auzefGöç Toplum SiyasetSiyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler

Göç Toplum Siyaset 2022-2023 Final Soruları

#1. Aşağıdakilerden hangisi devletlerin, göçmenler ve mültecilerin mekan tecrübelerine etki eden düzenlemelerine örnek olarak gösterilemez?

Cevap : C) Bilim Politikaları

#2. Aşağıdakilerden hangisi göçmenlerin entegrasyonunu olumsuz etkilemez?

Cevap : E) Kültürel benzerlik

#3. Türkiye 1961'de Almanya, 1964 yılında Avusturya, Belçika ve Hollanda, 1965 yılında Fransa ve 1967 yılında da İsveç ile karşılıklı işgücü anlaşmaları imzalamıştır. Bu anlaşmalar sonrası çok sayıda Türk işçi Avrupa'ya göç etmiştir. Aşağıdakilerden hangisi bu göçün sebepleri arasında sayılamaz?

Cevap : B) Türkiye’nin Avrupa’da bir diaspora oluşturma politikası

#4. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye'ye yönelik göçler arasında değildir?

Cevap : C) Dekolonizasyon sonrası göçler

#5. "Diaspora kavramı Yunanca dağıtmak anlamından türemiştir ve dünyanın çeşitli bölgelerine dağılmış topluluklar için kullanılmaktadır. Kavramın bugün yaygın olarak kullanılmasında 20. yüzyıldaki dekolonizasyon, göç, mülteci krizleri ve küreselleşme sonucu insan hareketliliğinin artması, iletişimin hızlanması ve ulus devletlerin dışarıya ihraç ettikleri göçmenlerle ekonomik ve siyasi çıkarları doğrultusunda ilişkilerini artırmak istemeleri önemli rol oynamıştır. Diasporaların oluşumunda çeşitli faktörler öne çıkmaktadır." Aşağıdakilerden hangisi bunlardan biri sayılamaz?

Cevap : C) Entegrasyonun başarısız olması


#6. Küreselleşme, global kentler, ulus-ötesi şirketler, sermaye ve insan hareketliğinin artması, çok kültürcü yaklaşımların yaygınlaşması geleneksel homojen kültürlere sahip ulus devlet algısını yıpratırken, farklı kültürlerin ve kimliklerin bir arada kucaklanmasını kolaylaştırdı. Bu kurumsal ve kültürel alt yapıya, iletişim teknolojisinde hızlı gelişmeler de eklenince göçmenlerin geldikleri ülkelerle bağlantılarını korumaları da kolaylaştı." Aşağıdakilerden hangisi bu gelişmelerin somut sonuçlarından biridir?

Cevap : B) Transnasyonalizm (Ulusötesicilik)

#7. "İslam'a yönelik dinsel bir hoşgörüsüzlük ve Müslümanlara karşı saf bir ırkçılık, ya da sadece kültürel ırkçılık olarak tarif edilmektedir." Yukarıda tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : B) İslamofobi

#8. BM'nin kabul ettiği İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin 2. Maddesine göre aşağıdakilerden hangisi yasaklanmıştır?

Cevap : A) Ayrımcılık

#9. Aşağıdakilerden hangisi mültecilerin ve sığınmacıların 1951 Cenevre Sözleşmesinde yer alan "geri gönderilmeme ilkesinin" dayanakları arasında sayılamaz?

Cevap : B) Mültecilerin kolayca entegre olabilmeleri

#10. "1990'larda gündeme gelmiştir. Alejandro Portes ve arkadaşları tarafından formüle edilen kurama göre ikinci kuşak göçmenlerde çok farklı sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. İkinci kuşak göçmenlerin bir kısmı refaha kavuşup toplumun orta ve üst kesimlerinde kendilerine yer bulabilirlerken, bir kısmı da irksallaştırılmış, yoksullaşmış kapalı topluluklara sıkışabilmektedirler. ............ göre yukarı yönlü asimilasyon, aşağı yönlü asimilasyon ve yukarı yönlü iki kültürlü asimilasyon olmak üzere üç muhtemel asimilasyon biçimi vardır." Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Cevap : A) Bölünmüş Asimilasyon Kuramı


#11. "Expatların" mekân tecrübelerinde aşağıdakilerden hangisi rol oynamaz?

