auzefİktisat Sosyolojisisosyoloji

İktisat Sosyolojisi Vize Deneme Sınavı -2

İktisat Sosyolojisi Vize Deneme Sınavı -2

#1. Yerleşiklik (Gömülülük) kavramını ilk kez kim geliştirmiştir?

Cevap : C) Karl Polanyi

#2. Maurice Halbwachs’ın farklı toplumsal sınıfların ve kategorilerin elde ettikleri gelirleri tüketim harcaması kalemlerine (barınma, beslenme, giyim) dağıtırken farklılaşmaları olgusunu araştırmasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : D) Hepsi

#3. Eşyaların fiyatının bize ucuz ya da pahalı görünmesini sağlayanın, söz konusu eşyanın zihnimizdeki imajı olduğunu ve bu imajın da esasen içinde yaşadığımız topluma ait olduğunu söyleyen Durkheim, değer oluşum mekanizmanın işleyişini anlatmak üzere hangi kavramı geliştirir?

Cevap : E) Kolektif temsil olarak değer

#4. Durkheim hangi gerekçeyle her türden iktisadi mübadelenin ve toplumsal etkileşimin, özgür iradeye sahip rasyonel insanların kendi çıkarlarını kollayarak yaptıkları biricik pazarlıkların ürünü olduğunu fikrine dayanan sözleşmeci teoriye itiraz eder?

Cevap : A) Bir sözleşmenin içerdiği koşulların önceden belirli olduğu ve toplumsal normlarca taraflara empoze edildiği gerçeğini göz ardı etmesi gerekçesiyle

#5. Aşağıdaki ifadelerden hangisi Rönesans düşüncesinin tutkuyu yıkıcı aklı ise etkisiz olarak değerlendirmesiyle bağdaşır?

Cevap : E) Rönesans düşüncesine göre Ortaçağ’da derebeylikler arasındaki bitimsiz savaşların nedeni tutkuların belirleyici olmasıydı.


#6. Aşağıdakilerden hangileri neoklasik iktisat okuluna mensup değildir?

Cevap : C) Adam Smith

#7. Antik Yunan’da filozofların ve bilgiyi önemseyen kişilerin ticaretle zenginleşen insanlardan rahatsızlık duymalarının sebebi ne olabilir?

Cevap : B) Tüccarların güçlenmesinin toplumsal statükoyu ve değerler sistemini altüst etmesi

#8. Aristoteles’teki bölüşümcü (paylaşımcı) adalet ilkesine göre bir öğretmene verilen maaş o ülkede eğitime verilen önemle doğru orantılı olmalıdır?

Cevap : A) Doğru

#9. Werner Sombart’a göre kapitalizm 20. yüzyıl başında bir atılım yaparak insanlığın geleceği olma yolunda ilerlemektedir.

Cevap : B) Yanlış

#10. Bir öğrencinin takip etmekte olduğu bir dersten iyi not almak için çok çaba sarf ederken, diğer ders için aynı çabayı sarf etmediğini varsayalım. Marjinal fayda teorisinden yola çıkarak bu öğrencinin iki derse farklı değer biçmesini nasıl açıklayabiliriz?

Cevap : B) Derslerden birinden öğrendiklerinin diğerine göre kendisine daha faydalı olduğunu
düşünmektedir.


#11. Aşağıdaki ifadelerden hangisi Bernard de Mandeville’in Arılar Meselinde ileri sürülen kıssada hisseyle uygun düşer?

Cevap : A) Çalıyor ama çalışıyor!

#12. Sosyolojik perspektif, kimi ekonomik olguları analiz ederken iktisat teorisinin başvurmadığı yöntemlerin de kullanılmasını önerir. Yani ekonomik olguları analiz ederken, sosyolojik incelemeye özgü yöntemsel araçları kullanıma sokar”. Aşağıdakilerden hangisi bu cümlede ifade edilen yöntemsel araçlardan değildir?

Cevap : E) Ampirik deney

#13. İbni Haldum İslam dünyasından çıkmış ilk kapitalizm analizini geliştirmiş düşünürdür.

Cevap : B) Yanlış

#14. Marx’a göre meta fetişizmi, satın aldığımız malın ya da hizmetin fiyatının bizzat kendinden ya da arz-talep dengesinden kaynaklandığını düşünmememiz, o fiyatın karşılığı ödenmemiş, el konmuş olan emeği de içerdiğini çoğu kez fark etmememizdir.

Cevap : A) Doğru

#15. Weber’e göre Hıristiyanlığın Protestan mezhebinin tasavvuf inancı dindarlara bu dünyada para biriktirmeyip harcamayı ve yaşamdan keyif alacak boş zaman etkinliklerine yönelmeyi vaaz eder.

Cevap : B) Yanlış


#16. Aşağıdakilerden hangileri Medine Pazarı’nın ilkelerindendir: 1. Pazar yerinde kimse belli bir yeri sahiplenmeyecektir 2. Pazar yerinde tezgah/dükkan açan kimseden vergi alınmaacaktır 3. Fiyatların belirlenmesine alıcılar ve satıcılar dışında kimse karışmayacaktır

Cevap : D) Hepsi

#17. Karl Marx’ın kavrayışına göre kapitalizm neden bir meta sistemidir?

Cevap : D) Kapitalizmde her şey metalaşmaktadır.

#18. Adam Smith’e göre ulusların zenginliğinin göstergesi hangisidir?

Cevap : D) Yatırıma dönüşmüş sermayenin artması

#19. Karl Marx’ın yaklaşımına göre ekonomik bir olguyu analiz etmek için aşağıdakilerden hangisini dikkate almak gerekir?

Cevap : E) Hepsini

#20. Werner Sombart’ın tanımına göre, burjuva ruhu ile girişimci ruhun farkı nedir?

Cevap : C) Burjuva ruhu, kazançlı bir işe sahip olma arzusunu ifade ederken, girişimci ruh risk almayı ve yenilik yapmayı ifade eder.


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

İktisat Sosyolojisi Vize Deneme Sınavı -2

Auzef Sosyoloji
Telegram Sosyoloji

 

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!