auzefCoğrafyaDünya Bölgeleri Afrika

Dünya Bölgeleri Afrika 2022-2023 Vize Soruları

#1. Baykal’dan sonra dünyanın en derin ikinci gölü olan aynı zamanda Tanzanya ile Demokratik Kongo Cumhuriyeti arasında sınır olarak yer alan göl aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : C) Tanganyika

Baykal Gölü’nden sonra dünyanın en derin ikinci gölü olan ve Tanzanya ile Demokratik Kongo Cumhuriyeti arasında sınır oluşturan göl, Tanganyika Gölü’dür. Tanganyika Gölü, derinliği ile dikkat çeker ve maksimum derinliği yaklaşık 1,470 metreye ulaşır. Bu özelliği ile Baykal Gölü’nden sonra dünyanın en derin ikinci gölüdür.

#2. Kıtaların kayması ile birlikte okyanus tabanlarının genişlemesine bağlı olarak kıtalar birbirinden uzaklaşabilir ya da yakınlaşabilir. Afrika kıtasında bu oluşum için örnek olabilecek coğrafi şekil aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : B) Büyük rift vadisi

Kıtaların kayması ve okyanus tabanlarının genişlemesi, levha tektoniği kavramları içinde önemli bir yer tutar. Bu süreçler sonucunda kıtaların birbirinden uzaklaşması veya yakınlaşması gibi olaylar meydana gelir. Afrika kıtasında bu tür tektonik hareketlerin bir örneği Büyük Rift Vadisi’dir. Büyük Rift Vadisi, Doğu Afrika’da uzanan ve levha hareketleri sonucu oluşmuş dev bir çatlak sistemidir. Bu vadi, Afrika levhasının iki alt levhaya ayrılmasının bir sonucu olarak gelişmiş ve bu bölgede kıtaların ayrılma sürecini gözler önüne serer.
Diğer seçenekler olan Kalahari Çölü, Sahra Çölü, Kongo Yağmur Ormanları ve Nil Nehri, kıtaların kayması ve okyanus tabanlarının genişlemesiyle doğrudan ilişkili tektonik olaylara örnek teşkil etmezler.
Dolayısıyla, doğru cevap:
B) Büyük rift vadisi

#3. Kuzey Afrika bölgesinde Kartaca medeniyetini isimlendirmek için kullanılan diğer isim aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : B) Pönler

Kartaca medeniyeti, tarih boyunca özellikle Fenikeliler tarafından kurulduğu için Pön olarak da adlandırılır. “Pön” terimi, Fenikeliler anlamına gelir ve bu medeniyetin Fenike kökenlerine işaret eder. Kartaca, günümüz Tunus’unun bulunduğu yerde kurulmuş ve Antik Çağ’da Akdeniz’de büyük bir güç olarak yükselmiştir.
Aksumlar, Etiyopya’da bir krallık; Himyarlar, Güney Arabistan’da bir krallık; Massailer, Doğu Afrika’daki bir etnik grup; ve Bantular, geniş bir dilsel ve kültürel grup olup çoğunlukla Güney ve Orta Afrika’da bulunur.
Bu bilgiler ışığında, Kartaca medeniyetini isimlendirmek için kullanılan diğer isim Pönler’dir. Dolayısıyla doğru cevap:
B) Pönler

#4. Afrika’da birçok iklim sınıflandırılmasının yapıldığı bilinmektedir. Yapılan iklim sınıflandırılmalarında yer almayan iklim aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : B) Tundra

Afrika kıtasında çok çeşitli iklim tipleri görülür, ancak tüm kıtalarda olduğu gibi bazı iklim tipleri bulunmaz. Afrika’da gözlemlenen başlıca iklim tipleri şunlardır:
Ekvatoral İklim: Orta Afrika’da, ekvator çevresinde bol yağış alan ve sıcaklığın yıl boyunca yüksek olduğu iklimdir.
Savan İklimi: Ekvatoral iklimin kuzey ve güneyinde, muson yağmurları ile mevsimsel kuraklık gösteren, geniş otlaklar ve savanlar ile kaplı bölgelerde görülür.
Çöl İklimi: Sahra Çölü gibi büyük çöl alanları, son derece sıcak ve kurak koşullar ile karakterizedir.
Karasal İklim: Kıtanın daha iç kısımlarında, özellikle daha yüksek rakımlarda, mevsimlik sıcaklık farklılıklarının ve yağış miktarının az olduğu alanlardadır.
Bu bilgiler ışığında, Tundra İklimi Afrika’da bulunmayan bir iklim tipidir. Tundra iklimi, genellikle Arktik bölgelerde, kutup dairelerinin yakınında, soğuk ve dondurucu koşullar altında düşük bitki çeşitliliği ile karakterizedir. Afrika’nın sıcak ve ılıman koşulları, tundra türü ekosistemlerin oluşumuna uygun değildir. Dolayısıyla doğru cevap:
B) Tundra

#5. Aşağıdaki ülkelerden hangisi Orta Afrika’da yer almaz?

