auzefCoğrafyaKültürel Coğrafya İnsan

Kültürel Coğrafya: İnsan, Kültür, Mekan 2021 Vize Deneme-1

Kültürel Coğrafya: İnsan, Kültür, Mekan 2021 Vize

#1. 20. yüzyılın ilk çeyreğinde, İngilizce konuşan birçok coğrafyacı, bu fikir akımına hayranlık duymuştu. Bu coğrafyacılar, fiziki çevrenin özellikle iklimin ve yer şeklinin- kültürlerin biçimlenmesinde faal bir güç olduğuna, insanın ise aslında fiziki çevrede pasif bir varlık olduğuna inanıyorlardı. Bu mantığa göre, insanlar doğanın yoğurduğu çamurdu. Ayrıca bu görüşe göre, benzer fiziki çevreler, büyük bir olasılıkla birbirine benzer kültürler üretirlerdi. Yukarıdaki paragrafta kültürel ekolojinin hangi fikir akımının tarifi yapılmıştır?

#2. "Tarihsel, toplumsal gelişme süreci içinde yaratılan bütün maddi ve manevi değerler ile bunları yaratmada, sonraki nesillere iletmede kullanılan, insanın doğal ve toplumsal çevresine egemenliğinin ölçüsünü gösteren araçların bütünüdür." Yukarıda yer alan kültür tanım aşağıdakilerden hangisine aittir?

#3. "Yeniliklerin etrafa yayılması, gittikçe daha uzun zaman alır. Benimsenmenin mesafeyle birlikte azalması kadar bu faktörle de yeniliğin benimsenmesinin azalması söz konusudur." Buna göre, aşağıdakilerden hangisi yeniliklerin yayılmasında olumsuz yönde etkili olan bir diğer faktördür?

#4. Bu coğrafyacılar, bir fiziki ortamda, insanların farklı olanaklar arasında yapacakları tercihlerin, çevrenin gerçek karakterinden çok, algılanma şekline dayanacağı iddiasında bulunurlar. Bu görüşü savunan coğrafyacılar, kültürel ekoloji'nin aşağıdaki fikir akımlarından hangisini savunmuş oluyorlar?

#5. Kültürü inceleyen bilim insanları, belirli nedensel faktörleri kendilerini çevreleyen diğer güçlerden ayırt edebilecekleri laboratuar koşullarına sahip değillerdir. Bir laboratuarı taklit etmek üzere, sosyal bilimciler belirli bazı faktörleri gözlemleyebilecekleri model durumlar kurarlar. Buna göre, 19. yüzyıl'da aşağıdaki bilim insanlarından hangisi, bütün diğer ülkelerin yalıtılarak, tek bir ülkede geçtiği varsayılan "üretim yeri (üretim lokasyonu) ile tarımsal üretim" arasında kurulan ilişkiyi irdeleyen modeli tasarlamıştır?


#6. Bu görüşün taraftarları, kültürel bütünleşmenin mekânsal çeşitliliklere tüm cevapları sağladığını, insan ve kültürün aktif güçler; doğanın ise pasif ve kolay fethedilebilir olduğunu ileri sürmektedirler. Yani, çevreci determinizmin doğurduğu sakıncaları, kültürel bütünleşmeyle ilgili bu görüş de taşımaktadır. Yukarıdaki paragrafta anlatılan görüş aşağıdaki şıklardan hangisinde belirtilmiştir?

#7. Kültürün bu özelliği, hem bireyler hem de gruplar açısından çeşitli biçimlerde yaşanabilmektedir. Grup düzeyinde veya sosyo-kültürel düzeydeki bu stratejiler iki temel boyutun kesişiminden doğmaktadır. Bunların ilki miras kültürle kimliğin sürdürülmesineyönelik tercihler ve ikincisi baskın toplum ile diğer etnokültürel gruplarla ilişki kurmaya yönelik tercihlerdir. Yukarıdaki paragrafta hangi kültürel faktörün özelliklerinden bahsedilmektedir?

