Adli Sosyal HizmetauzefSosyal Hizmet

Adli Sosyal Hizmet Ünite -5 (2024)

Denetimli Serbestlik Sağlık Tedbiri (madde Bağımlılığı) Alanında Sosyal Hizmet

#1. Aşağıdakilerden hangisi bağımlılık yapan maddelerden değildir?

Cevap : e) Patlayıcılar

Açıklama : Patlayıcılar, bağımlılık yapan maddelerden değildir. Bu maddeler, genellikle endüstriyel, askeri veya terörist faaliyetlerde kullanılan, büyük miktarda enerjiyi hızla serbest bırakan kimyasal maddelerdir. Bağımlılık yapan maddeler ise genellikle uyuşturucu maddeler, alkol gibi insanın merkezi sinir sistemine etki eden kimyasallardır.

#2. Merkezi sinir sisteminde etkisini gösteren ve beynin işlevlerini değiştirerek algıda, ruh hâlinde, bilinçlilikte ve davranışta geçici değişikliklere neden olan kimyasal maddelerdir. Bu maddelerin sürekli kullanımı fiziksel bağımlılığa neden olur. Bu durum aşağıdakilerden hangisini tanımlamaktadır?

Cevap : c) Psikoaktif madde

Açıklama : Psikoaktif maddeler, merkezi sinir sistemini etkileyerek beynin işlevlerini değiştiren ve algıda, ruh halinde, bilinçlilikte ve davranışta geçici değişikliklere neden olan kimyasal maddelerdir. Bu maddelerin sürekli kullanımı fiziksel ve psikolojik bağımlılığa yol açabilir. Psikoaktif maddeler arasında alkol, nikotin, uyuşturucular ve bazı ilaçlar bulunur.

#3. Aşağıdakilerden hangi meslek grubu denetimli serbestlik tedavi hizmetlerinde yer almamaktadır?

Cevap : c) Rehberlik ve Psikolojik Danışman (PDR)

Açıklama : Denetimli serbestlik tedavi hizmetlerinde yer almayan meslek grubu, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlardır. Bu alanda daha çok sosyal hizmet uzmanları, psikologlar, sağlık memurları ve hemşireler görev yapar. Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlar genellikle eğitim kurumlarında öğrencilere yönelik danışmanlık hizmetleri sunarlar.

#4. Aşağıdakilerden hangisi altı oturumluk bağımlılık programı kapsamındaki psikoeğitim çalışmalarında yer almaz?

Cevap : e) Öğretmen

Açıklama : Altı oturumluk bağımlılık programı kapsamındaki psiko-eğitim çalışmalarında yer almayan meslek grubu öğretmenlerdir. Bu tür programlar genellikle sosyal hizmet uzmanları, psikologlar, psikiyatristler ve sağlık memurları gibi sağlık ve sosyal hizmet profesyonelleri tarafından yürütülür. Öğretmenler, daha çok eğitim kurumlarında akademik ve pedagojik roller üstlenirler

#5. Denetimli serbestlik tedavi hizmetleri aşağıdaki hangi kurum tarafından verilmektedir?

Cevap : b) Sağlık Bakanlığı

Açıklama : Denetimli serbestlik tedavi hizmetleri, Sağlık Bakanlığı tarafından verilmektedir. Bu hizmetler, bağımlılık tedavileri ve psikososyal destek programları gibi çeşitli sağlık hizmetlerini kapsar ve bu hizmetler genellikle bağımlılık tedavi merkezlerinde, hastanelerde veya bağımlılık rehabilitasyon merkezlerinde sunulur.


#6. Denetimli serbestlik tedavi hizmeti aşağıdaki hangi yasal düzenleme çerçevesinde mahkeme tarafından tanımlamaktadır?

Cevap : a) Türk Ceza Kanunu

Açıklama : Denetimli serbestlik tedavi hizmeti, Türk Ceza Kanunu çerçevesinde mahkeme tarafından tanımlanan bir yaptırımdır. Bu hizmet, mahkemeler tarafından belirli suçlar için hüküm giyen kişilere alternatif bir ceza olarak sunulabilir ve suçluların toplum içerisinde denetim altında tutulmalarını, tedavi edilmelerini ve rehabilitasyonlarını içerir.

