AdaletauzefCeza Muhakemesi ve İnfaz Hukuku

Ceza Muhakemesi ve İnfaz Hukuku 2020 Final Soruları

1- Bir olaya ilişkin hukuk kuralının, kanun tarafından düzenlenmemiş benzer bir olaya uygulanması demektir.” şeklinde tanımlanan aşağıdakilerden hangisidir?
Kıyas
2- Hâkimlerin tarafsızlığını sağlamayan yönelik ise ceza muhakemesi kanunda ………. hallerine yer verilmiştir.
Boşlukla bırakılan yer aşağıdakilerden hangisiyle tamamlanmalıdır?
Hâkimin davaya bakamaması ve reddi
3- Şikâyet ve ihbar ayrımını kısaca yapınız.
Cevap: Re’sen soruşturulan ve kovuşturulan suçlar kim tarafından bildirilirse bildirilsin ihbardır. Soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlı suçların, suçtan zarar gören dışındaki kişiler tarafından bildirimi de ihbardır. Şikâyet sadece soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlı suçlarda ve sadece suçtan zarar gören kişinin yaptığı bildirimdir.
4- Anayasa ve CMK’ da yer alan delil yasaklarına ilişkin düzenlemelerini kısaca açıklayınız.
Cevap: Yargılama ve hüküm ancak hukuka uygun şekilde elde edilmiş delillere dayanmalıdır. Anayasa’nın 38/6.maddesinde kanuna aykırı elde edilmiş bulguların, delil olarak kabul edilemeyeceği hükmüne yer verilmiştir. Ayrıca CMK m. 206’da kanuna aykırı elde edilmiş delillerin duruşmada ortaya konamayacağı; CMK m. 230’da hükmün gerekçesinde hukuka aykırı delillerin gösterilmesi gerektiği, CMK m. 289’da ise, hukuka kesin aykırılık halleri düzenlenmiştir.
5- Herkesin yakalama yapabileceği halleri yazınız.
Cevap: Kişiye suçu işlerken rastlanması, Suçüstü bir fiilden dolayı izlenen kişinin kaçması olasılığının bulunması veya hemen kimliğini belirleme olanağının bulunmaması.
6- Adli kontrol kararı vermeye yetkili mercii yazınız.
Cevap: Şüpheli, Cumhuriyet savcısının istemi ve sulh ceza hâkiminin kararı ile soruşturma evresinin her aşamasında adlî kontrol altına alınabilir
7- Adli kontrolün şartlarını yazınız.
Cevap: Bir suç sebebiyle yürütülen soruşturmada, 100 üncü maddede belirtilen tutuklama sebeplerinin varlığı halinde, şüphelinin tutuklanması yerine adlî kontrol altına alınmasına karar verilebilir.
8 Ülkesellik İlkesini tanımlayınız.
Cevap: Ülkesellik ilkesine göre, gerçek ve farazi anlamda Türkiye Cumhuriyeti ülkesi olan yerlerde ceza muhakemesi kurallarına göre muhakeme yapılacaktır
9- Müdafin görevden yasaklanmasını kısaca anlatınız.
Cevap: Türk Ceza Kanununun 220 ve 314 üncü maddesinde sayılan suçlar ile terör suçlarından şüpheli, sanık veya hükümlü olanların müdafilik veya vekillik görevini üstlenen avukat, hakkında bu fıkrada sayılan suçlar nedeniyle kovuşturma bulunması halinde müdafilik veya vekillik görevini üstlenmekten yasaklanabilir.
10- Azami tutukluluk süresinin dolması nedeniyle verilen adli kontrol tedbirinin ihlali durumunda verilecek tutuklamalarda tutukluluk süresi ne kadardır?

Cevap: Tutuklama süresi ağır ceza mahkemesinin görevine giren işlerde dokuz aydan, diğer işlerde iki aydan fazla olamaz.

