auzefÇocuk GelişimiÜstün Zekâlı Ve Yetenekli Çocuklar Ve Eğitimleri

Üstün Zekâlı Ve Yetenekli Çocuklar Ve Eğitimleri Vize Deneme Sınavı -6

Üstün Zekâlı Ve Yetenekli Çocuklar Vize Deneme Sınavı -6

#1. Üstün zekâlı çocuklarla ilgili ülkemizde yapılan resmi tanımlamalarda son yıllarda en çok hangi kuramcının tanımından etkilenilmiştir?

Cevap : c) Gardner
NOT: Ülkemizde son yıllarda üstün yetenek tanımlarının şekillenmesinde Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)’nın benimsediği zekâ kuramları etkili olmuştur. Genel zekâ kuramları 20. yüzyılda daha ön plana çıkmışken 21. yüzyıla gelindiğinde Howard Gardner’ın 1983 yılında geliştirdiği Çoklu Zekâ Kuramı daha ön plana çıkmıştır.

#2. Aşağıdakilerden hangisi psikolinguistik kuramın evrelerinden biri değildir?

Cevap : e) Telefonik Konuşma Evresi

#3. Aşağıdakilerden hangisi dilin temel bileşenleridir?

Cevap : b) Anlama dili-anlatım dili
NOT: Dil iki temel bileşenden oluşur:
– Reseptif Dil (Alıcı Dil, Anlama Dili): Sözel uyaranların duyu-sinir ağı ve işitsel-algısal süreçler aracılığı ile alınması ve anlaşılması olarak tanımlanır.
– Ekspresif Dil (Anlatım Dili): Duyu-sinir ve motorsinir işlevler (nefes alma, ses çıkarma, rezonans, artikülasyon mekanizmaları gibi) ile zihinsel kavramın bir ses imgesi aracılığıyla ifadesidir.
* Dilin gelişmesinde iki temel bileşenin paralel olarak gelişmesi gerekmektedir. Reseptif dile; çocuğun gel, bak gibi sözcüklere ya da seslere tepki vermesi örnek verilebilirken, ekspresif dile ise bu gibi sesler çıkarması örnek verilebilir. Paralel gelişim olmayan çocuklarda ise sorunun neden kaynaklandığı bulunmalıdır.

#4. Aşağıdakilerden hangisi üstün zekâlı çocukların dil gelişimini etkileyen etmenlerden biri değildir?

Cevap : e) Beslenme
NOT: Dil Gelişiminde Etmenler:
– Genetik
– Fizyoloji
– Algısal, Bilişsel ve Nörolojik Gelişim
– Fiziksel ve Ruhsal Durum
– Anne-Bebek Etkileşimi ve Sosyal Çevre
– Cinsiyet
– Aile Yapısı ve İki Dillilik
– Sosyokültürel ve Sosyoekonomik Etkenler

#5. Yaygın görüşe göre üstün yetenekli kişilerde bütüncül algı ile ilgili olduğu için ....... daha baskındır. Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Cevap : a) Sağ beyin
NOT: Nörobiyolojik Bakış Açısıyla Üstün Yetenek: Yaygın görüşe göre üstün yetenekli kişilerde bütüncül algı ile ilgili olduğu için sağ beyin daha baskındır.


#6. Aşağıdakilerden hangisi kavram oluşumunu açıklamaktadır?

Cevap : c) İşitim imgesinin çağrışım yoluyla kavramsal imgeyi uyandırmasıdır.
NOT: Vygotsky, çocukların dili edindikçe, sosyal etkileşim yoluyla düşünce de bir sistem geliştirdiklerini ve dil edinme sürecinde kendilerine özgü bu karmaşık sistemi kullanarak kavramları anlatma yolları kullandıklarını söylemektedir. Kavramlar kişilerin bilgilerin oluşmasını ve bellekte saklanmasını sağlar. Dilsel iletişim kavramsal olarak sağlanır. Kavramlar, duygu, düşünce, algı, varlık sözcüklerini taşır. “Kavram” ile “sözcük” birbirinden ayrılamaz bir bütün olarak varsayılabilir. Guiraud’a göre, kavram çağrışım ile işitim imgesini uyandırır, sesler dinleyicinin zihninde işitim imgesini canlandırır; işitim imgesi de çağrışım yoluyla kavramsal imgeyi uyandırır. Kavramlar gelişir, değişir, sayısı artar azalır. Çocuğun kelime anlamını kavrama becerisi başlangıç dönemlerinde bile olsa yetişkinlerinkiyle tutarlıdır. Çocuk anlamlandırması yetişkininkinden farklı olmasına rağmen, anlamı olan kelimeler yoluyla sosyal etkileşim kuracaktır.