#7. Vücudun, bağımlılık yapan maddeden arındırılması ve tedavi sırasında vücudun bu maddelere olan ihtiyacı sonucunda ortaya çıkan yoksunluk belirtilerinin giderilmesi için uygulanan müdahale ve tedavi usulleridir. Bu durum aşağıdakilerden hangisinin tanımıdır?

Cevap : d) Detoksifikasyon

Açıklama : Detoksifikasyon, vücudun, bağımlılık yapan maddeden arındırılması ve tedavi sırasında vücudun bu maddelere olan ihtiyacı sonucunda ortaya çıkan yoksunluk belirtilerinin giderilmesi için uygulanan müdahale ve tedavi yöntemlerini ifade eder. Bu süreç, madde bağımlılığının üstesinden gelmek için ilk adım olarak kabul edilir ve genellikle medikal destek gerektirir.

#8. Dünya Sağlık Teşkilatına göre, sentetik ya da doğal olan bir maddenin, yinelenerek kullanılmasıyla ortaya çıkan bir zehirlenme durumuna ne denir?

Cevap : e) Madde bağımlılığı

Açıklama : Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, madde bağımlılığı, sentetik ya da doğal bir maddenin yinelenerek kullanılması sonucunda ortaya çıkan bir zehirlenme durumudur. Bu durum, bireyin fiziksel ve psikolojik sağlığını olumsuz etkileyebilir ve bağımlılık tedavisi gerektirebilir.

#9. Hastanın remisyon süresini uzatmak, yeni psiko-sosyal beceriler kazanmasını ve topluma entegre olmasını sağlamak, yaşamını yapılandırmasına ve ruhsal sorunlarının çözümüne yardımcı olmak amacıyla yapılan tedavidir. Bu durum aşağıdakilerden hangisini tanımlamaktadır?

Cevap : a) Psikososyal tedavi

Açıklama : Psikososyal tedavi, hastanın remisyon süresini uzatmak, yeni psiko-sosyal beceriler kazanmasını ve topluma entegre olmasını sağlamak, yaşamını yapılandırmasına ve ruhsal sorunlarının çözümüne yardımcı olmak amacıyla yapılan tedavidir. Bu tedavi yöntemi, bireylerin sosyal ve psikolojik işlevlerini geliştirmeyi hedefler ve genellikle grup terapileri, bireysel danışmanlık ve sosyal beceri eğitimleri içerir.

#10. 1929 yılında Amerika’da Bill Wilson ve Dr. Roberst Smith tarafından kurulan ve alkol bağımlısı bireylerin tedavi olup bu bağımlıktan kurtulmasını amaçlayan oluşum aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : d) Adsız alkolikler

Açıklama : 1929 yılında Amerika’da Bill Wilson ve Dr. Robert Smith tarafından kurulan Adsız Alkolikler, alkol bağımlısı bireylerin tedavi olup bu bağımlılıktan kurtulmalarını amaçlayan bir oluşumdur. Bu grup, alkol bağımlılığıyla mücadelede anonim destek ve karşılıklı yardımlaşma üzerine kuruludur.


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-

İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (Auzef)
Açık Öğretim Fakültesi
Bölüm : Sosyal Hizmet
Ders : Adli Sosyal Hizmet
Ünite 5 : Denetimli Serbestlik Sağlık Tedbiri (madde Bağımlılığı) Alanında Sosyal Hizmet
Sınıf : 3. Sınıf
Dönem : Bahar Dönemi

İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (Auzef)
Açık Öğretim Fakültesi
Bölüm : Sosyal Hizmet
Ders : Adli Sosyal Hizmet
Ünite 5 : Denetimli Serbestlik Sağlık Tedbiri (madde Bağımlılığı) Alanında Sosyal Hizmet
Sınıf : 3. Sınıf
Dönem : Bahar Dönemi

Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (Auzef)
Açık Öğretim Fakültesi
Bölüm : Sosyal Hizmet
Ders : Adli Sosyal Hizmet
Ünite 5 : Denetimli Serbestlik Sağlık Tedbiri (madde Bağımlılığı) Alanında Sosyal Hizmet
Sınıf : 3. Sınıf
Dönem : Bahar Dönemi

