auzefÇocuk GelişimiErken Çocuklukta Fen ve Matematik

Erken Çocuklukta Fen ve Matematik Ünite 5

Fen Eğitiminde Öğretmenin , Ailenin Ve Toplumun Rolü

#1. “Çaydanlığın içindeki suyun soğumaması için neler yaparız?, Bu kutu çok ağır, onu bir yerden bir yere taşımak için neler yapmalıyız?” şeklinde sorular soran bir öğretmenin kullandığı rol aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

#2. “Öğretmenin çocukları dikkatlice gözlemlemesini, dinlemesini ve çocuklar kendi araştırmalarını yaparken, çocukların sorularına onların anlayabilecekleri düzeyde cevap vermesini kapsamaktadır.” Bahsedilen öğretmen rolü aşağıdakilerden hangisidir?

#3. “Fen eğitiminde yalnızca anne babalar ve öğretmenler değil, çocuğun yakınındaki.............. ve .................. daki birçok kaynakta çocuk için hazırlanan fen eğitimi programının zenginleştirilmesinde katkı sağlamaktadır.” Cümlesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisinin getirilmesi uygun olur?

#4. “Erken çocukluk dönemi fen eğitiminde; bazı temel konularda çocukların bilgi edinmeleri çocukların ....................., .........................., yaşam koşullarına bağlı olduğu görülmektedir.” Cümlesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisinin getirilmesi daha doğru olur?

#5. Öğretmenlerin etkili bir fen eğitimi vermeleri için sahip olması gereken dört temel rol vardır. Bunlar kolaylaştıran rol, danışman rol, değişimi gerçekleştiren rol ve örnek roldür. Bu dört rolün dışında aşağıdakilerden hangisi öğretmenlerin sahip olması gereken ek rollerden biri değildir?


#6. I. Çocukların üzerinde araştırma yapabilecekleri uygun konular seçebilmelidir. II. Çocukların araştırma yapabilecekleri uygun fiziksel çevre hazırlayabilmelidir. III. Etkinlik esnasında dikkatleri dağılmasın diye çocukların sorularını görmezden gelmelidir. IV. Fen etkinliklerinin bir gösteri olduğunu unutmamalıdır. Yukarıda verilenlerden hangileri öğretmenlerin fen etkinlikleri yaparken sahip olması gereken özelliklerden biri değildir?

#7. Öğretmenin, çocukların kendilerini bir düşünür, bir problem çözücü gibi görmeye başlamalarına yardım ederek, çocukların zihinsel güçlerini açmaya çalışması öğretmenin hangi rolü benimsediğinin bir göstergesidir?

#8. Ece öğretmen çocuklarına“Arkadaşlarımın bazı problemleri var çözmek için çok uğraşmışlar ama çözememişler benden yardım istediler. Bende sizlerin onlara çok farklı çözüm önerisi sunabileceğinizi, bu işelerin tam size göre olduğunu ve onların problemlerini çözmede yardım edebileğinizi söyledim.” Öğretmenin bu söylemlerine bağlı kalarak bu öğretmen hangi role sahip olduğu söylenebilir?

#9. I. Bilimin doğasını anlamalı, bilimsel süreç becerilerini nasıl kullanacağını bilmelidir. II. Temel fen kavramlarını bilmelidir. III. Matematik teknoloji ve diğer disiplinlerle fen arasındaki ilişkiti bilmelidir. IV. Sosyal ve kişisel konularda bilgi ve yeteneğini kullanmalıdır. Bir okul öncesi öğretmeninin çocuklarla fen etkinlikleri yapabilmesi için aşağıda belirtilenlerden hangilerine sahip olması gerekir?

#10. Aşağıdakilerden hangisi ailelerin çocukları ile yapabilecekleri fen etkinlikleri içerisinde yer almaz?


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-

Erken Çocuklukta Fen ve Matematik Eğitimi

Auzef Çocuk Gelişimi Lisans 2022

LOLONOLO

Erken Çocuklukta Fen ve Matematik Eğitimi

Auzef Çocuk Gelişimi Lisans 2022

LOLONOLO

Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Fen Eğitiminde Öğretmenin , Ailenin Ve Toplumun Rolü

Fen Eğitiminde Öğretmenin , Ailenin Ve Toplumun Rolü

Öğretmenin, çocukların kendilerini bir düşünür, bir problem çözücü gibi görmeye başlamalarına yardım ederek, çocukların zihinsel güçlerini açmaya çalışması öğretmenin hangi rolü benimsediğinin bir göstergesidir?

a ) Problem çözücü rol
b ) Danışman rol
c ) Örnek rol
d ) Değişimi gerçekleştiren rol
e ) Kolaylaştıran rol

Cevap : d ) Değişimi gerçekleştiren rol

I. Bilimin doğasını anlamalı, bilimsel süreç becerilerini nasıl kullanacağını bilmelidir.
II. Temel fen kavramlarını bilmelidir.
III. Matematik teknoloji ve diğer disiplinlerle fen arasındaki ilişkiti bilmelidir.
IV. Sosyal ve kişisel konularda bilgi ve yeteneğini kullanmalıdır.
Bir okul öncesi öğretmeninin çocuklarla fen etkinlikleri yapabilmesi için aşağıda belirtilenlerden hangilerine sahip olması gerekir?

a ) I-II-III-IV
b ) I-II-III
c ) I-IV
d ) I-II
e ) I-III

Cevap : a ) I-II-III-IV

Öğretmenlerin etkili bir fen eğitimi vermeleri için sahip olması gereken dört temel rol vardır. Bunlar kolaylaştıran rol, danışman rol, değişimi gerçekleştiren rol ve örnek roldür. Bu dört rolün dışında aşağıdakilerden hangisi öğretmenlerin sahip olması gereken ek rollerden biri değildir?

