgili zorluklar içeren bir nöro-gelişimsel bozukluktur. Bu durum, çocuğun karar verme süreçlerini ve sosyal etkileşimlerini etkileyebilir, bu da riskli davranışlara ve potansiyel olarak suça yönelmeye yol açabilir.

#12. Aşağıdakilerden hangisi, çocuk suçluluğunu teşvik etmeyen ebeveyn stillerinden biridir?

Cevap : C) Demokratik Ebeveyn Stili

C) Demokratik Ebeveyn Stili çocuk suçluluğunu teşvik etmeyen ebeveyn stillerinden biridir. Demokratik ebeveynlik, çocukların görüşlerine değer verilmesi, sınırların net bir şekilde belirlenmesi ve açıklanması, ve çocukların karar alma süreçlerine katılımının teşvik edilmesini içerir. Bu yaklaşım, çocukların sosyal becerilerinin, özsaygılarının ve sorumluluk duygularının gelişimini destekler.

#13. Gözlem ve Sınıflandırma Merkezleri'nde görev yapan çocuk gelişimcilerin temel sorumlulukları nelerdir?

Cevap : C) Hükümlü çocuklara meslek ve beceri kazandırmak, sosyal aktiviteler düzenlemek, psiko-sosyal destek programları hazırlamak

#14. Aşağıdakilerden hangisi Çocuk Şube Müdürlüğünde görev alan çocuk polislerinin görevlerinden birisi değildir?

Cevap : E) Suç işleyen çocuklara uygun terapileri uygulamak

Çocuk Şube Müdürlüğünde görev alan çocuk polislerinin temel görevleri arasında, çocukların suça sürüklenmesini ve mağdur olmalarını önlemek, kayıp çocukların bulunmasına yardımcı olmak gibi görevler yer alır. Ancak, E) Suç işleyen çocuklara uygun terapileri uygulamak seçeneği, çocuk polislerinin görevleri arasında yer almaz. Terapilerin uygulanması, sağlık ve sosyal hizmet profesyonellerinin alanına girer.

#15. Türkiye'de çocuk görüşme merkezleri hangi amaçla kurulmuştur?

Cevap : B) Çocukların güvenliği ve duygusal sağlığını korumak amacıyla

Türkiye’de çocuk görüşme merkezleri, velayeti kendisinde olmayan ebeveyn ile çocuk arasındaki görüşmelerin sağlıklı, güvenli ve nezih bir ortamda gerçekleştirilmesini sağlamak amacıyla kurulmuştur. Bu merkezler, çocukların güvenliği ve duygusal sağlığını korumak, velayet ve görüşme süreçlerinde yaşanan olumsuzlukları en aza indirmek için tasarlanmıştır. Bu bilgiler ışığında, en uygun seçenek B) Çocukların güvenliği ve duygusal sağlığını korumak amacıyladır.


#16. Aile mahkemelerinde görev yapan sosyal çalışma görevlileri hangi durumlarda aile fertleriyle görüşme düzenler?

Cevap : B) Uzlaşmaya varılamayan durumlarda

Aile mahkemelerinde görev yapan sosyal çalışma görevlileri, çeşitli durumlarda aile fertleriyle görüşme düzenler. Bu görüşmeler, aile içi iletişim sorunları, boşanma, velayet, nafaka gibi konularda çözüm ve uzlaşı arayışları sırasında gerçekleşir. Görüşmeler, mahkeme sürecine yardımcı olmak, taraflar arasında uzlaşı sağlamaya çalışmak, aile bireylerinin duygu ve düşüncelerini anlamak ve durum değerlendirmesi yapmak amacıyla düzenlenir. Bu nedenle, bu görüşmeler genellikle mahkeme sürecinde, ihtilafın çözüme kavuşturulması amacıyla ve uzlaşmaya varılamayan durumlarda daha sık gerçekleşir. Bu bilgilere dayanarak, en uygun seçenek B) Uzlaşmaya varılamayan durumlardır.

#17. Çocuk Koruma Kanunu'na göre, çocuğun bakımından sorumlu olan kimsenin görevini yerine getirememesi durumunda çocuğun resmi veya özel bakım yurdu ya da koruyucu aile hizmetlerinden yararlandırılmasına hangi tedbir uygulanmaktadır?

