Anayasa Hukukuauzef

Anayasa Hukuku 2022-2023 Final Soruları

#1. Hakimler ve Savcılar Kurulu üyeleri kaç yıllık süre için seçilir?

Cevap : A) 4

#2. TBMM’de 220 milletvekilinin katıldığı bir oylamada kabul yeter sayısı en az kaçtır?

Cevap : B) 111

TBMM’de (Türkiye Büyük Millet Meclisi) yapılan oylamalarda kabul yeter sayısı, oylamaya katılan milletvekili sayısının salt çoğunluğu yani yarısından bir fazlası olmalıdır. Yani, oylamaya katılan milletvekili sayısının yarısından bir fazlasının “evet” oyu vermesi gerekmektedir.
Verilen durumda, 220 milletvekilinin katıldığı bir oylamada kabul yeter sayısını hesaplamak için:
220’nin yarısı 110 yapar,
Kabullenme için gerekli olan sayı bu sayının bir fazlası olmalıdır.
Bu nedenle, kabul yeter sayısı 110 1 = 111 olacaktır.
Bu bağlamda doğru cevap B) 111 olur.

#3. Aşağıdaki durumların hangisinde temel hak ve özgürlüklerin kullanımı durdurulabilir?

Cevap : D) Olağanüstü hal

#4. Aşağıdaki durumlardan hangisinde milletvekilliği TBMM Genel Kurulu kararıyla düşer?

Cevap : C) Milletvekili hakkında verilen kısıtlama kararının kesinleşmesi

#5. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk anayasası aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : E) 1924 Anayasası


#6. "Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilir ve TBMM üyeliği sona erer." ifadesi hangi tarihte yapılan halk oylaması ile Anayasa'dan çıkarılmıştır?

Cevap : D) 2017

“Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilir ve TBMM üyeliği sona erer.” ifadesi, Türkiye Anayasasından 2017 yılında yapılan halk oylaması sonucunda çıkarılmıştır. 16 Nisan 2017 tarihinde gerçekleştirilen bu referandum, Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçiş için yapılmıştır ve bu sistemle birlikte Cumhurbaşkanının partisi ile ilişiğinin kesilmesi gerekliliği ortadan kalkmıştır. Bu değişiklikle, Cumhurbaşkanı hem görevini sürdürürken hem de bir siyasi parti üyesi olabilir.
Bu nedenle doğru cevap D) 2017’dir.

#7. Servet Cinsiyet eğitim farkı olmadan herkesin oy verebilmesi hangi ilke ile açıklanır?

Cevap : B) Genel oy

Servet, cinsiyet, eğitim gibi ayrımlar olmaksızın herkesin oy verebilmesi, “genel oy” ilkesi ile açıklanır. Genel oy ilkesi, seçme hakkının tüm yetişkin vatandaşlara eşit olarak verilmesini ifade eder ve herhangi bir sosyal, ekonomik veya cinsiyet ayrımı gözetmeden oy kullanma hakkını temsil eder.
Bu ilke, demokrasinin temel taşlarından biri olarak kabul edilir ve seçmenin cinsiyeti, ırkı, serveti veya eğitim düzeyi gibi özelliklerinden bağımsız olarak oy kullanma hakkının eşit olarak sağlanmasını garanti eder.
Bu bağlamda, doğru cevap B) Genel oy olacaktır.

#8. Aşağıdakilerden hangisi cumhurbaşkanlığına aday göstermeye yetkili değildir?

Cevap : A) Farklı partilerde en az 20 milletvekili

#9. 1982 anayasasına göre TBMM ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Cevap : C) Tbmm üye tam sayısının yüzde 5’nin boşalması durumunda 1 ay içinde genel seçimlere gidebilir

1982 Anayasası, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ile ilgili bazı temel kurallar belirler. Özellikle meclisin yapısı, seçim süreleri ve üyelerin sayısı gibi konuları düzenler. Verilen seçeneklere göre yanlış olan ifadeyi tespit etmek gerekiyor:
A) TBMM olağan seçim süresi dolmadan seçimlerin yenilenmesine karar verebilir: Bu doğru bir ifadedir. Anayasa, TBMM’nin kendi kararıyla veya Cumhurbaşkanı’nın teklifi ve TBMM’nin onayıyla erken seçim kararı alınabileceğini belirtir.
B) TBMM genel oyla seçilen 600 milletvekilinden oluşur: Bu ifade doğrudur. 2018 yılında yapılan anayasa değişikliği ile TBMM’nin üye sayısı 550’den 600’e çıkarılmıştır.
C) TBMM üye tam sayısının yüzde 5’nin boşalması durumunda 1 ay içinde genel seçimlere gidebilir: Bu ifade, 1982 Anayasası’nda belirtilmemiştir. TBMM’nin belirli bir üye boşalması durumunda otomatik olarak genel seçime gitmesi gerektiğini belirten bir kural yoktur.
D) TBMM’nin seçimleri 5 yılda bir yapılır: Bu doğrudur. Anayasa değişikliği ile TBMM seçim süresi 4 yıldan 5 yıla çıkarılmıştır.
E) Yenilenmesine karar verilen meclisin yetkileri yeni meclisin seçilmesine kadar sürer: Bu ifade de doğrudur. Erken seçim kararı alındığında, yeni meclis seçilene kadar eski meclisin yetkileri devam eder.
Bu bilgilere dayanarak, yanlış ifade C) TBMM üye tam sayısının yüzde 5’nin boşalması durumunda 1 ay içinde genel seçimlere gidebilir olacaktır. Anayasada böyle bir hüküm bulunmamaktadır.

#10. Aşağıdaki ülkelerin hangisi yarı doğrudan demokrasi uygulamasının gözlemlenebileceği ülkelerden biridir?

