auzefDoğal Faktörlerin Turizme EtkisiKültürel Miras Ve Turizm

Doğal Faktörlerin Turizme Etkisi Vize Deneme-2

Doğal Faktörlerin Turizme Etkisi Vize Deneme-2

#1. Dalga ve akıntılarla gelen kum-kil birikintilerin su yüzüne çıkmaları ve aynı zamanda koyların ağzındaki burundan karşı burnuna doğru uzanmalarıyla kıyı okları adı verilen birikim şekilleri meydana gelir. Kıyı oklarının bir koy veya körfezin ağzını tıkamasıyla oluşan yer şekli aşağıdakilerden hangisidir?

#2. Yurdumuzda Ege Bölgesi’ndeki Gediz, Küçük Menderes ve Büyük Menderes ovaları birer graben sahası olurken; Yunt Dağı, Madra Dağı, Bozdağlar ve Aydın Dağları birer horst alanı olarak görülmektedir. Yukarıda bahsedilen yer şekilleri aşağıdaki hareketlerden hangisi sonucunda oluşmuştur?

#3. 2,5 milyon km2’lik bir alan kaplar. Deniz seviyesinden ortalama yüksekliği yaklaşık 5.000 metre olduğu için Dünyanın çatısı olarak da adlandırılır. Yukarıda ifade edilen plato veya yayla aşağıdakilerden hangisidir?

#4. Aşağıdaki ülke kıyılarından hangileri diğerlerine göre turizme daha az olanak sağlar?

#5. Aşağıdakilerden hangisi yeryüzü şekillerinin genel özelliklerini belirleyen unsurlardan biri değildir?


#6. Akarsular, rüzgârlar, buzullar, dalga ve akıntılar, kütle hareketleri dış kuvvetlerdir. Bunlar yer yüzünü adeta törpülerler ve iç kuvvetler sonucunda oluşan yerşekillerini sürekli olarak değiştirirler. Aşağıdakilerden hangisi dış kuvvetlerce oluşturulan bir yeryüzü şekli değildir?

#7. Fiyort tipi kıyılara aşağıdaki ülkelerin hangisinde rastlama olasılığı en fazladır?

#8. Turizmde, kıyıların en çok ilgi çeken unsur olduğu söylenebilir. Aşaıdakilerden hangisi bu durumun bir nedeni olarak değerlendirilebilir?

#9. Kıyı çizgisi boyunca uzanan kum veya çakıllardan oluşmuş biriktirme şekilleridir. Dik kıyılar olan falezlerin önünde ve alçak kıyıların da kenarlarında rastlanır. Bahsedilen birikim şekli aşağıdakilerden hangisidir?

#10. Aşağıdakilerden hangisi iç kuvvetlerden biri değildir?


#11. Kıyılar şekillerine göre isimlendirilerek bir takım kıyı tiplerine ayrılmıştır. Aşağıdakilerden hangisi bir kıyı tipi değildir?

#12. Delta ovaları akarsuların deniz kıyısına kadar taşıyarak getirdikleri ve depoladıkları kum, kil çakıl ile organik unsurların birikerek denize doğru yaptıkları üçgen şeklindeki çıkıntılardır. Aşağıdakilerden hangisi ülkemizdeki delta ovalarına örnek oluşturmaz?

#13. İstanbul ve Çanakkale boğazları bu kıyı tiplerine örnektir. Akarsu vadilerinin genel olarak küçük kolları ile beraber deniz altında kalmalarıyla oluşurlar. Bu kıyılarda iç kısımlarında ayrıca sağlı sollu koylar da bulunmaktadır. Bu kıyı tipi aşağıdakilerden hangisidir?

#14. Aşağıdaki kıyı tipi ikililerinden hangisi vadilerin seniz tarafından işgali neticesinde oluşan kıyı tipleridir?

#15. Daha çok kurak ve yarı kurak iklim şartlarında, gece-gündüz ile yaz-kış sıcaklık farkları sonucunda kayaç yüzeylerinde, genleşme ve büzüşmenin birbirini takibi sonrasında çatlamalar ve ufalmalar oluşur. Yukarıda bahsedilen parçalanma türü aşağıdakilerden hangisidir?


#16. Güneşlenmeyi belirleyen bir faktördür. Kuzey yarımkürede güney yamaçların kuzey yamaçlara göre daha sıcak olması bu durumun bir sonucudur. Ayrıca denize veya okyanusa bakan yamaçların diğer yamaçlara göre daha fazla nem taşımaları ve yağış almaları yine bu faktörünün bir etkisidir. Aşağıdakilerden hangisi yukarıda açıklanan faktördür?