Cevap : D) Bakım Tedbiri

Çocuğun bakımından sorumlu olan kimsenin herhangi bir nedenle görevini yerine getirememesi hâlinde, çocuğun resmî veya özel bakım yurdu ya da koruyucu aile hizmetlerinden yararlandırılması veya bu kurumlara yerleştirilmesine, Bakım Tedbiri.

Barınma yeri olmayan çocuklu kimselere veya hayatı tehlikede olan hamile kadınlara uygun barınma yeri sağlamaya yönelik tedbirlerdir. Barınma Tedbiri.

#18. Kovalamaca ve Yastığı Yumruklama oyunları hangi terapötik oyunun kapsamındadır?

Cevap : D) Enerji Harcanarak Oynanan Oyunlar

Bu iki oyun tipi, genellikle çocukların veya bireylerin duygularını ifade etmelerine, stres veya gerginlik gibi duygusal durumları yönetmelerine yardımcı olan aktivitelerdir. Kovalamaca oyunu, fiziksel aktiviteyi ve enerji harcamayı içerirken; Yastığı Yumruklama oyunu, öfke veya frustration gibi duyguları fiziksel bir nesne üzerinde güvenli bir şekilde ifade etme yöntemidir. Bu tanımlar göz önünde bulundurulduğunda, bu oyunlar en uygun şekilde D) Enerji Harcanarak Oynanan Oyunlar kategorisine girer. Bu kategori, çocukların veya bireylerin fiziksel enerjilerini pozitif bir şekilde harcamalarına ve duygusal rahatlama sağlamalarına olanak tanıyan oyunları kapsar.
Enerji harcanarak oynanan oyunlara örnekler;
-Kovalamaca
-Çığlık Atma Oyunu
-Yerde Yuvarlanma Oyunu
-Yastık Yumruklamaca Oyunu
-Hacıyatmaz Oyuncağı İle Oynama
-Halat Çekme Oyunu
-Trambolinde Zıplama

#19. Erken müdahaleyle ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Cevap : A) Sadece engelli çocuklara uygulanır.

Erken müdahale, genellikle gelişimsel gecikme gösteren veya çeşitli risk faktörleri taşıyan çocuklara yönelik uygulanan, erken yaşlarda başlayan ve çocuğun gelişimini desteklemeyi amaçlayan bir programdır. Verilen seçenekler arasından yanlış olanı belirlemek için erken müdahalenin temel özelliklerini inceleyelim:
A) Sadece engelli çocuklara uygulanır. – Bu ifade yanlıştır. Erken müdahale programları sadece engelli çocuklara değil, gelişiminde risk altında olan veya gelişimsel gecikme gösteren her çocuğa uygulanabilir. Erken müdahalenin amacı, engelli veya gelişimsel risk altındaki çocukların gelişimini desteklemek ve olası gecikmeleri en aza indirmektir.
B) Belirli basamakları olan bir programdır. – Bu doğrudur. Erken müdahale programları, çocuğun ihtiyaçlarına göre tasarlanmış ve belirli aşamalardan oluşan yapılandırılmış bir süreci takip eder.
C) Tanımlara göre daha çok 0-3 yaş arasında uygulanan bir programdır. – Bu ifade genellikle doğrudur. Erken müdahale en etkili olduğu dönem 0-3 yaş arasıdır, çünkü bu dönem, çocuğun gelişimindeki en kritik evrelerden biridir. Ancak, bazı programlar daha büyük çocukları da kapsayabilir.
D) Ev ve Kurum merkezli olmak üzere ikiye ayrılır. – Bu doğrudur. Erken müdahale programları genellikle çocuğun evinde (aile merkezli) veya özel eğitim merkezleri gibi kurumlarda (kurum merkezli) uygulanabilir.
E) Erken müdahale uygulanırken kritik dönem dikkate alınır. – Bu doğrudur. Erken müdahale, çocuğun gelişimi için kritik olan dönemleri hedef alır, çünkü bu zamanlarda yapılan müdahalelerin çocuğun gelişim üzerindeki olumlu etkileri en yüksek olabilir.
Bu bilgiler ışığında, yanlış bilgiyi içeren seçenek A) Sadece engelli çocuklara uygulanır. şeklindedir. Erken müdahale, sadece engelli çocuklara değil, aynı zamanda gelişiminde risk altında olan çocuklara da uygulanabilir.

