auzefÇocuk Gelişim AraştırmalarıÇocuk Gelişimi

Çocuk Gelişim Araştırmaları Vize Soruları

Çocuk Gelişim Araştırmaları Vize Soruları

Auzef Çocuk Gelişim Araştırmaları Vize Soruları

1- Çocuk gelişimi araştırmaları, çocukları tanıma, değerlendirme, onlar için yararlı olan eğitim, gelişim ve uygun uygulamaları gerçekleştirebilmemizde bize yardımcı olacak bilgileri sağlar. Çocukları tanıma ve değerlendirme; çocukla ilgili tüm bilgilerin objektif, esnek fakat tutarlı bir şekilde, çok çeşitli araçlar yardımıyla sistematik olarak toplanması, kayıt altına alınması ve bunları birbiri ile birleştirerek anlamlı ve güvenilir bir karar verme sürecidir.

a- doğru
b- yanlış

Cevap : a

2- I- Çevreyi anlamaya çalışma açıklamaya çalışma gayretlerinin tümüdür.
II-olguları ve mantıksal düşünceyi temeline oturtan, olay, olgu ve nesneler ile ilgili oluşum aşamalarını, yapılarını ve gelişimlerindeki kanunları açıklamaya çalışan, tarihi nitelikte bilgilerin düzenli sunumu olarak ifade eder.
III- Deneysel yöntemler ile ya da araştırma ile ilişkili sistematik yöntemlerle gerçekliği keşfederek olguya ilişkin yasalar çıkarmaya çalışan düzenli ve sistematik olarak düzenlenmiş bilgi olarakta tanımlanabilir.
Verilen tanımlar hangisine aittir?

a- bilgi
b- bilim
c- deney
d- araştırma

Cevap : b

3- Bilim, gerçeği aramak için bir yoldur ve gerçeklerden oluşan bir ……………..denilebilir. Boşluğu doldurunuz.

a- bilgi değişimi
b- bilgi yeniliği
c-bilgi kümesi
d-bilgi aldatması

Cevap : c

4- Bilime katkıda bulunmak amacıyla, planlı ve sistematik bir şekilde, verilerin toplanması, yorumlanması ve değerlendirilmesi ile yapılan araştırmalara ……… ………denilmektedir. Bu araştırmaları yürüten kişilere ………….. denir. Boşlukları doldurunuz .

a- bilimsel araştırm – araştırmacı
b- bilim – araştırma
c- araştırmacı- bilimsel araştırma
d- örnek alm- bilim

Cevap : a

Çocuk Gelişim Araştırmaları Vize Soruları

5- Bilimsel araştırmayı tanımlarken verilerin toplanması, analizi ve yorumlanmasına ek olarak rapor edilme sürecini de ekleyen ve bilimsel araştırmanın problemlere güvenilir çözümler bulma amacının olduğunu söyleyen. Bilimsel araştırma ile yeni bilgi, metot ya da yeni ürün elde etmenin mümkün olduğunu da ekleyen bilim adamı kimdir?

a- Çaparlar
b-dönmez
c-Daşdemir
d- Arslan

Cevap : d

Not : Bilimsel araştırmalar genelde toplumsal amaçları içermektedir. Araştırmalar ile toplum tanınmaya farklı değişkenlerle ilgili ilişkiler ortaya çıkarılmaya çalışılmaktadır. Bir sorunun ortaya çıkmasına neden olan etmenlere ilişkin neden, niçin, nasıl, ne zaman, nerede gibi sorulara yanıt verme çabasında olan bilimsel bilgi üretme işlevidir (Özdamar, 2003: 2). Bilimsel araştırma; problem olarak görülen konulara ilişkin oluşturulan varsayımları test etmek ve bu belirlenen sorunlara doğru ve güvenilir çözüm yolları bulabilmek amacıyla sistemli, planlı bir şekilde verilerin toplanmasından, sınıflandırılmasından, analizinden, sentezinden, açıklanmasından, yorumlanmasından, değerlendirilmesinden ve aynı zamanda rapor edilmesinden oluşan bilimsel bilgi üretme sürecinde yapılan düşünsel ve deneysel gayretlerin tamamıdır.

6- Bilimsel araştırmanın en temel özelliği nedir?

a- yorumlanabilmesi
b- verilerin işlenmesi
c- birbiri ardına gelen basamaklardan oluşması
d- öneri geliştirilmesi

Cevap : c

7- Bilimsel araştırma ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır ?

a- eksikliği hissedilen noktalara ilişkin geliştirici önlemlerin alınabilmesi
b- Çocuk gelişimi alanında da var olan eksiklikleri tespit edebilmek
c- var olan durumla ilgili ileriye dönük geliştirici olan durumları tespit etmek
d- Bilimsel araştırmalarda genel tutum geçmişte yapılan hataları tespit etmektir

Cevap : d

8- Bilimsel tutum denildiğinde araştırmanın sistematik, şüpheci ve etik olması düşünülmelidir.

a- doğru
b- yanlış

Cevap : a

9-I- *Sistematik; neyi, nasıl ve neden yapıldığına ciddiyetle yaklaşmak anlamına gelir.
II-* Şüphecilik; ortaya konulmaya çalışılan düşüncenin doğrulanmama durumunun olması anlamına
gelir. Bu şekilde bakıldığında alternatif varsayımlar ve yorumlar düşünülür, gözlemlerle birlikte varılan sonuçlar dikkatlice incelenir (Araştırmacı ve diğerleri tarafından)
III-*net olmak ; araştırmada yer alan araştırmacıların, etkilenme ihtimali olan kişilerin endişelerini ve çıkarlarını garanti altına alan davranış kurallarını önemsemektir Verilen tanımlardan hangisi konu başlığına uymamaktadır?

a- yalnız I c- II
b-I-II-III d-III

Cevap : d

Not : Bilim insanı, etik davranışlarını araştırma ile ilgili uygulamalarında da topluma karşı olan sorumluluklarında da davranışlarına yansıtmak durumundadır. Bu nedenle;
a) Bilim ile elde edilen sonuçlar olumlu olsun olmasın toplumları doğrudan etkileyebilmekte ve toplumlar üzerinde belirleyici olabilmektedir.
b) Araştırmalar yürütülürken kullanılan kaynaklar toplumun kaynaklarıdır ve doğru bir şekilde ve verimli kullanılmalıdır.
c) Özellikle sosyal bilimlerde toplumun kendisi hâlihazırda araştırma konusudur. Bu nedenle araştırma sürecinde bireyin ve toplumun hakları mümkün olduğu ölçüde korunmalıdır.

Çocuk Gelişim Araştırmaları Vize Soruları

10-
1. Araştırma yapılan konu belirlenir ve bu konuya ilişkin problem tanımlanır
2. Probleme ilişkin literatür taraması yapılır
3. Veriler analiz edilir
4. Araştırmanın yöntemi ifade edilir
5. Konuya ilişkin veriler toplanır.
6 Araştırma ile ilgili soru ve hipotezler belirlenir
7. Analiz sonucunda sonuçlar elde edilir, bulgular oluşturulur ve yorumlanır
8. Araştırma raporlaştırılır.
Hangi iki şıkkın yeri değişirse aşamalar doğru olur?

a- 1-2
b- 3-7
c- 3-6
d- 2-8

Cevap : c

11- Bilimsel araştırma öncesinde ortaya konan öngörü olarak ifade edilebilirler. Verilen tanım hangisine aittir?

a- hipotez
b- değişken
c- tümevarım
d- tümdengelim

Cevap : a

12- I-Veri toplama sistemleşir
II -Fikirler, kavramlar sınanamaz
III- Sınanma sürecini uygulamaya zorlandığı için araştırmanın yanlılığı artabilir
IV- Sınanan duruma ilişkin kuram geliştirilmesine katkı sağlar Hangisi yanlıştır?(hipotezde)

a- yalnız IV
b-II-III
c-III-IV
d- I

Cevap : b

13- iyi bir hipotezde aranan niteliklerinden biri değildir?
a-Kuramsal bir temeli olmalıdır
b-Bilinen bilgiler ile çelişmemelidir
c- Değişkenlerin kendi içlerindeki ilişkiyi aktarmalıdır
d- Sınanabilmelidir
e- hepsi

Cevap : e

Not : Ayrıca önemli olan bir nokta da hipotezlerin geniş zamanlı ifade edilmesidir. Sınanmak istenen hipotez (denence) geçmişe, şimdiye veya geleceğe ait olmamalıdır Bu durumda hipotez (denence) kuramsal bir temele dayalı olarak geliştirilmekte, değişkenler arasında ifade edilen ilişkilerin test edilmesini sağlamaktadır. Hipotezlerle genelde deneme modellerinde kullanılmaktadırlar ve deney modelinin de gerektirdiği en az bir karşılaştırmayı içermektedirler

Çocuk Gelişim Araştırmaları Vize Soruları

14- Birimlerin farklı değerler alabildikleri nitelik ve niceliklerine ………. denir. Boşluğu uygun kelime ile doldurunuz.

a- hipotez
b- araştırma
c- deney
d- değişken

Cevap : d
detay not: Örneğin; cinsiyet (erkek, kadın), yaş (dört, beş, altı, yirmi iki, yirmi üç…), eğitim durumu (okur-yazar, ilkokul mezunu…) birer değişkendir. Değişkenler incelendiğinde bir kişinin sadece bir kategori içerisinde yere alabildiği görülür. Birden çok değer alamayan şeylere ise sabit denir.

15- sahip olunan çocuk sayısı, sınıftaki öğrenci sayısı, sosyo ekonomik düzey hangi tür değişken arasında yer alır?

a-nitel değişken
b- nicel değişken
c-bağımlı değişken
d-kesikli değişken

Cevap : d
detay Not : Nitel değişken: Birimlerin ayırt edici özelliklerini, niteliklerini veya durumlarını belli bir kategori içinde ya da isimsel olarak belirtilebilen değişkenlerdir (Örn; cinsiyet, göz rengi). Nicel değişken: Birimlerin ölçülerek ya da tartılarak elde edilen sonuçlarının sayısal olarak ifade eden değişkenlerdir (örn; ağırlık, boy, müşteri memnuniyeti). Kategorik (kesikli, süreksiz) değişken-sürekli değişken: Verilerin değerlendirilmesi düşünülen özellikleri sadece tam sayı değerleri alıyorsa kesikli, kategorik değişken olarak adlandırılır (örn; sahip olunan çocuk sayısı, sınıftaki öğrenci sayısı, sosyo ekonomik düzey).
Ölçülmesi düşünülen özellik gerçek sayılar kümesinden alınıyor ise sürekli değişken olarak adlandırılır
(Örn; kronolojik yaş, zekâ puanı, ne kadar gelirinizin olduğu… gibi)
Bağımsız değişken-bağımlı değişken: Herhangi bir araştırmada ilgilenilen değişkenin değişmesinde
etkili olduğu düşünülen diğer değişkendir. Bağımlı değişken ise; herhangi bir araştırmada bağımsız değişkenlerin değişmesiyle değiştiği düşünülen diğer değişkenlerdir Örn; “Çocukların öz düzenleme becerileri akademik başarılarını etkilemektedir” önermesinde Bağımsız değişken; öz düzenleme becerisi Bağımlı değişken; akademik başarı

16-Araştırma öncesinde ortaya konulan ve araştırma raporunda giriş kısmında ifade edilen, doğruluğu test edilmeye elverişli olmayan kanıtlanma ihtiyacı olmayan, doğru olarak kabul edilebilecek, denenmeyen yargılardır. Verilen tanım hangisine aittir?

a- değişken
b- varsayım
c- deney
d- araştırma

Cevap : b

Not : 1) Dikkate alınmayan varsayımlar: Bunlar kuram ile ilgili ya da araştırmanın amacına yönelik bazı olguların önemsizliklerini ve araştırmanın sonucunu değiştirmeyeceklerini öne süren varsayımlardır.

2) Alan varsayımları: Bu tür varsayımlar ise, kuramın uygulanacağı yerin neresi olup olmayacağını belirlerler. Karar verilen varsayımlar gerçek durumlardan uzaklaşırlarsa, kuram kısıtlı bir uygulama alanına sahip olur bu durumda kuramın önemsizleşmesine sebep olacaktır.

