auzefÇocuk GelişimiÇocuklukta Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi

Çocuklukta Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi 2021 Vize Deneme Sınavı-1

Çocuklukta Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi 2021 Vize Deneme Sınavı -1

#1. İkidilli bireylerde bir dilde gelişim görülürken diğer dilde bir gerilemesi durumu zaman içerisinde dil aşınmasına da sebep olabilmektedir. Yukarıda bahsedilen ikidillilik türü aşağıdakilerden hangisidir?

#2. Ülkeye bir öğrenci ailesiyle göç etmiş ve dilini bilmediği bu ülkedeki bir okula yerleştirilmiştir. Okulda tek dilli bir ortam bulunmaktadır Öğrenci hedef dile ilişkin temel bilgisi olmasa da bu eğitim ortamında tek dilli biçimde eğitim almaya başlamıştır. Yukarıda aktarılan durumda hangi yöntem uygulanmaktadır?

#3. Okuldaki öğrencilerinin yarısının Flemenkçe yarsının ise Almanca bildiği okulda Fremenkçe-Almanca ikidilli eğitim programı düzenlemek hangi ikidilli eğitim yaklaşımına girmektedir?

#4. I. Hedef dilin kurallarından bağımsız bir gelişim söz konusudur.II. Hedef dille sınırlı düzeyde bir etkileşim vardır. III. Dil edinim sürecinde karmalaştırma görülür. IV. Hedef dilin kurallarından bağımsız bir ikinci dil edinimi süreci söz konusudur. Yukarıda özellikleri belirtilen ve Anderson tarafından ortaya konulan süreç aşağıdakilerden hangisidir?

#5. Aşağıdaki görüşlerden hangisi ikinci dildeki dilbilgisi ediniminin ana dili üzerinden gerçekleştiğini ve ana dilindeki bütün dilbilgisel özelliklerinin kopyalanmasının söz konusu olduğunu öne sürmektedir?


#6. İkinci dil edinim sürecinde dil gelişiminin belirli bir noktada donması, gelişimini durdurması mümkündür. Bu durum genellikle bireylerin mevcut iletişim düzeylerinin yeterli görmeleri durumunda ortaya çıkmaktadır. Yukarıda açıklanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

#7. Her birey bir toplumsal belleğe ve kültüre sahiptir ve yeni bir dille etkileşime girdiğinde bu durum aynı zamanda yeni bir kültürle etkileşime giriyor demektir. Yeni kültür ile etkileşimin sınırlı olması diğer bir ifadeyle, dil edinimi sürecinde de birtakım sorunlara sebep olur. Yukarıdaki görüşü savunan yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

#8. İkinci dil edinim sürecinde bireylerin anlamlandırabileceğinin ötesinde bir dile maruz kalması edinim sürecinde soruna sebep olabilir. Sözgelimi, Türkçe bilmeyen bir öğrenci sadece üniversitede derslerde Türkçeye maruz kalırsa buradaki dil Türkçe gelişimini yeterince desteklemeyecektir. Yukarıda vurgulanmaya çalışılan özellik aşağıdakilerden hangisidir?

#9. Bir dil edinicisinin Türkçe cümleler içerisinde bildiği diğer dil olan Almanca sözcükler eklemesi ve cümleleri bu şekilde kullanması aşağıdakilerden hangi duruma örnek olarak gösterilebilir?

#10. Aşağıdaki görüşlerden hangisi ikinci dildeki dilbilgisi ediniminin ana dili üzerinden gerçekleşmediğini doğrudan evrensel dilbilgisi ile kurulan ilişki ile gerçekleştiğini öne sürmektedir?


#11. I. Hedef dilin kurallarına bağımlı bir gelişim söz konusudur. II. Hedef dille yeterli düzeyde bir etkileşim vardır. III. Dil edinim sürecinde karmalaştırma görülmez ya da az görülür. IV. Hedef dilin kurallarına göre bir ikinci dil edinimi süreci söz konusudur. Yukarıda özellikleri belirtilen ve Anderson tarafından ortaya konulan süreç aşağıdakilerden hangisidir?

#12. İkinci dil edinimi sürecinde bireylerde dil şoku, kültür şoku olup olmaması güdülenmişlik düzeyleri ve ego sınırları dil ediniminde etkilidir. Yukarıdaki değişkenler aşağıdakilerden hangisi ile ilintilidir?

#13. Türkiye’de İngilizce kursuna giderek ana dilin olumsuz etkilenmeden yeni bir dil edinilmesi ikidillilik bağlamında aşağıdakilerden hangisi olarak tanımlanmaktadır?

#14. Dışsal topluluklar içerisinde iki dilden birisi daha az destek ile karşılaşmakta ve devlet politikası olarak bireylerin belirli dillere zorlanabildiği görülmektedir. Bu durumda devletler ikidillileri de devletin benimsediği dili kullanmaya yöneltmektedir. Böylece bireylerin sahip oldukları dillerden birisi büyük oranda devre dışı kalmaktadır. Yukarıda açıklanmaya çalışılan durum aşağıdakilerden hangisidir?

#15. İkinci dil edinimi sürecinde hedef dil grubu ile eşitliğin olup olmaması, grupların birbirine entegre olmak isteyip istememeleri gibi durumlar dil ediniminde etkilidir. Yukarıdaki değişkenler aşağıdakilerden hangisi ile ilintilidir?


#16. Kanada’da İngilizce Fransızca ülkenin resmi dilleridir. Doğumdan itibaren annesi yoğun olarak Fransızca babası ise yoğun olarak İngilizce konuşan Kanadalı bir çocuk aşağıdaki gruplardan hangisine girecektir?

#17. Bir çocuğun doğumdan itibaren iki dile birden maruz kalması ve bu iki dil ile birlikte büyümesi durumuna ne denmektedir?

#18. Annesi ve babası tek dilli 12 yaşındaki İngiliz olan bir çocuğun İngiltere’de Fransız lisesine gitmesi ve burada Fransızca eğitim alması durumu aşağıdakilerden hangisine girmektedir?

#19. Suriyeli ve ana dili Arapça olan ve Türkçe bilmeyen bir aileye mensup 12 yaşındaki bir çocuğun Türkiye’ye göç ederek Türkçe eğitim veren bir okula başlaması durumunda aşağıdaki gruplardan hangisine girecektir?

#20. İrlanda Cumhuriyetinde gündelik yaşamda, eğitim kurumlarında İngilizce kullanılmasına karşın bu ülkede İrlandaca dili de bulunmaktadır. İrlandaca bilen sayısı gittikçe azaldığı için kimi okullarda tek dilli İrlandaca eğitim verildiği görülmektedir. Yukarıda aktarılan eğitim durumu aşağıdakilerden hangisini örneklendirmektedir?


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Çocuklukta Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi 2021 Vize Deneme Sınavı-1

Çocuklukta Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi 2021 Vize Deneme Sınavı -1

Auzef Çocuk Gelişimi
telegram çocuk gelişimi

Çocuklukta Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi 2021 Vize Deneme Sınavı -1

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!