Denetimli Serbestlik Sağlık Tedbiri (madde Bağımlılığı) Alanında Sosyal Hizmet

Denetimli Serbestlik Sağlık Tedbiri (madde Bağımlılığı) Alanında Sosyal Hizmet

Denetimli Serbestlik Sağlık Tedbiri (madde Bağımlılığı) Alanında Sosyal Hizmet

Giriş

Ceza infaz kurumları, hükümlü ve tutukluların rehabilite edilmesi, topluma yeniden kazandırılması amacını güden kurumlardır. Bu kurumlar içerisinde yer alan sosyal hizmet uygulamaları, özellikle madde bağımlılığı gibi sorunlarla mücadelede büyük bir rol oynamaktadır. Madde bağımlılığı, toplumsal bir sorun olmasının yanı sıra, ceza infaz sistemleri içinde de önemli yer tutan bir konudur. Bu yazıda, ceza infaz kurumlarında madde bağımlılığına yönelik uygulanan sosyal hizmet müdahaleleri ve bu müdahalelerin etkinliği ele alınacaktır.

Madde Bağımlılığının Ceza İnfaz Sistemlerindeki Yeri

Ceza infaz kurumları, madde bağımlısı bireyler için hem tedavi hem de rehabilitasyon imkanı sunar. Bu kurumlar, bağımlılıkla mücadelede önemli bir dönüm noktası olarak kabul edilir. Kurumlardaki sosyal hizmet uygulamaları, bağımlılık tedavisi ve sosyal reintegrasyon süreçlerini içerir. Bu süreçler, bireyin topluma sağlıklı bir şekilde yeniden entegre olabilmesi için gereklidir .

Sosyal Hizmet Müdahaleleri

Ceza infaz kurumlarında sosyal hizmet uzmanları tarafından yürütülen müdahaleler arasında bireysel danışmanlık, grup terapileri, eğitim programları ve mesleki rehabilitasyon bulunmaktadır. Bu müdahaleler, bağımlı bireylerin kendi davranışlarını anlamalarını ve kontrol altına almalarını sağlamayı hedefler. Ayrıca, sosyal hizmet uzmanları, bireylerin aileleriyle olan ilişkilerini güçlendirerek, sosyal destek sistemlerini oluşturur ve bu süreçte önemli bir köprü görevi görür .

Bağımlılık Tedavi Programları ve Etkinlikleri

Madde bağımlılığı tedavisinde kullanılan programlar, bilimsel araştırmalara dayalı olarak planlanmaktadır. Bu programlar, detoksifikasyon, bireysel ve grup terapileri, davranışsal tedaviler ve destekleyici hizmetleri içerir. Ceza infaz kurumlarında uygulanan bu programlar, yükümlülerin madde kullanımını bırakmalarını ve suç tekrarını azaltmalarını hedefler. Ayrıca, sosyal hizmet uzmanları, bu programların uygulanmasında aktif roller üstlenerek, tedavi sürecinin her aşamasında yükümlülere destek sağlar.

Sonuç

Ceza infaz kurumlarında yürütülen madde bağımlılığı müdahaleleri, sosyal hizmet uzmanlarının aktif katılımıyla gerçekleştirilmektedir. Bu müdahaleler, bireylerin sağlıklarını yeniden kazanmaları, suç işleme davranışlarını azaltmaları ve topluma sağlıklı bireyler olarak geri dönmeleri için kritik öneme sahiptir. Ceza infaz kurumlarında sunulan sosyal hizmetler, bağımlılıkla mücadelede ve bireylerin topluma adaptasyonunda büyük bir fark yaratmaktadır. Bu bağlamda, sosyal hizmet uygulamalarının etkinliği ve kapsamı, ceza adalet sisteminin temel taşlarından biri olarak ön plana çıkmaktadır.

@lolonolo_com

Adli Sosyal Hizmet Ünite -3 :

Denetimli Serbestlik Sağlık Tedbiri (madde Bağımlılığı) Alanında Sosyal Hizmet

Denetimli Serbestlik Sağlık Tedbiri (madde Bağımlılığı) Alanında Sosyal Hizmet

Adli Sosyal Hizmet Ünite -3 : Denetimli Serbestlik Sağlık Tedbiri (madde Bağımlılığı) Alanında Sosyal Hizmet

1- Aşağıdakilerden hangi meslek grubu denetimli serbestlik tedavi hizmetlerinde yer almamaktadır?

a) Sosyal Hizmet Uzmanı
b) Psikolog
c) Rehberlik ve Psikolojik Danışman (PDR)
d) Sağlık Memuru
e) Hemşire

Cevap : Rehberlik ve Psikolojik Danışman (PDR)

Açıklama : Denetimli serbestlik tedavi hizmetlerinde yer almayan meslek grubu, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlardır. Bu alanda daha çok sosyal hizmet uzmanları, psikologlar, sağlık memurları ve hemşireler görev yapar. Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlar genellikle eğitim kurumlarında öğrencilere yönelik danışmanlık hizmetleri sunarlar.

