Anadolu AöfBYA202U Dosyalama ArşivlemeTıbbi Dokümantasyon VE Icd Sistemleri

BYA202U Dosyalama Arşivleme Final Deneme Sınavı -7

BYA202U Dosyalama Arşivleme Final Deneme Sınavı -7

#1. Türkiye’de kütüphane ve bilgi ve belge merkezlerinin birer işletme olarak ele alınıp incelenmesi hangi yıllardan itibaren gerçekleşmiştir?

Cevap: C) 1970’ler

Açıklama: Türkiye’de kütüphane ve bilgi ve belge merkezlerinin birer işletme olarak ele alınıp incelenmesi 1970’lerden itibaren gerçekleşmiştir.

#2. Ofis otomasyonuna bağlı olarak geliştirilen sanal dosyalama sistemleri gibi sanal arşivleme sistemlerinin süreç kapsamında ele alındığı arşivleme türü aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap: A) Çağdaş arşivleme

Açıklama: Çağdaş arşivleme, ofis otomasyonuna bağlı olarak geliştirilen sanal dosyalama sistemleri gibi sanal arşivleme sistemlerinin süreç kapsamında ele alındığı arşivleme türüdür.

#3. “İşlenmemiş bilgi ya da ham gerçekler” olarak ifade edilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap: C) Veri

Açıklama: Veri, işlenmemiş bilgi veya ham gerçekler olarak tanımlanır ve bilgiye dönüştürülmesi için işlenmesi gereklidir.

#4. Sağlayıcılar tarafından veri tabanlarının sanal olarak işletilerek veri ve bilgi depolanmasına müsait alanlara ne ad verilir?

Cevap: D) Bulut depolama

Açıklama: Sağlayıcılar tarafından veri tabanlarının sanal olarak işletilerek veri ve bilgi depolanmasına müsait alanlara bulut depolama adı verilir.

#5. “Yönetim faaliyeti ortak amaçlar doğrultusunda çalışanların uyumlu bir iletişim süreci ile birlikte hareket ettikleri bir faaliyet” olması aşağıdaki yönetim süreci özelliklerinden hangisinin kapsamına girmektedir?

Cevap: D) Grup faaliyeti olması

Açıklama: Yönetim, ortak amaçlar doğrultusunda çalışanların uyumlu bir iletişim süreci ile birlikte hareket ettikleri bir grup faaliyetidir.

#6. Aşağıdakilerden hangisi geleneksel dosyalama araçları arasında yer almaz?

Cevap: C) Veritabanları

Açıklama: Veritabanları, geleneksel dosyalama araçları arasında yer almaz.

#7. Aşağıdakilerden hangisi dosya planında yer alan başlıklardan biridir?

Cevap: D) Kurum adı

Açıklama: Dosya planında yer alan başlıklardan biri, belgelerin ait olduğu kurumun adıdır.

#8. Belgelerin, raflar üzerinde tasnif düzenine uygun olarak hareket ettirildiği tasnif yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap: B) Açık seri

Açıklama: Açık seri, belgelerin raflar üzerinde tasnif düzenine uygun olarak hareket ettirildiği tasnif yöntemidir. Bu yöntem, belgelerin daha kolay bulunmasını ve düzenli saklanmasını sağlar.

#9. Aşağıdakilerden hangisi klasik yönetim teorisi başlığı altında değerlendirilir?

Cevap: C) Bürokrasi yaklaşımı

Açıklama: Bürokrasi yaklaşımı, klasik yönetim teorisi altında değerlendirilir ve organizasyonların hiyerarşik yapısını vurgular.

#10. Aşağıdakilerden hangisi çevrimiçi ve www tabanlı ortamlarda yer alan belgeler içinde yer alır?

Cevap: B) Ekstranetler

#11. Örgüt yapıları içerisinde meydana gelen iletişim ve faaliyetler sonucu ortaya çıkan yazılı ve basılı her türlü evrak ve dokümana ne ad verilir?

