auzefÇocuk GelişimiErken Çocuklukta Fen ve Matematik

Erken Çocuklukta Fen ve Matematik Eğitimi Vize Deneme Sınavı 2

Erken Çocuklukta Fen ve Matematik Eğitimi Vize Deneme Sınavı 2

#1. Aşağıda verilenlerden hangisi değerlendirmenin amaçlarından biri değildir?

#2. Aşağıdakilerden hangisi portfolyo değerlendirmenin avantajları arasında yer almaz?

#3. Bireylerin araştırma-sorgulama, eleştirel düşünme, problem çözme ve karar verme becerileri geliştirmeleri, yaşam boyu öğrenen bireyler olmaları, bilimin ve bilimsel bilginin doğasını, temel fen kavram, ilke, yasa ve kuramlarını anlayarak uygun şekillerde kullanabilmeleri için gerekli olan fen ile ilgili beceri, tutum, değer, anlayış ve bilgilerin birleşimine ne ad verilir?

#4. Bir çocuğun fen etkinlikleriyle yönelik davranışlarının performans göstergeleri “gözlendi”, “gözlenmedi” olarak nitelendirilmiştir. Çocuğun fen etkinliklerine yönelik davranışlarının belirlenmesinde kullanılan puanlama aracı aşağıdakilerden hangisidir?

#5. Çocukların bilgiyi birden çok kaynaktan toplayarak adım adım büyüterek, yapılan etkinliklere aktif olarak katılarak, bilimsel süreç becerilerini ve problem çözme becerilerini destekleyen, aile katılımlarıyla çocukların desteklendiği yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?


#6. Fen Nedir? Çocuklar Feni Nasıl Öğrenirler? Neden Okul Öncesi Eğitimde Fen Etkinlikleri Yer Almalıdır? Okul Öncesi Eğitimde Bilimsel Süreç Becerilerinin Gelişimi Ve Önemi Doğayı ve doğal olayları sistemi bir şekilde inceleme henüz gözlenmemiş olayları kestirme gayretlerine ne ad verilir?

#7. I. Proje çalışmaları her zaman grup çalışması olarak verilir. II. Konu seçimi öğretmen tarafından yapılır. III. Konu belirlendikten sonra alan çocuklar alan çalışması için yönlendirilir. IV. Çalışma sonunda ortaya çıkan röportaj, kayıtlar, sesler vb. sınıfta sunum yapılır. Yukarıda verilen proje çalışmalarının aşamalarından hangileri hatalıdır?

#8. I. Günlük problemlerinde ve kararlarında fen ve teknoloji kavramlarını kullanma II. Dünyanın doğal yapısını ve insan eliyle değişen ortamını merak etme III. Bilimin yaratıcı olmaktan ziyade yöntemsel olduğunu bilme IV. Fen bilimlerinin anahtar kavramlarını ve ilkelerini anlama Fen okuryazarı olan bir birey, yukarıda verilen özelliklerden hangilerine sahip olmalıdır?

#9. “Sorgulamaya dayalı fen eğitimi, ...................., problem tabanlı, proje tabanlı ve durum tabanlı öğrenmeyi içermektedir.” Cümlesinde boş bırakılan aşağıdakilerden hangisinin getirilmesi uygun olur?

#10. I. Çocukların gerçek bir bilim insanı gibi çalışmasını sağlar. II. Çocukların sorgulama-araştırma becerisini geliştirir. III. Çocuklar sonuçlar hakkında mantıksal ve eleştirel düşünür, alternatif açıklamalar oluşturur. Yukarıda belirtilen aktif öğrenme yaklaşımı aşağıdakilerden hangisidir?


#11. Proje yaklaşımı ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

#12. I. Rubrikler II. Portfolyolar III. Anekdot Yukarıda verilen bir çocuğu fen eğitiminde değerlendirmek için kullanılan değerlendirme yöntemlerini en az etkili yöntemden en etkili yönteme doğru sıralanışı aşağıdakilerden hangisidir?

