auzefSömürgecilik TarihiTarih

Sömürgecilik Tarihi 2021 Final Deneme Sınavı

Sömürgecilik Tarihi 2021 Final Deneme Sınavı

#1. 19.yüzyılın ortalarında Hollanda’nın ticari tekelinde bulunan Japonya’nın diğer devletlerin ticaretine açılması için ilk somut adim hangi devletten gelmiştir?

#2. Afrika'da en geniş sınırlara ulaşan İslam devleti aşağıdakilerden hangisidir?

#3. Aşağıdaki isimlerden hangisi Meksika'nın bağımsızlık Savaşı'nda Öncü rolü oynamıştır?

#4. Aşağıdakilerden hangisinde Latin Amerika'daki bağımsızlık hareketlerinde en önemli rolü oynamış iki lider doğru olarak eşleştirilmiştir?

#5. Belçika Kralı 1. Leopold'ün himayesinde 12-14 Eylül 1876 tarihleri arasında düzenlenen Brüksel Coğrafya Konferansı’nda. Avrupalıların Afrika ya yönelik yapacağı çalışmaları koordine etmek amacıyla kurulmasına karar verilen örgüt aşağıdakilerden hangisidir?


#6. Aşağıdaki kolonilerden hangisi metropol ülke adına köle ticaretini yürüterek bir süre sonra adeta onunla rekabet edecek seviyeye gelmiştir?

#7. Osmanlı Devleti'nin Kuzey ve Orta Afrika'da sömürgeci devletlere karşı yürüttüğü mücadelede tam anlamıyla başarı sağlayamamasının en önemli sebebi nedir?

#8. Aşağıdaki sömürge devletlerinden hangisi Hindistan'a hâkimiyet kurmayı başarmıştır?

#9. 19. yüzyılın sonlarından itibaren sömürgeci güçlerin Afrika da artan genişlemeleri karşısında Osmanlı Devletinin takip ettiği sahra politikası hakkında aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?

#10. Meji restorasyonu döneminde ekonomik olarak kalkınan Japonya 1894'te aşağıdaki devletlerden hangisine savaş ilan etmiştir?


#11. Aşağıdaki gelişmelerden hangisi İngiltere’nin köle ticaretine yoğunlaşmasında diğerlerine göre daha önemli bir etkendir?

#12. 16.yüzyılın sonunda Hollandalıların Doğu ya doğrudan deniz seferleri düzenlemeye başlamaları hakkında aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

#13. Çıktığı deniz aşırı seyahatte öldürülen Macellan söz konusu seyahati hangi devlet adına yapmaktaydı?

#14. 1860'da Zengibardan James Augustus Grant ile yola çıkan John Hanning Speke yaşadıklarını anlattığı Nil'in Kaynağının Keşfi (The Discovery of the Source of the Nile, London 1863) adli eserinde orta Afrika'daki birçok kabile mensubunun yabancıları gördüğünde kaçtığından veya silaha sarıldığından bahsediyor. Yabancılara karşı bu büyük güvensizliğin sebebi ise dışarıdan gelen herkesin potansiyel köle avcısı olarak görülmesidir. Yukarıda bahsedilen yerlilerin güven problemini aşmak ve onlara barışçıl emellerini göstermek üzere, bölgeye seyahat edenler çoğunlukla hangi yönteme başvurmuşlardır?

#15. Osmanlı Devleti 19. yüzyılın sonlarında Mısır’ın güneyi ve Sudan'daki topraklarını aşağıdaki hangi ki devlete karşı korumak için ciddi bir diplomatik ve siyasi mücadele sergilemiştir?


#16. Massachusetts kolonisinden ayrılan Roger Williams tarafından kilise ve devlet işlerinin ayrı olması esasi üzerine kurulan koloni aşağıdakilerden hangisidir?

#17. İkinci Afyon Savaşı hakkında aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

#18. Çin'e karşı Birinci ve İkinci Afyon Savaşlarını başlatan devlet aşağıdakilerden hangisidir?

#19. Bir yere göçüp yerleşme anlamına gelen colonia kelimesi hangi dönemden itibaren sömürge anlamında kullanılmaya başlanmıştır?

#20. Almanya şansölyesi Bismarck tarafından Batı Afrika'ya. görünürde bölgede Almanya’nın ticari etkinliğini artırmak gerçekte ise bugünkü Togo ve Kamerun da Almanya protektorasi kurulmasını sağlamak üzere Reicht kommissar olarak görevlendirilmiştir. Buradaki faaliyetlerinin bir sonucu olarak bu iki bölge Alman İmparatorluğuna dâhil edilmiştir (1884). Yukarıda bahsedilen Alman seyyah kimdir?


#21. 1566 yılında İspanya ya karşı bağımsızlık mücadelesi başlatan Hollanda 18. yüzyılın başlarında köle ticaretine yoğunlaşmadan önce Afrika da aşağıdakilerden hangisinin ticaretine ağırlık vermiştir?

#22. Boerler hakkında aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

#23. Kongo'daki köle ticaretinde de kullanılan para birimi aşağıdakilerden hangisine verilen isimdir?

#24. Avusturya İsveç ve Danimarka Hint Okyanusu’nda ticaret yapmak üzere kurdukları şirketler hakkında Aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?

#25. Osmanlı idaresindeki Tunus'u ele geçirmek için mücadele eden sömürgeci iki devlet aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak eşleştirilmiştir?


#26. Aşağıdaki yerlerden hangisi Fransız Hindçini Birliği (Union indochinoise) olarak kurulan idari ünitenin içinde yer almamıştır?

#27. Dünya Savaşı sırasında Hindistan Müslümanlarının Afganistan'a göçünün sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

#28. 10 Aralık 1898'te ABD ile İspanya arasında imzalanan Paris anlaşması hakkında hangisi doğru değildir?

#29. Afrika’ya üç keşif seyahati gerçekleştirmiştir. İlk iki seyahatini R. F. Burton’un liderliğinde, üçüncü seyahati ise R. F. Burton ile aralarında çeşitli sebeplerden çıkan anlaşmazlıklardan kaynaklanan ve Nil Nehri'nin kaynağı üzerine yoğunlaşan tartışmalar arasında 1860 yılında müstakil olarak yapmıştır. Yukarıda bahsedilen İngiliz seyyah aşağıdakilerden hangisidir?

#30. İngiliz Kralının 1606 tarihli beratıyla tesis olunan London Company aşağıdaki kıtalardan hangisinde koloniler kurmayı amaçlamaktaydı?


#31. Afrika'da sömürgecilik öncesi kölelik uygulamaları hakkında aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

#32. Afrika konusunda 1876'da Brüksel’de yapılan Coğrafya Konferansı hakkında aşağıdaki değerlendirmelerden hangisi yanlıştır?

#33. Aşağıdakilerden hangisi Kuzey Amerika'daki İngiliz kolonilerinin kuruluşu döneminde Avrupa'dan bölgeye yapılan göçlerin sebepleri arasında sayılamaz?

#34. Aşağıdakilerden hangisi sömürgeci tüccarlar tarafından Afrika’nın Atlas Okyanusu kıyılarına verilen isimlerden biri değildir?

#35. Bugün Tayland sınırlarında azınlık olarak yaşamlarını sürdürmekte olan Patani Müslümanları hangi antlaşma sonucunda bu ülkenin hakimiyetine bırakılmışlardır?


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Sömürgecilik Tarihi 2021 Final Deneme Sınavı

Auzef Tarih
Telegram Tarih

Sömürgecilik Tarihi 2021 Final Deneme Sınavı

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!