auzefFelsefePozitivist Felsefe

Pozitivist Felsefe 2023-2024 Vize Soruları

Pozitivist Felsefe 2023-2024 Vize Soruları

#1. Viyana Çevresi pozitivizmi göz önünde bulundurulduğunda aşağıdaki bilgilerden hangisinin yanlış olduğu söylenebilir?

Cevap : D) Viyana Çevresi düşünürleri felsefi bir sistem kurmayı amaçlamışlardır.

#2. Viyana Çevresi düşünürleri için önermeler ..... olmak üzere ikiye ayrılırlar. Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Cevap : D) analitik ve sentetik

#3. Aşağıdakilerden hangisi Viyana Çevresi düşünürlerinden biri değildir?

Cevap : B) Walther Kranz

#4. I. Felsefi kavramlar bilimsel çalışmalar ışığında ele alınmalıdır. II. Felsefeyi bilimden ayrı düşünmek gerekmektedir. III. Bilimsel kavramlar felsefi yönden tekrar ele alınıp aydınlatılmalıdır. IV. Bilimsel bilgi, duyum öğelerinin fonksiyonlar bağlılığından ayrı bir şeydir. Yukarıda ErnstMach’ın görüşlerinden bazıları verilmiştir. Yargıların doğru ise (D), yanlış ise (Y) olarak gösterimi sırasıyla hangi seçenekte verilmiştir?

Cevap : C) D, Y, D, Y

#5. "Mekân algımızın analizi aslında bir doğa felsefesidir." ifadesi hangi iki filozof için ortaktır?

Cevap : D) Kant – Schlick


#6. Newton'la birlikte bilim anlayışımızda köklü bir değişiklik gerçekleşmiş, “niçin” sorusu yerine “nasıl” sorusu geçmiştir. Aşağıdakilerden hangisi “nasıl” sorusunun özelliklerinden biri olarak gösterilemez?

Cevap : B) Soru, Viyana Çevre düşünürlerinin hedefi olan “bilimin mantıksal analizi” çabasıyla örtüşmez.

#7. I. Önceki felsefi sistemleri boş birer metafizik yapıdır. II. Metafizik bir sorunun denetlenebilir bir cevabı yoktur. III. Metafizik; bilim ve felsefe arasındaki ilişkisizliğin sonucudur. Viyana Çevresinin metafizik ile ilgili görüşlerini, yukarıdakilerden hangisi veya hangileri ifade etmektedir?

Cevap : E) I ve II

#8. Mach’ın deyişiyle: “Bedenimizi tamamen bir kenara bırakıp duyumlar evreninin ilişkileri içinde yaptığımız bir inceleme dar anlamıyla bir fizik çalışmasıdır, halbuki dikkatimizi bedenimize ve hepsinden öte sinir sistemimize yönelttiğimizde bir duyumlar fizyolojisi veya psikolojisi çalışması yaparız. Bedenimiz, diğerleri gibi ..... evrenin bir parçasıdır.” Yukarıdaki metinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : C) duyumlar

#9. Viyana Çevresi adıyla bilinen topluluğun bir araya gelerek organize bazı çalışmalar yapması aşağıdaki düşünürlerden hangisi sayesinde olmuştur?

Cevap : B) Moritz Schlick

#10. I. Metafizik karşıtlığı, felsefi tercih olmanın ötesinde, özellikle o dönemin bilimsel gelişimi tarafından beslenip geliştirilmiştir. II. Viyana Çevresini kuran düşünürlerin tamamının farklı bilimlerden gelmesi ise metafizik karşıtlığını da Viyana Çevresi için âdeta zorunlu bir kabul hâline getirmiştir. III. Çevre düşünürleri için geleneksel felsefe, hiç kimsenin cevabını veremediği ve veremeyeceği sorular ile hesabı verilemeyen cevaplardan oluşmaktadır. IV. Cevabı verilemeyen soruların ve hesabı verilemeyen cevapların Çevre düşünürlerinin gözündeki adı epistemolojidir. Viyana Çevresinin metafizik ile ilgili yukarıdaki görüşlerinin hangileri doğrudur?

