auzefÇocuk GelişimiErken Çocukluk Döneminde Yabancı Dil Eğitimi

Erken Çocukluk Döneminde Yabancı Dil Eğitimi 2021 Vize

Erken Çocukluk Döneminde Yabancı Dil Eğitimi 2021 Vize

#1. Öğrenilecek belirli kelimelere odaklanmadan kelime dağarcığı edinme sürecine ..................; ............... tesadüfi bir sonuçtan ziyade bir öğrenme hedefi olan bilişsel süreçleri ifade etmek için kullanılır. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

#2. Dili zihinsel sunum olarak tanımlar. Dilin sosyal etkileşim olduğunu reddeder ve bütün çocukların dili öğrendiklerini savunur. Yukarıda tanımı verilen ikinci dil edinimi yaklaşımı aşağıdakilerden hangisidir?

#3. Sosyokültürel teoriye göre çocukların genellikle oyun oynarken, görevlerini yerine getirirken kendi kendine konuşmasına ne ad verilir?

#4. Aşağıdaki tanımlardan hangisi dil ile ilgili değildir?

#5. Birinci ve ikinci dil edinimi ile ilgili olarak, I. Gerçekleştiği yere (sınıf içi-dışı) bağlı olarak farklılık gösterebilir. II. İkinci dili edinenler birinci dili edinenlere göre daha olgun ve farkındalığı daha yüksektir. III. Birinci dili öğrenen çocuğun zihninde sadece bir dil varken ikinci dili öğrenen çocuğun zihninde iki dil birden vardır. Yukarıdaki ifadelerden hangisi/hangileri doğrudur?


#6. Erken çocuklukta ikinci yabancı dil öğreniminde yaş ve maruz kalma arasında bir ilişki vardır. Bu ilişkiyle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

#7. ............ Oxford sözlüğünde öğretme sanatı, işi ve alıştırması; ikinci dil eğitiminde ise öğretmenin planlaması ve farklı öğretim ve öğrenim etkinlikleri uygulaması anlamına gelir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

#8. I. Hatalar taklit etmekteki eksikliklerden kaynaklanır. II. Girdi karar verilmiş bilgidir. III. Geri dönüt kıymetlidir ve öğrenenin dikkatini bilgiye yönlendirir. IV. Düzeltme öğrenen kişinin çıktı ve girdiyi eleştirmesine izin verir. Davranışçı yaklaşıma göre girdi ve çıktı ile ilgili verilen yargılardan hangisi/hangileri doğrudur?

Cevap : B) I, II ve III

Davranışçı yaklaşım, öğrenmenin gözlemlenebilir davranışların değişimi ile ortaya çıktığını savunur. Bu yaklaşıma göre öğrenme, uyaran (girdi) ve tepkiler (çıktı) arasındaki ilişkilerden oluşur. Verilen ifadelerden:
I. Hatalar taklit etmekteki eksikliklerden kaynaklanır: Bu ifade, davranışçı yaklaşımda doğru kabul edilir. Davranışçı yaklaşım, hataların öğrenme sürecinde uygun modelleme ve taklit ile önlenebileceğini savunur.
II. Girdi karar verilmiş bilgidir: Bu ifade, davranışçı yaklaşımda doğru kabul edilir. Öğretmen veya eğitimci tarafından sunulan bilgi girdiyi temsil eder.
III. Geri dönüt kıymetlidir ve öğrenenin dikkatini bilgiye yönlendirir: Bu ifade, davranışçı yaklaşımla uyumludur. Geri dönüt, doğru davranışın pekiştirilmesine ve hataların düzeltilmesine yardımcı olur.
IV. Düzeltme öğrenen kişinin çıktı ve girdiyi eleştirmesine izin verir: Bu ifade, davranışçı yaklaşıma tam olarak uymaz. Davranışçı yaklaşım, öğrenen kişinin eleştirisel düşünme yeteneğine odaklanmaz. Daha çok dışarıdan verilen pekiştireçlere odaklanır.
Bu ifadelerden I, II ve III davranışçı yaklaşıma uygundur. Bu nedenle doğru cevap B) I, II ve III olacaktır.
-(Kitapta IV. için “Düzeltme, öğrenen kişinin çıktı ve girdiyi eşleştirmesine izin verir.” şeklindedir soruda bu şekilde yer alsaydı bu da doğru olurdu. Sınavda bu tür kelimelere dikkat edin.)

