auzefÇocuk GelişimiErken Çocuklukta Fen ve Matematik

Erken Çocuklukta Fen ve Matematik Eğitimi Vize Deneme Sınavı 6

Erken Çocuklukta Fen ve Matematik Eğitimi Vize Deneme Sınavı 6

#1. “Öğretmenin çocukları dikkatlice gözlemlemesini, dinlemesini ve çocuklar kendi araştırmalarını yaparken, çocukların sorularına onların anlayabilecekleri düzeyde cevap vermesini kapsamaktadır.” Bahsedilen öğretmen rolü aşağıdakilerden hangisidir?

#2. Aşağıdakilerden hangisi ailelerin çocukları ile yapabilecekleri fen etkinlikleri içerisinde yer almaz?

#3. Çocukların doğal ve el yapımı materyallerini ayırt edebilme becerisi kazandıkları, basit makinelerin nasıl çalıştığını, fonksiyonlarının ne olduğunu anlamalarını sağlama hangi bilim kategorisinde yer almaktadır?

#4. Bilimsel süreç becerileri; I. Öncelikle deneyimlerin bir araya getirilmesiyle çevrenin keşfedilmesi, II. Materyallerin hangi amaçla kullanılacaklarının öğrenilmesi, III. Nesnelerin ölçülmesi, IV. Nesnelerin nasıl yapıldığına dikkat etme, birbirleriyle olan ilişkilerinin araştırılması gibi yeteneklerin gelişmesini desteklemektedir. Yukarıda verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

#5. I. Bilimin doğasını anlamalı, bilimsel süreç becerilerini nasıl kullanacağını bilmelidir. II. Temel fen kavramlarını bilmelidir. III. Matematik teknoloji ve diğer disiplinlerle fen arasındaki ilişkiti bilmelidir. IV. Sosyal ve kişisel konularda bilgi ve yeteneğini kullanmalıdır. Bir okul öncesi öğretmeninin çocuklarla fen etkinlikleri yapabilmesi için aşağıda belirtilenlerden hangilerine sahip olması gerekir?


#6. Aşağıdakilerden hangisi okul dışı öğrenme ortamlarının çocuklara kazandırdıkları arasında yer almaz?

#7. I. Sonuçta bir ürün ortaya çıkar. II. Çocuk etkinliklere aktif olarak katılır. III. Çocuk temelli ve öğretmen temelli konular seçilir. IV. Zaman kullanımı serbesttir. Yukarıda verilen özelliklerden hangileri proje yaklaşımı ile ilgilidir?

#8. “Sorgulama temelli fen eğitimi çocukların ................., problem çözme gibi üst düzey düşünme becerilerini geliştirmeyi ve öğrenmeyi ................. sağlar.” ifadesinde boş bırakılan yerlere aşağıdakilerden hangisinin getirilmesi daha uygun olur?

#9. Öğretmenin, çocukların kendilerini bir düşünür, bir problem çözücü gibi görmeye başlamalarına yardım ederek, çocukların zihinsel güçlerini açmaya çalışması öğretmenin hangi rolü benimsediğinin bir göstergesidir?

#10. I. Çocuklar keyif alarak, oyunla öğrenirler II. Karşıtlıkları gösterir, belli bir yorumla sonuca ulaştırır. III. Gelişimin ve değişimin kaçınılmaz olduğunu, geleceğinden bugünden farklı olacağını öğretir Yukarıda verilen kazanımlar hangi okul dışı fen öğrenme merkezinde çocuğa kazandırılır?


#11. “Okul dışı fen öğrenme merkezleri denildiğinde ilk olarak ..............., .................. ve planetaryum, ....................... ( botanik bahçeleri, parklar, akvaryumlar, hayvanat bahçeleri ) , laboratuvarlar, sanayi kuruluşları ve tesisler gelmektedir.” Cümlesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

#12. Proje çalışmalarının hangi aşamasında araştırma sürecinde yapılacak geziler, konuk konuşmacılar ile ilgili düzenlemeler ve araştırmaya yanıt aranacak sorularla ilgili planlar yapılır?

#13. “Erken çocukluk dönemi fen eğitiminde; bazı temel konularda çocukların bilgi edinmeleri çocukların ....................., .........................., yaşam koşullarına bağlı olduğu görülmektedir.” Cümlesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisinin getirilmesi daha doğru olur?

#14. Çocukların bir tohumun zaman içindeki değişimini gözlemesi, hayvanları doğal ortamlarında gözlemesi, sınıf içinde bir hayvanın bakımını üstlenmesi ve gerçekleştirmesi çocuklara ne kazandırır?