Cevap : E) Sudan

Orta Afrika, coğrafi olarak belirli ülkeleri içeren bir bölgedir ve bu bölge genellikle Ekvator’a yakın ülkeleri kapsar. Listede yer alan ülkelerden Kamerun, Gabon, ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti açıkça Orta Afrika’da yer alır. Angola da bazen Güney Afrika ile birlikte anılsa da coğrafi olarak sıklıkla Orta Afrika’ya dahil edilir.
Sudan ise coğrafi olarak Kuzey Afrika’da yer alır ve Sahra Çölü’nün güneyinde bulunur. Bu nedenle Sudan, Orta Afrika ülkeleri arasında sayılmaz.
Bu bilgiler ışığında, Orta Afrika’da yer almayan ülke:
E) Sudan


#6. Coğrafik olarak Kalahari Çölü hangi çöl ile birleşmektedir?

Cevap : C) Namib

Coğrafik olarak Kalahari Çölü, Namib Çölü ile birleşir. Kalahari, güneybatı Afrika’da Botswana, Namibya ve Güney Afrika’da yer alırken, Namib Çölü ise Namibya’nın batı kıyısında bulunur. Bu iki çöl, özellikle Namibya’da birbirlerine yaklaşarak coğrafi olarak iç içe geçmiş bir yapı oluştururlar.
-Danakil Çölü, Etiyopya ve Eritre’de yer alır ve Kalahari ile coğrafi bir bağlantısı yoktur.
-Nübian Çölü, Sudan’da yer alır ve Kalahari’den oldukça uzaktır.
-Chabil Çölü ise genel bir tanımlama olarak kullanılmamaktadır ve yanlış bir seçenek olabilir.
-Sahra Çölü, Afrika’nın kuzeyinde yer alır ve Kalahari’den oldukça uzaktır.
Bu bilgiler ışığında, doğru cevap:
C) Namib

#7. Ekvator çizgisinin hem kuzeyinde hem de güneyindeki görülebilen yıllık yağış miktarınnın fazla ve düzenli olması sebebiyle kesintisiz şekilde uzanan yağmur ormanlarını da içeren iklim aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : A) Ekvatoral

Ekvator çizgisinin hem kuzeyinde hem de güneyinde, yıllık yağış miktarının fazla ve düzenli olması sonucunda görülen ve kesintisiz şekilde uzanan yağmur ormanlarını içeren iklim tipi, Ekvatoral İklim’dir. Ekvatoral iklim, yıl boyunca sıcaklık ve yağışın oldukça yüksek olduğu bölgelerde görülür ve bu bölgelerde geniş yağmur ormanları bulunur.

#8. Yıl boyunca ekvatorun sıcaklığına bağlı devamlı olarak Ekvator bölgesi civarında ......... bölgesi olduğu bilinmektedir. Her iki 30 derece enlemlerinde ise dinamik yüksek basınç sistemleri bulunmaktadır. İfadesinde boşluk bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Cevap : A) Termik Alçak Basınç

#9. Aşağıdakilerden hangisi Afrika’da yağışın en fazla düştüğü kesimlerden biri değildir?

Cevap : D) Cezayir

#10. Kıtada debi açısından birinci olsa da uzunluk bakımından (4.700) kıtanın ikinci büyük akarsuyu aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : B) Kongo

Afrika kıtasının en uzun nehri Nil Nehri’dir, uzunluğu yaklaşık 6.650 kilometre ile kıtanın en uzun nehri olarak kabul edilir. Debisi bakımından en büyük olan nehir ise Kongo Nehri’dir. Kongo Nehri’nin uzunluğu yaklaşık 4.700 kilometre ile kıtanın ikinci en uzun nehri konumundadır ve aynı zamanda dünyanın en büyük ikinci nehir debisine sahiptir.
Bu bilgiler ışığında, debi açısından birinci ve uzunluk bakımından kıtanın ikinci büyük akarsuyu olan nehir, Kongo Nehri’dir. Bu yüzden doğru cevap:
B) Kongo


#11. Afrika kıtası aşağıdaki boğazlardan hangisi ile Avrupa’dan ayrılmaktadır?

Cevap : E) Cebelitarık boğazı

Afrika kıtası ile Avrupa arasında yer alan ve iki kıtayı birbirinden ayıran boğaz, Cebelitarık Boğazı’dır. Cebelitarık Boğazı, Akdeniz ile Atlantik Okyanusu’nu birbirine bağlar ve İspanya ile Fas arasında konumlanır. Bu boğaz, Afrika kıtasının kuzeybatı ucundaki Fas ile Avrupa’nın güney ucundaki İspanya arasında bir geçit sağlar.

#12. Aşağıdakilerden hangisi Afrika kıtasında görülen bitki örtüsü çeşitlerinden biri değildir?

