auzefÇocuk GelişimiYönetim ve Liderlik

Yönetim ve Liderlik 2021 Vize-2

Yönetim ve Liderlik 2021 Vize-2

#1. Aşağıdakilerden hangisi etkileme becerileri sayesinde eğitim yöneticilerinin elde ettiği faydalar arasında yer almaktadır?

#2. Herkes için belirlenen özelliklerin her görevde ve her durumda liderlik sürecini açıklamak yeterli olamayacağı eleştirisinden hareketle ortaya çıkan liderlik kuramı hangisidir?

#3. Bir anaokulunda çocukların gelişimlerini desteklemek için yararlanılacak ek kaynaklar konusunda öğretmenler arasında çatışma yaşanmaktadır. Yönetici bu çatışmanın uygun olmadığını ve çatışmanın kuruma zarar verdiğini düşünerek çatışmayı yok saymış, bastırmıştır. Bu yönetici ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi kullanılabilir?

#4. "Başarılacak işin niteliği" ve "Liderin mevkiye dayanan otoritesinin derecesi" bilgileri liderlik ile ilgili yapılan hangi çalışmaya aittir?

#5. Aşağıdakilerden hangisi. "dört ana işlevi yerine getirerek kurumsal hedeflere ulaşma süreci olarak tanımlanan yönetim kavramının işlevlerinden biri değildir?

NOT: Yönetim; planlama, organize etme, liderlik etme ve kontrol etme gibi dört ana işlevi yerine getirerek kurumsal hedeflere ulaşma sürecidir.


#6. I. Yaratıcı II. Asosyal III. Kendine güvenen IV. Empatik Yukarıdakilerden hangileri lider çocuğun özelliklerindendir?

#7. Aşağıdakilerden hangisi Stogdill (1974)'in Özellikler Kuramında ele aldığı liderlikle pozitif yönde ilişkili gösteren özelliklerden biri değildir?

NOT: Stogdill’in araştırmasında tespit edilen liderlikle pozitif yönde ilişki gösteren özellikler arasında görevi başarmada ısrar ve gayret, görevi başarma ve sorumluluk için isteklilik, cesaret ve problem çözmede özgünlük, inisiyatif, öz güven, hoşgörülü olmak, stresle baş edebilme, kararların ve eylemlerin sonuçlarını kabul etmede isteklilik, gecikmeler ve engeller karşısında yılmamak, amaca göre organize etme ve başkalarının davranışlarını etkileyebilme özellikleri bulunmaktadır.

#8. Aşağıdakilerden hangisi liderleri takipçilerinden ayıran özelliklerinden biri değildir?

NOT: Liderlerin hangi açılardan takipçilerinden farklı olduklarını belirleyebilmek için yapılan çok sayıda araştırma sonuçlarından elde edilen lider özellikleri; yaş, boy, cinsiyet, ırk, yakışıklılık, güzel konuşma yeteneği, zekâ, bilgi, dürüstlük, kişiler arası ilişki kurma yeteneği, başkalarına güven verme, hissel olgunluk, inisiyatif alma, samimiyet, doğruluk, açık sözlülük, kararlılık, kendine güven duyma ve iş başarma yeteneği olarak belirtilebilir.

#9. "Çalışanlar ile yöneticiler arasında sürekli diyalog olup, insancıl yaklaşım geçerlidir. Motivasyon son derece önemlidir. Çalışanların eğitimleri ve kabiliyetlerinin geliştirilmesine yardımcı olur." Bu yönetim anlayışı hangi kuram/yaklaşımda görülmektedir?

#10. Aşağıdakilerden hangisi okul müdürünün "insanları geliştirmek” boyutunda yaptığı uygulamalardan biri değildir?


#11. Aşağıdakilerden hangisi Blake ve Mouton'un tarafından geliştirilen modele ait liderlik tarzlarından biri değildir?

