auzefTarihTürkiye Selçukluları ve Anadolu Beylikleri Tarihi

Türkiye Selçukluları ve Anadolu Beylikleri Tarihi 2021 Final Deneme

Türkiye Selçukluları ve Anadolu Beylikleri Tarihi 2021 Final Deneme

#1. Kayseri'de gizli bir tertiple Sultan I. Alâeddin'i tahttan uzaklaştırmak ve yerine kardeşi Celaleddin Keyferidun'u geçirmek isteyen Selçuklu emirlerinin isimleri aşağıdakilerden hangisidir?

#2. Danişmend Gazi fazla bir mukavemetle karşılaşmadan Sivasa girdi ve Dânişmendli hanedanını kurdu, daha sonra Sivas'ı bir üs olarak kullanarak etraftaki çeşitli yöreleri topraklarına kattı. Aşağıdaki yerlerden hangisi bu yörelerden biri değildir?

#3. Aşağıdakilerden hangisi sultan II. Kılıç Arslan'ın Sivas ve Niksar’ı alıp Danişmendlilere son vermesini çabuklaştıran nedenlerden biridir?

#4. Sinop kuşatması sırasında yapılan antlaşmaya göre Trabzon Komnenos Devleti hükümdarı Aleksios, her yıl Selçuklu Devleti'ne 12.000 Dinar, 500 at, 2.000 sığır, 1.000 koyun ve kendi hazinesine giren her cins maldan 50 yük hediyeyi göndermeyi ve ihtiyaç halinde de askerî yardımda bulunmayı kabul etmiştir. Yukarıda verilen bilgilere dayanarak aşağıdakilerden hangisine ulaşılır?

#5. Malazgirt Zaferi'nden sonra Sultan Alp Arslan'ın Anadolu'nun fethiyle görevlendirdiği beyler arasında Emir Saltuk'u da zikreden ünlü Selçuklu tarihçisi aşağıdakilerden hangisidir?


#6. Sultan II. Rükneddin Süleymanşah Gürcistan Seferi'ne çıkarken çevredeki diğer hükümdarlar ile birlikte Saltuklu hükümdarı Melikşah’ı da bu seferde kendisine katılması için çağırmıştır. Bu olayın sonucunda aşağıdakilerden hangisi meydana gelmiştir?

#7. "Saltuk" kelimesinin manası aşağıdakilerden hangisidir?

#8. Sultan I. Gıyaseddin Keyhüsrev öldüğünde Türkiye Selçuklu topraklarının çeşitli yerlerinde meliklik yapan üç oğlu aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

#9. Sultan II. Rükneddin Süleymanşah'ın Saltukluları ortadan kaldırmasının ardından Erzurum aşağıdaki kişilerden hangisinin idaresine verilmiştir?

#10. Saltukoğulları’nın kurucusu olan emîrin isminin, Bizans ve İslam kaynaklarındaki yazılışı sırasıyla aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?


#11. 1225 yılında Erzincan Mengücük Hükümdarı Fahreddin Behramşâh ölmüş, yerine oğlu Dâvudşâh geçmişti. Dâvudşâh Selçuklu tabiiyetinden kurtulmak istiyordu. Bu durumu haber alan Alâeddin Keykubâd hemen bir ordu hazırlayarak Erzincan'a gönderdi. Davudşâh'in Sultan ile görüşmek isteği reddedildi ve kendisine iktâ’ olarak verilen Akşehir ve llgın bölgesine gönderildi. Yukarıda anlatılan olayın en önemli sonucu aşağıdakilerden hangisidir?

#12. I. Anadolu'da üretimin ve vergi gelirlerinin azalması II. Anadolu'da yerleşim alanlarının boşaltılması III. Anadolu'dan geçen dünya ticaret yollarının önem kazanması Türkiye Selçukluları, XI. yüzyıl sonlarından XII. yüzyıl sonlarına kadar Bizanslılar ve Haçlılarla savaşmasında yukarıdakilerden hangisi/hangileri etkilidir?

