auzefiş sağlığı ve güvenliğiİş Sağlığı ve GüvenliğiLojistik İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği

Lojistik İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği 2022-2023 Vize Soruları

#1. İlk yatırım maliyeti diğer taşıma modlarına kıyasla daha düşük ve kısa mesafelerde en kullanışlı olan taşımacılık modu aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : E) karayolu taşımacılığı

#2. Bir Lojistik depoda ayrılmamış forklift yolları olarak tanımlanan tehlikenin can kaybı yaralanma ve maddi hasar risklerine ait risk skoru ve fine kinney yaklaşımına göre risk değerlendirme sonucu aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : E) 9000 – tolerans gösterilemez Risk

#3. Çalışanların görüntü ile ilgilirisklerden korunmalarına dair yönetmeliğe göre yeterli ölçümle tespit edilen haftalık gürültü maruziyet sınır değeri kaç desibeldir?

Cevap : A) 87 DB (A)

Avrupa Birliği ve çoğu ülkede işyerlerinde gürültü ile ilgili yönetmelikler bulunmaktadır. Bu yönetmelikler genellikle, çalışanların gürültüye maruz kaldıkları maksimum seviyeleri belirler. Özellikle Avrupa Birliği’nde, haftalık gürültü maruziyet limit değeri genellikle 87 desibel (A ağırlıklı) olarak belirlenmiştir. Bu değer, çalışanların işitme sağlığını korumak için yasal olarak kabul edilen üst sınırı temsil eder ve işverenlerin bu seviyeyi aşmamaları veya aşıldığında uygun koruyucu önlemler alınması gerekmektedir.
Bu bilgiye dayanarak, doğru cevap A) 87 DB (A) olarak verilebilir. Bu, işyerlerinde haftalık gürültü maruziyeti için yeterli ölçümle tespit edilen sınır değeridir.

#4. Aşağıdakilerden hangisi raf sistemleri tasarlanırken boşluk bırakılması gereken yerlerden biri değildir?

Cevap : B) Taşıyıcı Kiriş ve yük arasında

#5. Raf sistemlerinde ekipmanlar arasındaki boşlukların azalmasına raf yapısında ciddi zararlara ve taşıma ekipmanlarının kullanımında verimsizliğe yol açmaktadır. 1000-1200 mm genişliğe sahip paletlerin kendi aralarında veya yükler arasındaki mesafe en az kaç mm olmalıdır?

Cevap : D) 1100 mm


#6. Taşımacılıkta en düşük maliyetli ve en çok kullanılan taşımacılık modu aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : B) deniz yolu taşımacılığı

#7. Aşağıdakilerden hangisi KKD'lerin iş yerlerinde kullanılması hakkında yönetmeliğinde sınıflandırılan gövde ve karın bölgesi koruyucularından biri değildir?

Cevap : D) dalgıç elbisesi

#8. Çalışma ortamında gerçekleşme olasılığı orta seviyede 3 ve şiddet seviyesi çok yüksek düzeyde 5 olan bir riskin L matris 5 x 5 yaklaşımına göre risk skoru aşağıda yer alan hangi sınıftadır?

Cevap : B) tolere edilemez

#9. Aşağıdakilerden hangisi Lojistik işlemler için depolarda kullanılan malzeme taşıma ekipmanlarından biri değildir?