Cevap : E) Borael ormanları

Afrika kıtası, çeşitli iklimler ve doğal ortamlar nedeniyle farklı bitki örtüsü türlerine ev sahipliği yapar. Bu türler arasında:
Nemli Tropikal Ormanlar: Ekvatoral bölgede, yoğun yağışlar altında gelişir.
Çöl Bitkileri: Sahra Çölü gibi kurak alanlarda yaşamaya uyum sağlamış bitkilerdir.
Savanlar: Genellikle tropikal ve subtropikal bölgelerde, mevsimsel yağışlarla karakterize edilen geniş otlaklar.
Ancak Borael ormanları, soğuk iklimlerde, özellikle Kuzey Amerika ve Eurasia’nın yüksek enlemlerinde bulunan iğne yapraklı ormanlardır ve tipik olarak kuzey bölgelerinde yer alırlar. Afrika’da bu tür bir orman yoktur çünkü kıta genelde daha sıcak ve tropikal/subtropikal iklim koşullarına sahiptir.
Ilıman kuşak ise genellikle daha soğuk ve ılıman iklimleri ifade eder ve bu tür bir iklim Afrika’da çok sınırlıdır; bazı yüksek dağlık alanlar dışında, ılıman kuşak ormanları gibi özgün bir bitki örtüsüne sahip değildir.
Bu bağlamda, Afrika kıtasında görülen bitki örtüsü çeşitlerinden olmayanı:
E) Borael ormanları

#13. 1418 yılında Madaire, Azor Adaları, Gine, Yeşil Burun, Senegal ve Gambia’ya ulaşan denizci aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : A) Denizci Henrique

1418 yılında adı geçen bölgelere ulaşan denizci, Portekiz’in ünlü deniz keşiflerini destekleyen prens olan Henrique’dir. Daha çok “Denizci Henry” veya “Prens Henry” olarak da bilinir. Denizci Henry, Avrupa’nın deniz keşiflerindeki en önemli isimlerden biri olmuştur ve özellikle Batı Afrika’nın keşfine büyük katkı sağlamıştır.
Vasco da Gama, Macellan ve Kristof Kolomb, farklı bölgelerde ve zaman dilimlerinde keşifler yapmışlardır ve Barbaros Hayrettin Paşa ise Osmanlı İmparatorluğu’nun en önemli denizcilerinden biri olup Akdeniz’de faaliyet göstermiştir.
Bu bilgiler ışığında, 1418 yılında Madaire, Azor Adaları, Gine, Yeşil Burun, Senegal ve Gambia’ya ulaşan denizci, Denizci Henrique’dir. Dolayısıyla doğru cevap:
A) Denizci Henrique

#14. Afrika özelinde beşerî açıdan tarihsel gelişim konusunun net bir şekilde anlaşılabilmesi maksadıyla dersimizde tarihi çağlar kaç bölümde ele alınmıştır?

Cevap : C) 4

#15. Kamerun’un doğusunda kurulan ve hemen hemen Sahra altı bölgenin tümüne yayılan ilk çağ medeniyeti aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : B) Bantu

Kamerun’un doğusunda başlayan ve Sahra altı bölgenin büyük bir kısmına yayılan ilk çağ medeniyeti Bantu medeniyetidir. Bantu, Bantu dillerini konuşan halkların genişlemesiyle ilişkilendirilir. Bu genişleme, yaklaşık 2000 yıl önce Kamerun ve Nijerya’nın çevresinde başladı ve Sahra altı Afrika’nın çoğuna, özellikle güneye ve doğuya doğru yayıldı. Bantu göçleri, tarım, demir işçiliği ve farklı sosyo-kültürel uygulamaları yayarak Afrika kıtasının kültürel manzarasını şekillendirdi.


#16. Afrika’da kültürel farklılıkların kuzey ve güney şeklinde ayrılmasında etkili olan coğrafi unsur aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : E) Çöl

Afrika’da kültürel farklılıkların kuzey ve güney olarak ayrılmasında en etkili coğrafi unsur Sahra Çölü’dür. Sahra Çölü, kuzey Afrika’yı güney Afrika’dan ayıran dünyanın en büyük sıcak çölüdür ve bu büyük coğrafi engel, tarihsel olarak iki bölge arasında hem kültürel hem de genetik alışverişi sınırlamıştır. Çöl, kuzeyde Arap ve Berberi kültürlerini, güneyde ise Sahra altı Afrika kültürlerini barındıran bir sınır görevi görmüştür.
Diğer seçenekler olan deprem, vadi, dağ ve göl, Sahra Çölü’nün yarattığı kadar belirgin bir kültürel ayrım sağlamazlar. Bu nedenle, doğru cevap:
E) Çöl

#17. Afrika kıtasında başka ülkelere bağımlı devlet, bölge ve adalar yer almaktadır. Aşağıdakilerden hangisi direk olarak Portekiz’e bağlıdır?

Cevap : A) Madeira Adası

#18. Volkanik süreçlerle meydana gelen dağlar Afrika kıtasında hemen hemen kıtaya yayılı şekilde gözlemlense de doğu Afrika Büyük Rift vadisi sınırlarında daha da yoğun halde bulundukları görülmektedir. Özellikle Etiyopya (77) Kenya (31) ve Tanzanya da (23) sıralı şekilde bir hayli fazla volkanik dağ bulunmaktadır. Kıtanın en yüksek dağı da volkanik kökenli bir dağdır. Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde bu dağın ismi doğru verilmiştir?

