auzefÇocuk Gençlik Ve Sosyal HizmetSosyal Hizmet

Çocuk, Gençlik Ve Sosyal Hizmet 2022-2023 Bütünleme Soruları

#1. ..... sosyal hizmetin olgu, olay ve durumlara sistematik, planlı uygulama geliştirmesine olanak sağlayan bir bütünleme oluşturmuştur. Litartür bilgileri doğrultusunda cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Cevap : B) Mesleki planlı değişim süreci

#2. Erinliğin en belirgin özelliklerinden biri aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : D) Çok yemek yeme

#3. Sosyal hizmet mesleğinin ..... incinebilir/hassas, baskı altında zor koşullarda ve yoksulluk içinde yaşayan kişilere özel bir dikkat göstererek insanların iyilik halini artırmak ve insanların tümünün temel gereksinimlerini karşılamalarına yardımcı olmaktır. Cümlede boş bırakılan yere literatüre göre gelecek en doğru kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : B) temel görevi

#4. ..... aile içinde, çocuğun söylememesi için tehdit edilmesi, çocuğun utanması ve korkması gibi sebeplerden dolayı incelenmesi oldukça zor olan bir olgudur. Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : E) Çocuk ihmal ve istismarı

#5. 2005 yılına kadar Türk Ceza Kanunu’ndan ya da Medeni Kanun’dan yola çıkılarak çocuğa yönelik suçların cezalandırılması ya da çocuk suçluluğu belirlenirken, 2005 yılında ..... çıkartılmıştır. Kanunun temelinde, suça yöneltilen çocukların bu eylemlerinin sebeplerinin çocuğun içinde bulunduğu şartlardan kaynaklanması ve bazılarının ise ergenliğe özgü davranışlar olduğu öngörüsüyle, bu risklerin belirlenmesi ve ortadan kaldırılmasına yardımcı olacak mekanizmalar oluşturmak yatmaktadır. Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : B) Çocuk Koruma Kanunu


#6. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Eğitim ve Toplumsal Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı dört birimde örgütlenerek hizmetlerini vermektedir. Aşağıdakilerden hangisi bu birimler arasında yer almaz?

Cevap : B) Çocukların boş zaman koordinasyon birimi

#7. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında Aile Yanında Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı üç birimde örgütlenerek hizmet sunmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi bunlardan biridir?

Cevap : A) Aile yanında bakım hizmetleri

#8. Çocuk Koruma Kanunu kaç yılında kabul edilmiştir?

Cevap : C) 2005

#9. Ergenin çevresel bağlamlarının, ergenlik dönemine etkileri son derece önemlidir. Ergenlikte çevresel bağlamlara aşağıdakilerden hangisi dahil değildir?

Cevap : E) Mahalle

#10. Sosyal hizmet “insan hakları ve sosyal adalet ilkelerini temel alan; sosyal değişimi destekleyen, insanların iyilik durumunun geliştirilmesi için insan ilişkilerinde sorun çözmeyi, güçlendirmeyi ve özgürleştirmeyi amaçlayan ve bunun için insan davranışına ve sosyal sistemlere ilişkin teorilerden yararlanarak insanların çevreleri ile etkileşim noktalarına müdahale eden bir meslek” olarak tanımlanmıştır. Uluslararası sosyal hizmet konfederasyonu kaç yılında yukarıdaki tanımı onaylamıştır?

Cevap : E) 2001


#11. ..... eşsiz bir özelliği, kendisini mitozis adı verilen bir süreçle kopyalayabilmesidir. Bu özel yetenek, döllenme sırasında oluşmuş tek bir hücrenin, çok büyük sayıda hücreden oluşan karmaşık bir insana dönüşecek biçimde gelişmesine olanak verir. Mitoz bölünme sırasında kromozonların kendilerini kopyaladıkları görülmektedir. Sonuç olarak her yeni beden hücresi aynı sayıda kromozom ve aynı genetik bilgiyi içermektedir. Yukarıdaki parçada boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : A) DNA’nın

