auzefFelsefesosyolojiSosyolojiye Giriş

Sosyolojiye Giriş-1 2022-2023 Vize Soruları

Sosyolojiye Giriş-1 2022-2023 Vize Soruları

#1. Toplumsal ve dinsel tüm oluşumları nihai tahlilde, toplumsal - ekonomik alt yapıya dayandıran Batılı düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : E) Karl Marx

#2. Toplumsal ve kültürel eşitsizliklerin bir kuşaktan diğerine aktarılması ile ilgilenen ve bu sürecin üretimini "Habitus" ve "Kültürel Sermaye" gibi iki kavram üzerinden açıklayan sosyal bilimci aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : B) Pierre Bourdieu

#3. Yusuf Akçura'nın tartışmaya açtığı ve değerlendirdiği, “üç tarz-ı siyaset" aşağıdakilerden hangileridir?

Cevap : D) Osmanlıcılık – İslamcılık – Türkçülük

#4. Auguste Comte'un topluma ilişkin düşüncelerini, "Ulum-i İktisadiye ve İctimaiye Mecmuası"ndaki telif ve tercümeleriyle sistemli olarak ilk kez tanıtan Osmanlı aydını aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : D) Salih Zeki

#5. Ziya Gökalp'in kuramına göre Türk toplumunun değişimi hangi yöne doğru bir seyir izlemektedir?

Cevap : E) Ümmet toplumundan millet toplumuna


#6. "Ziya Gökalp'e göre kültür, bir ulusun güzel sanatlarının, ahlakının ve hukukunun temelidir. Dolayısıyla kültür bir toplumun ortak duygu, düşünce ve davranış özelliklerini gösterir. Uygarlık ise bilimsel buluş ve teknolojik gelişmeleri kapsar. Uygarlık suni, kültür ise doğaldır." Gökalp'in 'kültür-uygarlık' yaklaşımı dikkate alındığında aşağıdaki çıkarımlardan hangisi yapılamaz?

Cevap : B) Kültür bir ulustan diğerine değişmez; uygarlık ise toplumdan topluma değişir.

#7. Ahmet Şuayb'in, düşüncelerine ilgi duyduğu ve Türkiye'de tanıttığı Batılı sosyal bilimci aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : B) Herbert Spencer

#8. Bireylerin öz-benliklerini, değerlerini ve davranışlarını temelden değiştirmek amacıyla onların toplumun diğer kesimlerinden izole edildiği ve idarî görevliler tarafından yönetildiği ve yönlendirildiği biçimsel kurumları adlandırmak için Erving Goffman'ın önerdiği kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : C) Total kurumlar

#9. "Parsons'a göre toplumlar, hepsi birbiriyle karşılıklı ilişki ve bağımlılık içinde bulunan birbirinden oldukça farklı alt-sistemlerden oluşan bağımsız ve kendine-yeten sistemlerdir. Bu alt sistemlerin her biri, bir toplumun varlığını sürdürebilmesi için yerine getirilmesi zorunlu dört temel ihtiyacı karşılarlar." Aşağıdakilerden hangisi, Parsons'a göre toplumdaki alt-sistemlerin karşılamaları zorunlu dört temel ihtiyaçtan biri değildir?

Cevap : A) Çatışma

#10. Auguste Comte, insan düşüncesinin bütün olgu ve olayları bilimsel olarak açıklamaya çalıştığı aşamayı aşağıdaki kavramlardan hangisiyle tanımlamaktadır?

Cevap : E) Pozitif aşama


#11. Emile Durkheim'ın toplum tasnifinde 'biçimsiz toplumlar'a denk gelen dayanışma tipi aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : A) Mekanik dayanışma

#12. "Ona göre, modern toplumun ortaya çıkışı, toplumsal eylem kalıplarındaki önemli değişikliklerle el ele gitmekteydi. İnsanların hurafe, din, töre ve uzun süredir var olan alışkanlıklara dayanan geleneksel inançlardan uzaklaştıklarını, bunların yerine, eylemlerinin etki derecesini ve gelecekteki sonuçlarını dikkate alan rasyonel, araççı hesaplamalar içine girdiklerini iddia etmekteydi. Kapitalizme egemen olan şeyin bilim ve bürokrasinin gelişimi olduğu kanaatindeydi." Yukarıdaki paragrafta modern topluma dair düşüncelerinden özetle bahsedilen sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : C) Max Weber

#13. Auguste Comte'un Üç Hal Kanunu'na göre toplumların geçireceği gelişim aşamaları aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru sıra ile verilmiştir?