3) Keşfe yarayan varsayımlar: Bu varsayımlar gerçekçi değildir. Bu tip varsayımlar, araştırmanın ilk aşamalarında araştırma sürecini biraz daha basit hale getirmek amacıyla kullanılmaktadır

Çocuk Gelişim Araştırmaları Vize Soruları

17- “İndüktif akıl yürütme” olarak da tanımlanan bir tür akıl yürütme biçimidir. Verilen bilgi aşağıdakilerden hangisine aittir?

a- tümdengelim
b- varsayım
c- hipotez
d-tümevarım

Cevap : d

18- Bilimsel bilgiye ulaşmanın tek geçerli yolu olarak tümevarım yöntemini gören bilim adamı kimdir?

a- Bacon
b- Dewey
c- Freud
d- Piaget

Cevap : a
(Örn; “Bugüne kadar gördüğüm bütün kargalar siyahtır. O halde bütün kargalar siyahtır”)

19-Genel üzerinden özel hakkında fikir yürütebilme, geneli özele ilişkilendirme yöntemidir, Verilen tanım hangisine aittir?

a- tümevarım
b- varsayım
c- hipotez
d- tümdengelim

Cevap : d
Not : Tümdengelim yaklaşımının en önemli özelliği fikir kuram araştırmanın başında oluşturulmaktadır. Bu durumda araştırma da kuram doğrultusunda oluşur. Tümden gelim aşamasında hipotezler oluşturulur, değişkenler arasındaki ilişkilerin belirlenmesi sağlanır. Değişkenler arası ilişkilerin sağlanması için deneysel strateji kullanılır. Yapılan araştırma sonucunda veriler elde edilir, bu verilerden elde edilen bilgiler ile hipotezler kabul edilir ya da reddedilir. Bu durumda araştırma sürecinde tümdengelimce bir yaklaşımla yapılan bir araştırmada başlangıç noktası kuramdır. 20- Bilimsel araştırma yöntemi amacına göre iki boyutta irdelenmektedir. Temel araştırmalar ve uygulamalı araştırmalar dır.

a- doğru
b- yanlış

Cevap : a

Çocuk Gelişim Araştırmaları Vize Soruları

21-……….. ………….. verilerin sayılarla ifade edilebildiği görgül araştırma düzenleridir. Boşluğu doldurunuz.

a- nitel araştırmalar
b- özel araştırmalar
c- nicel araştırmalar
d- betimsel araştırmalar

Cevap : c

22- iki ya da daha fazla grup üzerinde yapılan uygulamalardır. Bu gruplar üzerinde bellirlenen değişkenlerin etkileri farklılaşma boyutu çerçevesinde incelenir. İstatiksel teknikler kullanılarak belirlenen gruplarda karşılaştırmalar yapılmaktadır. Verilen tanım hangi araştırma türüdür?

a- nedensel model
b- deneysel model
c- bagıntısal model
d- betimsel model

Cevap : b
23- Belirlenen araştırma konusu ile ilgili mevcut durumun ne olduğunun belirlenmesi ya da olayı tasvir edilerek problemin saptanması amaçlanmaktadır. Bu modelde “ne?”, “nasıl?” ve “kim?” sorularının cevaplanması amaçlanmaktadır. Verilen model türü hangisidir?

a- nedensel model
b- deneysel model
c- bagıntısal model
d- betimsel model

Cevap : d

24- iki ya da daha fazla değişken arasında ilişkinin olup olmadığını incelemektedir. Model hangisidir?

a- nedensel model
b- deneysel model
c- bagıntısal model
d- betimsel model

Cevap : c

25- Araştırmacı, araştırma problemi çerçevesinde elde ettiği verilere göre göre araştırma türlerinden birini seçecektir. Araştırmalar amaçlarına, odaklandıkları araştırma sürecine ve sonuçlarının kullanım amaçlarına göre birkaç farklı şekilde sınıflandırılabilmektedirler Tanım hangisine aittir?

a- nedensel model
b- deneysel model
c- bagıntısal model
d- betimsel model

Cevap : a

Not : Amaçlarına göre araştırmalar keşfedici, betimleyici ya da açıklayıcı araştırmalar olarak sınıflandırılır. Odaklandıkları sürece göre araştırmalar kesitsel ve boylamsal araştırmalar olmak üzere ikiye ayrılır. Kullanım amacına yönelik olarak ise araştırmalar teorik amaca ya da pragmatik (faydacı) amaca yönelik araştırmalar olarak sınıflandırılır. Teorik amaca yönelik araştırmalar sosyal yaşam ve ilişkilerdeki düzenlilikleri ortaya koymayı ya da bir sosyal olguyu derinlemesine incelemeyi amaçlarlar. Faydacı amaca yönelik araştırmalar ise çeşitli toplumsal sorunların değerlendirilmesi, çözülmesi ya da çözülmesine katkıda bulunulması amacına yönelik olarak yürütülürler.

Çocuk Gelişim Araştırmaları Vize Soruları

26- Geçmişteki bir durumun veya şu anda da mevcut bir durumun olduğu gibi betimleyen araştırma türleridir.
Verilen araştırma türü hangisidir?

a- tarama araştırması
b- ilişkisel araştırma
c- betimsel araştırma
d- müdahaleci araştırma

Cevap : a

Not:  tarama araştırmasının Üç temel özelliği bulunmaktadır a) Bir toplumun sahip olduğu görüşlerin ya da özelliklerin (bilgi, beceri, inanç, tutum, algı gibi) ortaya çıkması için araştırma ile ilişkili veriler, evren deger alan küçük bir gruptan elde edilir. b) Araştırma verileri genelde gruptaki üyelere sorulan sorulardan alınan yanıtlardan oluşturmaktadır c) Araştırma verileri çoğunlukla evreni temsil eden örneklem grubu üzerinden değerlendirilmektedir

27- Değişkenler arası ilişkileri yordamaktadır bu nedenle bazı kaynaklarda betimsel araştırma
türlerinde de yer almaktadır.
Verilen aşağıdakilerden hangisine aittir

a- tarama araştırması
b- bilimsel araştırma
c- korelasyonel araştırma
d- müdahaleci araştırma

Cevap : c

Not : Üç temel özelliği:
a) Bir toplumun sahip olduğu görüşlerin ya da özelliklerin (bilgi, beceri, inanç, tutum, algı gibi) ortaya çıkması için araştırma ile ilişkili veriler, evren deger alan küçük bir gruptan elde edilir.
b) Araştırma verileri genelde gruptaki üyelere sorulan sorulardan alınan yanıtlardan oluşturmaktadır
c) Araştırma verileri çoğunlukla evreni temsil eden örneklem grubu üzerinden değerlendirilmektedir.

28- …………..araştırmalarında amaç doğal olarak ortaya çıkan ya da var olan bir durumu veya olayları nedenleri ile ortaya koymaya çalışan aynı zamanda bu nedenlerle ilişkili diğer değişkenlerin etkilerini ya da etkilerin sonuçlarını belirleme ile ilgili olan araştırma türleridir. Boşluğu doldurunuz .

a- deneysel araştırmalar
b- tarama araştırmaları
c- nedensel karşılaştırma araştırmaları
d- müdahaleci araştırma

Cevap : c

Not : Eğer ki bir araştırmacı; olay, olgu, nesne ya da kişileri incelerken çeşitli dışsal değişkenleri kontrol ediyorsa ve bu değişkenler arası ilişkilere nedensellik açısından da değerlendiriyorsa tercih edeceği araştırma türü deneysel desen olmalıdır Deneysel desen türleri şu şekildedir:
a) Deney öncesi desenler (zayıf deneysel desenler); bu deney desenlerini gerçek anlamda bir deney niteliği taşımazlar. Bilimsel olarak değerleri sınırlıdır.
b) Gerçek deneysel desenlerin ön koşulu seçkisiz atama (örnekleme) ile oluşturulmasıdır. Birden çok grubun kullanılmaktadır. En yüksek bilimsel değere sahiptirler. Mutlaka bir deney ve bir kontrol grubunun bulunmak durumundadır.
c) Yarı deneysel desenler; bazı durumlarda gerçek deneysel desenlerin gerektirdiği kontrollerin yeteri kadar sağlanamayabilir. Bu tip durumlarda yarı deneysel desenlerden yararlanılır. Bu desenler bazı durumlarda çeşitli sınırlılıklardan kaynaklandığı için yapılabileceğin en iyisi olarak değerlendirilebilir. Bu desen, özellikle sosyal bilimlerde yapılmakta olan araştırmalarda kullanılmaktadır.

Çocuk Gelişim Araştırmaları Vize Soruları

29- deneysel araştırmalar bir olay döngüsü ya da kişi veya etken üzerindeki etkileri değişkenler çerçevesinde neden-sonuç ilişkilerini de tespit ederek ya da sonuçları karşılaştırarak çoğunlukla yapay ortamlarda yürütülmekte olan araştırma türleridir.

a- doğru
b- yanlış

Cevap : a

30- Hangisi Deneysel desen türlerinden biri değildir?

a- deney öncesi desenler
b- gerçek deneysel desenler
c- yarı deneysel desenler
d- tam deneysel desenler

Cevap : d
31- tek denekli araştırma modeli Herhangi bir uygulama biçimini, durumunu ya da herhangi bir müdahale etkisini deneysel olarak incelemektedir. Tek bir katılımcı ile veya bir grup katılımcı ile gerçekleştiğinden tek denekli desen olarak adlandırılmaktadır.

a- doğru
b- yanlış

Cevap : a

32- tasarım ve geliştirme aşamalarının en önemli özelliği nitel ve nicel teknikleri geniş bir perspektifle ele alarak araştırmacı ve uygulayıcı arasında işbirliği içermemesidir?

a- doğru
b- yanlış

Cevap : b
içermesidir olmalı.

Çocuk Gelişim Araştırmaları Vize Soruları

33- …… ……, benzer konu ile ilgili farklı çalışmalardan elde edilen sonuçların birleştirilmesi ve konu ile ilgili eleştirilerin yeniden gündeme alınması yöntemi olarak değerlendirilebilir. Bahsedilen yöntem hangisidir?

a- tek denekli araştırma
b- çıktı
c- meta analiz
d- nitel araştırma

Cevap : c
Not : Meta analizin dört ana amacı olduğu söylenmektedir
1. Örnek büyüklüğünü arttırarak istatistik açıdan anlamlılığa katkıda bulunmak,
2. Belirlenen herhangi bir konu ile ilgili birbiri ile ilişkisi olmayan birden fazla çalışmanın sonuçları birbirinden farklı olduğunda oluşan belirsizlik ile ilgili karar vermek,
3. Etki büyüklüğünün (“effect size”) tahminlerini geliştirmek,
4. Bazı durumlarda araştırmanın ilk aşamasında akla gelemeyen sorulara ya da problemlere cevap bulmak

34- gözlem, görüşme ve doküman analizi gibi nitel veri toplama yöntemlerinin kullanıldığı, algıların
ve olayların doğal ortamda gerçekçi ve bütüncül bir biçimde ortaya konmasına yönelik bir sürecin
izlendiği araştırma türüdür. Bahsedilen araştırma hangisidir?

a- nitel araştırma
b- nicel araştırma
c- betimsel araştırma
d- çizimsel araştırma

Cevap : a

35- Fraenkel ve Warren nitel araştırmayı “… Araştırmacının kendiliğinden, doğal olarak oluşan olguları tüm karmaşıklığı içinde incelemesi, irdelemesi” olarak ifade etmektedirler.

a- doğru
b- yanlış

Cevap : a

36- Nitel araştırmada üç veri toplama yaklaşımı vardır; görüşme, odak grup görüşmesi ve gözlem.

a- doğru
b- yanlış

Cevap : a
DÜZEYLERİNE GÖRE ARAŞTIRMA MODELLERİ
-BETİMSEL -İLİŞKİSEL -MÜDAHALECİ
*tarama *korolasyonel *deneysel *etnografik *nedensel karşılaştırma *tek denekli *tarihi *eylem

Çocuk Gelişim Araştırmaları Vize Soruları

Ünite 2. ünite

1- Bebeklik dönemi doğumdan itibaren başlayıp ………….kadar devam eden bir zamanı kapsamaktadır. Boşluğu doldurunuz.

a- 1 yaşına
b- 2 yaşına
c- 3 yaşına
d- 4 yaşına

Cevap : b
2- Kalıtımın baskın olduğu hamilelik süreci genel hatlarıyla spermin, fallop tüplerinde yumurtayı döllemesi ile birlikte başlar. Yumurtanın döllenmesinden itibaren 2 hafta boyunca zigot, 2-8 hafta arasında embriyo, 8-40 hafta arasında fetüs adını alır.

a- doğru
b- yanlış

Cevap : a
3- Hamilelik dönemi ile ilgili kritik dönemleri incelemek gerekirse……….. itibaren merkezi sinir sistemi oluşmaya başlar kalbi oluşturacak hücrelerde artışlar görülür ………..kalp belirginleşmeye başlayarak işlevini yerine getirmeye başlar. Boşlukları uygun olarak doldurunuz.

a- 2- haftadan- 3. Haftada
b-3. haftadan-. 4.haftada
c- 4.haftadan-5. Haftada
d- 5.Haftadan – 6.haftada

Cevap : b
4- kaynaklarda ilk gelişen organ olarak hangisi tanımlanmaktadır?

a- beyin
b- ciğer
c- kalp
d- böbrek

Cevap : c
5- Merkezi sistemin gelişmeye başlamasıyla birlikte hangi organ oluşumu 4. hafta da oluşmaya başlar?

a- ciğerler
b- beyin

Cevap : b

Çocuk Gelişim Araştırmaları Vize Soruları

6- Kafada oluşmaya ilk başlayan organ hangisidir?

a- göz
b- kulak
c- burun
d-ağız

Cevap : a
Not : Kollar ve bacaklar 4.-5. haftalar arasında gelişmeye başlar. Kafada oluşmaya başlayan ilk organ gözdür. Genital organlar 8.-9.haftalarda gelişmeye başlar . Bebeğin temel organları farklılaşmaya başladıktan sonra 2. aydan itibaren kemik hücreleri oluşmaya başlar, 3. aydan itibaren yutkunma ve refleks davranışları görülmeye başlar bu refleks davranışlar ve bebeğin uzuvlarını hareket kapasitesinin artmasıyla birlikte anne 4. aydan itibaren bebeğin hareketlerini hisseder. 6. bebeğin ciğerlerindeki gelişmeye paralel olarak nefes alma ve ağlama davranışlarını yapabilecek seviyeye gelmiştir. 7. ayda ciğer gelişim hızı artar öyle ki erken doğum ile dünyaya gelmesi halinde kendi başına hayatta kalabilecek seviyeye gelmiştir. Bu sebeple 7. Ay yaşama yaşı olarak da anlandırılmaktadır. Bununla birlikte gelişen teknoloji ile birlikte 7 aydan daha erken doğan bebeklerin de hayatta kalma ihtimali de vardır.
7- Döllenmenin ardından ortalama olarak kaç gün sonra doğum gerçekleşir?

a- 250 gün
b- 260 gün
c- 270 gün
d- 280 gün

Cevap : d
Not :
Günümüzde hala doğum sürecinin tam olarak neden ve ne zaman gerçekleşeceğine dair net bir bilgimiz olmamasına rağmen annenin hipofiz bezinden salgılanan oksitosin hormonun uterusu uyararak bu süreci başlattığını biliyoruz. Uyarılmanın ardından başlayan doğum süreci 3 aşamada gerçekleşir. Doğumun ilk aşamasında, rahim ağzı kasılarak 10-12 santimetreye kadar açılır, ikinci aşamasında doğum kanalına gelen bebeğin önce başı, sonra omuzları ve ardından tüm vücudu rahimden dışarıya çıkar. Üçüncü ve son aşamada anne karnında bebeğin beslenmesinden sorumlu olan plasenta rahimden dışarı atılır. Böylece doğum tamamlanmış olur.