#12. Sosyal hizmet uzmanları, farklı sorun ve ihtiyaçlara sahip insanlarla çalışabilen meslek elemanlarıdır. ..... sosyal hizmet mesleğinde sadece insanların ve sorunların farklılıkları değil aynı zamanda mesleğin gerçekleştirildiği ortamlar ve faaliyetler için de geçerlidir. Çalışılan alan, çalışılan kurum ve çalışmanın amacı belirleyici olmakla birlikte günümüzde sosyal hizmet uzmanları çoğunlukla birey ve aileleriyle çalışırken kimileri küçük gruplar, örgütler ve toplumlarla kimileri çocuklar ve ergenliğe yeni girmiş bireyler ile çalışır. Yukarıdaki paragrafta boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : D) Farklılık

#13. Ekoloji ve sosyoloji disiplinleri ile oldukça iç içe olan bütüncü yaklaşım aynı zamanda hangi kuram ile de tamamlanmaktadır?

Cevap : C) Sistem Kuramı

#14. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında Koruyucu ve Önleyici Hizmetler Genel Müdürlüğü dört daire başkanlığı olarak örgütlenmiştir. Aşağıdakilerden hangisi bu birimlerden biri değildir?

Cevap : D) Tedavi Edici Hizmetler Daire Başkanlığı

#15. Doğum sonrası dönemde uyum son derece önemlidir. Aşağıdakilerden hangisi bu uyum süreçlerinden biridir?

Cevap : A) Psikososyal uyum


#16. Yapılan literatür taramasında riskli, handikaplı ya da sorunları olan çocuk ve gençler sınıflandırılmaktadır. Burada yer alan her grup sosyal hizmette neredeyse bir alan olma özelliğine sahip detaylı inceleme gerektiren konu başlıklarıdır. O nedenle bu kategorideki herhangi bir konu başlığı ile özel olarak ilgilenen sosyal hizmet uzmanı adayı olan öğrenciler ve sosyal hizmet uzmanlarının o konuyu etraflıca inceleme ve değerlendirmelerinde yarar vardır. Aşağıdaki seçeneklerden hangisi bu çocuk ve gençlerin içinde bulunduğu sınıflar içinde bulunmamaktadır?

Cevap : C) Yurt dışındaki çocuk ve gençler

#17. ..... insanlar, çocukluğu yaşamın farklı bir dönemi olarak görmüyor, büyüyen çocuğun bakım ve beslenme ihtiyaçlarını dikkate almıyorlardı. Çocuklar adeta “küçük yetişkinler “ olarak kabul ediliyorlardı. Bu olgu, o döneme ait resim ve çizimlerde belirgin olarak karşımıza çıkmaktadır. Yukarıdaki parçada boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : A) Orta Çağ’da

#18. Rousseau’nun felsefesi iki etkili kavram içermektedir. Birincisi, “evre” kavramıdır, ikincisi ise ..... kavramıdır. Rousseau, bu kavramlardan yola çıkarak gelişimi; doğa tarafından planlanan süreksiz, evreli bir süreç olarak görmüştür. Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : E) olgunlaşma

#19. Yapılan literatür taramasında riskli, handikaplı ya da sorunları olan çocuk ve gençler sınıflandırılmaktadır. Burada yer alan her grup sosyal hizmette neredeyse bir alan olma özelliğine sahip detaylı inceleme gerektiren konu başlıklarıdır. O nedenle bu kategorideki herhangi bir konu başlığı ile özel olarak ilgilenen sosyal hizmet uzmanı adayı olan öğrenciler ve sosyal hizmet uzmanlarının o konuyu etraflıca, ayrıca inceleme ve değerlendirmelerinde yarar vardır. Aşağıdaki seçeneklerden hangisi bu çocuk ve gençlerin içinde bulunduğu sınıflar içinde bulunmamaktadır?

Cevap : C) Sporcu çocuk ve gençler

#20. Çocuk ihmal ve istismarına yönelik Türkiye’deki duruma bakıldığında ..... yılına kadar bu alana yönelik herhangi bir çalışma yapılmadığı görülmektedir. İlk çalışmalar, hukukçular ve sosyal hizmet uzmanları tarafından yapılmış olup ayrıca psikolog ve eğitim bilimcilerin de aynı yıllarda yaptıkları çalışmalara rastlanmaktadır. Bilir, Konane, Erkmen, Zeytinoğlu ve Kozcu Türkiye'de çocuk ihmal ve istismarı alanında ilk çalışmaları yapan kişilerdir. Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : D) 1985


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Çocuk, Gençlik Ve Sosyal Hizmet 2022-2023 Bütünleme Soruları

1. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Eğitim ve Toplumsal Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı dört birimde örgütlenerek hizmetlerini vermektedir. Aşağıdakilerden hangisi bu birimler arasında yer almaz?