#20. Eğer çocuk ..... yaşın altındaysa, kimlik tespitinden sonra serbest bırakılmalıdır. Ancak, çocuğun serbest bırakılması durumunda, ebeveynleri tarafından tekrar suça yönlendirilebileceği şüphesi bulunuyorsa, çocuğa uygun tedbirlerin talep edilmesi önemlidir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Cevap : C) 12

Eğer çocuk 12 yaşın altındaysa, kimlik tespitinden sonra serbest bırakılmalıdır. Bu, Türkiye’deki mevcut yasal çerçeve içinde çocukların suçla ilişkilendirilmesi bağlamında dikkate alınan yaş sınırını yansıtır. Çocuğun suça tekrar yönlendirilme riski varsa, uygun tedbirlerin alınması önemlidir.


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-

İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (Auzef)
Açık Öğretim Fakültesi
Çocuk Gelişimi uygulamaları-2 Vize Deneme Sınavı -1
Bölüm : Çocuk Gelişimi Lisans
Sınıf : 4. Sınıf
Ders : Çocuk Gelişimi uygulamaları -2
Dönem : Bahar Dönemi

İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (Auzef)
Açık Öğretim Fakültesi
Çocuk Gelişimi uygulamaları-2 Vize Deneme Sınavı -1
Bölüm : Çocuk Gelişimi Lisans
Sınıf : 4. Sınıf
Ders : Çocuk Gelişimi uygulamaları -2
Dönem : Bahar Dönemi

Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Çocuk Gelişimi Uygulamaları-2 Vize Deneme Sınavı -1

İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (Auzef)
Açık Öğretim Fakültesi
Bölüm : Çocuk Gelişimi Lisans
Sınıf : 4. Sınıf
Ders : Çocuk Gelişimi uygulamaları -2
Dönem : Bahar Dönemi
Ünite 1 : Mekânsal İlişkiler

Çocuk Gelişimi Uygulamaları-2 Vize Deneme Sınavı -1

Çocuk Gelişimi Uygulamaları-2 Vize Deneme Sınavı -1

Eğitimde Yenilikçi Yaklaşımlar: Açık ve Uzaktan Öğrenme Fırsatları

Eğitim, hayatımızın vazgeçilmez bir parçası ve sürekli gelişen bir alan. Özellikle açık ve uzaktan eğitim, teknolojinin sunduğu imkanlarla birlikte daha fazla öğrenciye ulaşma ve onlara esnek öğrenme yolları sunma potansiyeline sahip. Günümüzde, öğrencilerin kendilerini geliştirmeleri ve kariyer hedeflerine ulaşmaları için sunduğumuz çeşitli eğitim materyalleri ve platformlar, bu alandaki yenilikçi yaklaşımların bir yansımasıdır. Biz, lolonolo_com olarak, açıköğretim ve meslek sınavlarına hazırlanan öğrencilere destek olmak amacıyla, özellikle Çocuk Gelişimi alanında kullanabilecekleri kaynaklar sunuyoruz.

Çocuk gelişimi, erken yaşlardan itibaren çocukların fiziksel, bilişsel, duygusal ve sosyal gelişimlerinin desteklenmesini içeren kritik bir alandır. Bu alanda uygulanan yöntemler ve programlar, çocukların potansiyellerini en iyi şekilde kullanmaları için temel taşları oluşturur. Bu yazımızda, açık öğretim fakültesi öğrencileri için Çocuk Gelişimi Uygulamaları-2 dersine yönelik önemli konuları ve bu konularda uygulanan bazı temel yöntem ve programları ele alacağız.

Küçük Adımlar Erken Eğitim Programı (KAEEP)

KAEEP, 0-6 yaş aralığındaki çocukların beş temel gelişim alanında desteklenmesini amaçlayan bir programdır. Bu alanlar; Büyük Kas Becerileri, Küçük Kas Becerileri, İletişim Becerileri, Alıcı Dil Becerileri ve Kişisel Toplumsal Beceriler olarak sıralanabilir. Program, çocukların gelişiminde kritik öneme sahip bu becerilerin geliştirilmesine odaklanır.

Kaynaştırma Modelleri

Kaynaştırma, çocukların eğitimde fırsat eşitliğine sahip olmalarını ve özel gereksinimleri olan bireylerin genel eğitim sistemine entegre edilmesini hedefler. Tam Zamanlı Kaynaştırma, Yarı Zamanlı Kaynaştırma ve Tersine Kaynaştırma, kaynaştırma uygulamalarının çeşitli modelleridir.