NOT: Blake ve Mouton’un Yönetim Tarzı Matriksi kurumsal eğitim ve gelişimde yoğun olarak kullanılan belki de en iyi bilinen yönetsel davranış modeldir. Çoğunlukla kurum geliştirmeyle ilgili programlarda kullanılan bu modelde, yöneticilerin davranışlarında ağırlık verdikleri faktörler üretime yönelik olma ve kişiler arası ilişkiye yönelik olma olarak iki grupta toplanmıştır. Modele göre bu iki faktörün çeşitli bileşimleri sonucunda çok sayıda liderlik tarzı meydana gelmektedir. Bu tarzlardan ön plana çıkan beş tanesi;
*(9,9) Liderlik: Ekip Liderlik,
*(5,5) Liderlik: Orta Yolcu Liderlik,
*(9,1) Liderlik: Şehir Kulübü Liderlik,
*(9,1) Liderlik: Görev Liderlik ve
*(1,1) Liderlik: Cılız Liderlik’dir.

#12. İnsanların karşılanması gereken bazı sosyal ve psikolojik ihtiyaçları olduğunu ve insanın sadece ekonomik ve rasyonel bir canlı değil aynı zamanda sosyal bir varlık olduğunu söyleyen kuram/yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

#13. Aşağıdakilerden hangisi okul yöneticisinin karar verme süreci içerisinde olduğunu ifade eden bir durumdur?

#14. Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde yönetimin düzeyleri doğru sırada ve eksiksiz olarak yer almıştır?

#15. "Öğretmenlerin öğrenci başarısını arttırmak ve öğretme-Öğrenme uygulamalarını iyileştirmek amacıyla bireysel veya toplu olarak meslektaşlarını, yöneticilerini ve okul topluluklarının diğer üyelerini etkilediği süreç" aşağıdakilerin hangisinin tanımıdır?


#16. Öğretim liderliğini diğer liderlik türlerinden ayıran en önemli özelliği aşağıdakilerden hangisidir?

#17. "Çatışma gereksizdir. Ortaya çıkmadan önlenmesi gerekir.” Şeklinde görüş bildiren bir yöneticinin yaklaşımı aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

#18. I. Öğretmen liderliği kişisel ve mesleki memnuniyeti artırır. II. Öğretmenlerin sıklıkla hissettikleri izolasyonda bir azalmaya katkıda bulunur. III. Öğretmenlerin öğretmenliklerini olumlu yönde etkileyen daha fazla mesleki büyümeye katkıda bulunur. IV. Öğretmenler liderlik kapasitelerini geliştirerek ve başkalarını güçlendirerek kendi sınıflarının ötesinde bir fark yaratabilirler. Yukarıdakilerden hangileri öğretmenin liderlik rollerine sahip olmasının önemine ilişkin doğru bir bilgidir?

#19. Aşağıdakilerden hangisi okul liderliğini etkileyen etmenlerden biri değildir?

#20. -20. yy'da yönetim alanında hakim olan, ekip çalışmasının önemini temel alan ve müşteri memnuniyeti odaklı bakış açıları yerini 21. yy da, bilgi odaklı ve bilgiye ulaşmayı sağlayacak her türlü yol yöntem ve süreci ön plana alan anlayışa bırakmıştır. Bilgiye ulaşmaya çalışırken sürekli değişim, sürekli öğrenme ve bunların yanında profesyonelleşme ve strateji gibi kavramlar gündeme gelmiş ve yönetim yaklaşımlarını etkilemiştir." Bu tanım aşağıdaki hangi kuram/yaklaşımı açıklamaktadır?


#21. Performans Yönetimi hangi yönetim kuramı/yaklaşımı başlığı altında kategorize edilmektedir?

