auzefÇocuk GelişimiErken Çocuklukta Fen ve Matematik

Erken Çocuklukta Fen ve Matematik Eğitimi Vize Deneme Sınavı 5

Erken Çocuklukta Fen ve Matematik Eğitimi Vize Deneme Sınavı 5

#1. Aşağıdaki değerlendirme yöntemlerinden hangisi okul öncesi dönem fen eğitiminde kullanılmaz?

#2. I. Alan yazında birçok tanımı vardır. II. Bilim insanlarının yapmış oldukları çalışmaları, yapılmış olan bilimsel çalışmaları içerisine alır. III. Yeterli anlayış gerçekleştirmek için okul öncesi dönemden itibaren başlayarak uygulamalar yapılması gerekmektedir. IV. Öğretmenler bu konuda yeterli bilgiye sahiptirler. V. Bilim okur-yazarlığına ulaşılmada anahtar rol oynar. Yukarı da bilimin doğası ile ilgili verilen bilgilerden kaç tanesi doğrudur?

#3. Aşağıda verilen ilkelerden hangisi etkili değerlendirme ilkeleri arasında yer almaz?

#4. Formal ve informal öğrenme ortamlarında elde edilen deneyimler çocukların; ......................karşı ilgi ve motivasyonu artırır,................................geliştirir, bilimsel aktivitelere katılmada istekli olmalarını sağlar, Dünya da yaşayan diğer canlılara karşı saygı gösterir. Cümlesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilirse en uygun olur?

#5. Aşağıdakilerden hangisi bilim okuryazarı olan bir bireye ait bir özellik değildir?


#6. “........................, doğal olguları açıklama girişimidir” cümlesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisinin getirilmesi doğru olur?

#7. Öğrenme merkezleri; çocukların .......................öğrenme deneyimleri için çeşitli materyaller ve fırsatlar sunan sınıftaki ..........................olarak tanımlanabilir. Boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

#8. “................., toplamaya, kanıta ve ilgili verilerin analizine dayanan ve bunlar doğrultusunda karar alma, yorumda bulunma, sonuçları raporlama olarak tanımlanabilir”.Cümlesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

#9. “...........................bilimin ne anlama geldiğini, bilimsel bilginin oluşumunun süreç ve gerekçelerini, bilimsel bilginin zamanla değişebileceğini ve var olan bilgilerin yeni araştırmalarda nasıl kullanıldığını anlamayı kapsamaktadır” ifadesinde boşa bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

#10. Öğretmenin çocuklara deneyin amacı söyleyip deneyin bazen araç-gereçler kısmı, bazen deneyin yapılışı bazen de deneyin sonucu eksik bırakarak ve çocuklardan bu eksik bırakılan kısımların tamamlanması istenen deneyler hangi tür deneylerdir?


#11. Aşağıdakilerden hangisi bilim merkezlerinin amaçları içerisinde yer almaz?

#12. I. Bireylerin nasıl öğrendikleri ile anlamlı öğrenme konuları arasında köprü kuran bir öğretme stratejisidir. II. Öğrenme yöntemi olarak, öğretme yöntemi olarak ve değerlendirme yöntemi olarak kullanılabilir. III. Çocukların kavramları nasıl yapılandırdıklarını görme fırsatı tanır. Yukarıda belirtilen fen öğretim yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?

#13. I. Bitki ve bitki grupları arasındaki akrabalık ilişkilerini yansıtan ortamlardır. II. Bilimsel çalışmalara ortam sağlar. III. Canlıların yaşam alanlarını tanıma ve çevre bilinci geliştirme fırsatı sağlar. IV. Deney ve etkinliklerle yaparak ve yaşarak öğrenme fırsatı sunar. Yukarıda verilen botanik bahçeleriyle ilgili bilgilerden hangileri doğrudur?

#14. “Bilimsel süreç becerilerinin nasıl puanlanacağını ayrıntılarıyla anlatan araç” olarak ifade edilen değerlendirme aracı aşağıdakilerden hangisidir?

#15. “.................; bilinmeyen bir olgunun bilinen olgularla benzetilerek açıklanmasıdır.” İfadesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisinin getirilmesi uygun olur?


#16. Aşağıdakilerden hangisi okul öncesi dönem fen eğitiminde kullanılan değerlendirme yöntemlerinden biri olan rubriklerin özelliklerinden biri değildir?