Cevap : A) Teolojik toplum – Metafizik toplum – Pozitif toplum

#14. Postmodernist teoriye ilişkin olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi söylenemez?

Cevap : D) Postmodernist düşünce bilim, ahlak, sanat gibi alanları işlevsel olarak kesin hatlarla birbirinden ayrıştırır.

#15. İlk dönem sosyologlarının yapı/sınıf gibi bireye dışsal unsurların belirleyiciliğini merkeze alan yaklaşımlarının aksine, bireylerin toplumsal eylemleri üzerine yoğunlaşılması gereğine vurgu yapan sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : A) Max Weber


#16. Sabahattin Bey'e göre kamucu/iştirakî toplum tipinden bireyci toplum tipine geçişi aşağıdakilerden hangisi sağlayacaktır?

Cevap : C) Eğitim

#17. Mübeccel B. Kiray'ın, 'bir değişme analizi' olarak değerlendirdiği Ereğli çalışmasında, yaşanan toplumsal değişmeyi açıklamak için geliştirdiği ve kullandığı kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : C) Tampon kurum

#18. Bir toplumsal pratik ya da kurumun işleyişinin araştırılmasını, o pratik ya da kurumun toplumun varlığının devamına yaptığı katkının çözümlenmesi olarak gören sosyoloji kuramı aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : B) İşlevselcilik

#19. "İnsanın başka insanlarla karşılıklı etkileşimi sonucunda belli bir toplumun 'yapma', 'duyma' ve 'düşünme' biçimlerini öğrenmesi ve içselleştirmesi sürecidir." Yukarıda tanımı verilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : D) Sosyalleşme

#20. Ziya Gökalp'in kültür ile uygarlık (hars ile medeniyet) arasında bir yere konumlandırdığı ve elitler arasında başlayıp taklit yolu ile topluma yayılan bir olgu olarak tanımladığı kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : E) Tehzib


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-

Sosyolojiye Giriş-1 2022-2023 Vize Soruları

Sosyolojiye Giriş-1 2022-2023 Vize Soruları

Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Sosyolojiye Giriş-1 2022-2023 Vize Soruları

1. “Parsons’a göre toplumlar, hepsi birbiriyle karşılıklı ilişki ve bağımlılık içinde bulunan birbirinden oldukça farklı alt-sistemlerden oluşan bağımsız ve kendine-yeten sistemlerdir. Bu alt sistemlerin her biri, bir toplumun varlığını sürdürebilmesi için yerine getirilmesi zorunlu dört temel ihtiyacı karşılarlar.”
Aşağıdakilerden hangisi, Parsons’a göre toplumdaki alt-sistemlerin karşılamaları zorunlu dört temel ihtiyaçtan biri değildir?

A) Çatışma
B) Bütünleşme
C) Varlığını Sürdürme
D) Adaptasyon
E) Amaca Ulaşma

Cevap : A) Çatışma

2. Yusuf Akçura’nın tartışmaya açtığı ve değerlendirdiği, “üç tarz-ı siyaset” aşağıdakilerden hangileridir?

A) Milliyetçilik – Cumhuriyetçilik – İnkılapçılık
B) Türkleşmek – İslamlaşmak – Muasırlaşmak
C) Hürriyet Eşitlik – Adalet
D) Osmanlıcılık – İslamcılık – Türkçülük
E) İslamcılık – Kozmopolitizm – Milliyetçilik

Cevap : D) Osmanlıcılık – İslamcılık – Türkçülük

3. Emile Durkheim’ın toplum tasnifinde ‘biçimsiz toplumlar’a denk gelen dayanışma tipi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Mekanik dayanışma
B) Organik dayanışma
C) Dinî dayanışma
D) Siyasî dayanışma
E) Cemaatsel dayanışma

Cevap : A) Mekanik dayanışma

4. Ahmet Şuayb’in, düşüncelerine ilgi duyduğu ve Türkiye’de tanıttığı Batılı sosyal bilimci aşağıdakilerden hangisidir?

A) Frederic Le Play
B) Herbert Spencer
C) Emile Durkheim
D) Hans Freyer
E) Ferdinand Tönnies

Cevap : B) Herbert Spencer

5. Postmodernist teoriye ilişkin olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi söylenemez?

A) Postmodernlik hangi kılığa bürünürse bürünsün, modernist sembolik düzenlerin çözülmesini beraberinde getirmektedir.
B) Forma ilişkin ilkeler ve estetik ölçütler posmodernizmde galip gelir ve retorik önem kazanır.
C) Postmodernist düşüncede mekansal olarak merkez ve çevre ayrımı muğlaklaşır ve merkezileştirme yerine merkezsizleşme gündeme gelir.
D) Postmodernist düşünce bilim, ahlak, sanat gibi alanları işlevsel olarak kesin hatlarla birbirinden ayrıştırır.
E) Postmodern teoriler modern olarak adlandırılan çağın bilim anlayışına eleştirel yaklaşırlar.