NOT: Güncel Yönetim Kuramları:
1990’lı yıllarda sosyal, politik ve ekonomik olgularda meydana gelen değişimlerle birlikte eğitim sorunlarına farklı bir bakış açısı ile eğilmek ihtiyacı doğmuştur. Bu durum okulun örgüt ve yönetiminde bir reform ve yeniden yapılanmayı gerekli kılmaktadır. 1990’lı yılların sonuna doğru alanda güncel, çağdaş, modern sonrası olarak nitelenen Strateji Yönetimi, Performans Yönetimi, Kalite Yönetimi, Stres Yönetimi, Takım Yönetimi gibi akımlar yer almaya başlamıştır.

#22. Toplumdaki güç ve otorite ilişkilerini inceleyerek otorite tipolojisi yaratmış olan kuramcı aşağıdakilerden hangisidir?

NOT: Weber toplumdaki güç ve otorite ilişkilerini inceleyerek otorite tipolojisi yaratmış, her otorite türü ile farklı bir idari yapıyı ilişkilendirmiştir. Weber analitik olarak ele aldığı yönetsel otoriteyi 3 bölüm hâlinde incelemiştir; geleneksel, karizmatik ve yasal(meşru)-ussal otorite

#23. Aşağıdaki ifadelerden hangisi planlama kavramının tanımı kapsamında değerlendirilemez?

#24. Yerleşmiş eğitim sistemine sahip ülkelerde okula ilişkin stratejik kararlar nasıl alınmaktadır?

TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Yönetim ve Liderlik 2021 Vize-2

1- Öğretim liderliğini diğer liderlik türlerinden ayıran en önemli özelliği aşağıdakilerden hangisidir?

A) Diğer liderlik türlerinden daha önce ortaya koyulmuş olması
B) Gelişmiş ülkelerde ortaya çıkmış olması
C) Personel yönetimine çok fazla önem veriyor olması
D) Karizmatik liderliğe benzer yönlerinin olması
E) Yalnızca eğitim kurumlarına ve eğitim yöneticilerine özgü olması

Cevap : E) Yalnızca eğitim kurumlarına ve eğitim yöneticilerine özgü olması

2- Aşağıdakilerden hangisi okul liderliğini etkileyen etmenlerden biri değildir?

A) Okulun büyüklüğü
B) Okulların ve hizmet ettikleri toplulukların şartları
C) Kültürel ve tarihsel faktörler
D) Okul müdürünün yaşı ve cinsiyeti
E) Okulun türü ve aşaması

Cevap : D) Okul müdürünün yaşı ve cinsiyeti

3- Aşağıdakilerden hangisi etkileme becerileri sayesinde eğitim yöneticilerinin elde ettiği faydalar arasında yer almaktadır?

A) Etkileme becerileri sayesinde eğitim yöneticileri. Yetki ve sorumlulukların belirlenmesi
B) Etkileme becerileri sayesinde eğitim yöneticileri, çalışanlarını örgütün hedeflerine ulaşmak konusunda ikna etmek ve motive etmek gibi konularda fayda sağlamaktadırlar.
C) Etkileme becerileri sayesinde eğitim yöneticileri, eğitimin amacının gerçekleştirilmesi ve bütün paydaşların bu ortak amaç etrafında toplanabilmesini sağlamaktadırlar
D) Etkileme becerileri sayesinde eğitim yöneticileri etkilemenin yapıcı etkisinden planlama aşamasında da faydalanmaktadırlar.
E) Etkileme becerileri sayesinde eğitim yöneticileri, gruplandırılan işler için norm kadro çalışmasının yapılmasını sağlamaktadırlar.

Cevap : C) Etkileme becerileri sayesinde eğitim yöneticileri, eğitimin amacının gerçekleştirilmesi ve bütün paydaşların bu ortak amaç etrafında toplanabilmesini sağlamaktadırlar

4- Aşağıdakilerden hangisi okul yöneticisinin karar verme süreci içerisinde olduğunu ifade eden bir durumdur?

