auzefÇocuk GelişimiOkul Öncesi Dönemde Duyu Eğitimi

Okul Öncesi Dönemde Duyu Eğitimi Final Deneme-2

 

Okul Öncesi Dönemde Duyu Eğitimi Final Deneme-2

#1. Aşağıdaki adları verilen etkinliklerden hangisi 1-2 yaş aralığında uygulanmaz?

#2. Aşağıdaki adları verilen etkinliklerden hangisi 0-1 yaş aralığında uygulanmaz?

NOT: “Aynısını Buluyorum” 19-21 aylık bebeklerde uygulanan etkinliklerdendir. Bu etkinlikte uyarılan duyular görme, işitme ve dokunmadır.

#3. Etkinlik adı: Kitap okuyorum Yetişkin, bebek için gelişim dönemine uygun özellikteki aldığı kitapla bebeğin yanına gelir. Yetişkinle birlikte bebek kitaba bakarken, yetişkin kitabın sayfalarını çevirmesi için bebeğe fırsat verir. Kitaptaki resimler hakkında sohbet eder ve bebeğin de kitaptaki nesnelerin isimlerini söylemesi ya da seslerini taklit etmesi için sık sık isimlerin içinde geçtiği cümleler kurar. “ Aaa bak burada ne kadar güzel bir köpek varmış, gördün mü köpeğin çok yumuşak bir kuyruğu var. Acaba biz biraz kuyruğuyla oynarsak bize ‘hav hav’ der mi?Duydun mu bak köpek hav dedi ” gibi cümleler kurar Bu sırada yetişkin bebeğin çıkardığı sesleri ya da kullandığı kelimeleri gözlemler. Yukarıdaki etkinlik bebeğin özellikle hangi gelişim alanı içim önemlidir?

NOT: “Kitap Okuyorum” etkinliğinde uyarılan duyular kitabın özelliğine göre görme, işitme, dokunmadır.(Uygulama Yaşı: 12 ay)

#4. I. Çocuklarda tüm duyusal sistemleri içinde en yoğun ve dikkatli çalışan duyunun görme organı olduğu ifade edilmektedir. II. Bebeklerde görme yoluyla kazanılanlar, işitme yoluyla kazanılanlardan çok daha fazladır. III. Bebek bir aylık olduğunda, iki gözü birlikte hareket eder ve göz ucuyla nesneleri görebilir Görsel duyu deneyinmleri ile ilgili yukarıdakilerden hangileri doğrudur?

#5. Bebekle geçirdiği zaman göz önünde bulundurulduğunda; bebeğin gelişiminin desteklenmesi açısından hangi birey daha büyük sorumluluğa sahiptir?


#6. Etkinlik adı: Dans dans dans Yetişkin çocuğun severek dinlediği bir müzik açar ve birlikte dans etmeye başlarlar. Dans sırasında yetişkin, çocuğun geriye doğru dengeli yürümesi, sağa/sola koordineli hareketler yapması, atlama, zıplama, sürünme gibi çocuğun hareket gelişimini destekleyecek figürleri de dansa dâhil eder. Çocuk yorulana kadar etkinliğe devam edilir. 25-30 ay aralığında oynanan bu etkinlik sırasında özellikle hangi duyu alanları ile ilgili uyaran verilmez?

NOT: “Dans Dans Dans” etkinliğinde uyarılan duyular görme, işitme, vestibüler, proprioseptiftir.(Uygulama Yaşı: 25-30 ay)

#7. Etlinlik adı: Cee oyunu Yetişkin, bebek destekli oturur pozisyonda iken karşına geçer ve onunla konuşmaya başlar. Bebeğin dikkatini çektikten sonra eline aldığı havlu, tülbent ya da bir bezle yetişkin yüzünü örter. Birkaç saniye sonra yüzünü açarak “ce-eee” der. Evrensel bir oyun olan ancak her yerde farklı adlarla adlandırılan “ce-eee” oyunu bebek sıkılana kadar devam ettirilir. Yetişkin bu sırada bebeğin tepkilerini kontrol eder. Zaman zaman kendi elleriyle bebeğin de yüzünü kapatabilir. 6 aylık oynanan cee oyunu sırasında hangi duyu alanlarına uyaran verilir?

#8. Duyusal deneyimlerde ebeveynin rolü ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

#9. Etkinlik Adı: Sert-Yumuşak Yetişkin farklı dokunsal özelliklere sahip materyalleri çocuğun ulaşabileceği bir masa veya mekânın üzerine dizer. Bunlar sert ve yumuşak olmak üzere plastik bardak, pelüş ayıcık ya da toplar olabilir. Yetişkin çocukla birlikte öncelikle materyalleri inceler ve dokunsal özellikleri ile ilgili hangisinin sert, hangisinin yumuşak olduğu ile ilgili konuşur. Daha sonra oradan birkaç adım uzaklaşarak “ Bak orada sert bardak var. Hangisi sert bardak?” diye sorar. Çocuğun da göstermesini ister. Çocuk işaret parmağıyla gösterince “Hadi bana sert bardağı getir” der. Çocuk bardağı getirdikten sonra “Ne güzel benim oğluma/kızıma sert bardağı getirmiş.” diyerek çocuğu motive eder. Daha sonra yetişkin tek tek işaret ederek yumuşak ayıcık, sert top, yumuşak top gibi tüm materyallerin çocuk tarafından getirilmesini ister ve çocukla hepsi hakkında konuşulur. 13-15 ay aralığında oynanan bu etkinlik sırasında özellikle hangi duyu alanlarına uyaran verilir?