Cevap : E) Vize süreleri

#12. Uluslararası Göç Örgütü, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği gibi uluslararası kurumların hukuki ve siyasi arka planları hangi tarihsel döneme dayanmaktadır?

Cevap : D) II. Dünya Savaşı

#13. Entegrasyonda aşağıdakilerden hangisi rol oynamaz?

Cevap : D) İklim

#14. "2005 yılında Paris banliyölerinde ortaya çıkan isyanlar getto konusunun tüm Avrupa çapında daha ayrıntılı tartışılmasına yol açmış, medyada Fransa, hatta tüm Avrupa için tehdit olan gettolaşmış bir İslam ve Müslüman imaji yaygınlaşmış ve Avrupa devletlerinin suç üretme kapasitesi artan ve toplumsal düzene tehdit oluşturan gettolaşmayı ortadan kaldırması için müdahale etmesi gerektiği vurgulanmıştır. Medya imajlarında gettoların ülke içerisinde otonom, kültürel olarak yabancı yerler haline geldiği vurgusu özellikle dikkat çekicidir." Medya ve kamuoyunda oluşan bu imaj ve algıların sonuçları arasında aşağıdakilerden hangisi bulunmaz?

Cevap : A) Asimilasyonu artırır.

#15. Entegrasyonun gerçekleşmesi için gerekli kriterler arasında aşağıdakilerden hangisi gösterilemez?

Cevap : E) Göçmenlerin kendi kültürlerinden uzaklaşmaları


#16. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin ilk (1.) maddesi aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : A) Bütün insanlar özgür, onur ve haklar bakımından eşit doğarlar. Akıl ve vicdana sahiptirler, birbirlerine karşı kardeşlik anlayışıyla davranmalıdırlar.

#17. Amerika Kıtasının keşfi ile birlikte Avrupa'dan bu bölgeye büyük bir göç başlamıştır. Aşağıdakilerden hangisi bu göçün sebeplerinden veya örneklerinden değildir?

Cevap : C) Afrikalıların Amerika kıtasına göç etme arzuları

#18. "1951 BM Mülteci Konvansiyonu'na göre dini, ırkı ve milliyetinden dolayı baskı ve zulüm görme korkusu yaşayan, bu sebeple başka bir ülkede bulunup bu ülkenin korumasından faydalanamayan veya söz konusu endişeler yüzünden faydalanmak istemeyen ya da tabiiyeti olmayan, önceki ikamet yerine yukarıda anılan sebeplerle dönemeyen veya dönmek istemeyen kişiler.......... olarak kabul edilmektedir." Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Cevap : D) Mülteci

#19. 1951 Cenevre Sözleşmesi aşağıdaki durumlardan hangisini mülteci statüsü elde etmenin önünde bir engel olarak görmez?

Cevap : D) Düzensiz göçmenleri

#20. "Temelde göçün yaşam koşullarını iyileştirmek, daha iyi finansal ve maddi imkanlara kavuşmak amacıyla ortaya çıktığını söylemiştir. Ona göre göçmenler öncelikle doğum bölgelerine yakın yerlere doğru göç etmektedirler." cümlelerinde işaret edilen ve göç olgusunu ilk olarak kuramsal çerçevede açıklayan araştırmacı kimdir?