Cevap : D) I, II ve III


#11. Mach’ın, felsefi görüşleri ve bilimsel çalışmaları ışığında kavramları yeniden tanımlamak suretiyle getirdiği yeni yorumlar, yeni fizik teorilerinin kurulmasına etki etmiştir. Buna rağmen aşağıdakilerden hangisi Mach’ın olumsuz etkilediği bir çalışma alanı olarak gösterilebilir?

Cevap : E) Atomun yapısı

#12. Comte hangi görüşü ile S. Simon’dan ayrılmıştır?

Cevap : A) İnsanlığın gelişimi, tarihî evrimin bir neticesidir.

#13. Aşağıdakilerden hangisi deney ve gözlemden elde edilmeyen bazı ön kabuller içerebilme özelliği taşıyan kavramlara örnek olarak gösterilebilir?

Cevap : E) “Kuvvet” kavramının, “kütle” ve “ivme” kavramıyla ilişkisi

#14. Saint-Simon’a göre pozitivizm, toplumsal yapıyı bilimsel çalışmalar vasıtasıyla ve bilimsel yöntemler kullanarak yeniden düzenlemeyi amaç edinen bir tutumun adıdır. Aşağıdaki düşünürlerden hangisi S. Simon’un bu görüşünü paylaşan düşünürlerden biri değildir?

Cevap : A) Johannes Scottus

#15. Kelimelerin taşıdıkları bilgi içeriklerinin özellikleri dikkate alındığında, ışığın renkli ve saydam filtrelerden geçişini inceleyen bir bilim adamının “görünür ışık” ifadesini kullanmasında aşağıdakilerden hangisi söz konusu değildir?

Cevap : B) Duygusal içerik


#16. I. Felsefenin geleneksel problemi olan fizik nesneler dünyasının anlaşılması, bir bakıma geometrinin ne olduğunun ve mekânla geometri arasındaki ilişkinin anlaşılmasına dayandırılmıştır. II. Geometri ne sadece formel bir sistem olarak görülebilir ne de sadece cisimlerin hareketini tasvir etmekle sınırlı kalabilir. III. Kullanılan geometriye bağlı olarak mekânın özellikleri; sonuçta da nesnelerin bazı özellikleri ve nesnelere ilişkin bakışımız değişmektedir. IV. Öklid geometrisi ile Newton sistemi arasında felsefi açıdan bir ilişki yoktur. Fizik nesneler, geometri ve felsefe arasındaki ilişkide yukarıdaki ifadelerden hangisi veya hangileri doğrudur?

Cevap : C) I, II ve III

#17. I. Öklid dışı geometrilerin ortaya çıkmasıyla, sezgi geometriyi kavramanın tek yolu olmayacaktır. II. Nokta, uzay, boyut gibi çok özel objelerin bilgisini ölçme yoluyla ve dolayısıyla objektif bir yöntemle kavranamaz. III. Rölativist fizik “zaman ve mekân”ı ölçülebilir özellikte tanımlamıştır. Öklid dışı geometriler ile ilgili ifadelerden hangisi veya hangileri yanlıştır?

Cevap : A) Yalnız II

#18. Aşağıdaki düşünürlerden hangisi, ahlakı (etiği) kesin bilimler örneğine göre kurmak istemiş, böylece pozitivist felsefenin prensiplerini ahlak alanına uygulamaya çalışmıştır?

Cevap : C) J. Bentham

#19. Bilimsel bir teori veya bir bilgi sistemi, yargılar arasında ..... aracılığıyla kurulabilir.” yargısında boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilemez?

Cevap : A) fizik kuralları

#20. • Düşünürün empirizm anlayışı, bilimsel terimlerin fenomenalistik bir dil aracılığıyla tanımlanabileceği inancına dayanır. • Fizik, matematik ve felsefe alanlarında çalışmıştır. • “Dünya'nın Mantıksal Yapısı” (The Logical Structure of the. World/Die Logische Aufbau der Welt) adlı eserini 1928 tarihinde yayımlamıştır. Yukarıda hakkında bilgiler verilen pozitivist düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : E) Rudolf Carnap


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Auzef Felsefe 2023 2024 Vize Soruları