Cevap : D) konteynırlar

Depolarda kullanılan malzeme taşıma ekipmanları, malzemelerin yerleştirilmesi, taşınması ve saklanması işlemlerinde kullanılır ve bu süreçleri verimli ve güvenli bir şekilde gerçekleştirmeyi amaçlar. Seçeneklerin incelenmesi:
A) Otomatik transpaletler: Bu ekipmanlar, paletlerin yerden kaldırılması ve depo içinde taşınması için kullanılır.
B) Forkliftler: Depolarda ağır yüklerin kaldırılması ve taşınması için en yaygın kullanılan araçlardandır.
C) Kafesli yük taşıyıcıları: Bu, özellikle daha küçük veya düzensiz şekilli ögelerin taşınması ve düzenlenmesi için kullanılan bir ekipmandır.
E) Endüstriyel paletler: Malzemelerin üst üste konulması ve kolay taşınması için kullanılan standart depolama üniteleridir.
D) Konteynırlar ise aslında taşıma ve depolama için kullanılan büyük boyutlu saklama birimleridir ve genellikle lojistikte, malzemelerin uzun mesafe nakliyesi için kullanılır, özellikle deniz ve kara taşımacılığında. Depolarda malzeme taşıma ekipmanı olarak değil, daha ziyade taşıma ve saklama birimi olarak kullanılırlar.
Bu durumda, doğru cevap D) konteynırlar olacaktır, çünkü depolarda malzeme taşıma ekipmanı olarak değil, saklama ve taşıma birimi olarak kullanılırlar.

#10. Raf sistemlerinin periyodik kontrolleri ne kadar sürede bir yapılmalıdır?

Cevap : B) 1 yılda


#11. Raf sisteminde olası kaza şekillerindenbiri rafın çökmesidir bu durumu engellemek için kullanılan en etkili koruma yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : A) binanın Çelik yapısından sarkan ve rafın her bir dikmesinin tepesine tutturulmuş tel halatları içeren çelik bir halat sistemi kurmak

#12. Aşağıdakilerden hangisi kapalı depo türlerinden biri değildir?

Cevap : E) özel depolar

Depolar, saklanacak malzemelerin türüne ve gereksinimlerine bağlı olarak çeşitli şekillerde tasarlanır ve sınıflandırılır. Kapalı depo türleri arasında:
-A) Kuru yük depoları: Genellikle kuru malların, paketli ürünlerin veya herhangi bir nem veya sıcaklık hassasiyeti olmayan diğer malzemelerin saklandığı depolardır.
-B) İklimlendirilmiş depolar: Sıcaklık ve nem gibi çevresel koşulların kontrol altında tutulduğu depolar, hassas veya bozulabilir ürünlerin saklanması için kullanılır.
-C) Soğuk hava depoları: Özellikle yiyecek ve içecekler gibi soğuk saklama gerektiren ürünler için kullanılan depolardır.
-D) Tehlikeli madde depoları: Kimyasallar, yanıcı maddeler ve diğer tehlikeli malzemelerin güvenli bir şekilde saklandığı özel depolardır.
-E) Özel depolar ifadesi ise belirli bir türdeki depo anlamına gelmez. Bu, genellikle özelleştirilmiş gereksinimlere sahip malları saklamak için tasarlanmış depoları tanımlamak için kullanılan genel bir terimdir. Bu terim, spesifik bir depo türünü tanımlamaz, ancak yukarıda belirtilen depolar gibi özel ihtiyaçlara hizmet eden çeşitli türlerin altında toplanabilir.
Bu bilgilere göre, kapalı depo türlerinden biri olmayan seçenek E) özel depolar olarak belirlenebilir, çünkü bu terim spesifik bir depo türünü değil, genel bir kategorizasyonu ifade eder.

#13. Tehlikeli kimyasallara ve mikroorganizmalara karşı koruyucu eldivenler ve kol koruyucular aşağıdaki hangi standarda uymak zorundadır?