#17. Hafif dalgalı veya düze yakın arazilerin derin vadilerle parçalandığı yeryüzü şekli ünitelerine ............ denir. Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

#18. Bir akarsuyun belirli bir kesitinden bir saniyede geçen toplam su miktarına akım veya debi adı verilir. Akarsu debisi birçok faktörden etkilenir. Aşağıdakilerden hangisi akarsu debisini etkileyen faktörler arasında gösterilemez?

#19. Otel niteliğinde konaklama, yeme-içme, eğlence ve sosyal aktiviteler gibi seçenekleri sunan; belirli rotalarda turizm amaçlı olarak dolaşan kruvaziyer gemiler denir. Yurdumuz limanlarından hangi ikisi bu turizm tipi için uygundur?

#20. İskandinavya ve Labrador gibi eski buzul sahalarının günümüzde buzulların erimesine bağlı olarak tektonik olarak yükselmeleri aşağıdakilerden hangisi ile açıklanabilir?


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Doğal Faktörlerin Turizme Etkisi Vize Deneme-2

1. Aşağıdakilerden hangisi yeryüzü şekillerinin genel özelliklerini belirleyen unsurlardan biri değildir?

a) Eğim
b) Yükselti
c) Derinlik
d) Bakı
e) Bitki Örtüsü

Cevap : e)Bitki Örtüsü

2. Güneşlenmeyi belirleyen bir faktördür. Kuzey yarımkürede güney yamaçların kuzey yamaçlara göre daha sıcak olması bu durumun bir sonucudur. Ayrıca denize veya okyanusa bakan yamaçların diğer yamaçlara göre daha fazla nem taşımaları ve yağış almaları yine bu faktörünün bir etkisidir.
Aşağıdakilerden hangisi yukarıda açıklanan faktördür?

a) Eğim
b) Bakı
c) Derinlik
d) Bitki Örtüsü
e) Yükselti

Cevap : b)Bakı

3. Delta ovaları akarsuların deniz kıyısına kadar taşıyarak getirdikleri ve depoladıkları kum, kil çakıl ile organik unsurların birikerek denize doğru yaptıkları üçgen şeklindeki çıkıntılardır.
Aşağıdakilerden hangisi ülkemizdeki delta ovalarına örnek oluşturmaz?

a) Çukurova
b) Bafra Ovası
c) Çarşamba Ovası
d) Gediz Ovası
e) Erzincan Ovası

Cevap : e)Erzincan Ovası

4. Aşağıdakilerden hangisi iç kuvvetlerden biri değildir?

a) Orojenez
b) Epirojenez
c) Volkanizma
d) Heyelan
e) Depremler

Cevap : d)Heyelan

5. İskandinavya ve Labrador gibi eski buzul sahalarının günümüzde buzulların erimesine bağlı olarak tektonik olarak yükselmeleri aşağıdakilerden hangisi ile açıklanabilir?

a) Epirojenez
b) Orojenez
c) Volkanizma
d) Depremler
e) Faylanma

Cevap : a)Epirojenez

6. Yurdumuzda Ege Bölgesi’ndeki Gediz, Küçük Menderes ve Büyük Menderes ovaları birer graben sahası olurken; Yunt Dağı, Madra Dağı, Bozdağlar ve Aydın Dağları birer horst alanı olarak görülmektedir.
Yukarıda bahsedilen yer şekilleri aşağıdaki hareketlerden hangisi sonucunda oluşmuştur?

a) Orojenezle kıvrılma
b) Orojenezle kırılma
c) Volkanizma
d) Epirojenez
e) Plütonizma

Cevap : b)Orojenezle kırılma

7. Daha çok kurak ve yarı kurak iklim şartlarında, gece-gündüz ile yaz-kış sıcaklık farkları sonucunda kayaç yüzeylerinde, genleşme ve büzüşmenin birbirini takibi sonrasında çatlamalar ve ufalmalar oluşur.
Yukarıda bahsedilen parçalanma türü aşağıdakilerden hangisidir?

a) Kimyasal
b) Fiziksel
c) Biyolojik
d) Deflasyon
e) Organik

Cevap : b)Fiziksel

8. Bir akarsuyun belirli bir kesitinden bir saniyede geçen toplam su miktarına akım veya debi adı verilir. Akarsu debisi birçok faktörden etkilenir.
Aşağıdakilerden hangisi akarsu debisini etkileyen faktörler arasında gösterilemez?

a) Havzanın genişliği
b) Havzaya düşen yağış miktarı
c) Bitki örtüsü
d) Beslenme kaynaklarının türü
e) Ulaşım faaliyetleri

Cevap : e)Ulaşım faaliyetleri

9. Akarsular, rüzgârlar, buzullar, dalga ve akıntılar, kütle hareketleri dış kuvvetlerdir. Bunlar yer yüzünü adeta törpülerler ve iç kuvvetler sonucunda oluşan yerşekillerini sürekli olarak değiştirirler.
Aşağıdakilerden hangisi dış kuvvetlerce oluşturulan bir yeryüzü şekli değildir?

