auzefÇocuk GelişimiÇocuk Resimlerinin Analizi

Çocuk Resimlerinin Analizi 2021-2022 Final

Çocuk Resimlerinin Analizi 2021-2022 Final

#1. "Çocukların çizdikleri resimler gerçek anlamda bilgi içermek yerine onların hayal dünyalarını simgeleyen çizgileri içerir. Çocuklar insan figürüne yakın bir nesne çizip adına köpek diyebilir." Verilen bilgi çocuk resimlerinin hangi genel özelliklerinden biridir?

#2. "Aile çizimlerinde ......... çizilen bireyler genellikle çocuğun umursamadığı var oluşundan rahatsızlık duyduğu kişilerdir." Tırnak içerisinde yazılan ifadeye göre boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

#3. Öğretmenlik yaptığını sınıfınızdaki bir çocuğun cinsel istismara uğradığını düşündüğünüz güçlü şüpheleriniz var böyle bir durumda önce kime bilgi verirsiniz?

#4. Çocuğun resimlerinde zıt kimlik figürleri çizmesi cinsel kimliği ile ilgili karmaşa yaşadığını gösterebilir. Aşağıdakilerden hangisi zıt kimlik figürü çizimlerindendir?

#5. “Resmin biçimsel tasarımı çizgilerin, biçimlerin, renklerin, tonların, doku özelliklerinin anlatımcı bir düzen içinde bir araya getirilmesiyle oluşur. Eser üzerinde yapılandırılan formun düzeni …………………dir.” İfadesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?


#6. “Görsel kültür içerisindeki ................, birey ve toplum açısından ne anlama geldiği, kendisinden daha önemlidir” ifadesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

#7. Şema öncesi dönemde ortaya çıkan resmin bu iki önemli özelliği şemalarının devamını çizimde gözlemlenir. Örneğin ev varsa çatısı vardır. Çatı varsa bacası vardır. Figürlerin dizimi ile dolan resim kağıdı, genellikle çocukların çizmeyi yeni öğrendiği şeyler ve öğrendiğini göstermek istediğiyle tekrarladığı çizimleri içerir. Yukarıda bahsedilen iki özellik, aşağıdaki seçeneklerden hangisidir?

#8. Gelişimsel seviyeyi ve duygusal göstergeleri belirlemek için farklı cetveller oluşturarak çocukların yaptığı figürleri analiz etmesi ile diğer resim testlerinden farklı olan yansıtmacı resim testi aşağıdakilerden hangisidir?

#9. Çocuklar çizimlerinde renk kullanmaya kaç yaşında başlar?

#10. Çocuklar ne aracılığıyla zaman zaman kendini ne olarak tasvir ederler?


#11. “Cinsel istismar tanı görüşmesi sırasında görüşmeci çocuğun gelişimine uygun bir dil ile etiketleyici veya örseleyici ifadeler kullanmadan iletişim kurmalıdır. Bu görüşme sırasında resim yaptırarak çocukla konuşmak çocuğun kendini daha rahat hissetmesini sağlar”. Aşağıdaki ifadelerden hangisi görüşmecinin çocuğun yaptığı resimle ilgili ona sormaması gereken sorulardan biridir?

#12. “ Çocuk çevresinde gördüğü figürleri resimlerine yansıtırken oran- orantı, derinlik perspektif gibi konulara dikkat eder. İnsan figürü ise büyük bir ayrıntıyla çizilir ve gerçekçi renkler kullanılır. İfadesinde bahsedilen söz konusu dönem hangisidir?

#13. Çocuk çizimlerinde özellikle insan resimlerinin çocuğun zihinsel olgunluk derecesini dışa vurduğu ............. ölçüm yöntemi ile değerlendirilen ilk test?

#14. Aşağıdakilerden hangisi yansıtmacı resim testi değildir?

#15. Türkiye'de yaşayan mülteci çocukların içerisinde ev özlemini diğer mülteci gruplara göre resimlerine daha sıklıkla yapan çocukların vatandaşı olduğu ülke aşağıdakilerden hangisidir?


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Çocuk Resimlerinin Analizi 2021-2022 Final

1- Şema öncesi dönemde ortaya çıkan resmin bu iki önemli özelliği şemalarının devamını çizimde gözlemlenir. Örneğin ev varsa çatısı vardır. Çatı varsa bacası vardır. Figürlerin dizimi ile dolan resim kağıdı, genellikle çocukların çizmeyi yeni öğrendiği şeyler ve öğrendiğini göstermek istediğiyle tekrarladığı çizimleri içerir.
Yukarıda bahsedilen iki özellik, aşağıdaki seçeneklerden hangisidir?

A) Resimde tamamlama ve Figürlerin yan yana gelişi
B) Derinlik ve Oran- orantı
C) renk ve saydamlık
D) Canlandırma ve sıralama
E) Düzenleme ve mekan algısı

Cevap : A) Resimde tamamlama ve Figürlerin yan yana gelişi

2- Türkiye’de yaşayan mülteci çocukların içerisinde ev özlemini diğer mülteci gruplara göre resimlerine daha sıklıkla yapan çocukların vatandaşı olduğu ülke aşağıdakilerden hangisidir?

A) Ukrayna
B) Suriye
C) ABD
D) Finlandiya
E) Özbekistan

Cevap : B) Suriye

3- “Aile çizimlerinde ……… çizilen bireyler genellikle çocuğun umursamadığı var oluşundan rahatsızlık duyduğu kişilerdir.”
Tırnak içerisinde yazılan ifadeye göre boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

A) koyu
B) ilk
C) en son
D) silik

Cevap : C) en son

4- Çocuklar çizimlerinde renk kullanmaya kaç yaşında başlar?

