auzefGöktürklerTarih

Göktürkler Vize Deneme Sınavı -3

Göktürkler Vize Deneme Sınavı -3

#1. Aşağıdakilerden hangisi Göktürklerin 555 yılında mağlup ettiği kavimlerden biridir?

Cevap : a) Kırgızlar

#2. T’ung Yabgu aşağıdaki kavimlerden hangisini itaat altına aldı?

Cevap : e) Tölesler
NOT: Göktürk Devleti kurulduktan sonra Bumin Kagan doğuda Ötüken’de, İstemi Yabgu ise batıda Akdağ’da hüküm sürmekteydi. İstemi Yabgu ilk olarak, Altay Dağlarından Hazar Denizi’ne kadar uzanan coğrafyada dağınık halde yaşayan, Töles ve On Ogur boylarını itaat altına aldı.

#3. Sui Hanedanının başında bulunduğu Çin başkenti aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : b) Singan-fu
NOT: Çin’de Sui hanedanına karşı isyan eden Şi-pi tarafından desteklenen diğer kumandan da Lui-vu-çou idi. Şi-pi buna da Ting-Yang-Hakan unvanını verdi. Bunların ikisini de Sui’lere karşı sevk eden Şi-pi kendi kuvvetleriyle de bunları desteklemiştir. Sui hâkimiyetini asıl ortadan kaldıran Li-yüen, Şi-pi’nin yüksek hâkimiyetini kabul etmiş ve aralarında bir anlaşma yapılmıştı. Bu esnada başkente sığınan Sui hükümdarı orada öldürüldü. Li-yüen böylelikle Çin başkenti Singan-fu’ya girdi ve aradaki anlaşma gereğince ne kadar imparatora ait servet varsa hepsini Göktürklere devretti. Li-yüen’in bu şekilde başkente hâkim olmasıyla Çin’de T’ang denilen yeni bir sülale kurulmuş oldu.

#4. Çin Ordusunu Türk tarzında tekrar teşekküllendiren ve Tang Sülalesinin de kurucusu olan kişi aşağıdakilerden Hangisidir?

Cevap : a) Li-yüen
NOT: Sui hâkimiyetini asıl ortadan kaldıran Li-yüen, Şi-pi’nin yüksek hâkimiyetini kabul etmiş ve aralarında bir anlaşma yapılmıştı. Bu esnada başkente sığınan Sui hükümdarı orada öldürüldü. Li-yüen böylelikle Çin başkenti Singan-fu’ya girdi ve aradaki anlaşma gereğince ne kadar imparatora ait servet varsa hepsini Göktürklere devretti. Li-yüen’in bu şekilde başkente hâkim olmasıyla Çin’de T’ang denilen yeni bir sülale kurulmuş oldu.

#5. İpek yolu doğuda hangi bölgeden başlar?

Cevap : a) Kansu Bölgesi
NOT: Çin’deki Kansu bölgesinden başlayan İpek Yolu küçük krallıkların bulunduğu İç Asya’ya geliyor, burada kuzey ve güney olmak üzere ikiye ayrılıyordu.


#6. Aşağıdakilerden hangisi Göktürkler dönemindeki hükümdarlardan birisidir?

Cevap : a) Anuşirvan
NOT: İran-Bizans arasında 590’a kadar devam eden bu savaş iki imparatorluğu da sarstı. Anuşirvan 579’da öldükten sonra yerine geçen oğlu IV. Hürmüz (İstemi’nin kızından doğmuştu-) de bu savaşı devam ettirdi. İstemi Yabgu kızını Sasani hükümdarı Anuşirvan ile evlendirerek, Akhunlara karşı Göktürk – Sasani ittifakının kurulmasını sağladı.

#7. Göktürkler ilk kimleri yenerek istiklâllerini kazandılar?

Cevap : c) Juan Juanlar
NOT: Göktürkler Juan-Juan’lara tabi demirci basit bir kavimdi ve daha sonra istiklal mücadelesi yaparak bağımsızlığını elde etmişti.

#8. Eftalitleri yıkan Göktürk-Sasani ittifakında Göktürklerin payına nereler düşmüştür?

Cevap : a) Semerkant, Buhara, Taşkent, Fergana
NOT: Eftalit Devleti böylece İstemi’nin tazyiki altında yıkılmış bulunuyordu. Fakat bu meselede aslan payını Anuşirvan almıştır. Eftalit toprakları taksim edildi ve büyük kısmı İran hükümdarına geçti. İstemi ise şu bölgeleri almıştı: Semerkant, Buhara, Taşkent, Fergana sahası.