Cevap : B) TS EN ISO 374-1

Tehlikeli kimyasallara ve mikroorganizmalara karşı koruyucu eldivenlerin ve kol koruyucuların uyum sağlaması gereken standart, genellikle “TS EN ISO 374-1” olarak belirtilir. Bu standard, özellikle kimyasallara ve mikroorganizmalara karşı koruma sağlayan eldivenler için belirlenen gereklilikleri ve test yöntemlerini kapsar.
TS EN ISO 374-1: Bu standard, kimyasal tehlikelere karşı koruyucu eldivenlerin performans gereksinimlerini ve test yöntemlerini tanımlar. Eldivenlerin kimyasallara karşı ne kadar dayanıklı olduğunu belirlemek için çeşitli kimyasallarla test edilmesini içerir.
Diğer seçenekler farklı tür koruyucu ekipmanlar veya farklı tehlikeler için standartları belirtir:
-TS EN 397 A1: Bu, baş koruyucuları ve kaskları kapsar.
-TS EN ISO 20471: Yansıtıcı yüksek görünürlükteki giysiler için kullanılır.
-TS EN ISO 388 A1: Mekanik risklere karşı koruyucu eldivenler için kullanılır.
-TS EN 20345: Güvenlik ayakkabıları için güvenlik standartıdır.
Bu durumda doğru cevap B) TS EN ISO 374-1’dir, çünkü bu standard tehlikeli kimyasallara ve mikroorganizmalara karşı koruyucu eldivenler için uygun olanıdır.

#14. I. olasılık II. şiddet III. fark edilebilirlik IV. maruziyet V. sonuç Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri risklerin önceliklendirilmesinde kullanılan fine finney yaklaşımına göre risk değerini hesaplama parametrelerindendir?

Cevap : C) 1, 4 ve 5

#15. Depolardaki bir yaya geçidi eğer tekerlekli sandalye erişim yolu olarak kullanılacaksa genişliği minimum kaç cm olmalıdır?

Cevap : A) 120 cm


#16. Sağlık personelleri çalışma alanlarında aşağıdaki hangi tip baret kullanmalıdır?

Cevap : A) yeşil

#17. Streç sargılı bir palet veya bir rulo kafes gibi nakliye kolaylığı için kullanılan paketleme Toptan ve perakende sektöründeki hangi tip paketleme sınıfına girmektedir?

Cevap : E) üçüncül paketleme

#18. Mekanik risklere karşı koruyucu eldivenler aşağıda hangi standarda uymak zorundadır?

Cevap : A) TS EN 388 A1

Mekanik risklere karşı koruyucu eldivenler için uyulması gereken standart, TS EN 388 A1’dir. Bu standard, eldivenlerin aşınma direnci, kesilme direnci, yırtılma direnci ve delinme direnci gibi mekanik risklere karşı koruma düzeylerini test etmek ve belirlemek için kullanılır. TS EN 388 standardı, koruyucu eldivenlerin performansını belirlemek üzere çeşitli mekanik testler içerir ve bu eldivenlerin hangi koşullarda kullanılabileceğini gösterir.
Diğer seçenekler ise farklı türde koruma veya ürünler için uyulması gereken standartlardır:
B) TS EN ISO 20345: Bu standard, güvenlik ayakkabıları için geçerlidir.
C) TS EN ISO 20471: Bu, yüksek görünürlük gerektiren giysiler için uyulması gereken standardı belirtir.
D) TS EN ISO 374-1: Kimyasal ve mikrobiyolojik risklere karşı koruyucu eldivenler için geçerli bir standardı ifade eder.
E) TS EN 397 A1: Bu ise koruyucu kasklar için belirlenmiş bir standardı tanımlar.
Bu bilgiler ışığında, doğru cevap A) TS EN 388 A1 olacaktır.

#19. Aşağıdakilerden hangisi deniz yolu taşımacılığının dezavantajlarından biri değildir?

Cevap : E) Yüksek maliyetli olması

#20. Az tehlikeli iş yerlerinde risk değerlendirmesi kaç yılda bir yenilenmelidir?

Cevap : A) 6


#21. Risklerin önceliklendirilmesine yönelik kullanılan L matris 5 x 5 hata türü ve etkileri Analizi ve fine kinney yaklaşımlarında risk değeri hesaplanırken dikkate alınan ortak parametre aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : A) olasılık

#22. I. 20'lik konteynırlar II. 40'lık konteynırlar III. 60'lık konteynırlar Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri Lojistik işlemlerinde en çok kullanılan konteyner türlerindendir?