8- Hamilelik döneminde bebeğin gelişimini etkileyen etmenler kaça ayrılır ?

a- 2
b- 3
c- 4
d- 5

Cevap : a
kalıtım ve çevresel faktörler

Çocuk Gelişim Araştırmaları Vize Soruları

9- Hangisi döllenme sırasında meydana gelen mutasyonlar ve deformasyonlar sebebiyle meydana gelen hastalıklardan değildir?

a- down sendromu
b- turner swndromu
c- albino

Cevap : c

10- Aşağıdakilerden hangisi Hamilelik döneminde bebeğin gelişimini etkileyen etmenlerden olan çevresel faktörler arasında yer almaz ?

a- annenin yaşı
b- annenin kullandığı ilaçlar
c- babanın yaşı
d- travma

Cevap : c

11- Fiziksel gelişimin bilim dünyasında geniş bir araştırma alanı olarak ele alınması ………… öncülüğünde başlamıştır. Boşluğu doldurunuz.

a- gessell
b- Freud
c- erikson
d- Watson

Cevap : a
Not :
Bebeklik döneminde fiziksel gelişim yeni doğan refleksleri ile başlayıp, istemli, kontrollü, planlı ve amaçlı fiziksel aktivitelere dönüşür. Bebeğin hareketlerindeki bu farklılaşmalarda bilişsel gelişimin önemli bir yeri vardır. Beyindeki hareket ve denge merkezlerinin gelişmesi, plan yapma ve uygulama gibi yürütücü işlevlerin gerçekleştirildiği frontallobun gelişimi bebeğin fiziksel gelişimini desteklemekte ona yeni deneme imkanları sunmakta, öğrendiklerini hatırlamasına ve tekrar yapmasına olanak sağlamaktadır. Bebeklerin fziksel gelişimleri çevre koşullarından etkilenir. Beslenme ve uyku fiziksel gelişim için son derece önemli iki çevresel etmendir Fziksel gelişim de baştan ayağa, içten dışa ve büyük kaslardan küçük kaslara doğru bir yol izlemektedir. Bu yüzden bebeklik döneminde kafanın gövdeye oranı oldukça büyükken ileri yıllarda bu oran azalmaktadır Baş gövde oranına benzer şekilde kol ve bacaklar da gövdeye göre daha uzundur ve bu oran da yaş ile birlikte azalır.

12- Yeni doğan bebeklerde ortalama boy…………….., ortalama kilo ise …………gramdır. Boşlukarı uygun kelimelerle doldurunuz,

a-38-40/2500-27oo
b- 44-48/3000-3200
c-48-53/3250-3500
d-50-52/3100-36oo

Cevap : c

13-Refleks hareketler dönemi hangi ayı kapsar?

a-uterus içerisindeki 4. Ay ile doğumdan sonraki 1 yaşa kadar
b- uterus içerisindeki 4. Ay ile doğumdan sonraki 2 yaşa kadar

Cevap : a
ve 0-2 yaşları arasında “İlkel hareket dönemi’’ni kapsamaktadır

Çocuk Gelişim Araştırmaları Vize Soruları

14- I-10. aydan itibaren bebekler desteksiz oturmaya başlar.
II- 7.ayda başlayan emekleme davranışları 10. Ayda tam anlamıyla b r emeklemeye dönüşür.
III-4. Ayda belirmeye başlayan süt dişleri 6. Ayda tamamen çıkar
IV- 12. Ayda iki ayağı üzerinde dengeli bir şekilde ayağa kalkar
V- 12-14. Aylarda yürür.
Hangisi yanlıştır?

a- I-II
b- II-III
c-III
d-V

Cevap : c

15- insan beyninin ………….kısmı 0-20 yaşları arasında olgunlaşır.

a- %40 lık
b- %50lik
c-%60lık
d-%70 lik

Cevap : d

16-Bilişsel gelişim üzerine çalışan araştırmacılar bebeklik dönemini farklı gelişim basamakları altına
alsalar da bu dönemdeki gelişimin oldukça hızlı olduğu, beyin gelişiminin büyük bir kısmının 0-4 yaş
arasında gerçekleştiği noktalarında hemfikirdirler.

a- doğru
b- yanlış

Cevap : a

17-Bebeklerde nesne devamlılığı kaçıncı aydan itibaren başlar?

a- 6.
b- 7.
c- 8.
d- 9.

Cevap : c

18- Piaget’in genetik epistemoloji teorisinin ilkeleri arasında, yaşamın ilk 18-24 ayı boyunca
bebeklerin sembolik kapasiteden ve dolayısıyla zihinsel olarak nesneleri ve olayları temsil etme
yeteneklerinden yoksun oldukları düşüncesi yer almaktadır.

a- doğru
b- yanlış

Cevap : a

Not :
Bebeklerin yaklaşık 3 yaşına kadar, hafıza gelişimlerinin yeterli seviyede değildir bu yüzden (bebeklik
döneminde belli başlı bir travma yaşamamış) çoğu yetişkin 3-3.5 yaşından daha önceki anılarını
hatırlayamazlar.

Çocuk Gelişim Araştırmaları Vize Soruları

19-Konuşma algısı, agulama, anlamsız sesler ve mimikler oluşturma, el hareketi ve ilk sözcükler gibi dil öncesi iletişimsel davranışların gelişimine ilişkin araştırmalar bunların bir çocuğun dil repertuarında yaşamın ilk kaç yılında ortaya çıktığını ve sonraki dil gelişiminin temelini oluşturduğunu göstermektedir?

a- ilk 6 ay
b- ilk 1 yıl
c- ilk 2 yıl
d- ilk 3 yıl

Cevap : c

20-Günümüzde insan beyninin %71’lik kısmının 0-20 yaşları arasında olgunlaşır. Bu olgunlaşma sürecinde kişinin yaşadığı deneyimler, erken çocukluk döneminde oynadığı oyunlar, beslenme şekli gibi birçok etmen vardır. Yeni doğan bebekler beyinlerinde 100 milyar nöron ile dünyaya gelmektedir.

a- doğru
b- yanlış

Cevap : a
21-Bilişsel gelişim üzerine çalışan araştırmacıların bebeklik dönemi farklı gelişim basamakları bulduğu sonuçlar arasında hangisi yer almaz ?
I-bu dönemdeki gelişimin oldukça yavaş olduğu
II-beyin gelişiminin büyük bir kısmının 0-4 yaş arasında gerçekleştiği
III-Bilişsel gelişim alanında çalışan Piaget bebeklik dönemini “Duyu-Motor Dönemi (0-2 yaş)”olarak
belirtir

a- yalnız I
b-I-II
c-II
d-III

Cevap : a

Not :
Bu dönemin başında bebeğin kendisini çevreden ayıramadığını duyusal bir benmerkezciliğin olduğunu belirtir. Kendisinin, annesinin veya çevresinde bulunan diğer insanların birbirlerinden ayrı canlılar olduklarını kavrayamazlar. Bu dönemde anne bebeğin görme alanının dışına çıktığı anda bebek için yok olur (nesne devamlılığı yoktur). 8. aydan itibaren nesne devamlılığı gelişmeye başlar. Bu dönemde önünden kaldırılıp saklanan oyuncağının yok olmadığını bilir ve onu aramaya başlar. 22-Piaget’in genetik epistemoloji teorisinin ilkeleri arasında, yaşamın …………..ayı boyunca bebeklerin sembolik kapasiteden ve dolayısıyla zihinsel olarak nesneleri ve olayları temsil etme yeteneklerinden yoksun oldukları düşüncesi yer almaktadır. Boşluğu doldurunuz

a- ilk 8-9
b- ilk 18-24
c-ilk 20-22
d-ilk 21-22

Cevap : b

Çocuk Gelişim Araştırmaları Vize Soruları

23-Bebeklerin yaklaşık kaç yaşına kadar, hafıza gelişimlerinin yeterli seviyede değildir?

a-yaklaşık 1 yaşına
b-yaklaşık 2 yaşına
c-yaklaşık 3 yaşına
d-yaklaşık 4 yaşına

Cevap : c

24-bebeklerde “telgrafik konuşma” evreleri hangi ayı kapsar?

a-12 ay
b-14-16 ay
c-16-18 ay
d-18-24 ay

Cevap : d

25-Bebeklerde dil gelişim dönemleri 0-12 aylar hangi dönem olarak adlandırılır?

a-telegrafik konuşma
b-agulama
c-tek sözcük
d-çift sözcük

Cevap : b

26-Davranışçı kuram savunucularından olan Skinner dil gelişiminde neyin son derece önemli
olduğunu söylemektedir?

a- konuşma
b-model olma
c- pekiştireç
d-taklit

Cevap : c

27-Bandura sosyal öğrenme kuramı çerçevesinde bebeklerin ………………..yoluyla dil gelişiminin
edinildiğini söylemektedir. Boşluğu doldurunuz.

a- model alma
b- taklit ve tekrar
c- pekiştireç
d-konuşma

Cevap : b

28- Bilişsel kuramın kurucusu Piaget duyu ve devinimler yoluyla düşüncelerin gelişerek gelişiminin
zeminin oluşturulduğunun ve zamanla bu düşüncelerin aktarımının yani dil yapısının öğrenildiğini
savunmuştur.

a- doğru,
b- yanlış

Cevap : a

Çocuk Gelişim Araştırmaları Vize Soruları

29- Biyolojik (psiko-lingustik) kuram öncülerinden Chomsky ve Lenneberg ise dil ediniminin biyolojik temellere dayandığını, doğuştan getirilen bir konuşma mekanizmasının varlığını savunmuş ve ………bu mekanizmanın işlemesinde son derece önemli rol üstlendiğini belirmişlerdir. Boşluğu doldurunuz.

a- okul
b-aile
c-çevre
d-eğitim

Cevap : c

30- bebeğin kullandığı ilk dili ve sosyalleşme hareketleri ağlamadır.

a- doğru
b- yanlış

Cevap : a

31- Bebeklerin doğdukları anda hoşlarına giden ve gitmeyen durumlarda tepki gösterdiklerini 3. aydan olumsuz duygularını çeşitlendirmeye başladıklarını belirtmiştir. 4.aydan itibaren ebeveynlerinin olumsuz yüz ifadelerini anlamaya başlaması bebeklerin sosyalleşme serüveninde önemli bir rol oynamaktadır. Diyen kuramcı kimdir?

a- Chomsky
b-lennenberg
c-bridges
d-piaget

Cevap : c

Not :
Katherine Banham Bridges’in Aylara Göre Klasik Duygu Gelişim Modeli
Sosyal öğrenme, etrafındaki dünyayı algılayabilmek için insanları taklit ederek ve gözlemleyerek öğrenen bebekler için özellikle son yıllarda televizyon, tablet ve telefon gibi akıllı cihazların da sosyal öğrenmenin içine girdiği söylenebilir. Sosyal öğrenmeni gerçekleşmesinde bilişsel gelişimin de katkısı da göz ardı edilemez. Premotor kortexte bulunan “ayna nöron”lar sosyal öğrenmede önemli rol oynamaktadırlar. Ayna nöronlar başka bir canlının yaptığı hareketi izlerken, o hareketi sanki kendisi yapıyormuş gibi beyninde aynı bölgenin aktive olmasını sağlamaktadır. Makak maymunlarıyla yapılan deneyde maymunların muzu almak için hareket ettiklerinde aktive olanbeyin hücrelerinin, maymunlar hareket etmeden bakıcılarının muzları alırken izledikleri anda da aktive oldukları görülmüştür. Bu sayede sadece gözlem yoluyla bir beceri kazanılabileceği veya geliştirilebileceği öngörülmüştür

32- Bebeklerle çalışma yürüten araştırmacıların dikkat ettikleri kurallar arasında hangileri vardır?

a-zararsızlık ilkesi
b- bilgilendirilmiş onay alımı
c-gizlilik
d-geri dönüt
e-çıkarımlar suiistimal
f-hepsi

Cevap : f

Not : bakıldığında ülkemizde yapılan bebeklik dönemi araştırmalarından 29’unun (%72,5) 2010-2014 yılları arasında yapıldığı görülmüştür. Bu durum bebeklik dönemine yönelik araştırmaların yıllar içerisinde arttığı sonucuna ulaşılabilir. Araştırmanın bir başka bulgusunda ise yapılan araştırmaların sadece %2’sinin eğitim alanında yapıldığı, geriye kalan kısmının ise tıp/sağlık alanında yapıldığı görülmüştür. Araştırmaların büyük bir çoğunluğun (%70’inin) nicel yöntemleri ile yapıldığı, %45’inin gelişim alanlarına yönelik olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Çocuk Gelişim Araştırmaları Vize Soruları

6- I- Bilişsel gelişim organizmanın sahip olduğu doğasının bir gereği olarak uyum sağlama becerisidir. Organizma gelişim sürecinde çevresinden edinmiş olduğu uyarıcı ya da uyaranları alıp işler, onları değiştirir veya aldıklarını olduğu gibi kabul edip, her şeyin birbiriyle uyum içinde olduğu bir bütün inşa eder.
II- Biliş bilinç anlamında anlamın da kullanılır.
III-Bilişsel gelişimi ise bireyin yaşamı boyunca zihinsel süreçlerinde oluşan değişimler olarak tanımlamak mümkündür.
IV-Bilişsel gelişim insanların zihinsel süreç, yetenek ve yapılarındaki farklılıklar ve aktif zihinsel faaliyetler şeklinde tanımlanabilir. Bilişsel gelişim becerileri dikkat, hafıza ve düşünme gibi öğrenme becerilerinin oluşturulması sürecini kapsar. Bu önemli beceriler duyusal bilgileri işleme, sonuçları değerlendirme, analiz etme, hatırlama, karşılaştırmalar yapma ve neden- sonuç ilişkisi kurmayı öğrenmedir.
Verilenlerden hangisi doğrudur?

a- I
b- II
c- III-IV
d- hepsi

Cevap : d

Not :
Bilişsel gelişim, çocukların öğrenmede başarılı olmasında önemli bir role sahiptir. Öğrenme sürecindeki aktiviteler düşünmeye yönlendiren aktivitelerle ilişkilidir.