11- Kanunun 2. maddesinde“şüphelinin kolluk görevlileri veya Cumhuriyet savcısı tarafından soruşturma konusu suçla ilgili olarak dinlenmesi” şeklinde tanımlanan aşağıdakilerden hangisidir?
İfade Alma
12- Ceza muhakemesi hukukunun temel kaynağı, 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe girmiş bulunan……….’dır.
Boşlukla bırakılan yer aşağıdakilerden hangisiyle tamamlanmalıdır?
Ceza Muhakemesi Kanunu
13- Ceza Muhakemesinin doğrudan kaynaklarını sayınız.
Cevap: Anayasa, Kanunlar, Uluslararası Sözleşmeler.
14- Ceza Muhakemesinin dolaylı kaynaklarını sayınız.
Cevap: Mahkeme içtihatları, doktrin, gelenek ve ahlak kuralları.
15- Kıyas nedir?
Cevap: Kıyas, bir olaya ilişkin hukuk kuralının, kanun tarafından düzenlenmemiş benzer bir olaya uygulanması demektir.
16- Ceza Muhakemesinde kıyasın istisnaları nelerdir?
Cevap: Ceza muhakemesinde kıyas kural olarak serbesttir. Ancak sınırlayıcı kurallar ile istisna oluşturan kurallar bakımından kıyas kabul edilmemektedir.
17- Derhal uygulama ilkesi nedir?
Cevap: Ceza muhakemesinde derhal uygulama ilkesi geçerlidir. Yeni kanun, tamamlanmamış veya tekrarlanan işlemlere derhal uygulanır. Bu kural uygulanırken, ilgilinin lehine veya aleyhine olduğu araştırılmaz. Her muhakeme işlemi, işlemin yapıldığı tarihte yürürlükte olan kurallara göre yerine getirilir
18- Kamu davası açmada takdir yetkisi nedir?
Cevap: Yeterli delil olsa bile soruşturmayı sonlandırmak için Cumhuriyet savcısına bazı imkanlar tanınmıştır. Bunlar ön ödeme,
uzlaşma, kamu davasının açılmasının ertelenmesi ve Cumhuriyet savcısının kamu davası açmamak hususunda takdir yetkisinin
bulunduğu hallerdir
19- Ceza Muhakemesi Kanunu’nun herkese uygulanacağı kuralının kişi bakımından istisnalarını sayınız.
Cevap: İlkenin bazı kişiler bakımından istisnaları bulunmaktadır: Cumhurbaşkanı, milletvekilleri, diplomasi ve konso
losluk temsilcileri ve yabancı askerler.
20- Ceza Muhakemesi Hukukuna doğrudan kaynak teşkil eden uluslararası sözleşmelere örnekler veriniz.
Cevap: Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ( AİHS ), Suçluların İadesine Dair Avrupa Sözleşmesi, Viyana Sözleşmesi ve NATO Sözleşmesi vb.
21- Soruşturma evresinde suç şüphesi altında bulunan kişiye verilen ad.” şeklinde tanımlanan aşağıdakilerden hangisidir?
Şüpheli
22-Ancak kesin hükmün maddi gerçeği yansıtmıyor olabileceği hususunda makul bir şüphe ortaya çıkmışsa bu hükme karşı ( ister olağan kanun yolundan geçerek kesinleşsin isterse olağan kanun yoluna başvurulmadan kesinleşmiş olsun ) ……….imkanı bulunmaktadır. Boşlukla bırakılan yer aşağıdakilerden hangisiyle tamamlanmalıdır?
Olağanüstü Kanun Yolları