Pozitivist Felsefe 2023-2024 Vize Soruları

Pozitivist felsefe, bilimle mantığın sıkı bir ilişkisini vurgulayan ve özellikle Viyana Çevresi düşünürleri tarafından benimsenen bir düşünce sistemidir. Bu felsefi akım, empirizmin etkisi altında, bilim ve felsefenin sıkı bir şekilde entegre edilmesini savunur. İşte pozitivist felsefenin temel konularını ele alan soruların ışığında ortaya çıkan önemli konular:

Geometri ve Öklid Dışı Geometriler:

Pozitivist felsefe, matematik ve geometri konularına da odaklanır. Öklid dışı geometrilerin ortaya çıkmasıyla birlikte, sezgiye dayalı geometrinin tek geçerli yol olmadığına dair bir perspektif gelişir. Sezginin yanı sıra objektif ve ölçülebilir yöntemlerle de bu konuların ele alınabileceği savunulur.

Viyana Çevresi ve Önermeler:

Viyana Çevresi düşünürleri, önermeleri analitik ve sentetik olarak iki temel kategoriye ayırırlar. Bu ayırım, düşünce ve dilin işleyişini anlamak için önemlidir. Pozitivistler, dilin bilimsel çalışmaların temeli olduğunu ve önermelerin bu temel üzerinde analitik veya sentetik olduğunu savunurlar.

Comte ve İnsanlığın Gelişimi:

Auguste Comte’un görüşleri, pozitivist felsefenin temelini oluşturur. Comte’a göre, insanlığın gelişimi, tarihsel evrimin bir sonucudur. Bu görüş, bilimsel prensiplerin toplumun yapılanmasında temel bir rol oynaması gerektiğini vurgular.

Mach ve Duyumlar Fizyolojisi:

Ernst Mach’ın düşünceleri, fiziksel olayları anlamanın temelinde duyumların olduğunu savunur. Mach’a göre, bedenimiz ve sinir sistemimiz, fiziksel evrenin bir parçasıdır. Bu, fiziksel olayların anlaşılmasında duyumların önemini vurgular.

Kant ve Schlick: Mekân Algısı ve Analiz:

Pozitivist felsefe, Immanuel Kant’ın düşüncelerinden etkilenerek mekân algısının analizini ele alır. Kant ve Viyana Çevresi düşünürleri, mekânın ve geometrinin anlaşılmasının temelinde analitik düşüncenin olduğunu savunur.

Ernst Mach’ın Olumsuz Etkisi: Atomun Yapısı:

Mach’ın felsefi görüşleri, bazı alanlarda olumsuz etkiler yaratmıştır. Özellikle atomun yapısı konusunda, Mach’ın düşünceleri bazı sınırlamalara yol açmış ve yeni fizik teorilerinin oluşumunu engellemiştir.

Ernst Mach’ın Görüşleri Üzerine Yargılar:

Ernst Mach’ın düşünceleri üzerine yapılan yargılar, felsefi kavramların bilimsel çalışmalar ışığında ele alınması gerektiğini ve bilimsel bilginin duyum öğelerinin fonksiyonlarından ayrı bir şey olduğunu vurgular.

Rudolf Carnap ve Pozitivist Düşünce:

Rudolf Carnap, Viyana Çevresi düşünürlerinden biri olarak pozitivist felsefenin savunucusudur. Empirizmin bir taraftarı olan Carnap, bilimsel terimlerin fenomenalist bir dil aracılığıyla tanımlanabileceğine inanır.

Viyana Çevresi ve Metafizik Karşıtlığı:

Viyana Çevresi düşünürleri, geleneksel felsefeyi eleştirerek metafizik sorunları bir kenara bırakmayı ve sadece çözülebilir sorunlarla uğraşmayı amaçlamışlardır.

Fizik Nesneler, Geometri ve Felsefe:

Pozitivist felsefenin temel konularından biri de fizik nesnelerin geometri ve felsefe ile ilişkisidir. Geometri, fizik nesnelerin anlaşılmasında temel bir rol oynar ve kullanılan geometriye bağlı olarak nesnelerin özellikleri değişebilir.

Bu makalede, pozitivist felsefenin temel konularını ele alan soruların ışığında ortaya çıkan önemli kavramlar ve düşünürler incelenmiştir. Pozitivist felsefe, bilim ve felsefenin entegrasyonunu savunarak, objektif ve ölçülebilir bilginin önemini vurgular.