a) Falez
b) Vadi
c) Traverten
d) Graben
e) Devkazanı

Cevap : d)Graben

10. Kıyılar şekillerine göre isimlendirilerek bir takım kıyı tiplerine ayrılmıştır. Aşağıdakilerden hangisi bir kıyı tipi değildir?

a) Haliçli
b) Limanlı kıyı
c) Rialı
d) Kalanklı
e) Moren

Cevap : e)Moren

11. Turizmde, kıyıların en çok ilgi çeken unsur olduğu söylenebilir. Aşaıdakilerden hangisi bu durumun bir nedeni olarak değerlendirilebilir?

a) Kıyılardaki akıntılar
b) Kıyıların yoğun nüfuslanması
c) Kıyılarda bulunan tarihi unsurlar
d) Deniz – Kum – Güneş turizmine olan talep
e) Kıyıların klimatik özellikleri

Cevap : d)Deniz – Kum – Güneş turizmine olan talep

12. Aşağıdaki kıyı tipi ikililerinden hangisi vadilerin seniz tarafından işgali neticesinde oluşan kıyı tipleridir.

a) Fiyort – Dalmaçya
b) Haliç – Fiyort
c) Volkanik – Resif
d) Haliç – Resif
e) Ria – Boyuna

Cevap : b)Haliç – Fiyort

13. Fiyort tipi kıyılara aşağıdaki ülkelerin hangisinde rastlama olasılığı en fazladır?

a) İspanya
b) Fas
c) Meksika
d) Portekiz
e) Danimarka

Cevap : e)Danimarka

14. İstanbul ve Çanakkale boğazları bu kıyı tiplerine örnektir. Akarsu vadilerinin genel olarak küçük kolları ile beraber deniz altında kalmalarıyla oluşurlar. Bu kıyılarda iç kısımlarında ayrıca sağlı sollu koylar da bulunmaktadır.
Bu kıyı tipi aşağıdakilerden hangisidir?

a) Dalmaçya
b) Ria
c) Fiyort
d) Resif
e) Kalanklı

Cevap : b)Ria

15. Dalga ve akıntılarla gelen kum-kil birikintilerin su yüzüne çıkmaları ve aynı zamanda koyların ağzındaki burundan karşı burnuna doğru uzanmalarıyla kıyı okları adı verilen birikim şekilleri meydana gelir. Kıyı oklarının bir koy veya körfezin ağzını tıkamasıyla oluşan yer şekli aşağıdakilerden hangisidir?

a) Burun
b) Lagün
c) Marina
d) Liman
e) Tombolo

Cevap : b)Lagün

16. Kıyı çizgisi boyunca uzanan kum veya çakıllardan oluşmuş biriktirme şekilleridir. Dik kıyılar olan falezlerin önünde ve alçak kıyıların da kenarlarında rastlanır.
Bahsedilen birikim şekli aşağıdakilerden hangisidir?

a) Haliç
b) Ria
c) Lagün
d) Plaj
e) Abrazyom

Cevap : d)Plaj

17. Aşağıdaki ülke kıyılarından hangileri diğerlerine göre turizme daha az olanak sağlar?

a) İspanya
b) Türkiye
c) Yunanistan
d) Hollanda
e) Finlandiya

Cevap : e)Finlandiya

18. Otel niteliğinde konaklama, yeme-içme, eğlence ve sosyal aktiviteler gibi seçenekleri sunan; belirli rotalarda turizm amaçlı olarak dolaşan kruvaziyer gemiler denir.
Yurdumuz limanlarından hangi ikisi bu turizm tipi için uygundur?

a) Bebek – İstinye Koyları
b) Antalya – Kuşadası Limanları
c) Ölüdeniz – Bodrum Limanı
d) Marmaris – Alaplı Limanı
e) İğneada – Kuşadası Limanları

Cevap : b)Antalya – Kuşadası Limanları

19. Hafif dalgalı veya düze yakın arazilerin derin vadilerle parçalandığı yeryüzü şekli ünitelerine ……………. denir.
Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

a) Dağ
b) Ova
c) Plato
d) Boğaz
e) Aşınım düzlüğü

Cevap : c)Plato

20. 2,5 milyon km2’lik bir alan kaplar. Deniz seviyesinden ortalama yüksekliği yaklaşık 5.000 metre olduğu için Dünyanın çatısı olarak da adlandırılır.
Yukarıda ifade edilen plato veya yayla aşağıdakilerden hangisidir?

a) Bozok platosu
b) Obruk platosu
c) Dekkan platosu
d) Tibet platosu
e) Çatalca – Kocaeli platosu

Cevap : d)Tibet platosu

Doğal Faktörlerin Turizme Etkisi Vize Deneme-2

Auzef Kültürel Miras Ve Turizm
Kültürel Miras Ve Turizm Telegram
error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!