Cevap : B) 1 ve 2

Lojistik sektöründe en yaygın olarak kullanılan konteynerler 20 fitlik (20’lik) ve 40 fitlik (40’lık) konteynerlerdir. Bu konteynerler, uluslararası taşımacılıkta standart olarak kabul edilir ve dünya çapında en sık kullanılan konteyner boyutlarıdır.
20’lik konteynerler, daha küçük ve daha az yük taşımak için idealdir, ağırlıklı olarak kısa mesafeli ve daha az ağır yükler için kullanılırken; 40’lık konteynerler, daha uzun mesafelerde ve ağır yükler için tercih edilir. Bu boyutlar, gemilerde, trenlerde ve tırlarda kolayca taşınabilir ve istiflenebilir özelliklere sahiptir.
60’lık konteynerler ise standart konteyner boyutları arasında yer almaz ve lojistik sektöründe yaygın olarak kullanılmaz. Bu nedenle, en çok kullanılan konteyner türleri arasında yer almaz.
Bu bilgilere dayanarak, doğru cevap seçeneği B) 1 ve 2’dir. Bu seçenek, 20’lik ve 40’lık konteynerlerin lojistik işlemlerinde en çok kullanılan konteyner türleri olduğunu doğru şekilde ifade eder.

#23. I. olay ağacının oluşturulması II. olaya karşı önlemlerin belirlenmesi III. risk sınıflandırması IV. olayın belirlenmesi V. olay ağacını değerlendirilmesi Olay ağacı analizi ile risk değerlendirmesi sürecinde bir olay ağacı geliştirmek için yukarıda belirtilen adımlar aşağıdakiler hangi sıralamaya göre izlenmelidir?

Cevap : E) 4-2-1-5-3

TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Lojistik İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği 2022-2023 Vize Soruları

1. I. 20’lik konteynırlar
II. 40’lık konteynırlar
III. 60’lık konteynırlar
Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri Lojistik işlemlerinde en çok kullanılan konteyner türlerindendir?

A) 2 ve 3
B) 1 ve 2
C) Yalnız 1
D) yalnız 3
E) 1 ve 3

Cevap : B) 1 ve 2

Lojistik sektöründe en yaygın olarak kullanılan konteynerler 20 fitlik (20’lik) ve 40 fitlik (40’lık) konteynerlerdir. Bu konteynerler, uluslararası taşımacılıkta standart olarak kabul edilir ve dünya çapında en sık kullanılan konteyner boyutlarıdır.
20’lik konteynerler, daha küçük ve daha az yük taşımak için idealdir, ağırlıklı olarak kısa mesafeli ve daha az ağır yükler için kullanılırken; 40’lık konteynerler, daha uzun mesafelerde ve ağır yükler için tercih edilir. Bu boyutlar, gemilerde, trenlerde ve tırlarda kolayca taşınabilir ve istiflenebilir özelliklere sahiptir.
60’lık konteynerler ise standart konteyner boyutları arasında yer almaz ve lojistik sektöründe yaygın olarak kullanılmaz. Bu nedenle, en çok kullanılan konteyner türleri arasında yer almaz.
Bu bilgilere dayanarak, doğru cevap seçeneği B) 1 ve 2’dir. Bu seçenek, 20’lik ve 40’lık konteynerlerin lojistik işlemlerinde en çok kullanılan konteyner türleri olduğunu doğru şekilde ifade eder.