A) Yönetici bu süreçte yapılacak işleri gruplandırır.
B) Yönetici kimin hangi görevleri yerine getireceğini bu süreçte belirler.
C) Yöneticinin eylemlerin başarısını ölçtüğü ve planları buna göre revize ettiği resmi bir süreçtir.
D) Yönetici yetki ve sorumlulukları bu süreçte belirlemektedir.
E) Okul yönetiminde okul yöneticisi okulun işleyişine ilişkin değişik problemlerle karsılaşmakta ve bu problemlerin her biri için bu süreci kullanmaktadır.

Cevap : E) Okul yönetiminde okul yöneticisi okulun işleyişine ilişkin değişik problemlerle karsılaşmakta ve bu problemlerin her biri için bu süreci kullanmaktadır.

5- “Başarılacak işin niteliği” ve “Liderin mevkiye dayanan otoritesinin derecesi” bilgileri liderlik ile ilgili yapılan hangi çalışmaya aittir?

A) McGregor un Xne Y Kuramları Çalışması
B) House ve Evans Yol-Amaç Kuramı Çalışması
C) F. Fiedler’in Durumsallık Yaklaşımı Çalışması
D) Likertin Sistem 4 Modeli Çalışması
E) Blake ve Mounton’un Yönetim Modeli Çalışması

Cevap : C) F. Fiedler’in Durumsallık Yaklaşımı Çalışması

6- Aşağıdakilerden hangisi Stogdill (1974)’in Özellikler Kuramında ele aldığı liderlikle pozitif yönde ilişkili gösteren özelliklerden biri değildir?

A) Problem çözmede özgünlük ve cesaret
B) Görevi başarma ve sorumluluk için isteklilik
C) Görev başarmada ısrar ve gayret
D) Eylemlerin ve kararların sonuçlarını kabul etmede kararsızlık
E) Engeller ve gecikmeler karşısında yılmamak

Cevap : D) Eylemlerin ve kararların sonuçlarını kabul etmede kararsızlık
NOT: Stogdill’in araştırmasında tespit edilen liderlikle pozitif yönde ilişki gösteren özellikler arasında görevi başarmada ısrar ve gayret, görevi başarma ve sorumluluk için isteklilik, cesaret ve problem çözmede özgünlük, inisiyatif, öz güven, hoşgörülü olmak, stresle baş edebilme, kararların ve eylemlerin sonuçlarını kabul etmede isteklilik, gecikmeler ve engeller karşısında yılmamak, amaca göre organize etme ve başkalarının davranışlarını etkileyebilme özellikleri bulunmaktadır.

7- Aşağıdakilerden hangisi Blake ve Mouton’un tarafından geliştirilen modele ait liderlik tarzlarından biri değildir?

A) (9.1) Liderlik Görev Liderlik
B) (1.1) Liderlik Cılız Liderlik
C) (9.9) Liderlik. Ekip Liderlik
D) (9.1) Liderlik: Şehir Kulübü Liderlik
E) (5.5) Liderlik: Güçlü Liderlik

Cevap : E) (5.5) Liderlik: Güçlü Liderlik
NOT: Blake ve Mouton’un Yönetim Tarzı Matriksi kurumsal eğitim ve gelişimde yoğun olarak kullanılan belki de en iyi bilinen yönetsel davranış modeldir. Çoğunlukla kurum geliştirmeyle ilgili programlarda kullanılan bu modelde, yöneticilerin davranışlarında ağırlık verdikleri faktörler üretime yönelik olma ve kişiler arası ilişkiye yönelik olma olarak iki grupta toplanmıştır. Modele göre bu iki faktörün çeşitli bileşimleri sonucunda çok sayıda liderlik tarzı meydana gelmektedir. Bu tarzlardan ön plana çıkan beş tanesi;
*(9,9) Liderlik: Ekip Liderlik,
*(5,5) Liderlik: Orta Yolcu Liderlik,
*(9,1) Liderlik: Şehir Kulübü Liderlik,
*(9,1) Liderlik: Görev Liderlik ve
*(1,1) Liderlik: Cılız Liderlik’dir.

8- Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde yönetimin düzeyleri doğru sırada ve eksiksiz olarak yer almıştır?

A) Birinci Düzey Yönetim – ikinci Düzey Yönetim – Üçüncü Düzey Yönetim
B) Düşük Yönetim – Orta Yönetim -Üst Yönetim
C) Alt Yönetim – Orta Yönetim – Üst Yönetim
D) İşçi – Memur-Hizmeti
E) Doğrudan Yönetim – Dikey Yönetim -Hiyerarşik Yönetim

Cevap : C) Alt Yönetim – Orta Yönetim – Üst Yönetim

9- Aşağıdakilerden hangisi okul müdürünün “insanları geliştirmek” boyutunda yaptığı uygulamalardan biri değildir?

A) Bürokratik organizasyon yapıları kurmak
B) Personelin kişisel gelişimlerini desteklemek
C) Uygulama ve destek modelleri sağlamak
D) İşi iyileştirmek için entelektüel destek ve teşvik sunmak
E) Öğretmenlerin ve diğer personelin işlerini verimli bir şekilde yapmasını sağlamak

Cevap : A) Bürokratik organizasyon yapıları kurmak

Lolonolo.com

10- -20. yy’da yönetim alanında hakim olan, ekip çalışmasının önemini temel alan ve müşteri memnuniyeti odaklı bakış açıları yerini 21. yy da, bilgi odaklı ve bilgiye ulaşmayı sağlayacak her türlü yol yöntem ve süreci ön plana alan anlayışa bırakmıştır. Bilgiye ulaşmaya çalışırken sürekli değişim, sürekli öğrenme ve bunların yanında profesyonelleşme ve strateji gibi kavramlar gündeme gelmiş ve yönetim yaklaşımlarını etkilemiştir.”
Bu tanım aşağıdaki hangi kuram/yaklaşımı açıklamaktadır?

A) Güncel Yönetim kuramları
B) Bilimsel Yönetim Yaklaşımı
C) Chris Argyris Olgunlaşma Kuramı
D) Burokrasi Yaklaşımı
E) McGregor X ve Y Kuramı

Cevap : A) Güncel Yönetim kuramları

11- İnsanların karşılanması gereken bazı sosyal ve psikolojik ihtiyaçları olduğunu ve insanın sadece ekonomik ve rasyonel bir canlı değil aynı zamanda sosyal bir varlık olduğunu söyleyen kuram/yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

A) Bürokrasi: Yaklaşımı
B) Durumsallık Yaklaşımı
C) Bilimsel Yönetim Yaklaşımı
D) Hawthorne Deneyleri ve insan ilişkileri Yaklaşımı
E) Yönetim Süreci Yaklaşımı

Cevap : D) Hawthorne Deneyleri ve insan ilişkileri Yaklaşımı

12- “Öğretmenlerin öğrenci başarısını arttırmak ve öğretme-Öğrenme uygulamalarını iyileştirmek amacıyla bireysel veya toplu olarak meslektaşlarını, yöneticilerini ve okul topluluklarının diğer üyelerini etkilediği süreç” aşağıdakilerin hangisinin tanımıdır?

A) Mesleki gelişim
B) Öğretmenin
C) Öğretmenin sorumluluğu
D) Kişisel gelişim
E) Öğretmen liderliği

Cevap : E) Öğretmen liderliği

13- “Çalışanlar ile yöneticiler arasında sürekli diyalog olup, insancıl yaklaşım geçerlidir. Motivasyon son derece önemlidir. Çalışanların eğitimleri ve kabiliyetlerinin geliştirilmesine yardımcı olur.” Bu yönetim anlayışı hangi kuram/yaklaşımda görülmektedir?