#7. Üstün zekâlılığın tanımında asenkronize gelişimden bahseden aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : b) Columbus Grup
NOT: Özel yetenekli kavramını yeniden tanımlamak için Ohio Columbus’ta toplanan Columbus Grup ismiyle anılan bir grup eğitimci, psikolog ve ebeveyn 1991 yılında üstün zekâyı şu şekilde tanımlamıştır: “Üstün zekâ, kişide ileri düzeyde bilişsel yeteneğin ve artan yoğunluğun toplumun normundan niteliksel olarak farklılaşan içsel deneyim ve farkındalık yaratmak üzere birleşmesiyle oluşan asenkronize yani eş zamanlı olmayan gelişimdir. “ Zihinsel kapasite arttıkça eş zamanlı olmayan gelişim de artar.

#8. Beyinde yazılı ve sözel dilin anlaşılmasını sağlayan .......... alanıdır. Boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Cevap : d) Wernicke
NOT: Beyinde Dil Alanı: Beyinde yazılı ve sözel dilin anlaşılmasını sağlayan alan temporal lobun arka üst ucunda bulunan Wernicke alanıdır. Konuşma işlevini sağlamak için frontal korteksin arka tarafında bulunan Broca alanına bilgi aktarır. Korpus kallozum ile okuma becerisi ve fonolojik farkındalık arasında bir pozitif korelasyon bulunmuştur.

#9. Aşağıdakilerden hangisi üstün zekâyı duygusal yönüne vurgu yaparak tanımlamıştır?

Cevap : b) Annemarie Roeper
NOT: Annemarie Roeper, üstün zekâyı duygusal yönüne vurgu yaparak tanımlamıştır. Roeper’a göre üstün zekâ daha fazla farkındalık, daha fazla duyarlılık, algılananları daha iyi anlama, zihinsel ve duygusal deneyimlere daha iyi dönüştürebilme yeteneğidir.

#10. Kerem dokuz yaşındadır ve aritmetik alanında çalışma yapmaktan hoşlanmaktadır. Evde bulunan deney setini kullanarak farklı deneyler düzenlemektedir. Ailesi öğretmeni ile görüştüklerinde çocuklarının üstün zekâlı ve yetenekli olup olmadığını öğrenmek istediklerini belirtirler. Öğretmeni ise Kerem’in hızlı düşünmesi, problemleri hızlı çözümü, geniş kelime hazinesi ve yaşıtlardan daha erken okuması neden ile aile tanılamaya yönlendirmiştir. Öğretmenin Kerem’in hangi gelişim özellikleri üzerinde durmuştur?

Cevap : a) Bilişsel gelişim
NOT: Clark (2008) üstün zekâlı ve yetenekli çocukların, keskin soyutlama gücü, problem çözme ve kavramları uygulamaya ilgi, erken okuyucu, geniş kelime haznesi, entelektüel merak, eleştirel düşünme gücü, şüphecilik, özeleştiri, kalıcı ve hedefe yönelik davranış, iş ve çalışmada bağımsızlık, ilgi ve yetenek çeşitliliği olmak üzere çeşitli bilişsel özellikler sergilediklerini belirlemiştir.


#11. Yapılan araştırmalar, matematiksel üstün yetenekli bireylerde beynin en fazla hangi bölgesini işaret etmektedir?

Cevap : e) Prefrontal
NOT: Matematik Alanında Üstün Yeteneklilerin Nörobiyolojisi: Yapılan araştırmalar, matematiksel üstün yetenekli bireylerde en fazla frontal bölgenin özellikle de prefrontal bölgenin telaffuz edildiğini göstermektedir. Bunun dışında parieto-oksipital korteks, parietal lob, prekuneus talamus, temporal ve frontal gyrus bölgelerinin de matematiksel beyin aktivasyonunda yer aldıkları yapılan sinirbilim araştırmalarında görülmektedir. Matematik üstün yetenekli ergenlerle yapılmış EEG çalışmalarında, daha karmaşık bilişsel işlemler yapılırken beynin farklı bölümlerinin birbirine yardımcı olduğu bulunmuştur. Bu bölgeler, frontal, parietal, parietooksipital bölgelerin belirli kısımlarıdır.

#12. Sinestezi bir ........ değişikliğidir. Boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Cevap : a) Algı
NOT: Sinestezi (Eşduyum): Sinestezi bir algı değişikliğidir. Sinestezi kelimesi Yunanca, syn (birlikte) ve aisthesis (algı/his/duyum) kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuştur. Sinestezik kişilerin renkleri duyabildiği, sesleri görebildiği ya da görüntülerin tadını alabildiği ortaya konmuştur. Cawley sinestezik öğrencileri yeni bir üstün zekâlı tipi olarak tanıtmıştır. Sinesteziklerin sinestezi alanlarında daha hızlı öğrendiklerini ve gelecekte mesleklerini sinestezileri doğrultusunda seçeceklerini ileri sürmüştür.