ETEÇOM ve Diğer Yaklaşımlar

ETEÇOM, çocukların bilişsel, sosyal-duygusal ve iletişim becerilerini desteklemek için ilişki temelli bir yaklaşımı benimser. Bu program, 3 gelişim alanında ve 16 temel davranış üzerine kuruludur. Benzer şekilde, PECS (Picture Exchange Communication System) eğitimi ve TEACCH (Treatment and Education of Autistic and Related Communication Handicapped) programı gibi yöntemler de çocukların iletişim becerilerini ve sosyal uyumlarını geliştirmeyi amaçlar.

ABA Terapisi ve NöroPLAY

ABA (Applied Behavior Analysis) terapisi, davranış analizi prensiplerini kullanarak otizmli çocukların eksik becerilerini geliştirmeyi hedefler. NöroPLAY, özellikle 12-42 aylık çocuklar için tasarlanmış bir erken müdahale programıdır ve oyun terapisi süreçlerini içerir.

Eğitim Programlarının Ailelere Katkısı

Eğitim programları, sadece çocukların gelişimine katkıda bulunmakla kalmaz, aynı zamanda ailelere de çocuk gelişimi ve eğitimi konusunda destekleyici bilgiler sağlar. Örneğin, Portage Erken Eğitim Programı, çocukların fiziksel, sosyal, duygusal ve bilişsel gelişim alanlarında bireyselleştirilmiş eğitim planları sunar ve ailelerin bu süreçte çocuklarının eğitimine nasıl yardımcı olabilecekleri konusunda rehberlik eder. Bu, ailelerin çocuklarıyla olan etkileşimlerini zenginleştirir ve çocukların evde de öğrenme sürecini sürdürmelerine olanak tanır.

Engellilik Kavramı ve Eğitimde Farkındalık

Eğitimde, engellilik kavramına yönelik farkındalığın artırılması önemlidir. Engellilik, bireyin çeşitli engeller nedeniyle günlük yaşam aktivitelerinde karşılaştığı kısıtlılıkları ifade eder. Eğitim materyalleri ve programlarının tasarımında bu farkındalığın gözetilmesi, tüm öğrencilerin eğitimde eşit fırsatlara sahip olmasını sağlamak adına kritik bir öneme sahiptir.

Sonuç

Açık ve uzaktan eğitim fırsatları, özellikle Çocuk Gelişimi gibi kritik alanlarda, öğrencilere esnek öğrenme yolları sunar ve onların kariyer hedeflerine ulaşmalarını destekler. lolonolo_com olarak, öğrencilere yönelik sunduğumuz kaynaklarla, bu alanda eğitim gören bireylerin gelişimine katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Eğitimde yenilikçi yaklaşımların ve çeşitli eğitim programlarının önemi, özellikle erken çocukluk dönemindeki bireylerin gelişiminde büyük bir fark yaratmaktadır. Bu yüzden, eğitim materyallerimizi ve platformlarımızı sürekli güncelleyerek, öğrencilerin ihtiyaç duydukları bilgi ve becerilere ulaşmalarını sağlamak, temel misyonumuzdur.

Özel Eğitim Uygulamaları ve Programları

1- Küçük Adımlar Erken Eğitim Programı (KAEEP) kaç beceriye odaklanmaktadır?

A) 4
B) 5
C) 6
D) 7
E) 8

Cevap : B) 5

Her kitap farklı bir konuyu işlemekte olup, program 0-6 yaş aralığındaki çocukları desteklemek için “Büyük Kas Becerileri, Küçük Kas Becerileri, İletişim Becerileri, Alıcı Dil Becerileri ve Kişisel Toplumsal Beceriler” gibi beş temel gelişim alanına odaklanmaktadır.

2- Kaynaştırma aşağıdaki modellerden hangisini içermektedir?

A) Tam Zamanlı Kaynaştırma, Yarı Zamanlı Kaynaştırma, Tersine Kaynaştırma
B) Yerinde Kaynaştırma, Uzaktan Kaynaştırma, Alan Bazlı Kaynaştırma
C) Kaynaştırma, Dikey Kaynaştırma, Geri Kaynaştırma
D) Genel Eğitim, Özel Eğitim, Destek Eğitim
E) Bireysel Eğitim Programı, Kaynaştırma, Özelleştirilmiş Eğitim

Cevap : A) Tam Zamanlı Kaynaştırma, Yarı Zamanlı Kaynaştırma, Tersine Kaynaştırma

3- ETEÇOM (Etkileşim Temelli Erken Çocuklukta Müdahale Programı) kaç gelişim alanına odaklanır?