2- Dünya Sağlık Teşkilatına göre, sentetik ya da doğal olan bir maddenin, yinelenerek kullanılmasıyla ortaya çıkan bir zehirlenme durumuna ne denir?

a) Bağımlılık
b) Komplopikasyon
c) Relaps
d) Detoksifikasyon
e) Madde bağımlılığı

Cevap : Madde bağımlılığı

Açıklama : Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, madde bağımlılığı, sentetik ya da doğal bir maddenin yinelenerek kullanılması sonucunda ortaya çıkan bir zehirlenme durumudur. Bu durum, bireyin fiziksel ve psikolojik sağlığını olumsuz etkileyebilir ve bağımlılık tedavisi gerektirebilir.

3- 1929 yılında Amerika’da Bill Wilson ve Dr. Roberst Smith tarafından kurulan ve alkol bağımlısı bireylerin tedavi olup bu bağımlıktan kurtulmasını amaçlayan oluşum aşağıdakilerden hangisidir?

a) Adsız Narkotikler
b) Adsız kahramanlar
c) Adsız oburlar
d) Adsız alkolikler
e) Adsız kahraman alkolikler

Cevap : Adsız alkolikler

Açıklama : 1929 yılında Amerika’da Bill Wilson ve Dr. Robert Smith tarafından kurulan Adsız Alkolikler, alkol bağımlısı bireylerin tedavi olup bu bağımlılıktan kurtulmalarını amaçlayan bir oluşumdur. Bu grup, alkol bağımlılığıyla mücadelede anonim destek ve karşılıklı yardımlaşma üzerine kuruludur.

4- Vücudun, bağımlılık yapan maddeden arındırılması ve tedavi sırasında vücudun bu maddelere olan ihtiyacı sonucunda ortaya çıkan yoksunluk belirtilerinin giderilmesi için uygulanan müdahale ve tedavi usulleridir. Bu durum aşağıdakilerden hangisinin tanımıdır?

a) Botoks
b) Komplopikasyon
c) Psiko-sosyal tedavi
d) Detoksifikasyon
e) Reanimasyon

Cevap : Detoksifikasyon

Açıklama : Detoksifikasyon, vücudun, bağımlılık yapan maddeden arındırılması ve tedavi sırasında vücudun bu maddelere olan ihtiyacı sonucunda ortaya çıkan yoksunluk belirtilerinin giderilmesi için uygulanan müdahale ve tedavi yöntemlerini ifade eder. Bu süreç, madde bağımlılığının üstesinden gelmek için ilk adım olarak kabul edilir ve genellikle medikal destek gerektirir.

5- Hastanın remisyon süresini uzatmak, yeni psiko-sosyal beceriler kazanmasını ve topluma entegre olmasını sağlamak, yaşamını yapılandırmasına ve ruhsal sorunlarının çözümüne yardımcı olmak amacıyla yapılan tedavidir. Bu durum aşağıdakilerden hangisini tanımlamaktadır?

a) Psikososyal tedavi
b) Medikal tedavi
c) Psikoterapi
d) Zehirlenme
e) Detoksifikasyon

Cevap : Psikososyal tedavi

Açıklama : Psikososyal tedavi, hastanın remisyon süresini uzatmak, yeni psiko-sosyal beceriler kazanmasını ve topluma entegre olmasını sağlamak, yaşamını yapılandırmasına ve ruhsal sorunlarının çözümüne yardımcı olmak amacıyla yapılan tedavidir. Bu tedavi yöntemi, bireylerin sosyal ve psikolojik işlevlerini geliştirmeyi hedefler ve genellikle grup terapileri, bireysel danışmanlık ve sosyal beceri eğitimleri içerir.