Cevap: E) Belge

Açıklama: Örgüt yapıları içinde iletişim ve faaliyetler sonucu ortaya çıkan yazılı ve basılı her türlü evrak ve dokümana belge denir.

#12. Kurum arşivinde belgelerin saklanma süreleri aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap: C) 10-14 yıl

Açıklama: Kurum arşivinde belgelerin saklanma süreleri genellikle 10-14 yıl arasındadır. Bu süreler, belgelerin önemine ve kullanım sıklığına göre belirlenir.

#13. Aşağıdakilerden hangisi kayıt yönetiminin yararlarından biri değildir?

Cevap: E) Kodlama sistemi sayısını artırması

Açıklama: Kayıt yönetiminin amacı kodlama sistemi sayısını artırmak değildir; daha çok belgelerin etkin bir şekilde yönetilmesini sağlamaktır.

#14. Aşağıdakilerden hangisi dosyaların saklama ve elde tutma süreleri yönünden ayrıldıkları türler arasında yer almaz?

Cevap: B) Hemen kaldırılacaklar

Açıklama: Dosyaların saklama ve elde tutma süreleri yönünden ayrıldıkları türler arasında, imha süresine göre saklanacaklar, süresi belirsiz olanlar, kaç yıl saklanacağı belli olanlar ve daimi olarak saklanacaklar yer alır. Hemen kaldırılacaklar, bu türler arasında yer almaz.

#15. İşletme faaliyetlerinin en önemli başlangıç aşamasını oluşturan yönetsel işlev aşağıdakilerden hangisi içinde yer alır?

Cevap: C) Planlama

Açıklama: İşletme faaliyetlerinin en önemli başlangıç aşamasını oluşturan yönetsel işlev planlamadır.

#16. Beş evreden oluşan ve üretimden arşivlerde muhafaza edilmesine kadar yaşanan süreci ifade eden belge değişim süreci modeli aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap: B) Yaşam döngüsü modeli

Açıklama: Yaşam döngüsü modeli, belgelerin üretimden arşivlerde muhafaza edilmesine kadar yaşanan süreci ifade eder.

#17. Belgelerin üretimi, saklanması, kullanılması, arşivlenmesi ve gerektiğinde imha edilmesi süreçleri … ile sağlanmaktadır. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Cevap: A) Belge yönetimi

Açıklama: Belgelerin üretimi, saklanması, kullanılması, arşivlenmesi ve gerektiğinde imha edilmesi süreçleri belge yönetimi ile sağlanmaktadır.

#18. İşletme faaliyetleri kapsamında gerektiği zamanlarda düzeltici önlemlerin de alınmasını sağlamayan yönetim işlevi aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap: A) Denetim

Açıklama: Denetim, işletme faaliyetleri kapsamında gerektiği zamanlarda düzeltici önlemlerin de alınmasını sağlayan yönetim işlevidir.

#19. Örgütlerin faaliyetlerinin fazla olması dosya planlarında ele alınan …… artmasını sağlamaktadır. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Cevap: A) Başlıkların

Açıklama: Örgütlerin faaliyetlerinin fazla olması, dosya planlarında ele alınan başlıkların artmasını sağlar.

#20. “İşlemi bitmiş dosya, kâğıt ve diğer belgelerin saklandığı yer” olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap: C) Arşiv

Açıklama: Arşiv, işlemi bitmiş dosya, kâğıt ve diğer belgelerin saklandığı yerdir. Belgelerin düzenli bir şekilde saklanarak gerektiğinde erişilmesini sağlar.

TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-

Anadolu Aöf Açıköğretim Sınav Soruları
Ders : BYA202U Dosyalama Arşivleme
Bölüm : Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik
Sınıf : 2
Dönem: Bahar
BYA202U Dosyalama Arşivleme Final Deneme Sınavı -7

Anadolu Aöf Açıköğretim Sınav Soruları
Ders : BYA202U Dosyalama Arşivleme
Bölüm : Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik
Sınıf : 2
Dönem: Bahar
BYA202U Dosyalama Arşivleme Final Deneme Sınavı -7

Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

BYA202U Dosyalama Arşivleme Final Deneme Sınavı -7

Anadolu Aöf Açıköğretim Sınav Soruları
Ders : BYA202U Dosyalama Arşivleme
Bölüm : Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik
Sınıf : 2
Dönem: Bahar
BYA202U Dosyalama Arşivleme Final Deneme Sınavı -7

BYA202U Dosyalama Arşivleme Final Deneme Sınavı -7

Elektronik Belge Yönetim Sistemleri ve e-Devlet Uygulamaları

Elektronik Belge Yönetim Sistemleri (EBYS), kağıt belgelerin dijital ortama aktarılmasını ve yönetilmesini sağlayan sistemlerdir. Bu sistemler, belgelerin daha kolay erişilebilir, düzenlenebilir ve saklanabilir hale gelmesini sağlar. Dijitalleştirme süreci, belgelerin taranarak dijital formatlara dönüştürülmesi ve elektronik sistemlerde saklanmasını içerir.

EBYS, işletmelerin dijitalleştirme ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla çeşitli işlem adımları içerir. Bu adımlar arasında dijitalleştirilecek belgelerin belirlenmesi, belgelerin bilgisayar ortamına aktarılması ve elektronik belge yönetiminin sağlanması yer alır. Standart prosedürlerin oluşturulması ve belgelerin yaşam sürecinin her döneminde kayıt altına alınması, belge yönetiminin etkin bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlar.

Ölçeklenebilirlik, EBYS’nin artan yük altında performansını koruyabilme ve kapasitesini artırabilme yeteneğini ifade eder. Ayrıca, entegrasyon, farklı sistemlerin uyumlu bir şekilde çalışabilmesi için birleştirilmesini sağlar. Elektronik imza, mesajın ve mesaj sahibinin geçerliliğini sağlamak için kimlik doğrulama ve onaylama işlevine sahiptir, bu da belgelerin güvenli ve yasal olarak geçerli olmasını sağlar.

EBYS, geleneksel devlet anlayışının yerini alarak, e-Devlet uygulamaları ile vatandaşların devlet hizmetlerine daha hızlı ve kolay erişimini sağlamaktadır. Bu sistemler, vatandaşların ihtiyaçlarının devlet çalışanları tarafından karşılanmasını ve hizmetlerin yüz yüze verilmesini içeren geleneksel devlet anlayışından farklı olarak, elektronik ortamda daha etkin ve verimli hizmet sunulmasını sağlar

@lolonolo_com

BYA202U Dosyalama Arşivleme Final Deneme Sınavı -7

Elektronik Belge Yönetim Sistemleri ve e-Devlet Uygulamaları

1- “Kağıt üzerinde bulunan belge içeriğinin elektronik ortama dönüştürülmesi” olarak ifade edilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

A) EBYS
B) Dijitalleştirme
C) Dosyalama
D) Elektronikleştirme
E) Üstverileştirme

Cevap: B) Dijitalleştirme

Açıklama: Dijitalleştirme, kağıt üzerinde bulunan belgelerin elektronik ortama aktarılmasını ifade eder. Bu süreç, fiziksel belgelerin taranarak dijital formatlara dönüştürülmesini ve elektronik sistemlerde saklanmasını içerir.

2- Aşağıdakilerden hangisi işletmelerin dijitalleştirme ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla izleyebilecekleri işlem adımlarından biri değildir?

A) Dosyalama hatalarının azaltılması
B) Dijitalleştirilecek belgelerin belirlenmesi
C) Belgelerin bilgisayar ortamına aktarılması
D) Bilgisayar ortamında belgelerin görüntülenmesi
E) Elektronik belge yönetiminin sağlanması

Cevap: A) Dosyalama hatalarının azaltılması

Açıklama: Dijitalleştirme süreci, belgelerin dijital ortama aktarılması ve elektronik belge yönetiminin sağlanmasını içerir. Dosyalama hatalarının azaltılması doğrudan dijitalleştirme adımları arasında yer almaz, bu daha çok dijitalleştirmenin sonucunda elde edilen bir faydadır.

