auzefİktisat Sosyolojisisosyoloji

İktisat Sosyolojisi Vize Deneme Sınavı -3

İktisat Sosyolojisi Vize Deneme Sınavı -3

#1. Son dönemde, hasta yakınları tarafından sağlık çalışanlarına, özellikle de hekimlere yönelik şiddet eylemlerine daha sıklıkla rastlıyoruz. Tabip odaları ve sağlık sendikaları, hasta yakınlarının hekimlere şiddet uygulamasındaki artışın arka planında, hekimleri itibarsızlaştırmaya dönük bir söylemin medyada yaygınlaşmasının bulunduğunu iddia ediyorlar. Hekime yönelik şiddet olaylarındaki artış hakkında aşağıda söylenenlerden hangileri Durkheim’in toplumsal değer kavrayışı perspektifiyle uyumludur? I. Hekimlerin işlerini layıkıyla yapmadıkları hâlde çok fazla para kazandıkları ve bununla da yetinmeyip hastalara kötü muamele ettikleri fikrine dayanan söylem hekimlerin toplumsal itibarını sarsmakta, bu da daha fazla şiddet eylemlerine maruz kalmalarına yol açmaktadır. II. Hekim karşıtı söylemin yaygınlaşmasının sebebi, sağlık sektörünün özelleştirilerek, hekimlerin profesyonel meslek sahibi olarak değil işçi olarak daha düşük ücretlerle istihdam edilebilmelerinin ortamını oluşturmaktır. Hekimin itibarını düşürmek ücretini düşürmenin koşuludur. III. Hekimlerin daha düşük ücretle çalıştırılabilir olmasının nedeni onların kasti olarak itibarsızlaştırılması değil, sayıları giderek artan tıp fakültelerinden hastanelerin talep ettiğinden fazla hekimin yetişmesidir. Talepten fazla arz olması hekimlerin kazandığı ücreti düşürmekte, ücreti düşen hekime toplum saygı duymamakta, hizmetini beğenmediğine şiddet uygulayabilmektedir.

Cevap : A) I ve II

#2. Adam Smith’e göre aşağıdakilerden hangisi ekonomik kalkınmanın koşulu değildir?

Cevap : D) Toplumsal eşitsizliklerin azaltılması için sosyal politikaların geliştirilmesi

#3. Werner Sombart’a göre kapitalizm 20. yüzyıl başında bir atılım yaparak insanlığın geleceği olma yolunda ilerlemektedir.

Cevap : B) Yanlış

#4. Durkheim’e göre sanayi devrimi sonrasında işçilerle işverenler arasında yaşanan çatışmaların nedeni Marx’ın iddia ettiği gibi sınıf savaşımı dinamiği değil, karmaşık iş bölümüne dayanan kentleşme sürecinin gerektirdiği düzenleyici ve bütünleştirici kurumların mevcut olmamasıydı.

Cevap : A) Doğru

#5. Adam Smith’e göre bir ürünün değerini belirleyen şey onun için harcanan emek değildir. Değerin belirlendiği yegâne yer piyasadır.

Cevap : B) Yanlış


#6. Maurice Halbwachs’ın farklı toplumsal sınıfların ve kategorilerin elde ettikleri gelirleri tüketim harcaması kalemlerine (barınma, beslenme, giyim) dağıtırken farklılaşmaları olgusunu araştırmasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : D) Hepsi

#7. homoekonomikus varsayımı yalnızca iktisat disiplininin bilimsellik arayışına yanıt vermez, aynı zamanda ekonomik alanda sergilenen çıkarcı ve hesapçı davranışın ..... ...... da hizmet eder”. Noktalı yere aşağıdakilerden hangisi gelir?

Cevap : A) meşrulaştırılarak olumlanmasına

#8. Adam Smith'e göre insanların sempati yetisine sahibi olması aşağıdakilerden hangisine yol açar?

Cevap : B) Toplumsal dayanışmayı artırır ve toplumsal sorunların çözümüne katkıda bulunur

#9. İş arayan üniversite mezunu bir akrabanızın, bir tanıdık aracılığıyla bir kamu dairesinde işe yerleştirildiğini duydunuz. Yalnız bu akrabanız, mezun olduğu alanda bir pozisyonda değil, o an için uygun olan ama düşük maaşlı bir pozisyonda işe başlamış durumda. Bu örnek arz ve talep yasasıyla çelişir mi? Tutarlı argümanla birlikte sunulmuş doğru yanıt hangisidir?

Cevap : B) Hayır çelişmez. Arz ve talep yasası, arz edilen pozisyona o işi yapabilecek herhangi bir kişi alındığında hükmünü icra etmiş kabul edilir.