Cevap : C) İsviçre

Yarı doğrudan demokrasi, vatandaşların hem temsilcileri seçme hem de referandum veya halk inisiyatifi gibi araçlarla doğrudan politika kararlarına katılma imkânı olduğu bir yönetim şeklidir. Bu sistemde, vatandaşlar hem temsilci aracılığıyla hem de doğrudan yasama süreçlerine katılabilir.
Seçenekler arasında, İsviçre yarı doğrudan demokrasiye en açık örnek olarak gösterilir. İsviçre’de hükümetin veya vatandaşların başlattığı çeşitli konularda düzenli olarak referandumlar yapılır ve halk, çeşitli yasal ve anayasal değişiklikler üzerine doğrudan oy kullanma hakkına sahiptir.
Almanya, ABD ve Rusya daha çok temsili demokrasi ile yönetilirken,
Çin, tek parti sistemi ile yönetilen bir komünist devlet olduğu için demokratik süreçlerden yoksundur.
Bu bağlamda, yarı doğrudan demokrasi uygulamasının gözlemlenebileceği ülke olarak doğru yanıt C) İsviçre olacaktır.


#11. 1982 Anayasasına göre siyasi partinin TBMM'de grup kurabilmesi için en az kaç milletvekiline sahip olması gerekir?

Cevap : D) 20

1982 Anayasası ve ilgili yasal düzenlemelere göre, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) bir siyasi partinin grup kurabilmesi için en az 20 milletvekiline sahip olması gerekmektedir. Bu, partilerin mecliste daha etkin bir şekilde temsil edilebilmeleri ve parlamento içindeki işleyişe daha aktif katılabilmesi için önemli bir kriterdir.
Dolayısıyla doğru yanıt D) 20’dir.

#12. Aşağıdakilerden hangisi Atatürk milliyetçiliğine bağlılığın bir sonucu değildir?

Cevap : E) Vatandaşlara dilekçe hakkının olması

#13. Aşağıdakilerden hangisi objektif millet anlayışına göre milleti oluşturan unsurlardan biri olamaz?

Cevap : E) Ekonomik birlik

Objektif millet anlayışına göre milleti oluşturan unsurlar genellikle ortak dil, ortak tarih, ortak kültür gibi somut ve gözlemlenebilir özellikler üzerine kurulur. Bu anlayışta genel olarak dili, tarihi ve kültürü paylaşan insanlar bir millet olarak kabul edilir. Objektif kriterler, bireylerin subjektif hislerinden ziyade dışsal ve gözlemlenebilir özelliklerdir.
Seçenekler arasında:
Kan birliği (A), genetik veya biyolojik bağları ifade eder ve bu, genellikle ırk veya etnik kökenle ilişkilendirilir.
Dil birliği (B), millet oluşumunda en önemli faktörlerden biri olarak kabul edilir.
Din birliği (C), bazı durumlarda milleti tanımlamak için kullanılabilir, ancak tek başına yeterli bir kriter değildir.
Irk birliği (D), genetik veya biyolojik özelliklerle ilişkilendirilir ve bazen millet tanımında kullanılsa da her zaman yeterli veya kabul edilebilir değildir.
Ekonomik birlik (E), milleti tanımlamak için genellikle kullanılmaz. Ekonomik faktörler, milletin birliğini ve işleyişini etkileyebilir ancak milletin kendisinin temelini oluşturacak bir unsur olarak görülmez.
Bu nedenle, objektif millet anlayışına göre milleti oluşturan unsurlardan biri olamayacak seçenek “Ekonomik birlik” (E) olacaktır. Millet kavramı genellikle kültürel, tarihsel ve dilsel unsurlarla sınırlıdır, ekonomik durum ise bu tanımın dışında kalır.

#14. 1961 Anayasası'nın yazan kurucu meclisin Milli Birlik Komitesi dışındaki ikinci kanadı aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : E) Temsilciler Meclisi

1961 Anayasası’nı hazırlayan kurucu meclis, Milli Birlik Komitesi ve bir diğer kanat olarak E) Temsilciler Meclisi’nden oluşmuştur. Temsilciler Meclisi, çeşitli siyasi partilerden, meslek kuruluşlarından ve diğer toplumsal gruplardan temsilcilerin yer aldığı bir yapıydı ve anayasanın hazırlanmasında önemli bir rol oynamıştır. Bu kurucu meclis, 27 Mayıs 1960 darbesinden sonra oluşturulan iki kanatlı bir yapıydı ve yeni anayasanın yazım sürecinde temel rol oynamıştır.

#15. 1982 Anayasası ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Cevap : D) Anayasanın başlangıç bölümü anayasa metnine dahil değildir.

1982 Anayasası, Türkiye Cumhuriyeti’nin temel hukuk belgesidir ve birçok önemli özelliği bulunmaktadır. Seçenekleri değerlendirdiğimizde:
A) Çift meclis sistemine son vermiştir. – Bu doğrudur. 1961 Anayasası’nda var olan çift meclis sistemi (Cumhuriyet Senatosu ve Millet Meclisi) 1982 Anayasası ile kaldırılmış ve tek meclisli sistem getirilmiştir.
B) 2017 yılında yapılan değişikliklere kadar parlamenter rejimi esas almıştır. – Bu doğrudur. 1982 Anayasası, 2017’deki anayasa değişiklikleri yapılıncaya kadar Türkiye’de parlamenter sistemi temel almıştır. 2017’de yapılan değişikliklerle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmiştir.
C) Katı bir hukuksal metindir. – Bu ifade, anayasanın değiştirilmesinin zorluğuna atıfta bulunarak doğru olarak kabul edilebilir. 1982 Anayasası, değiştirilmesi diğer kanunlara göre daha katı kurallar içeren bir metindir.
E) Referandumda halk tarafından kabul edilerek yürürlüğe girmiştir. – Bu doğrudur. 1982 Anayasası, 7 Kasım 1982’de yapılan bir referandum sonucunda halk tarafından kabul edilmiş ve yürürlüğe girmiştir.
D) Anayasanın başlangıç bölümü anayasa metnine dahil değildir. – Bu ifade yanlıştır. Anayasanın başlangıç bölümü, anayasa metnine dahildir ve hukuki bağlayıcılığı bulunmaktadır. Başlangıç, anayasanın temel ilkelerini ve ruhunu yansıtan önemli bir bölümdür.
Dolayısıyla yanlış olan ifade D) Anayasanın başlangıç bölümü anayasa metnine dahil değildir.


