auzefÇocuk Gençlik Ve Sosyal HizmetSosyal Hizmet

Çocuk, Gençlik Ve Sosyal Hizmet 2023-2024 Vize Soruları

#1. Birbiri ile ilintili ve eklemlenmiş birimlerin bir arada değerlendirilmesi ile öznenin niteliğinin kavranabileceğini kabul eden yaklaşım biçimi olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : E) Bütüncü yaklaşım

#2. Her birimiz hücre adı verilen neredeyse sayısız organizmalardan oluşmaktayız. Her hücre içinde ...... adı verilen genetik bilgilerin toplandığı ve depolandığı organizmik unsurlardır. Yukarıdaki parçada bulunan boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Cevap : C) kromozom

#3. Bir İngiliz filozofu olan John Locke, yirminci yüzyılda çocuğa bakış açısının mimarlarındandır. Lock çocuğu bir ..... olarak tasvir etmektedir. Lock'a göre çocuklar tamamen birer "hiç” olarak doğarlar, karakterleri tamamen davranış ve deneyimlerle şekillenir. Bu nedenle anababaların çocuklarına olumlu bir örnek oluşturma ve onların iyi davranışları için çocuklarını yönlendirmeleri çok önemlidir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : A) boş ayna

#4. Erinlik döneminde bireysel farklılık mutlaktır. Ancak her erinlikte olan kişilerinde benzer duygu ve düşüncelere önem verdikleri yapılmış pek çok çalışmada görülmüştür. Örneğin ergenler..... bu dönemde çok ilgi gösterirler. Yukarıdaki parçada bulunan boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Cevap : A) beden imgelerine

#5. ........'ın dediği gibi "Her birimizin içinde bir evren vardır." Bireysel evrenlerin keşfedilmesi birbirinden tamamen farklı grupların mesleği ya da uğraşı olmuştur, olmayı da sürdürecektir. Filozoflar çocukluğun oluşturucu doğası hakkında fikir yürüttüler, ahlakçılar çocukların davranışı hakkında açıklamalar yaptılar, ana babalar çocukların "neden oldukları gibi geliştiklerini anlamak istediler. Ancak, yaklaşık yüz yıl öncesine kadar çocukların bilimsel olarak incelenmesi gerçek anlamda ortaya çıkmış değildir. Yukarıdaki parçada bulunan boşluk aşağıdaki hangi ifade ile doldurulmalıdır?

Cevap : D) C. Sagan


#6. İnsanlık tarihi içinde, çocuğun tarihinin incelenmesi de çok daha yeni sayılabilir. Yazılı kaynaklar çocukluğun ayrı bir dönem olarak algılanması ve değerlendirmesinin hangi yıllardan sonra oluştuğu ifade edilmektedir?

Cevap : C) 1700

#7. Ergenin kendi görüntüsü ve davranışları konusundaki öz-farkındalığının artmasına ergen ben merkezcilik denmektedir. Ergen ben merkezciliğinin iki unsuru bulunmaktadır. Bunlardan biri olan...... ergenin kendisi gibi diğer İnsanların da onunla ilgilendiğine inanması ve ayrıca dikkat çekici davranışlarla ilgiyi çekmeye, görünür olmaya çalışması anlamında kullanılmaktadır. Yukarıdaki parçada bulunan boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Cevap : A) hayali seyirci

#8. Hiç kuşku yok ki, insanı ve insanın içinde bulunduğu dünyayı ve bu dünyanın da içinde yer aldığı evreni anlama çabası; birbirleriyle çok ilintili bir ..... anlamaya çalışmaktan başka bir şey değildir. Yukarıdaki parçada bulunan boşluk aşağıdaki hangi ifade ile doldurulmalıdır?

Cevap : B) sistemi

#9. Bir insan yavrusun hayata başlama süreci döllenme adı verilen bir süreç ve sonrasında anne karnında geçirilen yaklaşık ..... günlük bir zaman sonrasında dünyaya merhaba diyebilecek bir gelişim gösterir. Bu süreç her haliyle çok teknik ancak bir o kadar da mucizevi bir süreçtir. Yukarıdaki parçada bulunan boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Cevap : B) 280

#10. Gebeliğin 37. haftasından önce dünyaya gelen bebeklere ..... denmektedir. Yaklaşık 2.5 kilodan az doğan bebeklere de düşük doğum ağırlıklı bebekler denmektedir. Bu bebek ve annelerinin durumu normal zamanında doğan ve normal ağırlığında doğan bebeklerden tıbben daha dikkatle izlenme gerektirmektedir. Yukarıdaki parçada bulunan boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Cevap : C) erken doğum