#9. Öğrenci: Onlar çocuklar var. Öğretmen: Onların çocukları var. Yukarıda verilen öğrenci-öğretmen arasındaki diyalogda yeniden biçimlendirme stratejisini kullanan öğretmen ikinci dil edinimindeki hangi yaklaşımı benimsemiştir?

#10. İki ya da üç yaşlarında kelime dağarcığında yükselişe geçen bir gelişim dönemi ya da bir "ani yükseliş" olduğu gösterilmiştir. Bu anlayışa göre kelime öğrenmek için ideal bir zaman çerçevemiz olduğu görüşü vardır. Aşağıdakilerden hangisi dil bakımından zengin bir ortamda dil edinmek için ideal bir zaman penceresi olduğunu iddia eder?


#11. I. Dil; bilinç, sosyoloji ve kültürü harmanlar. II. Bireyler arası iletişimi ve dilde anlamı sağlayan şey dilin sembolik sistemidir. III. Bir dili konuşan birey dili bağlamına göre kullanılmayı veya kullanılmamayı tercih eder. IV. Dilin asıl amaçlarından birisi iletişim kurmaktır. V. Bir dili anadili gibi bilen bir birey o dilin her alanında uzmandır. Dil ile ilgili yukarıda verilen yargılardan hangileri doğrudur?

#12. Aşağıdakilerden hangisi çocuklara dinleme becerisi kazanırken yapılabilecek aktivitelerden biri değildir?

#13. Dil öğretiminde etkileşim ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

#14. Çocukların dinlediklerini ve farklı sesleri birbirinden ayırt edip etmediklerini ölçmek için kullanılabilecek bir aktivitedir. Telaffuzları birbirine benzer kelimeler verip öğrencini ayırt etmesi istenebilir. Yukarıda açıklaması verilen aktivite aşağıdakilerden hangisidir?

#15. Erken yaştaki çocuklara yabancı dil eğitimi sunarken dil eğitimi verenler üç farklı kanalı tercih ederler. Şarkılar, şiirler, çevre sesleri gibi girdiler ...... kanaldandır. Bir materyalin resmini, çizimini, fotoğrafını veya posterini gördüğünde .......; gerçek hayatta elle hissedebileceği objeler, oyuncaklar, kuklalar ise ........ kanallardandır. Yukarıdaki paragrafta boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?


#16. Laufer (1991), bir kelimeyi bilmenin gerçekten ne anlama geldiğini saptamak için yaptığı çalışma sonucunda beş farklı kategori elde etti. Aşağıdakilerden hangisi Laufer’in kategorilerinden biri değildir?

#17. I. Dilsel ögeleri fark etme II. Kısa süreli hafızaya ekleme III. Algılama IV. Eski dilsel özellikleri yok sayma Ellis (1991)’e göre yukarıdakilerden hangisi/hangileri ikinci dil ediniminin aşamalarındandır?

NOT: Ellis (1991), ikinci dil ediniminin üç aşamada gerçekleştiğini savunmaktadır. Dilsel öğeleri fark etme, kısa süreli hafızaya ekleme ve algılama ardından yeni ve eski dilsel özellikleri karşılaştırma ve son olarak da bu karşılaştırmanın sonucu olarak bilgiyi almaktır.

#18. Çocuklarda yabancı dil öğreniminde aşağıda verilen ifadelerden hangisi söylenemez?

#19. Aşağıdakilerden hangisi pedagojik odak ile ilgili olarak yanlıştır?