A) Durumsallık Yaklaşımı
B) Bürokrasi Kuramı
C) Sistem Yaklaşımı
D) McGregor X ve Y Kuramı
E) Bilimsel Yönetim Yaklaşım

Cevap : D) McGregor X ve Y Kuramı

14- I. Öğretmen liderliği kişisel ve mesleki memnuniyeti artırır.
II. Öğretmenlerin sıklıkla hissettikleri izolasyonda bir azalmaya katkıda bulunur.
III. Öğretmenlerin öğretmenliklerini olumlu yönde etkileyen daha fazla mesleki büyümeye katkıda bulunur.
IV. Öğretmenler liderlik kapasitelerini geliştirerek ve başkalarını güçlendirerek kendi sınıflarının ötesinde bir fark yaratabilirler.
Yukarıdakilerden hangileri öğretmenin liderlik rollerine sahip olmasının önemine ilişkin doğru bir bilgidir?

A) I-II-III
B) I-IV
C) I-II-III-IV
D) II-IV
E) II-III-IV

Cevap : C) I-II-III-IV

15- Bir anaokulunda çocukların gelişimlerini desteklemek için yararlanılacak ek kaynaklar konusunda öğretmenler arasında çatışma yaşanmaktadır. Yönetici bu çatışmanın uygun olmadığını ve çatışmanın kuruma zarar verdiğini düşünerek çatışmayı yok saymış, bastırmıştır. Bu yönetici ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi kullanılabilir?

A) İnsan ilişkilerine önem verir.
B) Toleranslıdır.
C) Gerçekçidir.
D) Etkileşimcidir.
E) Gelenekseldir.

Cevap : E) Gelenekseldir.

Yönetim ve Liderlik 2021 Vize-2

16- Aşağıdaki ifadelerden hangisi planlama kavramının tanımı kapsamında değerlendirilemez?

A) Planlama yöneticilerin hedefleri seçtiği ve bu hedeflere ulaşmak için eylemleri belirlediği bir süreçtir.
B) Planlama yöneticilerin eylemleri uygulama sorumluluğunu belirli bireylere veya birimlere tahsis ettiği bir süreçtir.
C) Planlama, yöneticilerin gerçek sonuçları hedeflerle karşılaştırarak eylemlerin başarısını ölçtüğü bir süreçtir.
D) Planlama, hedeflere doğru ilerlemeyi izlemeye yönelik bir süreçtir.
E) Planlama, yöneticilerin planları eylemlerin sonuçlarına göre revize ettiği resmi bir süreçtir.

Cevap : D) Planlama, hedeflere doğru ilerlemeyi izlemeye yönelik bir süreçtir.

17- Performans Yönetimi hangi yönetim kuramı/yaklaşımı başlığı altında kategorize edilmektedir?

A) Güncel Yönetim Kuramları
B) Neo-klasik kuram
C) Bilimsel Yönetim Yaklaşımı
D) Klasik Kuramlar
E) Yönetim Süreci Yaklaşımı

Cevap : A) Güncel Yönetim Kuramları
NOT: Güncel Yönetim Kuramları:
1990’lı yıllarda sosyal, politik ve ekonomik olgularda meydana gelen değişimlerle birlikte eğitim sorunlarına farklı bir bakış açısı ile eğilmek ihtiyacı doğmuştur. Bu durum okulun örgüt ve yönetiminde bir reform ve yeniden yapılanmayı gerekli kılmaktadır. 1990’lı yılların sonuna doğru alanda güncel, çağdaş, modern sonrası olarak nitelenen Strateji Yönetimi, Performans Yönetimi, Kalite Yönetimi, Stres Yönetimi, Takım Yönetimi gibi akımlar yer almaya başlamıştır.

18- “Çatışma gereksizdir. Ortaya çıkmadan önlenmesi gerekir.” Şeklinde görüş bildiren bir yöneticinin yaklaşımı aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

A) Çatışma yönetim görüşü
B) İnsan ilişkileri görüşü
C) Etkileşimci görüş
D) Davranışçı görüş
E) Geleneksel görüş

Cevap : E) Geleneksel görüş

19- Herkes için belirlenen özelliklerin her görevde ve her durumda liderlik sürecini açıklamak yeterli olamayacağı eleştirisinden hareketle ortaya çıkan liderlik kuramı hangisidir?