7-Yapılan güncel araştırmalar dil gelişimi ve dil edinimindeki ilk ……..önemine dikkat çekmekle beraber okul öncesi dönemin bu gelişim süreçleri için kritik dönem olduğu konusunda hem fikirdirler.
Boşluğu doldurunuz.

a- 5 yılın
b- 8 yılın
c- 10 yılın
d- 12 yılın

Cevap : c

8-Erken dil ve iletişim becerileri, çocukların okul çağlarında ve daha sonraki hayatlarında başarı için önemli bir gelişim alanıdır. Dil ve iletişim becerileri, başkalarını anlama (yani alıcı dil) ve sözcükler, jestler veya yüz ifadeleri kullanarak kendini ifade etme becerisini içerdiği için güçlü dil ve iletişim becerileri geliştiren çocukların okula öğrenmeye hazır olarak gelme olasılıkları daha yüksektir

a- doğru
b- yanlış

Cevap : a

9- Aydoğan ve Koçak 2003 yılında yaptıkları çalışmalarında buldukları sonuçlar arasında hangisi yoktur?( dil gelişimi)

a- yaş
b- kardeş sayısı
c- cinsiyet
d- anne baba eğitimi

Cevap : b

Çocuk Gelişim Araştırmaları Vize Soruları

Ünite 3. ünite

1- Erken çocukluk dönemi bebeklik döneminden ilkokula kadar olan süreyi kapsamaktadır. Hiçbir gelişim alanı bir diğerinden bağımsız düşünülemez ve hiçbir gelişim dönemi bir önceki ve bir sonraki dönemin gereklilikleri bilinmeden yeterince doğru yorumlanamaz.

a- doğru
b- yanlış

Cevap : a

2-Gelişimin en hızlı ve önemli olduğu dönem hangisidir?

a- Çocukluk dönemi
b- ergenlik dönemi
c- bebeklik dönemi
d- erken çocukluk dönemi

Cevap : d
Not :
Gelişim dönemlerinin ve bu dönemlere ait özelliklerin bilinmesi çocukların eğitiminde izlenecek yolun belirlenmesinde ve etkili öğrenme ortamlarının oluşturulmasında büyük önem taşımaktadır.

3- Gelişim süreci içerisinde tüm çocuklar aynı ………………..geçmektedirler; ancak, gelişim hızları ve süreleri farklılaşabilmektedir. Boşluğu doldurunuz.

a- gelişim süreçlerinden
b- fiziksel gelişimden
c- duygusal gelişimden
d- bilişsel gelişimden

Cevap : a

4-Bir bebeğin içine doğduğu bu dünyayı öğrenmesi ve anlaması ile başlayan aktif olarak zihinsel faaliyetlerinde ortaya çıkan gelişimdir. Tanım hangisine aittir?

a- fiziksel gelişim
b- bilişsel gelişim
c- sosyal gelişim
d-duygusal gelişim

Cevap : b

5- Çocuklarda bilişsel gelişim süreci hem genetik hem de çevresel faktörler ile etkileşim halindedir. Bilişsel gelişim genetik kökenli bir potansiyel taşısa da dengeli beslenme ve zengin uyarıcılar da bilişsel gelişim üzerinde pozitif etkiye sahiptir.

a- doğru,
b- yanlış

Cevap : a

Çocuk Gelişim Araştırmaları Vize Soruları

 

10- Yetişkinlerin çocuklarla konuştuğu sözcükler, çocukların yeni sözcükler ve fikirler öğrenmek için ihtiyaç duydukları ………. oluşturur. Boşluğu doldurunuz.

a- dil girdisini
b- dil çıktısını
c- kritik dönemi
d- iletişim becerilerini

Cevap : a

11-Konuşma sırasında çıkan seslerin en küçük birimidir ve çevreden edinilir. Tanım hangisine aittir?

a- morgem
b- monolog
c- fonex
d- fonem

Cevap : d

12- Çocuklar tipik olarak jestleri ne zaman kullanmaya başlarlar?

a- 5-8 ay
b- 8-12 ay
c- 9-12 ay
d- 12-14 ay

Cevap : b

13- Çocuklar kaç yaşlarında karmaşık cümle yapıları kurar ve sürekli soru sorarlar?

a- 2 yaş
b- 3 yaş
c- 4 yaş
d- 5 yaş

Cevap : c

14- Çocuklar gramer kurallarının neredeyse tamamını kaç yaşta öğrenmiş olur ?

a- 2-3 yaş
b- 3-4 yaş
c- 4-5 yaş
d-5-6 yaş

Cevap : d

Not :
Çocuğun yaklaşık 12 aylıkken ilk anlamlı sözcüklerini söylemesiyle başlayan bu süreç 12 ayın sonunda çocuğun 3, 18 ayın sonunda yaklaşık 20, 2 yaşın sonunda 200 civarında ve 5 yaş sonrasında 2000 kelime dağarcığına sahip olması erken çocuklukta dil gelişiminin önemi göstermektedir

Çocuk Gelişim Araştırmaları Vize Soruları

15- Erken çocukluk döneminde dilin gelişebilmesi için konuşma öncesi ve konuşma dönemi olarak adlandırılan iki dönem bulunmaktadır.

a- doğru
b- yanlış

Cevap : a

16- Hangisi Konuşma öncesi dönemin evrelerinden değildir?

a- yenidoğan
b- bıgıldama
c-mırıldanma
d- ses sözcük

Cevap : d

17- Hangisi Konuşma dönemi evrelerinden biri değildir?

a-yenidoğan
b-ses sözcük
c- tek sözcük
d- iki sözcüklü ifadeler

Cevap : a

18- sosyal ve kültürel olarak duyguları organize etme ve ifade etmeyi, çevreyi keşfetmeyi ve aile, toplum ve kültür bağlamında herkes tarafından öğrenme yeteneği olarak çocuğun etrafındaki akranlar ve yetişkinlerle ilişki kurabilmesi durumudur. Verilen tanım hangisine aittir?

a- dil gelişimi
b- sosyal duygusal gelişim
c- bilişsel gelişim
d- fiziksel gelişim

Cevap : b

19- Sosyal duygusal gelişim, çocuğun çevresi ve kendisiyle uyum içinde olması, duygu kontrolünü sağlayabilmesi ve kendini en doğru şekilde ifade edebilmesidir.

a- doğru
b-yanlış

Cevap : a

20- 21. Yy için gerekli becerilerin eğitim sistemi içerisine yayılması gerekir. Bu beceriler hangisini kapsamaz ?

a-Öğrenme ve inovasyon becerileri
b- Bilgi Medya ve Teknoloji Becerileri
c- entegrasyon becerileri
d- Yaşam ve Kariyer Becerileri

Cevap : c

21-Sosyo-duygusal zeka, öz denetim, içsel motivasyon, empati ve çevre ile bağlantılı ilişkiler kurma becerilerini ifade eder.

a- doğru
b- yanlış

Cevap : a

Çocuk Gelişim Araştırmaları Vize Soruları

Ünite 4. ünite

1-Çocukların ailesine ve topluma karşı sorumluluk kazandığı, daha sonraki öğrenmelerin temelinin oluştuğu dönem aşağıdakilerden hangisidir?

a- erken çocukluk dönemi
b- ilk çocukluk dönemi
c- orta çocukluk dönemi
d- ergenlik dönemi

Cevap : c

2- I-Orta çocukluk dönemi 6-12 yaş aralığını kapsamaktadır.
II- Orta çocukluk dönemi çocukların aile ve toplumda sorumluluk kazandığı, yeni yetenekler geliştirdiği bir dönemdir
III- Bu dönemde çocuklarda gerçekleşen fiziksel ve bedensel gelişim ergenlik dönemi gelişim sürecine bir hazırlık içermektedir
IV-Orta çocukluk döneminin en kritik yaşantısı ortaokula başlamaktır. Verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

a- I
b-II
c-III
d-IV

Cevap : d
3- orta çocukluk döneminde …………… ne kadar çok sık kullanılırsa bağlar kuvvetlenir ve yeni bağlantılar ortaya çıkar.
Boşluğu doldurunuz.

a- beyin
b- nöronlar
c- sinaptik bağlantılar
d- budaklanma

Cevap : c

4- I-Orta çocukluk döneminde fiziksel gelişim erken çocukluğa ve ergenlik dönemine göre daha yavaş olmaktadır
II- Bu dönem çocuklarında bedenin farklı bölgelerindeki büyüme süreci değişkenlik göstermektedir
III-erkek çocukları kız çocuklarından daha fazla büyür
IV- Bu dönemde bulunan çocuklarda kemiklerin aşırı büyümesinden dolayı zararsız olan büyüme ağrıları görülmektedir
Verilen öncüllerden hangisi yanlıştır?

a- I
b- II
c-III
d-IV

Cevap : c

Çocuk Gelişim Araştırmaları Vize Soruları

5-Temel hareket dönemi içerisinde yer alan olgunluk evresine hangi dönemde rastlanır?

a-erken çocukluk
b- ilk çocukluk
c- orta çocukluk
d- ergenlik

Cevap : c

(6-7 yaş )
6- Olgunluk evresi içerisinde yer alan orta çocukluk dönemi çocuklarının ince motor becerilerin
daha da gelişmesi beklenir.

a- doğru
b- yanlış

Cevap : a
7- Yaşadığımız dünyayı tanımlamak, anlamak ve öğrenmek için gerçekleştirilen tüm zihinsel aktiviteler ne olarak ifade edilmektedir.

a- bilinçaltı
b- bilinç dışı
c- bilinç üstü
d- biliş

Cevap : d

Not :
Çocuk genetik olarak öğrenmeye yatkın olduğu gibi sosyal çevresi ve ailesi ile bu süreci yürütmektedir.

8- ………………. kendin ve dünyayı anlama, yaşamını anlamlandırma süreçlerini içeren düşünsel ve
duygusal etkinliklerin tümünü kapsamaktadır.
Boşluğu doldurunuz

a- bilişsel gelişim
b- biliş
c- zeka
d-akıl

Cevap : a

9- Bilişsel gelişmiş dünyanın zihinde modellenme süreci olarak ifade ve Çocukların yaşına göre bilişsel anlayışta meydana gelen değişim duyu-motor dönem, işlem öncesi dönem, somut işlemler dönem ve soyut işlemler dönemi olarak dört aşama şeklinde ifade etmiştir .
Bahsi geçen hangi kuramcıdır?

a- Erikson
b- Freud
c- Piaget
d- dewey

Cevap : c

Not :
Bilişsel gelişim sürecinde orta çocukluk dönemi somut işlemsel döneme karşılık gelmektedir.

Çocuk Gelişim Araştırmaları Vize Soruları

10- Piaget tarafından somut işlemsel dönemde çocukların aşağıdakilerden hangisini yapabildikleri savunulmuştur?

a- korunum,
b- tersine çevrilebilirlik,
c-sınıflandırma
d-algısal/mekânsal akıl yürütme
e- hepsi

Cevap : hepsi
11- Orta çocukluk döneminde bilgi işleme kuramı bilginin duyusal kayıttan belleğe aktarılması sürecini açıklamaktadır. Kuram bilginin nasıl işlendiğini açıklarken dikkat, bellek ve yürütücü işlevler boyutları yer almaktadır.

a- doğru
b- yanlış

Cevap : a

12-Çocuklarda soyutlaşma ve bilişin artması hangi dönemde meydana gelir ?

a- okul öncesi
b- ilk çocukluk
c- orta çocukluk
d- ergenlik

Cevap : c

13- çocuklar dili daha etkili ve kurallarına uygun olarak hangi dönemde kullanır?

a- okul öncesi
b- ilk çocukluk
c- orta çocukluk
d- ergenlik

Cevap : c

14- orta çocukluk döneminde çocuklarda dil gelişiminin hızlı olmasının nedenleri arasında hangisi yer alır ?

a-Türkçe dersi içerisinde hikaye anlatma
b- öyküleme becerisinin kullanılması
c- sözcük dağarcığının artması
d-dilbilgisinin gelişmesi ve dilin sosyal etiketinin gelişmesi
e- hepsi

Cevap : e

15- İlkokulda dil öğretim süreci hangi temel beceriler ile yürütülür?

a-okuma-yazma-konuşma-dinleme
b-işlem yapma-okuma –soru sorma-uygulama
c-hiçbiri

Cevap : a

Çocuk Gelişim Araştırmaları Vize Soruları

16- İlkokulda Türkçe öğretiminin ilk basamağını ilk okuma ve yazma öğretimi oluşturmaktadır. Ülkemizde ilk okuma yazma öğretimi sürecinde ses temelli cümle yöntemi kullanılarak, dik temel harfler ile gerçekleşmektedir.

a- doğru
b- yanlış

Cevap : a

Not :
Orta çocukluk döneminde dil gelişiminde ve okuma yazma becerilerinde, aile içerisinde kullanılan iletişim dili, kitap okuma, geçmiş yaşantılar hakkında konuşma, ailenin eğitim durumu, ailenin duygusal desteği ve sosyo-ekonomik durum etkilidir.