2. Taşımacılıkta en düşük maliyetli ve en çok kullanılan taşımacılık modu aşağıdakilerden hangisidir?

A) karayolu taşımacılığı
B) deniz yolu taşımacılığı
C) demiryolu taşımacılığı
D) boru hattı taşımacılığı
E) hava yolu taşımacılığı

Cevap : B) deniz yolu taşımacılığı

3. Aşağıdakilerden hangisi raf sistemleri tasarlanırken boşluk bırakılması gereken yerlerden biri değildir?

A) Taşıma Ekipmanları ve raf arasında
B) Taşıyıcı Kiriş ve yük arasında
C) birbirlerine komşu paletlerin yüklerin arasında
D) Taşıyıcı Kiriş ve palet arasında
E) yüklü paletler ile Yukarısı arasında

Cevap : B) Taşıyıcı Kiriş ve yük arasında

4. İlk yatırım maliyeti diğer taşıma modlarına kıyasla daha düşük ve kısa mesafelerde en kullanışlı olan taşımacılık modu aşağıdakilerden hangisidir?

A) boru hattı taşımacılığı
B) demiryolu taşımacılığı
C) havayolu taşımacılığı
D) deniz yolu taşımacılığı
E) karayolu taşımacılığı

Cevap : E) karayolu taşımacılığı

5. Mekanik risklere karşı koruyucu eldivenler aşağıda hangi standarda uymak zorundadır?

A) TS EN 388 + A1
B) TS EN ISO 20345
C) TS EN ISO 20.471
D) TS EN ISO 374-1
E) TS EN 397 + A1

Cevap : A) TS EN 388 + A1

Mekanik risklere karşı koruyucu eldivenler için uyulması gereken standart, TS EN 388 + A1’dir. Bu standard, eldivenlerin aşınma direnci, kesilme direnci, yırtılma direnci ve delinme direnci gibi mekanik risklere karşı koruma düzeylerini test etmek ve belirlemek için kullanılır. TS EN 388 standardı, koruyucu eldivenlerin performansını belirlemek üzere çeşitli mekanik testler içerir ve bu eldivenlerin hangi koşullarda kullanılabileceğini gösterir.
Diğer seçenekler ise farklı türde koruma veya ürünler için uyulması gereken standartlardır:
B) TS EN ISO 20345: Bu standard, güvenlik ayakkabıları için geçerlidir.
C) TS EN ISO 20471: Bu, yüksek görünürlük gerektiren giysiler için uyulması gereken standardı belirtir.
D) TS EN ISO 374-1: Kimyasal ve mikrobiyolojik risklere karşı koruyucu eldivenler için geçerli bir standardı ifade eder.
E) TS EN 397 + A1: Bu ise koruyucu kasklar için belirlenmiş bir standardı tanımlar.
Bu bilgiler ışığında, doğru cevap A) TS EN 388 + A1 olacaktır.

6. Az tehlikeli iş yerlerinde risk değerlendirmesi kaç yılda bir yenilenmelidir?

A) 6
B) 8
C) 4
D) 10
E) 2

Cevap : A) 6

7. Bir Lojistik depoda ayrılmamış forklift yolları olarak tanımlanan tehlikenin can kaybı yaralanma ve maddi hasar risklerine ait risk skoru ve fine kinney yaklaşımına göre risk değerlendirme sonucu aşağıdakilerden hangisidir?

A) 270 – esaslı Risk
B) 90 – önemli Risk
C) 720 – tolerans gösterilemez Risk
D) 4200 – tolerans gösterilemez Risk
E) 9000 – tolerans gösterilemez Risk

Cevap : E) 9000 – tolerans gösterilemez Risk

8. Aşağıdakilerden hangisi kapalı depo türlerinden biri değildir?

A) kuru yük depoları
B) iklimlendirilmiş depolar
C) soğuk hava depoları
D) tehlikeli madde depoları
E) özel depolar