3- Aşağıdakilerden hangisi TS13892 Standartları dahilinde tanımlanması önerilen üstveriler arasında yer almaz?

A) Dosya tasnif planları
B) Seri tanımları
C) Sistem kullanımı
D) Dosya tanımları
E) Standart tanımları

Cevap: E) Standart tanımları

Açıklama: TS13892 Standartları, elektronik belge yönetim sistemlerinde üstveri kullanımını önerir. Standart tanımları doğrudan üstveri kategorisi arasında yer almaz.

4- “Sistemde kaynak kullanımının artmasıyla sistemin verebileceği hizmetin kapasitesinin artması durumunun hesaplanabilmesi” olarak ifade edilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

A) Yapılandırma
B) Esneklik
C) Ölçeklenebilirlik
D) Etkinlik
E) Oranlılık

Cevap: C) Ölçeklenebilirlik

Açıklama: Ölçeklenebilirlik, bir sistemin artan yük altında performansını koruyabilme ve kapasitesini artırabilme yeteneğini ifade eder.

5- “Belgelerin yaşam sürecinin her döneminde kayıt altına alınmasıyla ilgili” olan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

A) Transfer
B) Talep
C) Kurumsallık
D) Provenans
E) Kayıtlama

Cevap: D) Provenans

Açıklama:

6- Sistemin mevcut yapıya neler katacağının değerlendirildiği EBYS geliştirme aşaması aşağıdakilerden hangisidir?

A) Sistemi planlama
B) Olurluk incelemesi geliştirme
C) Sistemi tasarlama
D) İhtiyaç analizi tasarlama
E) Sistemi uygulama

Cevap: B) Olurluk incelemesi geliştirme

Açıklama: Olurluk incelemesi, sistemin mevcut yapıya neler katacağını ve nasıl entegre edileceğini değerlendirir.

7- “Bütünleşme, uyum” anlamında kullanılan ve EBYS’lerin iş süreçleri kapsamında değerlendirilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

A) Entegrasyon
B) Provenans
C) Kalibrasyon
D) Ölçeklendirme
E) Dijitalleştirme

Cevap: A) Entegrasyon

Açıklama: Entegrasyon, farklı sistemlerin uyumlu bir şekilde çalışabilmesi için birleştirilmesini ifade eder.

8- “Anket çalışması” elektronik belge yönetiminin uygulanmasında izlenen aşağıdaki adımların hangisi kapsamında yer alır?

A) Mevcut durumun değerlendirilmesi
B) Belge yönetim politikası
C) Performans göstergelerini içeren olurluk incelemesi
D) EBYS’nin uygulanması
E) Uygulama planının geliştirilmesi

Cevap: C) Performans göstergelerini içeren olurluk incelemesi

Açıklama:

9- “Mesajın ve mesaj sahibinin iletiminin geçerliliğini sağlamak” olarak ifade edilen elektronik imza kullanıcılarının sahip olduğu temel özellik aşağıdakilerden hangisidir?

A) Veri bütünlüğü
B) Yasal yapı
C) İnkar edilemezlik
D) Güvenlik protokolü
E) Kimlik doğrulama ve onaylama

Cevap: E) Kimlik doğrulama ve onaylama

Açıklama: Elektronik imza, mesajın ve mesaj sahibinin geçerliliğini sağlamak için kimlik doğrulama ve onaylama işlevine sahiptir. Bu özellik, elektronik belgelerin güvenli ve yasal olarak geçerli olmasını sağlar.

10- Aşağıdakilerden hangisi “geleneksel devlet” anlayışı özellikleri arasında yer alır?

A) Yurttaşın veri yüklemesi
B) Eleman yardımı
C) Etkileşim
D) Katılım ilişkisi
E) Açık devlet

Cevap: B) Eleman yardımı

Açıklama: Geleneksel devlet anlayışında, vatandaşların ihtiyaçlarının devlet çalışanları tarafından karşılanması ve hizmetlerin yüz yüze verilmesi önemlidir.

Aof - Anadolu Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik

Aof – Anadolu Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Bahar Dönemi 2. Sınıf Soruları

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!