#8. İki veya daha fazla kültürel grubun ve bu gruplara ait bireyleri arasındaki kültürel bütünleşme sürecinin sonucunda,her iki tarafta meydana gelen beş ana başlık altında toplanmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi kültürel bütünleşme sonucunda meydana gelen değişimleri içeren beş ana başlıktan bir tanesi değildir?

NOT: Kültürel bütünleşme sonucunda ortaya çıkan değişimler beş kategori altında toplanmışlardır. İlki fiziksel değişimlerdir; yaşanacak yeni bir yer, artan nüfus yoğunluğu gibi değişimler ortak olarak yaşanan değişimlerdir. İkincisi biyolojik
değişimlerdir; yeni hastalıklar, yeni beslenme alışkanlıkları gibi. Üçüncüsü ise kültürel değişimlerdir; var olan politik, ekonomik, teknik, dilsel, dini ve sosyal kurumlar değişmektedir. Dördüncüsü yeni sosyal ilişkiler ağıdır; iç grup dış grup aidiyetleri ile baskın olan grup örüntüleri yeniden kurulmaktadır. Son yani beşinci değişim ise bireyin davranışsal ve zihinsel düzeylerde yaşadığı psikolojik değişimlerdir.

#9. "Doğayı dönüştürme etkinlikleri, insanin bu amaçla ürettiği bilgi ve gereçlerle mümkün olur." Bu ifadede aşağıda bulunan kültürün hangi bileşeni tanımlamıştır?

#10. Bu fikir akımını destekleyen coğrafyacılar; dağlık sahada yaşayan insanların basit, geri ve tutucu olmaları ile hayal gücünden yoksun olmalarının sebebinin, arizalı yeryüzü şekillerine bağlı olduğuna inanıyorlardı. Ayrıca iklim, insanın karakterini ve davranışlarını etkilediği gibi, insanların ten rengindeki ve şeklindeki farklılıklarının da temel nedeniydi. Yukarıdaki paragrafta, hakkında bilgi verilen coğrafyacılar kültürel ekolojinin hangi fikir akımına inanıyorlardı?


#11. "Kültürel coğrafyacı, kültürün her yönünün mekânsal bakımdan birbiriyle bağlantılı yani -bütünleşmiş- olduğunu kabul eder. Kısacası kültürler, ilişkisiz özellikler dizisi olmaktan çok, tüm parçalarının nedensel olarak birbirine uyduğu bütünleşmiş karmaşık bütünler birimlerdir. Kültürün bir yönünün dağılışını diğer yönlerindeki mekânsal çeşitlilikleri incelemeden anlamak olanaksızdır." Yukarıdaki açıklamada kültürün hangi özelliği vurgulanmaktadır?

#12. Eğer coğrafyacı, kültürdeki mekânsal benzerlikleri ve çeşitlilikleri anlamak ve açıklamak istiyorsa, bir tarihi perspektif benimsemeli ve cevapları bulmak için de geçmişe dalmalıdır. Gerçekten de kültür, zamana koşullanmıştır ve zaman boyutu olmaksızın tam anlamıyla incelenemez." Yukarıdaki paragrafta Kültürel Coğrafya'nın incelediği hangi konudan bahsedilmiştir?

#13. Aşağıdaki ifadelerde kültürün özellikleri yer alınmaktadır. Kültürle ilgili bu ifadelerden hangisi yanlıştır?

#14. Orta kuşak iklim koşulları insana; keşif gücü, çalışkanlık ve demokrasi kazandırırken, fiyortlu deniz kıyılarından büyük denizciler ve balıkçılar çıkacaktı. Kültürel ekoloji'nin bu fikir akımın destekleyen coğrafyacılar,o zamanki İngiltere’nin dünyadaki seçkin konumuna da bir gerekçe bulmuşlardı. Onlara göre, bir ada ülkesi olan İngiltere’yi çevreleyen denizler, denizciliği ve denizde güçlü olmayı gerekli kılmış, en uygun iklim koşulları da İngiltere’deparlak bir yönetim ve çalışma ahlakı yaratmıştı. Yukarıdaki paragrafta verilen bilgilere göre, bu coğrafyacılar kültürel ekoloji'nin hangi fikir akımını desteklemişlerdir?