Cevap : E) özel depolar

Depolar, saklanacak malzemelerin türüne ve gereksinimlerine bağlı olarak çeşitli şekillerde tasarlanır ve sınıflandırılır. Kapalı depo türleri arasında:
-A) Kuru yük depoları: Genellikle kuru malların, paketli ürünlerin veya herhangi bir nem veya sıcaklık hassasiyeti olmayan diğer malzemelerin saklandığı depolardır.
-B) İklimlendirilmiş depolar: Sıcaklık ve nem gibi çevresel koşulların kontrol altında tutulduğu depolar, hassas veya bozulabilir ürünlerin saklanması için kullanılır.
-C) Soğuk hava depoları: Özellikle yiyecek ve içecekler gibi soğuk saklama gerektiren ürünler için kullanılan depolardır.
-D) Tehlikeli madde depoları: Kimyasallar, yanıcı maddeler ve diğer tehlikeli malzemelerin güvenli bir şekilde saklandığı özel depolardır.
-E) Özel depolar ifadesi ise belirli bir türdeki depo anlamına gelmez. Bu, genellikle özelleştirilmiş gereksinimlere sahip malları saklamak için tasarlanmış depoları tanımlamak için kullanılan genel bir terimdir. Bu terim, spesifik bir depo türünü tanımlamaz, ancak yukarıda belirtilen depolar gibi özel ihtiyaçlara hizmet eden çeşitli türlerin altında toplanabilir.
Bu bilgilere göre, kapalı depo türlerinden biri olmayan seçenek E) özel depolar olarak belirlenebilir, çünkü bu terim spesifik bir depo türünü değil, genel bir kategorizasyonu ifade eder.

9. I. olasılık
II. şiddet
III. fark edilebilirlik
IV. maruziyet
V. sonuç
Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri risklerin önceliklendirilmesinde kullanılan fine finney yaklaşımına göre risk değerini hesaplama parametrelerindendir?

A) 1, 2 ve 3
B) 2 ve 5
C) 1, 4 ve 5
D) 5, 1 ve 2
E) 1, 3 ve 5

Cevap : C) 1, 4 ve 5

10. Raf sisteminde olası kaza şekillerindenbiri rafın çökmesidir bu durumu engellemek için kullanılan en etkili koruma yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?

A) binanın Çelik yapısından sarkan ve rafın her bir dikmesinin tepesine tutturulmuş tel halatları içeren çelik bir halat sistemi kurmak
B) rafın arka yüzüne Çelik bir ağ yerleştirmek
C) rafın alt tarafına yatay olarak sargı yerleştirmek
D) raf sisteminde hassas alanları korumak için direkler
E) yerleştirmek raf korumada risk değerlendirmesi yapma

Cevap : A) binanın Çelik yapısından sarkan ve rafın her bir dikmesinin tepesine tutturulmuş tel halatları içeren çelik bir halat sistemi kurmak

11. Aşağıdakilerden hangisi Lojistik işlemler için depolarda kullanılan malzeme taşıma ekipmanlarından biri değildir?

A) otomatik transpaletler
B) forkliftler
C) kafesli yük taşıyıcıları
D) konteynırlar
E) Endüstriyel paletler

Cevap : D) konteynırlar

Depolarda kullanılan malzeme taşıma ekipmanları, malzemelerin yerleştirilmesi, taşınması ve saklanması işlemlerinde kullanılır ve bu süreçleri verimli ve güvenli bir şekilde gerçekleştirmeyi amaçlar. Seçeneklerin incelenmesi:
A) Otomatik transpaletler: Bu ekipmanlar, paletlerin yerden kaldırılması ve depo içinde taşınması için kullanılır.
B) Forkliftler: Depolarda ağır yüklerin kaldırılması ve taşınması için en yaygın kullanılan araçlardandır.
C) Kafesli yük taşıyıcıları: Bu, özellikle daha küçük veya düzensiz şekilli ögelerin taşınması ve düzenlenmesi için kullanılan bir ekipmandır.
E) Endüstriyel paletler: Malzemelerin üst üste konulması ve kolay taşınması için kullanılan standart depolama üniteleridir.
D) Konteynırlar ise aslında taşıma ve depolama için kullanılan büyük boyutlu saklama birimleridir ve genellikle lojistikte, malzemelerin uzun mesafe nakliyesi için kullanılır, özellikle deniz ve kara taşımacılığında. Depolarda malzeme taşıma ekipmanı olarak değil, daha ziyade taşıma ve saklama birimi olarak kullanılırlar.
Bu durumda, doğru cevap D) konteynırlar olacaktır, çünkü depolarda malzeme taşıma ekipmanı olarak değil, saklama ve taşıma birimi olarak kullanılırlar.