#11. ..... eşsiz bir özelliği, kendisini mitozis adı verilen bir süreçle kopyalayabilmesidir. Bu özel yetenek, döllenme sırasında oluşmuş tek bir hücrenin, çok büyük sayıda hücreden oluşan karmaşık bir insana dönüşecek biçimde gelişmesine olanak verir. Mitoz bolünme sırasında kromozonların kendilerini kopyaladıkları görülmektedir. Sonuç olarak her yeni beden hücresi aynı sayıda kromozom ve aynı genetik bilgiyi içermektedir. Yukarıdaki parçada boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : C) DNA’ nın

#12. Rousseau'nun felsefesi iki etkili kavram İçermektedir. Birincisi, "evre" kavramıdır, ikincisi ise..... kavramıdır. Rousseau, bu kavramlardan yola çıkarak gelişimi; doğa tarafından planlanan süreksiz, evreli bir süreç olarak görmüştür. Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : D) olgunlaşma

#13. Bu karmaşık ilişki yumağında, milyarlarca yıllık evren tarihinde ve milyon yıllık yeryüzü tarihi ve bunlardan daha kısa bir süre olarak düşünülen ...... merak edeceğimiz, yanıtını bulmaya çalışacağımız ve hala çözülememiş pek çok soruyu zihinlerimizde oluşturmaktadır. Yukarıdaki parçada bulunan boşluk aşağıdaki hangi ifade ile doldurulmalıdır?

Cevap : A) insanlık tarihi

#14. Günümüzde halihazırda yararlanılan çocuk gelişim kuramlarının tarihsel temellerine bakıldığında, çocuklar hakkındaki felsefi düşünme biçimleri ile bilimsel ilerlemelerin ve yerel kültürel değerlerin yüzyıllar süren etkilerinin sonucu olduğu söylenebilir. Günümüz çocuk ve çocukluğa yaklaşımı anlayabilmek için İnsanlık tarihindeki bu özel sürecin izlerini, etkilerini bilmek, anlamak, yorumlamak gerekmektedir. Bunların pek çoğu çocuklar hakkında bilimsel çocuk çalışmalarından önce de var olan fakat çağdaş kuram ve araştırmalarda hala etkileri, izleri gözlenebilen izler, anılar ve görüşlerdir. Tarihsel süreç içinde bulunan kaynaklar ve materyal, ..... öncesinde çocuğa ve özellikle çocukluğa ilişkin ayrıca üretilmiş, belirgin kaynakların çok olmadığı ya da bulunamadığını göstermektedir. Yukarıdaki parçada bulunan boşluk aşağıdaki hangi ifade ile doldurulmalıdır?

Cevap : E) Orta Çağ

#15. ..... son zamanlarda bilim dünyasında, özellikle üniversitelerde akademik eğitim içinde, sıklıkla karşılaşılan bir söz olarak karşımıza çıkmaktadır. Yukarıdaki parçada bulunan boşluk aşağıda hangi ifade ile doldurulmalıdır?

Cevap : D) Bakış açısı öğrenmek


#16. ..... insan hayatı içinde çocuklukla yetişkinliği birbirine bağlayan bir geçiş dönemidir. Bu noktada birkaç kavramın birbiriyle karıştırılmadan tanımlanmasında yarar vardır. Yukarıdaki parçada bulunan boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Cevap : E) Ergenlik

#17. ...... çocuğun ve ergenin büyüleyici gelişim öyküsünü anlamak için kullanabileceğimiz bir bilgi birikimine yol gösterdiler. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : D) Sistemli araştırmalar

#18. Lock'un felsefesi çocuklara karşı şiddet kullanımında bağışlama ve sevecenliğe doğru bir değişimin yolunu açmıştır. Bu kendi başına çocuğa yönelik anlayış oluşturmada bir milat olmuştur. Lock'un düşünceleri dikkatle İncelendiğinde gelişimin ..... vurgulamakta, böylece boş bir levha olarak görülen çocuğa yönelik çocuğu şekillendirmede çevrenin gücünün desteklenmesi ön plana çıkmaktadır. Ancak Lock'un çocukların kendi yaşantılarında söz sahibi olmadıkları, bu boş levhanın sürekli başkaları tarafından doldurulduğu tezi, günümüzde artık kabul edilmemektedir. Günümüz çağdaş kuramcıları çocukları, dünyalarına anlam veren ve kendi gelişimlerine ciddi anlamda katkıda bulunan aktif, amaçlı birer birey olarak görmekte, algılamaktadır. Yukarıdaki parçada boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : D) sürekliliği