17- ……………. bireyin içinde yer aldığı toplum tarafından kabul edilebilecek şekilde davranmayı öğrendiği bir süreçtir. Bireyin kendisi ve başkalarıyla iyi geçinme ve olumlu bir etkileşim kurma yeteneği kazanma olarak da ifade edilebilir. Boşluğu doldurunuz.

a- bilişsel gelişim
b- sosyal gelişim
c- fiziksel gelişim
d- dil gelişimi

Cevap : b

18- Sosyal gelişim sürecinde aşağıdaki kavramlardan hangisi önemlidir?

a- benlik, sosyal uyum
b-sosyal olgunluk, sosyalleşme
c-sosyo-kültürel özellik,
d-hepsi

Cevap : d

Not :
Bu kavramlar doğrultusunda birey sosyal gelişim sürecinde empati, dostluk, rekabet, liderlik gibi sosyal davranışlar sergilemektedir. Sosyal gelişim süreci bebeklik (0-2 yaş), ilk çocukluk (3-5 yaş), son çocukluk (6-12 yaş) ve ergenlik (13-22 yaş) olmak üzere dört dönemden oluşmaktadır.

Sosyal gelişim dönemleri içerisinde yer alan son çocukluk dönemi (6-12 yaş) orta çocukluk dönemine
karşılık gelmektedir.
Bu dönemde çocuklar kendilerini yeni ve geniş bir sosyal çevre olan ilkokulda yer almaktadırlar.

19- I- sosyal gelişime ilişkin Psikososyal Gelişim Kuramını ortaya koymuştur
II- Freud’un Psikoanalitik yaklaşımından etkilenmiştir
III-insanın toplumla ilişkilerine ve egonun gereksinimlerini ele alarak kişiliği kapsamlı şekilde incelemiştir
IV- Kişinin yaşamı boyunca aşması gereken psiko sosyal problem ve krizler vardır. Sağlıklı bir
kişiliğin kazanılması bu krizlerden başarılı çıkmasına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır
Verilen bilgiler hangi kuramcıya aittir?

a- lewgotsky
b- piaget
c- kohlberg
d-erikson

Cevap : d

Not :
Erikson tarafından ortaya atılan Psikososyal Gelişim Kuramı sekiz dönemden oluşmakta olup orta
çocukluk dönemine karşılık gelen başarıya karşı aşağılık duygusudur (6-12 yaş). Bu dönemde okula
başlayan çocukta anne babanın etkisinin azaldığı, öğretmen ve arkadaşlarının etkisinin arttığı
görülmektedir. Bundan dolayı çocuk, akranlarından ve öğretmenlerinden takdir görmeyi
beklemektedir.

Çocuk Gelişim Araştırmaları Vize Soruları

20- Duygu, bireyin iyi olmasında önemli olan bir durum ya da etkileşiminde meydana gelen duyuştur Bireyin bir durum ya da faaliyetten memnuniyet ya da memnuniyetsizliğini yansıtan davranışlar olarak ortaya çıkmaktadır. Duyguların psikolojik, sosyal ve bilişsel etkileşim içerisinde işlevleri bulunmaktadır. Duygular bebeklik döneminde başlayarak gelişimlerini sürdürmektedir. Çocuklar eş zamanlı ve karışık duygular ortaya koyabilmektedir.a- doğru
b- yanlış

Cevap : a

21-Çocuklarda görülen temel duygular, mutluluk ve espri, korku, öfke ve üzüntü, bağlılık, empati ve mizaçtır. Duygusal gelişim süreci bebeklik, ilk çocukluk, son çocukluk ve ergenlik olmak üzere dört
dönemde değerlendirilmektedir.

a- doğru
b- yanlış

Cevap : a

22- I- sözlü olmayan iletişim daha belirgin bir şekilde görülmekte, duygular maskelenebilmektedir
II- Karmaşık bir duygusal gelişim dönemidir
III- çocuk tarafından utanç ve gurur içselleştirilir
IV- Bu dönemde öz-bilinç duyguları, duyguları anlama ve duygusal öz-düzenleme gelişir, olumlu ve
olumsuz duyguları daha fazla hissederler
Verilenler çocuklukta hangi dönemin özellikleridir?

a- ilk çocukluk
b- orta (Son) çocukluk
c- ergenlik
d- okul öncesi

Cevap : b

23- ………………bireyin toplumsallaşma süreci içerisinde davranışlarına yön verir, iyi ve kötüyü, hoş
karşılanan ve karşılanmayan davranışları ayırt etmeyi sağlayan bir bilinç geliştirme sürecidir.
Verilen bilgi hangisine aittir?

a- dil gelişimi
b- ahlak gelişim
c- sosyal gelişim
d- duygusal gelişim

Cevap : b

Çocuk Gelişim Araştırmaları Vize Soruları

24-I- Bu kuramda çocukların ahlaki gelişim süreçleri üzerinde kültürel normlar önemli bir yere sahiptir ve bunların kabullenilmesi gerekmektedir

II- ahlaki gelişimi ele alan Dewey, Piaget ve Kohlberg ahlaki gelişimi yaşla ilişkilendirmişler ve dönemlere ayırmışlardır
III-ahlak gelişim davranış prensiplerine bağlı olarak gerçekleşmekte olup ödül ve cezaya dayalı olarak gelişmektedir
Kuramlara göre çocuklarda ahlak gelişim aşamaları doğru olarak hangi sıkta verilmiştir?

a-davranışçı kuram-bilişssel gelişim kuramı-toplumsal öğrenme kuramı
b-bilişsel gelişim kuramı- davranışçı kuram-toplumsal öğrenme kuram
c- toplumsal öğrenme kuramı-bilşsel gelişim kuramı -davranışçı kuram

Cevap : c

Not : Dewey ahlak gelişimini ahlak ve gelenek öncesi dönem, geleneksek dönem ve özerk dönem
olarak üçe ayırmıştır. Piaget iseahlaki gelişimi dışsal kurallara bağlılık ve ahlaki özerklik dönemi olmak
üzere ikiye ayırmıştır. Kohlberg ise ahlaki gelişimi ikilemlere dayandırarak yaşa bağlı olarak
açıklamıştır. Kohlberg tarafından ahlaki gelişim, gelenek öncesi düzey (ceza ve itaat eğilimi (4-5 yaş),
araçsal ilişkiler eğilimi (6-9 yaş)), geleneksel düzey (kişilerarası uyum eğilimi (10-15 yaş), kanun ve
düzen eğilimi (15-18 yaş)) ve gelenek ötesi düzey (sosyal sözleşme eğilimi (18-20 yaş), evrensel ahlak
ilkeleri eğilimi (20 yaş ve üzeri)) olmak üzere üç düzeye ve altı evreye ayrılmaktadır. Kohlberg’in
gelişim evrelerine göre orta çocukluk döneminde araçsal ilişkiler ve kişilerarası uyum eğilimi yer
almaktadır. Araçsal ilişkiler eğilimi döneminde çocuk için doğru olan davranış gereksinimleri gideren
davranışlardır. Çocuk adil ve eşit bir şekilde değiş tokuş yapma, faydalı bir alış-veriş gerçekleştirme
eğilimine sahiptir. Kişilerarası uyum eğiliminde, iyi davranış başkalarını memnun eden, yardımcı olan
ve takdir edilen davranış olup iyi çocuk olmak önemlidir.
25-Orta çocukluk döneminde bulunan çocukların eğitim yaşantıları okul öncesi eğitimine karşılık
gelmektedir.

a- doğru
b- yanlış

Cevap : b

ilkokula karşılık gelir
26-I-Ülkemizde 2020-2021 eğitimi öğretim yılında ilkokul eğitimine başlama yaşı 69 ay olarak
belirlenmiş
II- 64-66 aylık çocuklar veli onayı ile çocuklarını ilkokula başlatabilmektedir.
III-İlkokul eğitimi öğrencilerin ilk defa formel eğitim ile karşılaşması ve gelecek öğrenmelerin temelini oluşturmasından dolayı kritik bir öneme sahiptir. Bundan dolayı ilkokulda çocukların gerekli olan bilgi, beceri ve davranışı kazanarak topluma ve kendilerini yararlı olmalarını sağlayacak ortam hazırlanmalıdır.
Verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

a- I
b- II
c- III
d- hepsi

Cevap : b
66- 68 ay olacak.

Çocuk Gelişim Araştırmaları Vize Soruları

27-İlkokul eğitim sürecinde çocuğun gelişim düzeyleri de dikkate alınarak çocukların yapması için ortaya konulan önemli hedeflerden biridir?

a- Okuryazarlık ve matematiksel becerileri kazanması,
b- İletişim becerilerini kazanması
c- Öğrenmeye ilişkin istek uyandırması ve meraklandırması,
d- hepsi

Cevap : d
Not :
Yapılan işe önem vermesi ve saygı göstermesi,
Sosyal kuralları ve ahlaki değerleri öğrenmesi,
Öz düzenlemeye sahip olması,
Sağlıklı bir birey olmaya dikkat etmesi,
Çevreye ilişkin farkındalık kazanması,
Estetik değerlerinin ve yaratıcılık becerilerinin gelişmesi,
Ülke sevgisi ve saygısının gelişmesi,
Bireysel yetenekleri geliştirebilmesi

28-Ülkemizde ilkokul programlarında geleneksel bir eğitim anlayışı ön plandayken, 2008-2009 eğitim öğretim yılından itibaren programlar tema ve süreç odaklı bir yaklaşımla gerçekçi ve uygulamaya uygun bir bakış açısı ile tasarlanmıştır.

a- doğru
b- yanlış

Cevap : b

2005-2006 olacak.
29- Gerçekçi bir anlayış ile hazırlanan programlar, bireylere bilişsel beceriler kazandırmanın yanında, içinde yaşadıkları topluma sağlamaları ve toplumunu normları ile değerlerini kazanmalarını hedeflemektedir.

a- doğru
b- yanlış

Cevap : a
Not : İlkokul eğitim sürecine ilişkin hazırlanan öğretim programlarının amacı, “İlkokulu tamamlayan öğrencilerin gelişim düzeyine ve kendi bireyselliğine uygun olarak ahlaki bütünlük ve öz farkındalık
çerçevesinde, öz güven ve öz disiplin e sahip, gündelik hayatta ihtiyaç duyacağı temel düzeyde sözel,
sayısal ve bilimsel akıl yürütme ile sosyal becerileri estetik duyarlılığı kazanmış, bunları etkin bir
şekilde kullanarak sağlıklı hayat yönelimli bireyler olmalarını sağlamak”

30- İlkokul öğretim programlarının perspektifinde toplumsal ve uluslararası değerleri kazandırmak
ile bir takım yetkinlikler bulunmaktadır. Programlarda kazandırılması gereken yetkinlikler kim
tarafından belirlenmiştir?

a- AÇEV
b- TYÇ
c- LÖSEV
d- DSÖ

Cevap : b

Çocuk Gelişim Araştırmaları Vize Soruları

BU YETKİNLİKLER; anadİlde eğİtİm, yabancı dİllerde eğİtİm, matematİksel yetkİnlİk ve bİlİm/teknolojİde temel yetkİnlİkler, dİjİtal yetkİnlİk, öğrenmeyİ öğrenme, sosyal ve vatandaşlıkla İlgİlİ yetkİnlİkler, İnİsİyatİf alma ve gİrİşİmcİlİk, kültürel farkındalık ve İfadedİr. İlkokul eğİtİm sürecİnde Türkçe, Matematİk, Hayat Bİlgİsİ, Fen Bİlİmlerİ, Sosyal Bİlgİler, Yabancı Dİl, Dİn Kültürü ve Ahlak Bİlgİsİ, Görsel Sanatlar, Müzİk, Beden Eğİtİmİ ve Oyun, Trafİk Güvenlİğİ, İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasİ derslerİ yer almaktadır.

İlkokul eğİtİmİnde belİrtİlen derslerin programları ayrı ayrı yer almakta, bu derslerin birleşimi ile ilkokul programları oluşmaktadır. İlkokul eğİtİm programının haFTalık ders saati incelendiğinde, birinci sınıfa 26 saat zorunlu, 4saat serbest etkinlik; ikinci ve üçüncü sınıfa 28 saat zorunlu, 2 saat serbest etkinlik; dördüncü sınıfa 30 saat zorunlu dersin olduğu görülmektedir. İlkokulun ilk üç sınıfında derslerin büyük bir çoğunluğunu Türkçe, Matematik ve Hayat Bİlgİsi dersleri oluşturmakta olup, dördüncü sınıfa Hayat Bilgisi dersİ yerİne Fen Bİlİmlerİ dersİ gelmektedİr. İlkokulprogramı incelendiğinde ağırlıklı olarak bİlİşsel becerilerİ geliştirmeye odaklandığı, sosyal ve duygusal becerilerin gelişmesi ise daha çok ders dışı faaliyetler ile geliştirildiği söylenebilir.