Cevap : E) Ravenstein


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Göç Toplum Siyaset 2022-2023 Final Soruları

1. Aşağıdakilerden hangisi göçmenlerin entegrasyonunu olumsuz etkilemez?

A) Ayrımcılık
B) Etnik kapanma
C) Irkçılık
D) İslamofobi
E) Kültürel benzerlik

Cevap : E) Kültürel benzerlik

2. “Diaspora kavramı Yunanca dağıtmak anlamından türemiştir ve dünyanın çeşitli bölgelerine dağılmış topluluklar için kullanılmaktadır. Kavramın bugün yaygın olarak kullanılmasında 20. yüzyıldaki dekolonizasyon, göç, mülteci krizleri ve küreselleşme sonucu insan hareketliliğinin artması, iletişimin hızlanması ve ulus devletlerin dışarıya ihraç ettikleri göçmenlerle ekonomik ve siyasi çıkarları doğrultusunda ilişkilerini artırmak istemeleri önemli rol oynamıştır. Diasporaların oluşumunda çeşitli faktörler öne çıkmaktadır.”
Aşağıdakilerden hangisi bunlardan biri sayılamaz?

A) İletişim teknolojilerindeki gelişmeler
B) Ülkeye dönme miti
C) Entegrasyonun başarısız olması
D) Kollektif toplumsal bir hafıza
E) İnsan hareketliliğinin artması

Cevap : C) Entegrasyonun başarısız olması

3. 1951 Cenevre Sözleşmesi aşağıdaki durumlardan hangisini mülteci statüsü elde etmenin önünde bir engel olarak görmez?

A) Kabul öncesi siyasi olmayan ağır suç işleyenleri
B) BM’nin prensipleri ve amaçları dışında eylemlerde bulunanları
C) Kaynak ülkedeki sorunların çözülmesi
D) Düzensiz göçmenleri
E) Savaş suçu işleyenleri

Cevap : D) Düzensiz göçmenleri

4. “Temelde göçün yaşam koşullarını iyileştirmek, daha iyi finansal ve maddi imkanlara kavuşmak amacıyla ortaya çıktığını söylemiştir. Ona göre göçmenler öncelikle doğum bölgelerine yakın yerlere doğru göç etmektedirler.” cümlelerinde işaret edilen ve göç olgusunu ilk olarak kuramsal çerçevede açıklayan araştırmacı kimdir?

A) Durkheim
B) Wittgenstein
C) D. Massey
D) Wallerstein
E) Ravenstein

Cevap : E) Ravenstein

5. Amerika Kıtasının keşfi ile birlikte Avrupa’dan bu bölgeye büyük bir göç başlamıştır.
Aşağıdakilerden hangisi bu göçün sebeplerinden veya örneklerinden değildir?

A) Avrupa’daki nüfus fazlası
B) Avrupa devletlerinin sömürge arayışları
C) Afrikalıların Amerika kıtasına göç etme arzuları
D) Daha iyi bir yaşam arayışları
E) Avrupa’daki dini çatışma ve baskılar

Cevap : C) Afrikalıların Amerika kıtasına göç etme arzuları

6. Entegrasyonda aşağıdakilerden hangisi rol oynamaz?

A) Göçmenlerin eğitim sistemine erişimleri
B) Irkçılık
C) Devletlerin politikaları
D) İklim
E) İş piyasasında ayrımcı uygulamalar

Cevap : D) İklim

7. BM’nin kabul ettiği İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 2. Maddesine göre aşağıdakilerden hangisi yasaklanmıştır?

A) Ayrımcılık
B) Akültürasyon
C) Asimilasyon
D) Aile içi çatışma
E) İş piyasasının bölünmesi

Cevap : A) Ayrımcılık

8. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’ye yönelik göçler arasında değildir?

A) Düzensiz göç
B) İşçi göçü
C) Dekolonizasyon sonrası göçler
D) Nüfus mübadelesi
E) Anadolu’ya soydaş göçleri

Cevap : C) Dekolonizasyon sonrası göçler

9. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin ilk (1.) maddesi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Bütün insanlar özgür, onur ve haklar bakımından eşit doğarlar. Akıl ve vicdana sahiptirler, birbirlerine karşı kardeşlik anlayışıyla davranmalıdırlar.
B) Göç her insanın doğuştan gelen hakkıdır.
C) Kölelik yasaklanmalı, ekonomik eşitsizlikler kaldırılmalıdır.
D) Ülkelerin birbirlerini sömürmesi engellenmelidir.
E) Yaşamları tehlike altında olan yahut geri gönderilmeleri halinde maddi veya manevi zarara uğrama ihtimali bulunan sığınmacılar geldikleri ülkelere gönderilemez.