#20. Laufer (1991), bir kelimeyi bilmenin gerçekten ne anlama geldiğini saptamak için yaptığı çalışmanın sonucunda beş farklı kategori elde etmiştir ......... bir kelimeyi oluşturan morfemlere ve türlerine ilişkin yapıyı gösterir. Diğer bir kategori ise bir kelimenin bir cümlede nasıl işlediğini ve belirlenen sözcüğe kullanırken hangi sözcüksel sonuçlarını dikkate alınması gerektiğini gösteren ..........dir/tır. Yukarıdaki paragrafta boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?


#21. Aşağıdakilerden hangisi Tüm Fiziksel Tepki Yöntemi (TPRY)'nin özelliklerinden biri değildir?

#22. I. İngilizceyi erken yaşta yabancı veya ikinci dil olarak öğrenmeye başlarlarsa fonemlerin telaffuzu konusunda belirgin avantajlar elde ederler. II. Çocukların dili nasıl kullanacağını bilmediğimiz için süreci incelememiz gerekir. III. Yeni başlayanlar için önemli olan, kontrollü ve rehber eşliğinde faaliyetlerle dilsel girdi sağlama ve aynı zamanda doğal konuşmanın tadını çıkartmaları arasındaki dengeyi bulmaktır. IV. Öğrenciler dil üretimi sırasında hata yaparlarsa düzeltmeye ihtiyaç yoktur. Öğrencilerin konuşma becerilerinin geliştirilmesi ile ilgili yukarıdakilerden hangileri yapılmalıdır?

Cevap : D) I ve III

#23. Krashen (1982, s.21), “Biz dili şu anki dil yetimizin bir seviye üstündeki içerikleri anlayarak ediniriz. Bu da ancak bağlamın ve dil dışı bilginin yardımıyla yapılabilir.” olduğunu savunmuştur. Krashen bu sözleriyle aşağıdakilerden hangisini anlatmaktadır?

#24. Aşağıdakilerden hangisi çocukların dil edinimiyle ilgili yanlış bir ifadedir?

TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Erken Çocukluk Döneminde Yabancı Dil Eğitimi 2021 Vize-1

1- Sosyokültürel teoriye göre çocukların genellikle oyun oynarken, görevlerini yerine getirirken kendi kendine konuşmasına ne ad verilir?

A) Çocuk konuşması
B) Sosyal konuşma
C) Sessiz konuşma
D) İç konuşma
E) Özel konuşma

Cevap : E) Özel konuşma

2- I. Dilsel ögeleri fark etme
II. Kısa süreli hafızaya ekleme
III. Algılama
IV. Eski dilsel özellikleri yok sayma
Ellis (1991)’e göre yukarıdakilerden hangisi/hangileri ikinci dil ediniminin aşamalarındandır?

A) I, II ve III
B) I ve II
C) II ve III
D) III ve IV
E) Yalnız IV

Cevap : A) I, II ve III
NOT: Ellis (1991), ikinci dil ediniminin üç aşamada gerçekleştiğini savunmaktadır. Dilsel öğeleri fark etme, kısa süreli hafızaya ekleme ve algılama ardından yeni ve eski dilsel özellikleri karşılaştırma ve son olarak da bu karşılaştırmanın sonucu olarak bilgiyi almaktır.

3- Çocuklarda yabancı dil öğreniminde aşağıda verilen ifadelerden hangisi söylenemez?

A) Öğrencinin öğrenme potansiyelini göz önünde bulundurarak dersler düzenlenmelidir
B) Öğrencinin öğrenme ihtiyacına uygun olarak öğrenme düzenlenmelidir.
C) Çocuklar genelde öğrenmeye kapalı ve hevessiz olurlar.
D) Çocukların kendilerini düzeltme ihtiyacındaki eksiklikleri daha doğal bir aksan kazanmalarına yardımcı olur.
E) “Dilbilgisi” ve dinleme gibi geleneksel terimleri küçük yaştaki çocuklar için uygun değildir.

Cevap : C) Çocuklar genelde öğrenmeye kapalı ve hevessiz olurlar.

