auzefİktisat Sosyolojisisosyoloji

İktisat Sosyolojisi Vize Deneme Sınavı -4

İktisat Sosyolojisi Vize Deneme Sınavı -4

#1. Adam Smith’e göre bir ürünün değerini belirleyen şey onun için harcanan emek değildir. Değerin belirlendiği yegâne yer piyasadır.

Cevap : B) Yanlış

#2. homoekonomikus varsayımı yalnızca iktisat disiplininin bilimsellik arayışına yanıt vermez, aynı zamanda ekonomik alanda sergilenen çıkarcı ve hesapçı davranışın ..... ...... da hizmet eder”. Noktalı yere aşağıdakilerden hangisi gelir?

Cevap : A) meşrulaştırılarak olumlanmasına

#3. İş arayan üniversite mezunu bir akrabanızın, bir tanıdık aracılığıyla bir kamu dairesinde işe yerleştirildiğini duydunuz. Yalnız bu akrabanız, mezun olduğu alanda bir pozisyonda değil, o an için uygun olan ama düşük maaşlı bir pozisyonda işe başlamış durumda. Bu örnek arz ve talep yasasıyla çelişir mi? Tutarlı argümanla birlikte sunulmuş doğru yanıt hangisidir?

Cevap : B) Hayır çelişmez. Arz ve talep yasası, arz edilen pozisyona o işi yapabilecek herhangi bir kişi alındığında hükmünü icra etmiş kabul edilir.

#4. Adam Smith'e göre insanların sempati yetisine sahibi olması aşağıdakilerden hangisine yol açar?

Cevap : B) Toplumsal dayanışmayı artırır ve toplumsal sorunların çözümüne katkıda bulunur

#5. Aşağıdakilerden hangisi ekonomik olgunun neoklasik tanımının ayırt edici özelliği değildir?

Cevap : D) Değerin ölçütü olarak emeği görmesi


#6. Aşağıdakilerden hangileri neoklasik iktisat okuluna mensup değildir?

Cevap : C) Adam Smith

#7. Max Weber ile Werner Sombart’ın hom0ekonomikus’u kavrayışları hangi noktalarda ayrışmaktadır?

Cevap : A) Max Weber, hom0ekonomikus’u bireysel fayda ve kâr hedefleri için hareket ettiği varsayılan bir idealtip olarak görürken, Werner Sombart hom0ekonomikus’u tarihsel olarak başta Yahudiler olmak üzere bazı dini-etnik gruplarca taşındığını ileri sürer.

#8. Alman tarihselci okulunun geliştirmiş olduğu Volksgeist (Halkın Ruhu) kavramı ne anlama gelir?

Cevap : A) Bir ulusun veya toplumun benzersiz karakteri, değerleri ve kültürü için kullanılan bir kavramdır.

#9. Karl Marx’ın yaklaşımına göre ekonomik bir olguyu analiz etmek için aşağıdakilerden hangisini dikkate almak gerekir?

Cevap : E) Hepsini

#10. Max Weber’in eylem türleri sınıflandırmasına göre aşağıdaki eylem türlerinden hangisi homoekonomikus’la özdeştir?

Cevap : D) Amaca Dönük Rasyonel Eylem


#11. Werner Sombart’a göre, “girişimci ruh ...... ..... ...... bir tür ifadesidir. Kendini ifade etme ve toplumsal kabul görme çabası, girişimci ruha sahip insanları geleneklerden kopmaya ve yeni yollar bulmaya sevk eder”. Noktalı yerlere aşağıdakilerden hangisi gelir?

Cevap : B) iktidara duyulan arzunun

#12. Marx, 1848’de Engels’le birlikte burjuvazinin “İktidara geldiği her yerde ... insan ile insan arasında kupkuru çıkar dışında, duygusuz “nakit ödeme” dışında, hiçbir bağ bırakmamıştır” şeklindeki savlarıyla aşağıdaki olgulardan hangisi örtüşür?