#19. Bir ergenin...... etkinliklerini, ilgilerini, davranış şekillerini ve cinsel yönelimini içermektedir. Yukarıdaki parçada bulunan boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Cevap : B) cinsel kimliği

#20. Toplumların gelişmişliğinin ....... doğrultusunda değerlendirilmesi fikri, dünya oldukça fazla taraftar bulan bir fikir olmaya başlamıştır. Yukarıdaki parçada bulunan boşluk aşağıdaki hangi ifade ile doldurulmaldır?

Cevap : B) çocuğa yönelik yaklaşımlar


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Çocuk, Gençlik Ve Sosyal Hizmet 2023-2024 Vize Soruları

1. Erinlik döneminde bireysel farklılık mutlaktır. Ancak her erinlikte olan kişilerinde benzer duygu ve düşüncelere önem verdikleri yapılmış pek çok çalışmada görülmüştür. Örneğin ergenler….. bu dönemde çok ilgi gösterirler.
Yukarıdaki parçada bulunan boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

A) beden imgelerine
B) dışa dönüklüğe
C) özgürlüğe
D) anlayışa
E) özgünlüğe

Cevap : A) beden imgelerine

2. ….. eşsiz bir özelliği, kendisini mitozis adı verilen bir süreçle kopyalayabilmesidir. Bu özel yetenek, döllenme sırasında oluşmuş tek bir hücrenin, çok büyük sayıda hücreden oluşan karmaşık bir insana dönüşecek biçimde gelişmesine olanak verir. Mitoz bolünme sırasında kromozonların kendilerini kopyaladıkları görülmektedir. Sonuç olarak her yeni beden hücresi aynı sayıda kromozom ve aynı genetik bilgiyi içermektedir.
Yukarıdaki parçada boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) ADN’nin
B) RNA’ ın
C) DNA’ ın
D) MNA’nın
E) AND’nin

Cevap : C) DNA’ ın

3. Gebeligin 37. haftasından önce dünyaya gelen bebeklere ….. denmektedir. Yaklaşık 2.5 kilodan az doğan bebeklere de düşük doğum ağırlıklı bebekler denmektedir. Bu bebek ve annelerinin durumu normal zamanında doğan ve normal ağırlığında doğan bebeklerden tıbben daha dikkatle izlenme gerektirmektedir.
Yukarıdaki parçada bulunan boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

A) düşük
B) fetus
C) erken doğum
D) kürtaj
E) geç doyum

Cevap : C) erken doğum

4. İnsanlık tarihi içinde, çocuğun tarihinin incelenmesi de çok daha yeni sayılabilir. Yazılı kaynaklar çocukluğun ayrı bir dönem olarak algılanması ve değerlendirmesinin hangi yıllardan sonra oluştuğu ifade edilmektedir?

A) 1500
B) 1800
C) 1700
D) 1600
E) 1400

Cevap : C) 1700

5. Birbiri ile ilintili ve eklemlenmiş birimlerin bir arada değerlendirilmesi ile öznenin niteliğinin kavranabileceğini kabul eden yaklaşım biçimi olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

A) Genelci yaklaşım
B) Psikoanalitik yaklaşım
C) Özelci yaklaşım
D) Bilişsel yaklaşım
E) Bütüncü yaklaşım

Cevap : E) Bütüncü yaklaşım

6. ….. son zamanlarda bilim dünyasında, özellikle üniversitelerde akademik eğitim içinde, sıklıkla karşılaşılan bir söz olarak karşımıza çıkmaktadır.
Yukarıdaki parçada bulunan boşluk aşağıda hangi ifade ile doldurulmalıdır?

A) Öğrenmek
B) Görüş biçimini öğrenmek
C) Görmeyi öğrenmek
D) Bakış açısı öğrenmek
E) Bakmayı öğrenmek

Cevap : D) Bakış açısı öğrenmek

7. ……..’ın dediği gibi “Her birimizin içinde bir evren vardır.” Bireysel evrenlerin keşfedilmesi birbirinden tamamen farklı grupların mesleği ya da uğraşı olmuştur, olmayı da sürdürecektir. Filozoflar çocukluğun oluşturucu doğası hakkında fikir yürüttüler, ahlakçılar çocukların davranışı hakkında açıklamalar yaptılar, ana babalar çocukların “neden oldukları gibi geliştiklerini anlamak istediler. Ancak, yaklaşık yüz yıl öncesine kadar çocukların bilimsel olarak incelenmesi gerçek anlamda ortaya çıkmış değildir.
Yukarıdaki parçada bulunan boşluk aşağıdaki hangi ifade ile doldurulmalıdır?