@lolonolo_com

Pozitivist Felsefe 2023-2024 Vize Soruları

1. I. Öklid dışı geometrilerin ortaya çıkmasıyla, sezgi geometriyi kavramanın tek yolu olmayacaktır.
II. Nokta, uzay, boyut gibi çok özel objelerin bilgisini ölçme yoluyla ve dolayısıyla objektif bir yöntemle kavranamaz.
III. Rölativist fizik “zaman ve mekân”ı ölçülebilir özellikte tanımlamıştır.
Öklid dışı geometriler ile ilgili ifadelerden hangisi veya hangileri yanlıştır?

A) Yalnız II
B) Yalnız I
C) I ve II
D) II ve III
E) I ve III

Cevap : A) Yalnız II

2. Viyana Çevresi düşünürleri için önermeler ….. olmak üzere ikiye ayrılırlar.
Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

A) empirik ve ontolojik
B) ontolojik ve sentetik
C) analitik ve empirik
D) analitik ve sentetik
E) sentetik ve empirik

Cevap : D) analitik ve sentetik

3. Aşağıdakilerden hangisi Viyana Çevresi düşünürlerinden biri değildir?

A) Moritz Schlick
B) Walther Kranz
C) Otto Neurath
D) Ernst Mach
E) Rudolf Carnap

Cevap : B) Walther Kranz

4. Comte hangi görüşü ile S. Simon’dan ayrılmıştır?

A) İnsanlığın gelişimi, tarihî evrimin bir neticesidir.
B) Pozitivizmin amacı, toplum olaylarını incelemek ve topluma yön vermektir.
C) Pozitivist felsefenin görevi, bütün bilimlerin ortak olan genel ilkelerini bulmaktır.
D) Toplum, pozitif felsefenin prensiplerine göre yeniden kurulmalıdır.
E) İnsanlık yeni bir çağda, bilimsel gelişmelerin getirdiği yenilikler çağında yaşamaktadır.

Cevap : A) İnsanlığın gelişimi, tarihî evrimin bir neticesidir.

5. Mach’ın deyişiyle: “Bedenimizi tamamen bir kenara bırakıp duyumlar evreninin ilişkileri içinde yaptığımız bir inceleme dar anlamıyla bir fizik çalışmasıdır, halbuki dikkatimizi bedenimize ve hepsinden öte sinir sistemimize yönelttiğimizde bir duyumlar fizyolojisi veya psikolojisi çalışması yaparız. Bedenimiz, diğerleri gibi ….. evrenin bir parçasıdır.”
Yukarıdaki metinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) fizik
B) sezgiler
C) duyumlar
D) metafizik
E) sonsuz

Cevap : C) duyumlar

6. “Mekân algımızın analizi aslında bir doğa felsefesidir.” ifadesi hangi iki filozof için ortaktır?

A) Berkeley – Hume
B) Parmanides – Aristoteles
C) Nietzsche – Freud
D) Kant – Schlick
E) Boethius – Aquinas

Cevap : D) Kant – Schlick

7. I. Felsefi kavramlar bilimsel çalışmalar ışığında ele alınmalıdır.
II. Felsefeyi bilimden ayrı düşünmek gerekmektedir.
III. Bilimsel kavramlar felsefi yönden tekrar ele alınıp aydınlatılmalıdır.
IV. Bilimsel bilgi, duyum öğelerinin fonksiyonlar bağlılığından ayrı bir şeydir.
Yukarıda ErnstMach’ın görüşlerinden bazıları verilmiştir. Yargıların doğru ise (D), yanlış ise (Y) olarak gösterimi sırasıyla hangi seçenekte verilmiştir?

A) Y, D, Y, D
B) D, D, D, Y
C) D, Y, D, Y
D) D, Y, Y, D
E) D, D, Y, D

Cevap : C) D, Y, D, Y

8. Mach’ın, felsefi görüşleri ve bilimsel çalışmaları ışığında kavramları yeniden tanımlamak suretiyle getirdiği yeni yorumlar, yeni fizik teorilerinin kurulmasına etki etmiştir.
Buna rağmen aşağıdakilerden hangisi Mach’ın olumsuz etkilediği bir çalışma alanı olarak gösterilebilir?