#10. Aşağıdakilerden hangisi neoklasik iktisat okulunun kavrayışını yansıtmaz?

Cevap : E) Piyasaların toplumsal olarak inşa edildiğini varsaymak.


#11. Türkiye’de hurdacıların büyük oranda İç Anadolulu, özellikle de Niğdeli olması olgusu ekonomik yaşamda ......... etmenlerin rol oynamasıyla açıklanabilir. Noktalı yere aşağıdakilerden hangisi gelir?

Cevap : E) toplumsal

#12. Werner Sombart’ın tanımına göre, burjuva ruhu ile girişimci ruhun farkı nedir?

Cevap : C) Burjuva ruhu, kazançlı bir işe sahip olma arzusunu ifade ederken, girişimci ruh risk almayı ve yenilik yapmayı ifade eder.

#13. Weber’e göre Hıristiyanlığın Protestan mezhebinin tasavvuf inancı dindarlara bu dünyada para biriktirmeyip harcamayı ve yaşamdan keyif alacak boş zaman etkinliklerine yönelmeyi vaaz eder.

Cevap : B) Yanlış

#14. Aşağıdakilerden hangisi ekonomik olgunun neoklasik tanımının ayırt edici özelliği değildir?

Cevap : D) Değerin ölçütü olarak emeği görmesi

#15. Türkiye’de büyük bir yoksulluk yaşanmasına karşın bu durum, büyük sosyal patlamalara yol açmıyor. Bu konuda araştırmalar yürüten Sibel Kalaycıoğlu, ailelerin ekonomik rakamlara yansımayan gelirlerinin ve bağlantılarının olduğunu ve bu sayede yoksullukla baş edebildiklerine işaret ediyor: “Örneğin, sağlık karnesi sahibi olan çok uzak bir akraba, hatta hemşeri, kendi sağlık karnesi üzerinden bir ailenin sağlık giderlerini karşılıyor. Almanya’daki bir tanıdık, ‘Sizin küçük kızın okul masrafları bana’ diyebiliyor. Böylece havuza ayda 25-30 DM girmesi bile o hane için çok önemli bir katkı oluyor. Anneanne ya da babaanne veya evin büyük kızı çocuklara bakarak annenin çalışmasını sağlıyor. Çok küçük yaştan itibaren çocuklar haftada 3-4 milyon kazanıp bunu aile havuzuna aktarıyor. Kadın evde dolma sarma, örgü gibi işler yapıp ek gelir sağlıyor. Kadının haneyi ayakta tutma, ailenin tutunabilmesindeki rolü o denli büyük ki kadın bu rolün hakkını veremediğinde aile sefalete düşebiliyor” (Bkz. 11.12.2001, ttps://m.bianet.org/bianet/toplum/6724- bir-yoksulluk-arastirmasi). Bu örnekten yola çıkarak aşağıdakilerden hangisi ileri sürülemez?

Cevap : C) Türkiye’de iddia edildiği kadar büyük bir yoksulluk söz konusu değil.


#16. Montesquieu’nün temel tezi, ticaretin kaçınılmaz olarak savaşlara yol açacağıdır. Zira birbirleriyle ticaret yapan uluslar zamanla birbirleriyle rekabete girerler ve düşman olurlar. Bu da savaşların patlak vermesine neden olur.

Cevap : B) Yanlış

#17. İbni Haldum İslam dünyasından çıkmış ilk kapitalizm analizini geliştirmiş düşünürdür.

Cevap : B) Yanlış

#18. Durkheim’e göre aşağıdakilerden hangileri sosyolojinin inceleme nesnesi olarak önerdiği ekonomik kurumlar arasında sayılabilir?

Cevap : D) Hepsi

#19. Marx, 1848’de Engels’le birlikte burjuvazinin “İktidara geldiği her yerde ... insan ile insan arasında kupkuru çıkar dışında, duygusuz “nakit ödeme” dışında, hiçbir bağ bırakmamıştır” şeklindeki savlarıyla aşağıdaki olgulardan hangisi örtüşür?

Cevap : C) Müteahhitlerin can kaybına yol açabilecek olması pahasına inşaatlarda maliyetleri düşürmeyi öncelikli görmesi

#20. Hıristiyan Skolastik düşüncesine göre malların ve hizmetlerin değerleri nesnel ölçütlerden hareketle belirlenebilir.

Cevap : B) Yanlış


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

İktisat Sosyolojisi Vize Deneme Sınavı -3

Auzef Sosyoloji
Telegram Sosyoloji

 

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!