auzefÇocuk GelişimiErken Çocuklukta Fen ve Matematik

Erken Çocuklukta Fen ve Matematik Eğitimi Vize Deneme Sınavı 3

Erken Çocuklukta Fen ve Matematik Eğitimi Vize Deneme Sınavı 3

#1. Öğretmenlerin etkili bir fen eğitimi vermeleri için sahip olması gereken dört temel rol vardır. Bunlar kolaylaştıran rol, danışman rol, değişimi gerçekleştiren rol ve örnek roldür. Bu dört rolün dışında aşağıdakilerden hangisi öğretmenlerin sahip olması gereken ek rollerden biri değildir?

#2. Bir öğretmen çocuklara onların aktif olarak katıldığı ve onların belirlediği konular üzerinden yapılacak etkinliklerle araştırma, keşfetme, problem çözme becerilerini kazandırmayı hem de ortaya ürünler çıkarmayı hedeflemektedir. Bu durumda öğretmenin aşağıda verilen yöntemlerden hangisini kullanması daha doğru olur?

#3. I. Sonuçta bir ürün ortaya çıkar. II. Çocuk etkinliklere aktif olarak katılır. III. Çocuk temelli ve öğretmen temelli konular seçilir. IV. Zaman kullanımı serbesttir. Yukarıda verilen özelliklerden hangileri proje yaklaşımı ile ilgilidir?

#4. Proje çalışmalarının hangi aşamasında araştırma sürecinde yapılacak geziler, konuk konuşmacılar ile ilgili düzenlemeler ve araştırmaya yanıt aranacak sorularla ilgili planlar yapılır?

#5. Aşağıda verilenlerden hangisi değerlendirmenin amaçlarından biri değildir?


#6. “Portfolyolar içerisine çocukların bütün çalışmaları yerine, programın kazanım ve göstergeleri doğrultusunda performanslarını en iyi yansıttıkları ürünler, kazanım ve göstergeler doğrultusundaki gelişim ve ilerlemelerini kanıtlayan belge ve dokümanlar yer alır.” Yukarıda verilen bilgiye göre aşağıdakilerden hangisinin portfolyoda bulunması beklenmez?

#7. I. Rubrikler II. Portfolyolar III. Anekdot Yukarıda verilen bir çocuğu fen eğitiminde değerlendirmek için kullanılan değerlendirme yöntemlerini en az etkili yöntemden en etkili yönteme doğru sıralanışı aşağıdakilerden hangisidir?

#8. “Çaydanlığın içindeki suyun soğumaması için neler yaparız?, Bu kutu çok ağır, onu bir yerden bir yere taşımak için neler yapmalıyız?” şeklinde sorular soran bir öğretmenin kullandığı rol aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

#9. Bir çocuğun fen etkinlikleriyle yönelik davranışlarının performans göstergeleri “gözlendi”, “gözlenmedi” olarak nitelendirilmiştir. Çocuğun fen etkinliklerine yönelik davranışlarının belirlenmesinde kullanılan puanlama aracı aşağıdakilerden hangisidir?

#10. Öğretmenin çocuklara deneyin amacı söyleyip deneyin bazen araç-gereçler kısmı, bazen deneyin yapılışı bazen de deneyin sonucu eksik bırakarak ve çocuklardan bu eksik bırakılan kısımların tamamlanması istenen deneyler hangi tür deneylerdir?


#11. Öğrenme merkezleri; çocukların .......................öğrenme deneyimleri için çeşitli materyaller ve fırsatlar sunan sınıftaki ..........................olarak tanımlanabilir. Boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

#12. I. Çocukların sağlığına zarar vermeyen materyaller olmalıdır. II. Çocuğun yaşına uygun olmalıdır. III. Çok amaçlı olmalıdır. IV. Erkek ve kızların dikkatini çekebilecek kahraman figürlü malzemeler kullanılmalıdır. Fen merkezinde kullanılacak olan materyaller seçilirken yukarıda verilen özelliklerden hangileri dikkate alınmalıdır?

#13. Ece öğretmen çocuklarına“Arkadaşlarımın bazı problemleri var çözmek için çok uğraşmışlar ama çözememişler benden yardım istediler. Bende sizlerin onlara çok farklı çözüm önerisi sunabileceğinizi, bu işelerin tam size göre olduğunu ve onların problemlerini çözmede yardım edebileğinizi söyledim.” Öğretmenin bu söylemlerine bağlı kalarak bu öğretmen hangi role sahip olduğu söylenebilir?