#15. Kültürel bütünleşme sonucunda meydana gelen değişimlerden bir tanesinde, iç grup diş grup aidiyetleri ile baskın olan grup örüntüleri yeniden kurulur. Bu durum, kültürel bütünleşme sonucunda ortaya çıkan aşağıdaki hangi değişimde meydana gelir?


#16. "Coğrafyacılar kültürdeki mekânsal benzerlik ile çeşitlilikleri anlamak ve açıklamak için tarihî bir perspektif benimsemekte ve cevapları bulmak için de geçmişe yönelik incelemeler yapmaktadırlar." Buna göre kültürü, aşağıdaki boyutlardan hangisi olmaksızın tam olarak anlamak mümkün değildir?

#17. Kültürün ve ekonominin yerel özellikleri, çevrenin sunduğu olanaklar çerçevesinde verilen kültürel kararların bir ürünüdürler. Kültürün teknolojik düzeyi ne kadar yüksekse fiziki çevrenin olanakları da o kadar fazla olacak, sınırlamaları ise o kadar zayıf kalacaktır. Bu görüş, en iyi şekilde kültürel uyarlanma (adaptasyon) kavramıyla da açıklanmaktadır. Buna göre, insanların kendi kültürleri yoluyla, fiziki çevreye ve çevredeki değişimlere uzun dönemde uyum sağladıklarını savunan kültürel ekoloji'nin fikir Akımı aşağıdakilerden hangisidir?

#18. Coğrafyacılar alansal kalıpların zaman içinde gelişmesiyle de ilgilenmektedirler. Kültürel özelliklerin mekânsal dağılımı, zaman içinde meydana gelen aşağıdakilerden hangisinin bir sonucudur?

#19. Coğrafyacılar kültürü incelerken aşağıdaki boyutlardan hangisini dikkate alması sayesinde diğer bilim insanlarından ayrılmaktadır?

#20. "Kültürel coğrafyacının incelediği konu ne olursa olsun, kültürel coğrafyanın birbiriyle sıkı Sıkıya ilişkili olan ana konularına temas etmek zorundadır." Buna göre aşağıdakilerden hangisi kültürel coğrafyanın ana konularından biri değildir?


#21. "Kültürel coğrafyacılar, mekânsal kalıpları zaman içinde inceleyeceklerse, neden tarihçi değil de coğrafyacı olurlar?" seklinde zaman zaman sorulan sorunun cevab1, coğrafyacıların inceleme yaparken daima dikkate aldıkları bir husustan kaynaklanmaktadır. Bu husus aşağıdakilerden hangisiyle ilgilidir?

#22. Kültürel Coğrafya’nın önemli kavramlarından bir tanesi olan bu kavramı tanımlamak için "Gözlenebilir ve görsel manzaranın genelleştirilmiş veya bileşik durumudur." tanımlaması kullanılmaktadır. Buna göre, bu tanım aşağıdaki kavramlardan hangisine aittir?

TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Kültürel Coğrafya İnsan Kültür Mekan 2021 Vize Deneme-1

1.Kültürel Coğrafya’nın önemli kavramlarından bir tanesi olan bu kavramı tanımlamak için “Gözlenebilir ve görsel manzaranın genelleştirilmiş veya bileşik durumudur.” tanımlaması kullanılmaktadır. Buna göre, bu tanım aşağıdaki kavramlardan hangisine aittir?