A) 1
B) 2
C) 3
D) 4
E) 5

Cevap : C) 3

ETEÇOM, ilişki temelli bir yaklaşıma dayanır. Bu yaklaşım, birincil bakıcının (ebeveyn veya uzman/eğitimci) çocuk ile etkileşiminin niteliğini geliştirmeyi ve dolayısıyla çocuğun bilişsel, sosyal-duygusal ve iletişim becerilerini desteklemeyi hedefler. Program, 3 gelişim alanı ve 16 temel davranıştan oluşur. Toplamda 66 öğretimsel strateji ve 130 bilgi notu içerir.

4- PECS (Picture Exchange Communication System) eğitimi kaç evreden oluşmaktadır?

A) 3
B) 5
C) 6
D) 8
E) 10

Cevap : C) 6

PECS (Picture Exchange Communication System) eğitimi altı evreden oluşur:
-Evre I: Fiziksel değiş-tokuş evresidir. İletişim girişiminde bulunma öğretilir. Çocuğa, en çok yeğlediği bir nesneyi temsil eden resimli kartı gördüğünde, kartı alıp iletişim ortağının eline bırakması öğretilir.
-Evre II: Spontanlığın geliştirilmesi evresidir. İletişim girişimini çeşitli ortamlarda, farklı kişilerle ve çeşitli pekiştireçlerle gerçekleştirmeyi öğrenir. İletişim klasörünü kullanmayı öğrenir, resimli kartı iletişim klasöründen çıkartma becerisi kazanır ve iletişim ortağı ile arasındaki uzaklığı artırmak amacıyla çeşitli uygulamalar gerçekleştirir.
-Evre III: Resim ayırt etme evresidir. Çocuğa resimli kartlar arasından seçim yapmayı öğretmek, iletişim klasöründen tercih ettiği nesneyi seçip ayırt etmesini ve iletişim ortağına vermesini sağlamak bu evrede öğrenilir. Ayrıca, bu aşamada pekiştireç sayısı artırılır.
-Evre IV: Cümle kurma evresidir. Basit cümleler kurması ve isteğini, nesnenin niteliklerini belirterek iletilmesi öğretilir. Çocuk, istediği nesnenin resimli kartını -istiyorum- resminin sol yanına yapıştırıp, birlikte çıkararak iletişim ortağına vermesini öğrenir.
-Evre V: Ne istiyorsun? Sorusuna yanıt oluşturma evresidir. Çocuk kendiliğinden çeşitli nesneleri ister ve “Ne istiyorsun?” sorusuna yanıt vermesi öğretilir.
-Evre VI: Görüş bildirme evresidir. Çocuğa kendi başına nesneler ve etkinliklerle ilgili görüşlerini ifade etmesi öğretilir.

5- TEACCH (Treatment and Education of Autistic and Related Communication Handicapped) programının temel hedefi nedir?

A) Otizmli çocukların problemli davranışlarını azaltmak
B) Otizmli çocukları toplum tarafından normal kabul edilebilir kalıplara sokmak
C) Otizmli bireylerin semptomlarını ve öğrenme stillerini anlamak
D) Fiziksel ortamı özel olarak yapılandırmak
E) Alternatif iletişim yöntemlerini kullanmak

Cevap : C) Otizmli bireylerin semptomlarını ve öğrenme stillerini anlamak

6- OÇİDEP programının uygulanması için önerilen ekip yapısı nedir?

A) Bir koordinatör, bir danışman, bir eğitmen
B) İki koordinatör, bir doktoralı danışman, iki eğitmen
C) En az üç eğitmen, bir danışman
D) Bir koordinatör, bir danışman, iki eğitmen
E) İki koordinatör, iki danışman, üç eğitmen

Cevap : C) En az üç eğitmen, bir danışman

7- ABA (Applied Behavior Analysis) terapisi hangi prensiplere dayanarak otizmli çocukların eksik olduğu becerileri kazanmalarını amaçlar?