#16. Anayasaya aykırı olmamak şartıyla her konunun kanunla düzenlenebileceği ifadesi hangi ilkenin sonucudur?

Cevap : A) Yasama yetkisinin genelliği

#17. Aşağıdakilerden hangisi başkanlık sisteminin özelliklerinden biri değildir?

Cevap : D) çift meclisin varlığı

Başkanlık sistemi, yasama ve yürütme organlarının güçlerinin ayrı olduğu, bu iki organın birbirinden bağımsız ve halk tarafından ayrı ayrı seçildiği bir yönetim şeklidir. Bu sistemin temel özellikleri arasında yürütmenin tek başlı olması, yasama organını fes edememe, yürütmenin yasama organına karşı sorumlu olmaması ve yürütme ile yasamanın doğrudan halktan meşruluk alması yer alır.
Seçeneklere göre:
A) Yürütmenin tek başlı olması: Başkanlık sisteminde yürütme organı genellikle başkan tarafından yönetilir ve yürütme yetkisi tek bir kişiye odaklanır.
B) Başkanın yasama organını fes edememesi: Başkanlık sistemlerinde, yasama ve yürütme organları birbirinden bağımsızdır ve başkan yasama organını feshedemez.
C) Yasama ve yürütme organının meşruluklarını ayrı ayrı seçim yoluyla doğrudan doğruya halktan alması: Başkanlık sistemlerinde başkan ve yasama organı doğrudan halk tarafından seçilir, bu da her iki organın bağımsız meşruiyet kazanmasını sağlar.
E) Başkanın meclise karşı sorumlu olmaması: Başkanlık sisteminde, başkan genellikle yasama organına karşı politik olarak sorumlu değildir ve yasama organı tarafından kolayca görevden alınamaz.
D) Çift meclisin varlığı: Bu seçenek, başkanlık sisteminin bir özelliği olmak zorunda değildir. Çift meclisli yapı, genellikle federal yapılarda veya belirli tarihî ve siyasi koşullar altında oluşan yasama organlarında görülür, ancak başkanlık sistemi için zorunlu bir özellik değildir. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri’nde iki meclis bulunurken, diğer bazı başkanlık sistemlerinde tek meclisli yapı olabilir.
Bu nedenle, başkanlık sisteminin özelliklerinden biri olmayan seçenek D) Çift meclisin varlığı olacaktır.

#18. Aşağıdakilerden hangisi TBMM Başkanlık Divanı üyesi değildir?

Cevap : B) Siyasi parti genel başkanları

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlık Divanı’nın yapısı, TBMM Başkanı, Başkanvekilleri, Katip Üyeleri ve İdare Amirlerinden oluşur. Bu divan, TBMM’nin işleyişi için önemli yönetim ve idari işlevleri yerine getirir.
A) TBMM başkan vekilleri, Başkanlık Divanı’nın doğal üyelerindendir.
C) Katip üyeleri, yine Başkanlık Divanı’nın zorunlu üyeleri arasındadır.
D) TBMM idare amirleri, Başkanlık Divanı’nın bir parçasıdır.
E) TBMM başkanı, Başkanlık Divanı’nın başkanıdır.
B) Siyasi parti genel başkanları, TBMM Başkanlık Divanı’nın doğal üyeleri arasında yer almazlar. Siyasi parti genel başkanlarının bu divanda bir rolü yoktur ve genellikle kendi partilerinin parlamento içindeki işleyişi ile ilgilenirler, ancak resmi olarak Başkanlık Divanı’nda bir görev veya pozisyonları bulunmamaktadır.
Bu nedenle, doğru yanıt B) Siyasi parti genel başkanlarıdır; onlar TBMM Başkanlık Divanı üyesi değildir.

#19. Aşağıdakilerden hangisi yüce divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesi'nde yargılanmaz?

Cevap : D) Bakan yardımcıları

#20. Temel haklar alanındaki düzenlemeler aşağıdaki düzenleyici işlemlerden hangisi ile yapılmalıdır?

Cevap : C) Kanun

Temel haklar ve özgürlüklerin düzenlenmesi, demokratik hukuk devletlerinde genellikle en yüksek hukuki güvenceyi gerektirir. Bu tür düzenlemeler, anayasal koruma altında olduğundan, en güçlü hukuki şekil olan kanunlarla yapılmalıdır. Temel haklar ve özgürlüklerin kanunla düzenlenmesi, bu hakların keyfi veya usulsüz müdahalelerden korunması için önemlidir ve hukukun üstünlüğü ilkesinin bir gereğidir.
Seçenekler içerisinde:
A) Yönetmelik, idari işlemler için kullanılır ve kanunlardan türetilir; temel haklara yönelik düzenlemeler için uygun değildir.
B) Yönerge, genellikle daha dar kapsamlı idari talimatlar için kullanılır ve temel hakları düzenlemek için yeterli hukuki ağırlığa sahip değildir.
C) Kanun, parlamento tarafından kabul edilir ve temel hakların düzenlenmesi için en uygun hukuki araçtır.
D) Cumhurbaşkanlığı kararnamesi, belirli koşullar altında kullanılabilir ancak temel hak ve özgürlüklerin sınırlanması veya düzenlenmesi açısından kanun kadar güçlü değildir.
E) Tüzük, yönetmelikten daha genel düzenleyici işlemler için kullanılır ama temel hakların düzenlenmesi için yeterli değildir.
Bu nedenle, temel haklar alanındaki düzenlemeler C) Kanun ile yapılmalıdır. Kanun, temel hakların korunması ve düzenlenmesinde en yüksek hukuki güvenceyi sağlar.


#21. Aşağıdaki mercilerden hangisi somut norm denetimi yoluna gidemez?

