auzefCoğrafyaKültürel Coğrafya İnsan

Kültürel Coğrafya: İnsan, Kültür, Mekan 2021 Vize Deneme-2

Kültürel Coğrafya: İnsan, Kültür, Mekan 2021 Vize Deneme-2

#1. "Belirli bir zamanda, belirli bir yerde yaşayan belirli bir grup insanin karakteristik hayat tarzıdır." ifadesiyle aşağıdakilerden hangisi tanımlanmıştır?

#2. Bir Kültürel coğrafyacı, dünyadaki en yeni şehir örneklerinde, kültürel coğrafi geçmişle ilgili bir araştırma yapmak planlamaktadır. Bu araştırmasını gerçekleştirmek için bu kültürel coğrafyacı, aşağıdaki kıtalardan hangisine gitmelidir?

#3. Kültürel Coğrafya’nın önemli kavramlarından bir tanesi olan bu kavramı tanımlamak için Yerleşilmiş arazi parçası ve halen mevcut görüntüsüdür."tanımlaması kullanılmaktadır. Buna göre, bu tanım aşağıdaki kavramlardan hangisine aittir?

#4. Aşağıda yer alan kültürle ilgili bilgilerden hangisi yanlıştır?

#5. Bu unsuru, haritalarda gösterilebilecek bir şey değildir fakat kültürel coğrafi görünümün önemli unsurlarından birisidir. Her zaman referans olarak verildiği gibi, İngilizlerin otobüs beklerken veya bir para ödeneceği zaman Sıraya girmeleri, imaj yaratan bir gelenek olarak tanınmıştır ama mimari tarz gibi, sokak kalıbı gibi arazi üzerinde sürekli bir kalıp halinde belirmemiştir. Bunun gibi, caddelerde ve sokaklarda halkın tavırları ve davranışları, kültürel coğrafi görünümde önemli birer imaj yaratıcılarıdır." Yukarıdaki paragrafta ayrıntılı olarak kültürel coğrafi görünüm unsurlarından bir tanesi açıklanmıştır. Buna göre, bu unsur aşağıdakilerden hangisidir?


#6. Kültürel coğrafya aşağıdaki konulardan hangisini incelemez?

#7. Aşağıdaki bilim insanlarından hangisi kültürel unsurların, uygulamaların ve inançların ne zaman özellikle de nerede ortaya çıktığının belirlenmesiyle uğraşır?

#8. İki veya daha fazla kültürel grubun ve bu gruplara dahil bireylerin, birbiriyle temas etmesi sonucunda oluşan karşılıklı kültürel ve psikolojik değişimlerin yaşandığı süreçtir. Bu tanım aşağıdakilerden hangisine aittir?

#9. İnsanların bazı şeyleri diğer insanlardan farklı bir şekilde yapmaları, bu grubun veya toplumun farklı olma nedenidir." Buna göre söz konusu grubu veya toplumu özelleştiren aşağıdakilerden hangisidir?

#10. Bir kültürün doğduğu yere o kültürün kaynak alanı yani kültür ocağı denir. Buna göre Türk kültürünün kaynak alanı aşağıdakilerden hangisidir?


#11. Kültürel Coğrafya’nın önemli kavramlarından bir tanesi olan bu kavramı tanımlamak için yerleşilmiş arazi parçası ve halen mevcut görüntüsüdür."tanımlaması kullanılmaktadır. Buna göre, bu tanım aşağıdaki kavramlardan hangisine aittir?

#12. Aşağıdakilerden hangisi insanları bir kültür içinde birbirine bağlayan ve onların içinde yaşadıkları dünyayı tanımalarına ve biçimlendirmelerine yardımcı olan bir unsur değildir?

#13. Aşağıdakilerden hangisinin konusu beşeri ve fiziki coğrafyacıların buluşma alanıdır ve geleneksel olarak Coğrafya'nın akademik yanının da odak noktasını oluşturmaktadır?

#14. Kültür gruplarını ve toplumun işleyişi bakımından mekânsal çeşitliliklerini inceleyen; dil, din, ekonomi, yönetim ve diğer kültürel olguların bir yerden diğerine nasıl değiştiğini veya neden ayni kaldığını tanımlayan ve analiz eden Beşeri Coğrafya'nın alt inceleme dalı aşağıdakilerden hangisidir?

#15. Kültürel coğrafya açısından çok önemli bir konu olan ve bir alanda fikirler ile yeniliklerin ortaya çıkması ve buradan yayılması anlamına gelen terim hangisidir?


#16. Toplumdaki kültürel bütünleşme sonucunda ortaya çıkan değişimler kaç kategori altında toplanmıştır?

