auzefGrafik TasarımıÜç Boyutlu Modelleme Ve Animasyon

Üç Boyutlu Modelleme Ve Animasyon 2022-2023 Vize Soruları

Üç Boyutlu Modelleme Ve Animasyon 2022-2023 Vize Soruları

1. Bir 3B modelin yüzeyinin düzleştirilerek iki boyutlu bir alana yerleştirilmesi işlemi aşağıdakilerden hangisi ile açıklanabilir?

Cevap : UV haritalama

2. Aşağıdaki seçeneklerden hangisi yaygın olarak kullanılan, popüler bir render (işleme) motoru değildir?

Cevap : blender

3. Aşağıdakilerden hangisi 3B modellerin yüzeylerine uygulanan karmaşık malzeme, ışık ve gölge bilgilerinin daha hızlı ve etkili bir şekilde işlenmesine olanak tanıyan bir tekniktir. Tanımına uygundur?

Cevap : doku pişirme

4. Daha çok mühendislik alanındaki 3B modelleme de kullanılan…. tekniği, matematiksel eğriler ve yüzeyler kullanarak modeli oluşturur. Cümledeki boş bırakılan yer için en uygun seçenek aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : poligon modelleme

5. Aşağıdakilerden hangisi post prodüksiyon aşamasında yer alan bir süreç değildir?

Cevap : doku kaplama

6. Bilgisayarda yaygın olarak kullanılan üç boyutlu koordinat sisteminin adı nedir?

Cevap : kartezyen

7. Günümüzde gerçek hayatta olmayan nesnelerin tasarımını yapmak kadar, gerçek dünya nesnelerinin de dijital kopyalarının yapılması için…. kullanılmaktadır. Cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi ile tamamlayabiliriz?

Cevap : 3B modelleme

8. Üç boyutlu modellerin hareketini sağlamak için kemik sistemlerinin oluşturulması, bir diğer adıyla…, özellikle karakter animasyonunda en önemli aşamalardan biridir diyebiliriz.
Yukarıdaki cümledeki boşluğa aşağıdakilerden hangisinin gelmesen uygundur?

Cevap : rigging

9. Modelin yüzeyinin fiziksel özelliklerini belirleyen dosyalardır. Açıklaması aşağıdaki seçeneklerden hangisini aittir?

Cevap : malzeme haritası (material map)

10. ….. Hareket eden bir nesnenin belirli bir konum, rotasyon veya Ölçek özelliğini belirleyen kilit noktalardır. Başka bir ifadeyle nesnelerin pozisyonları, rotasyonları ve ölçekleri gibi özelliklerinin belirli zamanlarda kaydedilmesi işlemidir. Cümlede boş bırakılan yeri için uygun seçenek aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : anahtar kare (keyframe)

11. Animasyonda nesnenin hareketinin başlangıç ve bitişi ndeki hız değişimlerin kontrol edilmesini sağlayan tekniklerdır. Bu teknikler, hareketin doğal görünmesini sağlamak ve nesnenin aniden durup başlamamasını engellemek için kullanılır. Cümlesi aşağıdakilerden hangisini tanım olabilir?

Cevap : anahtar kare (keyframe)

12. Bu prensip, bir karakterin yapacağı hareket öncesinde, hareketin olacağı yönü ve karakterin niyetini belirten küçük bir hareketin yapılmasıdır. Bu, izleyicinin karakterin ne yapacağını tahmin etmesine yardımcı olur ve karakterin hareketinin daha doğal görünmesini sağlar. Cümlesinde aşağıdaki hangi prensip tanımlanmaktadır?

Cevap : beklenti/hazırlık (anticipation)

13. …., Nesnelerin modelleme işlemi hızlandırmak, karmaşık değişiklikler yapmak veya animasyon yapmak için kullanılır. Bükme, eğme, burkma, aynalama onlarcasından yalnızca birkaçını örnek verilebilir. Cümlede yer alan boşluk için en uygun seçenek aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : modifikatörler

14. ….., Malzemeye uygulanan bir programlama kodudur. Malzemelerin gerçekçi bir şekilde yansıması, yüzeyi ışıkla etkileşimi gibi özelliklerin ayarlanmasını sağlar. Işık, yansıma, gölge, yüzey pürüzlülüğü, yansıtma gibi malzeme özelliklerini kontrol ederler. Cümlede boş bırakılan yer için en uygun seçenek aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : gölgelendirici (shader)

15. 3 boyutlu koordinat sisteminde bir objenin döndürüldüğü noktaya …. Denmektedir. Cümlede boş bırakılan yer için en uygun seçenek aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : pivot noktası

16. 3B modelleme ve animasyon yapım aşamaları kapsamında aşağıdaki seçeneklerin hangisi yapım öncesi (pre-production) aşamasında değerlendirilmesi gereken bir süreçtir?

Cevap : konsept tasarımı

17. Bir nesnenin yüzey özelliklerini belirleyen özellikler içeren bir yapıdır. 3B modeli şeffaflık, yansıtma, pürüzlülük ,opaklık gibi özelliklerini belirler ve her model kendine özgü bir …. sahip olabilir.
Cümlede boş bırakılan yeri için en uygun seçenek aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : malzemeye

18. 3B modelleme de düzenleme/ Edit modu niçin aktifleştirilir?

Cevap : nesneyi hareket ettirebilmek için

19. Aşağıdakilerden hangisi animasyonun prensiplerinden birisi değildir?

Cevap : kare hızı(framerate)

20. Aşağıdaki seçeneklerden yer alan yazılımlardan hangisinde 3B modelleme ve animasyon yapılabilir?

Cevap : Autodesk Maya

21. Aşağıdakilerden hangisi nesne alt bileşenlerinden birisidir?

Cevap : kenar(edge)

22. Modelin yüzeyinin fiziksel özelliklerini belirleyen dosyalardır. Açıklaması aşağıdaki seçeneklerden hangisidir?

Cevap : malzeme haritası (material map)

23. Objelerin birbirlerinin ışığını engellemesi ve dolayısıyla gölgelerinin oluşumunun farklılaşmasını simüle eder. Cümlesi…?

Cevap : çevresel perdeleme (ambient occlusion)

Üç Boyutlu Modelleme Ve Animasyon

Üç Boyutlu Modelleme Ve Animasyon 2022-2023 Vize Soruları

Auzef Grafik Tasarımı

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!