Ahlaki Gelişim ve Değerler EğitimiauzefÇocuk Gelişimi

Ahlaki Gelişim ve Değerler Eğitimi 2021 Final Deneme Sınavı

Ahlaki Gelişim ve Değerler Eğitimi 2021 Final Deneme Sınavı

#1. Aşağıdaki açıklamalardan hangisi Ahlak-Değer ilişkisini ifade etmez?

#2. I. Doğru anlaşılamama kaygısı II. Mükemmeliyetçilik III. Kendisini olduğundan farklı gösterme arzusu IV. Kendisini yeterli görme Yukarıdaki ifadelerden hangisi/hangileri çocukta özgüven eksikliği ile ilgilidir?

#3. Aşağıdaki açıklamalardan hangisi Ahlak-Etik-Vicdan ilişkisini ifade etmez?

#4. Aşağıdakilerden hangisi/hangileri sorumluluk kavramının kapsamı içerisinde yer almaz?

#5. Aşağıdakilerden hangisi kavram tanımı ve kavram öğretimi ile ilgili değildir?


#6. I. Kohlberg tarafından geliştirilmiştir. II. Amaç, çocukların temel değerler üzerinde akılcı fikirler yürütmelerin, toplumda karar alma süreçlerine katılmalarını ve sorumluluk almalarını teşvik etmektir. III. Okul dışı uygulamalara yer verilmelidir. Yukarıda sıralanan prensipler aşağıda verilen ahlak ve değer eğitimi yaklaşımlarından hangisine aittir?

#7. Aşağıdakilerden hangisi ahlak gelişimi ile ilgili değildir?

#8. I. Başkasına aşırı bağımlı olur. II. İç çatışması yaşar, dengesiz ve tutarsız davranışlar geliştirirler. III. İleriki yaşlarında sosyal hayatta karşılaşacakları kurallara uymakta zorlanır ve uyum sıkıntısı yaşarlar. IV. Saldırganlık eğilimi fazladır. Yukarıda verilen maddelerin hangisinde/hangilerinde aşırı koruyucu ebeveyn tutumu ile yetişen çocukların özellikleri verilmiştir?

#9. I. Anne ve babanın seslerini dahi kullanırken ölçülü ve dengeli olmaları gerekmektedir. II. Aileler verilen işleri başardıklarında takdir ve tebrik etmeli, başarısız olduklarında ise teşvik edip cesaretlendirmelidirler. III. Aile ve okullarda çocukların kendilerini ifade edebilmelerine fırsat tanınmalı, yanlış olsa bile fikirlerini beyan etmeleri sağlanmalıdır. Yukarıdaki açıklamalardan hangisi adalet değeri ile ilgilidir?

#10. Biri, canına kasteden birinden kaçar ve evinize sığınır. Saklanılan kişiyi takip eden kişi size gelir ve bu kişinin yerini bilip bilmediğinizi sorar. Kişinin öldürülecek olma ihtimali olsa bile ahlaken doğru olanın yapılması gerektiğine inandığınız için aranan kişinin yerini söylediniz. Yukarıda verilen örnek hangi ahlak ekolü ile ilgilidir?


#11. I. Anne ve babanın seslerini dahi kullanırken ölçülü ve dengeli olmaları gerekmektedir. II. Aileler verilen işleri başardıklarında takdir ve tebrik etme ihmal edilmemeli, başarısız olduklarında ise teşvik edip cesaretlendirmelidirler. III. Aile içerisinde ve okullarda çocukların kendilerini ifade edebilmeleri, yanlış olsa bile fikirlerini açıklamaları sağlanmalıdır. Yukarıdaki açıklamalardan hangisi bağımsızlık değeri ile ilgilidir?

#12. I. İyilik, ilim ve iman itibarıyla olan yüksek derece ve meziyettir. II. Dinî ve ahlaki vazifelere riayet derecesini ifade etiği gibi bir şeyin başka şeylerden güzel, olgun ve fayda yönüyle daha üstün olduğunu ifade eder. III. Gerçeğin bilgisi, faydalı ilim ve doğru temellere ve aşkın değerlere dayanan her çeşit davranıştır. Yukarıdaki açıklamalardan hangisi/hangileri fazilet kavramı ile ilgilidir?

#13. Aile ilişkileriyle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

#14. Aşağıdaki tanımlardan hangisi sosyal/gözleme dayalı öğrenme ve bu öğrenmenin özellikleri arasında yer almaz?