#13. “......... eğitim ile beyindeki sinaptik bağlantıların gelişmesi demektir.” Boşluğa hangisi gelmelidir?

Cevap : b) Plastisite
NOT: Plastisite yani yoğrulabilirlik, eğitim ile beyindeki sinaptik bağlantıların gelişmesi demektir.

#14. Aşağıdaki öğretmen sorularından hangisi öğrencilerin üstbiliş kullanımını en iyi şekilde teşvik eder?

Cevap : d) Bugün sınıfta keşfedilen materyal hakkında sizin için en kafa karıştırıcı olan nedir?

#15. ............ öğrenciler, ortak özelliklere göre akranlarıyla karşılaştırıldığında yüksek seviyelerde performans gösterme potansiyeline sahiptirler. Noktalı yere aşağıda yer alan kavramlardan hangisi gelmelidir?

Cevap : a) Üstün zekâlı
NOT: Üstün zekâlı ve yetenekli çocuklar daha gelişmiş bir çalışma belleği kapasitesini sahip olmaları nedeniyle daha yüksek bir bilgi işleme kapasitesine sahiptirler. Bu özellik üstün zekâlı ve yetenekli çocukların daha yüksek düzeyde bilişsel görevlerle meşgul olma ihtiyacına yol açmaktadır.


#16. Aşağıdakilerden hangisi ileri düzey dil gelişimini açıklamaktadır?

Cevap : b) Çocukların ileri kelime hazinesi ve ileri cümle yapısı kullanmasıdır.
NOT: Üstün çocuklarda görülen başlıca sözel ileri beceriler; erken konuşma, ileri düzey kelime dağarcığı ve ileri düzey cümle yapısı şeklinde sınıflandırılabilir.

#17. Üstün zekâlı kavramından ilk bahseden kimdir?

Cevap : c) Galton
NOT: ‘Üstün zekâlı’ kavramı ilk olarak 1869 yılında Francis Galton tarafından kullanılmış bundan sonra pek çok bilim insanı üstün zekâlılıkla ilgili çeşitli tanımlamalar yapmıştır.

#18. Aşağıdakilerden hangisi tanılamada aday göstermede öğretmenler tarafından sıklıkla kullanılan bir kriter değildir?

Cevap : a) Esprili olmak
NOT: Aday Gösterme: Schack ve Starko, öğretmenlerin bir öğrencinin yetenekli olduğunu belirlemede en çok şu dört kriteri rapor ettiklerini söyler:
– Yaratıcıdır,
– Hızlı ve kolay öğrenir,
– Kendi öğrenmesini başlatır.
– Meraklıdır.
*Öğretmenler tarafından en çok tercih edilen diğer kriterler şunlardır:
– Geniş bilgi birikimi,
– Akademik yetenek
– Motivasyon

#19. Erdem’in öğretmeni akranlarıyla kıyaslandığında Erdem’in yaratıcılık ve yenilikçilik gösterdiğini söylüyor. Aşağıdaki ifadelerden hangisi bu davranışın bir örneği olabilir?

Cevap : c) İşleri akranlarından farklı yapıyor ve karar verirken kalıpların dışında düşünüyor.

TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-

Auzef Çocuk Gelişimi Lisans 3. Sınıf Soruları

Üstün Zekâlı Ve Yetenekli Çocuklar Ve Eğitimleri Vize Soruları

Auzef Çocuk Gelişimi Lisans 3. Sınıf Soruları

Üstün Zekâlı Ve Yetenekli Çocuklar Ve Eğitimleri Vize Soruları

Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Üstün Zekâlı Ve Yetenekli Çocuklar Ve Eğitimleri Vize Deneme Sınavı -6

Üstün Zekâlı Ve Yetenekli Çocuklar Ve Eğitimleri Vize Deneme Sınavı -6

Üstün Zekâlı Ve Yetenekli Çocukların Sosyal Ve Duygusal Gelişimi

1. Dabrowski ‘nin Pozitif Parçalanma Teorisinde yer alan aşırı duyarlılık alanlarından biri değildir?

a) Psikomotor aşırı duyarlılık
b) Duyularla ilgili aşırı duyarlılık
c) Hayal gücü alanında aşırı duyarlılık
d) Zaman alanında aşırı duyarlılık
e) Duygusal aşırı duyarlılık

Cevap : d) Zaman alanında aşırı duyarlılık
NOT: Aşırı Duyarlılık; psikomotor, duyusal, hayal gücü, entelektüel ve duygusal olmak üzere beş alanda görülmektedir.