A) Kültür edinme
B) Kültür bölgesi
C) Çok kültürlülük/
D) Kültürel bütünleşme
E) Kültürel coğrafi görünüm

Cevap : E) Kültürel coğrafi görünüm

2. “Yeniliklerin etrafa yayılması, gittikçe daha uzun zaman alır. Benimsenmenin mesafeyle birlikte azalması kadar bu faktörle de yeniliğin benimsenmesinin azalması söz konusudur.” Buna göre, aşağıdakilerden hangisi yeniliklerin yayılmasında olumsuz yönde etkili olan bir diğer faktördür?

A) Mesafe
B) İnsan
C) Zaman
D) Ortam
E) Mekan

Cevap : C) Zaman

3. “Kültürel coğrafyacının incelediği konu ne olursa olsun, kültürel coğrafyanın birbiriyle sıkı Sıkıya ilişkili olan ana konularına temas etmek zorundadır.” Buna göre aşağıdakilerden hangisi kültürel coğrafyanın ana konularından biri değildir?

A) Kültürel yayılma
B) Kültürel bozulma
C) Kültürel bütünleşme
D) Kültür ekoloji
E) Kültürel coğrafi görünüm

Cevap : B) Kültürel bozulma

4. Coğrafyacılar kültürü incelerken aşağıdaki boyutlardan hangisini dikkate alması sayesinde diğer bilim insanlarından ayrılmaktadır?

A) Manevi boyutu
B) Güncel boyutu
C) Zaman boyutu
D) Mekânsal boyutu
E) Maddi boyutu

Cevap : D) Mekânsal boyutu

5. Eğer coğrafyacı, kültürdeki mekânsal benzerlikleri ve çeşitlilikleri anlamak ve açıklamak istiyorsa, bir tarihi perspektif benimsemeli ve cevapları bulmak için de geçmişe dalmalıdır. Gerçekten de kültür, zamana koşullanmıştır ve zaman boyutu olmaksızın tam anlamıyla incelenemez.”
Yukarıdaki paragrafta Kültürel Coğrafya’nın incelediği hangi konudan bahsedilmiştir?

A) Kültür edinme
B) Kültürel bütünleşme
C) Kültürel yayılma
D) Kültürel coğrafi görünüm
E) Kültürel coğrafi geçmiş

Cevap : E) Kültürel coğrafi geçmiş

6. Kültürel bütünleşme sonucunda meydana gelen değişimlerden bir tanesinde, iç grup diş grup aidiyetleri ile baskın olan grup örüntüleri yeniden kurulur. Bu durum, kültürel bütünleşme sonucunda ortaya çıkan aşağıdaki hangi değişimde meydana gelir?

A) Kültürel değişimler
B) Fiziksel değişimler
C) Psikolojik değişimler
D) Biyolojik değişimler
E) Sosyal değişimler (sosyal ilişkiler ağ)

Cevap : E) Sosyal değişimler (sosyal ilişkiler ağ)

7. “Coğrafyacılar kültürdeki mekânsal benzerlik ile çeşitlilikleri anlamak ve açıklamak için tarihî bir perspektif benimsemekte ve cevapları bulmak için de geçmişe yönelik incelemeler yapmaktadırlar.”
Buna göre kültürü, aşağıdaki boyutlardan hangisi olmaksızın tam olarak anlamak mümkün değildir?

A) Mekân boyutu
B) Güncel boyutu
C) Maddi boyutu
D) Zaman boyutu
E) Sezgisel boyutu

Cevap : D) Zaman boyutu

8. Bu fikir akımını destekleyen coğrafyacılar; dağlık sahada yaşayan insanların basit, geri ve tutucu olmaları ile hayal gücünden yoksun olmalarının sebebinin, arizalı yeryüzü şekillerine bağlı olduğuna inanıyorlardı. Ayrıca iklim, insanın karakterini ve davranışlarını etkilediği gibi, insanların ten rengindeki ve şeklindeki farklılıklarının da temel nedeniydi.
Yukarıdaki paragrafta, hakkında bilgi verilen coğrafyacılar kültürel ekolojinin hangi fikir akımına inanıyorlardı?