12. Streç sargılı bir palet veya bir rulo kafes gibi nakliye kolaylığı için kullanılan paketleme Toptan ve perakende sektöründeki hangi tip paketleme sınıfına girmektedir?

A) dördüncül paketleme
B) ön paketleme
C) ikincil paketleme
D) beşincil paketleme
E) üçüncül paketleme

Cevap : E) üçüncül paketleme

13. Raf sistemlerinin periyodik kontrolleri ne kadar sürede bir yapılmalıdır?

A) 6 ayda
B) 1 yılda
C) 5 yılda
D) 3 ayda
E) 2 yılda

Cevap : B) 1 yılda

14. Risklerin önceliklendirilmesine yönelik kullanılan L matris 5 x 5 hata türü ve etkileri Analizi ve fine kinney yaklaşımlarında risk değeri hesaplanırken dikkate alınan ortak parametre aşağıdakilerden hangisidir?

A) olasılık
B) sonuç
C) şiddet
D) fark edilebilirlik
E) maruziyet

Cevap : A) olasılık

15. Aşağıdakilerden hangisi KKD’lerin iş yerlerinde kullanılması hakkında yönetmeliğinde sınıflandırılan gövde ve karın bölgesi koruyucularından biri değildir?

A) x ışınına karşı koruyucu önlükler
B) vücut kuşakları/kemerleri
C) Cankurtaran yelekleri
D) dalgıç elbisesi
E) ısıtmalı yelekler

Cevap : D) dalgıç elbisesi

16. Sağlık personelleri çalışma alanlarında aşağıdaki hangi tip baret kullanmalıdır?

A) yeşil
B) Turuncu
C) Sarı
D) beyaz
E) mavi

Cevap : A) yeşil

17. Tehlikeli kimyasallara ve mikroorganizmalara karşı koruyucu eldivenler ve kol koruyucular aşağıdaki hangi standarda uymak zorundadır?

A) TS EN 397 + A1
B) TS EN ISO 374-1
C) TS EN ISO 20471
D) TS EN ISO 388+A1
E) TS EN 20345

Cevap : B) TS EN ISO 374-1

Tehlikeli kimyasallara ve mikroorganizmalara karşı koruyucu eldivenlerin ve kol koruyucuların uyum sağlaması gereken standart, genellikle “TS EN ISO 374-1” olarak belirtilir. Bu standard, özellikle kimyasallara ve mikroorganizmalara karşı koruma sağlayan eldivenler için belirlenen gereklilikleri ve test yöntemlerini kapsar.
TS EN ISO 374-1: Bu standard, kimyasal tehlikelere karşı koruyucu eldivenlerin performans gereksinimlerini ve test yöntemlerini tanımlar. Eldivenlerin kimyasallara karşı ne kadar dayanıklı olduğunu belirlemek için çeşitli kimyasallarla test edilmesini içerir.
Diğer seçenekler farklı tür koruyucu ekipmanlar veya farklı tehlikeler için standartları belirtir:
-TS EN 397 + A1: Bu, baş koruyucuları ve kaskları kapsar.
-TS EN ISO 20471: Yansıtıcı yüksek görünürlükteki giysiler için kullanılır.
-TS EN ISO 388+A1: Mekanik risklere karşı koruyucu eldivenler için kullanılır.
-TS EN 20345: Güvenlik ayakkabıları için güvenlik standartıdır.
Bu durumda doğru cevap B) TS EN ISO 374-1’dir, çünkü bu standard tehlikeli kimyasallara ve mikroorganizmalara karşı koruyucu eldivenler için uygun olanıdır.