#14. “.................; bilinmeyen bir olgunun bilinen olgularla benzetilerek açıklanmasıdır.” İfadesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisinin getirilmesi uygun olur?

#15. I. Yetişkinin rolü önemli değildir. II. Yapılandırmacı yaklaşımından ortaya çıkmıştır. III. Bilimsel okuryazarlığın temelini oluşturur. IV. Çocukların araştırma ve bilimsel süreç becerilerinin gelişimini destekler. Yukarıda verilenlerden hangisi Sorgulama Temelli Fen Eğitiminin temel özelliklerindendir?


#16. I. Çocukların üzerinde araştırma yapabilecekleri uygun konular seçebilmelidir. II. Çocukların araştırma yapabilecekleri uygun fiziksel çevre hazırlayabilmelidir. III. Etkinlik esnasında dikkatleri dağılmasın diye çocukların sorularını görmezden gelmelidir. IV. Fen etkinliklerinin bir gösteri olduğunu unutmamalıdır. Yukarıda verilenlerden hangileri öğretmenlerin fen etkinlikleri yaparken sahip olması gereken özelliklerden biri değildir?

#17. “Sorgulama temelli fen eğitimi çocukların ................., problem çözme gibi üst düzey düşünme becerilerini geliştirmeyi ve öğrenmeyi ................. sağlar.” ifadesinde boş bırakılan yerlere aşağıdakilerden hangisinin getirilmesi daha uygun olur?

#18. “Fen eğitiminde yalnızca anne babalar ve öğretmenler değil, çocuğun yakınındaki.............. ve .................. daki birçok kaynakta çocuk için hazırlanan fen eğitimi programının zenginleştirilmesinde katkı sağlamaktadır.” Cümlesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisinin getirilmesi uygun olur?

#19. I. Bireylerin nasıl öğrendikleri ile anlamlı öğrenme konuları arasında köprü kuran bir öğretme stratejisidir. II. Öğrenme yöntemi olarak, öğretme yöntemi olarak ve değerlendirme yöntemi olarak kullanılabilir. III. Çocukların kavramları nasıl yapılandırdıklarını görme fırsatı tanır. Yukarıda belirtilen fen öğretim yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?

#20. Aşağıdakilerden hangisi portfolyo değerlendirmenin avantajları arasında yer almaz?


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-

Erken Çocuklukta Fen ve Matematik Eğitimi

Auzef Çocuk Gelişimi Lisans 2022

LOLONOLO

Erken Çocuklukta Fen ve Matematik Eğitimi

Auzef Çocuk Gelişimi Lisans 2022

LOLONOLO

Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Erken Çocuklukta Fen ve Matematik Eğitimi Vize Deneme Sınavı 3

lolonolo

Erken Çocuklukta Fen ve Matematik Eğitimi Vize Deneme Sınavı 3

I. Sonuçta bir ürün ortaya çıkar.
II. Çocuk etkinliklere aktif olarak katılır.
III. Çocuk temelli ve öğretmen temelli konular seçilir.
IV. Zaman kullanımı serbesttir.
Yukarıda verilen özelliklerden hangileri proje yaklaşımı ile ilgilidir?

a ) I-II
b ) II-III
c ) III-IV
d ) I-II-III
e ) I-II-III-IV

Cevap : d ) I-II-III

Bir öğretmen çocuklara onların aktif olarak katıldığı ve onların belirlediği konular üzerinden yapılacak etkinliklerle araştırma, keşfetme, problem çözme becerilerini kazandırmayı hem de ortaya ürünler çıkarmayı hedeflemektedir. Bu durumda öğretmenin aşağıda verilen yöntemlerden hangisini kullanması daha doğru olur?

a ) Analoji
b ) Deney
c ) Proje yöntemi
d ) Drama
e ) Gezi gözlem

Cevap : c ) Proje yöntemi

Proje çalışmalarının hangi aşamasında araştırma sürecinde yapılacak geziler, konuk konuşmacılar ile ilgili düzenlemeler ve araştırmaya yanıt aranacak sorularla ilgili planlar yapılır?