Cevap : A) Kamu görevlileri

Somut norm denetimi, uygulamada bir yargı organının, bir davanın çözümü sırasında karşılaştığı bir yasanın veya hukuki düzenlemenin anayasaya uygunluğunu sorguladığı ve bu düzenlemenin denetlenmesi için Anayasa Mahkemesine başvurduğu bir süreçtir. Türkiye’de bu süreç, Anayasa’nın ilgili maddeleri ve Anayasa Mahkemesi’nin kuralları çerçevesinde işler.
Seçeneklerden:
Kamu görevlileri (A) yargısal bir merci değildir ve somut norm denetimi yapma yetkisi yoktur.
Hakem kurulu (B) da bir yargı organı olmayıp, genellikle özel hukuk uyuşmazlıklarını çözen ve yasal düzenlemelerin anayasaya uygunluğunu değerlendirme yetkisi olmayan bir yapıdır.
Ağır ceza mahkemesi (C) ve Sulh ceza hakimliği (E), adli yargı organlarıdır ve somut norm denetimi talebinde bulunabilirler.
Yargıtay ve Sayıştay (D), en üst düzey yargı organları olup, somut norm denetimi başvurusu yapabilirler.
Bu durumda, somut norm denetimi yoluna gidemeyen merciler Kamu görevlileri (A) ve Hakem kurulu (B) olacaktır. Ancak, seçenekler arasında sadece bir tanesinin seçilmesi gerektiği için, somut norm denetimi yapma yetkisi olmayan ve doğrudan bir merci olmayan A) Kamu görevlileri en doğru seçenektir. Hakem kurulu da doğru bir yanıt olabilir, ancak kamu görevlileri daha genel bir kavram olduğu için bu seçenek tercih edilmiştir.

#22. Olağanüstü hâl ilan etmeye yetkili merci aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : A) Cumhurbaşkanı

Türkiye’de olağanüstü hal (OHAL) ilan etme yetkisi, anayasal düzenlemelere göre Cumhurbaşkanına aittir. Cumhurbaşkanı, bu yetkiyi Bakanlar Kurulu’nu da dahil ederek kullanabilir. Ancak, 2017’deki anayasa değişikliği sonrası Bakanlar Kurulu’nun yapısı ve işleyişi değişmiştir ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmiştir.
A) Cumhurbaşkanı: Anayasa değişiklikleri ışığında, OHAL ilan etme yetkisi doğrudan Cumhurbaşkanına verilmiştir. Cumhurbaşkanı, gerekli gördüğü durumlarda, TBMM’nin onayıyla OHAL ilan edebilir.
B) Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Milli Güvenlik Kurulu; bu kurul, Cumhurbaşkanına güvenlikle ilgili tavsiyelerde bulunabilir, ancak OHAL ilan etme yetkisi doğrudan bu kurulda değildir.
C) Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Yüksek Askeri Şura: Bu kurul, askeri personelin atamaları ve terfileri gibi konularla ilgilenir, OHAL ilan etme yetkisi yoktur.
D) Yüksek Askerî Şura: Bu kurulun da OHAL ilan etme yetkisi yoktur; ana görevi askeri personelle ilgili kararlar almaktır.
E) Milli Güvenlik Kurulu: Bu kurul tavsiye niteliğinde kararlar alır, ancak doğrudan OHAL ilan etme yetkisi bulunmaz.
Dolayısıyla, doğru cevap A) Cumhurbaşkanıdır, zira Türkiye’de OHAL ilan etme yetkisi Cumhurbaşkanına aittir ve bu yetki TBMM tarafından onaylanarak uygulamaya konulabilir.

TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Anayasa Hukuku 2022-2023 Final Soruları

1- Aşağıdakilerden hangisi objektif millet anlayışına göre milleti oluşturan unsurlardan biri olamaz?

A) Kan birliği
B) Dil birliği
C) Din birliği
D) Irk birliği
E) Ekonomik birlik

Cevap : E) Ekonomik birlik

Objektif millet anlayışına göre milleti oluşturan unsurlar genellikle ortak dil, ortak tarih, ortak kültür gibi somut ve gözlemlenebilir özellikler üzerine kurulur. Bu anlayışta genel olarak dili, tarihi ve kültürü paylaşan insanlar bir millet olarak kabul edilir. Objektif kriterler, bireylerin subjektif hislerinden ziyade dışsal ve gözlemlenebilir özelliklerdir.
Seçenekler arasında:
Kan birliği (A), genetik veya biyolojik bağları ifade eder ve bu, genellikle ırk veya etnik kökenle ilişkilendirilir.
Dil birliği (B), millet oluşumunda en önemli faktörlerden biri olarak kabul edilir.
Din birliği (C), bazı durumlarda milleti tanımlamak için kullanılabilir, ancak tek başına yeterli bir kriter değildir.
Irk birliği (D), genetik veya biyolojik özelliklerle ilişkilendirilir ve bazen millet tanımında kullanılsa da her zaman yeterli veya kabul edilebilir değildir.
Ekonomik birlik (E), milleti tanımlamak için genellikle kullanılmaz. Ekonomik faktörler, milletin birliğini ve işleyişini etkileyebilir ancak milletin kendisinin temelini oluşturacak bir unsur olarak görülmez.
Bu nedenle, objektif millet anlayışına göre milleti oluşturan unsurlardan biri olamayacak seçenek “Ekonomik birlik” (E) olacaktır. Millet kavramı genellikle kültürel, tarihsel ve dilsel unsurlarla sınırlıdır, ekonomik durum ise bu tanımın dışında kalır.

2- Aşağıdaki ülkelerin hangisi yarı doğrudan demokrasi uygulamasının gözlemlenebileceği ülkelerden biridir?