A) Dünyayı Değiştiren İnsan Akımı
B) Kültürel Coğrafi Görünüm Akımı
C) Çevreci Determinizm Akımı
D) Possibilizm Akımı
E) Çevresel Algı Akımı

Cevap : C) Çevreci Determinizm Akımı

9. “Kültürel coğrafyacılar, mekânsal kalıpları zaman içinde inceleyeceklerse, neden tarihçi değil de coğrafyacı olurlar? ”
seklinde zaman zaman sorulan sorunun cevab1, coğrafyacıların inceleme yaparken daima dikkate aldıkları bir husustan kaynaklanmaktadır. Bu husus aşağıdakilerden hangisiyle ilgilidir?

A) Mekanla ilgilidir
B) Tarihle ilgilidir
C) Sanatla ilgilidir
D) Edebiyatla ilgilidir
E) Mimariyle ilgilidir

Cevap : A) Mekanla ilgilidir

10. İki veya daha fazla kültürel grubun ve bu gruplara ait bireyleri arasındaki kültürel bütünleşme sürecinin sonucunda,her iki tarafta meydana gelen beş ana başlık altında toplanmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi kültürel bütünleşme sonucunda meydana
gelen değişimleri içeren beş ana başlıktan bir tanesi değildir?

A) Sosyal değişimler
B) Biyolojik değişim/er
C) Psikolojik değişimler
D) Kültürel değişimler
E) Siyasal değişimler

Cevap : E) Siyasal değişimler
NOT: Kültürel bütünleşme sonucunda ortaya çıkan değişimler beş kategori altında toplanmışlardır. İlki fiziksel değişimlerdir; yaşanacak yeni bir yer, artan nüfus yoğunluğu gibi değişimler ortak olarak yaşanan değişimlerdir. İkincisi biyolojik
değişimlerdir; yeni hastalıklar, yeni beslenme alışkanlıkları gibi. Üçüncüsü ise kültürel değişimlerdir; var olan politik, ekonomik, teknik, dilsel, dini ve sosyal kurumlar değişmektedir. Dördüncüsü yeni sosyal ilişkiler ağıdır; iç grup dış grup aidiyetleri ile baskın olan grup örüntüleri yeniden kurulmaktadır. Son yani beşinci değişim ise bireyin davranışsal ve zihinsel düzeylerde yaşadığı psikolojik değişimlerdir.

11. Orta kuşak iklim koşulları insana; keşif gücü, çalışkanlık ve demokrasi kazandırırken, fiyortlu deniz kıyılarından büyük denizciler ve balıkçılar çıkacaktı. Kültürel ekoloji’nin bu fikir akımın destekleyen coğrafyacılar,o zamanki İngiltere’nin dünyadaki seçkin konumuna da bir gerekçe bulmuşlardı. Onlara göre, bir ada ülkesi olan İngiltere’yi çevreleyen denizler, denizciliği ve denizde güçlü olmayı gerekli kılmış, en uygun iklim koşulları da İngiltere’deparlak bir yönetim ve çalışma ahlakı yaratmıştı.
Yukarıdaki paragrafta verilen bilgilere göre, bu coğrafyacılar kültürel ekoloji’nin hangi fikir akımını desteklemişlerdir?

A) Dünyayı Değiştiren İnsan Akımı
B) Kültürel Coğrafi Görünüm Akimi
C) Çevreci Determinizm Akımı
D) Possibilizm Akım
E) Çevresel Algı Akımı

Cevap : C) Çevreci Determinizm Akımı

12. Bu coğrafyacılar, bir fiziki ortamda, insanların farklı olanaklar arasında yapacakları tercihlerin, çevrenin gerçek karakterinden çok, algılanma şekline dayanacağı iddiasında bulunurlar. Bu görüşü savunan coğrafyacılar, kültürel ekoloji’nin aşağıdaki fikir akımlarından hangisini savunmuş oluyorlar?