Cevap : D) Postmodernist düşünce bilim, ahlak, sanat gibi alanları işlevsel olarak kesin hatlarla birbirinden ayrıştırır.

6. İlk dönem sosyologlarının yapı/sınıf gibi bireye dışsal unsurların belirleyiciliğini merkeze alan yaklaşımlarının aksine, bireylerin toplumsal eylemleri üzerine yoğunlaşılması gereğine vurgu yapan sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?

A) Max Weber
B) Emile Durkheim
C) Alfred Weber
D) Karl Mannheim
E) Karl Marx

Cevap : A) Max Weber

7. Auguste Comte’un Üç Hal Kanunu’na göre toplumların geçireceği gelişim aşamaları aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru sıra ile verilmiştir?

A) Teolojik toplum – Metafizik toplum – Pozitif toplum
B) Metafizik toplum – Pozitif toplum – Teolojik toplum
C) Köleci toplum – Feodal toplum – Kapitalist toplum
D) Negatif toplum – Pozitif toplum – Endüstri toplumu
E) Teolojik toplum – Pozitif toplum – Metafizik toplum

Cevap : A) Teolojik toplum – Metafizik toplum – Pozitif toplum

8. “Ziya Gökalp’e göre kültür, bir ulusun güzel sanatlarının, ahlakının ve hukukunun temelidir. Dolayısıyla kültür bir toplumun ortak duygu, düşünce ve davranış özelliklerini gösterir. Uygarlık ise bilimsel buluş ve teknolojik gelişmeleri kapsar. Uygarlık suni, kültür ise doğaldır.”
Gökalp’in ‘kültür-uygarlık’ yaklaşımı dikkate alındığında aşağıdaki çıkarımlardan hangisi yapılamaz?

A) Kültür manevi değerleri, uygarlık ise maddi değerleri kapsar.
B) Kültür bir ulustan diğerine değişmez; uygarlık ise toplumdan topluma değişir.
C) Gökalp’e göre, bilimsel doğrular, ekonomi, mühendislik, matematiksel kavramlar nesneldir, mutlaktır ve uygarlık gruplarına aittir.
D) Gökalp’e göre, ahlaki zorunluluklar, hukuki kurallar, estetik görüşler, idealler özneldir ve her bir kültürel grup için özgündür.
E) Uygarlık iradi ve akli süreçler sonucu suni olarak oluşur, kültür ise doğal süreçte gelişir ve kökeninde duygular vardır.

Cevap : B) Kültür bir ulustan diğerine değişmez; uygarlık ise toplumdan topluma değişir.

9. Auguste Comte’un topluma ilişkin düşüncelerini, “Ulum-i İktisadiye ve İctimaiye Mecmuası”ndaki telif ve tercümeleriyle sistemli olarak ilk kez tanıtan Osmanlı aydını aşağıdakilerden hangisidir?

A) Bedii Nuri
B) Abdullah Cevdet
C) Ahmet Rıza
D) Salih Zeki
E) Ziya Gökalp

Cevap : D) Salih Zeki

10. Toplumsal ve dinsel tüm oluşumları nihai tahlilde, toplumsal – ekonomik alt yapıya dayandıran Batılı düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

A) William Graham Sumner
B) Herbert Spencer
C) Auguste Comte
D) Max Weber
E) Karl Marx

Cevap : E) Karl Marx

11. “İnsanın başka insanlarla karşılıklı etkileşimi sonucunda belli bir toplumun ‘yapma’, ‘duyma’ ve ‘düşünme’ biçimlerini öğrenmesi ve içselleştirmesi sürecidir.”
Yukarıda tanımı verilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

A) Bireyselleşme
B) Terbiye
C) Sosyal Benlik
D) Sosyalleşme
E) Akıllanma

Cevap : D) Sosyalleşme

12. Auguste Comte, insan düşüncesinin bütün olgu ve olayları bilimsel olarak açıklamaya çalıştığı aşamayı aşağıdaki kavramlardan hangisiyle tanımlamaktadır?