#10. Etkinlik adı: Görüyorum Yetişkin bebeğini sakin ve keyfi yerinde olduğu bir sırada yüz üstü pozisyonda yatırır ve sakin bir ses tonuyla bebek ile konuşmaya başlar. Öncelikle bebeğin kendisiyle göz kontağı kurup kurmadığını, göz kontağı kurduktan sonra, yetişkin konuşup gülümsedikçe bebeğin de kendisine gülümseyip gülümsemediğini gözlemler. Bu sırada bebeğin ellerini göğüs hizasında birleştirip birleştirmediğine bakar. Bunu daha rahat gözlemleyebilmek için yetişkin, bebeğin göğüs hizasından dikkatini çekecek bir şekilde kendi ellerini oynatır. Yetişkin bebeğinin dikkatinin dağılmaya başladığını hissettiğinde yavaşça geriye doğru çekilerek renkli mendili/ponponu yaklaşık bebeğin 20-30 cm yukarıda göz hizasında tutar. İlk aşamada bebeğin nesneye odaklanmasını bekler, sonra mendili yavaşça bir sağ bir sola hareket ettirerek mendili takip etmesini izler. Aşağıdakilerden hangisi bu etkinlik sırasında bebeğin bilişsel ve sosyal alanda yapabilmesini beklediğimiz bir beceri değildir?

NOT: “Görüyorum” etkinliğinde uyarılan duyular görme, işitme ve vestibülerdir.(Uygulama Yaşı: 2 ay)


#11. I. Adım Soyadım II. Duyu Torbası III. Tekse Tek, Çiftse Çift Zıplarım IV. Prenses takıları Yukarıdaki adı geçen etkinliklerden hangileri 2-3 yaş aralığında uygulanır?

#12. Etkinlik adı: Sesi duydum Yetişkin bebeğin uyanık ve keyfinin yerinde olduğu bir sırada bebeği sırt üstü yatırır. Bebeğin ellerinin kapalı (yumruk) olup olmadığına bakar. Eğer eller kapalı ise hafifçe dokunarak açılmasını sağlar. Daha sonra yetişkin, bebeğin avuçlarına parmağını değdirerek kavramasını bekler. Ardından bebek ile yumuşak ve ritmik bir ses tonuyla konuşmaya başlar ve bebeğin kendisine bakıp bakmadığını kontrol eder. Bebeğin kendisiyle ilgilendiğini fark ettiğinde önce ellerini yavaşça bebeğin avuçlarından çeker, kısa bir süre susarak aniden zili bebeğin bir kulağının yakınında çalar. Bebeğin zil sesine sıçrama, irkilme ya da göz kırpma şeklinde tepki verip vermediğini gözlemler. Aynı çalışmayı diğer kulak için de tekrarlar. Aşağıdakilerden hangisi bu etkinlik sırasında bebeğin bilişsel ve sosyal alanda yapabilmesini beklediğimiz bir beceridir?

NOT: “Sesi duydum” etkinliğinde uyarılan duyular dokunma, görme ve işitmedir. (Uygulama Yaşı: 1 ay)

#13. I. Çocukların odası canlı renklerle düzenlenebilir. II. Bebekle on beş-yirmi santim mesafeden iletişim kurulmalı ve konuşurken yüz ve el hareketlerinin bebeğin dikkatini çekmesi sağlanmalıdır III. Bebekler için orta derecedeki desenleri çok basit ya da çok karışık desenlere, yuvarlak şekilleri düz şekillere, büyük kare şekillerini küçük olanlara tercih edilebilir IV. Ev ortamında bulunabilecek yün, kurdele, tuvalet kağıdı rolusu, mandal gibi çeşitli nesnelerle görsel algı, görsel bellek, görsel ayırt etmeyle ilgili etkinlikler yapılabilir. Bebeklerde görme duyusunun gelişiminin desteklenmesi için yukarıdaki önerilerden hangileri uygulanabilir?

#14. Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

#15. Bebeklerde işitme duyusunun gelişimi için aşağıdaki önerilerden hangisi uygun değildir?


#16. I. Denge ve hareket duyusu II. Tat duyusu III. Koku alma duyusu Yukarıdakilerden hangileri desteklenmesi gereken duyusal deneyim alanlarındandır?

#17. Bebeklerde dokunma duyusunun gelişiminin desteklenmesi için yukarıdaki önerilerden hangisi uygulanabilir?

#18. Doğumdan sonra beyin gelişiminin en hızlı olduğu dönem hangi ay aralığıdır?

#19. Duyusal deneyimlerde eğitimcileri rolü ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

#20. Aşağıdaki adı geçen etkinliklerden hangisi tat alma duyusunun gelişimine katkıda bulunur?

NOT: “Mis gibi kurabiyeler” etkinliğinde uyarılan duyular görme, işitme, dokunma, tat alma, kokudur.(Uygulama Yaşı: 22-24 ay)


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Okul Öncesi Dönemde Duyu Eğitimi Final Deneme-2

Auzef Çocuk Gelişimi
telegram çocuk gelişimi

 

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!