4- Dil öğretiminde etkileşim ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) Söylem analizlerinin 1970’lerde başlaması ile oldukça önemli olan sınıf içerisindeki etkileşimi inceleme şansı doğmuştur.
B) Sauver’in 19. yüzyılda geliştirdiği Doğal Metot etkileşim içermektedir.
C) Söylem analizleri dil öğretimine bir etkisi yoktur.
D) Sınıf içi etkileşim sadece iletişim kurma değil aynı zamanda pedagojinin kendisini oluşturduğu için oldukça önemlidir.
E) İkinci dil sınıflarındaki etkileşimin ilk tasvir ve analizi 1960’larda gözlem ve kodlamayla başlamıştır.

Cevap : C) Söylem analizleri dil öğretimine bir etkisi yoktur.

5- Aşağıdakilerden hangisi çocukların dil edinimiyle ilgili yanlış bir ifadedir?

A) Doğduktan iki sene sonra rahat bir şekilde cümle kurabilir ve iletişim sağlayabilirler.
B) Çocuğun bulunduğu çevre dil ediniminde önemli bir rol oynar.
C) Bebekler, anne karnında ve doğdukları ilk zamanlarda maruz kaldıkları seslere ve ses dizimine uyum sağlarlar.
D) Yaş aldıkça dilin farklı yönlerini ve işlevlerini keşfederler.
E) Hayatlarının ilk iki senesinde kendilerini sadece bir veya iki kelimelik sesler ile ifade etmeye çalışırlar.

Cevap : A) Doğduktan iki sene sonra rahat bir şekilde cümle kurabilir ve iletişim sağlayabilirler.

6- Erken yaştaki çocuklara yabancı dil eğitimi sunarken dil eğitimi verenler üç farklı kanalı tercih ederler. Şarkılar, şiirler, çevre sesleri gibi girdiler …… kanaldandır. Bir materyalin resmini, çizimini, fotoğrafını veya posterini gördüğünde …….; gerçek hayatta elle hissedebileceği objeler, oyuncaklar, kuklalar ise …….. kanallardandır.
Yukarıdaki paragrafta boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) Görsel-dokunsal-işitsel
B) Dokunsal-işitsel-görsel
C) İşitsel-dokunsal-görsel
D) Görsel-işitsel-dokunsal
E) İşitsel-görsel-dokunsal

Cevap : E) İşitsel-görsel-dokunsal

7- Aşağıdakilerden hangisi Tüm Fiziksel Tepki Yöntemi (TPRY)’nin özelliklerinden biri değildir?

A) Çocukların isteneni yapıp yapmamasına göre dinlemenin gerçekleşip gerçekleşmediği gözlemlenir.
B) Fiziksel aktivite ile çocuklar eğitmenin söylediklerini yaparlar.
C) Çocuklar TPR aktiviteleri sırasında vücutlarını hareket ettiremezler sadece sözel olarak yanıt verirler.
D) Çocuklara sözel komutlar verilir.
E) Zaman zaman konuşma dili de kullanabilirler.

Cevap : C) Çocuklar TPR aktiviteleri sırasında vücutlarını hareket ettiremezler sadece sözel olarak yanıt verirler.

8- Erken çocuklukta ikinci yabancı dil öğreniminde yaş ve maruz kalma arasında bir ilişki vardır. Bu ilişkiyle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

A) Çocukların dil öğrenmeye başlaması olabildiğince geç yaşlara kadar ertelenmelidir.
B) Öğrenciler ikinci dile sınıf dışında sıkça maruz kaldıkları için dili daha kolay edinirler.
C) Yaşça küçük çocuklar sözlü üretimde, dinleme ve okumayı anlamada ve dil bilgisinde daha avantajlı durumdadırlar.
D) Yaşça büyük çocuklar tutum ve motivasyon geliştirmede daha yüksek notlar almaktadırlar.
E) 8-11 yaşında dil öğrenmeye başlayan çocuklar daha fazla dil değişimi yapmaktadırlar.

Cevap : E) 8-11 yaşında dil öğrenmeye başlayan çocuklar daha fazla dil değişimi yapmaktadırlar.

