auzefKültürel Miras Ve TurizmKültürel Mirasın Korunması

Kültürel Mirasın Korunması Final Deneme-4

Kültürel Mirasın Korunması Final Deneme-4

#1. Korunması gereken tarihsel alanlar geçmişten bugüne çeşitli fonksiyonları bünyesinde barındırmıştır. Bu alanların korunması kentin oluşmuş çevresel imgesinin oluşturulması için gereklidir. Yukarıdaki tanıma göre korumanın hangi işlevinden bahsedilmektedir?

#2. Çatalhöyük Yönetim Planı’nı kim hazırlamıştır?

#3. Kültür varlıklarının yok edilmesiyle, toplumların kimliklerinin silineceğine inanlar çok olmuştur. 2. Dünya savaşında ………..’nın silinmesi için bilinçli bir şekilde tarihi kent merkezlerinin ……… tarafından yok edilmiştir. Yukarıdaki boşluklara sırasıyla aşağıdakilerden hangisi gelecektir?

#4. “Madde 1- Herşeyden önce, anıta, çökme ve aşınmalardan ötürü kaybettiği dayanıklılığı ve zamana karşı direnme gücünü yeniden kazandırmaya yönelik sürekli bakım ve sağlamlaştırma çabalarına önem verilmesi gerekir. Madde 4- Yaşayan, yani ayakta duran anıtlara, yalnızca özgün işlevinden çok uzak olmayan ve binada gerekli uyarlamaların önemli hasara neden olmayacak şekilde yapılabileceği yeni kullanır verilmesi kabul edilebilir. Madde 6- Anıta ve geçirdiği dönemlere olduğu kadar çevresine de saygılı olunmalıdır. Anıtın çevresindeki yapılar yıkılarak uygunsuz bir biçimde yalnız bırakılmasına veya çevresinin niteliği, kütlesi, rengi, üslubu ile rahatsız edici yapılarla sarılmasına engel olunmalıdır.” gibi maddeler aşağıdakilerden hangisine aittir?

#5. Tarihi köprüler Şubesi Müdürlüğü hangi kuruma bağlı olarak çalışmaktadır?


#6. Diviriği Ulu Camii aşağıdaki hangi kültürel varlılarının değerine girmektedir?

#7. Jeolojik devirlere ait olup, ender bulunmaları nedeniyle olağanüstü özelliklere sahip yer üstünde, yer altında veya su altında bulunan korunması gerekli alana ne denir?

#8. Arkeolojik alanların korunması için hangisi yeni yaklaşım olarak kabul edilmez?

#9. Boni, San Marco ve diğer Ve­nedik anıtlarının rölövelerini ha­zırlamış ve ilk kez “……………………” kavramını ortaya atmıştır. Yukarıdaki boşluğa uygun olan seçeneği işaretleyiniz.

#10. Aşağıdaki görevler hangi kurum ile ilgilidir? 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ile Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu ve koruma kurullarına verilen görevlerin yerine getirilmesini sağlamak amacıyla araştırma, inceleme, tespit, değerlendirme ve planlamaya yönelik hizmetleri yapmak veya yaptırmak, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu ve koruma kurulları kararlarının alınmasına ve uygulanmasına dair işlemlerin yürütülmesini ve koordinasyonunu sağlamak


#11. Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi'nin birinci amacı aşağıdakilerden hangisidir?

#12. İngiltere’de “Üslup Birliği” an­layışının temsilcisi olarak kabul edi­len ve çok sayıda kilise ve katedrali restore etmiş kişi kimdir?

#13. Aşağıdakilerden hangisi, Türkiye’deki ulusal koruma ile ilgili kurumdur?

#14. Aşağıdakilerden hangisi, koruma uygulamalarından biri değildir?

#15. Alan yönetimi ile anıt eser kurulunun kuruluş ve görevler ile yönetim alanlarının belirlenmesine ilişkin usul ve esaslar hakkında yönetmeliğe göre arkeolojik sit alanlarından alan yönetimi plan hazırlanması konusunda yetkili idare hangisidir?


#16. İnsanlığın varoluşundan günümüze kadar ulaşan eski uygarlıkların yer altında, yer üstünde ve su altındaki ürünlerini, yaşadıkları devirlerin sosyal, ekonomik ve kültürel özelliklerini yansıtan her türlü kültür varlığının yer aldığı yerleşmeler ve alana ne denir?

#17. Çatalhöyük nerededir?

#18. Conk bayırı hangi tipte sit tanımına girer?

#19. Somut olmayan kültürel mirasın korunmasıyla ilgili ikinci önemli ......... sözleşmesi, 2 Kasım 2001 tarihinde kabul edilen Sualtı Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi’dir. Yukarıdaki boşluğa uygun olan seçeneği işaretleyiniz.

#20. “Yapılar ve onların bir araya gelerek oluşturdukları kentsel, kırsal ve arkeolojik alanlar, yaşamın mekâna yansıması olarak kabul edildiğinde, bu yapı ve alanlar, değişik dönemlerde yaşayan topluluklar ve onların sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasal yaşamlarıyla ilgili olarak en somut bilgileri veren güvenilir birer kaynak olmaktadırlar. Bu bağlamda öğretici değerleri vardır.” tanımı aşağıdaki kültür varlıkları değerlerinden hangisine uymaktadır?


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Kültürel Mirasın Korunması Final Deneme-4

Auzef Kültürel Miras Ve Turizm
Kültürel Miras Ve Turizm Telegram

Kültürel Mirasın Korunması Final Deneme-4

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!