a ) Başlama
b ) Uygulama
c ) Sonuçlandırma
d ) Yapım
e ) Beyin fırtınası

Cevap : a ) Başlama

I. Yetişkinin rolü önemli değildir.
II. Yapılandırmacı yaklaşımından ortaya çıkmıştır.
III. Bilimsel okuryazarlığın temelini oluşturur.
IV. Çocukların araştırma ve bilimsel süreç becerilerinin gelişimini destekler.
Yukarıda verilenlerden hangisi Sorgulama Temelli Fen Eğitiminin temel özelliklerindendir?

a ) I-II
b ) I-III
c ) II-IV
d ) I-II-III
e ) II-III-IV

Cevap : e ) II-III-IV

“Sorgulama temelli fen eğitimi çocukların …………….., problem çözme gibi üst düzey düşünme becerilerini geliştirmeyi ve öğrenmeyi …………….. sağlar.” ifadesinde boş bırakılan yerlere aşağıdakilerden hangisinin getirilmesi daha uygun olur?

a ) araştırma becerisi / fark etme
b ) eleştirel düşünme / öğrenme
c ) bilişsel beceriler / oluşturmayı
d ) sınıflama / öğrenme
e ) bilimsel süreç becerileri / fark etme

Cevap : b ) eleştirel düşünme / öğrenme

Proje yaklaşımı ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

a ) Yaşam becerileri kazandırır.
b ) Problem çözme yaklaşımını temel alır.
c ) Çocuk merkezli öğrenme esastır.
d ) Değerlendirme de önemli olan ürünün niteliğidir.
e ) Ezberlenen bilgi yerine keşfedilen bilgi sağlar.

Cevap : d ) Değerlendirme de önemli olan ürünün niteliğidir.

I. Proje çalışmaları her zaman grup çalışması olarak verilir.
II. Konu seçimi öğretmen tarafından yapılır.
III. Konu belirlendikten sonra alan çocuklar alan çalışması için yönlendirilir.
IV. Çalışma sonunda ortaya çıkan röportaj, kayıtlar, sesler vb. sınıfta sunum yapılır.
Yukarıda verilen proje çalışmalarının aşamalarından hangileri hatalıdır?

a ) Yalnız I
b ) Yalnız II
c ) Yalnız I-II
d ) I-II-III
e ) I-IV

Cevap : c ) Yalnız I-II

Çocukların bilgiyi birden çok kaynaktan toplayarak adım adım büyüterek, yapılan etkinliklere aktif olarak katılarak, bilimsel süreç becerilerini ve problem çözme becerilerini destekleyen, aile katılımlarıyla çocukların desteklendiği yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

a ) Proje yaklaşımı
b ) Sunuş yoluyla öğrenme
c ) Buluş yoluya öğrenme
d ) Yapılandırmacı yaklaşım
e ) Tam öğrenme

Cevap : a ) Proje yaklaşımı

“Sorgulamaya dayalı fen eğitimi, ……………….., problem tabanlı, proje tabanlı ve durum tabanlı öğrenmeyi içermektedir.” Cümlesinde boş bırakılan aşağıdakilerden hangisinin getirilmesi uygun olur?

a ) Tam öğrenme
b ) Programlı öğrenme
c ) Bireyselleştirilmiş öğrenme
d ) Sosyal öğrenme
e ) Keşfederek öğrenme

Cevap : e ) Keşfederek öğrenme

I. Çocukların gerçek bir bilim insanı gibi çalışmasını sağlar.
II. Çocukların sorgulama-araştırma becerisini geliştirir.
III. Çocuklar sonuçlar hakkında mantıksal ve eleştirel düşünür, alternatif açıklamalar oluşturur.
Yukarıda belirtilen aktif öğrenme yaklaşımı aşağıdakilerden hangisidir?

a ) İşbirlikçi öğrenme
b ) Sorgulama temelli yaklaşım
c ) Keşfederek öğrenme
d ) Tam öğrenme
e ) Sosyal öğrenme

Cevap : b ) Sorgulama temelli yaklaşım

lolonolo

Drama ,  Erken Çocukluk Eğitiminde Eğitici Drama ,  Çocuk Gelişimi Final

vize soruları , final soruları , bütünleme soruları , Çocuk Gelişimi Soruları

Auzef Çocuk Gelişimi Online Deneme Sınavları, çıkmış sorular.

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!