Cevap : D) Kilimanjaro

Afrika kıtasının en yüksek dağı olan ve volkanik kökenli bir dağ olan Kilimanjaro, Tanzanya’da bulunur. Kilimanjaro Dağı, 5.895 metre yüksekliğiyle kıtanın zirvesi olarak kabul edilir ve ünlü bir volkanik dağdır. Dağ, iki önemli volkanik zirveye sahip olan Kibo ve Mawenzi’den oluşur.
Diğer seçeneklerin hiçbiri Afrika’nın en yüksek dağı değildir:
Jaeger ve Kap gibi isimler bu bağlamda tanınmış dağlar değildir.
Dağ Kenya, Kenya’da bulunan ve yine önemli bir yükseklikte olan bir dağdır fakat Kilimanjaro kadar yüksek değildir.
Atlas Dağları, Kuzey Afrika’da yer alır ve farklı bir coğrafi yapısı vardır.
Bu nedenle, soruda bahsedilen kıtanın en yüksek ve volkanik kökenli dağı için doğru cevap:
D) Kilimanjaro

#19. Günümüzde siyasi çevrelerin ve basının “Arap Baharı” olarak adlandırdıkları çatışmaların odak noktası hangi Afrika ülkeleridir?

Cevap : B) Tunus, Mısır, Libya

“Arap Baharı” terimi, 2010 yılı sonlarında başlayan ve çoğunlukla Arap dünyasını etkileyen demokrasi ve reform talepleriyle başlayan kitlesel protesto ve hükümet karşıtı hareketleri tanımlamak için kullanılır. Bu hareketlerin başlangıcı Tunus’ta bir sokak satıcısının kendini yakmasıyla tetiklenmiştir ve kısa süre içinde diğer Arap ülkelerine yayılmıştır.
Arap Baharı hareketlerinin odak noktasında olan Afrika ülkeleri Tunus, Mısır ve Libya’dır. Bu ülkelerdeki hükümetler, geniş çaplı protestolar sonucu devrilmiştir:
Tunus’ta Zine El Abidine Ben Ali yönetimi,
Mısır’da Hosni Mubarak yönetimi,
Libya’da Muammer Kaddafi yönetimi çeşitli derecelerde halk hareketleriyle sona ermiştir.
Bu nedenle, Arap Baharı olarak adlandırılan çatışmaların odak noktasında olan Afrika ülkeleri için doğru cevap:
B) Tunus, Mısır, Libya

#20. Tunus ve çevresinde ilk yerleşmelerin olduğu sonrasında genellikle Akdeniz kıyısı boyunca genişlediği hatta ve hatta Avrupa kıtasında yine Akdeniz’e bakan kısımlarında yerleşme izlerine rastlanan medeniyet aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : B) Kartaca


#21. Afrika’da yarı çöl alanları ile ekvatoral iklim arasındaki bölge aralığında 10 ile 20 derece enlemleri civarında görülen iklim aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : A) Savan

Afrika’da ekvatoral iklim ile yarı çöl alanları arasında yer alan ve genellikle 10 ile 20 derece kuzey ve güney enlemleri arasında görülen iklim tipi Savan İklimi’dir. Bu iklim tipi, yıl boyunca iki belirgin mevsim gösterir: uzun bir kurak dönem ve bir yağışlı sezon. Savan iklimi, geniş otlaklar ve savanlarla kaplıdır ve bu bölgelerde yağışlar genellikle yaz mevsiminde yoğunlaşır.

#22. Afrika kıtasını diğer kıtalarla kıyasladığımızda ada sayısının bir hayli az olduğu görülmektedir. 587.713 km2 yüzölçümü ile dünyanın beşinci, Afrika kıtasının ise en büyük adası olan ada aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : A) Madagaskar

TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Dünya Bölgeleri Afrika 2022-2023 Vize Soruları

1- Volkanik süreçlerle meydana gelen dağlar Afrika kıtasında hemen hemen kıtaya yayılı şekilde gözlemlense de doğu Afrika Büyük Rift vadisi sınırlarında daha da yoğun halde bulundukları görülmektedir. Özellikle Etiyopya (77) Kenya (31) ve Tanzanya da (23) sıralı şekilde bir hayli fazla volkanik dağ bulunmaktadır. Kıtanın en yüksek dağı da volkanik kökenli bir dağdır. Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde bu dağın ismi doğru verilmiştir?

A) Jaeger
B) Kenya
C) Atlas
D) Kilimanjaro
E) Kap

Cevap : D) Kilimanjaro

Afrika kıtasının en yüksek dağı olan ve volkanik kökenli bir dağ olan Kilimanjaro, Tanzanya’da bulunur. Kilimanjaro Dağı, 5.895 metre yüksekliğiyle kıtanın zirvesi olarak kabul edilir ve ünlü bir volkanik dağdır. Dağ, iki önemli volkanik zirveye sahip olan Kibo ve Mawenzi’den oluşur.
Diğer seçeneklerin hiçbiri Afrika’nın en yüksek dağı değildir:
Jaeger ve Kap gibi isimler bu bağlamda tanınmış dağlar değildir.
Dağ Kenya, Kenya’da bulunan ve yine önemli bir yükseklikte olan bir dağdır fakat Kilimanjaro kadar yüksek değildir.
Atlas Dağları, Kuzey Afrika’da yer alır ve farklı bir coğrafi yapısı vardır.
Bu nedenle, soruda bahsedilen kıtanın en yüksek ve volkanik kökenli dağı için doğru cevap:
D) Kilimanjaro

2- Afrika’da birçok iklim sınıflandırılmasının yapıldığı bilinmektedir. Yapılan iklim sınıflandırılmalarında yer almayan iklim aşağıdakilerden hangisidir?