A) Almanya
B) ABD
C) İsviçre
D) Rusya
E) Çin

Cevap : C) İsviçre

Yarı doğrudan demokrasi, vatandaşların hem temsilcileri seçme hem de referandum veya halk inisiyatifi gibi araçlarla doğrudan politika kararlarına katılma imkânı olduğu bir yönetim şeklidir. Bu sistemde, vatandaşlar hem temsilci aracılığıyla hem de doğrudan yasama süreçlerine katılabilir.
Seçenekler arasında, İsviçre yarı doğrudan demokrasiye en açık örnek olarak gösterilir. İsviçre’de hükümetin veya vatandaşların başlattığı çeşitli konularda düzenli olarak referandumlar yapılır ve halk, çeşitli yasal ve anayasal değişiklikler üzerine doğrudan oy kullanma hakkına sahiptir.
Almanya, ABD ve Rusya daha çok temsili demokrasi ile yönetilirken,
Çin, tek parti sistemi ile yönetilen bir komünist devlet olduğu için demokratik süreçlerden yoksundur.
Bu bağlamda, yarı doğrudan demokrasi uygulamasının gözlemlenebileceği ülke olarak doğru yanıt C) İsviçre olacaktır.

3- Aşağıdaki mercilerden hangisi somut norm denetimi yoluna gidemez?

A) Kamu görevlileri
B) hakem kurulu
C) ağır ceza Mahkemesi
D) Yargıtay Sayıştay
E) Sulh ceza hakimliği

Cevap : A) Kamu görevlileri

Somut norm denetimi, uygulamada bir yargı organının, bir davanın çözümü sırasında karşılaştığı bir yasanın veya hukuki düzenlemenin anayasaya uygunluğunu sorguladığı ve bu düzenlemenin denetlenmesi için Anayasa Mahkemesine başvurduğu bir süreçtir. Türkiye’de bu süreç, Anayasa’nın ilgili maddeleri ve Anayasa Mahkemesi’nin kuralları çerçevesinde işler.
Seçeneklerden:
Kamu görevlileri (A) yargısal bir merci değildir ve somut norm denetimi yapma yetkisi yoktur.
Hakem kurulu (B) da bir yargı organı olmayıp, genellikle özel hukuk uyuşmazlıklarını çözen ve yasal düzenlemelerin anayasaya uygunluğunu değerlendirme yetkisi olmayan bir yapıdır.
Ağır ceza mahkemesi (C) ve Sulh ceza hakimliği (E), adli yargı organlarıdır ve somut norm denetimi talebinde bulunabilirler.
Yargıtay ve Sayıştay (D), en üst düzey yargı organları olup, somut norm denetimi başvurusu yapabilirler.
Bu durumda, somut norm denetimi yoluna gidemeyen merciler Kamu görevlileri (A) ve Hakem kurulu (B) olacaktır. Ancak, seçenekler arasında sadece bir tanesinin seçilmesi gerektiği için, somut norm denetimi yapma yetkisi olmayan ve doğrudan bir merci olmayan A) Kamu görevlileri en doğru seçenektir. Hakem kurulu da doğru bir yanıt olabilir, ancak kamu görevlileri daha genel bir kavram olduğu için bu seçenek tercih edilmiştir.

4- Aşağıdakilerden hangisi başkanlık sisteminin özelliklerinden biri değildir?

A) yürütmenin tek başlı olması
B) başkanın yasama organını fes edememesi
C) yasama ve yürütme organının meşruluklarını ayrı ayrı seçim yoluyla doğrudan doğruya halktan alması
D) çift meclisin varlığı
E) başkanın meclise karşı sorumlu olmaması

Cevap : D) çift meclisin varlığı

Başkanlık sistemi, yasama ve yürütme organlarının güçlerinin ayrı olduğu, bu iki organın birbirinden bağımsız ve halk tarafından ayrı ayrı seçildiği bir yönetim şeklidir. Bu sistemin temel özellikleri arasında yürütmenin tek başlı olması, yasama organını fes edememe, yürütmenin yasama organına karşı sorumlu olmaması ve yürütme ile yasamanın doğrudan halktan meşruluk alması yer alır.
Seçeneklere göre:
A) Yürütmenin tek başlı olması: Başkanlık sisteminde yürütme organı genellikle başkan tarafından yönetilir ve yürütme yetkisi tek bir kişiye odaklanır.
B) Başkanın yasama organını fes edememesi: Başkanlık sistemlerinde, yasama ve yürütme organları birbirinden bağımsızdır ve başkan yasama organını feshedemez.
C) Yasama ve yürütme organının meşruluklarını ayrı ayrı seçim yoluyla doğrudan doğruya halktan alması: Başkanlık sistemlerinde başkan ve yasama organı doğrudan halk tarafından seçilir, bu da her iki organın bağımsız meşruiyet kazanmasını sağlar.
E) Başkanın meclise karşı sorumlu olmaması: Başkanlık sisteminde, başkan genellikle yasama organına karşı politik olarak sorumlu değildir ve yasama organı tarafından kolayca görevden alınamaz.
D) Çift meclisin varlığı: Bu seçenek, başkanlık sisteminin bir özelliği olmak zorunda değildir. Çift meclisli yapı, genellikle federal yapılarda veya belirli tarihî ve siyasi koşullar altında oluşan yasama organlarında görülür, ancak başkanlık sistemi için zorunlu bir özellik değildir. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri’nde iki meclis bulunurken, diğer bazı başkanlık sistemlerinde tek meclisli yapı olabilir.
Bu nedenle, başkanlık sisteminin özelliklerinden biri olmayan seçenek D) Çift meclisin varlığı olacaktır.

5- TBMM’de 220 milletvekilinin katıldığı bir oylamada kabul yeter sayısı en az kaçtır?

A) 121
B) 111
C) 175
D) 200
E) 151

Cevap : B) 111

TBMM’de (Türkiye Büyük Millet Meclisi) yapılan oylamalarda kabul yeter sayısı, oylamaya katılan milletvekili sayısının salt çoğunluğu yani yarısından bir fazlası olmalıdır. Yani, oylamaya katılan milletvekili sayısının yarısından bir fazlasının “evet” oyu vermesi gerekmektedir.
Verilen durumda, 220 milletvekilinin katıldığı bir oylamada kabul yeter sayısını hesaplamak için:
220’nin yarısı 110 yapar,
Kabullenme için gerekli olan sayı bu sayının bir fazlası olmalıdır.
Bu nedenle, kabul yeter sayısı 110 + 1 = 111 olacaktır.
Bu bağlamda doğru cevap B) 111 olur.