#9. Bizansa gönderilen elçilik heyeti hangi Bizans İmparatoru döneminde gönderilmiştir?

Cevap : a) II.Justinos
NOT: İstemi Yabgu tarihte ilk defa olarak Orta Asya’dan bir elçilik heyetini Bizans’a yolladı. Bu Bizans-Göktürk menfaatlerinin birleşmesi, Sasanilerin ortadan kaldırılacağı bir siyasetin başlangıcı idi. Göktürk elçilerinin Orta Asya’dan İstanbul’a gelmeleri Bizans’da derhal bir alaka uyandırmış ve İmparator II.Justinos (565-578) derhal müzakerelere girişilmesini emretmişti.

#10. İstemi Yabgu’nun 566 yılında Sasanilere elçilik heyetini göndermesinin nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : b) Sasanilerin İpek Ticaretini Engellemeleri
NOT:  İstemi aradaki ticaretin kesilmesi üzerine İran şehinşahına heyet gönderdi. ‘‘Biz iki komşuyuz ve
müttefikiz. Sogd halkının ticaretine mani olmayınız. İran’dan geçip Bağdat yolu ile Suriye’ye nakledilmesine müsaade edin’’ dedi. İranlılar da bu ticaretten hisselerini alacaktı. Ta Suriye kıyılarına kadar bütün yol İranlıların elinde bulunuyordu. 566’da giden bu heyetinin başında Maniakh vardı. Bu sebeple Maniakh İran’a gidince ipek ticaretinin münakaşasını yapabilecekti. Lakin İran hükümdarı bunu kabul etmedi, zira o da kendi bakımından, yani yabancıların ticaret yapmalarını önlemekte haklı idi. Fakat bu işin Göktürkler tarafından mutlaka halledilmesi lazımdı. Anuşirvan bunu önlerse Göktürkleri iktisadi bakımdan zayıf düşecekti. Anuşirvan’ın bu ticarete engel olmasını başka sebeplere bağlayanlar da var. Mesela Anuşirvan’ın yanında bir akıllı Eftalit varmış onun telkini ile müsaade etmemiş. Ligeti’ye göre Anuşirvan’ın direnmesinin en mühim sebebi kendi topraklarında Göktürklerin dolaşmalarını istememesidir. Zira ticaret için gelenlerin propagandaları ilerde bir istilaya sebep olabilirdi. Neticede Maniakh eli boş döndü.


#11. Tan-hu Hi-en’in fetihlerinin önemi nedir?

Cevap : c) İpek Yolu’nu Hun Hâkimiyetine Alması
NOT: Böylece Hunlar yeniden Kuzey ve Güney olmak üzere ikiye ayrıldılar. Kuzeyde kalanlar istiklallerini korudular ve Tan-hu Hien, fütuhata da geçti. Türkistan’a doğru seferler tertip edip, Fergana’ya kadar olan bölgeyi zaptetti. Bu kısım Türk-Çin münasebetlerinde büyük ehemmiyet taşıyan İpek Yolu’na hâkimdi. Bu kısmı elinde tutanlar, Çin’in ipek ticaretini de elinde tutmaktaydı. İpek Yolu’nun elden gitmesi Çinlileri canlandırdı. Mukabil hücuma geçerek, uzun mücadeleler sonunda İpek Yolu’nu üçüncü defa ellerine geçirdiler.

#12. Göktürklerin kurucusu kimdir?

Cevap : c) Bumin
NOT: Tarihte Türk adıyla ortaya çıkan ve bizim Göktürk dediğimiz devletin kurucusu Bumin veya Çin
kaynaklarındaki şekline göre T’ou-men dir. Bumin, devleti kurarken yalnız değildi. İstemi adında bir kardeşi vardı. Bir rivayete göre bunlar Tu-wu adlı bir zatın çocukları idiler. Bir başka rivayete göre ise Tu-wu babaları değil onların atasıydı.

#13. 568’de Türklerin kendilerine ait yazıları olmasını bize bildiren kaynak aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : a) Bizans Kaynağı
NOT: Oysa Bizans kaynaklarından anlıyoruz ki, daha Türklerin 568’de kendilerine mahsus yazıları vardır Yenisey kitabeleri ise Türk yazısının daha eski vesikalarıdır.