a ) Çevre düzenleyici rol
b ) Çocukların öğrendiklerini belgeleyen rol
c ) Halkla ilişkiler müdürü rolü
d ) Kıyaslama rolü
e ) Sunan kişi olma rolü

Cevap : d ) Kıyaslama rolü

I. Çocukların üzerinde araştırma yapabilecekleri uygun konular seçebilmelidir.
II. Çocukların araştırma yapabilecekleri uygun fiziksel çevre hazırlayabilmelidir.
III. Etkinlik esnasında dikkatleri dağılmasın diye çocukların sorularını görmezden gelmelidir.
IV. Fen etkinliklerinin bir gösteri olduğunu unutmamalıdır.
Yukarıda verilenlerden hangileri öğretmenlerin fen etkinlikleri yaparken sahip olması gereken özelliklerden biri değildir?

a ) Yalnız I
b ) Yalnız III
c ) III ve IV
d ) Yalnız IV
e ) II-III-IV

Cevap : c ) III ve IV

“Öğretmenin çocukları dikkatlice gözlemlemesini, dinlemesini ve çocuklar kendi araştırmalarını yaparken, çocukların sorularına onların anlayabilecekleri düzeyde cevap vermesini kapsamaktadır.” Bahsedilen öğretmen rolü aşağıdakilerden hangisidir?

a ) Kolaylaştıran rol
b ) Danışman rol
c ) Değişimi gerçekleştiren rol
d ) Örnek rol
e ) Sorgulayan rol

Cevap : b ) Danışman rol

Ece öğretmen çocuklarına“Arkadaşlarımın bazı problemleri var çözmek için çok uğraşmışlar ama çözememişler benden yardım istediler. Bende sizlerin onlara çok farklı çözüm önerisi sunabileceğinizi, bu işelerin tam size göre olduğunu ve onların problemlerini çözmede yardım edebileğinizi söyledim.” Öğretmenin bu söylemlerine bağlı kalarak bu öğretmen hangi role sahip olduğu söylenebilir?

a ) Kolaylaştıran rol
b ) Değişimi gerçekleştiren rol
c ) Danışman rol
d ) Sorgulayan rol
e ) Örnek rol

Cevap : b ) Değişimi gerçekleştiren rol

Aşağıdakilerden hangisi ailelerin çocukları ile yapabilecekleri fen etkinlikleri içerisinde yer almaz?

a ) Bir karınca yuvasının gözlenmesi
b ) Günlük hava durumu hakkında sohbet etmek
c ) Kuş beslemek
d ) Televizyonda birlikte belgesel izlemek
e ) Günde birer saat fen ile ilgili test çözmek.

Cevap : e ) Günde birer saat fen ile ilgili test çözmek.

“Fen eğitiminde yalnızca anne babalar ve öğretmenler değil, çocuğun yakınındaki………….. ve ……………… daki birçok kaynakta çocuk için hazırlanan fen eğitimi programının zenginleştirilmesinde katkı sağlamaktadır.” Cümlesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisinin getirilmesi uygun olur?

a ) insanlar / çevre
b ) çevre / okul
c ) birincil kişiler / toplum
d ) arkadaşları / okul
e ) parklar / toplum

Cevap : c ) birincil kişiler / toplum

9 ) Ailelere fen eğitimi kapsamında evde yapılabilecekleri ne tür etkinlikler
önerirsiniz?

Cevap : Aileler günlük rutin etkinliklerinde fen ile ilgili becerilerini geliştirebilirler. Örneğin; çamaşırların yerleştirilmesi, çorap çiftlerin ayrılması, mutfak malzemelerin yerleştirilmesi,şişe kapağı koleksiyonu ve sınıflandırılması, çocuklarla yemek pişirmek vb. Ayrıca çocuklarla birlikte doğa gezileri yapılabilir. Karınca, kelebek incelemek, kuşları beslemek, kaya parçaları incelemek, deniz kabukları toplamak karşılaştırmak, ağaçlar tohumlar, yapraklar üzerinde inceleme yapmak ve onlarla ilgili sohbet etmek ailelerin çocuklar ile yapabilecekleri fen etkinlikleri arasında yer almaktadır.

“Erken çocukluk dönemi fen eğitiminde; bazı temel konularda çocukların bilgi edinmeleri çocukların …………………, …………………….., yaşam koşullarına bağlı olduğu görülmektedir.” Cümlesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisinin getirilmesi daha doğru olur?

a ) öğretmenlerine / çevresine
b ) ailesine / büyükanne ve büyükbabasına
c ) okuluna / sosyoekonomik düzeyine
d ) çevresine / topluma
e ) geçmiş deneyimlerine / ailelerin fene olan ilgisine

Cevap : e ) geçmiş deneyimlerine / ailelerin fene olan ilgisine

 

“Çaydanlığın içindeki suyun soğumaması için neler yaparız?, Bu kutu çok ağır, onu bir yerden bir yere taşımak için neler yapmalıyız?” şeklinde sorular soran bir öğretmenin kullandığı rol aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

a) Problem çıkaran öğretmen

b) Gözlem yapan öğretmen

c) Soru soran ve problem oluşturan öğretmen

d) Sununa kişi olarak öğretmen

e) Çocukların öğrendiklerini belgeleyen öğretmen

 

Cevap :  c) Soru soran ve problem oluşturan öğretmen

Drama ,  Erken Çocukluk Eğitiminde Eğitici Drama ,  Çocuk Gelişimi Final

vize soruları , final soruları , bütünleme soruları , Çocuk Gelişimi Soruları

Auzef Çocuk Gelişimi Online Deneme Sınavları, çıkmış sorular.

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!