A) Çocukların hayata hazırlanması ve eğitimi birimi
B) Çocukların boş zaman koordinasyon birimi
C) Toplum içinde izleme ve işe yerleştirme birimi
D) Gönüllü toplumsal bilinç artırıcı hizmetler birimi
E) Bakım sonrası rehberlik birimi

Cevap : B) Çocukların boş zaman koordinasyon birimi

2. ….. aile içinde, çocuğun söylememesi için tehdit edilmesi, çocuğun utanması ve korkması gibi sebeplerden dolayı incelenmesi oldukça zor olan bir olgudur.
Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) Çocuğa yönelik psikolojik darp
B) Çocuğa yönelik kötü muamele
C) Çocuğa yönelik taciz
D) Çocuğa yönelik tehdit
E) Çocuk ihmal ve istismarı

Cevap : E) Çocuk ihmal ve istismarı

3. ….. eşsiz bir özelliği, kendisini mitozis adı verilen bir süreçle kopyalayabilmesidir. Bu özel yetenek, döllenme sırasında oluşmuş tek bir hücrenin, çok büyük sayıda hücreden oluşan karmaşık bir insana dönüşecek biçimde gelişmesine olanak verir. Mitoz bölünme sırasında kromozonların kendilerini kopyaladıkları görülmektedir. Sonuç olarak her yeni beden hücresi aynı sayıda kromozom ve aynı genetik bilgiyi içermektedir.
Yukarıdaki parçada boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) DNA’nın
B) ADN’nin
C) AND’nin
D) RNA’nın
E) MNA’nın

Cevap : A) DNA’nın

4. Sosyal hizmet mesleğinin ….. incinebilir/hassas, baskı altında zor koşullarda ve yoksulluk içinde yaşayan kişilere özel bir dikkat göstererek insanların iyilik halini artırmak ve insanların tümünün temel gereksinimlerini karşılamalarına yardımcı olmaktır.
Cümlede boş bırakılan yere literatüre göre gelecek en doğru kavram aşağıdakilerden hangisidir?

A) temel sorumluluğu
B) temel görevi
C) temeli
D) temel bakışı
E) temel işlevi

Cevap : B) temel görevi

5. Yapılan literatür taramasında riskli, handikaplı ya da sorunları olan çocuk ve gençler sınıflandırılmaktadır. Burada yer alan her grup sosyal hizmette neredeyse bir alan olma özelliğine sahip detaylı inceleme gerektiren konu başlıklarıdır. O nedenle bu kategorideki herhangi bir konu başlığı ile özel olarak ilgilenen sosyal hizmet uzmanı adayı olan öğrenciler ve sosyal hizmet uzmanlarının o konuyu etraflıca inceleme ve değerlendirmelerinde yarar vardır.
Aşağıdaki seçeneklerden hangisi bu çocuk ve gençlerin içinde bulunduğu sınıflar içinde bulunmamaktadır?

A) Sokakta yaşayan çocuk ve gençler
B) Parçalanmış aile çocuk ve gençleri
C) Yurt dışındaki çocuk ve gençler
D) Çalışan çocuk ve gençler
E) Uyuşturucu kullanan çocuk ve gençler

Cevap : C) Yurt dışındaki çocuk ve gençler

6. Ekoloji ve sosyoloji disiplinleri ile oldukça iç içe olan bütüncü yaklaşım aynı zamanda hangi kuram ile de tamamlanmaktadır?

A) Bilişsel Kuram
B) Davranışçı Kuram
C) Sistem Kuramı
D) Psikososyal Kuram
E) Psikoanalitik Kuram

Cevap : C) Sistem Kuramı

7. Doğum sonrası dönemde uyum son derece önemlidir.
Aşağıdakilerden hangisi bu uyum süreçlerinden biridir?

A) Psikososyal uyum
B) An uyumu
C) Zihinsel uyum
D) Ten uyumu
E) Mental uyum

Cevap : A) Psikososyal uyum

8. Çocuk Koruma Kanunu kaç yılında kabul edilmiştir?