#14. Kuzey Çin’deki Hun Hâkimiyeti hangi tarihte son bulmuştur?

Cevap : c) M.S. 155
NOT: Sıra kendilerine gelmesine rağmen ayrılık devam etti. Kuzey Hunları böylece sahneden çekilince, Siyen-pi kralı Tan-çe-hui, Güney hunlarını da ezdi ve eski Hun topraklarında bir Siyen-pi İmparatorluğu kuruldu. Bu imparatorluğun tam kurulduğu ve tabiatıyla Kuzey Çin’deki Türk hâkimiyetinin son bulduğu tarihtir: M.S. 155

#15. Mukan Kagan hangi tarihte vefat etmiştir?

Cevap : a) 572
NOT: Bizans-Sasani savaşlarının en çetin zamanı olan 572’de Büyük Göktürk Kaganı Mukan vefat etti.
Mançurya’dan Karadeniz’e kadar uzanan imparatorluğun hükümdarı olan Mukan devrinde Göktürk Devleti böyle cihanşümul bir devlet derecesine yükselten bu Türk Kaganının vefatı Türkleri çok üzdü. Türkler günlerce yas tuttu. Hepsi de kendi adetlerine göre üzgünlüklerinden yüzlerini kestiler ve buradan akan kanı gözyaşlarına kattılar.


#16. Kürşad İhtilali kaç kişiyle yapılmıştır?

Cevap : b) 40
NOT: Göktürklerin hürriyet mücadeleleri arasında en dikkate değer olanı Kürşad ihtilalidir. Bu T’anglar’ın en kuvvetli devrinde Türklerin Çin’de ve bizzat Çin başkentinde giriştikleri ihtilal be hürriyet hareketidir. Bizim edebiyatımıza Kürşad olarak geçen bu Göktürk ihtilalci Tegininin asıl adı Chie-shih-shuai ve T’u-li Kagan’ın kardeşi idi. Kendisi Çin başkentinde İmparatorun oturduğu sarayda muhafız alaylarından birinin başında kumandan idi. Bu Çin İmparatorluğunu yıkarak yerine Göktürk Kaganlığı’nı tekrar kurmayı tasarlamış ve inandığı arkadaşlarına bu fikrini kabul ettirmişti. Yakın arkadaşlarından 40 kişi bu plana katılmış, Göktürklerin istiklali bu yolla sağlanmak istenmiştir.

#17. Göktürkler ilk kimleri yenerek istiklâllerini kazandılar?

Cevap : c) Juan Juanlar
NOT: Göktürkler Juan-Juan’lara tabi demirci basit bir kavimdi ve daha sonra istiklal mücadelesi yaparak bağımsızlığını elde etmişti.

 

#18. Göktürklerin menşei kimlere dayanmaktadır?

Cevap : c) Hunlar
NOT: Çin yıllıklarının ittifakla belirttiğine göre, Göktürklerin menşei Hunlara dayanmaktadır ve soyadları Aşina’dır.

#19. Aşağıdakilerden hangisinde Tabgaçların Çin yıllıklarında geçtiği şekil doğru olarak verilmiştir?

Cevap : e) T’o-ba
NOT: Kuzey Çin sahasında yer alan Hun-Türk krallıkları bulunduğu sırada etrafta başka siyasi teşekküller kendini göstermiştir. Bunlardan birisi bizim Tabgaç dediğimiz, Çin yıllıklarında ise T’o-ba diye geçen devlettir.

#20. Juan-juan hakimiyeti kaç tarihinde sona ermiştir?

Cevap : c) 552
NOT: Savaşta Bumin’i bizzat Juan-Juan İmparatoru A-na-kuei karşıladı. Yapılan muhaberede Juan-Juan ordusu perişan oldu. Kuvvetinin feci hezimetini gören mağrur JuanJuan İmparatoru intihar etti. Böylece Orta ve Doğu Asya’da büyük bir kuvvet olan Juan-Juan hâkimiyeti çöktü (552).