9- I. Dil; bilinç, sosyoloji ve kültürü harmanlar.
II. Bireyler arası iletişimi ve dilde anlamı sağlayan şey dilin sembolik sistemidir.
III. Bir dili konuşan birey dili bağlamına göre kullanılmayı veya kullanılmamayı tercih eder.
IV. Dilin asıl amaçlarından birisi iletişim kurmaktır.
V. Bir dili anadili gibi bilen bir birey o dilin her alanında uzmandır.
Dil ile ilgili yukarıda verilen yargılardan hangileri doğrudur?

A) I, II, III, IV
B) I, II, III, IV ve V
C) I ve III
D) I, II, III
E) I ve II

Cevap : A) I, II, III, IV

10- Öğrenci: Onlar çocuklar var.
Öğretmen: Onların çocukları var.
Yukarıda verilen öğrenci-öğretmen arasındaki diyalogda yeniden biçimlendirme stratejisini kullanan öğretmen ikinci dil edinimindeki hangi yaklaşımı benimsemiştir?

A) Maruz kalma
B) Sosyo kültürel teori
C) Evrensel dil bilgisi
D) Girdiyi işleme
E) Etkileşim

Cevap : E) Etkileşim

11- Aşağıdakilerden hangisi pedagojik odak ile ilgili olarak yanlıştır?

A) Genellikle öğretmen tarafından açıkça ifade edilir.
B) Öğretmen tarafından metin odaklı sunulur.
C) Detaylı bir şekilde tasvir edilen ders hedefleri ve amaçları pedagojik odağı sağlamaktadır.
D) Öğrenci tarafından metin odaklı sunulur.
E) Etkileşim içerisinde de oluşabilir.

Cevap : D) Öğrenci tarafından metin odaklı sunulur.

12- Çocukların dinlediklerini ve farklı sesleri birbirinden ayırt edip etmediklerini ölçmek için kullanılabilecek bir aktivitedir. Telaffuzları birbirine benzer kelimeler verip öğrencini ayırt etmesi istenebilir.
Yukarıda açıklaması verilen aktivite aşağıdakilerden hangisidir?

A) Tanıma egzersizi
B) Hikayeleri canlandırma
C) Elinizi kaldırın etkinliği
D) Dinle boya
E) Dinle-yap

Cevap : C) Elinizi kaldırın etkinliği

13- Öğrenilecek belirli kelimelere odaklanmadan kelime dağarcığı edinme sürecine ………………; …………… tesadüfi bir sonuçtan ziyade bir öğrenme hedefi olan bilişsel süreçleri ifade etmek için kullanılır.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) Pasif öğrenme-Kasıtlı öğrenme
B) Kasıtlı öğrenme-Pasif öğrenme
C) Bilinçli öğrenme-Bilinçsiz öğrenme
D) Rastlantısal öğrenme-Örtük öğrenme
E) Kasıtlı öğrenme-Örtük öğrenme

Cevap : A) Pasif öğrenme-Kasıtlı öğrenme

14- Aşağıdaki tanımlardan hangisi dil ile ilgili değildir?

A) Dil, bilinçli bir şekilde öğrenilemez.
B) Dil, isteklerimizi, ihtiyaçlarımızı aktarabileceğimiz insanoğlunu oluşturan önemli parçalarından biridir.
C) Dil anne karnında edinilmeye başlanır.
D) Dil insanların iletişim kurmak ve anlam yaratmak amacıyla kullandığı bir araçtır.
E) Dil kültürü aktarır, kültür de dil ile yaşar.

Cevap : A) Dil, bilinçli bir şekilde öğrenilemez.

15- I. Hatalar taklit etmekteki eksikliklerden kaynaklanır.
II. Girdi karar verilmiş bilgidir.
III. Geri dönüt kıymetlidir ve öğrenenin dikkatini bilgiye yönlendirir.
IV. Düzeltme öğrenen kişinin çıktı ve girdiyi eleştirmesine izin verir.
Davranışçı yaklaşıma göre girdi ve çıktı ile ilgili verilen yargılardan hangisi/hangileri doğrudur?