A) Çevreci Determinizm Akımı
B) Çevresel Algı Akımı
C) Possibilizm Akımı
D) Kültürel Coğrafi Görünüm Akımı
E) Dünyayı Değiştiren İnsan Akımı

Cevap : B) Çevresel Algı Akımı

Kültürel Coğrafya: İnsan, Kültür, Mekan 2021 Vize Deneme-1

13. Kültürün ve ekonominin yerel özellikleri, çevrenin sunduğu olanaklar çerçevesinde verilen kültürel kararların bir ürünüdürler. Kültürün teknolojik düzeyi ne kadar yüksekse fiziki çevrenin olanakları da o kadar fazla olacak, sınırlamaları ise o kadar zayıf kalacaktır. Bu görüş, en iyi şekilde kültürel uyarlanma (adaptasyon) kavramıyla da açıklanmaktadır. Buna göre, insanların kendi kültürleri yoluyla, fiziki çevreye ve çevredeki değişimlere uzun dönemde uyum sağladıklarını savunan kültürel ekoloji’nin fikir Akımı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Kültürel Coğrafi Görünüm Akımı
B) Çevresel Algı Akımı
C) Dünyayı Değiştiren İnsan Akımı
D) Possibilizm Akımı
E) Çevreci Determinizm Akımı

Cevap : D) Possibilizm Akımı

14. Kültürün bu özelliği, hem bireyler hem de gruplar açısından çeşitli biçimlerde yaşanabilmektedir. Grup düzeyinde veya sosyo-kültürel düzeydeki bu stratejiler iki temel boyutun kesişiminden doğmaktadır. Bunların ilki miras kültürle kimliğin sürdürülmesineyönelik tercihler ve ikincisi baskın toplum ile diğer etnokültürel gruplarla ilişki kurmaya yönelik tercihlerdir.
Yukarıdaki paragrafta hangi kültürel faktörün özelliklerinden bahsedilmektedir?

A) Kültürel bütünleşme
B) Kültürel ekoloji
C) Kültür edinme
D) Kültürel yayılma
E) Kültürel bozulma

Cevap : A) Kültürel bütünleşme

15. “Kültürel coğrafyacı, kültürün her yönünün mekânsal bakımdan birbiriyle bağlantılı yani -bütünleşmiş- olduğunu kabul eder. Kısacası kültürler, ilişkisiz özellikler dizisi olmaktan çok, tüm parçalarının nedensel olarak birbirine uyduğu bütünleşmiş karmaşık bütünler birimlerdir. Kültürün bir yönünün dağılışını diğer yönlerindeki mekânsal çeşitlilikleri incelemeden anlamak olanaksızdır.”
Yukarıdaki açıklamada kültürün hangi özelliği vurgulanmaktadır?

A) Kültürel bozulma
B) Kültürel yayılma
C) Kültürel adaptasyon
D) Kültürel bütünleşme
E) Kültürel coğrafi geçmiş

Cevap : D) Kültürel bütünleşme

16. 20. yüzyılın ilk çeyreğinde, İngilizce konuşan birçok coğrafyacı, bu fikir akımına hayranlık duymuştu. Bu coğrafyacılar, fiziki çevrenin özellikle iklimin ve yer şeklinin- kültürlerin biçimlenmesinde faal bir güç olduğuna, insanın ise aslında fiziki çevrede pasif bir varlık olduğuna inanıyorlardı. Bu mantığa göre, insanlar doğanın yoğurduğu çamurdu. Ayrıca bu görüşe göre, benzer fiziki çevreler, büyük bir olasılıkla birbirine benzer kültürler üretirlerdi.
Yukarıdaki paragrafta kültürel ekolojinin hangi fikir akımının tarifi yapılmıştır?