#15. Nesne ve olguların gözlenebilen özelliklerini belirli araçlar kullanarak belirli bir birim cinsinden sayısal olarak ifade edilmesine ne ad verilir?


#16. Bir öğretmen çocuklara onların aktif olarak katıldığı ve onların belirlediği konular üzerinden yapılacak etkinliklerle araştırma, keşfetme, problem çözme becerilerini kazandırmayı hem de ortaya ürünler çıkarmayı hedeflemektedir. Bu durumda öğretmenin aşağıda verilen yöntemlerden hangisini kullanması daha doğru olur?

#17. I. Yetişkinin rolü önemli değildir. II. Yapılandırmacı yaklaşımından ortaya çıkmıştır. III. Bilimsel okuryazarlığın temelini oluşturur. IV. Çocukların araştırma ve bilimsel süreç becerilerinin gelişimini destekler. Yukarıda verilenlerden hangisi Sorgulama Temelli Fen Eğitiminin temel özelliklerindendir?

#18. Aşağıdakilerden hangisi okul dışı fen öğrenme merkezlerinden biri olan fabrikaların çocuklara kazandırdıkları arasında yer almaz?

#19. Fen Nedir? Çocuklar Feni Nasıl Öğrenirler? Neden Okul Öncesi Eğitimde Fen Etkinlikleri Yer Almalıdır? Okul Öncesi Eğitimde Bilimsel Süreç Becerilerinin Gelişimi Ve Önemi Doğayı ve doğal olayları sistemi bir şekilde inceleme henüz gözlenmemiş olayları kestirme gayretlerine ne ad verilir?

#20. “................., ........................., .................. fen konularının resmi okul ortamlarında değil her zaman ve her yerde öğrenebileceği duygusunu çocuklara aktarmaktadır.” Cümlesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilebilir?


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-

Erken Çocuklukta Fen ve Matematik Eğitimi

Auzef Çocuk Gelişimi Lisans 2022

LOLONOLO

Erken Çocuklukta Fen ve Matematik Eğitimi

Auzef Çocuk Gelişimi Lisans 2022

LOLONOLO

Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Erken Çocuklukta Fen ve Matematik Eğitimi Vize Deneme Sınavı 6

Erken Çocuklukta Fen ve Matematik Eğitimi Vize Deneme Sınavı 6

Fen Etkinlikleri Nerelerde Yapılır? Okul Öncesi Dönemde Fen Eğitiminde Müzelerden, Bilim Merkezlerinden Ve Parklardan Yararlanma

1 ) Aşağıda belirtilen okul dışı fen ortamlarından hangisi okul öncesi dönem çocukları için uygundur?

I. Planeteryum
II. Milli parklar
III. Bilim merkezleri ve müzeleri
A ) Yalnız III
B ) Yalnız II
C ) Yalnız I
D ) II-III
E ) I-II-III

Cevap : E ) I-II-III

2 ) Aşağıdakilerden hangisi okul dışı fen öğrenme merkezlerinden biri olan fabrikaların çocuklara kazandırdıkları arasında yer almaz?

A ) Bir ürünün nasıl üretildiğini görme
B ) O ürünün nasıl yapıldığını görme
C ) O ürünün yapımında aktif rol alma
D ) Fabrikaların ülkemiz için önemini anlama
E ) Makinelerin çalışma şekillerini anlama

Cevap : C ) O ürünün yapımında aktif rol alma

3 ) Halka açık, insana ve yaşadığı çevreye dair tanıklık eden malzemeler üzerinde araştırma yapan, onları toplayan, koruyan, bilgiyi paylaşan ve sonunda inceleme, eğitim ve eğlence gibi amaçlar doğrultusunda sergileyen ve sürekliliği olan bir kuruma ne ad verilir?

A ) Akvaryum
B ) Milli Park
C ) Sanayi
D ) Müze
E ) Planeteryum

Cevap : D ) Müze

4 ) I. Çocuklar keyif alarak, oyunla öğrenirler
II. Karşıtlıkları gösterir, belli bir yorumla sonuca ulaştırır.
III. Gelişimin ve değişimin kaçınılmaz olduğunu, geleceğinden bugünden farklı olacağını öğretir
Yukarıda verilen kazanımlar hangi okul dışı fen öğrenme merkezinde çocuğa kazandırılır?