#13. “Portfolyolar içerisine çocukların bütün çalışmaları yerine, programın kazanım ve göstergeleri doğrultusunda performanslarını en iyi yansıttıkları ürünler, kazanım ve göstergeler doğrultusundaki gelişim ve ilerlemelerini kanıtlayan belge ve dokümanlar yer alır.” Yukarıda verilen bilgiye göre aşağıdakilerden hangisinin portfolyoda bulunması beklenmez?

#14. Aşağıdakilerden hangisi okul öncesi dönemden lise eğitiminin sonuna kadar olan süreçte yer verilmesi gereken bilimin doğasına ilişkin özelliklerden biri değildir?

#15. Çocukların doğal ve el yapımı materyallerini ayırt edebilme becerisi kazandıkları, basit makinelerin nasıl çalıştığını, fonksiyonlarının ne olduğunu anlamalarını sağlama hangi bilim kategorisinde yer almaktadır?


#16. Çocukların bir tohumun zaman içindeki değişimini gözlemesi, hayvanları doğal ortamlarında gözlemesi, sınıf içinde bir hayvanın bakımını üstlenmesi ve gerçekleştirmesi çocuklara ne kazandırır?

#17. Bilimsel süreç becerileri; I. Öncelikle deneyimlerin bir araya getirilmesiyle çevrenin keşfedilmesi, II. Materyallerin hangi amaçla kullanılacaklarının öğrenilmesi, III. Nesnelerin ölçülmesi, IV. Nesnelerin nasıl yapıldığına dikkat etme, birbirleriyle olan ilişkilerinin araştırılması gibi yeteneklerin gelişmesini desteklemektedir. Yukarıda verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

#18. Aşağıda verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

#19. Aşağıda belirtilenlerden hangisi “neden bilimin doğası öğretilmeli?” sorusunun bir yanıtı değildir?

#20. Nesne ve olguların gözlenebilen özelliklerini belirli araçlar kullanarak belirli bir birim cinsinden sayısal olarak ifade edilmesine ne ad verilir?


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-

Erken Çocuklukta Fen ve Matematik Eğitimi

Auzef Çocuk Gelişimi Lisans 2022

LOLONOLO

Erken Çocuklukta Fen ve Matematik Eğitimi

Auzef Çocuk Gelişimi Lisans 2022

LOLONOLO

Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

 

Erken Çocuklukta Fen ve Matematik Eğitimi Vize Deneme Sınavı 2

Okul Öncesi Eğitim Programında Fen Etkinlikleri Ve Fen Merkezi. Fen Ve Doğa Köşesi / Bilim Ve Keşif Merkezi/bilim Öğrenme Merkezi İle Fen Eğitimi Materyalleri. Fen Öğretim Yöntemleri

Erken Çocuklukta Fen ve Matematik Eğitimi Vize Deneme Sınavı 2

1 ) Öğrenme merkezleri; çocukların …………………..öğrenme deneyimleri için çeşitli materyaller ve fırsatlar sunan sınıftaki ……………………..olarak tanımlanabilir. Boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

a ) yaparak-yaşayarak / ilgi alanı
b ) informal / etkinlik
c ) formal / köşe
d ) öğretmen merkezli / ilgi alanı
e ) yapılandırılmış / etkinlik havuzu

Cevap : a ) yaparak-yaşayarak / ilgi alanı

2 ) “……………..; bilinmeyen bir olgunun bilinen olgularla benzetilerek açıklanmasıdır.”
İfadesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisinin getirilmesi uygun olur?

a ) Proje
b ) Metafor
c ) Analoji
d ) Kavram
e ) Deney

Cevap : c ) Analoji

3 ) I. Bireylerin nasıl öğrendikleri ile anlamlı öğrenme konuları arasında köprü kuran bir öğretme stratejisidir.
II. Öğrenme yöntemi olarak, öğretme yöntemi olarak ve değerlendirme yöntemi olarak kullanılabilir.
III. Çocukların kavramları nasıl yapılandırdıklarını görme fırsatı tanır.
Yukarıda belirtilen fen öğretim yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?

a ) Deney
b ) Drama
c ) Analoji
d ) Kavram haritası
e ) Gezi gözlem

Cevap : d ) Kavram haritası

4 ) Öğretmenin çocuklara deneyin amacı söyleyip deneyin bazen araç-gereçler kısmı, bazen deneyin yapılışı bazen de deneyin sonucu eksik bırakarak ve çocuklardan bu eksik bırakılan kısımların tamamlanması istenen deneyler hangi tür deneylerdir?