#13.  II. Gıyaseddin Keyhüsrev'in ölümünün ardından oğulları arasında çıkan çatışma ortamını yumuşatmaya çalışarak kardeşler arasında barış sağlamaya çabalayan ve üç kardeşe de atabeglik yapmış olan ünlü Türkiye Selçuklu devlet adamı aşağıdakilerden hangisidir?

#14. İzzeddin Saltuk'un kızı ile evlenen Türkiye Selçuklu sultanının ismi aşağıdakilerden hangisidir?

#15. Aşağıdakilerden hangisi Sultan II. Süleymanşāh devrinde gerçekleşen olaylardan biri değildir?


#16. Kösedağ Savaşı'nın ardından Selçuklu Devleti'nde ortaya çıkan otorite boşluğunda Moğollar ile barış antlaşması imzalayan Selçuklu emiri aşağıdakilerden hangisidir?

#17. Doğu Anadolu'da fetihlerde bulunmuş ve Mengücüklü Beyliği'ni kurmuş Türk beyi Mengücük Gazi'nin adındaki “Mengü" kelimesinin anlamı aşağıdakilerden hangisidir?

#18. Sadeddin Köpek’in kendine rakip olarak görüp ortadan kaldırdığı Selçuklu emirlerinin isimleri aşağıdakilerden hangisidir?

#19. Aşağıdaki beylerden hangisi Mengücüklü hükümdarıdır?

#20. Ermenilerin, İzzeddin ve Alâeddin kardeşler arasındaki taht mücadelesinden yararlanarak ele geçirdiği kaleler aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?


#21. Saadeddin Köpek, sultanı kendisi hakkında uyarmaya çalışan atabeylerden hangisi öldürtmüştür?

#22. Türkiye Selçukluları’nın ilk deniz aşırı seferi Suğdak Seferi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

#23. Sultan Kılıç Arslan, Yağıbasan ile yaptığı sulh sayesinde aşağıdaki şıklarda verilen olaylardan hangisini gerçekleştirme imkanını elde etmiştir?

#24. Aşağıdakilerden hangisi Muînüddin Süleyman Pervane döneminde gerçekleşen olaylardan biri değildir?

#25. Ağabeyi İzzeddin Keykavus'un Selçuklu devlet adamlarının desteğini alarak tahta çıkmasına karşı çıkan Alâddin Keykubad'in işbirliği yaptığı kişiler aşağıdaki şıkların hangisinde doğru olarak verilmiştir?


#26. Sultan I. İzzeddin Keykâvus döneminde ticaretin gelişmesi yönünde politikalar izlenmiştir. Aşağıdakilerden hangisi bu yargıyı destekleyen unsurlardan değildir?

#27. Malazgirt Zaferi'nin ardından Sultan Alp Arslan tarafından Danişmend Gaziye iktâ edilen bölgeler aşağıdakilerden hangisidir?

#28. Sadeddin Köpek'in Melik Gıyaseddin Keyhüsrev’in tahta çıkarılmasıyla aşağıdakilerden hangisini amaçlamıştır?

#29. Aşağıdakilerden hangisi Sultan I. Gıyaseddin Keyhüsrev’in birinci saltanatı döneminde meydana gelen olaylardan biridir?

#30. Sultan izzeddin Keykavus, kardeşi Alâeddin Keykubâd't hangi kaleye hapsettirdi?


#31. Aşağıdakilerden hangisi Mengücükoğullarr'nin hâkimiyet sahasındaki şehirlerden biri degildir?

#32. Dânişmendli Melik Muhammed dönemi genel olarak değerlendirildiğinde aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

#33. I. Sınır kalelerini ve ayrıca Konya, Kayseri ve Sivas gibi şehirlerin surlarını yeniden inşa ettirdi. II. Abbasî Halifesine Moğollara karşı savaşmak üzere 5000 kişilik bir kuvvet yolladı. III. Bizans ile Moğollara karşı ittifak antlaşması yaptı. Yukarıdaki maddelerden hangisi / hangileri Sultan Alâeddin Keykubâd'ın Moğolların Anadolu'ya girme tehlikesine karşı aldığı önlemler arasındadır?

TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Türkiye Selçukluları ve Anadolu Beylikleri Tarihi 2021 Final Deneme

Auzef Tarih
Telegram Tarih

 

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!