Çocuk Gelişim Araştırmaları Vize Soruları

Ünite 5. ünite

1-10-19 yaş arasını kapsayan ve Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre çocukluk ve yetişkinlik arasında bir geçiş dönemi olan evre aşağıdakilerden hangisidir?

a- çocukluk dönemi
b- ergenlik dönemi
c- yetişkinlik dönemi
d- erken çocukluk dönemi

Cevap : b

2- Ergenliği , öğrenim yapan ve hayatını kazanmak için çalışmayan ve evi olmayan, 15-24 yaş dilimler arasındaki insan olarak tanımlayan hangi kuruluştur?

a-UNESCO
b- DSÖ
c-WHO
d-UNIDO

Cevap : a
3- 10-14 yaşlar arasıdır, ve bu dönemde sekonder seks karakterleri görülmeye başlar. Bu yaş aralığının en belirgin özelliği gencin biyolojik değişimlerden kaynaklı baskı ile uyum ve baş etme çabaları olarak tanımlanmaktadır Verilen tanım hangisine aittır?

a-erken ergenlik
b-orta ergenlik
c- geç ergenlik
d-son ergenlik

Cevap : a

4- 15-17 yaşlar arası döneminin en belirgin özelliği bütün olarak kişiliğin oluşması ve bağımsızlıktır. Ayrıca cinsel kimlik gelişimi de bu dönemin önemli özelliklerinden biridir. Verilen dönem hangisidir?

a-erken ergenlik
b-orta ergenlik
c- geç ergenlik
d-son ergenlik

Cevap : b

5- 18-21 yaşlar arası dönemi kapsadığı belirtilmektedir. Büyüme ve cinsel gelişim tamamlanır, soyut düşünme gerçekleşir ve gelecekle ilgili seçimler ve bunları uygulamaya geçirme söz konusudur. Verilen dönem hangisidir?

a-erken ergenlik
b-orta ergenlik
c- geç ergenlik
d-son ergenlik

Cevap : c

Çocuk Gelişim Araştırmaları Vize Soruları

6- Ergenlik döneminin bazı gelişimsel görevleri vardır ve dönem sonunda bu gelişimsel görevlerin ya da özelliklerin kazanılması beklenir. bu dönemde ergen vücudunu tanımayı öğrenmekte, sosyal bir kimlik edinmekte, akran iletişimini kuvvetlendirmekte, bireysel özgürlüğünü edinmekte ve evlilik bağı kurma konusunda olgunlaşmış düşünceler edinebilmektedir. 14-17 yaş aralığında ise ergen bedenindeki değişimlerle de birlikte çocuksu davranış ile yetişkin davranışları arasında bocalamaktadır. Yaşadığı psikolojik ve fizyolojik değişimlere adapte olma ve beklentileri yerine getirmeye çalışmaktadır. Bu nedenle bazen çocukça bazen de daha olgun davranışlar sergileyebilir ve ebeveynlerin de bu geçiş döneminin özelliklerini göre hareket etmesi anlayışlı, tutarlı ve
demokratik davranışlar sergilemesi beklenir. Fakat ergenin değişken davranışlarına uygun tepkiler
verebilmek ebeveynler için de oldukça güç olabilir. şeklinde araştırma sonucunu paylaşan araştırmacı kimdir?a- Yavuzer
b-bayraklı
c-alkan
d- abacı

Cevap : d

7- Ergenlik dönemindeki bireyler; özel bir kimlik edinme, motive olabilme, değer yargıları oluşturabilme, öz-denetim geliştirebilme, cinsel kimlik kazanma, zihinsel gelişimi sağlama, sağlıklı ilişkiler kurabilme, duygu ve fikirleri anlayabilme ve paylaşabilme gibi becerileri kazanması beklenmektedir. Diyen araştırmacı kimdir?

a- Yavuzer
b-bayraklı
c-alkan
d- abacı

Cevap : a

Not :
Bir başka ergenlik dönemi görevleri ise şu şekilde açıklanmıştır; ebeveynleriyle yetişkin tarzı ile
iletişim kurabilen, uzun süreli ve sağlıklı arkadaşlık ilişkileri edinebilen, bireysel bir değerler sistem
oturtmuş, bağımsızlık kazanmış, mesleki hedefleri olan, cinsel kimlik gelişimini tamamlamış,
olumlu baş etme ve sorun çözme becerileri edinmiş, toplum içinde sosyal sorumluluklarına yerine
getirebilen ve üretken bir erişkin olan bireylere dönüşmeleri beklenmektedir.
8- Hangisi ergenlik dönemi kuramlarındandır?
a-Hall’ın Tekrarlama Kuramı,
b-Freud Psikanalitik Kuram,
c-Erikson Psikososyal Kuram,
d-Bandura Sosyal Öğrenme Kuramı
e-hepsi

Cevap : e

9- Puberte olarak adlandırılan ergenlik dönemi ona göre ilkellikten uygarlığa yan yetişkinliğe geçiştir. Ergenlik dönemi bireyselleşme için önemli bir fırsat olarak görülmektedir. Hangi kuramcının kuramında sözü geçer?

a- bandura
b- hall
c- Freud
d- erikson

Cevap : b

Bu dönemler bebeklik (4 yaşa kadar), çocukluk (5-7 yaş), gençlik (8-12 yaş) ve puberte (13-24 yaş) olarak adlandırılmaktadır.

Çocuk Gelişim Araştırmaları Vize Soruları

1o- Kişilik id(doğuştan getirilir, temel dürtülerdir), ego (akılcı ve denetleyici kısımdır, idin isteklerini sorun yaşanmadan doyurur) ve süper egodan (aile değerlerinin, toplumsal değerlerin, rollerin içselleştirilmesiyle ortaya çıkar) oluşmaktadır. Kişilik gelişiminde oral dönem (1-1.5 yaşa kadar), anal dönem (1.5-3 yaş), fallik dönem (3-5 yaş), latent/gizil dönem (6-12 yaş) ve genital dönem (12 yaş-genç yetişkinlik) olmak üzere 5 dönem bulunmaktadır.
Bahsedilen kuram hangisidir?

a- psikoanalitik kuram
b- psikososyal kuram
c- sosyal öğrenme kuramı
d- tekrarlama kuramı

Cevap : a

11- genital dönemde hormonal değişimin de etkisi ile cinsel işlevlerde artış görülür. Bu dönemde
karşı cinse ilgi fazlalaşır. Başkalarının düşüncelerine odaklı olunduğundan “narsist” adayları olarak
görülür. Bu da imaj kaygısı ve beraberinde savunma mekanizmalarını getirmektedir. Bu durum
kişilik gelişimine katkı sağlar ve birey kimlik edinir.
Araştırmaları sonucu bu bilgilere ulaşan kuramcı kimdir?

a- bandura
b- hall
c- Freud
d- erikson

Cevap : c

12- Freud ile benzer şekilde ilk çocukluk yıllarına önem verse de Erikson tüm yaşamı dönemlere
ayırmıştır. Ayrıca Freud’dan psikososyal güdü ve gereksinimlerin etkisine değinerek ayrılmaktadır.
Kuramcı kimdir?

a- bandura
b- hall
c- dewey
d- erikson

Cevap : d

13- Erikson gelişim evreleri güven güvensizlik evresi (0-1 yaş), özerklik-utanç evresi (1-2 yaş), girişimcilik-suçluluk evresi (3-5 yaş), çalışkanlık-aşağılık duygusu evresi (6-11 yaş), kimlik-kimlik karmaşası evresi (12 yaş-genç yetişkinlik), üretkenlik-durgunluk evresi (orta yetişkinlik), bütünlükumutsuzluk evresi (genç yetişkinlik) olmak üzere 8 evreye ayırmıştır.

a-doğru
b- yanlış

Cevap : a

Çocuk Gelişim Araştırmaları Vize Soruları

14-Davranışın erken dönemlerde gözlem, taklit ve model alma ile edinildiğini savunmaktadır. Bilişsel beceriler de bu noktada önemli bir rol oynamaktadır. Bandura’ya göre ergenlik dönemi bunalımlı bir dönem değişir, bunalım yaşayan ergen yeterince sosyalleşmemiş demektir. Ergenlerdeki saldırgan davranışlar da ailenin vermiş olduğu yanlış eğitimden kaynaklanmaktadır

a- doğru
b- yanlış

Cevap : a

15- Piaget bilişsel gelişimi duyu motor dönemi 80-2 yaş),işlem öncesi dönem (2-7 yaş), somut işlemler dönemi (7-11 yaş) ve soyut işlemler dönem (11 yaş ve üzeri olarak gruplandırmıştır

a-doğru
b- yanlış

Cevap : a
16- Ergen birey soyut işlemler dönemindedir. Anlaşılmadığını hissetme ve her şeyin üstesinden gelebilme inancı ile bu dönemde yoğun bir benmerkezci düşünce görülmektedir ve bu durum ergen benmerkezciliği olarak adlandırılmaktadır Verilen kuram hangisidir?

a- psikoanalitik kuram
b- psikososyal kuram
c- sosyal öğrenme kuramı
d- bilişsel kuramı

Cevap : d

17- Bu dönemi yaşama karşı büyük bir hassasiyetin olduğu bir dönemdir. Bu dönemde sosyal kimlik edinildiğinde özgüven sahibi, bağımsız bir genç Aile ortamı da bir diğer önemli ortamdır.
beveynlerin ve yetişkinlerin rol model olduğu ortamlar ergene ahlaki gelişimde rehberlik
sağlanması açısından oldukça önemlidir
Verilen özellikler hangi döneme aittir?

a- çocukluk dönemi
b- yetişkinlik dönemi
c- bebeklik dönemi
d-ergenlik dönemi

Cevap : D

18- Toplumsallaşma sürecinde ergenlerin en büyük rol modeli………. Dir Boşluğu doldurunuz.

a- aıle
b- okul
c- iş
d- arkadaş

Cevap : a

Çocuk Gelişim Araştırmaları Vize Soruları

Ünite 6. ünite

1- Aile ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
I-Toplumun en önemli kurumlarından biri olan aile ekonomik, sosyal, politik ve teknolojik süreçlerden etkilenmektedir.
II-Bu etkilere bağlı olarak ailenin yapısı ve aileyi oluşturan bireylerin rolleri değişmemektedir.
III- aile temel toplumsal kurumlardan biri olarak toplumdaki yerini korumaktadır
IV- Çocuğun diğer hakları ile birlikte eğitim hakkının yasal olarak güvence altına alınması, kadınların çalışma hayatına katılması gibi etkenler çocukların erken yaşlarda kurum eğitimi ile tanışmalarına vesile olmuştur

a- yalnız I
b- yalnız II
c- I-II-III
d-yalnız IV

Cevap : b

2- …………….. bir çocuğun gelişmesi ve hayatta kalması için ihtiyacı olan desteğin sürekli olarak
sağlanması olarak tanımlanmıştır.
Boşluğu doldurunuz.

a- aile
b-arkadaşlık
c- ebeveynlik
d- öğretmen

Cevap : c
Not :
Ebeveynlerin sahip oldukları ekonomik ve sosyal koşullar ve kişilik özellikleri onların çocuk yetiştirmede sergiledikleri tutum ve davranışları etkilemektedir. Bununla birlikte anne babaların kendi çocukluk yıllarındaki deneyimleri, kendilerine yönelik yeterlik algıları, içinde yaşadıkları toplumun kültürel yapısı, zihinlerindeki çocuk modeli (hayali çocuk), çocukların cinsiyet ve kişilik özelliklerine ilişkin memnuniyetleri, eşler arasındaki ilişkinin niteliği gibi faktörlerinde de annebaba tutumlarını etkileme potansiyeli bulunmaktadır. Dünya çapında savaşlar, çocuk eğitimini değiştiren ekoller ve teknolojik gelişmeler sebebiyle anne ve babaların çocuklarına karşı takındığı tutumun da zamanla değiştiği görülmektedir.

3- ebeveynlerin…… Yüzyılda çocuklarına karşı çok daha hoşgörülü ve izin verici bir tutum sergilerken,
……Yüzyıla gelindiğinde ise çocuklarını çok daha ciddi bir tavırla ve birtakım sınırlamalarla büyüttüğü,.
……Yüzyıla gelindiğinde daha sert disiplin içeren tutum sergiledikleri
……Yüzyılda ise alan yazında aile tutumlarına ilişkin olarak aşırı hoşgörülü ya da helikopter
ebeveynlik kavramları karşımıza çıkmaktadır.
Boşlukları uygun olarak doldurunuz.

a- 16-17-19-20
b- 16-17-18-19
c-16-18-20-21
d-16-17-20-21

Cevap : a

Çocuk Gelişim Araştırmaları Vize Soruları

4- Aile içerisinde kararların beraber alındığı, sınırların karşılıklı münazaralarla çizildiği ve çocukların kendilerini değerli ve güvende hissettiği aile tutumu hangisidir?

a- baskılayıcı ve otoriter
b- aşırı hoşgörülü
c- ilgisiz
d-demokratik

Cevap : d

5- Hangisi demokratik anne-baba tutumuyla büyüyen çocuğun özelliği değildir?

a- özgüvenli
b-yardımsever
c-isteksiz
d- arkadaş canlısı

Cevap : c

6- Çocuğun özerkliğine değer verilmeyen, ceza ve ödül kavramlarının önde tutulduğu, disiplin odaklı aile tutumu hangisidir?

a- baskılayıcı ve otoriter
b- aşırı hoşgörülü
c- ilgisiz
d-demokratik

Cevap : a

7- Baskılayıcı ve otoriter ailelerin çocuklarının özelliği hangisi değildir?

a-olumsuz benlik algısına sahip
b- isteksiz
c-güvensiz
d- yardımsever

Cevap : d

Çocuk Gelişim Araştırmaları Vize Soruları

8- Çocuklarını biricik gören, her istediğini yapan ve sınırsız hoşgörüyle sorumluluk almasını engelleyen aile tutumu hangisidir?