a ) Açık uçlu deneyler
b ) Yarı açık uçlu deneyler
c ) Grup deneyleri
d ) Kapalı uçlu deneyler
e ) Hipotez etme deneyleri

Cevap : b ) Yarı açık uçlu deneyler

5 ) I. Çocukların sağlığına zarar vermeyen materyaller olmalıdır.
II. Çocuğun yaşına uygun olmalıdır.
III. Çok amaçlı olmalıdır.
IV. Erkek ve kızların dikkatini çekebilecek kahraman figürlü malzemeler kullanılmalıdır.
Fen merkezinde kullanılacak olan materyaller seçilirken yukarıda verilen özelliklerden hangileri dikkate alınmalıdır?

a ) Yalnız I
b ) Yalnız II
c ) I-II-III
d ) Yalnız IV
e ) I-II-III-IV

Cevap : c ) I-II-III

6. I. Fen merkezinde öğretmen çocukların araç ve gereç kullanımına rehberlik etmelidir.
II. Fen merkezinde öğretmen, çocuklar etkinlik yaparken sesiz kalmalı, hiçbir şekilde müdahale edip, soru sorulmamalıdır.
III. Fen merkezi, bireysel veya küçük gruplarla çalışılabilecek şekilde düzenlenmelidir.
IV. Çocuk fen merkezindeki araçları kullanarak basit buluşlardan genellemelere gidilebilir, bir soruna çözüm yolu arayabilir.
Yukarıda fen merkezi ile ilgili verilen bilgilerden hangileri doğru olarak verilmiştir?

a ) Yalınız I
b ) Yalnız II
c ) I-III
d ) I-III-IV
e ) I-II-III-IV

Cevap : d ) I-III-IV

7 ) Güneşin muma, gözün fotoğraf makinesine, dünyanın yumurtaya benzetilmesi hangi tür analojiye örnektir?

a ) Basit analojiler
b ) Resimli analojiler
c ) Hikaye tarzında analojiler
d ) Oyunlaştırılmış analojiler
e ) Diyagramlı analojiler

Cevap : a ) Basit analojiler

8 ) Bir öğretmen “orman” kavramının çocuğa neden-sonuç ilişkisi kurarak öğretmek istiyor. Bu öğretmenin tercih etmesi gereken en uygun yöntem aşağıdakilerden hangisi olmalıdır?

a ) Örümcek ağı
b ) Doğrusal zincirler kavram haritası
c ) Hiyerarşik kavram haritası
d ) Yıldız ağı kavram haritası
e ) Diyagram

Cevap : b ) Doğrusal zincirler kavram haritası

9 ) “………………………. sadece basit bir etkinliği yapmak değil, onun ötesinde gerçek bir …………………. gibi düşünme, ………….., araştırma içine girme, yeniden kurgulama, sürecin ve sonucun değerlendirilmesi gibi zihinsel faaliyetleri de kapsamaktadır.” Cümlesinde boş bırakılan yerlere aşağıdakilerden hangisinin getirilmesi daha uygun olur?

a ) Fen etkinliği / çocuk / gözlemleme
b ) Matematik etkinliği / düşünür / inceleme
c ) Sanat etkinliği / ressam / analiz
d ) Deneyler / filozof / tenkit etme
e ) Basit malzemelerle yapılan fen etkinlikleri / bilim insanı / gözlemleme

Cevap : e ) Basit malzemelerle yapılan fen etkinlikleri / bilim insanı / gözlemleme

10 ) Bir okul öncesi öğretmeni çocuklarını doğrudan bilgi kaynağına götürmek, çocukların çevreyi tanımalarını sağlamak ve bunun yanı sıra bu esna da birçok öğretim yönteminin kullanmak istemektedir. Bu öğretmenin hangi fen öğretim yöntemini tercih etmesi doğru olur?

a ) Deney
b ) Kavram haritası
c ) Analoji
d ) Drama
e ) İnceleme gezisi

Cevap : e ) İnceleme gezisi

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!