Sosyal Güvenlik 2017 Vize Soruları Online

1- Aşağıdakilerden hangisi devletler bakımından kuruluşu en kolay sigorta koludur?

Correct! Wrong!

Cevap: e) İş kazaları ve meslek hastalıkları

2- Aşağıdakilerden hangisi sosyal güvenliğin soyut anlamını yansıtan ifadelerden biridir?

Correct! Wrong!

Cevap: d) Sabah işe gitmek için evden ayrılan işçinin eşi veya çocukları hastalandığı zaman sağlık garantilerinin olduğunu bilmesinin verdiği tatmin duygusudur. NOT: Kişinin, hastalandığı, kazaya maruz kaldığı veya yaşlandığı zaman, başkasına muhtaç olmayacağını bilmesi ve bu garantiye sahip olmanın verdiği “tatmin duygusu” sosyal güvenlik garantisinin soyut boyutunu oluşturur.

3- Dünyada ilk sosyal sigorta hangi ülkede kurulmuştur?

Correct! Wrong!

Cevap: e) Almanya NOT: ilk sosyal sigorta, Almanya’da, 1883 yılında, ücretleri belirli bir miktarın altında bulunan sanayi işçilerine yönelik “hastalık sigortası” olarak oluşturulmuştur. Bunu 1884 yılında “iş kazası sigortasının”, 1989 yılında da “sakatlık ve yaşlılık sigortasının” oluşturulması takip etmiştir.

4- Avrupa konseyinin sosyal güvenlik hakkına en geniş kapsamda yer veren Avrupa Sosyal Haklar Sözleşmesi (Sosyal Şart) hangi yılda kabul edilmiştir?

Correct! Wrong!

Cevap: d) 1961

5- Aşağıdaki tehlikelerden hangisi, sosyal güvenlik ihtiyacı bakımından kısa vadeli zararlara yol açan bir tehlike olarak sınıflandırılır?

Correct! Wrong!

Cevap: c) Hastalık

6- Sağlıklı bir sosyal sigorta sistemi için aktüeryal denge oranının kaç olması gerekmektedir?

Correct! Wrong!

Cevap: b) 4 prim ödeyene karşılık 1 aylık alan

7- Aşağıdakilerden hangisi ölüm sigortası kapsamında sağlanan yardımlardan biri değildir?

Correct! Wrong!

Cevap: b) Ölen sigortalının anne-babasına hiçbir şart olmadan aylık bağlanması NOT: Ölen kişinin anne babası, eğer sağlığında geçindirmekle yükümlü olduğu kişi ise ölüm aylığı alabilmektedirler.

8- Aşağıdakilerden hangisi sosyal sigortaların en fazla sayıda kişiye aylık bağladığı sigorta kolunu oluşturur?

Correct! Wrong!

Cevap: a) Yaşlılık

9- Sosyal güvenlik hakkı ile sosyal güvenliğin kapsamı arasındaki ilişki bakımından aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Correct! Wrong!

Cevap: a) Sosyal güvenlikte dikey kapsam, toplumu oluşturan herkesin kapsama alınmasını ifade eder.

10- Aşağıdakilerden hangisi dinî sosyal yardımlardan biri değildir?

Correct! Wrong!

Cevap: c) Vakıf

11- Uluslararası Çalışma Örgütü, sosyal güvenliğin Asgari Normları Sözleşmesi'nde sosyal sigortaların organizasyonu bakımından kaç tane sosyal güvenlik riski saymıştır?

Correct! Wrong!

Cevap: b) 9

12- Aşağıdakilerden hangisi bir iş kazası veya meslek hastalığı meydana geldiği zaman, çalışan kişinin maruz kaldığı zararlardan biri değildir?

Correct! Wrong!

Cevap: c) Gelir artışı

13- ILO, 1952 tarih ve 102 sayılı Sosyal Güvenliğin Asgari Normları Sözleşmesi’nde, bir ülkenin bu sözleşmeyi imzalaması için gerekli şartları belirtirken oluşturulan sosyal güvenlik sisteminin sırasıyla toplam nüfusun ve çalışanların en az %kaçını kapsama alması gerektiğini belirtmiştir?

Correct! Wrong!

Cevap: c) %20 - %50 NOT: Uluslararası Çalışma Teşkilatı (ILO), 1952 tarih ve 102 sayılı Sosyal Güvenliğin Asgari Normları Sözleşmesi’nde, bir ülkenin bu sözleşmeyi imzalaması için gerekli şartları belirtirken, “oluşturulan sosyal güvenlik sisteminin, toplam nüfusun en az %20’sini, çalışanların ise; (işçi ve hizmetliler) en az %50’sini kapsama alması” hâlini bir ülkede sosyal güvenlik sisteminin varlığının kabulü için asgari şart görmüştür.

14- İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları (İKMH) sigorta kolu uygulaması ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Correct! Wrong!

Cevap: e) Tarım sektörü İKMH kapsamına alınan öncelikli gruplardan biridir.

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!