Ceza Muhakemesi ve İnfaz Hukuku 2020 Final Soruları

23- Yargı yetkisini kim kullanır?
Cevap: “Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanılır.” (AY m. 9). Yargılama makamı
soruşturma evresinde sulh ceza hâkimliği, kovuşturma evresinde ise mahkemedir.
24- Hâkimin tarafsızlığını ortadan kaldıran sebeplere iki örnek veriniz.
Cevap: Suçtan kendisi zarar görmüşse, Sonradan kalksa bile şüpheli, sanık veya mağdur ile aralarında evlilik, vesayet veya kayyımlık ilişkisi bulunmuşsa vb.
25- Kamusal iddia makamını hangi süje oluşturmaktadır?
Cevap: Kamusal iddia makamını Cumhuriyet savcısı oluşturmaktadır.
26- Bireysel iddia makamını oluşturan süjeleri sayınız.
Cevap: Bireysel iddia makamını mağdur, suçtan zarar gören ve şikâyetçi oluşturur
27- Hangi hallerde zorunlu müdafi görevlendirilir?
Cevap: Müdafii bulunmayan şüpheli veya sanık; çocuk, kendisini savunamayacak derecede malul veya sağır ve dilsiz ise, istemi aranmaksızın bir müdafi görevlendirilir. (m.150/2) Alt sınırı beş yıldan fazla hapis cezasını gerektiren suçlardan dolayı yapılan soruşturma ve kovuşturmada ikinci fıkra hükmü uygulanır. (m.150/3)
28- Müdafi tanımlayınız.
Cevap: Şüpheli veya sanığın ceza muhakemesinde savunmasını yapan avukattır.
29- Toplu suç nedir?
Cevap: Toplu suç aralarında iştirak iradesi bulunmasa da üç veya daha fazla kişi tarafından işlenen suçtur.
30- Suçtan doğrudan doğruya zarar gören kişinin, failin cezalandırılması iradesini ortaya koymak suretiyle yetkili
makamlara yaptığı başvurudur.”şeklinde tanımlanan aşağıdakilerden hangisidir?
Şikayet
31- …. bazı suçlarda, kamusal iddia makamının sorması üzerine, yetkili resmi makamların, fail hakkında soruşturma yapılması veya kamu davası açılmasında kamu yararı bulunduğuna ilişkin yaptıkları irade beyanıdır. Boşlukla bırakılan yer aşağıdakilerden hangisiyle tamamlanmalıdır
İzin
32- Soruşturma evresinde şartın gerçekleşme olanağı yoksa hangi karar verilir?
Cevap: Kovuşturmaya yer olmadığı.
33- Kanunun 2. maddesinde“yargılama konusu işin hükme bağlanması ve bunun kesinleşmesinden sonra, maddî ve malî sorumluluk taşıyarak hükmün sonuçlarından etkilenecek veya bunlara katlanacak kişi” şeklinde tanımlanan aşağıdakilerden hangisidir?
Malen Sorumlu
34- Şikâyetin bölünmezliği ilkesi nedir?
Cevap: İştirak halinde işlenen suçlarda, şikâyet suç ortakları arasında bölünemez.
35- NonBis in idem İlkesini tanımlayınız.
Cevap: Nonbis in idem kuralı gereği; Aynı fiil nedeniyle, aynı sanık için önceden verilmiş bir hüküm veya açılmış bir dava varsa davanın reddine karar verilir. ( CMK m.223/7 ) Fiilin aynı olması uyuşmazlık konusunun aynı olmasıdır. Kişinin aynı olması ise, ikinci davanın aynı sanık hakkında açılmasıdır
36- Uzlaştırma nedir?
Cevap: Ceza Muhakemesi Hukukunda uzlaştırma, bir alternatif uyuşmazlık çözüm yolu olarak karşımıza çıkmaktadır. Suçun işlenmesiyle oluşan uyuşmazlığın failin ceza alması dışında bir yol ile düzeltilmesi söz konusudur. Uzlaştırmada taraflar cezai takibatı sonlandırmak ve bunun karşılığında mağdur veya suçtan zarar  göreni bir şekilde tatmin etmek anlamında uzlaşı sağlanmaktadır.
37- Derdestlik olması durumunda hangi karar verilir?
Cevap: Davanın reddi.
38- Çoğunlukla izin vermeye yetkili makamı yazınız.
Cevap: Adalet Bakanı ya da Bakanlığı’dır.
40- Müracaat dava şartını kısaca açıklayınız.
Cevap: Müracaat, bazı suçlarda, belirli makamların veya yabancı devletin şikâyette bulunmasıdır.
41- Somut bir olayı gösteren,insan yapısı bir ispat aracıdır.”şeklinde tanımlanan aşağıdakilerden hangisidir?
Belge ….şüpheli- sanık beyanı, tanık beyanı ve diğer kişilerin beyanlarından oluşmaktadır. Boşlukla bırakılan yer aşağıdakilerden hangisiyle tamamlanmalıdır?
Beyan delili
42- Bilirkişi incelemesini açıklayınız.
Cevap: Hâkimin uzmanlık gerektiren konularda şahsen sahip olduğu özel bilgi, genel yaşam deneyimi ile elde edilemeyen, herkesin sahip olamayacağı bir bilgi ise; Hâkim, bu özel bilgisi ile yetinerek bilirkişiye başvurmaktan kaçınamaz.
43- Uzman mütalaası nedir?