2. Üstün zekâlı ve yetenekli çocukların sosyal ve duygusal gelişimlerini farklı olma nedenlerinden değildir?

a) Eş zamanlı olmayan gelişim
b) Erken gelişim
c) Aşırı duyarlılık alanları
d) Mükemmeliyetçilik
e) Kardeş sayısının fazlalığı

Cevap : e) Kardeş sayısının fazlalığı
NOT: Üstün zekâlı ve yetenekli çocukların sosyal ve duygusal gelişiminden bahsederken erken gelişim, eş zamanlı olmayan gelişim, beklenmedik başarısızlık ve mükemmeliyetçilik kavramlarına değinmek gerekmektedir. Üstün zekâlı ve yetenekli çocuklar, akranlarından farklı oldukları kadar birbirlerinden farklılık
gösterebilmektedirler.

3. Duygusal yoğunluğun bir sonucu olarak üstün zekâlı ve yetenekli çocuklar hangi davranışları sergileyebilir?

a) Sakin konuşmalar
b) Deneyimlere karşı kararsızlık
c) Öfke nöbetleri
d) Erken okuma
e) Erken yazma

Cevap : c) Öfke nöbetleri

4. “………., bir çocuğun bir alanda ilerlemesi, ancak başka bir alanda gecikmesi, genellikle üstün zekâlılığın erken bir işaretidir.” cümlesinde noktalı işaretli yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

a) Mükemmeliyetçilik
b) Benlik saygısı
c) Eş zamanlı olmayan gelişim
d) Normal gelişim
e) Eşit olmayan gelişim

Cevap : c) Eş zamanlı olmayan gelişim
NOT: Eş zamanlı olmayan gelişim üstün zekâlı ve yetenekli çocuklar arasında gelişimsel bir özellik olarak karşımıza çıkmaktadır (zekâ, psikomotor, duygusal ve sosyal gelişimin senkronize olmayan bir şekilde gelişmesi). Eş zamanlı olmayan gelişimin nedeni kullanılmayan ve tanınmayan (sosyal olarak aile ve / veya okul ve / veya akranlar tarafından) işlevlerin kötüleşmesine veya işleyişin tek, aşırı yatırım yapılan bir alan üzerinde odaklanmasından kaynaklanabilmektedir. Bilişsel alan ön planda tutularak diğer gelişim alanları kritik dönemler veya öğrenme teşviki açısından verimli olan dönemlerde atlanabilmektedir. Dolayısıyla kullanılmayan işlevler, nöro-fizyo-psiko-sosyal alanlarda yeterince gelişmeme riskini taşımaktadır.

5. “ Renzulli üstün zekâyı…….. olarak tanımlamaktadır.” cümlesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

a) Ortalamanın üzerinde yetenek, ileri akıl yürütme, sosyal etkileşim
b) Ortalamanın üzerinde yetenek, yaratıcılık ve görev taahhüdü
c) Yaratıcılık, ileri muhakeme becerileri ve görev taahhüdü
d) Akademik ve duygusal zekâ ve görev taahhüdü
e) Akademik ve duygusal zekâ ve yaratıcılık

Cevap : b) Ortalamanın üzerinde yetenek, yaratıcılık ve görev taahhüdü
NOT: Renzulli’nin Üç Halka Kuramı: Amerikalı Joseph Renzulli (1978, 2005) üstün zekâlılıkla ilgili ‘üç halka’ diye isimlendirdiği bir kuram geliştirmiştir. Üç halka kuramına göre, üstün zekâ şu üç öğenin kesişmesiyle oluşur.
1. Ortalamanın üstünde genel ya da özel yetenek,
2. Görev sorumluluğu: İyileştirilmiş veya odaklanmış bir çeşit motivasyondur.
3. Yaratıcılık kavramı

6. Öğretmenler üstün zekâ ve yetenekli çocuğun farklı gelişim alanlarının özelliklerini neden bilmelidir?

a) Öğretmenler üstün zekâlı ve yetenekli çocuğun belirlemesine yardımcı olabilir.
b) Öğretmenler, üstün zekâlı ve yetenekli öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamak için müfredatta değişiklikler yapabilir.
c) Öğretmenler, üstün zekâlı ve yetenekli öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamak için bilgilerin sınıfta sunulma biçiminde
değişiklikler yapabilirler.
d) Öğretmenler üstün zekâlı ve yetenekli çocuğun sosyal ve duygusal ihtiyaçlarını karşılamak için etkinlikler yapabilirler.
e) Hepsi