A) Teolojik aşama
B) İleri aşama
C) Metafizik aşama
D) Evrimci aşama
E) Pozitif aşama

Cevap : E) Pozitif aşama

13. “Ona göre, modern toplumun ortaya çıkışı, toplumsal eylem kalıplarındaki önemli değişikliklerle el ele gitmekteydi. İnsanların hurafe, din, töre ve uzun süredir var olan alışkanlıklara dayanan geleneksel inançlardan uzaklaştıklarını, bunların yerine, eylemlerinin etki derecesini ve gelecekteki sonuçlarını dikkate alan rasyonel, araççı hesaplamalar içine girdiklerini iddia etmekteydi. Kapitalizme egemen olan şeyin bilim
ve bürokrasinin gelişimi olduğu kanaatindeydi.”
Yukarıdaki paragrafta modern topluma dair düşüncelerinden özetle bahsedilen sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?

A) Karl Marx
B) Auguste Comte
C) Max Weber
D) Emile Durkheim
E) Ferdinand Tönnies

Cevap : C) Max Weber

14. Bireylerin öz-benliklerini, değerlerini ve davranışlarını temelden değiştirmek amacıyla onların toplumun diğer kesimlerinden izole edildiği ve idarî görevliler tarafından yönetildiği ve yönlendirildiği biçimsel kurumları adlandırmak için Erving Goffman’ın önerdiği kavram aşağıdakilerden hangisidir?

A) Toplumsal kurumlar
B) Islahevleri
C) Total kurumlar
D) Adli kurumlar
E) Zorlayıcı cemaatler

Cevap : C) Total kurumlar

15. Ziya Gökalp’in kuramına göre Türk toplumunun değişimi hangi yöne doğru bir seyir izlemektedir?

A) Endüstri toplumundan kozmopolit topluma
B) Mutlakiyetçi toplumdan cemaatçi topluma
C) Cemaatçi toplumdan toplulukçu toplum tipine
D) Göçebe toplumdan yerleşik topluma
E) Ümmet toplumundan millet toplumuna

Cevap : E) Ümmet toplumundan millet toplumuna

16. Ziya Gökalp’in kültür ile uygarlık (hars ile medeniyet) arasında bir yere konumlandırdığı ve elitler arasında başlayıp taklit yolu ile topluma yayılan bir olgu olarak tanımladığı kavram aşağıdakilerden hangisidir?

A) Örf
B) Ahlak
C) Yaşam tarzı
D) Gelenek
E) Tehzib

Cevap : E) Tehzib

17. Toplumsal ve kültürel eşitsizliklerin bir kuşaktan diğerine aktarılması ile ilgilenen ve bu sürecin üretimini “Habitus” ve “Kültürel Sermaye” gibi iki kavram üzerinden açıklayan sosyal bilimci aşağıdakilerden hangisidir?

A) Michel Foucault
B) Pierre Bourdieu
C) Randall Collins
D) Emile Durkheim
E) Talcot Parsons

Cevap : B) Pierre Bourdieu

18. Mübeccel B. Kiray’ın, ‘bir değişme analizi’ olarak değerlendirdiği Ereğli çalışmasında, yaşanan toplumsal değişmeyi açıklamak için geliştirdiği ve kullandığı kavram aşağıdakilerden hangisidir?

A) Çağdaşlaşma
B) Şehirleşme
C) Tampon kurum
D) Sosyal gelişme
E) Kapitalist kalkınma

Cevap : C) Tampon kurum

19. Bir toplumsal pratik ya da kurumun işleyişinin araştırılmasını, o pratik ya da kurumun toplumun varlığının devamına yaptığı katkının çözümlenmesi olarak gören sosyoloji kuramı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Sembolik etkileşim
B) İşlevselcilik
C) Etnometodoloji
D) Çatışmacı kuram
E) Yorumlayıcı sosyoloji

Cevap : B) İşlevselcilik

20. Sabahattin Bey’e göre kamucu/iştirakî toplum tipinden bireyci toplum tipine geçişi aşağıdakilerden hangisi sağlayacaktır?

A) Yönetim değişikliği
B) Osmanlı Devleti’nin altın çağlarına dönmek
C) Eğitim
D) Belediyelerin güçlendirilmesi
E) İktisadi gelişmişlik

Cevap : C) Eğitim

Sosyolojiye Giriş-1 2022-2023 Vize Soruları

Auzef Sosyoloji
Telegram Sosyoloji

Sosyolojiye Giriş-1 2022-2023 Vize Soruları

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!