A) Savan
B) Tundra
C) Çöl
D) Karasal
E) Ekvatoral

Cevap : B) Tundra

Afrika kıtasında çok çeşitli iklim tipleri görülür, ancak tüm kıtalarda olduğu gibi bazı iklim tipleri bulunmaz. Afrika’da gözlemlenen başlıca iklim tipleri şunlardır:
Ekvatoral İklim: Orta Afrika’da, ekvator çevresinde bol yağış alan ve sıcaklığın yıl boyunca yüksek olduğu iklimdir.
Savan İklimi: Ekvatoral iklimin kuzey ve güneyinde, muson yağmurları ile mevsimsel kuraklık gösteren, geniş otlaklar ve savanlar ile kaplı bölgelerde görülür.
Çöl İklimi: Sahra Çölü gibi büyük çöl alanları, son derece sıcak ve kurak koşullar ile karakterizedir.
Karasal İklim: Kıtanın daha iç kısımlarında, özellikle daha yüksek rakımlarda, mevsimlik sıcaklık farklılıklarının ve yağış miktarının az olduğu alanlardadır.
Bu bilgiler ışığında, Tundra İklimi Afrika’da bulunmayan bir iklim tipidir. Tundra iklimi, genellikle Arktik bölgelerde, kutup dairelerinin yakınında, soğuk ve dondurucu koşullar altında düşük bitki çeşitliliği ile karakterizedir. Afrika’nın sıcak ve ılıman koşulları, tundra türü ekosistemlerin oluşumuna uygun değildir. Dolayısıyla doğru cevap:
B) Tundra

3- Kıtada debi açısından birinci olsa da uzunluk bakımından (4.700) kıtanın ikinci büyük akarsuyu aşağıdakilerden hangisidir?

A) Kasai
B) Kongo
C) Nil
D) Ubangi
E) Zambezi

Cevap : B) Kongo

Afrika kıtasının en uzun nehri Nil Nehri’dir, uzunluğu yaklaşık 6.650 kilometre ile kıtanın en uzun nehri olarak kabul edilir. Debisi bakımından en büyük olan nehir ise Kongo Nehri’dir. Kongo Nehri’nin uzunluğu yaklaşık 4.700 kilometre ile kıtanın ikinci en uzun nehri konumundadır ve aynı zamanda dünyanın en büyük ikinci nehir debisine sahiptir.
Bu bilgiler ışığında, debi açısından birinci ve uzunluk bakımından kıtanın ikinci büyük akarsuyu olan nehir, Kongo Nehri’dir. Bu yüzden doğru cevap:
B) Kongo

4- 1418 yılında Madaire, Azor Adaları, Gine, Yeşil Burun, Senegal ve Gambia’ya ulaşan denizci aşağıdakilerden hangisidir?

A) Denizci Henrique
B) Vasco Do Gama
C) Macellan
D) Kristof Kolomb
E) Barbaros Hayrettin Paşa

Cevap : A) Denizci Henrique

1418 yılında adı geçen bölgelere ulaşan denizci, Portekiz’in ünlü deniz keşiflerini destekleyen prens olan Henrique’dir. Daha çok “Denizci Henry” veya “Prens Henry” olarak da bilinir. Denizci Henry, Avrupa’nın deniz keşiflerindeki en önemli isimlerden biri olmuştur ve özellikle Batı Afrika’nın keşfine büyük katkı sağlamıştır.
Vasco da Gama, Macellan ve Kristof Kolomb, farklı bölgelerde ve zaman dilimlerinde keşifler yapmışlardır ve Barbaros Hayrettin Paşa ise Osmanlı İmparatorluğu’nun en önemli denizcilerinden biri olup Akdeniz’de faaliyet göstermiştir.
Bu bilgiler ışığında, 1418 yılında Madaire, Azor Adaları, Gine, Yeşil Burun, Senegal ve Gambia’ya ulaşan denizci, Denizci Henrique’dir. Dolayısıyla doğru cevap:
A) Denizci Henrique

5- Kuzey Afrika bölgesinde Kartaca medeniyetini isimlendirmek için kullanılan diğer isim aşağıdakilerden hangisidir?

A) Aksumlar
B) Pönler
C) Himyarlar
D) Massailer
E) Bantular

Cevap : B) Pönler

Kartaca medeniyeti, tarih boyunca özellikle Fenikeliler tarafından kurulduğu için Pön olarak da adlandırılır. “Pön” terimi, Fenikeliler anlamına gelir ve bu medeniyetin Fenike kökenlerine işaret eder. Kartaca, günümüz Tunus’unun bulunduğu yerde kurulmuş ve Antik Çağ’da Akdeniz’de büyük bir güç olarak yükselmiştir.
Aksumlar, Etiyopya’da bir krallık; Himyarlar, Güney Arabistan’da bir krallık; Massailer, Doğu Afrika’daki bir etnik grup; ve Bantular, geniş bir dilsel ve kültürel grup olup çoğunlukla Güney ve Orta Afrika’da bulunur.
Bu bilgiler ışığında, Kartaca medeniyetini isimlendirmek için kullanılan diğer isim Pönler’dir. Dolayısıyla doğru cevap:
B) Pönler

6- Kıtaların kayması ile birlikte okyanus tabanlarının genişlemesine bağlı olarak kıtalar birbirinden uzaklaşabilir ya da yakınlaşabilir. Afrika kıtasında bu oluşum için örnek olabilecek coğrafi şekil aşağıdakilerden hangisidir?