A) 2004
B) 2002
C) 2005
D) 2001
E) 2003

Cevap : C) 2005

9. Rousseau’nun felsefesi iki etkili kavram içermektedir. Birincisi, “evre” kavramıdır, ikincisi ise ….. kavramıdır. Rousseau, bu kavramlardan yola çıkarak gelişimi; doğa tarafından planlanan süreksiz, evreli bir süreç olarak görmüştür.
Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) dönence
B) değişim
C) döngü
D) gelişim
E) olgunlaşma

Cevap : E) olgunlaşma

10. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında Aile Yanında Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı üç birimde örgütlenerek hizmet sunmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi bunlardan biridir?

A) Aile yanında bakım hizmetleri
B) Yarıyol evleri bakım hizmetleri
C) Toplumda bakım hizmetleri
D) Tam bakım evleri hizmetleri
E) Kurumsal bakım hizmetleri

Cevap : A) Aile yanında bakım hizmetleri

11. Yapılan literatür taramasında riskli, handikaplı ya da sorunları olan çocuk ve gençler sınıflandırılmaktadır. Burada yer alan her grup sosyal hizmette neredeyse bir alan olma özelliğine sahip detaylı inceleme gerektiren konu başlıklarıdır. O nedenle bu kategorideki herhangi bir konu başlığı ile özel olarak ilgilenen sosyal hizmet uzmanı adayı olan öğrenciler ve sosyal hizmet uzmanlarının o konuyu etraflıca, ayrıca inceleme ve değerlendirmelerinde yarar vardır.
Aşağıdaki seçeneklerden hangisi bu çocuk ve gençlerin içinde bulunduğu sınıflar içinde bulunmamaktadır?

A) Korunma ve bakım altına alınmış çocuk ve gençler
B) Suç mağduru çocuk ve gençler
C) Sporcu çocuk ve gençler
D) Engelli çocuk ve gençler
E) Sağlık sorunu yaşayan çocuk ve gençler

Cevap : C) Sporcu çocuk ve gençler

12. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında Koruyucu ve Önleyici Hizmetler Genel Müdürlüğü dört daire başkanlığı olarak örgütlenmiştir. Aşağıdakilerden hangisi bu birimlerden biri değildir?

A) Koruyucu Hizmetler Daire Başkanlığı
B) Özel Kuruluşlar
C) Risk Alanlarını Belirleme ve Önleme Daire Başkanlığı
D) Tedavi Edici Hizmetler Daire Başkanlığı
E) Önleyici Hizmetler Daire Başkanlığı

Cevap : D) Tedavi Edici Hizmetler Daire Başkanlığı

13. ….. insanlar, çocukluğu yaşamın farklı bir dönemi olarak görmüyor, büyüyen çocuğun bakım ve beslenme ihtiyaçlarını dikkate almıyorlardı. Çocuklar adeta “küçük yetişkinler “ olarak kabul ediliyorlardı. Bu olgu, o döneme ait resim ve çizimlerde belirgin olarak karşımıza çıkmaktadır.
Yukarıdaki parçada boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) Orta Çağ’da
B) İlk Çağ’da
C) Günümüzde
D) Modern Çağ’da
E) Yakın Çağ’da

Cevap : A) Orta Çağ’da

14. 2005 yılına kadar Türk Ceza Kanunu’ndan ya da Medeni Kanun’dan yola çıkılarak çocuğa yönelik suçların cezalandırılması ya da çocuk suçluluğu belirlenirken, 2005 yılında ….. çıkartılmıştır. Kanunun temelinde, suça yöneltilen çocukların bu eylemlerinin sebeplerinin çocuğun içinde bulunduğu şartlardan kaynaklanması ve bazılarının ise ergenliğe özgü davranışlar olduğu öngörüsüyle, bu risklerin belirlenmesi ve ortadan kaldırılmasına yardımcı olacak mekanizmalar oluşturmak yatmaktadır.
Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) Çocuk Gelişim Kanunu
B) Çocuk Koruma Kanunu
C) Çocuk Hakları Kanunu
D) Çocuk İhmal ve İstismarı Kanunu
E) Çocukların Korunması ve Güvenliği Kanunu

