auzefNüfus ve Toplumsosyoloji

Nüfus ve Toplum 2021 Final Deneme Sınavı -1

Nüfus ve Toplum 2021 Final Deneme Sınavı -1

#1. Demografide evliliklerle ilgili nicel analizlerde çoğunlukla “yasal evlenmeler” dikkate alınsa da evlilik modelleri toplumdan topluma değişiklik gösterir. Aşağıdakilerden hangisi demografinin konusu olan evlilik türlerinden biri değildir?

#2. İçinde bulunduğumuz dönemde her tür göç hareketi artış göstermektedir. Aşağıdakilerden hangisi göçlerin artışına etki eden faktörlerden biri değildir?

#3. Demografik yaşlanma hakkında aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

#4. Soğuk Savaşın bitişi ve iki kutuplu dünyanın sona ermesiyle alt-üst olan siyasi ve ekonomik dengeler Türkiye’nin bulunduğu coğrafyada yoğun göç hareketlerine neden olmuştur. Aşağıdakilerden hangisi Soğuk Savaş sonrası yaşanan değişimlerle bağlantılı göçmen veya sığınmacı gruplardan biri değildir?

#5. Tarih boyunca nüfus konusunda en temel tartışma ideal nüfusun tanımı üzerine olmuştur. Bu konuda başlıca ayrışmalardan biri pro-natalist ve anti-natalistler arasındadır. Pro-natalistlere göre ideal nüfus nasıl olmalıdır?


#6. Kentsel nüfusun toplumsal nüfus içindeki oranının artması ne demektir?

#7. Tüm demografik olgularda olduğu gibi bebek ve çocuk ölümlerinde de dünya çapında eşitsizlikler vardır. 5 yaş altı çocuk ölümlerinin en çok görüldüğü kıta aşağıdakilerden hangisidir?

#8. Türkiye’de kaba ölüm hızı düşmektedir. Bu düşünün temel sebebi hangisidir?

#9. 1800-1850 arasında nüfusu, %100 artışla tam iki katına çıkan Avrupa ülkesi aşağıdakilerden hangisidir?

#10. Nüfusu 1 milyonun üstünde olan, bulunduğu bölgenin ekonomik ve kültürel merkezi olan yerleşim yerine ne denir?


#11. Belli bir zaman diliminde nüfusun sayılması yoluyla, nüfusun bütününe dair betimleyici bir resim sunan demografik veri toplama yöntemine ne ad verilir?

#12. Anadolu Toprakları tarih boyunca değişik göç hareketleri yaşanmıştır özellikle son 150 yıl bu tür göçlerin çok yoğun olduğu bir dönem olmuştur aşağıdakilerden hangisi Türkiye’deki farklı göçmen gruplarını tanımlamak için kullanılan ifadelerden biri değildir?

#13. Yüksek doğurganlık ve yüksek ölüm oranlarıyla tanımlanan bir demografik rejimden, doğum ve ölüm oranlarının düşük olduğu bir rejime geçişi açıklama çabası içindedir." Yukarıdaki cümlede işaret edilen demografi kuramı aşağıdakilerden hangisidir?

#14. "Antik Yunan'dan beri hükümranlar denetimleri altında yaşayan nüfusa dair bilgi sahibi olmaya özen göstermişlerdir. Çünkü....." Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere gelebilecek en uygun ifade aşağıdakilerden hangisidir?

#15. Bugün dünyada en yüksek doğurganlık .........’da En düşük doğurganlık ise ...........’da görülmektedir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerlere sırasıyla hangileri gelmelidir?


#16. Dünya nüfusu 1802’de 1 milyar, 1927’de 2 milyar ve 1961’de 3 milyar oldu. Dünya nüfusu 2011’de kaç milyara ulaşmıştır?

#17. Pasaport ve vize olmadan bir ülkeye giriş yapan veya gerekli ikamet ve çalışma iznine sahip olmadan yabancı bir ülkede bulunan yabancıları ifade etmek için ilgili sosyal bilim literatüründe kullanılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

#18. Chicago ekolü sosyologlarından Lous Wirth'e göre kenti kırdan ayıran üç demografik özellik aşağıdakilerden hangisidir?

#19. Birinci demografik devrim hangi icatla başlamıştır?

#20. Demografik yaşlanma (DY) hakkında aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Nüfus ve Toplum 2021 Final Deneme Sınavı -1

Nüfus ve Toplum 2021 Final Deneme Sınavı -1

Auzef Sosyoloji
Telegram Sosyoloji

Nüfus ve Toplum 2021 Final Deneme Sınavı -1

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!