#17. Bir yeniliğin zaman ve mesafeye bağlı olarak zayıflamasına ve bozulmasına ek olarak kültürel yayılmayı geciktirici bazı engellerde vardır bu engeller hangisi değildir?

#18. "Dünya genelindeki büyük şehirlerde geçmişte inşa edilen az katlı binaların yerini artık gökdelenler almıştır. Bu dev gökdelenlerin yakınındaki az katlı binalardan bazıları hâlâ ayakta olsa da artık çok fazla göze çarpmamaktadırlar. Bu büyük şehirlerdeki eski binaların kullanım amaçları da zaman içerisinde değişmiştir. " Yukarıdaki paragrafa göre kültürel coğrafyacı, tarihsel süreçte şehirlerdeki mekânsal değişimi incelerken aynı zamanda kültürle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisini incelemiş olmaktadır?

#19. "Beşeri coğrafyacılara göre insan ve doğa birbirleriyle etkileşim içerisindedir. Her bir kültür grubu ve bunların geliştirdikleri yaşam biçimleri, fiziksel dünyanın bir parçasını işgal ettiklerinden, kültürler de doğal çevreyle etkileşim hâlindedirler. Coğrafyacılar da kültürdeki çeşitlilikleri anlamak için bu etkileşimi incelemektedirler." Yukarıda ana hatlarıyla açıklanan incelemeye ne ad verilir?

#20. Herhangi bir kültür, çıkış noktasından yayılarak, geniş bir alanı kaplayan hemen hemen sonsuz sayıdaki keşif veya yeniliğin ürünüdür. Bu yeniliklerden bazıları binlerce yıl önce meydana gelmişken, bazıları da çok yakın zamanlara aittir; bazıları çok yayılmışken, bazıları yalnızca çıkış noktasında kalmıştır. Yukarıdaki paragrafta Kültürel Coğrafya'nın hangi ana konu başlığından bahsedilmektedir?


#21. Aşağıdaki bilim dallarından hangisi; fikirlerin, tekniklerin, aletlerin, başka değişim ajanlarının ve unsurlarının bir kültür ocağından başka alanlara nasıl yayıldığını yani diğer bir deyişle fikirlerin veya nesnelerin mekânsal yayılma sürecini inceler?

TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Kültürel Coğrafya İnsan Kültür Mekan 2021 Vize Deneme-2

1. İnsanların bazı şeyleri diğer insanlardan farklı bir şekilde yapmaları, bu grubun veya toplumun farklı olma nedenidir.” Buna göre söz konusu grubu veya toplumu özelleştiren aşağıdakilerden hangisidir?

A) Fiziksel özellikleri
B) Siyasi görüşleri
C) Hayat tarzı
D) Oturdukları muhit
E) Cinsiyetleri

Cevap : C) Hayat tarzı

2. “Belirli bir zamanda, belirli bir yerde yaşayan belirli bir grup insanin karakteristik hayat tarzıdır.” ifadesiyle aşağıdakilerden hangisi tanımlanmıştır?

A) Kültür
B) Dil
C) Din
D) Örf ve âdetler
E) Norm kuralları

Cevap : A) Kültür

3. Toplumdaki kültürel bütünleşme sonucunda ortaya çıkan değişimler kaç kategori altında toplanmıştır?

A) 5
B) 4
C) 2
D) 1
E) 3

Cevap : A) 5

4. Aşağıda yer alan kültürle ilgili bilgilerden hangisi yanlıştır?

A) Kültür, çevrenin insan tarafından meydana getirilen kısmıdır.
B) Kültür, belirli bir zamanda belirli bir yerde yaşayan belirli bir grup insanın karakteristik hayat tarzıdır.
C) Konuşma, davranış, ideoloji, geçinme yolları, teknoloji, değer sistemleri ve toplumdaki öğrenilmiş bilgilerdeki benzerlikler insanları bir kültür içinde birbirine bağlar.
D) Kültür, bir grup insanin ortak hayat tarzıdır,
E) Kültür, kültürel normlar yoluyla bir bütünlük içerisinde nesilden nesile aktarılamaz

Cevap : E) Kültür, kültürel normlar yoluyla bir bütünlük içerisinde nesilden nesile aktarılamaz

5. Kültürel coğrafya aşağıdaki konulardan hangisini incelemez?

A) Ekonomi yönetim ve diğer kültürel olguların bir yerden diğerine değişimini veya aynı kalma durumunu
B) Kültür gruplarının dilini
C) Kültür gruplarının ve toplumun mekânsal işleyişi bakımında mekânsal çeşitliliklerini
D) Bireysel kültürel farklılıklarını
E) Kültür gruplarının dinini