A) Psikanaliz prensipleri
B) Davranış analizi prensipleri
C) Kognitif terapi prensipleri
D) Gestalt terapi prensipleri
E) Varoluş prensipleri

Cevap : B) Davranış analizi prensipleri

ABA (Applied Behavior Analysis) terapisi, davranış analizi prensiplerine dayanarak otizmli çocukların eksik olduğu becerileri kazanmalarını amaçlar. Bu yöntem, bireyin öğrenme ve davranışlarını sistematik bir şekilde inceler ve uygulamalı davranış analizi ilkeleri kullanılarak olumlu davranış değişikliklerini teşvik eder. ABA, özellikle otizmli bireylerin sosyal, iletişimsel ve akademik becerilerini geliştirmede etkili olduğu gösterilmiş, kanıt temelli bir yaklaşımdır. Dolayısıyla, doğru cevap B) Davranış analizi prensipleri’dir.

8- NöroPLAY yöntemi hangi yaş aralığındaki çocuklar için geliştirilmiş bir erken müdahale programıdır?

A) 1-10 yaş arası
B) 2-6 yaş arası
C) 6-12 yaş arası
D) 12-42 ay arası
E) 5-18 yaş arası

Cevap : D) 12-42 ay arası

NöroPLAY yöntemi, 12-42 aylık çocuklar için geliştirilmiş bir otizm erken müdahale programıdır. Bu program, ebeveyn-çocuk etkileşimini baz alarak yoğunlaştırılmış oyun terapisi süreçlerini içerir ve çocuğun doğal ortamı olan evi göz önünde bulundurur​​. Dolayısıyla doğru cevap D) 12-42 ay arasıdır.

9- Portage Erken Eğitim Programının temel amaçlarından biri nedir?

A) Çocukların bilgisayar becerilerini artırmak.
B) Ailelere çocuk gelişimi ve eğitimi konusunda destekleyici bilgiler sağlamak.
C) Yalnızca dil gelişimine odaklanmak.
D) Sadece okulöncesi eğitimden yararlanamayan çocukları desteklemek.
E) Sadece bilişsel gelişimi desteklemek.

Cevap : B) Ailelere çocuk gelişimi ve eğitimi konusunda destekleyici bilgiler sağlamak.

Portage Erken Eğitim Programının temel amaçlarından biri, ailelere çocuk gelişimi ve eğitimi konusunda destekleyici bilgiler sağlamaktır. Bu program, çocukların gelişimini desteklemek ve aileleri eğitim sürecine aktif olarak katılmaya teşvik etmek için tasarlanmıştır. Program, çocukların fiziksel, sosyal, duygusal ve bilişsel gelişim alanlarını kapsayan bireyselleştirilmiş eğitim planları sunar ve ailelerin bu süreçte çocuklarının eğitimine nasıl yardımcı olabilecekleri konusunda rehberlik eder. Dolayısıyla doğru cevap B) Ailelere çocuk gelişimi ve eğitimi konusunda destekleyici bilgiler sağlamaktır.

10- Bir bireyin organlarının zedelenmesine bağlı olarak işlevsizliklerde meydana gelen kayıpların neden olduğu yetersizlikten dolayı, çevreyle etkili ve yeterli etkileşim kurma sürecinde karşılaştığı problem durumunu ifadesi aşağıdakilerden hangisini açıklar?

A) Engellilik
B) Yetersizlik
C) Zedelenme
D) Risk alma
E) İletişim

Cevap : A) Engellilik

Açıklanan durum, bir bireyin organlarının zedelenmesine bağlı olarak işlevsizliklerde meydana gelen kayıpların neden olduğu yetersizliklerden dolayı, çevreyle etkili ve yeterli etkileşim kurma sürecinde karşılaştığı problemleri ifade eder ve bu, “Engellilik” olarak tanımlanır. Engellilik, bireyin toplumsal, çevresel veya fiziksel engeller nedeniyle günlük yaşam aktivitelerinde karşılaştığı kısıtlılıkları ve zorlukları ifade eder. Dolayısıyla doğru cevap A) Engellilik’tir.

Çocuk Gelişimi Uygulamaları-2 Vize Deneme Sınavı -1

Auzef Bölümler Çocuk Gelişimi Lisans-min telegram çocuk gelişimi

Çocuk Gelişimi Uygulamaları-2 Vize Deneme Sınavı -1

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!