Cevap: Cumhuriyet savcısı, katılan, vekili, şüpheli veya sanık, müdafi veya kanunî temsilci, yargılama konusu olayla ilgili olarak veya bilirkişi raporunun hazırlanmasında değerlendirilmek üzere ya da bilirkişi raporu hakkında, uzmanından bilimsel mütala alabilirler. CMK’ da düzenlenen bilirkişi incelemelerine 2 örnek veriniz.

Cevap: Otopsi, keşif.

Ceza Muhakemesi ve İnfaz Hukuku 2020 Final Soruları

44- İddianame mahkeme tarafından kabul edilirse, soruşturma evresi sona ermiş; ceza muhakemesinin ikinci evresi olan ………. başlamış olur. Boşlukla bırakılan yer aşağıdakilerden hangisiyle tamamlanmalıdır?
Kovuşturma Evresi
45- Delil çeşitlerini yazınız.
Cevap: Beyan Delili, Belge Delili, Belirti Delili
46- Delil serbestisi ilkesi nedir?
Cevap: Delil olmadan ceza muhakemesi sürecinin başlatılamaması ve sürdürülememesi, ispat vasıtalarına ulaşabilme bakımından ceza muhakemesini diğer bazı muhakeme alanlarına göre daha özgür kılmaktadır. Buna serbest delil ilkesi ya da delil serbestisi sistemi denmektedir.
47- Delil değerlendirme araçlarını sayınız.
Cevap: Bilirkişi İncelemesi, Uzman Mütalaası.
48- Hukuka aykırı delillere ilişkin AİHM’nin nasıl bir değerlendirme yaptığını kısaca yazınız.
Cevap: Gerek AİHM gerekse de Anayasa Mahkemesi delillerin hukuka uygun elde edilip edilmediğine değil, hukuka aykırı olarak elde edilen delillerin kullanılmasının bir bütün olarak adil yargılamayı etkileyip etkilemediğini inceler.
49- Soruşturma yönünden zorunlu olması ve bir suç işlediği şüphesini gösteren somut delillerin bulunması halinde, yakalanmış olan kişinin Cumhuriyet savcısının kararıyla belirli bir süre özgürlüğünün kısıtlanmasıdır.”şeklinde tanımlanan aşağıdakilerden hangisidir?
Gözaltı
50- Soruşturma evresinde çağrı üzerine gelmeyen veya çağrı yapılamayan şüpheli hakkında, Cumhuriyet savcısının istemi üzerine sulh ceza hâkimi tarafından ………..düzenlenebilir. Boşlukla bırakılan yer aşağıdakilerden hangisiyle tamamlanmalıdır?
Yakalama emri
51- Yakalama koruma tedbirini açıklayınız.
Cevap: Yakalama Hâkim kararı olmaksızın şüphelinin özgürlüğünün kısıtlanması, gözaltına alınıp alınmayacağı hususunda bir karar verilinceye kadar denetim ve gözetim altında tutulmasıdır.
52- Yakalama türlerini yazınız.
Cevap: Doğrudan Yakalama, Müzekkereli Yakalama
53- Gözaltı kararı verme yetkisi kime aittir?
Cevap: Cumhuriyet savcısı, istisnai olarak kolluk amiri.
54- Bireysel suçlarda gözaltı süresini yazınız.
Cevap: 24 s. + 12 s. Yol
55-Kanunun 2. maddesinde“katılan, suçtan zarar gören veya malen sorumlu kişiyi ceza muhakemesinde temsil eden avukat” şeklinde tanımlanan aşağıdakilerden hangisidir?
Vekil
56- Müzekkereli yakalama kararı verme yetkisi kime aittir?
Cevap: Sulh ceza Hâkimi
57- Toplu suçlarda gözaltı süresini yazınız.
Cevap: 1+1+1+1=4 gün
58- Kolluk amirinin gözaltı kararı verebileceği halleri yazınız.
Cevap: Suçüstü hâlleriyle sınırlı olmak kaydıyla; kişi hakkında aşağıdaki bentlerde belirtilen suçlarda mülki amirlerce
belirlenecek kolluk amirleri tarafından yirmi dört saate kadar, şiddet olaylarının yaygınlaşarak kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasına yol açabilecek toplumsal olaylar sırasında ve toplu olarak işlenen suçlarda kırk sekiz saate kadar gözaltına alınma kararı verilebilir.
59- Suç işlediğine dair hakkında kuvvetli şüphe bulunan kişinin özgürlüğünün kesin hükümden önce Hâkim kararı ile geçici olarak kaldırılmasıdır.” şeklinde tanımlanan aşağıdakilerden hangisidir?
Tutuklama
60- Bir suç sebebiyle yürütülen soruşturmada, tutuklama sebeplerinin varlığı halinde, şüphelinin tutuklanması yerine ……… kararı verilebilir. Boşlukla bırakılan yer aşağıdakilerden hangisiyle tamamlanmalıdır?
Adli kontrol