A) I ve II
B) I, II ve III
C) I, II, III ve IV
D) I, II ve IV
E) Yalnız III

Cevap : B) I, II ve III

Davranışçı yaklaşım, öğrenmenin gözlemlenebilir davranışların değişimi ile ortaya çıktığını savunur. Bu yaklaşıma göre öğrenme, uyaran (girdi) ve tepkiler (çıktı) arasındaki ilişkilerden oluşur. Verilen ifadelerden:
I. Hatalar taklit etmekteki eksikliklerden kaynaklanır: Bu ifade, davranışçı yaklaşımda doğru kabul edilir. Davranışçı yaklaşım, hataların öğrenme sürecinde uygun modelleme ve taklit ile önlenebileceğini savunur.
II. Girdi karar verilmiş bilgidir: Bu ifade, davranışçı yaklaşımda doğru kabul edilir. Öğretmen veya eğitimci tarafından sunulan bilgi girdiyi temsil eder.
III. Geri dönüt kıymetlidir ve öğrenenin dikkatini bilgiye yönlendirir: Bu ifade, davranışçı yaklaşımla uyumludur. Geri dönüt, doğru davranışın pekiştirilmesine ve hataların düzeltilmesine yardımcı olur.
IV. Düzeltme öğrenen kişinin çıktı ve girdiyi eleştirmesine izin verir: Bu ifade, davranışçı yaklaşıma tam olarak uymaz. Davranışçı yaklaşım, öğrenen kişinin eleştirisel düşünme yeteneğine odaklanmaz. Daha çok dışarıdan verilen pekiştireçlere odaklanır.
Bu ifadelerden I, II ve III davranışçı yaklaşıma uygundur. Bu nedenle doğru cevap B) I, II ve III olacaktır.
-(Kitapta IV. için “Düzeltme, öğrenen kişinin çıktı ve girdiyi eşleştirmesine izin verir.” şeklindedir soruda bu şekilde yer alsaydı bu da doğru olurdu. Sınavda bu tür kelimelere dikkat edin.)

16- Krashen (1982, s.21), “Biz dili şu anki dil yetimizin bir seviye üstündeki içerikleri anlayarak ediniriz. Bu da ancak bağlamın ve dil dışı bilginin yardımıyla yapılabilir.” olduğunu savunmuştur. Krashen bu sözleriyle aşağıdakilerden hangisini anlatmaktadır?

A) Sonuç hipotezi
B) Çıktı hipotezi
C) Etkileşim hipotezi
D) Girdi hipotezi
E) Maruz kalma

Cevap : D) Girdi hipotezi

17- ………… Oxford sözlüğünde öğretme sanatı, işi ve alıştırması; ikinci dil eğitiminde ise öğretmenin planlaması ve farklı öğretim ve öğrenim etkinlikleri uygulaması anlamına gelir.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) Birinci dil edinimi
B) Anlaşılabilir girdi
C) Pedagoji
D) Etkileşim
E) Eğitim

Cevap : C) Pedagoji

18- I. İngilizceyi erken yaşta yabancı veya ikinci dil olarak öğrenmeye başlarlarsa fonemlerin telaffuzu konusunda belirgin avantajlar elde ederler.
II. Çocukların dili nasıl kullanacağını bilmediğimiz için süreci incelememiz gerekir.
III. Yeni başlayanlar için önemli olan, kontrollü ve rehber eşliğinde faaliyetlerle dilsel girdi sağlama ve aynı zamanda doğal konuşmanın tadını çıkartmaları arasındaki dengeyi bulmaktır.
IV. Öğrenciler dil üretimi sırasında hata yaparlarsa düzeltmeye ihtiyaç yoktur.
Öğrencilerin konuşma becerilerinin geliştirilmesi ile ilgili yukarıdakilerden hangileri yapılmalıdır?