#15. I. kanun ve yasalar / kendin için yapılmasını istediğin şeyi başkaları için de yap II. hukuk / komşusu aç iken kendisi tok yatmamak III. denklik / kendin için yapılmasını istediğin şeyi başkaları için de yap IV. hak ile hükmetmek / kendin için düşündüğünü başkaları için de düşünme V. kanun ve yasalar / bütün varlıklara karşı cömert olma “Adaletin temeli ……………….., iyilik ve yardımlaşmanın kaynağı ……………… İlkesidir.” Yukarıdaki cümlenin doğru bir şekilde tamamlanması için verilen öncüllerden hangisi getirilmelidir?


#16. Yaşlılar haftasında öğrencilerini yaşlılar evine ziyarete götüren Zeynep öğretmen yaşlılara saygı değerini hangi değer öğretimi yaklaşımı kullanarak vermeye çalışmıştır?

#17. Aşağıdakilerden hangisi Comenius’ un çocukların ahlak eğitimi ilgili görüşlerden biri değildir?

#18. .…………. 2-6 yaş dönemi çocuklar için mutlaka oyun ve jimnastik ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğini söyler. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

#19. Adalet ve ihsan (iyilik/yardım etme) duygusunun gelişmesi ve inşası için ilk görev sırasıyla --------. Yukarıdaki boşluğa aşağıda verilenlerden hangileri getirilmelidir?

#20. Aşağıdakilerden hangisi ''neden ahlak ve değerler eğitimi'' sorusuna cevap teşkil etmez?


#21. Aşağıdakilerden hangisi/hangileri Kohlberg’in ahlak gelişimi teorisinin özellikleri arasında yer almaz?

#22. Aşağıdakilerden hangisi farklı ana-baba tutumlarının pratik yansımaları açısından yanlıştır?

#23. Etik kavramı ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

#24. Aşağıdakilerden hangisi Davranışçı Yaklaşama göre öğrenme tanımları arasında yer almaz?

#25. Aşağıdakilerden hangisi pekiştireç ve pekiştirçlerin özellikleri arasında yer almaz?


#26. “Bireyin çevresine uyum sağlaması, üzerine düşen vazifeleri yerine getirmesi ve kendisiyle ilgili bir olayın başkaları üzerindeki etkilerinin sonuçlarını üstlenmesi” şeklinde tanımlanan değer aşağıdakilerden hangisidir?

#27. Ahlaki Gelişim ve Değerler Eğitimi 2021 Final Soruları I. Felsefenin ahlaklılık veya ahlaki değerle ilgili alt dalı veya disiplinidir. II. Doğuştan sahip olunan, iyiyi kötüden, hayrı şerden ayırma, tutum ve davranışları yargılama gücü/yetisi olarak tanımlanmaktadır III. Bilinç, anlayış, idrak, içebakış yoluyla bilme, hissetme, algı gibi anlamlara gelmektedir. Yukarıda verilen açıklamalardan hangisi/hangileri vicdan kavramı ile ilgilidir?

#28. Aşağıdakilerden hangisi çocukta özgüven eksikliği ile ilgili değildir?

#29. Ahlakın esasını gaye/amaç olarak açıklayan ahlak ekolü aşağıdakilerden hangisidir?

#30. I. Soyutlama yeteneğini geliştirme II. Eleştirel düşünme becerisi kazandırma III. Yaratıcılığı geliştirme IV. Medya bağımlılığı Yukarıda verilen ifadelerden hangisi/hangileri internetin çocuklar üzerindeki olumlu etkilerindendir?


#31. I. Başta kişinin kendisine olmak üzere sosyal ve fiziki çevresine karşı görev ve yükümlülüklerini zamanında yerine getirme mecburiyetini ifade der. II. Bir şeye, bir kişiye taşıdığı değer/kıymet, üstünlük, fayda ya da kutsal oluşu sebebiyle hürmet göstermek, değer vermek, özenli ve ölçülü olmaktır. III. İnsanların birbirini anlamaları, sevmeleri ve aynı duyguları paylaşmalarıdır. Yukarıda açıklamaları verilen değerler aşağıdaki seçeneklerin hangisinde sırasıyla verilmiştir?

#32. I. Bu yaklaşıma göre, değerlerin bir yetişkin yardımıyla doğrudan öğretilmesi hedeflemektedir. II. Değerlerin ders içi ve ders dışı faaliyetler, gazete ve dergiler, çeşitli kutlamalar, dernek ve kulüp toplantıları yoluyla verildiği yaklaşımdır. III. Çocuklara bütün değerlerin öğretilmesi yerine onların kendi değerlerini açıklamalarına imkân verilmesi, alternatifler arasından seçim yaparak seçtikleri değerler üzerinde değerlendirmeler yapılarak kendi değerlerinin farkına varmaları hedeflendiği değer eğitimi yaklaşımıdır. Yukarıda açıklamaları verilen değer eğitimi yaklaşımları aşağıdakilerin hangisinde sırasıyla verilmiştir?