Cevap : C) Müteahhitlerin can kaybına yol açabilecek olması pahasına inşaatlarda maliyetleri düşürmeyi öncelikli görmesi

#13. Durkheim hangi gerekçeyle her türden iktisadi mübadelenin ve toplumsal etkileşimin, özgür iradeye sahip rasyonel insanların kendi çıkarlarını kollayarak yaptıkları biricik pazarlıkların ürünü olduğunu fikrine dayanan sözleşmeci teoriye itiraz eder?

Cevap : A) Bir sözleşmenin içerdiği koşulların önceden belirli olduğu ve toplumsal normlarca taraflara empoze edildiği gerçeğini göz ardı etmesi gerekçesiyle

#14. Eşyaların fiyatının bize ucuz ya da pahalı görünmesini sağlayanın, söz konusu eşyanın zihnimizdeki imajı olduğunu ve bu imajın da esasen içinde yaşadığımız topluma ait olduğunu söyleyen Durkheim, değer oluşum mekanizmanın işleyişini anlatmak üzere hangi kavramı geliştirir?

Cevap : E) Kolektif temsil olarak değer

#15. Montesquieu’nün temel tezi, ticaretin kaçınılmaz olarak savaşlara yol açacağıdır. Zira birbirleriyle ticaret yapan uluslar zamanla birbirleriyle rekabete girerler ve düşman olurlar. Bu da savaşların patlak vermesine neden olur.

Cevap : B) Yanlış


#16. Bir öğrencinin takip etmekte olduğu bir dersten iyi not almak için çok çaba sarf ederken, diğer ders için aynı çabayı sarf etmediğini varsayalım. Marjinal fayda teorisinden yola çıkarak bu öğrencinin iki derse farklı değer biçmesini nasıl açıklayabiliriz?

Cevap : B) Derslerden birinden öğrendiklerinin diğerine göre kendisine daha faydalı olduğunu
düşünmektedir.

#17. Hıristiyan Skolastik düşüncesine göre malların ve hizmetlerin değerleri nesnel ölçütlerden hareketle belirlenebilir.

Cevap : B) Yanlış

#18. Max Weber’in modern kapitalizm tanımı aşağıdakilerden hangisini içermez?

Cevap : E) Devletin ekonomiye müdahale etmemesini

#19. Türkiye’de hurdacıların büyük oranda İç Anadolulu, özellikle de Niğdeli olması olgusu ekonomik yaşamda ......... etmenlerin rol oynamasıyla açıklanabilir. Noktalı yere aşağıdakilerden hangisi gelir?

Cevap : E) toplumsal

#20. Türkiye’de büyük bir yoksulluk yaşanmasına karşın bu durum, büyük sosyal patlamalara yol açmıyor. Bu konuda araştırmalar yürüten Sibel Kalaycıoğlu, ailelerin ekonomik rakamlara yansımayan gelirlerinin ve bağlantılarının olduğunu ve bu sayede yoksullukla baş edebildiklerine işaret ediyor: “Örneğin, sağlık karnesi sahibi olan çok uzak bir akraba, hatta hemşeri, kendi sağlık karnesi üzerinden bir ailenin sağlık giderlerini karşılıyor. Almanya’daki bir tanıdık, ‘Sizin küçük kızın okul masrafları bana’ diyebiliyor. Böylece havuza ayda 25-30 DM girmesi bile o hane için çok önemli bir katkı oluyor. Anneanne ya da babaanne veya evin büyük kızı çocuklara bakarak annenin çalışmasını sağlıyor. Çok küçük yaştan itibaren çocuklar haftada 3-4 milyon kazanıp bunu aile havuzuna aktarıyor. Kadın evde dolma sarma, örgü gibi işler yapıp ek gelir sağlıyor. Kadının haneyi ayakta tutma, ailenin tutunabilmesindeki rolü o denli büyük ki kadın bu rolün hakkını veremediğinde aile sefalete düşebiliyor” (Bkz. 11.12.2001, ttps://m.bianet.org/bianet/toplum/6724- bir-yoksulluk-arastirmasi). Bu örnekten yola çıkarak aşağıdakilerden hangisi ileri sürülemez?

Cevap : C) Türkiye’de iddia edildiği kadar büyük bir yoksulluk söz konusu değil.


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

İktisat Sosyolojisi Vize Deneme Sınavı -4

Auzef Sosyoloji
Telegram Sosyoloji

 

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!