A) Özel görelilik teorisi
B) Uzay ve zamanın yapısı
C) Genel görelilik teorisi
D) Basitlik ilkesi
E) Atomun yapısı

Cevap : E) Atomun yapısı

9. • Düşünürün empirizm anlayışı, bilimsel terimlerin fenomenalistik bir dil aracılığıyla tanımlanabileceği inancına dayanır.
• Fizik, matematik ve felsefe alanlarında çalışmıştır.
• “Dünya’nın Mantıksal Yapısı” (The Logical Structure of the. World/Die Logische Aufbau der Welt) adlı eserini 1928 tarihinde yayımlamıştır.
Yukarıda hakkında bilgiler verilen pozitivist düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

A) Hans Reichenbach
B) Otto Neurath
C) Philip Frank
D) Moritz Schlick
E) Rudolf Carnap

Cevap : E) Rudolf Carnap

10. Viyana Çevresi pozitivizmi göz önünde bulundurulduğunda aşağıdaki bilgilerden hangisinin yanlış olduğu söylenebilir?

A) Felsefe, çözülemeyen metafizik sorunları bir kenara bırakmalı, çözülebilir sorunları ele almalıdır.
B) Bir filozof, tıpkı bir bilim insanı gibi, bilimsel yöntemlerle felsefeye yaklaşmalı ve çözülebilir sorunlarla uğraşmalıdır.
C) Ortak oldukları en temel nokta, geleneksel felsefeye karşı bir tutumu benimsemeleridir.
D) Viyana Çevresi düşünürleri felsefi bir sistem kurmayı amaçlamışlardır.
E) Onlar için geleneksel felsefe, o güne kadar çözülememiş felsefi birtakım soruları ele almaktan ibarettir.

Cevap : D) Viyana Çevresi düşünürleri felsefi bir sistem kurmayı amaçlamışlardır.

11. Viyana Çevresi adıyla bilinen topluluğun bir araya gelerek organize bazı çalışmalar yapması aşağıdaki düşünürlerden hangisi sayesinde olmuştur?

A) Richard von Mises
B) Moritz Schlick
C) Gustav Bergmann
D) Herbert Feigl
E) Hans Hahn

Cevap : B) Moritz Schlick

12. Bilimsel bir teori veya bir bilgi sistemi, yargılar arasında ….. aracılığıyla kurulabilir.” yargısında boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilemez?

A) fizik kuralları
B) mantık kuralları
C) geometri kuralları
D) dilsel kurallar
E) matematik kuralları

Cevap : A) fizik kuralları

13. Newton’la birlikte bilim anlayışımızda köklü bir değişiklik gerçekleşmiş, “niçin” sorusu yerine “nasıl” sorusu geçmiştir. Aşağıdakilerden hangisi “nasıl” sorusunun özelliklerinden biri olarak gösterilemez?

A) Soruyu sormak bilimselliğin önkoşuludur.
B) Soru, Viyana Çevre düşünürlerinin hedefi olan “bilimin mantıksal analizi” çabasıyla örtüşmez.
C) Sorunun cevabı empiriktir.
D) Sorunun cevabı tektir.
E) Sorunun cevabı rasyoneldir.

Cevap : B) Soru, Viyana Çevre düşünürlerinin hedefi olan “bilimin mantıksal analizi” çabasıyla örtüşmez.

14. Aşağıdaki düşünürlerden hangisi, ahlakı (etiği) kesin bilimler örneğine göre kurmak istemiş, böylece pozitivist felsefenin prensiplerini ahlak alanına uygulamaya çalışmıştır?

A) A. Comte
B) H. Reichenbach
C) J. Bentham
D) J. Mill
E) S. Simon

Cevap : C) J. Bentham

15. I. Metafizik karşıtlığı, felsefi tercih olmanın ötesinde, özellikle o dönemin bilimsel gelişimi tarafından beslenip geliştirilmiştir.
II. Viyana Çevresini kuran düşünürlerin tamamının farklı bilimlerden gelmesi ise metafizik karşıtlığını da Viyana Çevresi için âdeta zorunlu bir kabul hâline getirmiştir.
III. Çevre düşünürleri için geleneksel felsefe, hiç kimsenin cevabını veremediği ve veremeyeceği sorular ile hesabı verilemeyen cevaplardan oluşmaktadır.
IV. Cevabı verilemeyen soruların ve hesabı verilemeyen cevapların Çevre düşünürlerinin gözündeki adı epistemolojidir.
Viyana Çevresinin metafizik ile ilgili yukarıdaki görüşlerinin hangileri doğrudur?