#17. I. Çocukların sağlığına zarar vermeyen materyaller olmalıdır. II. Çocuğun yaşına uygun olmalıdır. III. Çok amaçlı olmalıdır. IV. Erkek ve kızların dikkatini çekebilecek kahraman figürlü malzemeler kullanılmalıdır. Fen merkezinde kullanılacak olan materyaller seçilirken yukarıda verilen özelliklerden hangileri dikkate alınmalıdır?

#18. I. Bilimsel bilgi deney ve gözlemlere dayalıdır. II. Bilim için tek bir yol yoktur, tek bir metotta bağlı değildir. III. Bilimsel bilgi sosyal ve kültürel yapıdan etkilenir. IV. Bilim ve bilimsel yöntem kesin kanıt sağlar. Yukarıda verilen özelliklerden hangileri bilimin doğasına yönelik yanlış bir inanıştır?

#19. Aşağıda belirtilen okul dışı fen ortamlarından hangisi okul öncesi dönem çocukları için uygundur? I. Planeteryum II. Milli parklar III. Bilim merkezleri ve müzeleri

#20. Halka açık, insana ve yaşadığı çevreye dair tanıklık eden malzemeler üzerinde araştırma yapan, onları toplayan, koruyan, bilgiyi paylaşan ve sonunda inceleme, eğitim ve eğlence gibi amaçlar doğrultusunda sergileyen ve sürekliliği olan bir kuruma ne ad verilir?


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-

Erken Çocuklukta Fen ve Matematik Eğitimi

Auzef Çocuk Gelişimi Lisans 2022

LOLONOLO

Erken Çocuklukta Fen ve Matematik Eğitimi

Auzef Çocuk Gelişimi Lisans 2022

LOLONOLO

Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

 

Erken Çocuklukta Fen ve Matematik Eğitimi Vize Deneme Sınavı 5

Erken Çocuklukta Fen ve Matematik Eğitimi Vize Deneme Sınavı 5

Öğretmenin, çocukların kendilerini bir düşünür, bir problem çözücü gibi görmeye başlamalarına yardım ederek, çocukların zihinsel güçlerini açmaya çalışması öğretmenin hangi rolü benimsediğinin bir göstergesidir?

a ) Problem çözücü rol
b ) Danışman rol
c ) Örnek rol
d ) Değişimi gerçekleştiren rol
e ) Kolaylaştıran rol

Cevap : d ) Değişimi gerçekleştiren rol

I. Bilimin doğasını anlamalı, bilimsel süreç becerilerini nasıl kullanacağını bilmelidir.
II. Temel fen kavramlarını bilmelidir.
III. Matematik teknoloji ve diğer disiplinlerle fen arasındaki ilişkiti bilmelidir.
IV. Sosyal ve kişisel konularda bilgi ve yeteneğini kullanmalıdır.
Bir okul öncesi öğretmeninin çocuklarla fen etkinlikleri yapabilmesi için aşağıda belirtilenlerden hangilerine sahip olması gerekir?

a ) I-II-III-IV
b ) I-II-III
c ) I-IV
d ) I-II
e ) I-III

Cevap : a ) I-II-III-IV

Öğretmenlerin etkili bir fen eğitimi vermeleri için sahip olması gereken dört temel rol vardır. Bunlar kolaylaştıran rol, danışman rol, değişimi gerçekleştiren rol ve örnek roldür. Bu dört rolün dışında aşağıdakilerden hangisi öğretmenlerin sahip olması gereken ek rollerden biri değildir?

a ) Çevre düzenleyici rol
b ) Çocukların öğrendiklerini belgeleyen rol
c ) Halkla ilişkiler müdürü rolü
d ) Kıyaslama rolü
e ) Sunan kişi olma rolü

Cevap : d ) Kıyaslama rolü

I. Çocukların üzerinde araştırma yapabilecekleri uygun konular seçebilmelidir.
II. Çocukların araştırma yapabilecekleri uygun fiziksel çevre hazırlayabilmelidir.
III. Etkinlik esnasında dikkatleri dağılmasın diye çocukların sorularını görmezden gelmelidir.
IV. Fen etkinliklerinin bir gösteri olduğunu unutmamalıdır.
Yukarıda verilenlerden hangileri öğretmenlerin fen etkinlikleri yaparken sahip olması gereken özelliklerden biri değildir?

a ) Yalnız I
b ) Yalnız III
c ) III ve IV
d ) Yalnız IV
e ) II-III-IV

Cevap : c ) III ve IV

“Öğretmenin çocukları dikkatlice gözlemlemesini, dinlemesini ve çocuklar kendi araştırmalarını yaparken, çocukların sorularına onların anlayabilecekleri düzeyde cevap vermesini kapsamaktadır.” Bahsedilen öğretmen rolü aşağıdakilerden hangisidir?