Cevap : D) Bireysel kültürel farklılıklarını

6. Herhangi bir kültür, çıkış noktasından yayılarak, geniş bir alanı kaplayan hemen hemen sonsuz sayıdaki keşif veya yeniliğin ürünüdür. Bu yeniliklerden bazıları binlerce yıl önce meydana gelmişken, bazıları da çok yakın zamanlara aittir; bazıları çok yayılmışken, bazıları yalnızca çıkış noktasında kalmıştır.
Yukarıdaki paragrafta Kültürel Coğrafya’nın hangi ana konu başlığından bahsedilmektedir?

A) Kültür bölgeleri
B) Kültürel ekoloji
C) Kültürel bütünleşme
D) Kültürel yayılma
E) Kültürel coğrafi görünüm

Cevap : D) Kültürel yayılma

7. Kültür gruplarını ve toplumun işleyişi bakımından mekânsal çeşitliliklerini inceleyen; dil, din, ekonomi, yönetim ve diğer kültürel olguların bir yerden diğerine nasıl değiştiğini veya neden ayni kaldığını tanımlayan ve analiz eden Beşeri Coğrafya’nın alt inceleme dalı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Kültürel Coğrafya
B) Sanayi Coğrafyası
C) Nüfus Coğrafyası
D) Turizm Coğrafyası
E) Tarım Coğrafyası

Cevap : A) Kültürel Coğrafya

8. Kültürel Coğrafya’nın önemli kavramlarından bir tanesi olan bu kavramı tanımlamak için yerleşilmiş arazi parçası ve halen mevcut görüntüsüdür.”tanımlaması kullanılmaktadır. Buna göre, bu tanım aşağıdaki kavramlardan hangisine aittir?

A) Kültürel coğrafi geçmiş
B) Kültürel bütünleşme
C) Kültür edinme
D) Kültürel coğrafi görünüm
E) Kültür bölgesi

Cevap : D) Kültürel coğrafi görünüm

9. “Dünya genelindeki büyük şehirlerde geçmişte inşa edilen az katlı binaların yerini artık gökdelenler almıştır. Bu dev gökdelenlerin yakınındaki az katlı binalardan bazıları hâlâ ayakta olsa da artık çok fazla göze çarpmamaktadırlar. Bu büyük şehirlerdeki eski binaların kullanım amaçları da zaman içerisinde değişmiştir. ”
Yukarıdaki paragrafa göre kültürel coğrafyacı, tarihsel süreçte şehirlerdeki mekânsal değişimi incelerken aynı zamanda kültürle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisini incelemiş olmaktadır?

A) Kültür alemini
B) Kültür edinme
C) Kültürel yayılma
D) Kültürel bütünleşme
E) Kültürel coğrafi geçmiş

Cevap : E) Kültürel coğrafi geçmiş

10. Aşağıdaki bilim insanlarından hangisi kültürel unsurların, uygulamaların ve inançların ne zaman özellikle de nerede ortaya çıktığının belirlenmesiyle uğraşır?

A) Tarihçiler
B) Felsefeciler
C) Beşerî Coğrafyacılar
D) Sosyal Antropologlar
E) Sosyologlar

Cevap : C) Beşerî Coğrafyacılar

11. İki veya daha fazla kültürel grubun ve bu gruplara dahil bireylerin, birbiriyle temas etmesi sonucunda oluşan karşılıklı kültürel ve psikolojik değişimlerin yaşandığı süreçtir. Bu tanım aşağıdakilerden hangisine aittir?

A) Kültür edinme
B) Kültürel bozulma
C) Kültürel yayılma
D) Kültürel ekoloji
E) Kültürel bütünleşme

Cevap : E) Kültürel bütünleşme

12. Bir Kültürel coğrafyacı, dünyadaki en yeni şehir örneklerinde, kültürel coğrafi geçmişle ilgili bir araştırma yapmak planlamaktadır. Bu araştırmasını gerçekleştirmek için bu kültürel coğrafyacı, aşağıdaki kıtalardan hangisine gitmelidir?

A) Asya
B) Avrupa
C) Kuzey Amerika
D) Afrika
E) Avustralya

Cevap : C) Kuzey Amerika

13. Aşağıdakilerden hangisinin konusu beşeri ve fiziki coğrafyacıların buluşma alanıdır ve geleneksel olarak Coğrafya’nın akademik yanının da odak noktasını oluşturmaktadır?