A) II, III ve IV
B) I ve IV
C) I ve II
D) I, II ve III
E) I, II ve IV

Cevap : D) I, II ve III

16. Saint-Simon’a göre pozitivizm, toplumsal yapıyı bilimsel çalışmalar vasıtasıyla ve bilimsel yöntemler kullanarak yeniden düzenlemeyi amaç edinen bir tutumun adıdır.
Aşağıdaki düşünürlerden hangisi S. Simon’un bu görüşünü paylaşan düşünürlerden biri değildir?

A) Johannes Scottus
B) Thomas Malthys
C) James Mill
D) Charles Fourier
E) Jeremy Bentham

Cevap : A) Johannes Scottus

17. Aşağıdakilerden hangisi deney ve gözlemden elde edilmeyen bazı ön kabuller içerebilme özelliği taşıyan kavramlara örnek olarak gösterilebilir?

A) “Elektrik alanı” kavramının, “elektrik yükü” ve “zaman” kavramıyla ilişkisi
B) “Hareket” kavramının, “basit sarkaç” ve “manyetizma” kavramıyla ilişkisi
C) “Isı” kavramının, “ocaktaki tencere” ve “ateş” kavramıyla ilişkisi
D) “Duygu durumu” kavramının, “ağlamakta olan kişi” ve “mutsuzluk” kavramıyla ilişkisi
E) “Kuvvet” kavramının, “kütle” ve “ivme” kavramıyla ilişkisi

Cevap : E) “Kuvvet” kavramının, “kütle” ve “ivme” kavramıyla ilişkisi

18. Kelimelerin taşıdıkları bilgi içeriklerinin özellikleri dikkate alındığında, ışığın renkli ve saydam filtrelerden geçişini inceleyen bir bilim adamının “görünür ışık” ifadesini kullanmasında aşağıdakilerden hangisi söz konusu değildir?

A) Deney ve gözleme dayalı içerik
B) Duygusal içerik
C) Nesnel içerik
D) Öznel içerik
E) Bilgisel içerik

Cevap : B) Duygusal içerik

19. I. Önceki felsefi sistemleri boş birer metafizik yapıdır.
II. Metafizik bir sorunun denetlenebilir bir cevabı yoktur.
III. Metafizik; bilim ve felsefe arasındaki ilişkisizliğin sonucudur.
Viyana Çevresinin metafizik ile ilgili görüşlerini, yukarıdakilerden hangisi veya hangileri ifade etmektedir?

A) II ve III
B) I ve III
C) Yalnız I
D) Yalnız II
E) I ve II

Cevap : E) I ve II

20. I. Felsefenin geleneksel problemi olan fizik nesneler dünyasının anlaşılması, bir bakıma geometrinin ne olduğunun ve mekânla geometri arasındaki ilişkinin anlaşılmasına dayandırılmıştır.
II. Geometri ne sadece formel bir sistem olarak görülebilir ne de sadece cisimlerin hareketini tasvir etmekle sınırlı kalabilir.
III. Kullanılan geometriye bağlı olarak mekânın özellikleri; sonuçta da nesnelerin bazı özellikleri ve nesnelere ilişkin bakışımız değişmektedir.
IV. Öklid geometrisi ile Newton sistemi arasında felsefi açıdan bir ilişki yoktur.
Fizik nesneler, geometri ve felsefe arasındaki ilişkide yukarıdaki ifadelerden hangisi veya hangileri doğrudur?

A) Yalnız IV
B) Yalnız II
C) I, II ve III
D) I ve II
E) II ve IV

Cevap : C) I, II ve III

Pozitivist Felsefe

Pozitivist Felsefe 2023-2024 Vize Soruları

Felsefe Lisans Açık Öğretim
Telegram FELSEFE

Pozitivist Felsefe 2023-2024 Vize Soruları

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!