A) Kültürel Coğrafi Görünüm Akımı
B) Çevresel Algı Akımı
C) Çevreci Determinizm Akımı
D) Dünyayı Değiştiren İnsan Akımı
E) Possibilizm Akımı

Cevap : C) Çevreci Determinizm Akımı

17. Bu görüşün taraftarları, kültürel bütünleşmenin mekânsal çeşitliliklere tüm cevapları sağladığını, insan ve kültürün aktif güçler; doğanın ise pasif ve kolay fethedilebilir olduğunu ileri sürmektedirler. Yani, çevreci determinizmin doğurduğu sakıncaları, kültürel bütünleşmeyle ilgili bu görüş de taşımaktadır.
Yukarıdaki paragrafta anlatılan görüş aşağıdaki şıklardan hangisinde belirtilmiştir?

A) Kültürel determinizm
B) Çevresel Determinizm
C) Kültürel bozulma
D) Kültür edinme
E) Kültürel adaptasyon

Cevap : A) Kültürel determinizm

18. “Tarihsel, toplumsal gelişme süreci içinde yaratılan bütün maddi ve manevi değerler ile bunları yaratmada, sonraki nesillere iletmede kullanılan, insanın doğal ve toplumsal çevresine egemenliğinin ölçüsünü gösteren araçların bütünüdür.”
Yukarıda yer alan kültür tanım aşağıdakilerden hangisine aittir?

A) Psikologlara
B) Coğrafyacılara
C) İktisatçılara
D) Sosyologlara
E) Türk Dil Kurumuna

Cevap : E) Türk Dil Kurumuna

19. “Doğayı dönüştürme etkinlikleri, insanin bu amaçla ürettiği bilgi ve gereçlerle mümkün olur.” Bu ifadede aşağıda bulunan kültürün hangi bileşeni tanımlamıştır?

A) Tutumlar
B) Simgeler
C) Teknoloji
D) Normlar
E) Kurallar

Cevap : C) Teknoloji

20. Coğrafyacılar alansal kalıpların zaman içinde gelişmesiyle de ilgilenmektedirler. Kültürel özelliklerin mekânsal dağılımı, zaman içinde meydana gelen aşağıdakilerden hangisinin bir sonucudur?

A) Ayrışmaların
B) Değişimlerin
C) Tüketimin
D) Üretimin
E) Bütünleşmelerin

Cevap : B) Değişimlerin

21. Kültürü inceleyen bilim insanları, belirli nedensel faktörleri kendilerini çevreleyen diğer güçlerden ayırt edebilecekleri laboratuar koşullarına sahip değillerdir. Bir laboratuarı taklit etmek üzere, sosyal bilimciler belirli bazı faktörleri gözlemleyebilecekleri model durumlar kurarlar. Buna göre, 19. yüzyıl’da aşağıdaki bilim insanlarından hangisi, bütün diğer
ülkelerin yalıtılarak, tek bir ülkede geçtiği varsayılan “üretim yeri (üretim lokasyonu) ile tarımsal üretim” arasında kurulan ilişkiyi irdeleyen modeli tasarlamıştır?

A) Carl Ritter
B) Jöhann Heinrich von Thünen
C) Carl Sauer
D) Vidal de la Blache
E) Ellen Churchil Sémple

Cevap : B) Jöhann Heinrich von Thünen

22. Aşağıdaki ifadelerde kültürün özellikleri yer alınmaktadır. Kültürle ilgili bu ifadelerden hangisi yanlıştır?

A) Kültürün yeniden üretimi ile bireyin kimlik inşası birbirinden bağımsızdır
B) Kuşaklar ve anlayışlar değiştikçe kültür de değişir
C) Kültür ve birey karşılıklı olarak birbirlerini şekillendirir ve yeniden Üretirler
D) Kültür dinamiktir
E) Kültür de zaman içerisinde farklılaşır ve yeniden üretilir

Cevap : A) Kültürün yeniden üretimi ile bireyin kimlik inşası birbirinden bağımsızdır

Kültürel Coğrafya: İnsan, Kültür, Mekan 2021 Vize Deneme-1

Auzef Coğrafya
Telegram Coğrafya

Kültürel Coğrafya: İnsan, Kültür, Mekan 2021 Vize Deneme-1

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!