18. I. olay ağacının oluşturulması
II. olaya karşı önlemlerin belirlenmesi
III. risk sınıflandırması
IV. olayın belirlenmesi
V. olay ağacını değerlendirilmesi
Olay ağacı analizi ile risk değerlendirmesi sürecinde bir olay ağacı geliştirmek için yukarıda belirtilen adımlar aşağıdakiler hangi sıralamaya göre izlenmelidir?

A) 2-3-4-1-5
B) 4-1-2-3-5
C) 4-1-2-5-3
D) 2-4-1-5-3
E) 4-2-1-5-3

Cevap : E) 4-2-1-5-3

19. Çalışanların görüntü ile ilgilirisklerden korunmalarına dair yönetmeliğe göre yeterli ölçümle tespit edilen haftalık gürültü maruziyet sınır değeri kaç desibeldir?

A) 87 DB (A)
B) 77 DB (A)
C) 90 DB (A)
D) 70 DB (A)
E) 80 DB (A)

Cevap : A) 87 DB (A)

Avrupa Birliği ve çoğu ülkede işyerlerinde gürültü ile ilgili yönetmelikler bulunmaktadır. Bu yönetmelikler genellikle, çalışanların gürültüye maruz kaldıkları maksimum seviyeleri belirler. Özellikle Avrupa Birliği’nde, haftalık gürültü maruziyet limit değeri genellikle 87 desibel (A ağırlıklı) olarak belirlenmiştir. Bu değer, çalışanların işitme sağlığını korumak için yasal olarak kabul edilen üst sınırı temsil eder ve işverenlerin bu seviyeyi aşmamaları veya aşıldığında uygun koruyucu önlemler alınması gerekmektedir.
Bu bilgiye dayanarak, doğru cevap A) 87 DB (A) olarak verilebilir. Bu, işyerlerinde haftalık gürültü maruziyeti için yeterli ölçümle tespit edilen sınır değeridir.

20. Çalışma ortamında gerçekleşme olasılığı orta seviyede 3 ve şiddet seviyesi çok yüksek düzeyde 5 olan bir riskin L matris 5 x 5 yaklaşımına göre risk skoru aşağıda yer alan hangi sınıftadır?

A) Orta
B) tolere edilemez
C) yüksek
D) anlamsız
E) düşük

Cevap : B) tolere edilemez

21. Depolardaki bir yaya geçidi eğer tekerlekli sandalye erişim yolu olarak kullanılacaksa genişliği minimum kaç cm olmalıdır?

A) 120 cm
B) 30 cm
C) 60cm
D) 150 cm
E) 90 cm

Cevap : A) 120 cm

22. Raf sistemlerinde ekipmanlar arasındaki boşlukların azalmasına raf yapısında ciddi zararlara ve taşıma ekipmanlarının kullanımında verimsizliğe yol açmaktadır. 1000-1200 mm genişliğe sahip paletlerin kendi aralarında veya yükler arasındaki mesafe en az kaç mm olmalıdır?

A) 900 mm
B) 800 mm
C) 100 mm
D) 1100 mm
E) 1000 mm

Cevap : D) 1100 mm

23. Aşağıdakilerden hangisi deniz yolu taşımacılığının dezavantajlarından biri değildir?

A) Ek taşıma modlarna ihtiyaç duyması
B) Kaza olması durumunda taşınan yüke ve ölçeğine bağlı olarak çevreye zarar vermesi
C) Uzun taşıma süresine sahip olması
D) Fazla elleçleme gerektirmesi
E) Yüksek maliyetli olması

Cevap : E) Yüksek maliyetli olması

Lojistik İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği

Lojistik İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği 2022-2023 Vize Soruları

Lojistik İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği 2022-2023 Vize Soruları

 

Lojistik İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!