A) Zimmerman
B) Sullivan
C) Erikson
D) C. Sagan
E) Freud

Cevap : D) C. Sagan

8. Her birimiz hücre adı verilen neredeyse sayısız organizmalardan oluşmaktayız. Her hücre içinde …… adı verilen genetik bilgilerin toplandığı ve depolandığı organizmik unsurlardır.
Yukarıdaki parçada bulunan boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

A) gen
B) kron
C) kromozom
D) genotip
E) genom

Cevap : C) kromozom

9. Lock’un felsefesi çocuklara karşı şiddet kullanımında bağışlama ve sevecenliğe doğru bir değişimin yolunu açmıştır. Bu kendi başına çocuğa yönelik anlayış oluşturmada bir milat olmuştur. Lock’un düşünceleri dikkatle İncelendiğinde gelişimin ….. vurgulamakta, böylece boş bir levha olarak görülen çocuğa yönelik çocuğu şekillendirmede çevrenin gücünün desteklenmesi ön plana çıkmaktadır. Ancak Lock’un çocukların kendi yaşantılarında söz sahibi olmadıkları, bu boş levhanın sürekli başkaları tarafından doldurulduğu tezi, günümüzde artık kabul edilmemektedir. Günümüz çağdaş kuramcıları çocukları, dünyalarına anlam veren ve kendi gelişimlerine ciddi anlamda katkıda bulunan aktif, amaçlı birer birey olarak görmekte, algılamaktadır.
Yukarıdaki parçada boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) duraganlığı
B) değişimi
C) gelişimi
D) sürekliliği
E) aynılığı

Cevap : D) sürekliliği

10. ….. insan hayatı içinde çocuklukla yetişkinliği birbirine bağlayan bir geçiş dönemidir. Bu noktada birkaç kavramın birbiriyle karıştırılmadan tanımlanmasında yarar vardır.
Yukarıdaki parçada bulunan boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

A) Erinlik
B) Geciş
C) Delikanlılık
D) Gençlik
E) Ergenlik

Cevap : E) Ergenlik

11. Bir İngiliz filozofu olan John Locke, yirminci yüzyılda çocuğa bakış açısının mimarlarındandır. Lock çocuğu bir ….. olarak tasvir etmektedir. Lock’a göre çocuklar tamamen birer “hiç” olarak doğarlar, karakterleri tamamen davranış ve deneyimlerle şekillenir. Bu nedenle anababaların çocuklarına olumlu bir örnek oluşturma ve onların iyi davranışları için çocuklarını yönlendirmeleri çok önemlidir.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) boş ayna
B) far
C) güneş
D) ışık
E) yansıtıcı

Cevap : A) boş ayna

12. Rousseau’nun felsefesi iki etkili kavram İçermektedir. Birincisi, “evre” kavramıdır, ikincisi ise….. kavramıdır. Rousseau, bu kavramlardan yola çıkarak gelişimi; doğa tarafından planlanan süreksiz, evreli bir süreç olarak görmüştür.
Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) gelişim
B) değişim
C) dönence
D) olgunlaşma
E) döngü

Cevap : D) olgunlaşma

13. …… çocuğun ve ergenin büyüleyici gelişim öyküsünü anlamak için kullanabileceğimiz bir bilgi birikimine yol gösterdiler.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) Retrospektif araştırmalar
B) Nicel araştırmalar
C) Deneysel araştırmalar
D) Sistemli araştırmalar
E) Nitel araştırmalar

Cevap : D) Sistemli araştırmalar

14. Günümüzde halihazırda yararlanılan çocuk gelişim kuramlarının tarihsel temellerine bakıldığında, çocuklar hakkındaki felsefi düşünme biçimleri ile bilimsel ilerlemelerin ve yerel kültürel değerlerin yüzyıllar süren etkilerinin sonucu olduğu söylenebilir. Günümüz çocuk ve çocukluğa yaklaşımı anlayabilmek için İnsanlık tarihindeki bu özel sürecin izlerini, etkilerini bilmek, anlamak, yorumlamak gerekmektedir. Bunların pek çoğu çocuklar hakkında bilimsel çocuk çalışmalarından önce de var olan fakat çağdaş kuram ve araştırmalarda hala etkileri, izleri gözlenebilen izler, anılar ve görüşlerdir. Tarihsel süreç içinde bulunan kaynaklar ve materyal, ….. öncesinde çocuğa ve özellikle çocukluğa ilişkin ayrıca üretilmiş, belirgin kaynakların çok olmadığı ya da bulunamadığını göstermektedir.
Yukarıdaki parçada bulunan boşluk aşağıdaki hangi ifade ile doldurulmalıdır?