A ) Müze
B ) Planetaryum
C ) Milli Park
D ) Akvaryum
E ) Bilim merkezleri

Cevap : A ) Müze

5 ) Formal ve informal öğrenme ortamlarında elde edilen deneyimler çocukların; ………………….karşı ilgi ve motivasyonu artırır,…………………………..geliştirir, bilimsel aktivitelere katılmada istekli olmalarını sağlar, Dünya da yaşayan diğer canlılara karşı saygı gösterir. Cümlesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilirse en uygun olur?

A ) Çevreye / problem çözme
B ) Fene ( bilime ) / bilimsel süreç becerilerini
C ) Matematiğe / sorgulama becerilerini
D ) Doğaya / neden-sonuç ilişkisi
E ) Oyuna / motor becerilerini

Cevap : B ) Fene ( bilime ) / bilimsel süreç becerilerini

6 ) “…………….., ……………………., ……………… fen konularının resmi okul ortamlarında değil her zaman ve her yerde öğrenebileceği duygusunu çocuklara aktarmaktadır.”
Cümlesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilebilir?

a ) Hayvanat bahçeleri, müzeler, bilim merkezleri
b ) Sanayi kuruluşları, liseler, devlet daireleri
c ) İlk elden fen etkinlikleri, deneyler, gözlemler
d ) Bitkiler, hayvanlar ve taşıtlar
e ) Kavram haritaları, analojiler, deneyler

Cevap : a ) Hayvanat bahçeleri, müzeler, bilim merkezleri

7 ) I. Bitki ve bitki grupları arasındaki akrabalık ilişkilerini yansıtan ortamlardır.
II. Bilimsel çalışmalara ortam sağlar.
III. Canlıların yaşam alanlarını tanıma ve çevre bilinci geliştirme fırsatı sağlar.
IV. Deney ve etkinliklerle yaparak ve yaşarak öğrenme fırsatı sunar.
Yukarıda verilen botanik bahçeleriyle ilgili bilgilerden hangileri doğrudur?

a ) I-II-III
b ) II-III
c ) II-IV
d ) I-III
e ) I-II-III-IV

Cevap : e ) I-II-III-IV

8 ) Aşağıdakilerden hangisi okul dışı öğrenme ortamlarının çocuklara kazandırdıkları arasında yer almaz?

a ) Sınıf ortamının ortaya koyamadığı farklı yollarla öğrenme fırsatları sunar.
b ) Yeni yerler ziyaret edildiğinden ve farklı, çekici bir şekilde fen anlatıldığından öğrenmeyi daha istekli hale getirir.
c ) Okuldaki eğitimi zenginleştirici, destekleyici ve tamamlayıcı bir potansiyeli vardır.
d ) Bu ortamlara yapılan geziler çocuklar üzerinde kısa süreli etkiler bırakır.
e ) Çocukların birinci elden deneyim kazanılmasına fırsat verdiği için bilimsel süreç becerilerinin gelişmesine katkıda bulunur.

Cevap : d ) Bu ortamlara yapılan geziler çocuklar üzerinde kısa süreli etkiler bırakır.

9 ) Aşağıdakilerden hangisi bilim merkezlerinin amaçları içerisinde yer almaz?

a ) Çocukların gelişimin destekleyecek programlar tasarlamak ve program kapsamında etkinlikler yapmak.
b ) Erken yaşlarda bilim alanlarının tanıtılmasını sağlamak
c ) Sadece çocukları destekleyici eğitim etkinlikleri yürütmek
d ) Çocuklarla birlikte yapılan etkinlikleri içeren kitap, broşür vb. yayın yaımlayarak deneyimleri kalıcı hale getirmek.
e ) Çocuklar için bilimi ve sanatı eğlenceli boyuta taşımak.

Cevap : c ) Sadece çocukları destekleyici eğitim etkinlikleri yürütmek

10 ) “Okul dışı fen öğrenme merkezleri denildiğinde ilk olarak ……………, ……………… ve planetaryum, ………………….. ( botanik bahçeleri, parklar, akvaryumlar, hayvanat bahçeleri ) , laboratuvarlar, sanayi kuruluşları ve tesisler gelmektedir.” Cümlesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

a ) bilim müzesi, pastaneler, milli parklar
b ) bilim merkezi, müze, doğal ortamlar
c ) köşeler, parklar, doğal ortamlar
d ) simülasyonlar, müzeler, hayvan barınakları
e ) bahçeler,sanal ortamlar, yaşam alanları

Cevap : b ) bilim merkezi, müze, doğal ortamlar

vize soruları , final soruları , bütünleme soruları , Çocuk Gelişimi Soruları

Auzef Çocuk Gelişimi Online Deneme Sınavları, çıkmış sorular.

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!