Cevap : B) Çocuk Koruma Kanunu

15. Çocuk ihmal ve istismarına yönelik Türkiye’deki duruma bakıldığında ….. yılına kadar bu alana yönelik herhangi bir çalışma yapılmadığı görülmektedir. İlk çalışmalar, hukukçular ve sosyal hizmet uzmanları tarafından yapılmış olup ayrıca psikolog ve eğitim bilimcilerin de aynı yıllarda yaptıkları çalışmalara rastlanmaktadır. Bilir, Konane, Erkmen, Zeytinoğlu ve Kozcu Türkiye’de çocuk ihmal ve istismarı alanında ilk çalışmaları yapan kişilerdir.
Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) 1997
B) 1974
C) 1975
D) 1985
E) 1981

Cevap : D) 1985

16. ….. sosyal hizmetin olgu, olay ve durumlara sistematik, planlı uygulama geliştirmesine olanak sağlayan bir bütünleme oluşturmuştur.
Litartür bilgileri doğrultusunda cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

A) Mesleki bakışı
B) Mesleki planlı değişim süreci
C) Mesleki işlevsellik
D) Mesleki rol ve sorumluluğu
E) Mesleki gelişim ve değişimi

Cevap : B) Mesleki planlı değişim süreci

17. Ergenin çevresel bağlamlarının, ergenlik dönemine etkileri son derece önemlidir. Ergenlikte çevresel bağlamlara aşağıdakilerden hangisi dahil değildir?

A) Kültür
B) Aile
C) Akran grupları
D) İş ve çalışma koşulları
E) Mahalle

Cevap : E) Mahalle

18. Sosyal hizmet uzmanları, farklı sorun ve ihtiyaçlara sahip insanlarla çalışabilen meslek elemanlarıdır. ….. sosyal hizmet mesleğinde sadece insanların ve sorunların farklılıkları değil aynı zamanda mesleğin gerçekleştirildiği ortamlar ve faaliyetler için de geçerlidir. Çalışılan alan, çalışılan kurum ve çalışmanın amacı belirleyici olmakla birlikte günümüzde sosyal hizmet uzmanları çoğunlukla birey ve aileleriyle çalışırken kimileri küçük gruplar, örgütler ve toplumlarla kimileri çocuklar ve ergenliğe yeni girmiş bireyler ile çalışır.
Yukarıdaki paragrafta boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) Özerklik
B) Görünüm
C) Gösterge
D) Farklılık
E) Özgünlük

Cevap : D) Farklılık

19. Erinliğin en belirgin özelliklerinden biri aşağıdakilerden hangisidir?

A) Deli dolu konuşma
B) Seste kalınlaşma
C) Dengesizlik
D) Çok yemek yeme
E) Cinsel olgunlaşma

Cevap : D) Çok yemek yeme

20. Sosyal hizmet “insan hakları ve sosyal adalet ilkelerini temel alan; sosyal değişimi destekleyen, insanların iyilik durumunun geliştirilmesi için insan ilişkilerinde sorun çözmeyi, güçlendirmeyi ve özgürleştirmeyi amaçlayan ve bunun için insan davranışına ve sosyal sistemlere ilişkin teorilerden yararlanarak insanların çevreleri ile etkileşim noktalarına müdahale eden bir meslek” olarak tanımlanmıştır.
Uluslararası sosyal hizmet konfederasyonu kaç yılında yukarıdaki tanımı onaylamıştır?

A) 1999
B) 2000
C) 2020
D) 1997
E) 2001

Cevap : E) 2001

Çocuk, Gençlik Ve Sosyal Hizmet

Çocuk, Gençlik Ve Sosyal Hizmet 2022-2023 Bütünleme Soruları

Sosyal Hizmetler Ön Lisans e Lisans Tamamlama
sosyal hizmetler facebook Telegram Sosyal Hizmetler

Çocuk, Gençlik Ve Sosyal Hizmet 2022-2023 Bütünleme Soruları

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!