6- Servet Cinsiyet eğitim farkı olmadan herkesin oy verebilmesi hangi ilke ile açıklanır?

A) Serbest seçim
B) Genel oy
C) Gizli oy
D) Tek dereceli seçim
E) Eşit oy

Cevap : B) Genel oy

Servet, cinsiyet, eğitim gibi ayrımlar olmaksızın herkesin oy verebilmesi, “genel oy” ilkesi ile açıklanır. Genel oy ilkesi, seçme hakkının tüm yetişkin vatandaşlara eşit olarak verilmesini ifade eder ve herhangi bir sosyal, ekonomik veya cinsiyet ayrımı gözetmeden oy kullanma hakkını temsil eder.
Bu ilke, demokrasinin temel taşlarından biri olarak kabul edilir ve seçmenin cinsiyeti, ırkı, serveti veya eğitim düzeyi gibi özelliklerinden bağımsız olarak oy kullanma hakkının eşit olarak sağlanmasını garanti eder.
Bu bağlamda, doğru cevap B) Genel oy olacaktır.

7- 1982 anayasasına göre TBMM ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

A) Tbmm olağan seçim süresi dolmadan seçimlerin yenilenmesine karar verebilir
B) Tbmm genel oyla seçilen 600 milletvekilinden oluşur
C) Tbmm üye tam sayısının yüzde 5’nin boşalması durumunda 1 ay içinde genel seçimlere gidebilir
D) Tbmm’nin seçimleri 5 yılda bir yapılır
E) Yenilenmesine karar verilen meclisin yetkileri yeni meclisin seçilmesine kadar sürer

Cevap : C) Tbmm üye tam sayısının yüzde 5’nin boşalması durumunda 1 ay içinde genel seçimlere gidebilir

1982 Anayasası, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ile ilgili bazı temel kurallar belirler. Özellikle meclisin yapısı, seçim süreleri ve üyelerin sayısı gibi konuları düzenler. Verilen seçeneklere göre yanlış olan ifadeyi tespit etmek gerekiyor:
A) TBMM olağan seçim süresi dolmadan seçimlerin yenilenmesine karar verebilir: Bu doğru bir ifadedir. Anayasa, TBMM’nin kendi kararıyla veya Cumhurbaşkanı’nın teklifi ve TBMM’nin onayıyla erken seçim kararı alınabileceğini belirtir.
B) TBMM genel oyla seçilen 600 milletvekilinden oluşur: Bu ifade doğrudur. 2018 yılında yapılan anayasa değişikliği ile TBMM’nin üye sayısı 550’den 600’e çıkarılmıştır.
C) TBMM üye tam sayısının yüzde 5’nin boşalması durumunda 1 ay içinde genel seçimlere gidebilir: Bu ifade, 1982 Anayasası’nda belirtilmemiştir. TBMM’nin belirli bir üye boşalması durumunda otomatik olarak genel seçime gitmesi gerektiğini belirten bir kural yoktur.
D) TBMM’nin seçimleri 5 yılda bir yapılır: Bu doğrudur. Anayasa değişikliği ile TBMM seçim süresi 4 yıldan 5 yıla çıkarılmıştır.
E) Yenilenmesine karar verilen meclisin yetkileri yeni meclisin seçilmesine kadar sürer: Bu ifade de doğrudur. Erken seçim kararı alındığında, yeni meclis seçilene kadar eski meclisin yetkileri devam eder.
Bu bilgilere dayanarak, yanlış ifade C) TBMM üye tam sayısının yüzde 5’nin boşalması durumunda 1 ay içinde genel seçimlere gidebilir olacaktır. Anayasada böyle bir hüküm bulunmamaktadır.

8- Aşağıdakilerden hangisi cumhurbaşkanlığına aday göstermeye yetkili değildir?

A) Farklı partilerde en az 20 milletvekili
B) En son yapılan genel seçimlerde toplam geçerli oyların birlikte en az yüzde 5’ni almış olan iki siyasi parti
C) Yüz bin seçmen
D) En son yapılan genel seçimlerde toplam geçerli oyların tek başına en az yüzde 5’ni almış olan siyasi partiler
E) Siyasi parti grupları

Cevap : A) Farklı partilerde en az 20 milletvekili

9- Temel haklar alanındaki düzenlemeler aşağıdaki düzenleyici işlemlerden hangisi ile yapılmalıdır?

A) Yönetmelik
B) Yönerge
C) Kanun
D) Cumhurbaşkanlığı kararnamesi
E) Tüzük

Cevap : C) Kanun

Temel haklar ve özgürlüklerin düzenlenmesi, demokratik hukuk devletlerinde genellikle en yüksek hukuki güvenceyi gerektirir. Bu tür düzenlemeler, anayasal koruma altında olduğundan, en güçlü hukuki şekil olan kanunlarla yapılmalıdır. Temel haklar ve özgürlüklerin kanunla düzenlenmesi, bu hakların keyfi veya usulsüz müdahalelerden korunması için önemlidir ve hukukun üstünlüğü ilkesinin bir gereğidir.
Seçenekler içerisinde:
A) Yönetmelik, idari işlemler için kullanılır ve kanunlardan türetilir; temel haklara yönelik düzenlemeler için uygun değildir.
B) Yönerge, genellikle daha dar kapsamlı idari talimatlar için kullanılır ve temel hakları düzenlemek için yeterli hukuki ağırlığa sahip değildir.
C) Kanun, parlamento tarafından kabul edilir ve temel hakların düzenlenmesi için en uygun hukuki araçtır.
D) Cumhurbaşkanlığı kararnamesi, belirli koşullar altında kullanılabilir ancak temel hak ve özgürlüklerin sınırlanması veya düzenlenmesi açısından kanun kadar güçlü değildir.
E) Tüzük, yönetmelikten daha genel düzenleyici işlemler için kullanılır ama temel hakların düzenlenmesi için yeterli değildir.
Bu nedenle, temel haklar alanındaki düzenlemeler C) Kanun ile yapılmalıdır. Kanun, temel hakların korunması ve düzenlenmesinde en yüksek hukuki güvenceyi sağlar.

