auzefÇocuk GelişimiErken Çocuklukta Fen ve Matematik

Erken Çocuklukta Fen ve Matematik Eğitimi Vize Deneme Sınavı 1

Erken Çocuklukta Fen ve Matematik Eğitimi Vize Deneme Sınavı 1

#1. I. Alan yazında birçok tanımı vardır. II. Bilim insanlarının yapmış oldukları çalışmaları, yapılmış olan bilimsel çalışmaları içerisine alır. III. Yeterli anlayış gerçekleştirmek için okul öncesi dönemden itibaren başlayarak uygulamalar yapılması gerekmektedir. IV. Öğretmenler bu konuda yeterli bilgiye sahiptirler. V. Bilim okur-yazarlığına ulaşılmada anahtar rol oynar. Yukarı da bilimin doğası ile ilgili verilen bilgilerden kaç tanesi doğrudur?

#2. “................., ........................., .................. fen konularının resmi okul ortamlarında değil her zaman ve her yerde öğrenebileceği duygusunu çocuklara aktarmaktadır.” Cümlesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilebilir?

#3. “............................ sadece basit bir etkinliği yapmak değil, onun ötesinde gerçek bir ...................... gibi düşünme, .............., araştırma içine girme, yeniden kurgulama, sürecin ve sonucun değerlendirilmesi gibi zihinsel faaliyetleri de kapsamaktadır.” Cümlesinde boş bırakılan yerlere aşağıdakilerden hangisinin getirilmesi daha uygun olur?

#4. Bir öğretmen “orman” kavramının çocuğa neden-sonuç ilişkisi kurarak öğretmek istiyor. Bu öğretmenin tercih etmesi gereken en uygun yöntem aşağıdakilerden hangisi olmalıdır?

#5. “...........................bilimin ne anlama geldiğini, bilimsel bilginin oluşumunun süreç ve gerekçelerini, bilimsel bilginin zamanla değişebileceğini ve var olan bilgilerin yeni araştırmalarda nasıl kullanıldığını anlamayı kapsamaktadır” ifadesinde boşa bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?


#6. Aşağıdakilerden hangisi bilim okuryazarı olan bir bireye ait bir özellik değildir?

#7. Güneşin muma, gözün fotoğraf makinesine, dünyanın yumurtaya benzetilmesi hangi tür analojiye örnektir?

#8. Aşağıdakilerden hangisi okul dışı öğrenme ortamlarının çocuklara kazandırdıkları arasında yer almaz?

#9. Aşağıdakilerden hangisi okul dışı fen öğrenme merkezlerinden biri olan fabrikaların çocuklara kazandırdıkları arasında yer almaz?

#10. “Okul dışı fen öğrenme merkezleri denildiğinde ilk olarak ..............., .................. ve planetaryum, ....................... ( botanik bahçeleri, parklar, akvaryumlar, hayvanat bahçeleri ) , laboratuvarlar, sanayi kuruluşları ve tesisler gelmektedir.” Cümlesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?


#11. I. Çocuklar keyif alarak, oyunla öğrenirler II. Karşıtlıkları gösterir, belli bir yorumla sonuca ulaştırır. III. Gelişimin ve değişimin kaçınılmaz olduğunu, geleceğinden bugünden farklı olacağını öğretir Yukarıda verilen kazanımlar hangi okul dışı fen öğrenme merkezinde çocuğa kazandırılır?

#12. Bir okul öncesi öğretmeni çocuklarını doğrudan bilgi kaynağına götürmek, çocukların çevreyi tanımalarını sağlamak ve bunun yanı sıra bu esna da birçok öğretim yönteminin kullanmak istemektedir. Bu öğretmenin hangi fen öğretim yöntemini tercih etmesi doğru olur?

#13.  “............... olayın sonucunun ne olacağı hakkında fikir üretilirken, ............... olan şeye neyin sebep olduğu açıklanır.” Cümlesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisinin getirilmesi doğru olur?

#14. Ece öğretmen, çocuklarla etkinlik yaparken bahçeye bir anda kaplumbağa girer ve çocukların bütün dikkati kaplumbağaya yönelir. Çocuklar kaplumbağanın beslenmesi, yaşamları, türleri hakkında konuşmaya başlarlar. Öğretmen çocukların ilgisinin bu yönde kaydığını fark ederek etkinliğini yarıda keser ve programını bu yönde değiştirir. Ece öğretmenin bu etkinlikte hedeflediği ve daha sonra devam ettirdiği öğrenme deneyimi aşağıdakilerden hangisinde sırayla verilmiştir?