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-

Göktürkler Vize Deneme Sınavı -3

Auzef Tarih Güz Dönemi

Öğrenci Dostu
LOLONOLO – Öğrenme Yönetim Sistemi

Göktürkler Vize Deneme Sınavı -3

Auzef Tarih Güz Dönemi

Öğrenci Dostu
LOLONOLO – Öğrenme Yönetim Sistemi

Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Göktürkler Vize Deneme Sınavı -3

Göktürkler Vize Deneme Sınavı -3

Devletin Teşekkülü Ve Güçlenmesi

Aşağıdakilerden hangisi Göktürklerin 555 yılında mağlup ettiği kavimlerden biridir?

a) Kırgızlar
b) Hunlar
c) Karluklar
d) Uygurlar
e) İranlılar

Cevap : a) Kırgızlar

Aşağıdakilerden hangisi Mukan Kagan’ın yerine geçmiştir?

a) Tonyukuk
b) İşbara
c) T’a-po (Taspar)
d) İnel
e) Kubrat

Cevap : c) T’a-po (Taspar)
NOT: Bizans-Sasani savaşlarının en çetin zamanı olan 572’de Büyük Göktürk Kaganı Mukan vefat etti.
Mançurya’dan Karadeniz’e kadar uzanan imparatorluğun hükümdarı olan Mukan devrinde Göktürk Devleti böyle cihanşümul bir devlet derecesine yükselten bu Türk Kaganının vefatı Türkleri çok üzdü. Türkler günlerce yas tuttu. Hepsi de kendi adetlerine göre üzgünlüklerinden yüzlerini kestiler ve buradan akan kanı gözyaşlarına kattılar. Hakan’a muhteşem bir de cenaze töreni düzenlendi. Mukan Kagan ölünce yerine vasiyeti gereği kardeşi T’a-po (Taspar) Kagan geçti.

Göktürkler ilk kimleri yenerek istiklâllerini kazandılar?

a) Çinliler
b) Moğollar
c) Juan Juanlar
d) Uygurlar
e) Kırgızlar

Cevap : c) Juan Juanlar
NOT: Göktürkler Juan-Juan’lara tabi demirci basit bir kavimdi ve daha sonra istiklal mücadelesi yaparak
bağımsızlığını elde etmişti.

Menşei efsanelerinde geçen T’u-chüe kelimesinin anlamı nedir?

a) Kılıç
b) Miğfer
c) Ok-Yay
d) Şehzade
e) Komutan

Cevap : b) Miğfer
NOT: Türkler, önceleri Altay dağlarının kuzey yamaçlarındayken, sonraları güney yamaçlarına geçtiler. Altay
dağının şekli miğfere benzediği için ve geleneklerine göre miğferin karşılığı T’u-chüe olduğu için kendilerine bu ismi aldılar.

Göktürklerin kurucusu kimdir?

a) Mete
b) Attila
c) Bumin
d) Bilge Kağan
e) İstemi Yabgu

Cevap : c) Bumin
NOT: Tarihte Türk adıyla ortaya çıkan ve bizim Göktürk dediğimiz devletin kurucusu Bumin veya Çin
kaynaklarındaki şekline göre T’ou-men dir. Bumin, devleti kurarken yalnız değildi. İstemi adında bir kardeşi vardı. Bir rivayete göre bunlar Tu-wu adlı bir zatın çocukları idiler. Bir başka rivayete göre ise Tu-wu babaları değil onların atasıydı.

Göktürkler Çin kaynaklarına göre ilk defa nerede görülmüşlerdi?

a) Kuzey Çin
b) Batı Çin
c) Güney Çin
d) Doğu Çin
e) Orta Çin

Cevap : a) Kuzey Çin
NOT: Bumin emrindeki Türkler tarihi olarak ilk defa 534’te Kuzey Çin’de görülmüşlerdir. Bu senede Kuzey
Çin’de hâkim olan ve Türk aslından Wei’ler yani Tabgaçlar ikiye bölünmüşlerdi. Türklerin de bu tarihten itibaren kuvvetleri tedricen artmıştır. Çünkü bu yıllarda görülen Türklerin Çin İmparatorluğu ile temasa geçerek arada ticari münasebet kurulması için çalıştıkları, bilhassa İpek ve ipekli kumaş almak istedikleri
anlaşılmıştır.

Mukan Kagan hangi tarihte vefat etmiştir?

a) 572
b) 570
c) 575
d) 580
e) 600

Cevap : a) 572
NOT: Bizans-Sasani savaşlarının en çetin zamanı olan 572’de Büyük Göktürk Kaganı Mukan vefat etti.
Mançurya’dan Karadeniz’e kadar uzanan imparatorluğun hükümdarı olan Mukan devrinde Göktürk Devleti böyle cihanşümul bir devlet derecesine yükselten bu Türk Kaganının vefatı Türkleri çok üzdü. Türkler günlerce yas tuttu. Hepsi de kendi adetlerine göre üzgünlüklerinden yüzlerini kestiler ve buradan akan kanı
gözyaşlarına kattılar.