A) Bilişim Çağı
B) Yakın Çağ
C) Modern Çağ
D) İlk Çağ
E) Orta Çağ

Cevap : E) Orta Çağ

15. Ergenin kendi görüntüsü ve davranışları konusundaki öz-farkındalığının artmasına ergen ben merkezcilik denmektedir. Ergen ben merkezciliğinin iki unsuru bulunmaktadır. Bunlardan biri olan…… ergenin kendisi gibi diğer İnsanların da onunla ilgilendiğine inanması ve ayrıca dikkat çekici davranışlarla ilgiyi çekmeye, görünür olmaya çalışması anlamında kullanılmaktadır.
Yukarıdaki parçada bulunan boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

A) hayali seyirci
B) aynalama
C) yönlendirme
D) yönelme
E) duruş

Cevap : A) hayali seyirci

16. Bu karmaşık ilişki yumağında, milyarlarca yıllık evren tarihinde ve milyon yıllık yeryüzü tarihi ve bunlardan daha kısa bir süre olarak düşünülen …… merak edeceğimiz, yanıtını bulmaya çalışacağımız ve hala çözülememiş pek çok soruyu zihinlerimizde oluşturmaktadır.
Yukarıdaki parçada bulunan boşluk aşağıdaki hangi ifade ile doldurulmalıdır?

A) insanlık tarihi
B) fiziksel tarih
C) gezegenler tarihi
D) astronomi tarihi
E) canlılar tarihi

Cevap : A) insanlık tarihi

17. Bir insan yavrusun hayata başlama süreci döllenme adı verilen bir süreç ve sonrasında anne karnında geçirilen yaklaşık ….. günlük bir zaman sonrasında dünyaya merhaba diyebilecek bir gelişim gösterir. Bu süreç her haliyle çok teknik ancak bir o kadar da mucizevi bir süreçtir.
Yukarıdaki parçada bulunan boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

A) 265
B) 280
C) 260
D) 270
E) 245

Cevap : B) 280

18. Bir ergenin…… etkinliklerini, ilgilerini, davranış şekillerini ve cinsel yönelimini içermektedir.
Yukarıdaki parçada bulunan boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

A) cinsel yönelimi
B) cinsel kimliği
C) cinsel merakları
D) cinsel kişiliği
E) cinsel tabuları

Cevap : B) cinsel kimliği

19. Toplumların gelişmişliğinin ……. doğrultusunda değerlendirilmesi fikri, dünya oldukça fazla taraftar bulan bir fikir olmaya başlamıştır.
Yukarıdaki parçada bulunan boşluk aşağıdaki hangi ifade ile doldurulmaldır?

A) bebekliğin önemi
B) çocuğa yönelik yaklaşımlar
C) ergenliğe tanın tolerans
D) yaşlılığın kırılganlığı
E) yetişkinliğin gücü

Cevap : B) çocuğa yönelik yaklaşımlar

20. Hiç kuşku yok ki, insanı ve insanın içinde bulunduğu dünyayı ve bu dünyanın da içinde yer aldığı evreni anlama çabası; birbirleriyle çok ilintili bir ….. anlamaya çalışmaktan başka bir şey değildir.
Yukarıdaki parçada bulunan boşluk aşağıdaki hangi ifade ile doldurulmalıdır?

A) dünyayı
B) sistemi
C) olması gerekeni
D) var olanı
E) evreni

Cevap : B) sistemi

Çocuk, Gençlik Ve Sosyal Hizmet

Çocuk Gençlik Ve Sosyal Hizmet 2023-2024 Vize Soruları

Sosyal Hizmetler Ön Lisans e Lisans Tamamlama
sosyal hizmetler facebook Telegram Sosyal Hizmetler

Çocuk Gençlik Ve Sosyal Hizmet 2023-2024 Vize Soruları

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!