Cevap : A) Bütün insanlar özgür, onur ve haklar bakımından eşit doğarlar. Akıl ve vicdana sahiptirler, birbirlerine karşı kardeşlik anlayışıyla davranmalıdırlar.

10. Türkiye 1961’de Almanya, 1964 yılında Avusturya, Belçika ve Hollanda, 1965 yılında Fransa ve 1967 yılında da İsveç ile karşılıklı işgücü anlaşmaları imzalamıştır. Bu anlaşmalar sonrası çok sayıda Türk işçi Avrupa’ya göç etmiştir.
Aşağıdakilerden hangisi bu göçün sebepleri arasında sayılamaz?

A) Avrupa’da ortaya çıkan işçi ihtiyacı
B) Türkiye’nin Avrupa’da bir diaspora oluşturma politikası
C) Türkiye’deki işsizlik
D) Türkiye’nin işçilerden ekonomik kazanç elde etme stratejisi
E) Türkiye’de nüfusun hızlı artması

Cevap : B) Türkiye’nin Avrupa’da bir diaspora oluşturma politikası

11. “2005 yılında Paris banliyölerinde ortaya çıkan isyanlar getto konusunun tüm Avrupa çapında daha ayrıntılı tartışılmasına yol açmış, medyada Fransa, hatta tüm Avrupa için tehdit olan gettolaşmış bir İslam ve Müslüman imaji yaygınlaşmış ve Avrupa devletlerinin suç üretme kapasitesi artan ve toplumsal düzene tehdit oluşturan gettolaşmayı ortadan kaldırması için müdahale etmesi gerektiği vurgulanmıştır. Medya imajlarında gettoların ülke içerisinde otonom, kültürel olarak yabancı yerler haline geldiği vurgusu özellikle dikkat çekicidir.” Medya ve kamuoyunda oluşan bu imaj ve algıların sonuçları arasında aşağıdakilerden hangisi bulunmaz?

A) Asimilasyonu artırır.
B) Göçmenler ve yerliler arasındaki ayrışmayı artırır.
C) Gettoları ve göçmenleri ırksallaştırır.
D) Homojen bir biz ve onlar algısını üretir.
E) Entegrasyonu zorlaştırır.

Cevap : A) Asimilasyonu artırır.

12. Entegrasyonun gerçekleşmesi için gerekli kriterler arasında aşağıdakilerden hangisi gösterilemez?

A) Sağlık hizmetlerine erişim
B) Karşılıklı etkileşim
C) Eğitimde fırsat eşitliği
D) Göçmenlerin dil öğrenmeleri
E) Göçmenlerin kendi kültürlerinden uzaklaşmaları

Cevap : E) Göçmenlerin kendi kültürlerinden uzaklaşmaları

13. “1990’larda gündeme gelmiştir. Alejandro Portes ve arkadaşları tarafından formüle edilen kurama göre ikinci kuşak göçmenlerde çok farklı sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. İkinci kuşak göçmenlerin bir kısmı refaha kavuşup toplumun orta ve üst kesimlerinde kendilerine yer bulabilirlerken, bir kısmı da irksallaştırılmış, yoksullaşmış kapalı topluluklara sıkışabilmektedirler. ………… göre yukarı yönlü asimilasyon, aşağı yönlü asimilasyon ve yukarı yönlü iki kültürlü asimilasyon olmak üzere üç muhtemel asimilasyon biçimi vardır.”
Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

A) Bölünmüş Asimilasyon Kuramı
B) Aşağı Yönlü Asimilasyon Kuramı
C) Klasik Asimilasyon Kuramı
D) Yukarı Yönlü Asimilasyon Kuramı
E) Yeni Asimilasyon Kuramı

Cevap : A) Bölünmüş Asimilasyon Kuramı

14. “İslam’a yönelik dinsel bir hoşgörüsüzlük ve Müslümanlara karşı saf bir ırkçılık, ya da sadece kültürel ırkçılık olarak tarif edilmektedir.”
Yukarıda tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

A) Din karşıtlığı
B) İslamofobi
C) Sekülerizm
D) İslam düşmanlığı
E) Irkçılık

Cevap : B) İslamofobi

15. Uluslararası Göç Örgütü, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği gibi uluslararası kurumların hukuki ve siyasi arka planları hangi tarihsel döneme dayanmaktadır?