A) 8-9 yaş
B) 6-7 yaş
C) 4-5 yaş
D) 2-3 yaş

Cevap : C) 4-5 yaş

5- Çocuk çizimlerinde özellikle insan resimlerinin çocuğun zihinsel olgunluk derecesini dışa vurduğu …………. ölçüm yöntemi ile değerlendirilen ilk test?

A) Koppitz insan çizim testi
B) Goodenoough-Harris Bir Adam Resmi Çiz Testi
C) Ev-Ağaç İnsan testi
D) Kinestetik aile çizim testi

Cevap : B) Goodenoough-Harris Bir Adam Resmi Çiz Testi

6- Çocuğun resimlerinde zıt kimlik figürleri çizmesi cinsel kimliği ile ilgili karmaşa yaşadığını gösterebilir. Aşağıdakilerden hangisi zıt kimlik figürü çizimlerindendir?

A) Anneye sakal, bıyık çizmesi; babaya etek giydirmesi
B) Kendini ailenin ortasında büyük çizme
C) Büyük ağaç çizimi
D) Kardeşini yetişkin olarak resmetme

Cevap : A) Anneye sakal, bıyık çizmesi; babaya etek giydirmesi

7- “Çocukların çizdikleri resimler gerçek anlamda bilgi içermek yerine onların hayal dünyalarını simgeleyen çizgileri içerir. Çocuklar insan figürüne yakın bir nesne çizip adına köpek diyebilir.” Verilen bilgi çocuk resimlerinin hangi genel özelliklerinden biridir?

A) Tekrar ve Simetri
B) Espri
C) Orantı
D) Kurallara Uygunluk
E) Simgesellik

Cevap : E) Simgesellik

8- “ Çocuk çevresinde gördüğü figürleri resimlerine yansıtırken oran- orantı, derinlik perspektif gibi konulara dikkat eder. İnsan figürü ise büyük bir ayrıntıyla çizilir ve gerçekçi renkler kullanılır. İfadesinde bahsedilen söz konusu dönem hangisidir?

A) Şema öncesi dönem
B) Karalama dönemi
C) Görünürde doğalcılık dönemi
D) şematik dönem
E) Gerçekçilik dönemi

Cevap : C) Görünürde doğalcılık dönemi

9- “Görsel kültür içerisindeki ……………., birey ve toplum açısından ne anlama geldiği, kendisinden daha önemlidir” ifadesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

A) Görsel imge
B) Görsel deneme
C) Görsel Sanat
D) Görsel çözümleme

Cevap : A) Görsel imge

10- Çocuklar ne aracılığıyla zaman zaman kendini ne olarak tasvir ederler?

A) Güneş
B) Bahçe
C) Ağaç
D) Ev
E) Hayvan

Cevap : E) Hayvan

11- “Cinsel istismar tanı görüşmesi sırasında görüşmeci çocuğun gelişimine uygun bir dil ile etiketleyici veya örseleyici ifadeler kullanmadan iletişim kurmalıdır. Bu görüşme sırasında resim yaptırarak çocukla konuşmak çocuğun kendini daha rahat hissetmesini sağlar”. Aşağıdaki ifadelerden hangisi görüşmecinin çocuğun yaptığı resimle ilgili ona sormaması gereken sorulardan biridir?

A) Bu resimdekileri bana anlatır mısın?
B) Neden böyle bir resim yaptın?
C) Bu resimdekiler birbirlerine neler söylüyor olabilir?
D) Bu resimdeki yer neresi

Cevap : B) Neden böyle bir resim yaptın?

12- Öğretmenlik yaptığını sınıfınızdaki bir çocuğun cinsel istismara uğradığını düşündüğünüz güçlü şüpheleriniz var böyle bir durumda önce kime bilgi verirsiniz?

A) Sosyal hizmet uzmanına
B) Polise
C) Muhtara
D) Okul müdürüne
E) Aileye

Cevap : A) Sosyal hizmet uzmanına

13- Aşağıdakilerden hangisi yansıtmacı resim testi değildir?

A) Bir Adam Resmi Çiz Testi
B) Ev-Ağaç İnsan testi
C) Kinestetik aile çizim testi
D) Bir insan çiz testi
E) Gessel Gelişim Testi

Cevap : E) Gessel Gelişim Testi

14- Gelişimsel seviyeyi ve duygusal göstergeleri belirlemek için farklı cetveller oluşturarak çocukların yaptığı figürleri analiz etmesi ile diğer resim testlerinden farklı olan yansıtmacı resim testi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Koppitz insan çizim testi
B) Goodenough-Harris Bir insan çiz testi
C) Machover bir insan çiz testi
D) Ev-Ağaç-İnsan çiz testi

Cevap : A) Koppitz insan çizim testi

15- “Resmin biçimsel tasarımı çizgilerin, biçimlerin, renklerin, tonların, doku özelliklerinin anlatımcı bir düzen içinde bir araya getirilmesiyle oluşur. Eser üzerinde yapılandırılan formun düzeni …………………dir.” İfadesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

A) Deseni
B) Ritmi
C) Biçimi
D) İfadesi

Cevap : B) Ritmi

Çocuk Resimlerinin Analizi 2021-2022 Final

Auzef Çocuk Gelişimi
telegram çocuk gelişimi

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!