10- Aşağıdakilerden hangisi TBMM Başkanlık Divanı üyesi değildir?

A) Tbmm başkan vekilleri
B) Siyasi parti genel başkanları
C) Katip üyeleri
D) Tbmm idare amirleri
E) Tbmm başkanı

Cevap : B) Siyasi parti genel başkanları

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlık Divanı’nın yapısı, TBMM Başkanı, Başkanvekilleri, Katip Üyeleri ve İdare Amirlerinden oluşur. Bu divan, TBMM’nin işleyişi için önemli yönetim ve idari işlevleri yerine getirir.
A) TBMM başkan vekilleri, Başkanlık Divanı’nın doğal üyelerindendir.
C) Katip üyeleri, yine Başkanlık Divanı’nın zorunlu üyeleri arasındadır.
D) TBMM idare amirleri, Başkanlık Divanı’nın bir parçasıdır.
E) TBMM başkanı, Başkanlık Divanı’nın başkanıdır.
B) Siyasi parti genel başkanları, TBMM Başkanlık Divanı’nın doğal üyeleri arasında yer almazlar. Siyasi parti genel başkanlarının bu divanda bir rolü yoktur ve genellikle kendi partilerinin parlamento içindeki işleyişi ile ilgilenirler, ancak resmi olarak Başkanlık Divanı’nda bir görev veya pozisyonları bulunmamaktadır.
Bu nedenle, doğru yanıt B) Siyasi parti genel başkanlarıdır; onlar TBMM Başkanlık Divanı üyesi değildir.

11- Aşağıdaki durumlardan hangisinde milletvekilliği TBMM Genel Kurulu kararıyla düşer?

A) Kişinin milletvekili seçilmeye engel oluşturacak bir suçtan hüküm giyme
B) Milletvekilinin istifa etmesi
C) Milletvekili hakkında verilen kısıtlama kararının kesinleşmesi
D) Kişinin hileyle milletvekili seçildiğinin sonradan anlaşılması
E) Milletvekilinin cumhurbaşkanı seçilmesi

Cevap : C) Milletvekili hakkında verilen kısıtlama kararının kesinleşmesi

Anayasa Hukuku 2022-2023 Final Soruları

12- Aşağıdaki durumların hangisinde temel hak ve özgürlüklerin kullanımı durdurulabilir?

A) Ara seçimler
B) Genel seçimler
C) Ekonomik kriz
D) Olağanüstü hal
E) Hükümet krizi

Cevap : D) Olağanüstü hal

13- Olağanüstü hâl ilan etmeye yetkili merci aşağıdakilerden hangisidir?

A) Cumhurbaşkanı
B) Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Milli Güvenlik Kurulu
C) Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Yüksek Askeri Şura
D) Yüksek Askerî Şura
E) Milli Güvenlik Kurulu

Cevap : A) Cumhurbaşkanı

Türkiye’de olağanüstü hal (OHAL) ilan etme yetkisi, anayasal düzenlemelere göre Cumhurbaşkanına aittir. Cumhurbaşkanı, bu yetkiyi Bakanlar Kurulu’nu da dahil ederek kullanabilir. Ancak, 2017’deki anayasa değişikliği sonrası Bakanlar Kurulu’nun yapısı ve işleyişi değişmiştir ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmiştir.
A) Cumhurbaşkanı: Anayasa değişiklikleri ışığında, OHAL ilan etme yetkisi doğrudan Cumhurbaşkanına verilmiştir. Cumhurbaşkanı, gerekli gördüğü durumlarda, TBMM’nin onayıyla OHAL ilan edebilir.
B) Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Milli Güvenlik Kurulu; bu kurul, Cumhurbaşkanına güvenlikle ilgili tavsiyelerde bulunabilir, ancak OHAL ilan etme yetkisi doğrudan bu kurulda değildir.
C) Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Yüksek Askeri Şura: Bu kurul, askeri personelin atamaları ve terfileri gibi konularla ilgilenir, OHAL ilan etme yetkisi yoktur.
D) Yüksek Askerî Şura: Bu kurulun da OHAL ilan etme yetkisi yoktur; ana görevi askeri personelle ilgili kararlar almaktır.
E) Milli Güvenlik Kurulu: Bu kurul tavsiye niteliğinde kararlar alır, ancak doğrudan OHAL ilan etme yetkisi bulunmaz.
Dolayısıyla, doğru cevap A) Cumhurbaşkanıdır, zira Türkiye’de OHAL ilan etme yetkisi Cumhurbaşkanına aittir ve bu yetki TBMM tarafından onaylanarak uygulamaya konulabilir.

14- “Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilir ve TBMM üyeliği sona erer.” ifadesi hangi tarihte yapılan halk oylaması ile Anayasa’dan çıkarılmıştır?

A) 2001
B) 1995
C) 2010
D) 2017
E) 2005

Cevap : D) 2017

“Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilir ve TBMM üyeliği sona erer.” ifadesi, Türkiye Anayasasından 2017 yılında yapılan halk oylaması sonucunda çıkarılmıştır. 16 Nisan 2017 tarihinde gerçekleştirilen bu referandum, Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçiş için yapılmıştır ve bu sistemle birlikte Cumhurbaşkanının partisi ile ilişiğinin kesilmesi gerekliliği ortadan kalkmıştır. Bu değişiklikle, Cumhurbaşkanı hem görevini sürdürürken hem de bir siyasi parti üyesi olabilir.
Bu nedenle doğru cevap D) 2017’dir.