#15. “Vücut ve bölümleri, vücut bölümlerinin birbiriyle ilişkisi, yiyecekler ve beslenme sistemleri” hangi fen konuları kapsamında yer alır?


#16. I.Yaşanılan dünya hakkında ve bir problemin çözümü için gerekli olan bilgilerin toplandığı ilk basamaktır. II. Sınıflama, ölçme, yorumlama, iletişim kurma gibi becerilerin temelini oluşturur. III. Bilişsel bir etkinliktir. IV. Görme ile gerçekleşir. Yukarıda gözlem yapma becerisi ile ilgili verilen bilgilerden hangileri doğrudur? 

#17. I. Bilimsel bilgi deney ve gözlemlere dayalıdır. II. Bilim için tek bir yol yoktur, tek bir metotta bağlı değildir. III. Bilimsel bilgi sosyal ve kültürel yapıdan etkilenir. IV. Bilim ve bilimsel yöntem kesin kanıt sağlar. Yukarıda verilen özelliklerden hangileri bilimin doğasına yönelik yanlış bir inanıştır?

#18. Çocuklar birer küçük bilim insanıdır benzetmesiyle anlatılmak istenen şey aşağıdakilerden hangisidir?

#19. I. Fen merkezinde öğretmen çocukların araç ve gereç kullanımına rehberlik etmelidir. II. Fen merkezinde öğretmen, çocuklar etkinlik yaparken sesiz kalmalı, hiçbir şekilde müdahale edip, soru sorulmamalıdır. III. Fen merkezi, bireysel veya küçük gruplarla çalışılabilecek şekilde düzenlenmelidir. IV. Çocuk fen merkezindeki araçları kullanarak basit buluşlardan genellemelere gidilebilir, bir soruna çözüm yolu arayabilir. Yukarıda fen merkezi ile ilgili verilen bilgilerden hangileri doğru olarak verilmiştir?

#20. “........................, doğal olguları açıklama girişimidir” cümlesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisinin getirilmesi doğru olur?


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-

Erken Çocuklukta Fen ve Matematik Eğitimi

Auzef Çocuk Gelişimi Lisans 2022

LOLONOLO

Erken Çocuklukta Fen ve Matematik Eğitimi

Auzef Çocuk Gelişimi Lisans 2022

LOLONOLO

Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

 

Erken Çocuklukta Fen ve Matematik Eğitimi Vize Deneme Sınavı 1

Erken Çocuklukta Fen ve Matematik Eğitimi Vize Deneme Sınavı 1

LOLONOLO

Fen Nedir? Çocuklar Feni Nasıl Öğrenirler? Neden Okul Öncesi Eğitimde Fen Etkinlikleri Yer Almalıdır? Okul Öncesi Eğitimde Bilimsel Süreç Becerilerinin Gelişimi Ve Önemi

Doğayı ve doğal olayları sistemi bir şekilde inceleme henüz gözlenmemiş olayları kestirme gayretlerine ne ad verilir?

a ) Bilim
b ) Sosyal Bilimler
c ) Fen Bilimleri
d ) Biyoloji
e ) Jeoloji

Cevap : c ) Fen Bilimleri

Çocuklar birer küçük bilim insanıdır benzetmesiyle anlatılmak istenen şey aşağıdakilerden hangisidir?

a ) Bilim insanı ve çocuğun feni sevmesi
b ) Bilim insanı ve çocuğun meraklı ve aynı bilimsel süreç becerilerini kullanması
c ) Bilim insanı ve çocuğun değişime açık olması
d ) Bilim insanı ve çocuğun şüpheci olması
e ) Bilim insanı ve çocuğun kararlı olması

Cevap : b ) Bilim insanı ve çocuğun meraklı ve aynı bilimsel süreç becerilerini kullanması

Çocukların doğal ve el yapımı materyallerini ayırt edebilme becerisi kazandıkları, basit makinelerin nasıl çalıştığını, fonksiyonlarının ne olduğunu anlamalarını sağlama hangi bilim kategorisinde yer almaktadır?

a ) Yaşam Bilimleri
b ) Sosyal Bilimler
c ) Bilim tarihi ve Doğası
d ) Bilim ve Teknoloji Eğitimi
e ) Fiziksel Bilimler

