auzefKüreselleşme Çağında Göçsosyoloji

Küreselleşme Çağında Göç Vize Deneme Sınavı

Küreselleşme Çağında Göç Vize Deneme Sınavı

#1. Aşağıdaki Anadolu’ya göçlerden hangisi “Balkanlaşma Göçleri” arasında sayılamaz?

#2. 2000’li yıllardan itibaren özellikle eğitim seviyesi yüksek kalifiye Türklerin Avrupa ülkelerinden Türkiye’ye dönmelerinin nedenlerinden biri olarak gösterilemez?

#3. Türkiye’de yabancılar ile ilgili işlemleri yürütmek üzere kurulan Göç İdaresi Genel Müdürlüğü hangi bakanlığa bağlıdır?

#4. Aşağıdaki ülkelerden hangisi, sömürge göçleri döneminde Avrupa'dan giden göçmenlerin yerlileri azınlığa düşürerek kurdukları ülkelerden biri değildir?

#5. 1970'leden itibaren küresel kapitalizmin, “sermaye – teknoloji – emek” ilişkisindeki paradigma değişikliği sonucunda aşağıdaki çıkarımlardan hangisi yapılamaz?


#6. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra en büyük göç dalgasının başladığı 1989 yılı Mayıs ayından itibaren, 3 ay gibi kısa bir sürede, hangi ülkeden 227 bin kişi Türkiye'ye göçe zorlanmıştır?

#7. 1951 Cenevre Sözleşmesi’ne aşağıdakilerden hangisi “yaşadığı ikamet ülkesi dışında bulunan ve oraya dönemeyen kişilere” göre mülteci olma hakkı veren hususlardan biri olarak sayılamaz?

#8. Nüfusuna oranla en yüksek göçmen oranına sahip ülke aşağıdakilerden hangisidir?

#9. Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde, iki ülke arasındaki göçleri açıklamak için göç sistemleri kuramının kullanılması doğru olmaz?

#10. Türklerin nüfus artışını engelleyemeyen Almanya’nın 1983-1984 yıllarında Geri Dönüşü Teşvik Yasası yürürlüğe koyması ile Almanya’dan Türkiye’ye kesin dönüş yapanların tahmini sayısı ne kadardır?


#11. Genel göç eğilimleri dikkate alındığında, Türkiye aşağıdaki hangi ülkeden gelen göçmenler için transit ülke konumunda sayılmaz?

#12. Türkiye’de 1962-1967 yıllarını kapsayan ilk 5 yıllık kalkınma planı yürürlüğe koyulmuştur. Aşağıdaki seçeneklerden hangisi bu ilk kalkınma planında 1961 yılında Federal Almanya ile imzalanan işgücü anlaşmasının olumlu yönlerinden biri olarak sayılmamaktadır?

#13. 1871 ve 1881 yılı İngiliz nüfus sayımı istatistiklerinin verilerini kullanarak ilk göç teorisini geliştiren ve göç kanunlarını yazan isim aşağıdakilerden hangisidir?

#14. Doğu Bloku'nun dağılmasıyla, 1990'lardan itibaren Türkiye, aşağıdaki hangi ülke için bir hedef ülke haline gelmemiştir?

#15. 1927 nüfus sayımına göre Türkiye nüfusunun yüzde kaçı kentlerde yaşamaktaydı?


#16. Aynı toprağa ait olma nedeniyle yerel bir yurtseverlik anlayışını çağrıştıran ve memleketin dışında anlam kazandığı düşünülen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

#17. Türkiye’den Avrupa ülkelerine işçi gönderilmesi ile ilgili 1961’de imzalanan ilk anlaşma hangi ülke ile yapılmıştır?

#18. Aşağıdaki ülkelerden hangisi, İkinci Dünya Savaşından sonra sanayileşmiş Avrupa ülkelerinin işçi anlaşmaları imzaladığı ülkelerden biri değildir?

#19. Aşağıdakilerden hangisi Castles ve Miller’e göre çağımızdaki göç eğilimlerinden biri değildir?

#20. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü hangi tarihte kurulmuştur.


#21. Aşağıdaki seçeneklerden hangisi Türkiye’de kırdan kente göçün tarımsal nedenleri arasında sayılamaz?

#22. Türkiye’de kentleşme sanayileşme bağlı olarak gelişmemiştir?

#23. Türkiye’de hangi yabancılar geçici koruma statüsü altında bulunmaktadır?

#24. Büyük mübadele olarak bilinen Lozan Nüfus Mübadelesi hangi tarihte imzalanmıştır?

#25. Aşağıdaki etnik unsurlardan hangisi Lozan (Türk - Yunan) Nüfus Mübadelesi'ne dahil edilmemiştir?


#26. Aşağıdaki ülkelerden hangisi göçmen sayısı olarak en fazla göçmen barındıran ilk 5 ülke arasında yer almaz?

#27. Aşağıdaki göç kategorisi eşleştirmelerinden hangisi doğru olmaz?

#28.  Aşağıdakilerden hangisi, BM’ye göre, insanların yerleşmek üzere gönüllü veya zorunlu olarak bir yerleşim yerinden başka bir yerleşim yerine gitmesinin “göç” sayılabilmesi için gereken şartlardan biri sayılamaz?

#29. İtme ve Çekme göç kuramına göre göç sürecini başlatan faktörlerden bir değildir?

#30. Türkiye’nin 1951 Cenevre Sözleşmesi’ni coğrafi kısıtlama ile imzalaması sonucu kimlere mültecilik hakkı verilmektedir?


#31. Avrupa ülkeleri petrol krizinin neden olduğu ekonomik darboğaz nedeniyle ……. tarihinde yurtdışından işçi alımlarını durdurmuştur. Boş bırakılan yere aşağıdaki tarihlerden hangisinin gelmesi uygundur?

#32. 1960’lı yıllara kadar yurt dışına çıkış yasağı olduğu için, bu tarihlere kadar Türkiye dışına yapılan göçlerin çoğunlukla …… göçler/i olduğu bilinmektedir. Boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

#33. Özellikle 1985’lerden sonra büyükşehirlere Doğu ve Güneydoğu Bölgelerinden göçenlerin, Karadeniz ve İç Anadolu Bölgelerinden göçenlere kıyasla hemşerilik dayanışma ağlarının zayıf olmasının temel nedeni aşağıdakilerden hangisi olabilir?

#34. “Sanayileşme sonrası hızlı kentleşmenin neden olduğu kargaşaya bilimsel çözüm bulmak üzere ilk önce “sosyal fizik” adını verdiği sosyolojiyi kuran sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?

#35. Aşağıdaki seçeneklerden hangisi modernleşmeci yaklaşımcıların görüşlerinden biri olamaz?


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Küreselleşme Çağında Göç Vize Deneme Sınavı

Auzef Küreselleşme Çağında Göç sosyoloji facebook grubu
Sosyoloji Lisans Telegram Sosyoloji

 

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!