A) Kültür edinme
B) Kültürel ekoloji
C) Kültürel bütünleşme
D) Kültürel bozulma
E) Kültürel yayılma

Cevap : B) Kültürel ekoloji

14. Aşağıdakilerden hangisi insanları bir kültür içinde birbirine bağlayan ve onların içinde yaşadıkları dünyayı tanımalarına ve biçimlendirmelerine yardımcı olan bir unsur değildir?

A) Cinsiyet
B) Geçinme yolları
C) Değer sistemleri
D) Dil
E) Din

Cevap : A) Cinsiyet

15. Kültürel Coğrafya’nın önemli kavramlarından bir tanesi olan bu kavramı tanımlamak için Yerleşilmiş arazi parçası ve halen mevcut görüntüsüdür.”tanımlaması kullanılmaktadır. Buna göre, bu tanım aşağıdaki kavramlardan hangisine aittir?

A) Kültürel coğrafi geçmiş
B) Kültürel bütünleşme
C) Kültür edinme
D) Kültürel coğrafi görünüm
E) Kültür bölgesi

Cevap : D) Kültürel coğrafi görünüm

16. Bu unsuru, haritalarda gösterilebilecek bir şey değildir fakat kültürel coğrafi görünümün önemli unsurlarından birisidir. Her zaman referans olarak verildiği gibi, İngilizlerin otobüs beklerken veya bir para ödeneceği zaman Sıraya girmeleri, imaj yaratan bir gelenek olarak tanınmıştır ama mimari tarz gibi, sokak kalıbı gibi arazi üzerinde sürekli bir kalıp halinde belirmemiştir. Bunun gibi, caddelerde ve sokaklarda halkın tavırları ve davranışları, kültürel coğrafi görünümde önemli birer imaj yaratıcılarıdır.”
Yukarıdaki paragrafta ayrıntılı olarak kültürel coğrafi görünüm unsurlarından bir tanesi açıklanmıştır. Buna göre, bu unsur aşağıdakilerden hangisidir?

A) Arazi bölünüm kalıpları
B) Mimari biçim
C) Yaşam tarzı
D) Yerleşim kalıplar
E) Giyim-kuşam

Cevap : C) Yaşam tarzı

17. Bir yeniliğin zaman ve mesafeye bağlı olarak zayıflamasına ve bozulmasına ek olarak kültürel yayılmayı geciktirici bazı engellerde vardır bu engeller hangisi değildir?

A) Tavsiyeler
B) İdari tabular
C) Kültürel engeller
D) Çevresel engeller
E) Toplumsal engeller

Cevap : A) Tavsiyeler

18. Aşağıdaki bilim dallarından hangisi; fikirlerin, tekniklerin, aletlerin, başka değişim ajanlarının ve unsurlarının bir kültür ocağından başka alanlara nasıl yayıldığını yani diğer bir deyişle fikirlerin veya nesnelerin mekânsal yayılma sürecini inceler?

A) Sosyal Antropoloji
B) Psikoloji
C) Tarih
D) Sosyoloji
E) Coğrafya

Cevap : E) Coğrafya

19. Bir kültürün doğduğu yere o kültürün kaynak alanı yani kültür ocağı denir. Buna göre Türk kültürünün kaynak alanı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Orta Doğu
B) Orta Asya
C) Yakin Doğu
D) Mezopotamya
E) Balkanlar

Cevap : B) Orta Asya

20. “Beşeri coğrafyacılara göre insan ve doğa birbirleriyle etkileşim içerisindedir. Her bir kültür grubu ve bunların geliştirdikleri yaşam biçimleri, fiziksel dünyanın bir parçasını işgal ettiklerinden, kültürler de doğal çevreyle etkileşim hâlindedirler. Coğrafyacılar da kültürdeki çeşitlilikleri anlamak için bu etkileşimi incelemektedirler.”
Yukarıda ana hatlarıyla açıklanan incelemeye ne ad verilir?

A) Kültür edinme
B) Kültürel coğrafi görünüm
C) Kültürel ekoloji
D) Kültürel bütünleşme
E) Kültürel yayılma

Cevap : C) Kültürel ekoloji

21. Kültürel coğrafya açısından çok önemli bir konu olan ve bir alanda fikirler ile yeniliklerin ortaya çıkması ve buradan yayılması anlamına gelen terim hangisidir?

A) Kültür ocağı
B) Kültürel bütünleşme
C) Kültür edinme
D) Kültürel yayılma
E) Kültürel coğrafi görünüm

Cevap : D) Kültürel yayılma

 

Auzef Coğrafya
Telegram Coğrafya

Kültürel Coğrafya: İnsan, Kültür, Mekan 2021 Vize Deneme-2

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!