6- Merkezi sinir sisteminde etkisini gösteren ve beynin işlevlerini değiştirerek algıda, ruh hâlinde, bilinçlilikte ve davranışta geçici değişikliklere neden olan kimyasal maddelerdir. Bu maddelerin sürekli kullanımı fiziksel bağımlılığa neden olur. Bu durum aşağıdakilerden hangisini tanımlamaktadır?

a) Psikoz
b) Nevroz
c) Psikoaktif madde
d) Madde bağımlılığı
e) Antidepresan

Cevap : Psikoaktif madde

Açıklama : Psikoaktif maddeler, merkezi sinir sistemini etkileyerek beynin işlevlerini değiştiren ve algıda, ruh halinde, bilinçlilikte ve davranışta geçici değişikliklere neden olan kimyasal maddelerdir. Bu maddelerin sürekli kullanımı fiziksel ve psikolojik bağımlılığa yol açabilir. Psikoaktif maddeler arasında alkol, nikotin, uyuşturucular ve bazı ilaçlar bulunur.

7- Aşağıdakilerden hangisi bağımlılık yapan maddelerden değildir?

a) Yatıştırıcılar
b) Halüsünojenler
c) Uyarıcılar
d) Esrar
e) Patlayıcılar

Cevap : Patlayıcılar

Açıklama : Patlayıcılar, bağımlılık yapan maddelerden değildir. Bu maddeler, genellikle endüstriyel, askeri veya terörist faaliyetlerde kullanılan, büyük miktarda enerjiyi hızla serbest bırakan kimyasal maddelerdir. Bağımlılık yapan maddeler ise genellikle uyuşturucu maddeler, alkol gibi insanın merkezi sinir sistemine etki eden kimyasallardır.

8- Denetimli serbestlik tedavi hizmeti aşağıdaki hangi yasal düzenleme çerçevesinde mahkeme tarafından tanımlamaktadır?

a) Türk Ceza Kanunu
b) Medeni Kanun
c) Çocuk Koruma Kanunu
d) Umumu Hıfzıssıhha Kanunu
e) Devlet Memurları Kanunu

Cevap : Türk Ceza Kanunu

Açıklama : Denetimli serbestlik tedavi hizmeti, Türk Ceza Kanunu çerçevesinde mahkeme tarafından tanımlanan bir yaptırımdır. Bu hizmet, mahkemeler tarafından belirli suçlar için hüküm giyen kişilere alternatif bir ceza olarak sunulabilir ve suçluların toplum içerisinde denetim altında tutulmalarını, tedavi edilmelerini ve rehabilitasyonlarını içerir.

9- Denetimli serbestlik tedavi hizmetleri aşağıdaki hangi kurum tarafından verilmektedir?

a) Adalet Bakanlığı
b) Sağlık Bakanlığı
c) Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı
d) Milli Eğitim Bakanlığı
e) İçişleri Bakanlığı

Cevap : Sağlık Bakanlığı

Açıklama : Denetimli serbestlik tedavi hizmetleri, Sağlık Bakanlığı tarafından verilmektedir. Bu hizmetler, bağımlılık tedavileri ve psikososyal destek programları gibi çeşitli sağlık hizmetlerini kapsar ve bu hizmetler genellikle bağımlılık tedavi merkezlerinde, hastanelerde veya bağımlılık rehabilitasyon merkezlerinde sunulur.

10- Aşağıdakilerden hangisi altı oturumluk bağımlılık programı kapsamındaki psikoeğitim çalışmalarında yer almaz?

a) Sosyal Hizmet Uzmanı
b) Psikolog
c) Psikiyatrist
d) Sağlık Memuru
e) Öğretmen

Cevap : Öğretmen

Açıklama : Altı oturumluk bağımlılık programı kapsamındaki psiko-eğitim çalışmalarında yer almayan meslek grubu öğretmenlerdir. Bu tür programlar genellikle sosyal hizmet uzmanları, psikologlar, psikiyatristler ve sağlık memurları gibi sağlık ve sosyal hizmet profesyonelleri tarafından yürütülür. Öğretmenler, daha çok eğitim kurumlarında akademik ve pedagojik roller üstlenirler.

Adli Sosyal Hizmet Ünite -1

Rehberlik ve Psikolojik Danışman (PDR)

Açıklama: Denetimli serbestlik tedavi hizmetlerinde yer almayan meslek grubu, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlardır. Bu alanda daha çok sosyal hizmet uzmanları, psikologlar, sağlık memurları ve hemşireler görev yapar. Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlar genellikle eğitim kurumlarında öğrencilere yönelik danışmanlık hizmetleri sunarlar.