Bumin’in Juan-juan hükümdarının kızını isteyecek cesarete kapılmasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

a) Juan-Juanlara isyan eden tölesleri yenip halkını kendi tebası yapması
b) Juan-juanların çok güçsüz durumda olması
c) Çinlilerin Bumin’i teşvik etmesi
d) Juan-Juan Hükümdarının Bumin’i damat olarak görmek istemesi
e) Bunim’in Çin’e karşı yaptığı bağımsızlık mücadelesinde güçlenmek istemesi

Cevap : a) Juan-Juanlara isyan eden tölesleri yenip halkını kendi tebası yapması
NOT: Juan-Juanlara karşı olan hareketin başında Töles adındaki Türk boyları vardı. Çin kaynaklarının içinde 20-30 boy saydığı bu Tölösler, şimdilik Göktürklere bağlı olmayıp Altay-Orhun ve Aral arasında çok geniş sahaya yayılmışlardı. Gayet kalabalık olan Tölesler 108.000 atlı çıkarabiliyorlardı. İşte bu kalabalık kavim Juan-Juanlara karşı harekete geçmişti. Ancak bunu Juan-Juan hükümdarı A-na-kouei’den önce haber alan ve siyasi bir manevra ile bundan istifade etmek isteyen Bumin önce davranıp Tölesleri bir baskınla darmadağın etti, 50.000 aileyi kendi tebaasına geçirdi. Bu hareket Bumin’in itibarını arttırdı ve dolayısıyla Juan-Juanlar bundan çok memnun kaldılar. Kendisini hayli kuvvetli hisseden Bumin gönderdiği bir elçilik heyeti ile Juan-Juan hükümdarının kızını istedi. Juan-Juan hükümdarı bunu kabul ederse Göktürk başbuğunu kendi seviyesinde bir hükümdar olarak tanımış olacaktı. Ama Juan-Juan hükümdarı bu siyasi manevraya kapılmadı. Cevap olarak şöyle dedi: “Sen benim emrimde çalışan bir demircisin, nasıl böyle bir talepte bulunabilirsin”

Juan-juan hakimiyeti kaç tarihinde sona ermiştir?

a) 550
b) 551
c) 552
d) 553
e) 554

Cevap : c) 552
NOT: Savaşta Bumin’i bizzat Juan-Juan İmparatoru A-na-kuei karşıladı. Yapılan muhaberede Juan-Juan ordusu perişan oldu. Kuvvetinin feci hezimetini gören mağrur JuanJuan İmparatoru intihar etti. Böylece Orta ve Doğu Asya’da büyük bir kuvvet olan Juan-Juan hâkimiyeti çöktü (552).

Göktürk Devleti kaç tarihinde kurulmuştur?

a) 549
b) 550
c) 551
d) 560
e) 552

Cevap : e) 552
NOT: Juan-Juan Devleti’nin perişan edilmesi Göktürklere muazzam arazi temin etti. Altaylar ile Baykal Gölü
arasındaki geniş mıntıka Göktürklerin eline geçti. Bumin 552 yılındaki bu büyük muvaffakiyetinden sonra
karargâhının bulunduğu yere döndü ve büyük şenlikler yapıldı. Daha sonra orada büyük bir kurultay toplandı. Bundan sonra yapılacak işleri görüşmek için toplanan kurultaya hükümdar ailesi, kumandanlar ve diğerleri katıldı. Önünde Kurt Başlı Bayrağın (Sancağın) dalgalandığı Bumin’in otağındaki bu kurultayda Bumin, İl Hakan (Kagan) unvanı verilerek hükümdar ilan edildi. Bumin’in Kagan olduğu bu merasimle asıl Göktürk Devleti kurulmuş oldu (552).

Göktürkler Vize Deneme Sınavı -3

Auzef Tarih Güz Dönemi

Öğrenci Dostu
LOLONOLO – Öğrenme Yönetim Sistemi

Auzef Tarih
Telegram Tarih

Devletin Teşekkülü Ve Güçlenmesi

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!