A) Davranışsal Bağımlılık Kuramı
B) Davranışsal Kuram
C) Durumsallık Kuramı
D) Özellikler Kuram
E) Koşul Bağımlılık Kuramı

Cevap : B) Davranışsal Kuram

20- I. Yaratıcı
II. Asosyal
III. Kendine güvenen
IV. Empatik
Yukarıdakilerden hangileri lider çocuğun özelliklerindendir?

A) I-II-III-IV
B) I-III-IV
C) I-IV
D) II-III-IV
E) I-II-III

Cevap : B) I-III-IV

21- Yerleşmiş eğitim sistemine sahip ülkelerde okula ilişkin stratejik kararlar nasıl alınmaktadır?

A) Okul yöneticisi ve öğretmenlerden oluşan bir kurul tarafından kararlar alınmaktadır.
B) Okulun veya okul bölgesinin eğitim yönetiminden sorumlu kurulları tarafından alınmaktadır.
C) Ülkelerdeki eğitim bakanlığı tarafından kararlar alınmaktadır.
D) Okul yöneticisi liderliğinde okul-aile birliği kurulu tarafından kararlar alınmaktadır.
E) Okul yöneticisinin görüşleri doğrultusunda kararlar alınmaktadır.

Cevap : B) Okulun veya okul bölgesinin eğitim yönetiminden sorumlu kurulları tarafından alınmaktadır.

22- Aşağıdakilerden hangisi. “dört ana işlevi yerine getirerek kurumsal hedeflere ulaşma süreci olarak tanımlanan yönetim kavramının işlevlerinden biri değildir?

A) liderlik etme
B) Planlama
C) Kontrol etme
D) Organize etme
E) Düzenleme

Cevap : E) Düzenleme
NOT: Yönetim; planlama, organize etme, liderlik etme ve kontrol etme gibi dört ana işlevi yerine getirerek kurumsal hedeflere ulaşma sürecidir.

Yönetim ve Liderlik 2021 Vize-2

23- Toplumdaki güç ve otorite ilişkilerini inceleyerek otorite tipolojisi yaratmış olan kuramcı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Chris Argyris
B) Max Weber
C) Henri Fayol
D) Elton Mayo
E) Douglas McGregor

Cevap : B) Max Weber
NOT: Weber toplumdaki güç ve otorite ilişkilerini inceleyerek otorite tipolojisi yaratmış, her otorite türü ile farklı bir idari yapıyı ilişkilendirmiştir. Weber analitik olarak ele aldığı yönetsel otoriteyi 3 bölüm hâlinde incelemiştir; geleneksel, karizmatik ve yasal(meşru)-ussal otorite

24- Aşağıdakilerden hangisi liderleri takipçilerinden ayıran özelliklerinden biri değildir?

A) Bilgi
B) Zeka
C) Dürüstlük
D) Doğruluk
E) Kararsızlık

Cevap : E) Kararsızlık
NOT: Liderlerin hangi açılardan takipçilerinden farklı olduklarını belirleyebilmek için yapılan çok sayıda araştırma sonuçlarından elde edilen lider özellikleri; yaş, boy, cinsiyet, ırk, yakışıklılık, güzel konuşma yeteneği, zekâ, bilgi, dürüstlük, kişiler arası ilişki kurma yeteneği, başkalarına güven verme, hissel olgunluk, inisiyatif alma, samimiyet, doğruluk, açık sözlülük, kararlılık, kendine güven duyma ve iş başarma yeteneği olarak belirtilebilir.

Yönetim ve Liderlik 2021 Vize-2

Auzef Çocuk Gelişimi
telegram çocuk gelişimi

Yönetim ve Liderlik 2021 Vize-2

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!