Cevap : e) Hepsi

7. Aşağıdakilerden hangisi üstün zekâlı ve yetenekli bir öğrencinin duygusal bir nedenden dolayı başarısız olduğunu gösterir?

a) Öğrenci sık sık hareket ediyor ve öğretimi kaçırıyor.
b) Öğrencinin ailesinde güçlü akademik modelleri yoktur.
c) Öğrenci belli bir görevi kolayca başaramaz ve düşük özgüveninden dolayı gelecekteki görevlerinden çekilir.
d) Öğrenci, otoriter tutum nedeniyle akademik olarak sıkılıyor.
e) Öğrenci hızlandırılmış eğitim nedeniyle akademik olarak sıkılıyor

Cevap : c) Öğrenci belli bir görevi kolayca başaramaz ve düşük özgüveninden dolayı gelecekteki görevlerinden çekilir.

8. “Terman …………” cümlesi aşağıdaki ifadelerden hangisi ile tamamlanabilir?

a) Üstün zekâlı ve yetenekli çocuklarla ilgili ilk boylamsal çalışmayı yaptı
b) Üstün yeteneklilerin eğitimi üzerine ilk ders kitabını yazdı
c) Zekâ katsayısını geliştirdi
d) Üçlü Halka kuramını geliştirdi
e) Zenginleştirme yaptı

Cevap : a) Üstün zekâlı ve yetenekli çocuklarla ilgili ilk boylamsal çalışmayı yaptı
NOT: Terman 1922’den başlayarak 35 yıl boyunca üstün zekâlı ve yetenekli çocuklarla boylamsal bir çalışma yürütmüştür.

9. “Beste ilköğretim birinci sınıf öğrencisidir. Okulda derslerine istekle katılmakta ve öğretmeninin her söylediğini düzenli olarak yapmaktadır. Ancak Beste’nin anne-babasının ve öğretmeninin dikkatini çeken bir sorunu vardır, o da Beste’nin sınıfta sürekli hareket halinde olması, sandalyesini ileri-geri itmesi, bacaklarını sallanması, kıvrılmasıdır. Anne babası evde Dilruba’yı kardeşi ile sınıfta ise öğretmeni diğer öğrencilerle sürekli karşılaştırmaktadırlar.” Bu durumda Beste yaşadığı durum Dabrowski ‘nin aşırı duyarlık alanlarından hangisi ile ilgilidir?

a) Psikomotor aşırı duyarlılık
b) Duyularla ilgili aşırı duyarlılık
c) Duygusal aşırı duyarlılık
d) Zihinsel/Entelektüel aşırı duyarlılık
e) Hayal gücü(İmgeleme) alanında aşırı duyarlılık

Cevap : a) Psikomotor aşırı duyarlılık
NOT: Psikomotor Aşırı Duyarlılık: hareket, huzursuzluk, aktif ve enerjik olma için artırılmış bir kapasite, hızlı konuşma, belirgin heyecan yoğun fiziksel etkinlik
Örneğin; fazla enerjiden kaynaklanan fiziksel huzursuzlukta kendini gösterebilir.
– Çocuğun fazla enerjisi kendi kendine konuşma ve gevezelikle gösterebilir.
– Tikler, davul çalma veya tırnak yeme gibi sinirsel alışkanlıklar geliştirebilirler.
– Bazı çocuklar fiziksel olarak dürtüsel hale gelir. Sürekli hareket halinde olmaları gerekiyormuş gibi görünebilir
– Çocuk sürekli hareket, kıvrılma, sandalyeyi geri itme, sallanan bacaklar vb. koltuğunda duramıyor gibi görünebilir.
– Alışılmadık derecede hızlı konuşmaları ve abartılı ses ifadeleri olabilir.

10. Aşağıdakilerden hangisi duygusal yoğunluk yaşayan üstün zekâlı ve yetenekli çocuğun belirtilerinden biri değildir?

a) Baş ağrısı
b) Kızarma
c) Mide bulantısı
d) İşitme kaybı
e) Endişe

Cevap : d) İşitme kaybı
NOT: Üstün zekâlı ve yetenekli bir çocuğun duygusal yoğunluğu bedensel olarak gergin bir mide, baş ağrısı, kalp ağrısı, kızarma, mide bulantısı gibi belirtiler olarak ifade edilmektedir.

Auzef Bölümler Çocuk Gelişimi Lisans-min
telegram çocuk gelişimi

Üstün Zekâlı Ve Yetenekli Çocukların Sosyal Ve Duygusal Gelişimi

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!