a ) Kolaylaştıran rol
b ) Danışman rol
c ) Değişimi gerçekleştiren rol
d ) Örnek rol
e ) Sorgulayan rol

Cevap : b ) Danışman rol

Ece öğretmen çocuklarına“Arkadaşlarımın bazı problemleri var çözmek için çok uğraşmışlar ama çözememişler benden yardım istediler. Bende sizlerin onlara çok farklı çözüm önerisi sunabileceğinizi, bu işelerin tam size göre olduğunu ve onların problemlerini çözmede yardım edebileğinizi söyledim.” Öğretmenin bu söylemlerine bağlı kalarak bu öğretmen hangi role sahip olduğu söylenebilir?

a ) Kolaylaştıran rol
b ) Değişimi gerçekleştiren rol
c ) Danışman rol
d ) Sorgulayan rol
e ) Örnek rol

Cevap : b ) Değişimi gerçekleştiren rol

Aşağıdakilerden hangisi ailelerin çocukları ile yapabilecekleri fen etkinlikleri içerisinde yer almaz?

a ) Bir karınca yuvasının gözlenmesi
b ) Günlük hava durumu hakkında sohbet etmek
c ) Kuş beslemek
d ) Televizyonda birlikte belgesel izlemek
e ) Günde birer saat fen ile ilgili test çözmek.

Cevap : e ) Günde birer saat fen ile ilgili test çözmek.

“Fen eğitiminde yalnızca anne babalar ve öğretmenler değil, çocuğun yakınındaki………….. ve ……………… daki birçok kaynakta çocuk için hazırlanan fen eğitimi programının zenginleştirilmesinde katkı sağlamaktadır.” Cümlesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisinin getirilmesi uygun olur?

a ) insanlar / çevre
b ) çevre / okul
c ) birincil kişiler / toplum
d ) arkadaşları / okul
e ) parklar / toplum

Cevap : c ) birincil kişiler / toplum

9 ) Ailelere fen eğitimi kapsamında evde yapılabilecekleri ne tür etkinlikler
önerirsiniz?

Cevap : Aileler günlük rutin etkinliklerinde fen ile ilgili becerilerini geliştirebilirler. Örneğin; çamaşırların yerleştirilmesi, çorap çiftlerin ayrılması, mutfak malzemelerin yerleştirilmesi,şişe kapağı koleksiyonu ve sınıflandırılması, çocuklarla yemek pişirmek vb. Ayrıca çocuklarla birlikte doğa gezileri yapılabilir. Karınca, kelebek incelemek, kuşları beslemek, kaya parçaları incelemek, deniz kabukları toplamak karşılaştırmak, ağaçlar tohumlar, yapraklar üzerinde inceleme yapmak ve onlarla ilgili sohbet etmek ailelerin çocuklar ile yapabilecekleri fen etkinlikleri arasında yer almaktadır.

“Erken çocukluk dönemi fen eğitiminde; bazı temel konularda çocukların bilgi edinmeleri çocukların …………………, …………………….., yaşam koşullarına bağlı olduğu görülmektedir.” Cümlesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisinin getirilmesi daha doğru olur?

a ) öğretmenlerine / çevresine
b ) ailesine / büyükanne ve büyükbabasına
c ) okuluna / sosyoekonomik düzeyine
d ) çevresine / topluma
e ) geçmiş deneyimlerine / ailelerin fene olan ilgisine

Cevap : e ) geçmiş deneyimlerine / ailelerin fene olan ilgisine

 

“Çaydanlığın içindeki suyun soğumaması için neler yaparız?, Bu kutu çok ağır, onu bir yerden bir yere taşımak için neler yapmalıyız?” şeklinde sorular soran bir öğretmenin kullandığı rol aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

a) Problem çıkaran öğretmen

b) Gözlem yapan öğretmen

c) Soru soran ve problem oluşturan öğretmen

d) Sununa kişi olarak öğretmen

e) Çocukların öğrendiklerini belgeleyen öğretmen

 

Cevap :  c) Soru soran ve problem oluşturan öğretmen

Drama ,  Erken Çocukluk Eğitiminde Eğitici Drama ,  Çocuk Gelişimi Final

vize soruları , final soruları , bütünleme soruları , Çocuk Gelişimi Soruları

Auzef Çocuk Gelişimi Online Deneme Sınavları, çıkmış sorular.

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!