A) I. Dünya Savaşı
B) I. Körfez Savaşı
C) Soğuk Savaş
D) II. Dünya Savaşı
E) Bosna Savaşı

Cevap : D) II. Dünya Savaşı

16. “Expatların” mekân tecrübelerinde aşağıdakilerden hangisi rol oynamaz?

A) Geldikleri ülkelere atfedilen değerler
B) Ekonomik gelir ve eğitim durumu
C) Yerli toplumun tutumları
D) Yerli toplumun toplumsal cinsiyet algıları
E) Vize süreleri

Cevap : E) Vize süreleri

17. “1951 BM Mülteci Konvansiyonu’na göre dini, ırkı ve milliyetinden dolayı baskı ve zulüm görme korkusu yaşayan, bu sebeple başka bir ülkede bulunup bu ülkenin korumasından faydalanamayan veya söz konusu endişeler yüzünden faydalanmak istemeyen ya da tabiiyeti olmayan, önceki ikamet yerine yukarıda anılan sebeplerle dönemeyen veya dönmek istemeyen kişiler………. olarak kabul edilmektedir.”
Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

A) Göçmen
B) Düzensiz göçmen
C) Haymatlos
D) Mülteci
E) Kaçak

Cevap : D) Mülteci

18. Aşağıdakilerden hangisi devletlerin, göçmenler ve mültecilerin mekan tecrübelerine etki eden düzenlemelerine örnek olarak gösterilemez?

A) Mültecilik politikaları
B) Vatandaşlık politikaları
C) Bilim Politikaları
D) Vize politikaları
E) Sınır güvenliği politikaları

Cevap : C) Bilim Politikaları

19. Aşağıdakilerden hangisi mültecilerin ve sığınmacıların 1951 Cenevre Sözleşmesinde yer alan “geri gönderilmeme ilkesinin” dayanakları arasında sayılamaz?

A) Geri gönderilen mültecilerin zulüm ile karşılaşma ihtimalleri
B) Mültecilerin kolayca entegre olabilmeleri
C) Alt yapının yıkılmasından dolayı geri gönderilen sığınmacıların sefaletle karşılaşma ihtimali
D) Çoğu sığınmacının mallarını kaybetmiş olmaları
E) İşsizlik ve güvenlik problemlerinin devam etmesi

Cevap : B) Mültecilerin kolayca entegre olabilmeleri

20. Küreselleşme, global kentler, ulus-ötesi şirketler, sermaye ve insan hareketliğinin artması, çok kültürcü yaklaşımların yaygınlaşması geleneksel homojen kültürlere sahip ulus devlet algısını yıpratırken, farklı kültürlerin ve kimliklerin bir arada kucaklanmasını kolaylaştırdı. Bu kurumsal ve kültürel alt yapıya, iletişim teknolojisinde hızlı gelişmeler de eklenince göçmenlerin geldikleri ülkelerle bağlantılarını korumaları da kolaylaştı.” Aşağıdakilerden hangisi bu gelişmelerin somut sonuçlarından biridir?

A) Entegrasyon
B) Transnasyonalizm (Ulusötesicilik)
C) Milliyetçilik
D) Komünizm
E) Asimilasyon

Cevap : B) Transnasyonalizm (Ulusötesicilik)

Göç, Toplum, Siyaset

Göç Toplum Siyaset 2022-2023 Final Soruları

Göç Toplum Siyaset Final Soruları Siyaset Bilimi Ve Uluslararası İlişkiler

Göç Toplum Siyaset 2022-2023 Final Soruları

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!