15- 1982 Anayasası ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) Çift meclis sistemine son vermiştir.
B) 2017 yılında yapılan değişikliklere kadar parlamenter rejimi esas almıştır.
C) Katı bir hukuksal metindir.
D) Anayasanın başlangıç bölümü anayasa metnine dahil değildir.
E) Referandumda halk tarafından kabul edilerek yürürlüğe girmiştir.

Cevap : D) Anayasanın başlangıç bölümü anayasa metnine dahil değildir.

1982 Anayasası, Türkiye Cumhuriyeti’nin temel hukuk belgesidir ve birçok önemli özelliği bulunmaktadır. Seçenekleri değerlendirdiğimizde:
A) Çift meclis sistemine son vermiştir. – Bu doğrudur. 1961 Anayasası’nda var olan çift meclis sistemi (Cumhuriyet Senatosu ve Millet Meclisi) 1982 Anayasası ile kaldırılmış ve tek meclisli sistem getirilmiştir.
B) 2017 yılında yapılan değişikliklere kadar parlamenter rejimi esas almıştır. – Bu doğrudur. 1982 Anayasası, 2017’deki anayasa değişiklikleri yapılıncaya kadar Türkiye’de parlamenter sistemi temel almıştır. 2017’de yapılan değişikliklerle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmiştir.
C) Katı bir hukuksal metindir. – Bu ifade, anayasanın değiştirilmesinin zorluğuna atıfta bulunarak doğru olarak kabul edilebilir. 1982 Anayasası, değiştirilmesi diğer kanunlara göre daha katı kurallar içeren bir metindir.
E) Referandumda halk tarafından kabul edilerek yürürlüğe girmiştir. – Bu doğrudur. 1982 Anayasası, 7 Kasım 1982’de yapılan bir referandum sonucunda halk tarafından kabul edilmiş ve yürürlüğe girmiştir.
D) Anayasanın başlangıç bölümü anayasa metnine dahil değildir. – Bu ifade yanlıştır. Anayasanın başlangıç bölümü, anayasa metnine dahildir ve hukuki bağlayıcılığı bulunmaktadır. Başlangıç, anayasanın temel ilkelerini ve ruhunu yansıtan önemli bir bölümdür.
Dolayısıyla yanlış olan ifade D) Anayasanın başlangıç bölümü anayasa metnine dahil değildir.

16- Aşağıdakilerden hangisi Atatürk milliyetçiliğine bağlılığın bir sonucu değildir?

A) Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi dilinin Türkçe olması
B) Üniter devlet
C) Türk devletine vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkesin Türk olması
D) Türk milletinin birlikte yaşamak isteyen ve geçmişe ilişkin mirası korumak amacı taşıyan kişilerden oluşması
E) Vatandaşlara dilekçe hakkının olması

Cevap : E) Vatandaşlara dilekçe hakkının olması

17- 1961 Anayasası’nın yazan kurucu meclisin Milli Birlik Komitesi dışındaki ikinci kanadı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Milli Güvenlik Kurulu
B) Danışma Meclisi
C) Milli Güvenlik Konseyi
D) Demokratik Konsey
E) Temsilciler Meclisi

Cevap : E) Temsilciler Meclisi

1961 Anayasası’nı hazırlayan kurucu meclis, Milli Birlik Komitesi ve bir diğer kanat olarak E) Temsilciler Meclisi’nden oluşmuştur. Temsilciler Meclisi, çeşitli siyasi partilerden, meslek kuruluşlarından ve diğer toplumsal gruplardan temsilcilerin yer aldığı bir yapıydı ve anayasanın hazırlanmasında önemli bir rol oynamıştır. Bu kurucu meclis, 27 Mayıs 1960 darbesinden sonra oluşturulan iki kanatlı bir yapıydı ve yeni anayasanın yazım sürecinde temel rol oynamıştır.

18- 1982 Anayasasına göre siyasi partinin TBMM’de grup kurabilmesi için en az kaç milletvekiline sahip olması gerekir?

A) 50
B) 110
C) 25
D) 20
E) 10

Cevap : D) 20

1982 Anayasası ve ilgili yasal düzenlemelere göre, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) bir siyasi partinin grup kurabilmesi için en az 20 milletvekiline sahip olması gerekmektedir. Bu, partilerin mecliste daha etkin bir şekilde temsil edilebilmeleri ve parlamento içindeki işleyişe daha aktif katılabilmesi için önemli bir kriterdir.
Dolayısıyla doğru yanıt D) 20’dir.

19- Aşağıdakilerden hangisi yüce divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesi’nde yargılanmaz?

A) Cumhurbaşkanı
B) Cumhurbaşkanı yardımcıları
C) Danıştay üyesi
D) Bakan yardımcıları
E) Bakan

Cevap : D) Bakan yardımcıları

Anayasa Hukuku 2022-2023 Final Soruları

20- Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk anayasası aşağıdakilerden hangisidir?

A) 1923 Anayasası
B) 1921 Anayasası
C) 1961 Anayasası
D) 1982 Anayasası
E) 1924 Anayasası

Cevap : E) 1924 Anayasası

21- Hakimler ve Savcılar Kurulu üyeleri kaç yıllık süre için seçilir?

A) 4
B) Süresiz
C) 5
D) 9
E) 3

Cevap : A) 4

22- Anayasaya aykırı olmamak şartıyla her konunun kanunla düzenlenebileceği ifadesi hangi ilkenin sonucudur?

A) Yasama yetkisinin genelliği
B) Yargı yetkisinin genelliği
C) Yürütme yetkisinin özelliği
D) Yürütme yetkisinin genelliği
E) Yasama yetkisinin özelliği

Cevap : A) Yasama yetkisinin genelliği

Anayasa Hukuku

Anayasa Hukuku 2022-2023 Final Soruları

Anayasa Hukuku 2022-2023 Final Soruları

auzef anayasa hukuku Anayasa Hukuku Vize Deneme Sınavı

Anayasa Hukuku 2022-2023 Final Soruları

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!