A) I ve II
B) I, II ve III
C) II ve III
D) I ve III
E) I, II, III ve IV

Cevap : D) I ve III

19- Aşağıdakilerden hangisi çocuklara dinleme becerisi kazanırken yapılabilecek aktivitelerden biri değildir?

A) Etkileşimli video ve sesli okumalar dinlenebilir.
B) Öğrenciler duyduklarını yazmaları gerektiği çalışmalar yapabilirler.
C) Ritmik kelime aktiviteleri dinleme becerisini geliştirmek adına yararlı olabilir.
D) Çocuklar için hikayelerin resimler ile desteklenmesi gerekmez.
E) Çocuk şarkıları ve tekerlemeleri kullanmak

Cevap : D) Çocuklar için hikayelerin resimler ile desteklenmesi gerekmez.

20- İki ya da üç yaşlarında kelime dağarcığında yükselişe geçen bir gelişim dönemi ya da bir “ani yükseliş” olduğu gösterilmiştir. Bu anlayışa göre kelime öğrenmek için ideal bir zaman çerçevemiz olduğu görüşü vardır.
Aşağıdakilerden hangisi dil bakımından zengin bir ortamda dil edinmek için ideal bir zaman penceresi olduğunu iddia eder?

A) Kritik hassas dönem
B) Çocukluk dönemi
C) Erken dil eğitimi dönemi
D) Okul dönemi
E) Ergenlik dönemi

Cevap : A) Kritik hassas dönem

21- Laufer (1991), bir kelimeyi bilmenin gerçekten ne anlama geldiğini saptamak için yaptığı çalışmanın sonucunda beş farklı kategori elde etmiştir ……… bir kelimeyi oluşturan morfemlere ve türlerine ilişkin yapıyı gösterir. Diğer bir kategori ise bir kelimenin bir cümlede nasıl işlediğini ve belirlenen sözcüğe kullanırken hangi sözcüksel sonuçlarını dikkate alınması gerektiğini gösteren ……….dir/tır.
Yukarıdaki paragrafta boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) kelime yapısı-anlam
B) anlam-sözdizimsel davranış
C) kelime yapısı-söz dizimsel davranış
D) form-sözdizimsel davranış
E) form-anlam

Cevap : C) kelime yapısı-söz dizimsel davranış

22- Laufer (1991), bir kelimeyi bilmenin gerçekten ne anlama geldiğini saptamak için yaptığı çalışma sonucunda beş farklı kategori elde etti. Aşağıdakilerden hangisi Laufer’in kategorilerinden biri değildir?

A) İsimler
B) Anlam
C) Sözdizimsel davranış
D) Form
E) Sözcüksel ilişki

Cevap : A) İsimler

23- Dili zihinsel sunum olarak tanımlar. Dilin sosyal etkileşim olduğunu reddeder ve bütün çocukların dili öğrendiklerini
savunur.
Yukarıda tanımı verilen ikinci dil edinimi yaklaşımı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Sosyo kültürel teori
B) Evrensel dil bilgisi
C) Etkileşim
D) Maruz kalma
E) Girdiyi işleme

Cevap : B) Evrensel dil bilgisi

24- Birinci ve ikinci dil edinimi ile ilgili olarak,
I. Gerçekleştiği yere (sınıf içi-dışı) bağlı olarak farklılık gösterebilir.
II. İkinci dili edinenler birinci dili edinenlere göre daha olgun ve farkındalığı daha yüksektir.
III. Birinci dili öğrenen çocuğun zihninde sadece bir dil varken ikinci dili öğrenen çocuğun zihninde iki dil birden vardır.
Yukarıdaki ifadelerden hangisi/hangileri doğrudur?

A) Yalnız I
B) II ve III
C) Yalnız II
D) I, II ve III
E) I ve III

Cevap : D) I, II ve III

Erken Çocukluk Döneminde Yabancı Dil Eğitimi 2021 Vize

Auzef Çocuk Gelişimi
telegram çocuk gelişimi

Erken Çocukluk Döneminde Yabancı Dil Eğitimi 2021 Vize

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!