Madde Bağımlılığı

Açıklama: Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, madde bağımlılığı, sentetik ya da doğal bir maddenin yinelenerek kullanılması sonucunda ortaya çıkan bir zehirlenme durumudur. Bu durum, bireyin fiziksel ve psikolojik sağlığını olumsuz etkileyebilir ve bağımlılık tedavisi gerektirebilir.

Adsız Alkolikler

Açıklama: 1929 yılında Amerika’da Bill Wilson ve Dr. Robert Smith tarafından kurulan Adsız Alkolikler, alkol bağımlısı bireylerin tedavi olup bu bağımlılıktan kurtulmalarını amaçlayan bir oluşumdur. Bu grup, alkol bağımlılığıyla mücadelede anonim destek ve karşılıklı yardımlaşma üzerine kuruludur.

Detoksifikasyon

Açıklama: Detoksifikasyon, vücudun, bağımlılık yapan maddeden arındırılması ve tedavi sırasında vücudun bu maddelere olan ihtiyacı sonucunda ortaya çıkan yoksunluk belirtilerinin giderilmesi için uygulanan müdahale ve tedavi yöntemlerini ifade eder. Bu süreç, madde bağımlılığının üstesinden gelmek için ilk adım olarak kabul edilir ve genellikle medikal destek gerektirir.

Psikososyal Tedavi

Açıklama: Psikososyal tedavi, hastanın remisyon süresini uzatmak, yeni psiko-sosyal beceriler kazanmasını ve topluma entegre olmasını sağlamak, yaşamını yapılandırmasına ve ruhsal sorunlarının çözümüne yardımcı olmak amacıyla yapılan tedavidir. Bu tedavi yöntemi, bireylerin sosyal ve psikolojik işlevlerini geliştirmeyi hedefler ve genellikle grup terapileri, bireysel danışmanlık ve sosyal beceri eğitimleri içerir.

Psikoaktif Madde

Açıklama: Psikoaktif maddeler, merkezi sinir sistemini etkileyerek beynin işlevlerini değiştiren ve algıda, ruh halinde, bilinçlilikte ve davranışta geçici değişikliklere neden olan kimyasal maddelerdir. Bu maddelerin sürekli kullanımı fiziksel ve psikolojik bağımlılığa yol açabilir. Psikoaktif maddeler arasında alkol, nikotin, uyuşturucular ve bazı ilaçlar bulunur.

Patlayıcılar

Açıklama: Patlayıcılar, bağımlılık yapan maddelerden değildir. Bu maddeler, genellikle endüstriyel, askeri veya terörist faaliyetlerde kullanılan, büyük miktarda enerjiyi hızla serbest bırakan kimyasal maddelerdir. Bağımlılık yapan maddeler ise genellikle uyuşturucu maddeler, alkol gibi insanın merkezi sinir sistemine etki eden kimyasallardır.

Türk Ceza Kanunu

Açıklama: Denetimli serbestlik tedavi hizmeti, Türk Ceza Kanunu çerçevesinde mahkeme tarafından tanımlanan bir yaptırımdır. Bu hizmet, mahkemeler tarafından belirli suçlar için hüküm giyen kişilere alternatif bir ceza olarak sunulabilir ve suçluların toplum içerisinde denetim altında tutulmalarını, tedavi edilmelerini ve rehabilitasyonlarını içerir.

Sağlık Bakanlığı

Açıklama: Denetimli serbestlik tedavi hizmetleri, Sağlık Bakanlığı tarafından verilmektedir. Bu hizmetler, bağımlılık tedavileri ve psikososyal destek programları gibi çeşitli sağlık hizmetlerini kapsar ve bu hizmetler genellikle bağımlılık tedavi merkezlerinde, hastanelerde veya bağımlılık rehabilitasyon merkezlerinde sunulur.

Öğretmen

Açıklama: Altı oturumluk bağımlılık programı kapsamındaki psiko-eğitim çalışmalarında yer almayan meslek grubu öğretmenlerdir. Bu tür programlar genellikle sosyal hizmet uzmanları, psikologlar, psikiyatristler ve sağlık memurları gibi sağlık ve sosyal hizmet profesyonelleri tarafından yürütülür. Öğretmenler, daha çok eğitim kurumlarında akademik ve pedagojik roller üstlenirler

Auzef Adli Sosyal Hizmet

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!