#33. Aşağıdakilerden hangisi değerleri telkin yaklaşımı kullanarak kazandırmaya çalışan Ali öğretmenin kullandığı yöntemlerden biri değildir?

#34. Aşağıdakilerden hangisi/hangileri sosyal medya mecralarında kurulan yeni gruplar ve bu gruplara dönük inşa edilen yeni sosyolojinin sonuçları arasında yer almaz?

#35. I. Sorumluluk II. Saygı III. Sevgi IV. Yardımseverlik İletişim ve dostluk kurmanın temelinde yukarıdaki değerlerden hangisi/hangileri bulunmaz?


#36. I. Çocuklar baskıyla ve sevgi esirgenerek kontrol altında tutulur. II. Çocuklar sürekli suçlanır, cezalandırılır veya kendilerine karışılır. III. Çocuk, hangi davranışına hangi tepkiyi alacağını kestiremediğinden kaygılı, aşırı boyun eğici ve belirsizlik içinde büyür. IV. Çocuk aşırı ve abartılmış bir sevgi içiresinde büyür. Yukarıda verilen maddelerden hangisi/hangileri gevşek ebeveyn tutumu ile ilgilidir?

#37. Aşağıdakilerin hangisi özgüveni olan çocukların özelliklerinden biri değildir?

#38. Aşağıdakilerden hangisi ''değer'' kavramının tanımları arasında yer almaz?

#39. Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde telkin yoluyla ahlak ve değer öğretimi yaklaşımının etkili sonuçlar oluşturabilmesi için Superka tarafından geliştiren bir modele göre izlenmesi gereken yollardan biri verilmemiştir?

#40. I. Başkasına aşırı bağımlı olur. II. İç çatışması yaşar, dengesiz ve tutarsız davranışlar geliştirirler. III. İleriki yaşlarında sosyal hayatta karşılaşacakları kurallara uymakta zorlanır ve uyum sıkıntısı yaşarlar. IV. Saldırganlık eğilimi fazladır. Yukarıda verilen maddelerin hangisinde/hangilerinde dengesiz/kararsız ebeveyn tutumu ile yetişen çocukların özellikleri verilmiştir?


#41. I. Barış II. Huzur III. Yardımlaşma IV. Tahammül Yukarıdaki değerlerin hangisi/ hangileri sevgi değerinin temelini oluşturan değerlerdendir?

#42. I. Özerk dönem II. Dışı bağlı dönem III. Ahlak öncesi dönem Piaget’in yukarıda maddeler hâlinde verilen ahlaki gelişim dönemlerine dair görüşü, aşağıdaki seçeneklerin hangisinde sırasıyla verilmiştir?

#43. I. Stres II. Depresyon III. Sosyal kaygılar IV. Hiperaktivite Yukarıda verilen ifadelerden hangisi/hangileri sosyal medyanın yol açabileceği davranış bozukluklarından/sorunlarından biri değildir?

#44. -------- iyiyi kötüden ayırt edebilme, kişinin kendi davranışlarını değerlendirme, konuyla ilgili yargılarda bulunma kabiliyetidir. İlahi bir ses olarak da isimlendirilir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

#45. Şiddet ve tehlikelere karşı çıkabilmek, yanlışlara karşı durabilmek, maddimanevi haksızlıklara göğüs gerebilmek, ancak --------- olmakla mümkündür. Yukarıdaki boşluğa uygun olan seçenek aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?


#46. İyiliğe ……… karşılık vermek, zarar vermeyene zarar vermemek ……… bir gereğidir. Kötülüğe kötülükle karşılık vermek aynı şekilde ………. bir gereğidir, ancak kötülüğe iyilikle cevap verebilmek önemli bir -------- . Yukarıda verilen boşluklara aşağıdakilerden hangisi sırasıyla getirilirse cümle doğru bir şekilde tamamlanmış olur?

TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Ahlaki Gelişim ve Değerler Eğitimi 2021 Final Deneme Sınavı

Ahlaki Gelişim ve Değerler Eğitimi 2021 Final Deneme Sınavı

Çocuk Gelişimi Lisans Açık Öğretim telegram çocuk gelişimi

Ahlaki Gelişim ve Değerler Eğitimi 2021 Final Deneme Sınavı

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!