A) Kalahari çölü
B) Büyük rift vadisi
C) Sahra çölü
D) Kongo yağmur ormanları
E) Nil nehri

Cevap : B) Büyük rift vadisi

Kıtaların kayması ve okyanus tabanlarının genişlemesi, levha tektoniği kavramları içinde önemli bir yer tutar. Bu süreçler sonucunda kıtaların birbirinden uzaklaşması veya yakınlaşması gibi olaylar meydana gelir. Afrika kıtasında bu tür tektonik hareketlerin bir örneği Büyük Rift Vadisi’dir. Büyük Rift Vadisi, Doğu Afrika’da uzanan ve levha hareketleri sonucu oluşmuş dev bir çatlak sistemidir. Bu vadi, Afrika levhasının iki alt levhaya ayrılmasının bir sonucu olarak gelişmiş ve bu bölgede kıtaların ayrılma sürecini gözler önüne serer.
Diğer seçenekler olan Kalahari Çölü, Sahra Çölü, Kongo Yağmur Ormanları ve Nil Nehri, kıtaların kayması ve okyanus tabanlarının genişlemesiyle doğrudan ilişkili tektonik olaylara örnek teşkil etmezler.
Dolayısıyla, doğru cevap:
B) Büyük rift vadisi

7- Aşağıdaki ülkelerden hangisi Orta Afrika’da yer almaz?

A) Kamerun
B) Angola
C) Gabon
D) Kongo Demokratik Cumhuriyeti
E) Sudan

Cevap : E) Sudan

Orta Afrika, coğrafi olarak belirli ülkeleri içeren bir bölgedir ve bu bölge genellikle Ekvator’a yakın ülkeleri kapsar. Listede yer alan ülkelerden Kamerun, Gabon, ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti açıkça Orta Afrika’da yer alır. Angola da bazen Güney Afrika ile birlikte anılsa da coğrafi olarak sıklıkla Orta Afrika’ya dahil edilir.
Sudan ise coğrafi olarak Kuzey Afrika’da yer alır ve Sahra Çölü’nün güneyinde bulunur. Bu nedenle Sudan, Orta Afrika ülkeleri arasında sayılmaz.
Bu bilgiler ışığında, Orta Afrika’da yer almayan ülke:
E) Sudan

8- Afrika kıtası aşağıdaki boğazlardan hangisi ile Avrupa’dan ayrılmaktadır?

A) Malakka boğazı
B) Bering boğazı
C) Hürmüz boğazı
D) Çanakkale boğazı
E) Cebelitarık boğazı

Cevap : E) Cebelitarık boğazı

Afrika kıtası ile Avrupa arasında yer alan ve iki kıtayı birbirinden ayıran boğaz, Cebelitarık Boğazı’dır. Cebelitarık Boğazı, Akdeniz ile Atlantik Okyanusu’nu birbirine bağlar ve İspanya ile Fas arasında konumlanır. Bu boğaz, Afrika kıtasının kuzeybatı ucundaki Fas ile Avrupa’nın güney ucundaki İspanya arasında bir geçit sağlar.

9- Afrika özelinde beşerî açıdan tarihsel gelişim konusunun net bir şekilde anlaşılabilmesi maksadıyla dersimizde tarihi çağlar kaç bölümde ele alınmıştır?

A) 7
B) 3
C) 4
D) 6
E) 5

Cevap : C) 4

11- Aşağıdakilerden hangisi Afrika’da yağışın en fazla düştüğü kesimlerden biri değildir?

A) Aşağı Nijer
B) Yeni Gine
C) Kamerun
D) Cezayir
E) Gabon

Cevap : D) Cezayir

12- Baykal’dan sonra dünyanın en derin ikinci gölü olan aynı zamanda Tanzanya ile Demokratik Kongo Cumhuriyeti arasında sınır olarak yer alan göl aşağıdakilerden hangisidir?

A) Malavi
B) Viktoria
C) Tanganyika
D) Kivu
E) Albert

Cevap : C) Tanganyika

Baykal Gölü’nden sonra dünyanın en derin ikinci gölü olan ve Tanzanya ile Demokratik Kongo Cumhuriyeti arasında sınır oluşturan göl, Tanganyika Gölü’dür. Tanganyika Gölü, derinliği ile dikkat çeker ve maksimum derinliği yaklaşık 1,470 metreye ulaşır. Bu özelliği ile Baykal Gölü’nden sonra dünyanın en derin ikinci gölüdür.

13- Coğrafik olarak Kalahari Çölü hangi çöl ile birleşmektedir?