Ceza Mahkemesi Hukuku 2020 Final Soruları

61- Tutuklamanın şartlarınız kısaca yazınız.
Cevap: Kuvvetli suç şüphesi ve tutuklama nedenlerinden birinin varlığı ( kaçma veya delilleri karartma şüphesi )
62- Tutuklama kararı verilemeyecek halleri yazınız.
Cevap: İşin önemi, verilmesi beklenen ceza veya güvenlik tedbiri ile ölçülü olmaması halinde, tutuklama kararı verilemeyecektir. Sadece adlî para cezasını gerektiren suçlarda veya vücut dokunulmazlığına karşı kasten işlenenler hariç olmak üzere hapis cezasının üst sınırı iki yıldan fazla olmayan suçlarda tutuklama kararı verilemez.
63- Tutuklama kararı vermeye yetkili makamı yazınız.
Cevap: Soruşturma evresinde şüphelinin tutuklanmasına Cumhuriyet savcısının istemi üzerine sulh ceza hâkimi tarafından, kovuşturma evresinde sanığın tutuklanmasına Cumhuriyet savcısının istemi üzerine veya re’sen mahkemece karar verilir.
64- Ağır ceza mahkemesinin görevine girmeyen suçlarda tutukluluk süresi ne kadardır?
Cevap: 1 yıl ( +6 ay )
65- Adli kontrol koruma tedbirinde şüpheliye uygulanabilecek yükümlülüklerden iki tanesini yazınız.
Cevap: a) Yurt dışına çıkamamak. b) Hâkim tarafından belirlenen yerlere, belirtilen süreler içinde düzenli olarak başvurmak vb.
66- Olağanüstü Kanun Yollarını sayınız.
Cevap: Yargılamanın Yenilenmesi, Cumhuriyet Başsavcısının Olağanüstü İtirazı ve Kanun Yararına Bozmadır.
67- Kovuşturma evresinin devrelerini yazınız.
Cevap: 1) Duruşma Hazırlığı, 2) Duruşma, 3) Hüküm.
68- Olağan Kanun Yollarını sayınız.
Cevap: İtiraz, İstinaf, Temyiz.

Ceza Muhakemesi ve İnfaz Hukuku 2020 Final Soruları

Ceza Muhakemesi Ve İnfaz Hukuku

 

Borçlar Hukuku

adalet

FACEBOOK ADALET GRUBU

DGS Puanını Hesapla

 

 Auzef adalet final 2020 çıkmış sorular

Auzef çıkmış sorular , vize soruları ,final soruları , bütünleme soruları , Auzef adalet final 2020 çıkan sorular

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!