Cevap : d ) Bilim ve Teknoloji Eğitimi

Ece öğretmen, çocuklarla etkinlik yaparken bahçeye bir anda kaplumbağa girer ve çocukların bütün dikkati kaplumbağaya yönelir. Çocuklar kaplumbağanın beslenmesi, yaşamları, türleri hakkında konuşmaya başlarlar. Öğretmen çocukların ilgisinin bu yönde kaydığını fark ederek etkinliğini yarıda keser ve programını bu yönde değiştirir. Ece öğretmenin bu etkinlikte hedeflediği ve daha sonra devam ettirdiği öğrenme deneyimi aşağıdakilerden hangisinde sırayla verilmiştir?

a ) Yapılandırılmış-Yapılandırılmış
b ) Yapılandırılmış-İnformal
c ) İnformal-Yapılandırılmış
d ) Doğal-İnformal
e ) İnformal-İnformal

Cevap : b ) Yapılandırılmış-İnformal

Bilimsel süreç becerileri;
I. Öncelikle deneyimlerin bir araya getirilmesiyle çevrenin keşfedilmesi,
II. Materyallerin hangi amaçla kullanılacaklarının öğrenilmesi,
III. Nesnelerin ölçülmesi,
IV. Nesnelerin nasıl yapıldığına dikkat etme, birbirleriyle olan ilişkilerinin araştırılması gibi yeteneklerin gelişmesini desteklemektedir.
Yukarıda verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

a ) Yalnız I
b ) Yalnız II
c ) II-IV
d ) I-II-III
e ) I-II-III-IV

Cevap : e ) I-II-III-IV

“Vücut ve bölümleri, vücut bölümlerinin birbiriyle ilişkisi, yiyecekler ve beslenme sistemleri” hangi fen konuları kapsamında yer alır?

a ) Yaşam bilimleri
b ) Sağlık bilimleri
c ) Yer ve Uzay Bilimleri
d ) Fiziksel bilimler
e ) Bilim ve teknoloji

Cevap : b ) Sağlık bilimleri

Nesne ve olguların gözlenebilen özelliklerini belirli araçlar kullanarak belirli bir birim cinsinden sayısal olarak ifade edilmesine ne ad verilir?

a ) Gözlem
b ) Sayma
c ) Tahmin etme
d ) Ölçme
e ) İletişim

Cevap : d ) Ölçme

 “…………… olayın sonucunun ne olacağı hakkında fikir üretilirken, …………… olan şeye neyin sebep olduğu açıklanır.” Cümlesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisinin getirilmesi doğru olur?

a ) Tahmin etme / sonuç çıkarmada
b ) Sonuç çıkarma / tahmin etmede
c ) Sonuç / neden ise
d ) Çıkarımda bulunma / önceden kestirmede
e ) Değişkenler / deney de

Cevap : a ) Tahmin etme / sonuç çıkarmada

Çocukların bir tohumun zaman içindeki değişimini gözlemesi, hayvanları doğal ortamlarında gözlemesi, sınıf içinde bir hayvanın bakımını üstlenmesi ve gerçekleştirmesi çocuklara ne kazandırır?

a ) Akıl yürütme / hayvan sevgisi
b ) Problem çözme becerisi / sayma becerisi
c ) Neden sonuç ilişkisi / tahmin etme becerisi
d ) Sınıflama becerisi / sayma becerisi
e ) Sorumluluk bilinci / Çevre bilinci / Gözlem becerisi

Cevap : e ) Sorumluluk bilinci / Çevre bilinci / Gözlem becerisi

I.Yaşanılan dünya hakkında ve bir problemin çözümü için gerekli olan bilgilerin toplandığı ilk basamaktır.
II. Sınıflama, ölçme, yorumlama, iletişim kurma gibi becerilerin temelini oluşturur.
III. Bilişsel bir etkinliktir.
IV. Görme ile gerçekleşir.
Yukarıda gözlem yapma becerisi ile ilgili verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

a ) I-II
b ) II-III-IV
c ) I-II-III
d ) I-II-III-IV
e ) I-III

Cevap : c ) I-II-III

 

Erken Çocuklukta Fen Ve Bilimsel Süreç Becerileri

vize soruları , final soruları , bütünleme soruları , Çocuk Gelişimi Soruları

Auzef Çocuk Gelişimi Online Deneme Sınavları, çıkmış sorular.

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!