A) Danakil
B) Nübian
C) Namib
D) Chabil
E) Sahra

Cevap : C) Namib

Coğrafik olarak Kalahari Çölü, Namib Çölü ile birleşir. Kalahari, güneybatı Afrika’da Botswana, Namibya ve Güney Afrika’da yer alırken, Namib Çölü ise Namibya’nın batı kıyısında bulunur. Bu iki çöl, özellikle Namibya’da birbirlerine yaklaşarak coğrafi olarak iç içe geçmiş bir yapı oluştururlar.
-Danakil Çölü, Etiyopya ve Eritre’de yer alır ve Kalahari ile coğrafi bir bağlantısı yoktur.
-Nübian Çölü, Sudan’da yer alır ve Kalahari’den oldukça uzaktır.
-Chabil Çölü ise genel bir tanımlama olarak kullanılmamaktadır ve yanlış bir seçenek olabilir.
-Sahra Çölü, Afrika’nın kuzeyinde yer alır ve Kalahari’den oldukça uzaktır.
Bu bilgiler ışığında, doğru cevap:
C) Namib

14- Afrika’da yarı çöl alanları ile ekvatoral iklim arasındaki bölge aralığında 10 ile 20 derece enlemleri civarında görülen iklim aşağıdakilerden hangisidir?

A) Savan
B) Tundra
C) Ekvatoral
D) Ilıman
E) Akdeniz

Cevap : A) Savan

Afrika’da ekvatoral iklim ile yarı çöl alanları arasında yer alan ve genellikle 10 ile 20 derece kuzey ve güney enlemleri arasında görülen iklim tipi Savan İklimi’dir. Bu iklim tipi, yıl boyunca iki belirgin mevsim gösterir: uzun bir kurak dönem ve bir yağışlı sezon. Savan iklimi, geniş otlaklar ve savanlarla kaplıdır ve bu bölgelerde yağışlar genellikle yaz mevsiminde yoğunlaşır.

15- Afrika’da kültürel farklılıkların kuzey ve güney şeklinde ayrılmasında etkili olan coğrafi unsur aşağıdakilerden hangisidir?

A) Deprem
B) Vadi
C) Dağ
D) Göl
E) Çöl

Cevap : E) Çöl

Afrika’da kültürel farklılıkların kuzey ve güney olarak ayrılmasında en etkili coğrafi unsur Sahra Çölü’dür. Sahra Çölü, kuzey Afrika’yı güney Afrika’dan ayıran dünyanın en büyük sıcak çölüdür ve bu büyük coğrafi engel, tarihsel olarak iki bölge arasında hem kültürel hem de genetik alışverişi sınırlamıştır. Çöl, kuzeyde Arap ve Berberi kültürlerini, güneyde ise Sahra altı Afrika kültürlerini barındıran bir sınır görevi görmüştür.
Diğer seçenekler olan deprem, vadi, dağ ve göl, Sahra Çölü’nün yarattığı kadar belirgin bir kültürel ayrım sağlamazlar. Bu nedenle, doğru cevap:
E) Çöl

16- Günümüzde siyasi çevrelerin ve basının “Arap Baharı” olarak adlandırdıkları çatışmaların odak noktası hangi Afrika ülkeleridir?

A) Libya, sudan, somali
B) Tunus, Mısır, Libya
C) Mısır, Libya, sudan
D) Tunus, fas, gana
E) Mısır, Güney Afrika cumhuriyeti, gana

Cevap : B) Tunus, Mısır, Libya

“Arap Baharı” terimi, 2010 yılı sonlarında başlayan ve çoğunlukla Arap dünyasını etkileyen demokrasi ve reform talepleriyle başlayan kitlesel protesto ve hükümet karşıtı hareketleri tanımlamak için kullanılır. Bu hareketlerin başlangıcı Tunus’ta bir sokak satıcısının kendini yakmasıyla tetiklenmiştir ve kısa süre içinde diğer Arap ülkelerine yayılmıştır.
Arap Baharı hareketlerinin odak noktasında olan Afrika ülkeleri Tunus, Mısır ve Libya’dır. Bu ülkelerdeki hükümetler, geniş çaplı protestolar sonucu devrilmiştir:
Tunus’ta Zine El Abidine Ben Ali yönetimi,
Mısır’da Hosni Mubarak yönetimi,
Libya’da Muammer Kaddafi yönetimi çeşitli derecelerde halk hareketleriyle sona ermiştir.
Bu nedenle, Arap Baharı olarak adlandırılan çatışmaların odak noktasında olan Afrika ülkeleri için doğru cevap:
B) Tunus, Mısır, Libya

17- Afrika kıtasında başka ülkelere bağımlı devlet, bölge ve adalar yer almaktadır. Aşağıdakilerden hangisi direk olarak Portekiz’e bağlıdır?

A) Madeira Adası
B) Juan de Nova adası
C) Glorioso adası
D) Tromelin adası
E) Bassas da india adası

Cevap : A) Madeira Adası

18- Aşağıdakilerden hangisi Afrika kıtasında görülen bitki örtüsü çeşitlerinden biri değildir?