a- baskılayıcı ve otoriter
b- aşırı hoşgörülü
c- ilgisiz
d-demokratik

Cevap : b

9-Aşırı hoşgörülü anne baba tutumu olan ailelerde büyüyen çocukların özelliklerinden değildir?
a-problem çözememe
b-benlik algısında zayıflık
c-öz denetimli kimlik geliştirme konusunda dezavantajlı olma
d-yardımseverlik

Cevap : d

10-Ebeveynleri çeşitli konularda desteklemeye yönelik yürütülen eğitsel etkinlikler olarak tanımlanabilir.
Tanım hangisine aittir?

a- aile desteği
b-aile eğitimi
c-aile birliği
d-aile yapısı

Cevap : b
11- Alan yazında; aile eğitimi ebeveynlere çocuklarının gelişimini desteklemeye yardımcı olan belirli
bilgiler ve çocuk yetiştirme becerileri sağlayan grup ortamlarında, hizmet ve kaynak sunulan
programlar şeklinde de tanımlanmaktadır

a- doğru
b- yanlış

Cevap : a
Not :
Evlilik hazırlığı, eşler arasında ilişki ve uyum, sağlık, finansal okur-yazarlık, ev ekonomisi vb. gibi
çeşitli konuları kapsayan ve aile yaşamına olumlu katkılar sunmayı amaçlayan aile eğitimi bütüncül
bir eğitim yaklaşımıyla bireylerin aile yaşamı için yeterli bilgi, beceri ve tutumları kazanmalarını
hedeflemektedir

12- hangi sosyo ekonomik düzeyden gelirse gelsin ya da ebeveynlerin eğitim durumu ne olursa
olsun nitelikli ve kanıta dayalı bir aile eğitim programına katılmak hem ebeveynlerin ve çocukların
algılanan becerilerini ve davranışlarını geliştirmektedir.

a-doğru
b- yanlış

Cevap : a

Çocuk Gelişim Araştırmaları Vize Soruları

13- Aile Eğitiminin Amaçları arasında hangisi yer alır?
I-Aile eğitimi programları, öncelikli olarak ebeveynlere çocuklarının kısa ve uzun vadeli gelişimsel sonuçlarını iyileştirebilecek beceriler ve uygulamalar hakkında temel bilgiler sağlamayı amaçlamaktadır
II-Aile eğitim programına katılım, ebeveyn stresinin azalması, ebeveynlik öz-yeterlik düzeyinin artması, sert disiplin kullanımının azalması, çocukların davranışlarını ele almada daha az zorluk ve çocukların problem davranışlarında iyileşme ile ilişkilendirilmektedir.
III-aile eğitim programları ebeveynlerin çocukları ile etkileşimlerini güçlendirerek ve olumlu ebeveynlik uygulamalarını teşvik ederek; çocukların bilişsel ve sosyal becerilerinin desteklenmesine katkı sağlar
IV-Yapılan araştırmalar ebeveyn eğitimlerinin farklı sosyokültürel bağlamdaki ailelere olumlu ebeveynlik beceri ve davranışları kazandırdığını ortaya koymaktadır.

a- yalnız I
b- I-II-III-IV
c-I-II-III
d-I-II

Cevap : b
Dünya’da Aile Eğitimi Uygulamaları
– Anne-Çocuk Programı [AVANCE]- Amerika Birleşik Devletleri
– Etkili Anne Baba Eğitimi (ParentEiectiveness Training [PET])- Amerika Birleşik Devletleri
– Etkili Ebeveynlik İçin Sistematik Eğitim (Systematic Training forEiectiveParenting [STEP])- Amerika
Birleşik Devletleri
– Özgüvenli ebeveynlik (Confident Parenting)- Amerika Birleşik Devletleri
– Head Start Programı- Amerika Birleşik Devletleri
– Öğretmen Olarak Ebeveynler (Parent As Teacher – [PAT])- Amerika Birleşik Devletleri
– Aile ve Komşuluk (FamilieundNachbarschai- [FUN])- Almanya
– Ebeveyn-Çocuk-Programı (Prager-Eltern-Kind-Programm-[PEKIP])- Rusya
– Yamaguchi Ev Eğitimi Programı- Japonya
– Bütünleşik Çocuk Gelişimi Servisleri Programı (Integrated Child Development Services Program)-
– Anne- Baba Okulu- Fransa
-Okul öncesi çocuklar için Evde Eğitim Programı (Home Instruction Program for Preschool
Youngsters [HIPPY])- İsrail
– Even Start Programı- Avusturalya
Türkiye’de Aile Eğitimi Uygulamaları
Ana Baba Okulu
Anne Çocuk Eğitim Programı
Aile Çocuk Eğitim Programı
Anne Baba Çocuk Eğitimi Projesi
Açev
Anne destek programları
Baba destek programları
Küçük Adımlar Erken Eğitim Programı
Aile Eğitim Programı (AEP)

Çocuk Gelişim Araştırmaları Vize Soruları

15- Hem erken öğrenmeyi hem de ebeveynlik davranışlarının desteklenmesini doğrudan merkeze alan okul öncesi eğitim kurumlarının, özellikle okul başarısızlığı riski daha yüksek olan düşük gelirli çocuklar için, öğrenmeyi içselleştirme ve sürdürülebilir akademik başarı için daha güçlü olduğu varsayılmaktadır.

a- doğru
b- yanlış

Cevap : a

16- Lonigan ve Whitehurst diyaloğa dayalı okuma tekniğinin sadece öğretmenleri tek başına eğitmek yerine ebeveynlere ve öğretmenlere verildiğinde çok daha etkili olduğunu ifade ederken; ebeveynleri teşvik edici ebeveyn-çocuk etkileşimlerini nasıl destekleyecekleri konusunda eğitim alan ………………….çocuklarının, ebeveynleri bu eğitimi almayan çocuklara kıyasla, dil ve okuryazarlık ölçütlerinde önemli ölçüde daha yüksek puan aldığını göstermektedir. Beecher ve Van Pay ebeveynlere basit etkileşim stratejilerini öğretmek için tasarlanan toplum temelli bir ebeveyn eğitimi programlarının çocukların dil becerilerini diğer programlara oranla daha çok arttırdığını belirtmişlerdir. Bu araştırmadaki en ilgi çekici sonuç ise bu programların uyguladığı bire bir ev ziyareti modelinin aksine, grup tabanlı toplum eğitim müdahalesinin daha çarpıcı sonuçlar ortaya çıkarabildiğidir. Oysa Grindal ve ark. erken çocukluk eğitimi kurumlarında gerçekleştirilen ebeveyn eğitimlerinin etkisini araştırdıkları meta-analiz araştırmalarında; ev ziyaretleri yoluyla (ayda bir veya daha fazla ev ziyareti olarak tanımlanır) sık ebeveynlik eğitimi sağlayan okul öncesi
programlarının, düşük sıklıkta ev ziyareti sağlayan (ayda birden az) okul öncesi programlara kıyasla
daha büyük etki sağladığını ifade etmişlerdir.
Boşluğu doldurunuz.

a- Montessori
b- head Start
c- waldorf
d- hıgh scope

Cevap : b

17- Aile katılımını ; çocuklarının akademik ve sosyal başarısını desteklemek ve teşvik etmek amacıyla ebeveynlerin çocuklarının tüm eğitim düzeylerinde ve alanlarında yer alması olarak tanımlayan kimdir?

a- Muller ve Fear
b- Emerson ve Epstein
c- Fishel ve Ramirez
d- Taylor ve Gonzales

Cevap : c

Çocuk Gelişim Araştırmaları Vize Soruları

18-Günümüzde’Aile-okul ve toplum ortaklıkları, eğitimin sınırlarını ve işlevlerini yeniden tanımlamaktadır. “Ebeveyn katılımı” nın birçok tanımı olsa da en kısa anlatımıyla bu terim; ebeveynler ve okul ortaklığını ifade etmektedir. Bu ortaklık; anne-babalara sosyal ve duygusal destek verilirken ebeveynliğe özgü becerilerin de öğretilmesini, ebeveyn-çocuk ilişkilerinin nitelikli hale getirilmesini ve anne-babalar ile profesyoneller arasındaki bilgi alışverişini içermektedir. Bunlara ek olarak anne-baba katılımı ile birlikte anılan başka bir kavram ise güçlendirmedir. Başka
bir deyişle bu kavram; anne-babanın eline gücü teslim etmenin de önemini vurgulamaktadır.
Diyen kuramcı kimdir?

a-taylor
b- gonzales
c-muller
d- fishel

Cevap : c

19- Araştırmalar, çeşitli türlerde ebeveyn katılımının öğrenci başarısının birçok göstergesi üzerinde
………bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir.
Boşluğu doldurunuz.

a- olumsuz
b- olumlu
c- yapıcı
d- yanıltıcı

Cevap : b

20- Ebeveynleri aile katılımı etkinlikleri aracılığıyla düzenli olarak okulla işbirliği içinde olan öğrencilerin aşağıdakilerden hangisini yapması beklenemez?

a- ulusal testlerden daha yüksek yüksek notlar alması
b- üst düzey programlara ve ileri düzey derslere kayıt oranlarının daha düşük olduğu
c- okulu terk etme oranlarının daha düşük olduğu
d- bu çocukların yüksek öğretime başlama olasılığının çok daha fazla olduğu

Cevap : b
ebeveyn katılımı, öğrenci gelişiminin çeşitli göstergeleriyle de ilişkilidir. Bu göstergeler;
– Daha iyi sosyal beceriler
– İyileştirilmiş davranış
-Okula daha iyi uyum
– Artan sosyal sermaye
– Öğrenme için daha büyük bir kişisel yeterlilik ve etkinlik duygusu
– Okul çalışmalarına daha fazla katılım
– Eğitimin önemine daha güçlü bir inanç olarak ifade edilebilir.

21- I-ebeveynlerin çocuklarının eğitimindeki yeterliliklerine ve konumlarına ilişkin algılarıdır
II-Anne ve babaların çocuğun eğitimindeki yerine ilişkin algısı
III-çocuklarının okulda başarılı olmasına yardım etme konusunda kendi yeteneklerine ilişkin
inançları ve okul başarısının kendilerinden çok çocukların yeteneklerine bağlı olduğuna inanma gibi
nedenler ailelerin çocuklarının eğitimine dahil olmalarının faydalarını anlamalarının önünde engel
oluşturmaktadır
Verilenler aşağıdakilerden hangi soruya cevap olarak gelmiş olabilir?

a- Anne ve babaların çocuğun eğitimindeki yerine ilişkin algısı nasıldır?
b- aile üyeleri de dahil olmak üzere etkili bir sosyal destek ağına sahip midir?

Cevap : a

Çocuk Gelişim Araştırmaları Vize Soruları

Ünite 7. ünite

Çocuğun gelişimine en iyi destek ise oyun yoluyla sağlanabilmektedir. 1-Genel anlamda çocuk için birçok belirsizliğin olduğu çok bilinmeyenli bir dünyada içinde bulunduğu çevreyi anlamasına, kendisini ve çevresindekileri keşfetmesine destek sunan bir davranış biçimidir. Tanım hangisine aittir?

a- disiplin
b- oyun
c- motivasyon
d- oyuncak

Cevap : b
2- oyun bir iş değildir ve beş önemli niteliğe sahiptir. Bunlar;

– Oyun aktif olarak katılım sağlanan ve ilgi duyulan bir etkinliktir.
– Oyun, oyunu oynayan kişi tarafından içsel bir motivasyona sahip olmayı gerektirir.
– Oyun içerisinde gerçek yaşamın dışında abartılı ve sembolik davranışlar yer alır.
– Oyunda sonuçlardan ziyade süreç önemlidir.
– Oyun sırasında çocuk kendi iç kurallarını yaratır ve dış kurallardan bağımsızdır
Diyen kuramcı kimdir ?

a- Gonzales-Mena
b- Croasdell-Canning
c- dewey- bruner
d- piaget-erikson

Cevap : a
3-………… açısından oyun Isenberg ve Quisenberry tarafından “dinamik, aktif ve yapıcı davranış”
şeklinde tanımlanmaktadır.
Verilen tanım hangi açıdan oyunu açıklar?

a- yetişkin bakışı
b- antropolojik açıdan
c- eğitim açısından
d- neoliberal açıdan

Cevap : c
4- Sosyokültürel antropolojik açıdan oyunun tanımı hangisidir?

a- dinamik, aktif ve yapıcı davranış
b-üretken değeri
c-geleceğe hazırlık
d-etkinlik ve davranıştan ziyade bir eğilim

Cevap : d

Çocuk Gelişim Araştırmaları Vize Soruları

oyun hakkındaki ortak görüşü “oyunun çocukları içsel olarak motive ettiği”, “oyunun çocuklar
tarafından özgürce seçilmiş olduğu”, “oyunda çocukların aktif olarak uğraştıkları” ve “oyunun
çocuklar için keyifli ve sembolik olduğu” şeklindedir.
5- Oyun çeşitli unsurları içinde barındırmalıdır: hangisi bu unsurlar arasında yer almaz?
a-Oyun eğlenceli ve zevk verici olmalıdır
b-Oyun kendiliğinden gelişmemeli ve planlı olmalıdır
c-Oyun hayal ürünü bir unsur içermelidir
d- Oyun dışsal amaçlara sahip olmamalıdır.
e-Oyunda aktif katılım olmalıdır

Cevap : b
6- Oyunun herkes tarafından ortak bir tanımı yapılamasa da birçok bilim insanı tarafından
açıklanmaya çalışılmış olup hepsinin ortak görüşü oyunun bireylerin gelişmesine, büyümesine ve
sosyalleşmesine katkı sunmasıdır. Bu açıklamalar eşliğinde özellikle iletişim kuramcılarına göre
hayvanlar da oyun oynamaktadır. Hayvanlar arasında memeli hayvanlar en çok oyun oynamakta
olup kuşlar ise daha az gelişmiş omurgalılara oranla daha çok oyun oynamaktadır.

a- doğru
b- yanlış

Cevap : a
7-“Homo Ludens (Oyuncu İnsan)” adlı kitabında Hollandalı tarihçi………………, oyunun kültürden
önce var olduğunu ve insana dair her şeyin oyun ile başladığını ve kültürleri şekillendirenin, farklı
anlayışlarla oynanan oyunlar olduğunu ileri sürmektedir Bu noktada oyun tarihin insanlık tarihi
kadar eski olduğu söylenebilmektedir.
Boşluğu doldurunuz.

a- Gonzales-Mena
b- Croasdell-Canning
c- dewey- brunerdd- Johan Huizinga

Cevap : d

M.Ö. 370 yılında Platon Devlet adlı kitabında çocuk oyunlarının çocuğun öğrenmesindeki önemine vurgu yapmıştır. Oyunun tarihinin ne kadar eskilere dayanabileceğini aydınlatmaya çalışan arkeologların ise Yunan ve Romalı çocukların çeşitli araç gereçlerle oynadıklarına yönelik arkeolojik kalıntılara ulaştıkları hatta Yunan çocukların domuzların idrar torbalarından yapılmış toplarla, Romalı çocukların ise çeşitli malzemelerden yapılmış askerlerle oynadıklarına yönelik işaretler buldukları görülmektedir. İnsanlık, tarih çizgisinde ilerledikçe çocukların demirden yapılmış tekerleklerden potalarda oyunlar oynadıkları, yetişkinlerle birlikte çeşitli fiziksel etkinliklere katıldıkları görülmüştür. Aslında burada dikkat çeken nokta çocukların oynadıkları oyunların içerisinde yaşadıkları toplumun
yapısını, özelliklerini yansıtmış olmasıdır.