A) Nemli Tropikal Ormanlar
B) Çöl bitkileri
C) Savanlar
D) Ilıman kuşak
E) Borael ormanları

Cevap : E) Borael ormanları

Afrika kıtası, çeşitli iklimler ve doğal ortamlar nedeniyle farklı bitki örtüsü türlerine ev sahipliği yapar. Bu türler arasında:
Nemli Tropikal Ormanlar: Ekvatoral bölgede, yoğun yağışlar altında gelişir.
Çöl Bitkileri: Sahra Çölü gibi kurak alanlarda yaşamaya uyum sağlamış bitkilerdir.
Savanlar: Genellikle tropikal ve subtropikal bölgelerde, mevsimsel yağışlarla karakterize edilen geniş otlaklar.
Ancak Borael ormanları, soğuk iklimlerde, özellikle Kuzey Amerika ve Eurasia’nın yüksek enlemlerinde bulunan iğne yapraklı ormanlardır ve tipik olarak kuzey bölgelerinde yer alırlar. Afrika’da bu tür bir orman yoktur çünkü kıta genelde daha sıcak ve tropikal/subtropikal iklim koşullarına sahiptir.
Ilıman kuşak ise genellikle daha soğuk ve ılıman iklimleri ifade eder ve bu tür bir iklim Afrika’da çok sınırlıdır; bazı yüksek dağlık alanlar dışında, ılıman kuşak ormanları gibi özgün bir bitki örtüsüne sahip değildir.
Bu bağlamda, Afrika kıtasında görülen bitki örtüsü çeşitlerinden olmayanı:
E) Borael ormanları

19- Tunus ve çevresinde ilk yerleşmelerin olduğu sonrasında genellikle Akdeniz kıyısı boyunca genişlediği hatta ve hatta Avrupa kıtasında yine Akdeniz’e bakan kısımlarında yerleşme izlerine rastlanan medeniyet aşağıdakilerden hangisidir?

A) Aksum
B) Kartaca
C) Bantu
D) Mısır
E) Etiyopya

Cevap : B) Kartaca

20- Afrika kıtasını diğer kıtalarla kıyasladığımızda ada sayısının bir hayli az olduğu görülmektedir. 587.713 km2 yüzölçümü ile dünyanın beşinci, Afrika kıtasının ise en büyük adası olan ada aşağıdakilerden hangisidir?

A) Madagaskar
B) Seyşeller
C) Zanzibar
D) Komor
E) Mauritius

Cevap : A) Madagaskar

21- Ekvator çizgisinin hem kuzeyinde hem de güneyindeki görülebilen yıllık yağış miktarınnın fazla ve düzenli olması sebebiyle kesintisiz şekilde uzanan yağmur ormanlarını da içeren iklim aşağıdakilerden hangisidir?

A) Ekvatoral
B) Çöl
C) Savan
D) Ilıman
E) Karasal

Cevap : A) Ekvatoral

Ekvator çizgisinin hem kuzeyinde hem de güneyinde, yıllık yağış miktarının fazla ve düzenli olması sonucunda görülen ve kesintisiz şekilde uzanan yağmur ormanlarını içeren iklim tipi, Ekvatoral İklim’dir. Ekvatoral iklim, yıl boyunca sıcaklık ve yağışın oldukça yüksek olduğu bölgelerde görülür ve bu bölgelerde geniş yağmur ormanları bulunur.

22- Yıl boyunca ekvatorun sıcaklığına bağlı devamlı olarak Ekvator bölgesi civarında ……… bölgesi olduğu bilinmektedir. Her iki 30 derece enlemlerinde ise dinamik yüksek basınç sistemleri bulunmaktadır. İfadesinde boşluk bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

A) Termik Alçak Basınç
B) Termik Yüksek Basınç
C) Alçak Basınç Alanı
D) Dinamik Yüksek Basınç
E) Dinamik Alçak Basınç

Cevap : A) Termik Alçak Basınç

23- Kamerun’un doğusunda kurulan ve hemen hemen Sahra altı bölgenin tümüne yayılan ilk çağ medeniyeti aşağıdakilerden hangisidir?

A) Kartaca
B) Bantu
C) Beka
D) Himyar
E) Aksam

Cevap : B) Bantu

Kamerun’un doğusunda başlayan ve Sahra altı bölgenin büyük bir kısmına yayılan ilk çağ medeniyeti Bantu medeniyetidir. Bantu, Bantu dillerini konuşan halkların genişlemesiyle ilişkilendirilir. Bu genişleme, yaklaşık 2000 yıl önce Kamerun ve Nijerya’nın çevresinde başladı ve Sahra altı Afrika’nın çoğuna, özellikle güneye ve doğuya doğru yayıldı. Bantu göçleri, tarım, demir işçiliği ve farklı sosyo-kültürel uygulamaları yayarak Afrika kıtasının kültürel manzarasını şekillendirdi.

24- Aşağıdakilerden hangisi Afrika kıtasında kırsal yerleşmelerin kuruluş yeri seçiminde etkili değildir?

Cevap : Yapı malzemelerini bulunan bölgenin yaşam koşullarının belirlemesi

Dünya Bölgeleri Afrika

Dünya Bölgeleri Afrika 2022-2023 Vize Soruları

Dünya Bölgeleri Afrika 2022-2023 Vize Soruları

Auzef Coğrafya
Telegram Coğrafya

Dünya Bölgeleri Afrika 2022-2023 Vize Soruları

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!