Çocuk Gelişim Araştırmaları Vize Soruları

9- 20. Yy. da özel gereksinimli çocukların eğitimine vermiş olduğu çabanın temelinde oyun yöntemini kullandığı, vermiş olduğu eğitim sonrasında özel gereksinimli çocukların gelişimine ve eğitimine olan katkısını onları sokmuş olduğu devlet sınavlarında başarılı olmaları ile ortaya koyan kuramcı kimdir?

a- Froebel
b- pestalozzi
c-locke
d- montessori

Cevap : d

10- oyunun çocukların bilinçli yaptıkları etkinlikler olmadığını ve bir sonuca ulaşmak için yapılmadığını ifade eeden kuramcı hangisidir?

a- locke
b-montessori
c-froebel
d-dewey

Cevap : d

11- Okul öncesi dönemde oynanan oyunların dört temel aşamada ilerlediğini öne süren kuramcı aşağıdakilerden hangisidir?

a- dewey
b- parten
c- froebel
d- locke

Cevap : b

Çocuk Gelişim Araştırmaları Vize Soruları

12- Mildred Parten okul öncesi dönemde oynanan oyunların dört temel aşamada ilerlediğini öne sürmüştür hangisi bu aşamalardan biri olamaz ?

a-Tek Başına Oyun
b-Paralel Oyun
c-Birlikte Oyun
d-işbirlikçi Oyun
e-sembolik oyun

Cevap : e

13- 1960 yılında Piaget çocukların oyunlarının 3 aşamadan oluştuğunu söyler hangisi bu aşamalardan biri değildir?

a-Alıştırmalı Oyun
b-Sembolik Oyun
c-Kurallı Oyun
d-işbirlikçi oyun

Cevap : d

14- I-oyunun çocukların yaratıcılığını ve problem çözme becerilerini desteklediğini ifade eden II-1970’li yıllara gelindiğinde oyunun çocukların “yakınsal gelişim” alanına ulaşmalarında önemli bir yerinin olduğunu açıklamıştır
Verilen öncüllerdeki kuramcılar aşağıdakilerden hangisidir?

a- Bruner-LevVaygotsky
b-parten-piaget
c-dewey-montessori
d-piaget-dewey

Cevap : a

15- Eğitim öğretim yaşamına oyunun bir öğretim yöntemi olarak girmesi ise ancak……….. yüzyılda
gerçekleşmiştir.
Boşluğu uygun olarak doldurunuz.

a- 17.
b-18.
c-19.
d-20.

Cevap : c
Not : Oyun üzerine yapılan birçok tanım ve açıklamanın ortak noktasından yola çıkılarak Önder (2017)’e göre oyun kuramları yedi temel kategoride incelenebilmektedir. Bunlar; “Aşırı enerjinin rahatlaması ve enerji kazanarak rahatlama kuramları”, “Oyunu eğitim aracı olarak gören kuramlar”, “Sosyal dünyayla ilişki kurma ve sosyal dünyayı anlama çabası olarak oyun kuramları”, “Duygusal ve içsel süreçlere ilişkin olarak oyun kuramları”, “Dil ve bilişsel süreçlerin gelişmesinde oyun kuramları”, “Çağdaş oyun kuramları” ve “Kültürlerarası oyun kuramları” şeklinde sıralanabilir.

Çocuk Gelişim Araştırmaları Vize Soruları

16-Aşırı enerjinin rahatlaması ve enerji kazanarak rahatlama kuramlarının;
I- temsilcisi Froebel ve montessori dir
II- Kuramın temelinde çocukların, İhtiyaçlarını gidermek için çalışmak zorunda olmamaları sebebiyle yani anne-babaları tarafından bakıldıkları, ihtiyaçları giderildikleri için vücutlarında biriken fazla enerjiyi oyun oynayarak atmaları ve rahatlamaları yer almaktadır
III- Kuramın bir diğer temsilcisi ise Lazarus’dur. Lazarus’a göre oyunun amacı ise, çocukların vücutlarındaki fazla enerjiyi atmak değil tam tersine enerji kazanmak ve rahatlamaktır
Verilenlerden hangisi yanlıştır?a- yalnız I
b- yalnız II
c-yalnız III
d- I-II

Cevap : a

17- Oyunu eğtim aracı olarak gören kuramcılar kimdir?

a- Froebel ve montessori
b-parten-dewey
c- piaget-vygotsky
d-lazarus-locke

Cevap : a

18- 1800’lü yılların başında ilk okul öncesi kurumu olan “kindergarten (oyun bahçesi)” ı açan ve Dünya’da okul öncesinin babası olarak tanınan ve Geliştirmiş olduğu oyun materyallerini “çocuklara değerli hediyeler” olarak adlandıran ve bu hediyeler sayesinde çocuklar “biçimleri”, “nesneler arasındaki ilişkileri” ve “estetiği” inceleme fırsatı bularak çevrelerini keşfedebilmektedir. diyen hediyeleri çocuklara yetişkinin desteği ile basitten zora doğru sırayla uygulanır görüşünü savunan kuramcı kimdir?

a- montessori
b- dewey
c- froebel
d-lazarus

Cevap : c

19- Çocukların karşı koyamadığı oyun oynama dürtüsünün kaynağı çocukların içindedir. Çocuk anca koyun oynayarak içinde yer aldığı gerçek yaşamı tanır ve taklit eder. Bu taklitler ise yetişkinler tarafından desteklenmelidir. bu görüşlerden yola çıkarak, çocukları gerçek yaşama hazırlayan özel materyaller tasarlamıştır. eğitim materyalleri; günlük yaşam materyalleri, duyu materyalleri, matematik materyalleri, kozmik materyaller, dil materyalleri şeklindedir. Bahsi geçen kuramcı hangisidir?

a- montessori
b- dewey
c- froebel
d-lazarus

Cevap : a

Çocuk Gelişim Araştırmaları Vize Soruları

20- Sosyal dünyayla ilişki kurma ve sosyal dünyayı anlama çabası olarak oyun kuramının temsilcisi kimdir?

a- montessori
b- dewey
c- parten
d-lazarus

Cevap : c
parten oyun gelişim aşamaları

21- Duygusal ve içsel süreçlere ilişkin olarak oyun kuramları temsilcileri kimdir?

a- parten-montessori
b- dewey-freud
c-piaget-freud
d-erikson-freud

Cevap : d

22- Çocuklar için oyunu duygusal bir boşalım “katarsis” olarak gören kuramcı hangisidir?

a- Freud
b-dewey
c-watson
d-montessorı

Cevap : c

23- Çocukların doyum elde edebilmesinde ve ego gelişiminde oyun önemli bir yere sahiptir diyen
bilim insanı hangisidir?

a- Freud
b- piaget
c- dewey
d- froebel

Cevap : a

Özetle bu kuramcılara göre oyun kişisel gelişimin önemli bir parçasıdır. Melani Klein ve Anna Freud
gibi psikodinamik kuramcılar daha sonraları oyunun bu gücünü daha ayrıntılı ele almış olup oyunun
duyguların kontrol edilebilmesinde ve kişilerin rahatlamasındaki gücünü açıklamaya çalışmışlardır

Çocuk Gelişim Araştırmaları Vize Soruları

24- Dil ve bilişsel süreçlerin gelişmesinde oyun kuramları temsilcileri arasında Piaget, Vygotsky, Smilansky ve Bruner sayılabilir.

a- doğru
b- yanlış

Cevap : a

25-Oyunu “akomodasyon” olarak ifade eden kuramcı hangisidir?

a- Freud
b-piaget
c-erikson
d-montessorı

Cevap : b
Piaget’e göre çocuklar oyun oynarken yetişkin müdahalesi olmamalı ve serbest bırakılmalıdır

26-…………… oyunun sembolik davranışların ve nesnelerin zihinsel temsillerinde önemli rolü olduğunu ve çocuğun her yönden gelişmesindeki önemini vurgulamıştır. Kuramında oyunun gelişiminde sosyal-kültürel öğelerin etkisinden bahsetmiş olup, rol canlandırmaya dayalı oyunların çocukların içinde bulundukları toplumsal değerlerin anlaşılmasında önemli olduğunu açıklamıştır. Boşluğu doldurunuz.

a- piaget
b-vygotsky
c-dewey
d- Freud

Cevap : b

Çocuk Gelişim Araştırmaları Vize Soruları

27- Çocukların dil öğrenmelerine yönelik kitabında çocukların dil öğrenmelerinde en uygun ve verimli aracın kendilerinin doğal olarak bir parçası oldukları oyun olduğunu ifade etmektedir. Çünkü ona göre dili öğrenmenin en temel koşulu doğal ortamında bulunmak ve aktif olarak yer almaktır. Sözü edilen bilim insanı hangisidir?

a- piaget
b-vygotsky
c-dewey
d- bruner

Cevap : d

28- Çağdaş oyun kuramları Sutton-Smith ve Peter Slade’in oyun kuramları çağdaş oyun kuramları
arasında sayılabilmektedir.

a- doğru
b-yanlış

Cevap : a

29- “Oyunun Belirsizliği” kitabında, oyunun herhangi amaca yönelik olmadığını ve başlı başınakendisinin anlamlı ve işlevsel olduğunu dile getirmekte ve diğer oyun kuramcılarını oyunu bir araç görmelerinden dolayı eleştirmektedir. Ona göre öğrenme içerisinde doğal olarak oyun zaten yer almaktadır ve çocukların sosyalleşmesinde, büyümesinde ve olgunlaşmasında destek sağlamaktadır. Sözü edilen kuramcı kimdir?

a- piaget
b-vygotsky
c-sutton-smith
d- bruner

Cevap : c
Yapmış olduğu araştırmada çocuklara neden oyun oynadıklarını sorduğunda çocuklardan gelen cevapların “keyif almak için oynuyorum”, “açık havada bulunmak için oyun oynuyorum”,

“olduğumdan farklı görünmek için oyun oynuyorum”, “yapmam gereken işten kaçmak için oynuyorum”, “oynamak için oynuyorum” şeklinde olduğunu açıklamıştır. Ona göre oyunun yedi farklı yönü bulunmaktadır. Bunlar; “süreç olarak oyun”, “kader (destiny) olarak oyun-oyun oynamanın çocuğun yapısında var olması-“, güç olarak oyun”,“özdeşim olarak oyun”, “hayali oyun”, kendilik olarak oyun”, “yaşam zevki olarak oyun” dur

Çocuk Gelişim Araştırmaları Vize Soruları

30- Oyunun insanlar için en önemli hediye olduğunu, oyun oynama isteğinin içimizde doğal olarak yer aldığını ve daha küçük yaşlardan itibaren nasıl oynandığını bildiğimizi ancak büyüdükçe gerçeklik karanlık gibi üzerimize düşünce oyun oynamanın zevkinden de uzaklaşmaya başladığımızı ifade etmektedir. oyunu “yansıtma oyunu” ve“kişisel oyun” şeklinde iki temel kısma ayırmakta olan bilim insanı hangisidir?

a- piaget
b-vygotsky
c-sutton-smith
d- slade

Cevap : d slade oyun türleri

31-Oyun oynamak çocuğun temel hakkıdır. Öyle ki çocuğun oyun oynama hakkı ilk kez 1959 yılında dördüncü madde olarak Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Bildirgesi’nde yer almış olup tüm çocukların oyun oynama hakkı resmi olarak kabul edilmiştir.

a- doğru
b- yanlış

Cevap : a

32- ……………. ……….çocukların fiziksel, zihinsel, sosyal ve duygusal tüm alanlarına destek sunarak sağlıklı gelişmesini sağlar. Boşluğu doldurunuz

a- arkadaş edinmek
b-oyun oynamak
c-kitap okumak
d- bisiklete binmek

Cevap : b

Çocuk Gelişim Araştırmaları Vize Soruları

Çocuk Gelişimi Araştırmaları telegram çocuk gelişimi

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!